Dodaj do ulubionych

Pruskość i katolicyzm to porządek, piękno i kunszt

24.03.17, 22:40

deser.gazeta.pl/deser/56,111858,21538583,tak-kiedys-wygladaly-miasta-ktore-dzis-sa-polskie-zobacz-je,,2.html
Tak Polska powinna wyglądać, łącząc pruski ordnung, katolicki zmysł artystyczny i niemiecką racjonalność. Uwielbiam te widoki, które wielokrotnie odwiedzam i pokochałem osobiście...
Obserwuj wątek
    • piq idealny przedmiot kultu dla ciebie,... 24.03.17, 23:30
      ...zawsze uwielbiałem ten przedmiot:
      https://www.dreweatts.com/media/dreweatts/inventory/4/4/5/445799-65.jpg

Pikielhauba pruskiego ułana.
    • piq a tu jest nawet z bączkiem:... 24.03.17, 23:35
      ...2 pułk ulanów brandenburskich:
      https://l7.alamy.com/zooms/d8073d55592542838d047fa71ac88827/prussia-a-czapka-of-1844-pattern-for-troopers-of-the-2nd-brandenburg-b478ck.jpg
      • qwardian Re: a tu jest nawet z bączkiem:... 24.03.17, 23:58

Faktycznie Prusy plemienne, zakonne i świeckie były wytworem ściśle militarnym, ale polecam zapoznać się z biografią ojca Fryderyka Wielkiego, to byli tytani pracy, oszczędności, skromności i pokory. W 18 wieku postrzegani jak dziwacy, prześmiewano ich na dworach całej Europy. Jedyne co razi to merkantylizm, gospodarka oparta na cłach i kwotach. Ale tylko w celu pognębienia sąsiadów obniżaniem kosztów i ciągłych poświęceń...
        • piq Prusacy wynaleźli armię nowego typu,... 25.03.17, 18:38
          ...wprowadzającą w dość w sumie elitarny świat ludzi wojny cywilów z poboru, których poddawano szkoleniu zwanemu "pruskim drylem"; dawał on żołnierza wyjątkowo zdyscyplinowanego i posłusznego rozkazom. Co zabawne, ślady tego do dzisiaj widać w armii... brytyjskiej. Ja to pamiętam z armii peerelowskiej, gdzie poborowych najnormalniej w świecie udręczano i poniżano w ramach przysposobienia do służby.

Ale zgadzam się z tobą co do meritum twojego wpisu, bo istotnie wartości promowane przez dwór pruski są w gruncie rzeczy istotą konserwatyzmu w każdym czasie.

Warto dodać, że wprawdzie prowadzono modną wówczas politykę "unarodowienia", w ich przypadku germanizacyjną (Węgrzy także prowadzili po połowie XIX w. bardzo brutalną madziaryzację Słowian), ale wszystko odbywało się zgodnie z prawem. Wóz Drzymały nie miałby chyba prawa bytu w zaborze rosyjskim. Także w parlamencie normalnie jako Koło Polskie zasiadało oficjalnie zwykle powyżej 20 czy 25 posłów i prowadzili całkiem otwarcie własną politykę, wielokrotnie wręcz w opozycji do rządu.

Ale rogatywka na czubku pikielhauby to odjazd, nie? O ile pamiętam, to w Poznaniu mówi się "nie" na końcu zdania.
          • qwardian Re: Prusacy wynaleźli armię nowego typu,... 25.03.17, 23:30

To są wyjątkowo piękne okazy nawet na warunki garnizonowego miasta pruskiego jakim był Poznań. Ponieważ DESA nie przyjmowała do skupu militariów, walało się to żelastwo w altankach na ogródkach działkowych, albo na Rynku Łazarskim. Kiedy likwidowali ogródki pod akademik medyczny Eskulap (na terenie którego zresztą znajdował się sporych rozmiarów bunkier), dzieciaki biegały w hełmach z bagnetami w rękach. Miałem w domu hełm, którego epokę rozpoznałem na filmie, Kutza, bo takie same Niemcy używali na Śląsku przeciw powstańcom. Każde zdanie kończyło się standardowym NIE, ale już to utraciłem. Zniknęła lokalna gwara z Łazarza i zupełnie inna gwara z dzielnicy Śródka.
          • kalllka Re: Prusacy wynaleźli armię nowego typu,... 27.03.17, 12:41
            Pozwoliłam sobie prześledzić drogę/trasformacje/ twojego wpisu /piqu/ i wychodzi na to /dryl, wóz Drzymałyuncertain ze był skierowany do mnie.
            Zostawię go jednak bez dyskusji'
            Wedle mnie, kolesiowi chodzi o dostanie się /za cenę- podkładania czy kłótni/ do twoich dokumentów i źródeł.
            Najbardziej prymitywna metoda dostania się to pala leb- zawsze jest skuteczna;
            a pelvis to, po prostu, metodysta.

• kalllka Re: Prusacy wynaleźli armię nowego typu,... 27.03.17, 12:45
              Aha, moim zdaniem, pała to ' stare' mtv.
              /modyfikowane przez loki/
              • kalllka Re: Prusacy wynaleźli armię nowego typu,... 27.03.17, 13:30
                Tumasz.. metodę' metodystów' :
                www.google.co.uk/amp/41.oemotm.com/www.metodysci.com.pl.html
    • polski_francuz Preussen 25.03.17, 12:16
      W latach 80-tych pracowalem w Berlinie, ktory sie troche do pruskiej tradycji poczuwal. Troche tez zreszta do francuskiej (hugonoci). W mojej firmie scierala sie tradycja pruska z bawarska, gdzie firma miala filie.

Przyznam sie, ze mi bardziej pruska mentalnosc lezala. Z jednym, bardzo waznym wyjatkiem: Prusacy sa wsciekle antypolscy.

PF
      • kalllka Re: Preussen 25.03.17, 13:13
        Wiesz co...pfff..
        nie tyle pikielhaube co stołek powinieneś wszędzie ze sobą nosić..
        Przysiadłbyś, pomyślał oglądając Berlin

• qwardian Re: Preussen 25.03.17, 13:51

Uśmiechem w kontaktach osobistych można przełamać wszystkie lody, nie bardzo przyjmuję wersję hurtowego nastawienia w jedną, czy drugą stronę. Ważne, że to wartościowi ludzie i jest ich coraz mniej...
          • polski_francuz Re: Preussen 25.03.17, 17:32
            Ja osobiste kontakty mialem dobre, bo bylem wlasciwym czlowiekiem na wlasciwej pozycji a Niemcy kompetencje szanuja. Nie szanowali Polakow wowczas. I pamietam jak nabralem pewnosci siebie po rozwinieciu produktow, ktore mialem rozwinac, to zaczelem sie przez telefon przedstawiac z "ł", ktore mi Rodzice w nazwisku zostawili. I pamietam jak ich zatykalosmile

PF
            • piq byłem w roku 1988 w Berlinie zachodnim,... 25.03.17, 19:23
              ...niezbyt długo, bo około miesiąca w celach udziału w festiwalu teatralnym, i nie zetknąłem się nigdy z niechęcią do Polaków. Wręcz przeciwnie, spotykałem się z wieloma przejawami ponadnormatywnej sympatii.

Warto też zauważyć, że Niemcy obecnie kładą spory nacisk na swoje słowiańskie dziedzictwo i w Berlinie ponoć (jak gdzieś czytałem) lub gdzieś koło zrekonstruowali lub mają zrekonstruować słowiański gród. Faktem jest, że w żadnym innym państwie w Ojropie nie ma tylu rekonstrukcji słowiańskich założeń grodowych. Niemcy albowiem mają nawet około 20-30% słowiańskich genów (jest to bodaj najbardziej pomieszany kraj w Europie, co w kontekście narodowego socjalizmu jest bardzo pocieszne).

Leibniz na przykład to połabianin. Nie mówiąc już o Wendyjce kanclerz Merkel, z 100% słowiańskim rodowodzie (wielkopolski Każmierczak - pomorscy Jentsch/Jęcz i Drange/Drąg).
              • polski_francuz Duldung vs. Arbeitserlaubnis 25.03.17, 19:58
                Ludzie teatru sa dosc rozni od inzynierow, takich jak Rycho czy ja sam. W latach 80-tych bylo duzo sympatii dla Polski bo sie postawila systemowi binarnemu. Ale u ludzi tego nie czulem a i niemiecki system dawal odczuwac spora roznice. Wielu Polakow zylo w Berlinie na tzw Duldungu czyli na papierach tymczasowych. Nie spotakalem nikogo, kto mial jak ja Arbeitserlaubnis by legalnie jako cudzoziemiec pracowac w przemysle. Polacy byli utozsamiania z problemem, czy tez z "naszymi" na wschodzie.

Ale na pewno nie z kompetentnymi fachowcami, ktorym ja bylem. Jeszcze mi sie przypomina jedno wydarzenie. Staralem sie o wize amerykanska na konferencje w Stanach w 86-tym roku. I mnie zaprosil ichni konsul by porozmawiac. I tez go zatykalo, ze ma "normalnego" Polaka z polskim paszportem, ktory pracuje legalnie w Berlinie i niezle zarabia.

Tyle moich wspomnien z lat 80-tych.

PF
        • polski_francuz Re: Preussen 25.03.17, 17:40
          Lubilem Berlin, ktory byl wowczas miastem zamknietym. To miasto gdzie sie zawsze cos dzialo i dzieje i mozna bylo sobie znalezc "swoj Berlin". Co do architektury centrum miasta, o ktorej pisze Poznaniak, to przyznam sie ten styl pruski mi sie troche surowy wydaje i niezbyt wyczuwam roznice z Paryzewem, od ktorego Prusowi rzneli na potege.

O wiele bardziej lubie dzielnice robotnicze, jak np. wroclawskie Sepolno, ktore mialo szeregowe domy, duzo zieleni, rozsadnie zaplanowane drogi. Pewnie w Anglii jest dosc podobnie.

PF
      • monalisa2016 Re: Preussen 25.03.17, 13:28
        polski_francuz napisał:
        W mojej firmie scierala
        > sie tradycja pruska z bawarska, gdzie firma miala filie.
        > PF
        .....................
        Forumowy profesor i praca w firmie? smile
      • blueelvic2 Nie musisz, jak radza inni, przysiadac i myslec... 25.03.17, 14:15
        To oni powinni.

Powiem krotko: bizantynizm niemiecki w czystej postaci, ... ktory trwal do 1945 roku. To wlasnie on wykreowal niemiecka mentalnosc.
        • kalllka Re: Nie musisz, jak radza inni, przysiadac i mysl 25.03.17, 14:23
          Ależ powinien i na zydlu., i niech mi 'bizantynizm niemiecki' wybacza pomyłkę,
          bo stołek to trochę za dużo dla pff, jak na początek nauki /historii sztukiuncertain
          • blueelvic2 Tylko dla ciekawosci zapytam... 25.03.17, 19:30
            Z czym lub kim kojarzy ci sie ten 'bizantynizm niemiecki' i dlaczego jest u ciebie w cudzyslowie?

Ciekawe co mi odpiszesz.
            • piq pierwszy użyłeś tego pojęcia... 25.03.17, 20:45
              ...i to ty powinieneś je wytłumaczyć.
              • blueelvic2 Wzoruje sie na prof. Koniecznym... 25.03.17, 21:05
                i jego pracach na temat poszczegolnych cywilizacji i nie bede sie z tego powodu przed nikim tlumaczyl.

Wysmiewanie dorobku Feliksa Koniecznego jest zenujace i jest swiadectwem poziomu mojego adwersarza.

Nie wiesz, nie sluszales ... zapytaj chociazby wujka Googla.
                • piq no to co to jest ten bizantynizm niemiecki,... 26.03.17, 00:28
                  ...bo ja znam tylko ten, który spowodowały bizantyjskie inspiracje dla "niemieckiej" sztuki wczesnośredniowiecznej.

Berlin przed hitlerowcami w sensie kulturowym i architektonicznym niewiele się różnił od Wiednia, a to oznacza również, że niewiele się różnił od Pragi, Budapesztu, a także (tut-proporsją-gardeeeeee) Lwowa, Krakowa, Tarnowa i Nowego Sącza.

A co do Konecznego, chłopcze, to nie jest bóg, tylko człowiek, i podawanie w wątpliwość jego tez jest nie tylko uprawnione, ale koneczne - uogólniając - podawanie w watpliwość jakichkolwiek tez jest podstawą rozwoju nauki. Dość idiotyczna i łatwa do obalenia na podstawie prostych faktów koncepcja "bizantynizmu niemieckiego" jest przykładem, jak uprzedzenie zaćmiewa rozum. Choćby przez to, że państwo niemieckie jako takie w istocie nie istniało przez wiele setek lat i składało się z w porywach trzech setek księstewek, prowadzących swoje niezależne polityczki, wiążąc się z różnymi aliantami i prowadząc wzajemne spory. Jeśli chodzi o szacunek dla własności prywatnej, to w Niemczech był tak wielki, że nawet Hitler nie posunął się do formalnej nacjonalizacji prywatnych majątków (choć faktyczną przeprowadził wprowadzając partyjnych komisarzy do prywatnego przemysłu). I zadziwiająco dla tego nieszczęsnego Konecznego - idee własności prywatnej znalazły najpełniejszy wyraz w państwach od katolicyzmu zdystansowanych. Jednocześnie feudalna Europa raczej konfiskowała i znosiła własność prywatną, niż ją kultywowała.

A największe jaja są takie, że upadek Rzeczypospolitej Obojga Narodów ma IDENTYCZNE przyczyny, jak upadek Arsacydzkiego państwa partyjskiego. Ba, jest wręcz jego powtórzeniem, wynikającym ze stosunków społecznych. Wielkie imperia irańskie miały swoje źródło w wielkich rodach stepowych i doskonale znany jest fakt, że plemiona stepowe decydowały przez wiele wieków o imperiach irańskich. Jednocześnie imperia irańskie czerpały pełnymi garściami z dorobku greckiego, zwłaszcza po Aleksandrze Wielkim, z tegoż dorobku czerpał Rzym, który swoją cywilizację zbudował w ogóle na zaczerpnięciach z okolic. Zatem koncepty Konecznego na temat "cywilizacji łacińskiej" idą się paść, bo tracą podstawę w świetle faktów. Zwłaszcza że bardziej szanowano własność prywatną w stepie, niż w cesarskim Rzymie. To stos bredni, krótko mówiąc.

Nie podpieraj się autorytetem, którego wywodu nie jesteś w stanie poddać obiektywnej krytyce, bo to prosta droga do ignorancji.
                  • blueelvic2 Nie jestes dla mnie autorytetem... 26.03.17, 01:41
                    poki co. W przeciwienstwie do ciebie rzyjmuje do wiadomosci, ale to tylko tyle.

Podaj linki do naukowych opracowan przeczacym tezom Konecznego.

Dość idiotyczna i łatwa do obalenia na podstawie prostych faktów koncepcja "bizantynizmu niemieckiego" jest przykładem, jak uprzedzenie zaćmiewa rozum. Choćby przez to, że państwo niemieckie jako takie w istocie nie istniało przez wiele setek lat i składało się z w porywach trzech setek księstewek, prowadzących swoje niezależne polityczki, wiążąc się z różnymi aliantami i prowadząc wzajemne spory.

Bylo jednak cos, co laczylo te wszystkie ksiestewka mimo, ze prowadzily wlasna polityke. Od 1871 bizantynizm niemiecki byl dominujacy w polityce Niemiec.

• piq aha, czyli od 1870 roku... 26.03.17, 14:30
                      ...z przerwami na kompletną ruinę państwa w latach 1918-1950, w warunkach podziału na dwa antagonistyczne byty polityczne w latach 1945-1989, zbudował się bizantynizm niemiecki jako przykład cywilizacji bizantyjskiej. To może podasz, kto był tą siłą sprawczą owego "bizantynizmu niemieckiego" w okresie 1870-2017 (150 lat z przerwami), jakim cudem w ciągu 150 lat powstał ów przykład "cywilizacji bizantyńskiej" i na czym on dzisiaj polega oraz jak się manifestują w Niemczech podane przez Konecznego cechy cywilizacji bizantyńskiej?
                      • blueelvic2 Wszystko co piszesz, to bicie piany synu... 26.03.17, 16:41
                        Prosilem o linki do opracowan przeczacym pracom Konecznego na temat cywilizacji.

Nie widze. W zwiazku z czym nie widze powodu do dalszej dyskusji.
                        • piq ja nie posługuję się cudzymi opiniami,... 27.03.17, 00:06
                          ...gdy mam stosowne i wystarczające własne argumenty, zostawiam to słabym intelektualnie i merytorycznie.
                  • blueelvic2 Ciekawe... 26.03.17, 01:51
                    ... z tegoż dorobku czerpał Rzym, który swoją cywilizację zbudował w ogóle na zaczerpnięciach z okolic.

Jaka wiec cywilizacja zbudowal sobie Rzym? Jakie i od koga czerpal wzorce?

Nie jestem historykiem, ale wydaje mi sie, ze ty mylisz cywilizacje z kultura.
                    • piq greckie, egipskie, perskie i barbarzyńskie wzorce 26.03.17, 14:37
                      ...oraz lewantyńskie czerpał Rzym. To nic złego, wręcz przeciwnie, otwartość na cudze osiągnięcia jest bardzo chwalebna. Byle z głową. Własne rzymskie tradycje małego ludku w środku Italii to ułamek tego, co stanowiło cywilizację rzymską. Nie, nie mylę cywilizacji z kulturą.
                  • blueelvic2 Krecisz synu... 26.03.17, 03:04
                    Rzym nie zbudowal cywilizacji lacinskiej. Ta cywilizacja wyksztalcila sie sama, a kamieniami wegielnymi byla filizofia grecka, judaizm i rzymskie panstwo prawa.

Wieden - Praga - Budapeszt - Krakow, to ta sama cywilizacja lacinska. Berlin, mimo tej samej architektury nalezy wedlug oceny Konecznego (chyba, ze ty obalisz jego teze) do cywilizacji bizantyjskiej.

• piq kręcisz, chłopcze,... 26.03.17, 14:53
                      ...a gdybym napisał, że prawodawstwo greckie, własny system wojskowy, celtyckie hutnictwo, egipskie rolnictwo, orientalna świętość władzy oraz perskie upodobanie do luksusu i systemów nawadniania?

Ciekawe, że niemiecki Wiedeń, stolicę Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego, zaliczasz do cywilizacji łacińskiej, a Berlin - i Monachium - do jakiejś innej? Przypomnę, że Hitlera w takim razie wydała cywilizacja łacińska, a nie bizantyjska.
                      • blueelvic2 Odpowiedzialbym wowczas,... 26.03.17, 16:58
                        ze cywilizacja wedlug Konecznego, to metoda zycia zbiorowego, ... ze to suma tego wszystkiego, co dla pewnego zbiorowiska ludzi jest wspolne i (to bardzo istotne) czym to zbiorowisko rozni sie od innych.
        • monalisa2016 Re: Nie musisz, jak radza inni, przysiadac i mysl 25.03.17, 14:34
          A dlaczego powinni wytłumacz?

Konfesja nie ma z tym nic wspólnego wiec zostaw ja w spokoju i ie kieruj sie bzdurami jakiegoś niezbyt rozumnego, blu.
          Wychowanie w domu, w szkole, mentalność, pojmowanie rzeczywistości, zdrowy rozsadek jak i poszanowanie czegoś albo kogoś, ..., pęd do wynalazczości ma z tym duzo wspólnego.
          • blueelvic2 Nie wiem dlaczego skierowalas ten post do mnie... 25.03.17, 19:37
            Ludzie czytaja, wiec zapytam: Co rozumiesz przez "bzdury", ktore napisalem? Pisz krotko i konkretnie.

Nie rozumna to jestes ty liso... A to dlatego, ze nie zdajesz sobie sprawy o czym pisze. I tu mam pytanie do ciebie: Co jest tematem tego watku:
            • monalisa2016 Re: Nie wiem dlaczego skierowalas ten post do mni 25.03.17, 20:01
              Przecież ci wytłumaczyłam ze konfesja nie ma nic z tym wspólnego, powoływanie sie na nią jest największą bzdurą świata.
              Wiem, wiem jakiś Szwed (nazwiska już nie pamiętam) wypościł tę bzdurę protestantyzmu przed siebie czego nawet nie był w stanie udowodnić ani obronić, czytałam dość dużo na ten temat.
              Media wraz z forumowiczami zaraz to podchwyciły i brylowali bezmyślnie na forach jak i w wiadomościach.
              • blueelvic2 Wow... 25.03.17, 20:56
                Zastanawialem sie dlaczego wyskakujeszz do mniez ta konfesja... Dopiero teraz zauwazylem, ze popelnilem pomylke. Powinno byc: Bizantynizm niemiecki , a nie : protestantyzm niemiecki.

Przepraszam, reszta bez zmien.
                • monalisa2016 Re: Wow... 25.03.17, 21:02
                  A kiedy był ten jak to nazywasz Bizantynizm niemiecki? smile
                  Przecież u piq juz to zakwestionowałeś i mimo tego popadasz sam w te same g*ówno?
                  • blueelvic2 Nie obchodzi mnie to, co mysli piq... 25.03.17, 22:04
                    Jest czlowiekiem inteligentnym i zna historie. Wie czym ona, wie czym jest synteza historyczna je i sadze, ze postac prof. Koniecznego jest mu znana.

Czy probowalas wygooglowac to goowno? Nie? To sprobuj, mimo, ze slyszysz o nim pierwszy raz w zyciu to warto pokusic sie o odrobine czegos nowego.
                    • blueelvic2 piq chyba sobie odpuscil... 25.03.17, 22:07
                      Sprawdz moj post do niego i poszukaj jego odpowiedzi.
                      • blueelvic2 Zastanawiam sie, jakimi wy q.urwa ludzmi... 25.03.17, 22:47
                        jestescie?

Nie macie zielonego pojecia o cywilizacjach i jej charakterystykach i goownem nazywacie dorobek prof. Feliksa Konecznego. Czy nie lepiej milczec i robic wrazenie, ze cos tam niby kumasz?

Kazda wasza odzywka to swiadectwo zwyklej bezmyslnosci. Ale skoro wam z tym dobrze... No coz, niech dobry Bog wam blogoslawi i obdarzy szlachetnym zdrowiem.
    • blueelvic2 Polska mentalnosc rozni sie znacznie ... 25.03.17, 13:55
      od mentalnosci niemieckiej i w tym tkwi problem, o ktorym mowisz. Swiadomosc ksztaltowana historia...

Jeden zacny czlowiek powiedzial na temat niemieckiej mentalnosci cos takiego: Protestantyzm niemiecki jest wyjatkowy pod wzgledem cywilizacyjnym.

Bismarck byl lepszy od Focjusza... Tak przynajmniej pisza historycy.

• monalisa2016 Re: Polska mentalnosc rozni sie znacznie ... 25.03.17, 14:03
        blueelvic2 napisał(a):

> od mentalnosci niemieckiej i w tym tkwi problem, o ktorym mowisz. Swiadomosc ks
        > ztaltowana historia...
        >
        > Jeden zacny czlowiek powiedzial na temat niemieckiej mentalnosci cos takiego: [
        > i]Protestantyzm niemiecki jest wyjatkowy pod wzgledem cywilizacyjnym. [/i]
        >
        > Bismarck byl lepszy od Focjusza... Tak przynajmniej pisza historycy.

Bawaria i protestantyzm????
        • blueelvic2 Protestantyzm napewno... 25.03.17, 14:10
          Bawaria? Mozliwe, ale oobiscie wskazalbym dawniejsze Prusy...

• monalisa2016 Re: Protestantyzm napewno... 25.03.17, 14:53
            Blu, w dawnych Niemczech tak jak opowiada stara generacja która już niestety wymiera ludzie nie znali kłódek czyli barykadowania domostw jak muszą teraz i mimo tego nie sa pewni czy jakiś nieproszony gość ich domostwa nie opróżni.
            • blueelvic2 Sadzisz, ze o tym nie wiem... 25.03.17, 19:10
              Ta stara generacja, o ktorej piszesz, to ludzie wychowani wedlug starych niemieckich zasad., ktore roznia sie od naszych polskich. I o tym caly czas pisze.
              • monalisa2016 Re: Sadzisz, ze o tym nie wiem... 25.03.17, 19:47
                Blu, to sie odradza szczególnie teraz kiedy usilnie wbrew woli narodów próbuje sie wynarodawiać społeczeństwa, to widzi sie w mniejszych jak wielkie metropolie miejscowościach, tam gdzie przeważają jeszcze rodowici tubylcy.
              • qwardian Re: Sadzisz, ze o tym nie wiem... 26.03.17, 17:09

blueelvic2 napisał(a):

> Ta stara generacja, o ktorej piszesz, to ludzie wychowani wedlug starych niemie
                > ckich zasad., ktore roznia sie od naszych polskich. I o tym caly czas pisze.

U mnie w rodzinie wychowywało się w pruskim porządku i katolickim duchu, ale ja od religii początkowo odstawałem......
                • blueelvic2 Wychowywalem sie w Wielkopolsce... 26.03.17, 17:57
                  i wiem czym jest solidna kindersztuba.

Zasady, ktore nie podlegaly dyskusji byly stosowana od najmlodszych lat. Dzisiaj jestem wdzieczny rodzicom, chociaz wowczas troszeczke krecilem nosem.
                  • qwardian Re: Wychowywalem sie w Wielkopolsce... 26.03.17, 18:03

Za moich dziecięcych lat powszechne w użyciu.
                    • blueelvic2 Swiat sie zmienia... 26.03.17, 18:17
                      i ludzie sie zmieniaja czego jestesmy swiadkami chociazby tutaj na Forum.
    • qwardian Re: Pruskość i katolicyzm to porządek, piękno i k 25.03.17, 14:13

Tak przyglądam się tym obrazkom Kołobrzegu. Pozostało mi w pamięci jako dziecku, żeby nie chodzić poza wyznaczone miejsca. Ze strachem spoglądałem na te ogrodzenia i tabliczki informujące o minach. W zasadzie na plażę chodziło się wyznaczonymi korytarzami. Miasta faktycznie nie było, przymierzano się do jego budowy. Do początków lat 70-tych na plaży były wielkie żelbetonowe bloki, a na wydmach ciąg bunkrów. Wrocław również pamiętam. Stracił wszystko co przedwojenne oprócz dworca, stał się jedną wielką fabryką. Ludzie mówili z jakimś dziwnym akcentem...
      • blueelvic2 No tak... 25.03.17, 14:25
        Ale pytanie jest takie: Dlaczego Polska tak nie wyglada? Poruszyles przeciez ten problem w watku otwarcia.
        • qwardian Re: No tak... 25.03.17, 14:36

blueelvic2 napisał(a):

> Ale pytanie jest takie: Dlaczego Polska tak nie wyglada? Poruszyles przeciez te
          > n problem w watku otwarcia.

Bo zagubiliśmy klasowość, arystokrację i poczucie godności. Szczytem osiągnięć jest deweloper i jego blokowiska. Najniższy standard powinien stanowić szeregowiec z ogródkiem i garażem.
          • kalllka Re: No tak... 25.03.17, 15:06
            Nie chce wtrącać w twoja dyskusje [z bluee] ale moim zdaniem to blee wiec sprawdziłabym dla pewności wszystkie /pootwierane podczas dyskusji z nim, dokumenty konta itd../ oczyściła cash, a następnie przeredagowała..
            • polski_francuz Re: No tak... 25.03.17, 17:42
              Popros go by opuscil forum, jako ze Ci nie lezy. I dodaj, ze "wszyscy" sie z Toba zgadzajasmile

PF
              • blueelvic2 Polskie pieniactwo... 25.03.17, 19:08
                ma rozne oblicza.

Po co zadereczac swoj mozg tematem roznic pomiedzy mentalnoscia niemiecka a polska jak mozna wynosic na piedestal swoja wlasna osobowosc... cuchnaca nieco, ale nie zaklamana.
          • blueelvic2 Moze tego po prostu nie mielismy,... 25.03.17, 19:52
            a wlasciewie, to moze to bylo inaczej uksztaltowane.

Filozofowie, prawnicy i religia przez lata ksztaltowala mentalnosc niemiecka... To nie jest sprawa jednego czy dwoch pokolem. Setki lat "wycisnelo" pietno na ludzkich charakterach.

I ta wlasnie niemiecka mentalnosc wywyzszala prawo panstwowe ponad prywatne, ... a obowiazki publiczne uwazla za pierwszoplanowa powinnosc ludnosci. Ordnung, sumiennosc i pracowitosc.
          • pro100 Re: No tak... 25.03.17, 20:34
            zgubiliśmy? raczej nam wymordowano, wygnano, zniszczono, pognębiono. nieznani naziści i i nieznani komuniści wespół w zespół.
            • monalisa2016 Re: No tak... 25.03.17, 20:48
              pro100 napisał:

> zgubiliśmy? raczej nam wymordowano, wygnano, zniszczono, pognębiono. nieznani n
              > aziści i i nieznani komuniści wespół w zespół.
              ..................................
              Nie składaj winy na przeszłość po prostu wasza mentalność to wielka naiwność.
              W mienionych czasach daliście sie wykorzystywać waszą łatwowiernością jak i zakłamywaniem samego siebie jak i dajecie sie teraz, przecież jest to nadzwyczaj widoczne nawet tu na forach.
              Po prostu jest to nie do zrozumienia, dlaczego tacy jesteście.
              • pro100 amaro las mujeres est nuestra religion 25.03.17, 22:08
                ale czasami mogłybyście skorzystać z okazji by pomilczeć
        • kalllka Re 25.03.17, 15:00
          Zmieniłeś tytuł wątku / otwarcia/ pare razy;
          pewnie dlatego go nie rozumiesz

Tak na marginesie, mnie pruski kojarzy z drylem
          kojarzy z namolnie odtwarzana oszczędnością muru-
          /lepianki gotyckiej, w polskiej, popularnej architekturze, zwanym pruskim../
          Ale głównie, z hakata.,. czyli tępym wynaradawianiem.
          Cóż, współczesna architektura /myślenia/ wciąż opiera sie na modyfikowaniu., zasad
          fortyfikowania na powierzchni - myślenia końmi trojańskimi... / miast poszerzania wiedzy i zabezpieczania kanałów, sciezek, dróg którymi robale wirusy- językowe rozwaliły niejedna cywilizacje.

I już tylko na marginesie marginesu- gdybym mogła wybierać sposób na zabezpieczenie mojego kompa, uczyłabym się mandaryńskiegoindifferent

• hymenos Re: Pruskość i katolicyzm to porządek, piękno i k 25.03.17, 18:25
      https://lodz.fotopolska.eu/foto/220/220691.jpg

Wpływy wschodu odegrały również nie mały wpływ na to co piękne, pełne fantazji i inspiracji. Tak musiało być w kraju leżącym na styku różnych kultur. Dziś to miejsce wygląda inaczej, cerkiew pozostała.
    • blueelvic2 Szanowni adwersarze. 25.03.17, 22:21
      Zanim zaczniecie dyskredytowac i wysmiewac wpisy w tym watku, to prosze zastanowic sie o czym jest w nim mowa i z czym ten temat jest zwiazany.

Mowa jest o tradycji (takiej czy innej), o obyczajowosci i kulturze ... Czyli o poziomie rozwoju spolecznego, o metodach zycia zbiorowego. Cywilizacja. W tym miejscu nalezy zapoznac sie z pracami prof. Feliksa Konecznego.

Wysmiewanie jego dorobku, nazywanie dorobku profesora goownem jest prostackie... i jest swiadectwem Waszego intelektualnego poziomu i o tym nalezy pamietac.

Mozemy sie spierac o detale, o ich przenikkaniu w obreb takiej czy innej kultury, ale na milosc boska nie robcie chlewa z dorobku naukowego.

O wiecej empatii prosze.
      • blueelvic2 Winno byc - chlewu. 25.03.17, 22:23
        Sorry.
        • piq chłopcze, dorobek naukowy jest po to,... 26.03.17, 00:33
          ...żeby go kwestionować. Na tym polega nauka, chłopcze.
          • blueelvic2 Wazniejsza synu jest wiedza... 26.03.17, 01:26
            o jakim i czyim dorobku mowa. Na tym polega roznica pomiedzy bablaniem a konwersacja na okreslony temat.
            • piq mylisz się dramatycznie, chłopcze,... 26.03.17, 14:20
              ...ważniejsza jest wiedza w ogóle oraz umiejętność logicznego wnioskowania. Koneczny pisał kiedyś tam, wiedział o ileś mniej i jak wszyscy wówczas był zapatrzony w ograniczoną do Europy łacińskość.
              Argument z autorytetu jest mocniejszy merytorycznie wyłącznie od argumentu siły, którego może użyć każdy co krzepciejszy parobek. Rozumiem twoją potrzebę posiadania autorytetów, ale na mnie to nie działa. Zwłaszcza w kwestiach spekulatywnych (bo prace Konecznego nie są badawcze, tylko spekulatywne) oraz w kwestiach historycznych, gdzie w zasadzie od tysięcy lat fakty nagina się i interpretuje na użytek polityczny. Patrz na przykład bardzo poważnie traktowane przez wielu uczonych idiotyczne i rozpaczliwe "Indogermanische Sprachen", czyli języki indogermańskie.
              Podstawa to źródło, jego krytyka oraz logiczny wywód. Koneczny nie jest dla mnie żadnym autorytetem ani żadnym źródłem. Z prostego powodu: omówienia nie są źródłami, chyba że w jakichś przypisach czy w bibliografii. W poważnej pracy owszem, omawia się stan badań, krótko podsumowując ważniejsze opinie, ale potem trzeba zająć własne stanowisko. Przywołanie autorytetu niczego nie rozwiązuje ani do niczego nie prowadzi.
              • blueelvic2 Reprezentujesz rzeczywiscie atorytet parobka... 26.03.17, 18:15
                Na sile probujesz zdyskredytowac Konecznego nie majac w odwodzie kogos lepszego, ale
                to wylacznie twoj problem, kto przemawia do twojej wyobrazni.

Mam wrazenie, ze temat "cywilizacje" dla ciebie niczym drzazga w doopie. Prosilem ciebie o linki do innych opracowan... Wybacz, ale jestem zmuszony przerwac ta dyskusje.

• piq biedny proletariuszu intelektualny,... 27.03.17, 00:08
                  ...czy żeby dowieść, że 2 plus dwa to 4, szukasz linka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka