Dodaj do ulubionych

Trockiści też biorą?

29.11.16, 11:16
Jeżeli biorą to - mam nadzieję - wyłącznie na fundusz rewolucyjny. Jestem w szoku.

Wrocławski oddział CBA zatrzymał byłego senatora PO i legendę podziemnej Solidarności, Józefa P. Wraz ze swoim asystentem, Jarosławem W., są podejrzani o udział w procederze korupcyjnym.
Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: Trockiści też biorą? 29.11.16, 11:58
      www.dziennikzachodni.pl/polska-i-swiat/a/jozef-pinior-zatrzymany-przez-cba-kulisy-zatrzymania,11516530/
    • qwardian Re: Trockiści też biorą? 29.11.16, 12:13
      I tu ponownie znowu śledztwo zainicjowane przez poprzednią ekipę, teraz wznowione.
      • oleg3 Re: Trockiści też biorą? 29.11.16, 12:33
        Jestem zaskoczony! Wyobrażałem sobie, że Józef P. to taki świecki św. Franciszek.
        • qwardian Re: Trockiści też biorą? 29.11.16, 13:03
          Chyba już dawno Frasyniuk robił krytyczne uwagi w tym temacie wobec kolegi.
          • wikul Jak Piniora zabierało CBA, zjawiła się TVPiS 29.11.16, 23:11
            qwardian napisał:

> Chyba już dawno Frasyniuk robił krytyczne uwagi w tym temacie wobec kolegi.

Nie kłam jak bura suka!

- Widziałem dokumenty, które podpisywał prokurator. W mojej opinii nie ma tam nic poważnie obciążającego Józefa. Chodzi o działalność raczej jego asystenta społecznego Jarosława W. - mówi w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" Władysław Frasyniuk. Zwraca też uwagę na fakt, że jak po godz. 6. Piniora zabierało CBA, na miejscu zjawiła się telewizja publiczna. ...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21044499,cba-zatrzymalo-9-osob-w-zwiazku-z-podejrzeniem-platnej-protekcji.html#BoxNewsLink
            www.facebook.com/photo.php?fbid=1146969538672646&set=a.138512966184980.13147.100000788334784&type=1&theater
            • czuk1 Re: Jak Piniora zabierało CBA, zjawiła się TVPiS 30.11.16, 03:02
              wikul napisał:
              .... "Zwraca też uwagę na fakt, że jak po godz. 6. Piniora zabierało CBA, na miejscu zjawiła się telewizja publiczna. ..."

...ale tak już bywało... w 2006 roku..za tego samego Min.Spraw.
              wink
        • dachs Re: Trockiści też biorą? 29.11.16, 14:18
          oleg3 napisał:

> Jestem zaskoczony! Wyobrażałem sobie, że Józef P. to taki świecki św. Franciszek.

No, właśnie, 80 milionów nie zacharapcił, a mógł.
          • andrzejg Re: Trockiści też biorą? 29.11.16, 17:53
            wystarczy byle podejrzenie i legenda pada..w oczach pisorków
      • marynazmlyna Re: Trockiści też biorą? 29.11.16, 13:31
        qwardian napisał:

> I tu ponownie znowu śledztwo zainicjowane przez poprzednią ekipę, teraz wznowione.

Za POprzedniej ekipy duuuuzo sie inicjowalo i mowilo,ale aresztowan nie bylo,choc podsluchy jednoznacznie wskazywaly na lapownictwo.

W sumie chodzilo o to by POprzednia ekipa dalej rzadzila,to sprawa by sie rozmyla jak wiele innych.
        • qwardian Re: Trockiści też biorą? 29.11.16, 13:51
          Platforma najwięcej czasu poświęcała na badanie więzień CIA i w tym brylował również Pinior. Wszystko zgodnie z prikazami władz na Kremlu. Jest oczywiste, że Washington upomniał się o głowy swoich wrogów. Macierewicz również dzisiaj ogłosił o usuwaniu zdrajców szkolonych na akademiach radzieckich...
          • czuk1 Re: Trockiści też biorą? 29.11.16, 15:38
            qwardian napisał: Platforma najwięcej czasu poświęcała na badanie więzień CIA i w tym brylował również Pinior. Wszystko zgodnie z prikazami władz na Kremlu. Jest oczywiste, że
            > Washington upomniał się o głowy swoich wrogów. Macierewicz również dzisiaj ogło
            > sił o usuwaniu zdrajców szkolonych na akademiach radzieckich...

Fakty qwardianie.... FAKTY....czekamy.
          • marynazmlyna Re: Trockiści też biorą? 29.11.16, 16:54
            qwardian napisał:

> Platforma najwięcej czasu poświęcała na badanie więzień CIA i w tym brylował ró
            > wnież Pinior. Wszystko zgodnie z prikazami władz na Kremlu.

Oj,dzialo sie dzialo za PO.

>Jest oczywiste, że
            > Washington upomniał się o głowy swoich wrogów. Macierewicz również dzisiaj ogło
            > sił o usuwaniu zdrajców szkolonych na akademiach radzieckich...
            ------------
            No to bedzie chyba jakas namifa,no nie?
    • piq to idol pacjencji,... 29.11.16, 12:58
      ...która go uważała za wcielenie doskonałości. Uważałem go za lewaka, ale z piękną kartą opozycyjną, Pinior w moich młodych latach opozycyjnych to był gigant. Oto jak można spaprać własną legendę za parę groszy. Pieniądze się rozchodzą, infamia zostaje.
      • oleg3 Re: to idol pacjencji,... 29.11.16, 13:18
        > Uważałem go za lewaka, ale z piękną kartą opozycyjną, Pinior w moich młodych latach
        > opozycyjnych to był gigant.

W moich młodych latach - też.
      • czuk1 Re: to idol pacjencji,... 29.11.16, 15:36
        Autor wpisu nazwał mnie pochopnie ćwierćinteligentem , choć jestem tylko drugim sortem.
        To on- piq napisał o p. Pioniorze: . ...."to idol pacjencji,..która go uważała za wcielenie doskonałości. Uważałem go za lewaka, ale z piękną kartą opozycyjną, Pinior w moich młodych latach opozycyjnych to był gigant. Oto jak można spaprać własną legendę za parę groszy. Pieniądze się rozchodzą, > infamia zostaje."
        Komentarz ćwierćinteligenta. ..... bo warto inteligentom wiedzieć co o nich myślą ćwierćinteligenci
        1. "Sławny" - z tego też forum - inteligent ocenia negatywnie i bezprawnie legendę "S", wręcz oskarża p. Piniora . ... ja pytam ...JAKIM PRAWEM ? wink
        2. A od słów użytych przez inteligenta - szpanera to Doroszewski w grobie się przewraca.;)
        3. Przydomek Lewak - oznacza wg inteligenta - piga - to najgorszy sort.wink

PS. Polak z Polakiem często nie może się dogadać. Ćwierćinteligent używa wtedy sjp, by zrozumieć słowa użyte przez inteligenta:

* INFAMIA - w dawnym prawodawstwie polskim: kara pozbawienia praw obywatelskich; niesława; hańba, haniebny postępek. .--
        • benek231 No i wyszla cwiercinteligencja Piqa :O) 29.11.16, 18:49
          ktorą tak lubi projektowac na innych. No ale oni zawsze w czapkach z pior, choc cieniutko cijają.
          • benek231 Co do samego Piniora, natomiast, to :O) 29.11.16, 22:31
            pozyjemy i zobaczymy, gdyz jak znam te klero-faszystowska bande to jest wysoce prawdopodobne, ze oni znowu rzucili kawal miecha by opozycja miala sie czym zajmowac. Przy okazji - bez wzgledu na faktyczn stan rzeczy - do Piniora przylepi sie mniej lub wiecej gowna, a o to przeciez chodzilo. Bo Pinior byl krytyczny wobec wobec tej bandy klamcow i oszustow, wiec jeden wiecej zostanie wyeliminowany z gry, badz przynajmniej podwazone zostanie zaufanie do niego.
        • oleg3 Re: to idol pacjencji,... 29.11.16, 18:51
          czuk1 napisał:
          > * PACJENCJA , dawniej: - cierpliwość, wytrzymałość,

Kompromitujesz się zabierając głos w sprawie, o której nie masz pojęcia. PACJENCJA to weteranka tego forum.
          • czuk1 Re: to idol pacjencji,... 29.11.16, 19:23
            czuk1 napisał:
            > > * PACJENCJA , dawniej: - cierpliwość, wytrzymałość,

oleg3 napisał:
            > Kompromitujesz się zabierając głos w sprawie, o której nie masz pojęcia. PACJENCJA to weteranka tego forum.
            Kłamiesz , że się kompromituję. Czym skompromitowałem się .... nie znając weteranki ??? Nie mogłem znać weteranek forum, jestem tu od kilku miesięcy. Nie mogłem wiedzieć, że autor wpisu pisze o weterance forum. Sprawa jest w treści wpisu.... a nie w jakimś loginie -" Pacjencja". Znaczenie słowa "pacjencja"znalazłem w słowniku języka polskiego. .Zabierałem głos w sprawie poruszanej na wątku.
            • dachs Czy mógłbym? 29.11.16, 22:01
              czuk1 napisał:

> [i]Kłamiesz , że się kompromituję. Czym skompromitowałem się .... nie znając w
              > eteranki ??? Nie mogłem znać weteranek forum, jestem tu od kilku miesięcy. Nie
              > mogłem wiedzieć, że autor wpisu pisze o weterance forum.

Człowiek mądry (w miarę) nie zabiera głosu jak nie wie o co chodzi. Ale mogłeś o tym nie wiedzieć, więc nie czepiam się.

> Sprawa jest w treści wpisu.... a nie w jakimś loginie -" Pacjencja". Znaczenie słowa
              > "pacjencja"znalazłem w słowniku języka polskiego.

Ty znowu zachowałeś się mądrze. Dobrze jest sprawdzać w słowniku, znaczenie słów, których się nie zna.
              Co do "infamii", natomiast, zbytnio zaufałeś Wikipedii, która dość dokładnie ją opisała, jako pojęcie z prawa karnego.
              A w języku prostego Rzymianina, to tyle co hańba, niesława, utrata dobrego imienia.
              Bez skutków prawnych, ale bardzo negatywnych towarzysko.
              • benek231 Nie nie moglbys hitlerku. Won do chatki :O) 29.11.16, 22:26
                dachs napisał:

> Człowiek mądry (w miarę) nie zabiera głosu jak nie wie o co chodzi. Ale mogłeś o tym nie wiedzieć, więc nie czepiam się.
                **
                A jednak sie czepiasz, wredna szwabska mordo. On byl przekonany, ze chodzi o (zwyczajne) slowo 'pacjencja', czyli jednak zabieral glos bedac przekonanym, ze wie o co chodzi, barania glowo. To tylko ty zabierasz glos bedac przekonanym, ze nie jestes gląbem - choc jak najbardziej gląbem jestes.

Sadzisz zapewne, ze jesli jestes krypto-hitlerkiem to mozesz smialo popierac swoich kolegow hitlerkow, gdyz nikt cie nie rozpozna. Tyle, ze krypto-hitlerek to takze hitlerek Szkopie-hitlerku.
                • dachs Jesteś światłem na moim firmamencie, Krzysiu 29.11.16, 23:26
                  benek231 napisał:

> A jednak sie czepiasz, wredna szwabska mordo. On byl przekonany, ze chodzi o (z
                  > wyczajne) slowo 'pacjencja', czyli jednak zabieral glos bedac przekonanym, ze w
                  > ie o co chodzi, barania glowo.

Przekonanie, że się wie "o co chodzi" nie jest równoznaczne z wiedzą "o co chodzi".

Natomiast nieznajomość tej prostej różnicy łatwo prowadzi do wygłupienia się.
                  Ja zresztą Czuka pochwaliłem, za rzetelność w sprawdzaniu informacji.
                  O tu go pochwaliłem: "Ty znowu zachowałeś się mądrze. Dobrze jest sprawdzać w słowniku, znaczenie słów, których się nie zna."

Chyba nie zaprzeczysz, że to dobrze jest?
                  I za to Cię lubię.
                  • benek231 Natomiast ty jestes wredny hitlerek Szkop :O) 30.11.16, 08:58
                    > Przekonanie, że się wie "o co chodzi" nie jest równoznaczne z [b]wiedzą[
                    > /b] "o co chodzi".
                    **
                    Niby tak, ale w jego przypadku zdecydowanie NIE, jako ze mial Czuk mocne podstawy, pod nieobecnosc informacji mogacej nasuwac watpliwosci, by byc przekonanym, iz chodzi jedynie o slowo, a nie o osobe. Za 'pacjencja' rownie dobrze moglo sie kryc haslo, np. 'dupa' znane tylko wtajemniczonym, przez co nie mozna wymagac znajomosci srodowiskowego i umownego znaczenia terminu 'pacjencja' od osoby niewtajemniczonej. Idac tokiem twojego "rozumowania" Czuk, i nie tylko on, przed rozpoczeciem jakiejkolwiek rozmowy powinien poprosic swych rozmowcow o wylozenie na stol wszystkich slow ktore maja zamiar uzywac w rozmowie, wraz z ich znaczeniami - lacznie z ukrytymi, oraz umownymi.

Jestes Szkopie jednak troche mniej niz cwiercinteligent.
                    • oleg3 Re: Natomiast ty jestes wredny hitlerek Szkop :O) 30.11.16, 09:24
                      benek231 napisał:
                      > Czuk, i nie tylko on, przed rozpoczeciem jakiejkolwiek rozmowy powinien poprosic swych
                      > rozmowcow o wylozenie na stol wszystkich slow ktore maja zamiar uzywac w rozmowie,
                      > wraz z ich znaczeniami - lacznie z ukrytymi, oraz umownymi.

No właśnie. Jak ktoś nie rozumie znaczenia użytych słów prosi rozmówcę o konkretyzację/wyjaśnienie. Ty używasz słowa "hitlerek" w znaczeniu "ten kogo nie lubię", a ja słowa "dureń" w znaczeniu " ten co niepotrzebnie nauczył się pisać i czytać". Tak to wygląda durniu.
                      • czuk1 wyjaśnienia słów.... 30.11.16, 15:22
                        oleg3 napisał: No właśnie. Jak ktoś nie rozumie znaczenia użytych słów prosi rozmówcę o konkretyzację/wyjaśnienie. Ty używasz słowa "hitlerek" w znaczeniu "ten kogo nie lubię", a jak słowa "dureń" w znaczeniu " ten co niepotrzebnie nauczył się pisać i czytać". Tak to wygląda durniu.

Przedostatnie zdanie jest jasne ale już ostatnie nieprawdziwe. Ja natomiast jestem pewny, że zarówno piszący jak i czytający powinni pisać jasno i zrozumiale.

Wg mnie.Jeśli piszący, poruszają temat nie znany ogółowi czy używają słów nieznanych powszechnie (niestosowanych powszechnie, powinni treść swojego wpisu "uczytelniać", tj. jednocześnie wyjaśnić znaczenie słów użytych które nie są stosowane powszechnie. Pogląd ten jest stronniczy.
                        Z kolei, jeśli czytający mają problem z ustaleniem jakie jest znaczenie słowa niezrozumiałego, poszukują odpowiedzi na swoje wątpliwości, w słowniku języka polskiego.
                        • oleg3 Re: wyjaśnienia słów.... 30.11.16, 15:27
                          czuk1 napisał:

> Przedostatnie zdanie jest jasne ale już ostatnie nieprawdziwe.

Mógłbyś wykazać, że ostatnie zdanie jest nieprawdziwe?
                        • czuk1 Re: wyjaśnienia słów.... 30.11.16, 17:04
                          Oleg3 każe mi udowadniać, że nie jest prawdą określenie - Tak to wygląda durniu.
                          Co tu udowadniać ? Wiem, że benek231 durniem nie jest . Może więc Ty (który go tak nazywasz ) udowodnij, że jest..
                          Bo ja, nawet w synonimach - synonim.net/synonim/dure%C5%84#g3751 - nie znalazłem w benku231 cech durnia. Przeciwnie jest fajnym forumowiczem bezkompromisowo
                          zwalczającym głupotę i kłamstwa.
                          • oleg3 Re: wyjaśnienia słów.... 30.11.16, 17:53
                            czuk1 napisał:

> Oleg3 każe mi udowadniać, że nie jest prawdą określenie - Tak to wygląda d
                            > urniu.

> Co tu udowadniać ? Wiem, że benek231 durniem nie jest .
                            Z logiki to za mocny nie jesteś.

> Może więc Ty (który go tak nazywasz ) udowodnij, że jest..
                            Ja nie twierdziłem, że zdanie jest prawdziwe/fałszywe. Zdanie, o którym raczyłeś wyrokować, że prawdziwe nie jest, nie może być oceniane w kategorii prawda/fałsz. To tylko opinia głosząca, że oleg3 uważa, iż benek231 niepotrzebnie uczył się pisać i czytać.
                            • czuk1 Re: wyjaśnienia słów.... 30.11.16, 18:26
                              oleg3 napisał: To tylko opinia głosząca, że oleg3 uważa, iż benek231 niepotrzebnie uczył się pisać i czytać.
                              Przecież nie analizujemy konkretnego przykładu/oceny że benek niepotrzebnie uczył się pisać i czytać; ale następne zdanie nazywające benka durniem... za całokształt, i nie po raz pierwszy. Ta opinia/zdanie/stwierdzenie/obelga.... jest nieprawdziwa, bo trudno by było zakwalifikować generalnie Benka do kategorii durni. A więc pytanie jest aktualne -
                              dlaczego nazwałeś Benka durniem ?

PS. Nie zaprzeczę. Logiki uczyłem się pól wieku temu a w latach 80-tych etyki na studiach podyplomowych. Jako forumowicz drugiego sortu ... nie czynię sobie z tego zarzutu.
                              Do normalnego życia/dożywania wystarcza mi to co wiem . Choć dużo się od Was młodych uczę. Za nauki darmowe dziękuję
                              .
                              • oleg3 Re: wyjaśnienia słów.... 30.11.16, 19:19
                                Wiesz co czuk - piq ma rację. Umiejętność czytania słowników i "natręctwo dydaktyczne" nie czyni z człowieka inteligenta.
                                • czuk1 Re: wyjaśnienia słów.... 30.11.16, 21:03
                                  oleg3 napisał: Wiesz co czuk - piq ma rację. Umiejętność czytania słowników i "natręctwo dydaktyczne" nie czyni z człowieka inteligenta.

Oleg3.Dziwię się zainteresowaniu moją osobą. Z konieczności jednak, odniosę się do tego konkretnego zdania, które dotyczy mojej osoby.
                                  Wg mnie.....

Tylko mało inteligentni czytelnicy mogliby uwierzyć w takie sugestie - jak w powyższym Twoim zdaniu. Trudno uwierzyć w to , że człowiek "wiekowy" aktywny społecznie, "utrzymujący się wysoko w swoim zawodzie"(od 20 roku życia , do dziś) i uznawany w środowisku lokalnym i zawodowym - nie jest inteligentny, dlatego tylko, że czyta słowniki (dla lepszego argumentowania) i poucza (wyraża tylko swoje zdanie).
                                  Jeśli chodzi o mnie , nie mam ambicji takiego funkcjonowania na forum aby ktoś nazwał mnie inteligentem. Sam oceniłem się , na tym forum - "nie jestem inteligentem, tylko szarym obywatelem, drugiego sortu". Ale nie pozwalam sobie na obelgi, bo na nie nie zasługuję. Treść moich wpisów nie jest natrętna pedagogicznie i słownikowa. Jesli ktoś tak uważa.... nie musi czytać moich postów i na nie odpowiwadać.Wystarczy rzucić okiem na kilkanaście postów , z 33 tysięcy, by zmienić zdanie.
                                  ....a tak na marginesie...
                                  Wg mnie. Kryterium uznania , że człowiek jest inteligentny nie jest wysokie. Bo inteligentny to jest:
                                  1. taki, który jest obdarzony inteligencją; rozumny, myślący, niegłupi;
                                  2. taki, który świadczy o czyjejś inteligencji; mądry, bystry, pojętny, zdolny
                                  • dachs Re: wyjaśnienia słów.... 30.11.16, 21:47
                                    czuk1 napisał:

> Tylko mało inteligentni czytelnicy mogliby uwierzyć w takie sugestie - jak w po
                                    > wyższym Twoim zdaniu. Trudno uwierzyć w to , że człowiek "wiekowy" akty
                                    > wny społecznie, "utrzymujący się wysoko w swoim zawodzie"(od 20 roku życia ,
                                    > do dziś) i uznawany w środowisku lokalnym i zawodowym - nie jest inteligent
                                    > ny, dlatego tylko, że czyta słowniki (dla lepszego argumentowania) i
                                    > poucza
                                    (wyraża tylko swoje zdanie).

To mnie przekonuje. A teraz odnieś się do "natręctwa dydaktycznego".
                                    • czuk1 Re: wyjaśnienia słów.... 30.11.16, 22:13
                                      Dachs. Ja wyrażam swoje zdanie, dzielę się doświadczeniem wieloletniego moderata/posiadacza forum/forumowicza. Jak widać (z kilku wpisów) - bywa - nie jest to odbierane (jak intencje przekazującego) - jako swobodne przekazywanie mojego zdania, jako mój udział w dyskusji, tylko jako "pedagogizowanie "/ustawianie forumowiczów. Cóż sygnały te wykorzystam do zmiany postępowania na forum, zmiany "na lepsze".
                                      • dachs Re: wyjaśnienia słów.... 30.11.16, 22:23
                                        zuk1 napisał:

> Jak widać (z kilku wpisów) - bywa - nie jest to odbierane (jak intencje przekazującego) -
                                        > jako swobodne przekazywanie mojego zdania, jako mój udział w dyskusji, tylko jako
                                        > "pedagogizowanie "/ustawianie forumowiczów.

Bardzo słuszne spostrzeżenie. Ale czy to forumowicze są winni, że tak Cie postrzegają?

> Cóż sygnały te wykorzystam do zmiany postępowania na forum, zmiany
                                        > "na lepsze".

I na tę zmianę czekamy, wstrzymując dech.
                        • benek231 Czuku, hitlerek Oleg struga glupa :O) 30.11.16, 18:10
                          jeszcze wiekszego niz jest, bo ja wielokrotnie podkreslalem, ze tutejsi antydemokraci, jak Kretyn, Oleg3, Piq, czy Hymen sa dla mnie hitlerkami - gdy tylko zaczel otwarcie radowac sie na obalanie demokracji przez PiS. Uzywany tu hitlerek odnosi sie tylko do "wybrancow".
                          Poczatkowo nie zaliczylem do nich Szkopa, gdyz ten deklarowal tu poparcie dla demokratycznych wartosci. Ale gdy Szkop zaczynal ryc takze pod Toba, popierajac jednoczesnie wymienionych wyzej, stalo sie dla mnie jasne, ze Szkop uprawia wallenrodyzm na rzecz hitlerkow, czyli i on jest hitlerkiem. Demokrata nie przekabaca sie tylko dlatego, ze tak chcialby jego zlodziejski kosciolek. A jesli tak robi to jest smiec.
                      • benek231 Won hitlerku Olegu3 na forum PiSu :O) 30.11.16, 17:52
                        poszla w cholere ty faszystowska szmata.

Ja nie lubie znacznie wiecej osob z tego forum a jednak nie wszystkie wyzywam od hitlerkow, ty klero-faszystowskie antydemokratyczne gowno.
                    • czuk1 Re: Natomiast ty jestes wredny hitlerek Szkop :O) 30.11.16, 09:27
                      Inteligenci z Żoliborza stawiają Polakom podobne pułapki ....jak ta z "pacjencją".
                      Nie zawsze jesteśmy na takowe przygotowani. Byle jaki "inteligent" piq zrobił to jednak (chyba) przez pomyłkę.

A trockistów ... sensu stricte.... trudno by w Polsce znaleźć. Tym bardziej takich co biorą .
                      Właśnie.... "co biorą" Bo został jedynie temat wątku a jego treść szybuj w obłokach.
                      • oleg3 Re: Natomiast ty jestes wredny hitlerek Szkop :O) 30.11.16, 10:31
                        Jakie pułapki, czuku? Pobieżna analiza zdania " [Pinior] to idol pacjencji, która go uważała za wcielenie doskonałości" wskazuje, że "pacjencja" nie może być kategorią abstrakcyjną (cierpliwość, wytrzymałość) lecz konkretnym, jednostkowym bytem, bo tylko taki konkretny, jednostkowy byt może mieć idola. Długo jeszcze zamierzasz ciągnąć ewidentną wpadkę?

> trockistów ... sensu stricte.... trudno by w Polsce znaleźć.
                        To poszukaj trockistów ... sensu largo ... mądralo. Nawiasem pisząc N a u c z y c i e l u sformułowanie "sensu stricte" jest błędem. Piszemy "stricte" albo "sensu stricto".
                        • czuk1 Re: Natomiast ty jestes wredny hitlerek Szkop :O) 30.11.16, 16:47
                          oleg3 napisał:
                          > Jakie pułapki, czuku? Pobieżna analiza zdania " [Pinior] to idol pacjencji, któ
                          > ra go uważała za wcielenie doskonałości" wskazuje, że "pacjencja" nie może być
                          > kategorią abstrakcyjną (cierpliwość, wytrzymałość) lecz konkretnym, jednostkowy
                          > m bytem, bo tylko taki konkretny, jednostkowy byt może mieć idola. Długo jeszcz
                          > e zamierzasz ciągnąć ewidentną wpadkę?
                          >
                          > > trockistów ... sensu stricte.... trudno by w Polsce znaleźć.
                          > To poszukaj trockistów ... sensu largo ... mądralo. Nawiasem pisząc N a u c z
                          > y c i e l u sformułowanie "sensu stricte" jest błędem. Piszemy "stricte" albo
                          > "sensu stricto".
                          -------------
                          Oleg3. W pierwszej części wpisu ciągniesz moją wpadkę, do której wcześniej przyznałem się
                          Po co ?.
                          A w drugim fragmencie wpisu , wg mojej wiedzy , (mogę się mylić) sformułowanie "w ścisłym znaczeniu" może być poprawnie tłumaczone na jęz. łaciński jako : sensu stricte albo sensu stricto. Tak też napisałem. Czyli słowa te są synonimami/przenośniami.
                          I racji chyba nie masz.. Jeśli nie mam racji .... przepraszam.
                          Liczę na odwrotne zachowanie, przez ciebie.
                      • xiazeluka Re: Natomiast ty jestes wredny hitlerek Szkop :O) 30.11.16, 11:42
                        "Inteligenci z Żoliborza stawiają Polakom podobne pułapki ."

Kiedy się jakiemuś emerytowanemu pasożytowi spieszy, by wytknąć komuś coś, co emerytowany pasożyt uznaje za błąd, to takie są właśnie efekty.
                    • xiazeluka Re: Natomiast ty jestes wredny hitlerek Szkop :O) 30.11.16, 11:44
                      "Za 'pacjencja' rownie dobrze moglo sie kryc haslo, np. 'dupa' znane tylko wtajemniczonym, przez co nie mozna wymagac znajomosci srodowiskowego i umownego znaczenia terminu 'pacjencja' od osoby niewtajemniczonej. "

Niewtajemniczony emerytowany pasożyt powinien zatem najpierw się upewnić o co chodzi, a nie zaczynać od pouczania, musztrowania i popisywania się.
                      • benek231 Won hitlerku Kretyn na forum PiSu :O) 30.11.16, 17:55
                        Czy twoja lala mowi 'mama'?
                        • xiazeluka Won hitlerku kretynie Adolfie52 na forum NSDAP :O) 01.12.16, 08:52

• kalllka Re: Czy mógłbym? 03.12.16, 11:30
                O tempora.. omores.
                Ci vuole la pazienza per voi-argumentative signori

Tak na marginesie waszych rzymskich koligacji.. one wia ,ze
                w roku przyszłem tzw -paszporty polityki- przewidują nowa kategorie:
                kultura cyfrowa?
        • xiazeluka Re: to idol pacjencji,... 30.11.16, 08:41
          "Autor wpisu nazwał mnie pochopnie ćwierćinteligentem , choć jestem tylko drugim sortem. "

Powyższe zdanie dowodzi, że nie pochopnie.
          • czuk1 Re: to idol pacjencji,... 01.12.16, 07:06
            xiazeluka napisała: Powyższe zdanie dowodzi, że nie pochopnie.

Żaden to dowód.
            Tak samo jak moje zdanie, że treść wpisów anarchisty xiazeluki świadczy , że jest pomyleńcem i prowokatorem.
            • xiazeluka Re: to idol pacjencji,... 01.12.16, 08:58
              Owszem, to dowód. Dowodem jest Wasz wpis, emerytowany pasożycie, w którym powtarzacie równie nużący, co kiepski dowcip o drugim sorcie. W połączeniu z Waszym wcześniejszym wielokrotnym powoływaniu się na "literkę przepisów" - dowód należy uznać za skutecznie przeprowadzony.

Wasze zdanie na temat Mła nie jest natomiast poparte czymkolwiek.
              • czuk1 Re: to idol pacjencji,... 01.12.16, 09:19
                xiazeluka napisała:

> Owszem, to dowód. Dowodem jest Wasz wpis, emerytowany pasożycie, w którym powta
                > rzacie równie nużący, co kiepski dowcip o drugim sorcie. W połączeniu z Waszym
                > wcześniejszym wielokrotnym powoływaniu się na "literkę przepisów" - dowód należy uznać za skutecznie przeprowadzony.
                > Wasze zdanie na temat Mła nie jest natomiast poparte czymkolwiek.

Zgoda. Właśnie. Moje/czyjeś zdania, nieobiektywne oceny, obelgi nie są poparte dowodami, które można by brać poważnie przy ocenach. W świetle powyższego... również ( słusznie zauważyłeś) a pozwalam sobie zauważyć, że także....twoje zdanie na mój temat też " jest poparte czymkolwiek".
                Jaki więc sens ma to inteligentne/inteligenckie ale stronnicze przecież ocenianie/oczernianie/lżenie mojej osoby ? Przecież forum służyć ma wymianie myśli a nie obelg.

• perla Re: to idol pacjencji,... 01.12.16, 15:41
                  czuk1 napisał:

> Jaki więc sens ma to inteligentne/inteligenckie ale stronnicze przecież ocenian
                  > ie/oczernianie/lżenie mojej osoby ? Przecież forum służyć ma wymianie myśli
                  > a nie obelg.
                  [/i]

a od kiedy to matole prawda jest obelgą?
                  Jesteście towarzyszu sekretarzu ds pouczeń zwykłą zakałą tego szacownego forum.
                  Napisanie o was, że jesteście pasożytem i debilem jest stwierdzeniem prostego faktu, i nie ma żadnego związku z obelgami właśnie.
                  • czuk1 Re: to idol pacjencji,... 01.12.16, 17:40
                    SCHOWAJ JEŁOPIE z SZ ... brzuś ....... widać , że nie rozumiesz tego o czym piszesz + kłamiesz wink
                    • perla Re: to idol pacjencji,... 01.12.16, 18:00
                      no widzisz, rzucasz obelgami na forumowicza.
                      A starałeś się być taki kulturalny, unio-europejski, postępowy...
                      Ja ciebie nie obrażałem, a ty mnie tak właśnie.
                      • czuk1 Re: to idol pacjencji,... 01.12.16, 22:34
                        perla napisał: no widzisz, rzucasz obelgami na forumowicza.
                        > A starałeś się być taki kulturalny, unio-europejski, postępowy...
                        > Ja ciebie nie obrażałem, a ty mnie tak właśnie.

Nigdy nie atakuję obelgami jako pierwszy. Bronię sie jedynie przed czyimiś obelgami. Tak jest tutaj...Zawsze rewanżuję się i to każdemu , kto mnie obraża. Nie jesteś wyjątkiem. Każdy podobnie robi.
                        Chyba przed tym wpisem spokojnym napisałeś tak wrednie , bo po pijaku....jak na budowie w piątek i "pierwszego" bywa . Rozumiem. Ale nie rób mi wody z mózgu... że nie miałem powodu by się bronić?
                        Wyjaśniam n-ty raz. Nie zdarzyło się - do ostatniego wpisu - abym nie był przez Ciebie ziomku obrażony.[u]Na dowód cytuję ten Twój dzisiejszy, obrażający mnie , poprzedni wpis - z obelgami:

...."a od kiedy to matole prawda jest obelgą?
                        Jesteście ....towarzyszu sekretarzu ds pouczeń..... zwykłą zakałą tego szacownego forum. Napisanie o was...., że jesteście pasożytem ....i debilem .... jest stwierdzeniem prostego faktu, i nie ma żadnego związku z obelgami właśnie. .......wink " (!!!!!,????)

PS. Przez takich osobników.... wpisujących się j/w... to forum nie wróci do "zacności" , poziomu i kultury (o czym wspominacie, że takie było ) ,przed 13-15 laty.....
                        Mam jednak nadzieję, że przynajmniej Xiazula - zalecając mnie: "A teraz zastosuj się do swojej złotej myśli: - "forum służyć ma wymianie myśli a nie obelg."
                        • perla posłuchajcie no tow. czub1 01.12.16, 23:48
                          wasza odpowiedź świadczy, że nasiąkliście myślą marksistowską.
                          Czyli donoszeniem. W poście powyżej próbowaliście mnie szantażować początkiem nazwy wsi gdzie mieszkam.
                          Otóż ja was też znam, i te świństwa jakie zrobiliście na Roztoczu szwendając się tu przez lata. Ludzie za te donosy was nienawidzą (ci z Krakowa też), a jak się pojawicie w moim obejściu to dam w pysk tak, że nową sztuczną szczękę będziecie musieli zamawiać.
                          Skoro weszliście na real to macie odpowiedź.
                          Ale to jest virtual. Tu się wdeptuje w ziemię nicki o komuszo faszystowskich poglądach a nie realnych ludzi.
                          Czyli takich czubów jak wy czub1 właśnie.
                          • czuk1 to jakiś czub2 02.12.16, 10:52
                            Same kłamstwa. To jakiś czub2 . Omijam takich z daleka .
                    • hymenos Czuk jest! 01.12.16, 19:37
                      Patience to byt forumowy, który okazuje się spora część uczestników miło wspomina, w tym również moja skromna osoba. Myślę, że szybko byś znalazł z nią wspólny język. Ponieważ ściągnąłeś na swoją głowę gromy, może i zasłużone, może nie napiszę, że na tym forum byt hymenos czy czuk1 jest traktowany jako byt a nie człowiek, który go stworzył. Stąd nie ma sensu obrona czuk1, ma natomiast głęboki sens obrona własnego zdania, poglądów czy opinii i proponuję, byś na tym się skupił.
                      • czuk1 Re: Czuk jest! 02.12.16, 11:09
                        hymenos napisał: ...." ściągnąłeś na swoją głowę gromy, może i zasłużone, może nie napiszę, że na tym forum byt hymenos czy czuk1 jest traktowany jako byt a nie człowiek, który go stworzył. Stąd nie ma sensu obrona czuk1, ma natomiast głęboki sens obrona własnego zdania, poglądów czy opinii i proponuję, byś na tym się skupił.

Dziękuję za dobre rady. Skorzystam.
                        Na żadnym forum (poza forum pisówek- "Bez granic" - przed laty i teraz na forum trolli - Rosja i świat) nie spotkałem się z takim wrogim "przyjęciem " , 3-4 bywalców . A wydawało by się, ze to jest faktycznie - Hyde Park, gdzie przychodzi każdy i może się swobodnie wypowiedzieć.
                        Od początku mam własne zdanie , kiedy ktoś mi udowodni, że nie mam racji .... ustępuje.
                        Tu moje zdanie traktowane jest jako pouczanie, wroga propaganda,... Jedyną reakcją tych panów są obelgi?! Zmuszają mnie do wzajemności. To niesamowite ...
                        • xiazeluka Re: Czuk jest! 02.12.16, 12:09
                          " każdy i może się swobodnie wypowiedzieć.
                          Od początku mam własne zdanie "

To się wypowiadaj własnymi zdaniami, zamiast dyrygować, musztrować, ewangelizować, pouczać, mądrzyć się jak być powinno. Przestań ględzić o legulaminach, netykietach i takich tam ramkach do więzienia rzeczywistości. Skończ z tym mazaniem się, chlipaniem i braniem na litość. Gadaj wszystko, co Ci leży na wątrobie, ale z pominięciem wyżej wskazanych odrażających zachowań. Możesz być pewien, że jeśli będziesz mówił sobą, a nie legulaminami, paragrafami, netykietami, urzędniczymi paragrafami, to nikt Ci uwagi nie zwróci.
                          My tu cenimy ludzi samodzielnych o wyrazistych poglądach, a nie jakieś ocechowane politpoprawnością płaczki.
                • xiazeluka Re: to idol pacjencji,... 01.12.16, 21:34
                  "twoje zdanie na mój temat też " jest poparte czymkolwiek".

Dlaczego zostałeś opisany tak, jak zostałeś - Mła wyjaśnił powyżej. Dowodem jest Twoje ględzenie o legulaminach i innych literkach paragrafów, które zastępują Ci wolną wolę. Oczywiście półwieczne pasożytowanie w zarękawkach niejako tłumaczy Twoją męczącą i bełkotliwą osobowość oraz nieskrępowaną potrzebę musztrowania, pouczania, recenzowania, ewangelizowania przepisami.
                  Mła zdaje sobie sprawę, że klapki na oczach przycinają Ci perspektywę, niemniej nie traci nadziei, że nawet takie odczłowieczone monstrum jak Ty może zostać skutecznie zamienione co najmniej w Tytusa (nie cesarza, lecz kolegę Romka i A'tomka).

A teraz zastosuj się do swojej złotej myśli: "forum służyć ma wymianie myśli a nie obelg."
                  • czuk1 Re: to idol pacjencji,... 01.12.16, 21:59
                    xiazeluka napisał znowu...., jak człowiek niebezpieczny.... którego trzeba omijać z daleka.
                    .....mimo tego....
                    Mam nadzieję, że Xiazula - zalecając mnie: "A teraz zastosuj się do swojej złotej myśli: - "forum służyć ma wymianie myśli a nie obelg."
                    • dachs Czuku 01.12.16, 22:06
                      czuk1 napisał:

> xiazeluka napisał znowu...., jak człowiek niebezpieczny.... którego trzeba om
                      > ijać z daleka.

Może już jednak czas na jakąś myśl.
                      Czekamy w napięciu.
                      • czuk1 Dachs... 01.12.16, 22:47
                        dachs napisał: Może już jednak czas na jakąś myśl. Czekamy w napięciu.
                        Borsuku. Jawohl.smile Sympatyczni koledzy wikłają mnie w potyczki. Nie mogę tego pozostawić bez odpowiedzi. Mam - i dziś - zamiar mieć swoje zdanie/MYŚL .... na kilku wątkach i forach. Jak zwykle nic nowego ostatnio, nie wnoszę , by nie narażać się na przygany i wyzwiska.
                        pzdr...
          • czuk1 Szkoda, że nie znałem Pacjencji,... 03.12.16, 10:54
            czuk1 napisal : "Autor wpisu nazwał mnie pochopnie ćwierćinteligentem , choć jestem tylko drugim sortem. "

xiazeluka ocenił:
            Powyższe zdanie dowodzi, że nie pochopnie.
            [b]
            Polemiki negatywne - z xiazeliką, piq-iem, perla, olgiem3 ,..... - odcinam grubą kreską.
            ===============================================sad/b]
            Rozumiem, że (wg Ciebie) ludzie politycznie zakwalifikowani do drugiego sortu są/muszą być ćwierćinteligentami . Czy tak uważasz ?
            Przecież tym zdaniem nie potwierdziłem , że nie zgadzam się z oceną - ćwierćinteligent.
            Nikt mi takiej etykiety dotychczas nie dał . Do grupy Polaków II sortu zakwalifikował mnie
            natomiast wódz państwa i tworzone przez PiS prawo(co jest prawdą) ; na co nie miałem wpływu ani też możliwości zmiany kwalifikacji.
            PS. Odpowiedź na moje pytanie pomogło by mi na ustalenie po której stronie polskiej sceny politycznej stoisz.

• perla Re: Szkoda, że nie znałem Pacjencji,... 03.12.16, 11:54
              czuk1 napisał:

> Do grupy Polaków II sortu zakwalifikował mnie
              > natomiast wódz państwa

ciekawym czy znasz wypowiedź naczelnika na temat drugiego sortu.
              Jeżeli znasz i się zaliczasz do 2 sortu to znaczy, że donosiłeś na Polskę do obcych dworów.
              Bo takich prezes nazwał drugim sortem.

> PS. Odpowiedź na moje pytanie pomogło by mi na ustalenie po której stronie pols
              > kiej sceny politycznej stoisz.

o ile znam Księcia, to Książe stoi po swojej własnej indywidualnej scenie politycznej właśnie.
              • czuk1 Re: Szkoda, że nie znałem Pacjencji,... 03.12.16, 12:28
                perla napisał, do mnie:
                > ciekawym czy znasz wypowiedź naczelnika na temat drugiego sortu.
                > Jeżeli znasz i się zaliczasz do 2 sortu to znaczy, że donosiłeś na Polskę do obcych dworów. Bo takich prezes nazwał drugim sortem.

Znalazłem filmik (ucięty) gdzie jasno było powiedziane, że chodziło o polityków ( PO ?), którzy jeździli do centrum UE żaląc się na PiS. Niestety wybrałeś kontekst z zapisu rozmowy , i siejesz propagandę. Ja nie jestem politykiem, ani członkiem jakieś partii.
                "Tym razem Kaczyński naprawdę nazwał wszystkich swoich oponentów "Polakami drugiego sortu". Zachęcam do posłuchania nie tylko polecanych 5 minut, ale i reszty wywiadu.
                Rzeczywiście, zaczyna się od tego, że drugosortowcy to ludzie, którzy donoszą na Polskę do mediów zachodnich. Ale potem, płynnie i bez żadnego rozróżnienia, w kolejnych zdaniach i wypowiedziach "oni" zaczyna rozszerzać znaczenie: najpierw na ludzi, którzy nie traktują dobra narodowego jako nadrzędnego, potem polityków PO, potem polityków nowoczesnej, potem wszystkich beneficjentów zmian po 1989, potem w szczególności deweloperów mieszkaniowych. Momentami ta ciągłość jest zaznaczona wprost ("ludzie, o których mówiłem", "ci ludzie").
                Rzeczywiście, przy odrobinie staranności da się wyciąć z wypowiedzi Kaczyńskiego cytat, w którym "drugi sort" lub "gen zdrady" będzie dotyczył tylko krytykujących Polskę na arenie międzynarodowej. Ale właśnie to byłoby wyrywanie cytatu z kontekstu i przekręcenie jego znaczenia.
                Na tym polega szerszy problem retoryki Kaczyńskiego. Prezes wydaje się organicznie niezdolny do zauważenia, jak wiele jest rozmaitych typów ludzi, o różnych poglądach, różnych systemach wartości - po obu stronach aktualnego podziału politycznego. Kaczyński w swoich wypowiedziach konsekwentnie dzieli Polaków na tych, którzy są z PiS, i tych gorszych, niemoralnych, powodowanych wyłącznie chciwością. Jedyny podział w grupie przeciwników PiS, jaki widzi Kaczyński, to podział na oszustów i otumanionych."

> > PS. Odpowiedź na moje pytanie pomogło by mi na ustalenie po której stroni
                > e pols
                > > kiej sceny politycznej stoisz.
                >
                > o ile znam Księcia, to Książe stoi po swojej własnej indywidualnej scenie polit
                > ycznej właśnie.
                • czuk1 Re: Szkoda, że nie znałem Pacjencji,... 03.12.16, 12:36
                  Pisałem- " Odpowiedź na moje pytanie pomogło by mi na ustalenie po której stronie polskiej sceny politycznej stoisz.

"Pełnomocnik" Księcia (?) - perła , odpowiada :
                  -
                • xiazeluka Re: Szkoda, że nie znałem Pacjencji,... 03.12.16, 20:11
                  Ciekawe, jak Ty słuchasz (i czytasz), skoro wszystko mylisz. Kaczyński mówił o "najgorszym sorcie", a nie "drugim sorcie":

jasonhunt.pl/najgorszy-sort-polakow-o-co-w-tym-chodzi/

Definicja i skład najgorszego sortu są jasno określona (ok. 17 minuty). Wypowiedź ta się kończy i pada kolejne pytanie dziennikarki, rozmowa toczy się dalej, dotykając różnych "onych". Nie żadnego bezpośredniego czy "płynnego i bez rozróżnienia" przejścia do kolejnych grup najgorszego sortu.

Nie cytuj głupot, lecz sam sprawdzaj wszystko u źródła. Źródło masz podlinkowane powyżej.
                  • czuk1 Re: Szkoda, że nie znałem Pacjencji,... 04.12.16, 11:22
                    xiazeluka napisała:

> Ciekawe, jak Ty słuchasz (i czytasz), skoro wszystko mylisz. Kaczyński mówił o
                    > "najgorszym sorcie", a nie "drugim sorcie":
                    To chyba nie istotne.
                    Media przetworzyły potem to pierwotne. zakwalifikowanie. Nie zrobił J.K. podziału na dalsze "sorty" , a "najgorszy" sort przy porównaniu (w domyśle) z "najlepszym" sortem .... jest drugim sortem (gorszym od pierwszego).
                    • czuk1 Re: Szkoda, że nie znałem Pacjencji,... 04.12.16, 11:25
                      Pisałem ...."Znalazłem filmik (ucięty) gdzie jasno było powiedziane,..."
                      Nie mogłem czytać/słuchać całości.
                      I używam swoich słów....
                    • xiazeluka Re: Szkoda, że nie znałem Pacjencji,... 04.12.16, 14:08
                      Co to znaczy "nieistotne"? Jeżeli nie znasz źródła i błędnie używasz zwrotu "drugi sort", to popełniasz dwa błędy naraz, jednocześnie fałszując rzeczywistość. I tkwisz w tej fałszywej rzeczywistości , swoje konfabulacje biorąc za fakty.
              • kalllka Re: Szkoda, że nie znałem Pacjencji,... 03.12.16, 12:31
                I jeszcze gwoli wytlumaczenia nowej kategorii dla -paszportów polityki-
                Zalozenie jest proste: wspólny mianownik wszystkich firm kultury - kod programowania-allora
                Gry video ale także urządzenia przenośne, aplikacje interaktywne... itd
                Myśle więc ze tzw interjezyki czyli czwarta i piąta generacja :
                www.computerhope.com/jargon/num/1gl.htm
                kompetencyjna pozwoli zapóźnionym tetrykom z aquanetu,zrozumieć czym i jak obecnie pojmowana jest demokracja/ arystotelesowska/ jako zlepek słów nowej generacji: arysto od arystokracji, tele od wizjiindifferent

Więc już tylko na marginesie i z pamięci, zapytam dacha /z innego wątku/ co miał na myśli pisząc do mannego o innym znaczeniu /współczesnym?/ ludu?
      • andrzejg Re: to idol pacjencji,... 29.11.16, 17:56
        strasznie późno wpadłeś na trop błędu swojej młodości. Tylko dlaczego oskarżasz o to Piniora?
    • wkkr Re: Trockiści też biorą? 29.11.16, 13:58
      Trudno w to uwierzyć.... Jeśli jest to z doopy wzięta manipulacja ziobrystów (bo to żadni profesjonalni prokuratorzy są biorąc pod uwagę to co wyprawiają np. z prezydent Łodzi). To niech szlag jasny trafi całą tę bolszewicką partię z Kaczyńskim na czele.
      A Pinior powinien teraz wziąć dobrego adwokata.
      • benek231 klero-faszysci to klamcy, szachraje, oszusci :O) 29.11.16, 18:32
        i z zalozenia nie powinno sie im w nic wierzyc.

Ten tu ich agent, hitlerek Oleg uprawia kacza propagande bo jest hitlerkiem - jest jednym z klero-faszystow.

Podobno tylko ryba nie bierze - podobno. Ale kaczy klero-faszysci klamia i manipuluja bez watpienia. Przy tym chyba nawet lapowek nie musza brac gdyz masowe dojenie budzetu zaspokaja ich apetyty - na razie.
    • benek231 Won hitlerku Olegu3 na forum PiSu :O) 29.11.16, 18:25
      hitlerek oleg3 napisał:
      • xiazeluka Won hitlerku kretynie Adolfie52 na forum NSDAP :O) 30.11.16, 08:41

• benek231 Won hitlerku Kretyn na forum PiSu :O) 30.11.16, 18:48
          czy twoja lala mowi 'mama'?
          • xiazeluka Won hitlerku kretynie Adolfie52 na forum NSDAP :O) 30.11.16, 21:59

• cepekolodziej Re: Won hitlerku kretynie Adolfie52 na forum NSDA 30.11.16, 22:35

Przestańcie już z tymi hitlerkami -
              • xiazeluka Re: Won hitlerku kretynie Adolfie52 na forum NSDA 01.12.16, 08:59
                Mła jest jedynie echem, odbiciem w lustrze. Lustro nie jest niczemu winne.
    • cepekolodziej Re: Trockiści też biorą? 30.11.16, 12:21

We wczorajszym "Szkle Kontaktowym" przypomnieli dowcip:

<<Facet wpada do przyjaciół. Przyjmują go jakoś kwaśno.

Pyta: o co chodzi?

Oni na to: no wiesz, po twojej ostatniej wizycie nie było portfela ---

On: nie no, przecież nie ukradłem, jak Boga kochgam, chyba mnie znacie?

Oni: no, portfel w końcu się znalazł, ale wiesz - został jakiś taki niesmak -
      • oleg3 Re: Trockiści też biorą? 30.11.16, 13:25
        Obrona Józefa Piniora wyraźnie zmierza w kierunku obarczenia całą winą Jarosława W. Legenda ma być uniewinniony, bo jest infantylny. Kimże jest Jarosław W. Jego nazwisko znajdziemy bez trudu na liście współpracowników senatora www.senat.gov.pl/sklad/senatorowie/senator,11,8,jozef-pinior.html a życiorys w Encyklopedii Solidarności www.encysol.pl/wiki/Jaros%C5%82aw_Piotr_Ward%C4%99ga

Nikt na razie nie neguje, że kasa płynęła i Pinior ją brał. Cytuję GW:
        - Pinior był trochę naiwny, przyjmował te pieniądze, bo ich potrzebował. Ale mózgiem całej operacji nie był - mówi nam jeden z funkcjonariuszy.
        • dachs Re: Trockiści też biorą? 30.11.16, 15:05
          oleg3 napisał:

> Nikt na razie nie neguje, że kasa płynęła i Pinior ją brał. Cytuję GW:
          > - Pinior był trochę naiwny, przyjmował te pieniądze, bo ich potrzebował.

Naiwny był z pewnością. Gdyby nie by naiwny nie odzyskałby 80 milionów, których wtedy też potrzebował.
          Człowiek cyniczny pomyślałby raczej o własnej doopie i o tym, czy koledzy go potem nie będą szarpać o każdą złotówkę. A, że to w Polsce bardziej niż prawdopodobne, to chyba przyznasz.
          • oleg3 Re: Trockiści też biorą? 30.11.16, 15:12
            > Naiwny był z pewnością.
            Był Borsuku. To było 35 lat przed okresem, o którym mowa w prokuratorskich zarzutach. Bardzo bym chciał z uwagi na stabilność oglądu świata, by Pinior zachował tę dziecięcą naiwność. Na razie mam prawo przypuszczać, że Józef P. nie jest ofiarą pisowskich siepaczy.
            • dachs Re: Trockiści też biorą? 30.11.16, 15:29
              oleg3 napisał:

> Na razie mam prawo przypuszczać, że Józef P. nie jest ofiarą pisowskich siepaczy.

Mieć, masz, ale to prawo nie jest zbyt solidnie umocowane.
              Osobiście, znając pisowskich siepaczy, wolę zachować sobie prawo do domniemania niewinności.
              • oleg3 Re: Trockiści też biorą? 30.11.16, 15:41
                dachs napisał:

> > Na razie mam prawo przypuszczać, że Józef P. nie jest ofiarą pisowskich
                > siepaczy.

> Mieć, masz, ale to prawo nie jest zbyt solidnie umocowane.
                > Osobiście, znając pisowskich siepaczy, wolę zachować sobie prawo do domniemania
                > niewinności.

Nieśmiało zauważę Borsuku, że moje stanowisko nie wyklucza niewinności Piniora. Zakłada tylko - choćby na podstawie chronologii - że sprawa nie została zmontowana przez Kamińskiego (CBA) czy Ziobrę(MS/PG).
                • oleg3 Re: Trockiści też biorą? 30.11.16, 15:47
                  > Nieśmiało zauważę Borsuku, że ...

Jest jeszcze jedna kwestia. Pinior bardzo naraził się CIA. Może działają długie ręce naszych amerykańskich przyjaciół?
                  • dachs Re: Trockiści też biorą? 30.11.16, 15:56
                    oleg3 napisał:

> Jest jeszcze jedna kwestia. Pinior bardzo naraził się CIA. Może działają długie
                    > ręce naszych amerykańskich przyjaciół?

Też nie wykluczone. Choć wydaje mi się, że już to odhaczyli.
                    Ja nie jestem wielbicielem Piniora, myślę o nim podobnie jak napisał powyżej piq.
                    Ale nie chciałbym, żeby go wykańczano, a już na pewno nie przy pomocy takich zarzutów.
                    Poza tym nie wiem co się częściej w Dzienniku Telewizyjnym na wszystkie sposoby odmienia, "Pinior", czy "były senator PO".
                    • qwardian Re: Trockiści też biorą? 30.11.16, 23:08
                      To nie jest najlepszy moment by być blisko Piniora. CIA i FBI reaguje bardzo nerwowo na wszelkiego rodzaju wrogie akty wobec siebie, natomiast entuzjastycznie i z nieopisaną euforią kiedy są kierowane wobec Francji.

Wróżę tej władzy sporo sukcesów...
      • cepekolodziej Re: Trockiści też biorą? 02.12.16, 07:23

Został jakiś taki niesmak -

I tak to.
    • jenisiej Patience is power; with time and patience... 30.11.16, 22:34
      ...the mulberry leaf becomes silk. (Chinese proverb)

Ha, nosiłem niegdyś taką dewizę na forumowej tarczy! Zsypek, Helga, Patience... Gdzie te czasy, gdy Borsuk legł był na katafalku, a Helga wyraziła zdziwienie, że tak można za życia, za co została uznana za wroga publicznego nr 1 na forum tym?

Ech, łza się kręci... Ale Towarzystwo Weteranów, jak widać powyżej, nadal licznie i aktywnie broni honoru b. forum Aktualności wink

A bardziej serio: współczuję Patience (o ile wcześniej nie zerwała z tym towarzystwem). Jeśli nawet przyjmiemy, że Józef P. został wkręcony, to jakoś trudno mi uwierzyć (niczego nie przesądzając) w niewinność jego asystenta. A Patience musiała go też doskonale znać od czasów Pomarańczowej Alternatywy.
      • qwardian Re: Patience is power; with time and patience... 30.11.16, 23:12
        Jest kobietą i w Polsce traktowana z najwyższym szacunkiem, bez względu.
      • jenisiej Może powinienem doprecyzować... 01.12.16, 00:23
        Napisałem:

Współczuję Patience (o ile wcześniej nie zerwała z tym towarzystwem). Jeśli nawet przyjmiemy, że Józef P. został wkręcony, to jakoś trudno mi uwierzyć (niczego nie przesądzając) w niewinność jego asystenta. A Patience musiała go też doskonale znać od czasów Pomarańczowej Alternatywy.

Współczuję, gdyby okazało się, że do dziś ufała ludziom, którzy sprzeniewierzyli się głoszonym zasadom. Poznałem Ją osobiście i nie mam cienia wątpliwości co do Jej uczciwości. Zresztą, kiedy dość dawno temu byliśmy w kontakcie, zajmowała się już całkiem innymi sprawami i miałem wrażenie, że Pinior & co. to w Jej życiu czas przeszły dokonany.

Uff, tu niektórzy czytają, jak chcą, więc na wszelki wypadek uściślam.
        • qwardian Re: Może powinienem doprecyzować... 01.12.16, 00:34
          Wydawało mi się, ze jedyną traumę jaką przeżywała była związana z wysokim kursem złotówki i tym samym wysokimi cenami mieszkań we Wrocławiu. W tym momencie ma to z głowy.
        • piq bardzo ją lubię do tej pory,... 01.12.16, 01:34
          ...bo super się z nią można było pokłócić. Pamiętam, jak pośród zażartych pyskówek w kilka czy kilkanaście osób tłumaczyliśmy wspólnie na Aquanecie przemówienie pastora Kinga. Gdybyż tak w Polszcze tzw. "elita" potrafiła z nas brać przykład.
          Z jej idealizmem nie nadaje się na kogoś nieuczciwego.
          Nazwę "Aquanet" wymyślił zdaje się Józek od Patience, o ile dobrze pamiętam.
          • xiazeluka Re: bardzo ją lubię do tej pory,... 01.12.16, 09:02
            Nazwę forum zaproponowała Helga (Mła wolał Ją w tym wcieleniu), chociaż Mła - z powodu demencji - nie pamięta w związku z czym (laniem wody?). Prawdą jest, że świetnie można było się z Nią spierać, szczególnie wtedy, kiedy udawała faceta.
            • dachs Re: bardzo ją lubię do tej pory,... 01.12.16, 14:09
              Wymyśliła też forum "Kaszalot", jako odpowiedź na "Camelota".
              Byłem, to wiem. smile
            • piq w sumie "Aquanet" to odpowiednia nazwa,... 01.12.16, 15:12
              ...kojarzy się (jakże słusznie) z nabieraniem wody w sitko. I chyba pierwszy użył jej szpital psychiatryczny / zupa grzybowa w tytule długaśnego wątku jakieś 15 lat temu.
    • wkkr Re: Trockiści też biorą? 01.12.16, 14:53
      Z informacji jakie napływają jasno wynika, że pan Pinior na starość zdurniał.
      Zdurnienie nie jest karalne.
    • lont12 a czego ten trockista dokonał? 01.12.16, 20:25
      bo pierwszy raz słyszę w kontekście politycznym to nazwisko Pinior, a tu mówią że to wielki bohater
      • jenisiej Zajebał komunie nasze 80 melonów PRL_ZL 01.12.16, 23:37
        Może Balcerowicz Ci wytłumaczy, czy ta liczba jest dziś liczbowsza, niż wówczas - ja nie pamiętam.
        • lont12 Re: Zajebał komunie nasze 80 melonów PRL_ZL 02.12.16, 21:55
          Tu nie trzeba Balcerowicza. Kiedy wypłacił z banku te 80000000 to była to poważna suma pieniędzy do zainwestowania, a kiedy oddał, to trzeba odjąć od tej sumy 4 zera, czyli oddał 8000.
          • jenisiej Panie młody, Pan tego nie przerabiał... 03.12.16, 02:42
            ...i nie życzę Panu tego.

lont12 napisał:
            Tu nie trzeba Balcerowicza. Kiedy wypłacił z banku te 80000000 to była to poważna suma pieniędzy do zainwestowania,

Też tak sądzę. I sądzę, że została zagospodarowana sensownie. Dowodów księgowych, rzecz jasna, nie widziałem.

a kiedy oddał,

A kiedy oddał? Czemu miałby oddawać, i komu?

to trzeba odjąć od tej sumy 4 zera, czyli oddał 8000.

Nie odjąć, a skreślić, co uczyniła miłościwie nam panująca do tej pory na niektórych banknotach HGW. Ale w tym pakiecie tematów niewinna Ona jest właśnie.

Pamiętam, że pod koniec lat 80. bardzo nas (np. handlarzy bibułą) niepokoiła inflacja, którą ocenialiśmy na ok. 20% rocznie. Ale w końcu nastała Dobra Zmiana Balcerowicza. Efekty:

https://banknotypolskie.pl/files/img/2/banknot_2000000zl_1992.jpg
          • wikul Zamiast bredzić wystarczy zajrzeć do netu 03.12.16, 14:36
            knot12 napisał:

> Tu nie trzeba Balcerowicza. Kiedy wypłacił z banku te 80000000 to była to poważ
            > na suma pieniędzy do zainwestowania, a kiedy oddał, to trzeba odjąć od tej sumy
            > 4 zera, czyli oddał 8000.

3 grudnia 1981, dziesięć dni przed wprowadzeniem stanu wojennego, rzecznik finansowy dolnośląskiej Solidarności Józef Pinior i wiceprzewodniczący zarządu regionu Piotr Bednarz wypłacili z banku 80 milionów złotych. Związkowe pieniądze zostały ukryte w rezydencji arcybiskupów wrocławskich, u ówczesnego metropolity Henryka Gulbinowicza.
            Służba Bezpieczeństwa i prokuratura o operacji dowiedziały się pod koniec grudnia. Śledztwo natychmiast uznano za priorytetowe - wiedziano, że pieniądze pójdą na finansowanie działalności opozycyjnej, a jednocześnie w świetle ówczesnego prawa operacja została przeprowadzona legalnie. Pieniądze poprzez łączników opuszczały w bezpieczny sposób rezydencję biskupów i ukryte były w mieszkaniu na placu Grunwaldzkim. Stamtąd "rozchodziły się" do konkretnych ludzi i na konkretne wydatki. Całość księgowano. ...

Czytaj więcej: www.gazetalubuska.pl/polska-i-swiat/art/7913646,co-sie-stalo-z-milionami-solidarnosci,id,t.html
            • lont12 Re: Zamiast bredzić wystarczy zajrzeć do netu 03.12.16, 20:16
              "Pieniądze poprzez łączników opuszczały w bezpieczny sposób rezydencję biskupów i ukryte były w mieszkaniu na placu Grunwaldzkim. Stamtąd "rozchodziły się" do konkretnych ludzi i na konkretne wydatki. Całość księgowano."

Pieniądze same się rozchodziły, a całość księgowano. Ta forma bezosobowa jest niepokojąca.
              • dachs Re: Zamiast bredzić wystarczy zajrzeć do netu 03.12.16, 20:59
                lont12 napisał:

> Pieniądze same się rozchodziły, a całość księgowano. Ta forma bezosobowa jest n
                > iepokojąca.

Podsuń to prokuratorowi Piotrowiczowi. Będzie Ci wdzięczny, bo chyba ma niedosyt.
                Już dawno nie oskarżał żadnego działacza Solidarności
                • lont12 Re: Zamiast bredzić wystarczy zajrzeć do netu 03.12.16, 21:41
                  W 1990 r. Pinior rozliczył się na zjeździe Solidarności z 80 milionów, do kasy związku zwracając 55 tysięcy dolarów i uzyskując absolutorium.

oj, coś mi się wydaje że to absolutorium dostał na wyrost... pamiętajmy że kolega Piniora, Frasyniuk, zaraz po okrągłym stole wystartował z własnym biznesem, który na start wymagał ogromnego wydatku inwestycyjnego...
                  • wikul Re: Zamiast bredzić wystarczy zajrzeć do netu 03.12.16, 22:02
                    Wierny syn partii Podejrzliwości i Spiski lont12 napisał:

> oj, coś mi się wydaje że to absolutorium dostał na wyrost... pamiętajmy że kole
                    > ga Piniora, Frasyniuk, zaraz po okrągłym stole wystartował z własnym biznesem,
                    > który na start wymagał ogromnego wydatku inwestycyjnego...
                    • lont12 Re: Zamiast bredzić wystarczy zajrzeć do netu 03.12.16, 22:27
                      Czuj, Czuj, Czuwaj wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej na tym forum
  • Tagi
  • Polecane
  • Powiązane tematy
  • Najciekawsze
  • Aktywne