Dodaj do ulubionych

Orban Viktor - puste miejsca

12.01.16, 10:25

Zauważalne: w popularnych biografiach Wielkiego Przywódcy (Wikipedia itp.) nie ma mowy o rodzinie.

Dziadek żył w czasie II Wojny Św. Kim wtedy był? Po czyjej stronie sie opowiadał? Ojciec - żył w czasach stalinowskich. Kim wtedy był, jakie role pełnił?
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: Orban Viktor - puste miejsca 12.01.16, 10:37
      a) lubi silna wladze
      b) nie ma wpisu w Wikipedii
      a+b=...

Quizy w GW sa trudniejsze

PF
      • polski_francuz Re: Orban Viktor - puste miejsca 12.01.16, 10:38
        ...w Wikipedii n/t przodkow...

PF
        • copyleftist Re: Orban Viktor - puste miejsca 12.01.16, 10:57
          Drogi PF-ie,

Chciałbym po prostu wiedzieć, kim byli Orbanowie. Gdzieś tam kiedyś kol. Viktor przebąknął, że oboje rodzice należeli do partii komunistycznej.

Co z dziadkami?

Zauważ, że zajmowano się mocno genealogią Tuska. "Dziadek z Wehrmachtu" - typowa odzywka. I twierdzono, że sam wstąpił, na ochotnika. Tymczasem wiadomo, że został do służby w W. wcielony.

I co? I nic. PiSowski "Dziadek z W." przylgnął. Zasłonił osobiste dokonania Tuska.
          • polski_francuz Re: Orban Viktor - puste miejsca 12.01.16, 11:36
            Trza sie uczyc cale zycie. W tym wypadku profesorem jest szef TVPsmile

PF
    • oleg3 Profesrowów dwóch 12.01.16, 10:53
      I niczym się nie różnią od blondynek!

Wystarczy zajrzeć do
      merlin.pl/Napastnik-Opowiesc-o-Wiktorze-Orbanie_Igor-Janke/browse/product/1,1172754.html
      Ściągnąłem to kiedyś z salonu24, ale już nie mam na kompie. Nic sensacyjnego. Orban pochodzi z ubogiej wiejskiej rodziny. Nie wstydzi się swojego pochodzenia, regularnie odwiedza ojcowiznę.
      • copyleftist Re: Profesrowów dwóch 12.01.16, 11:00
        >> Orban pochodzi z ubogiej wiejskiej rodziny.

Tak, tak.

Podpis: łysa brunetka
        • oleg3 Re: Profesrowów dwóch 12.01.16, 11:14
          copyleftist napisał:

> Podpis: łysa brunetka

swiat.newsweek.pl/viktor-orban--syn-zwyciezcy,58157,1,1.html
          Newsweek bierze udział w spisku!

Cytat
          Tak naprawdę jego rodzina pochodzi ze wsi Felcsut, którą dzisiejszy premier uważa za swoją prawdziwą „małą ojczyznę”. Duży wpływ na młodego Viktora wywarł jego ojciec Gyöőzöő Orbán.
          • copyleftist Re: Profesrowów dwóch 12.01.16, 11:30
            ?Nie ma nic w historii mojej rodziny, co dawałby podstawy do tego, bym został antykomunistą? ? przyznaje Orbán. Jego rodzice należeli do partii komunistycznej.

forumemjot.wordpress.com/2013/02/01/viktor-orban-premier-ktory-idzie-pod-prad-polska-biografia-viktora-orbana-renata-ziomek/
            • oleg3 Re: Profesrowów dwóch 12.01.16, 11:37
              copyleftist napisał:

> ?Nie ma nic w historii mojej rodziny, co dawałby podstawy do tego, bym został a
              > ntykomunistą? ? przyznaje Orbán. Jego rodzice należeli do partii komunistycznej
              .

forumemjot.wordpress.com/2013/02/01/viktor-orban-premier-ktory-idzie-pod-prad-polska-biografia-viktora-orbana-renata-ziomek/

I dalej ...

"Wychował się w domku na końcu wsi, gdzie o religii się nie mówiło, a polityka była czymś kompletnie obcym."

No i co łysa brunetko?
              • copyleftist Re: Profesrowów dwóch 12.01.16, 12:04
                > I dalej ...

Nie dalej, tylko wcześniej. Ale to jakoś - co? Typowe?

> Wychował się w domku na końcu wsi

Może w kurnej chacie zklepiskami zamiast podlóg?

"Viktor Orbán ma do dziś swój rodzinny dom w Felcsut

To żadna willa ? raczej typowy dla Kraju Zadunajskiego wiejski dworek z długim gankiem".

swiat.newsweek.pl/viktor-orban--syn-zwyciezcy,58157,1,1.html
                • oleg3 Re: Profesrowów dwóch 12.01.16, 12:12
                  Prześledź swoje rozumowanie od początku. Wychodzisz od przesłanki pustego miejsca w wikipedii. Na tej podstawie kreślisz wizję tajemniczego pochodzenia Orbana od stalinowskich oprawców. Nie chce ci się nawet zapytać wujka googla co o tym sądzi. Z 2 polskich biografii Orbana (dostęp b. pośredni przez recenzje i omówienia) wynika, że Orban pochodzi z takiej to i takiej węgierskiej wsi, jego ojciec miał tak i tak na imię, a rodzinny dom jest w posiadaniu Orbana.

Jak cie to b. interesuje to drąż źródła. Ale ciebie interesuje wyłącznie plucie. Plucie w pisowskim stylu, antykaczysto.
      • polski_francuz Re: Profesrowów dwóch 12.01.16, 11:35
        Neunundneunzig Professoren - Vaterland Du bist verlorensmile

PF
        • kalllka Re: Profesrowów dwóch 12.01.16, 11:41
          Proof is wzorem.
          Ewidentnie.
          Choć moim zdaniem, fotki tez da się podrasować, tak, ze błysku w źrenicy nie dojrzysz.
          • polski_francuz Re: Profesrowów dwóch 12.01.16, 12:02
            Kallka, ciesze sie, ze mam znow kogos (po porzuceniu forum przez rycha) kogo wpisow nie rozumiemsmile

Pozdro

PF
            • kalllka Re: Profesrowów dwóch 12.01.16, 12:32
              Spoko. W końcu nie rozumiesz mnie hobbystycznie.
        • oleg3 Re: Profesrowów dwóch 12.01.16, 11:56
          polski_francuz napisał:

> Neunundneunzig Professoren - Vaterland Du bist verlorensmile

Podobno 88 smile

www.slownik-online.pl/kopalinski/7D0CF68F1ACCC9654125658D0055CE93.php
          achtundachtzig Professoren: Vaterland, du bist verloren nm., 88 profesorów, ojczyzno, jesteś zgubiona.

Etym. - "Deutsche Rundschau" z 1901 r. o parlamencie frankfurckim z 1848-9 r.
          • polski_francuz Re: Profesrowów dwóch 12.01.16, 12:00
            Jawohl, es war achtundachzig Professoren aber neunundneunzig Luftballonen...

Jakiekolwiek laczenie profesora z nadmuchanym balonem jest czysto przypadkowesmile

PF
    • copyleftist Re: Orban Viktor - puste miejsca 12.01.16, 12:30
      Drogi Olegu,

po pierwsze - żadna przesłanka, jedynie czyste zaciekawienie. I nie "w Wikipedii", a "w Wikipedii, itp." To "itp". nie znalazło się w zdaniu przez przypadek.

po drugie - nie kreślę żadnych wizji. Ciekawi mnie jedynie, dlaczego tak malo informacji o rodzinie człowieka odgrywającego w polityce europejskiej pierwszoplanową rolę.

po trzecie: nadmiar bezpodstawia - nie było przesłanki, nie było kreślenia wizji, nie było też mowy o pochodzeniu O. "od stalinowskich oprawców".

To wszystko Twoje.

Gdzie moje plucie?
      • oleg3 Re: Orban Viktor - puste miejsca 12.01.16, 12:48
        copyleftist napisał:
        > Ciekawi mnie jedynie, dlaczego tak malo informacji o rodzinie człowieka odgrywającego w polityce europejskiej pierwszoplanową rolę.

Janke w biografii Orbana ("Napastnik") poświęcił rodzinie i młodości Orbana tyle miejsca, że mnie zanudził. Nie mogę uwierzyć, że masz kłopoty z dotarciem do informacji o pochodzeniu Orbana.
        • copyleftist Re: Orban Viktor - puste miejsca 12.01.16, 12:54

Nie mam tej książki, i nie kupię. Natknąłem się jedynie na skróty w necie.

Ale: jesli masz, co się pisze o dziadkach? Służyli podczas wojny w wojsku? Zwyczajnie, chciałbym to wiedzieć - żeby może lepiej rozumieć postać O.
          • oleg3 Re: Orban Viktor - puste miejsca 12.01.16, 13:02
            Nie mam. Ściągnąłem pdf-a za darmo z salonu24 (była jakaś akcja promocyjna). Nie przywiązywałem do tego większej wagi i jakoś przepadło razem z dyskiem. Oferuję tylko szczątki pamięci. I nie do końca wierzę Jankiemu. Tak czy siak Orban jest raczej Lepperem ( z pochodzenia rzecz jasna) niż Kaczyńskim czy Tuskiem. Oczywiście jest lepiej wykształcony niż Lepper i lepiej niż Tusk, a może i lepiej niż Kaczyński. Ale jest spoza Budapesztu czyli tak jakby nie był z W-wy i paru innych naszych metropolii. Niech będzie, że jest spod Mińska Mazowieckiego . smile
    • jaceq Hrabia Pál Teleki, sojusznik III Rzeszy 12.01.16, 14:04
      "Na uwagę zasługuje jego postępowanie wobec Polski i Polaków. W początkach lipca 1920 rząd Węgier premiera Pála Telekiego podjął decyzję o udzieleniu militarnej pomocy Polsce, przekazując nieodpłatnie i dostarczając w krytycznym momencie wojny polsko-bolszewickiej na własny koszt drogą przez Rumunię zaopatrzenie wojskowe: 48 mln naboi karabinowych do Mausera, 13 mln naboi do Mannlichera, amunicję artyleryjską, 30 tysięcy karabinów Mauser i kilka milionów części zapasowych, 440 kuchni polowych, 80 pieców polowych. 12 sierpnia 1920 do Skierniewic dotarł transport m.in. 22 mln naboi do Mausera z fabryki Manfréda Weissa w Czepel.

Po rozpadzie Czechosłowacji 15 marca 1939 r. Węgry zaatakowały Ruś Zakarpacką i w wyniku tzw. małej wojny zajęły obszar wokół Stakčína i Sobranec. Odtąd Polska i Węgry miały, jak przez wieki, wspólną granicę.

Tuż przed atakiem w 1939 roku na zapytanie strony niemieckiej o możliwość dokonania inwazji z terytorium Węgier, kierowany wielowiekową tradycją dobrych stosunków z Polską, Teleki odparł: Prędzej wysadzę nasze linie kolejowe, niż wezmę udział w inwazji na Polskę. Ze strony Węgier jest sprawą honoru narodowego nie brać udziału w jakiejkolwiek akcji zbrojnej przeciw Polsce. W depeszy wysłanej do Adolfa Hitlera z 24 lipca 1939 roku Teleki argumentował, że Węgry nie mogą przedsięwziąć żadnej akcji militarnej przeciw Polsce ze względów moralnych. List ten wywołał wściekłość kanclerza Trzeciej Rzeszy.

Po polskiej klęsce wrześniowej węgierski rząd podjął decyzję o otwarciu granic dla polskich uchodźców oraz zapewnił im wszelką możliwą pomoc – na Węgrzech działały polskie szkoły i organizacje społeczne, aż do momentu wkroczenia na Węgry Niemców w 1944 roku. Polskie oddziały, m.in. zmotoryzowana 10 Brygada Kawalerii płk. Maczka, uzyskały możliwość ewakuacji żołnierzy do Francji."

Zerżnięte z pl.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1l_Teleki

Czy to ważne, po czyjej się opowiadał? Na Węgrzech dużego wyboru nie było: albo po stronie Hitlera, albo po stronie Stalina.
    • manny-jestem Re: Orban Viktor - puste miejsca 13.01.16, 14:09
      Cepie, widze ze jak pasuje to skutecznie wyczyniasz Kurskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka