Dodaj do ulubionych

Zamach w St. Petersburg, reakcje w Niemczech

03.04.17, 19:50
Najpierw słowa współczucia dla ofiar i ich rodzin.....

Mnie lekko zadziwiła reakcja niemieckich mediów. Wcześniej po zamachach w Rosji okazywano wpółczucie dla biednych uciśniętych Czeczeńców i innych demokratycznych narodów kaukaskich. Z jednej strony krytykowano niby te zamachy, z drugiej jednak przypominano jak dzielnie te narody walczą z rosyjskim despotyzmem.

Tym razem ani słowa współczucia dla bandytów. Nagle uznano dzisiejszy zamach za zamach terrorystyczny taki sam, jak w Berlinie, Londynie, Paryżu i gdziekolwiek na Zachodzie. Program II. tv (ZDF) poświęcił nawet specjalne wydanie na ten temat zaraz po popularnym dzienniku o 19 godz.
Obserwuj wątek
    • benek231 Tylko czy to nie sam rezym Putina dokonal tego :O) 03.04.17, 19:59
      "terrorystycznego" zamachu?

Oczywiscie trzeba wspolczuc wszystkim poszkodowanym i byc z nimi, chocby duchowo, ale z tylu glowy uparcie placze mi sie ta wlasnie mysl: takze ten rezym stac jest na taka obrzydliwa prowokacje. Tak jak na podobne prowokacje stac bylo ich starszych braci hitlerowcow, czy bolszewikow.

Ja po prostu nie jestestem w stanie uwierzyc, ze to na sto procent nie byli oprychy Putina.
      • monalisa2016 Re: Tylko czy to nie sam rezym Putina dokonal teg 03.04.17, 20:10
        Benio231, Berlin, Reutlingen, Ansbach, Würzburg, .... Francja, Anglia, Belgia, Austria, Dania, Szwecja ... maczety, siekiery, noże, gwałty, brutalne bijatyki, napady, rabunki, ... to już codzienność w Europie.
        Jak sądzisz Benio231 jest inaczej za wielką wodą?
        Przecież mamy internet i media, znamy języki (w przeciwności do ciebie), umiemy czytać i samodzielnie myśleć zamiast kopiowania całych artykułów i wkładania ich na forum jako swoje własne dobro.
        Osobiście Trump linkuje tez cos niecoś w necie.
      • igor4.uk Ech benia,benia 03.04.17, 20:15
        benek231 napisał:

> Ja po prostu nie jestestem w stanie uwierzyc, ze to na sto procent nie byli opr
        > ychy Putina.

Jak by miales odrobinu rozumu,to moglbys domyslic sie,ze ten zamach nie jest na reke Putinowi.
      • lont12 Re: Tylko czy to nie sam rezym Putina dokonal teg 03.04.17, 22:43
        Nie, to nie Putin, to Mossad przy wsparciu CIA.
        • monalisa2016 Re: Tylko czy to nie sam rezym Putina dokonal teg 03.04.17, 22:49
          lont12 napisał:

> Nie, to nie Putin, to Mossad przy wsparciu CIA.

co tu więcej dyskutować.

www.telegraph.co.uk/business/2016/04/27/the-european-union-always-was-a-cia-project-as-brexiteers-discov/
          Tu konkretniej jak i z konsensem ale niestety po niemiecku:
          www.freiewelt.net/nachricht/the-telegraph-die-eu-war-schon-immer-ein-cia-projekt-10070534/
          • eva15 Lisa, dzięki 03.04.17, 23:30
            Dzięki, świetne linki. Niby wiem z grubsza to, co tam piszą, ale jednak miło poczytać prawdę w maistreamowej gazecie. Anglicy są znacznie bardziej odważni niż Niemcy, no ale mogą sobie na to pozwolić, a Niemcy nie bardzo...
            • monalisa2016 Re: Lisa, dzięki 03.04.17, 23:39
              Ten Freiewelt link?
              To jest AfD medium.

The Telegraph?

Masz racje ze tam dowiesz sie więcej jak w polskich czy naszych.
              Czytam w zasadzie dużo (jak mi czas pozwala) angielskich mediów z nich dowiesz sie jeszcze cos niecoś z mienionych czasów, łącze te info z amerykańskimi i wyciągam konsens.
    • monalisa2016 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Niemczech 03.04.17, 20:11
      Wyrazy Współczucia dla Rodzin poszkodowanych.
    • igor4.uk W UK rowniez reakcja nietypowa 03.04.17, 20:13
      Tu nie wykluczaja tego,ze to moze byc atak ISIS,wiec nie wypada pluc na Rosje,jak na razie.
      Trafiaja sie rowniez komentarze,ze to moze byc robota rosyjskich nacjonalistow,ktorym nie odpowiada polityka Putina.
      • monalisa2016 Re: W UK rowniez reakcja nietypowa 03.04.17, 20:24
        Niczego nie można wykluczyć Igor.
      • eva15 Re: W UK rowniez reakcja nietypowa 03.04.17, 20:25
        Główny dziennik (ARD) też nadaje program specjalny, też bez zwyczajowego plucia. Wylicza natomiast, kto może wchodzić w rachubę: Kaukazcy, ISIS i... nacjonaliści (czyli jak w GB).
        • eva15 Re: W UK rowniez reakcja nietypowa 03.04.17, 20:26
          O, podają, że Rossija 24 nie wyklucza ukraińskiego śladu.
          • monalisa2016 Re: W UK rowniez reakcja nietypowa 03.04.17, 20:45
            Czy tylko ukraińskiego śladu? smile
            Gdzie byli i przez kogo szkoleni białoruscy rozrabiacy? sad
            Niektóre zachodnie media napisały.
      • lont12 Re: W UK rowniez reakcja nietypowa 03.04.17, 23:49
        mnie to wygląda na robotę kogoś z kręgu Nawalnego
        • monalisa2016 Re: W UK rowniez reakcja nietypowa 04.04.17, 00:05
          Na razie jeszcze nic nie wiemy, spekulujemy, trafiamy naszymi wyobraźniami " a może" kulami w płot.
          Poczekajmy, zobaczymy co wyniknie z tego.
          Faktem jest że służby wywiadowcze ostrzegały przed jakimś zamachem w Europie.
    • lubat Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Niemczech 03.04.17, 20:53
      Reakcja niemieckich mediów była czy jest oczywista i wyłożył ją na zakończenie specjalnego programu ZDF prowadzący: są pewne "miękkie" cele, które trudno upilnować przed terrorystami, czego przykład mieliśmy w Paryżu, Brukseli czy Berlinie.
      Jak się ma samemu ogień pod tyłkiem, to inaczej się ocenia ten sam ogień u sąsiada, nawet nielubianego.
      Niewykluczone, że pewną rolę we wstrzemięźliwości gra okres przedwyborczy. Media zachodnie ogłupiły wprawdzie znaczącą część społeczeństwa, ale jak się popatrzy na posty pod artykułami prasowymi, to jest jeszcze znaczący odsetek ludzi, którzy nie dali się omotać, i pewnie chodzi o to, by w ich oczach media nie pogrążały się jeszcze bardziej.
      • monalisa2016 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Niemczech 03.04.17, 21:36
        Lubat nie zapomnij tego że niemieckojęzyczne smile media są mistrzami Europy w cenzurze, sam doświadczyłeś na własnej skórze.
        Dużo jest Stimmungsmacher którzy piszą by pokazać że są to niezależne media przez to ludzie unikają już pisania postów nie tylko z uwagi na cenzurę ale tez konsekwencji. Niestety tak daleko doszliśmy.

Tak nawiasem i przy okazji, był perlą niemieckiego dziennikarstwa która pokazała plecy takim mediom jak na górze wspomniałam. Jak odszedł do AfD jako doradca F. P. nie wspomina sie nic o nim, bo przecież nie kraka tak jakby to sobie ci na górze życzyli czy chcieli.
        jungefreiheit.de/kultur/gesellschaft/2017/der-feind-in-den-eigenen-reihen/
        • eva15 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Niemczech 03.04.17, 22:22
          Klonowsky jest świetny, inteligentny, przenikliwy i w dodtku ma doskonałe pióro - może dlatego, że nie kończył żadnych zachodnioniemieckich szkół dziennikarskich powodujących odmóżdżenie i Gleichschaltung.
          • monalisa2016 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Niemczech 03.04.17, 22:28
            Sądzę że wiedział w czyje ręce miał przejść (przeszedł) Focus przez to wolał odejść jak poddać sie praniu mózgu.
            Czytam go już od lat.
    • lubat Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Polsce 03.04.17, 21:25
      A dokładniej w Polsat News II, którą właśnie wyłączyłem, bo tego bełkotu nie da się słuchać. Audycja "To był dzień na świecie", występuje była ambasadorka RP w Rosji Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz i nie jakimiś sugestiami czy między wierszami, ale otwartym tekstem wali widzów w czachę, że najbardziej zainteresowany w zamachu jest Putin, by jeszcze bardziej chwycić za twarz społeczeństwo Rosji, a i tym "zgniłkom" na Zachodzie wyjaśnić, że ich demokracja jest do d*py i żeby przestali się przyczepiać do rosyjskiego sposobu rządzenia.
      • monalisa2016 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Polsce 03.04.17, 21:41
        Failed state, co ty chcesz więcej wymagać od niej Lubat?
      • eva15 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Polsce 03.04.17, 22:24
        Polskie szaleństwo jest nieco bardziej zaawansowane niż zachodnie. Można powiedzieć, że Polska ma tu palmę pierszeństwa.
        • benek231 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Polsce 03.04.17, 22:30
          eva15 napisała:

> Polskie szaleństwo jest nieco bardziej zaawansowane niż zachodnie. Można powied
          > zieć, że Polska ma tu palmę pierszeństwa.
          No ty to z cala pewnoscia bujasz sie na tej palmie.
        • monalisa2016 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Polsce 03.04.17, 22:42
          Eva15 na facebooku był linkowany artykuł z statystykami naszej cenzury w porównaniu do innych państw, byliśmy na pierwszym miejscu, Polska nie była w ogóle wymieniona. Nie pros o link ponieważ nie wierze by ten link jeszcze na portalu tam dopiero szaleje cenzura nawet i Trumpa cenzorują.

Skoro chodzi o propagandę, sądzę ze jesteśmy równi z Polską z ta różnica ze u nas są jeszcze poważne alternatywne media w Polsce takich brak, w prawdzie są ale na nich nie można polegać gdyż one są tak samo jednostronna propagandowa szmirą.
          • eva15 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Polsce 03.04.17, 23:09
            Miałam na myśli polskie antyrosyjskie szaleństwo. Jeśli natomiast chodzi o cenzurę, to faktycznie Niemiecy są lepsi niż Polacy. Ja już dawno przestałam próbować pisać na niemieckich forach pod artykułami, bo prawie nic z tego, co pisałam się nie ukazywało.
            • monalisa2016 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Polsce 03.04.17, 23:29
              Nasi uspokoili sie o jeden numer z antyrosyjską propagandą, chyba cosik przyszło z góry ze mają sie hamować, podawałam ci link do widea przekazywanymi od Merkel przez Seehofera dla Putina pozdrowieniami. Było to dla mnie także według widea dla Putina wielkim zdziwieniem.
              Tja, jakie ma wyjście teraz Merkel z uwagi na Stany, Brexit, stan i zapotrzebowanie finansowe południowych krajów i potrzeby Unii?
              Nie ma wyjścia tylko ukłony tam gdzie jest jeszcze jako tako chłonny rynek, tylko co powie teraz druga strona z Rosji?
              Unia jako CIA projekt jest wpychana ręka anglosaską do współpracy z Rosją. smile, smile
              • lont12 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Polsce 03.04.17, 23:52
                Unia jako CIA projekt jest wpychana ręka anglosaską do współpracy z Rosją.

OT TO ! Tylko czy ręką anglosaską? Dla mnie Anglosasi to Anglicy, a nie Amerykanie.
                • monalisa2016 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Polsce 04.04.17, 00:08
                  Anglosasi to Wielka Brytania i Stany. smile
                  Przecież sami sie tak kiedyś, kiedyś nazwali.
                  Zostało do dziś, używa sie tego określenia dość często nawet w mediach.
                  • monalisa2016 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Polsce 04.04.17, 00:10
                    Następny "brat" benia o nicku maksimum (maryna z młyna) dubluje wątek i jak zwykle z sobą rozmawia. smile
              • eva15 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Polsce 04.04.17, 00:24
                Ech, Lisa, sprawa w sumie jest prosta.
                Trump próbuje odejść od neoliberalizmu. Rozwścieczony peerspektywą utraty władzy neoliberalizm robi mu piekło w samych USA, ale i zagranicą.

Zagranicą na szefową antytrumpowego piekła US-neokony wyznaczyły Merkel.
                Aby Trumpa dobrze nastraszyć, Merkel łagodzi ataki na Rosję, b. delikatnie sugerując, że jakby co, to EU może się z Rosją i nawet Chinami dogadać przeciw USA.

Blok: EU, Rosja i Chiny na raz to trochę za dużo jak dla Trumpa, powinien się więc wreszcie uspokoić.
                • monalisa2016 Re: Zamach w St. Petersburg, reakcje w Polsce 04.04.17, 00:43
                  Przecież przyjechał specjalnie do Niemiec mimo że sie wcześniej z nią pożegnał by ją namaścić na władczynię świata. smile
                  Ona i władczyni świata, Boże uchowaj nas przed nią, mamy ją już teraz po dziurki w nosie.
    • igor4.uk Benek,mam pytanie 03.04.17, 22:44

Jaki interes mialby Putin,szykujac ten zamach?
      • amg10 Re: Benek,mam pytanie 03.04.17, 23:09
        > Jaki interes mialby Putin,szykujac ten zamach?

Spekulujac na sile mozna wygenerowc interes taki:

Ten zamach moze wycisnac na wrogach Putina wspolczucie skierowane do Putina.

Oczywiscie bliskim absurdu jest przyjecie tego motywu jako prawdziwy.
      • benek231 Re: Benek,mam pytanie 04.04.17, 09:04
        igor4.uk napisał(a):

> Jaki interes mialby Putin,szykujac ten zamach?
        **
        O to musisz spytac Putina - ja nie siedze w jego glowie, tak jak nigdy nie znalazlbym sie w glowie Hitlera czy Stalina.
        Ponadto wyraznie napisalem, ze mnie chodzi o przypominanie o takiej mozliwosci, bo ona istnieje, gdyz mamy do czynienia z bandziorem.
        • igor4.uk Re: Benek,mam pytanie 04.04.17, 10:22
          benek231 napisał:

> O to musisz spytac Putina - ja nie siedze w jego glowie

Pytam ciebie,poniewaz to ty wyskoczyles z tym idiotyzmem.

> Ponadto wyraznie napisalem, ze mnie chodzi o przypominanie o takiej mozliwosci,
          > bo ona istnieje, gdyz mamy do czynienia z bandziorem.

Kto jest bandziorem? I dlaczego nie przypominasz tego,ze bardziej prawdopodobnym jest prowokacja CIA,ktora jest znana z tego,ze na calym swiecie przeprowadzala rozne zamachy,zeby osiagac polityczne korzysci?
    • eva15 Czemu Zachód nagle tak łagodny? 04.04.17, 00:45
      Głowię się czemu Zachód nagle tak łagodnie ocenia Rosję w obliczu tego zamachu, który równa po raz pierwszy z zamachami u siebie. Jak dotąd nigdy nie przyznawał Rosji prawa do czucia się ofiarą brutalnego, bezsensownego, niezawinionego terroryzmu.
      O co chodzi?
      Może o to, by pokazać społeczeństwom zachodnim, że nie ma związku między masową imigracją a atakami terrorystycznymi. Takie ataki mogą się zdarzyć nawet i tam, gdzie nie przyjęto nagle milionów "nowych, cennych obywateli".

• monalisa2016 Re: Czemu Zachód nagle tak łagodny? 04.04.17, 01:13
        Opisywac juz nie bede, link z facebooku
        de.sputniknews.com/panorama/20170403315161865-al-jazeera-zuschauer-feiern-explosion/
        de.awdnews.com/politik/putin-droht-mit-militärschlag-gegen-saudi-arabien-wegen-terror-konflikt

Dobranoc.
        • boavista4 Re: Czemu Zachód nagle tak łagodny? 04.04.17, 05:20
          It is clear , trrorystami SA wrogowie Rosji I Putina, a kto rzadzi ta piramida terroru ? Nie trzeba zgadywac.
      • hymenos Re: Czemu Zachód nagle tak łagodny? 04.04.17, 09:41
        eva15 napisała:

> O co chodzi?

A czy przypadkiem nie chodzi o to, że powoli zmienia globalnie się polityka. Jej dwubiegunowość, która do tej pory wyznaczała wszelkie sojusze i trendy w polityce powoli, lecz zdecydowanie przestaje być istotna. Zaczynają się liczyć w światowych rozgrywkach nowe ośrodki a stary zwany kiedyś trzecim światem region nie jest już łatwym i przyjemnym celem polityki i gospodarki a staje się konkurencją z którą nie tyko należy się liczyć ale również jest poważnym zagrożeniem.
    • lubat Re: Reakcje w Niemczech - łyżka dziegciu 04.04.17, 13:53
      Po zamachach w Paryżu, Brukseli Londynie, Istambule, Orlando na Florydzie czy Jerozolimie Brama Brandenburska w Berlinie była podświetlana w barwach flag danych państw, a w przypadku Orlando w barwach pedals..., sorry, w barwach tęczy, bo tam zginęli geje i lesby.
      Nie było takiego podświetlenia w przypadku ofiar z Petersburga. Władze Berlina kręcą w tej sprawie jak przyłapane na uczynku drobne żuliki. Na szczęście czytelnicy (tutaj austriaccy - nie wiem jak niemieccy) ocenili to właściwie.

diepresse.com/home/ausland/aussenpolitik/5195196/Terror-in-St-Petersburg_Warum-Berlin-das-Brandenburger-Tor-nicht
      • lubat Re: Reakcje w Niemczech - łyżka dziegciu 04.04.17, 21:54
        Okazuje się, że nie tylko dla Niemców rosyjskie ofiary zamachu są mniej wartościowe, niż zachodnie. W mojej "ulubionej" telewizorni Polsat News II z nieukrywaną satysfakcją poinformowali, że nigdzie w Europie nie podświetlili jakiejkolwiek budowli, co było do tej pory zwyczajem powszechnie praktykowanym przy takich tragicznych sytuacjach. Błąd Rosji polega też na tym, że nie ogłosiła, że większość ofiar to przypadkowa grupa gejów i lesbijek. Cała Jewropa nosiła by żałobę.
        • eva15 Re: Reakcje w Niemczech - łyżka dziegciu 04.04.17, 22:14
          W Niemczech było na tyle dużo głosów oburzenia, że prasa to jednak odnotowała i niektóre gazety ("die Welt") uznały, że brak reakcji był niewłaściwy.

Ja myślę, że Zachód (tu: Niemcy) wyczekiwał z nadzieją, że to "naród" syryjski pomścił rosyjski "gwałt" w ich kraju. To by lepiej pasowało do obrazka niż jakiś Kirgiz....
      • monalisa2016 Re: Reakcje w Niemczech - łyżka dziegciu 04.04.17, 22:21
        Lubat Drezno jest mądrzejsze i ludzkie jak SPD politycy w Berlinie.

www.youtube.com/watch?v=izMIbVMv3sw&feature=youtu.be

Ludzie na facebooku robią swoją Bramę Brandenburską z iluminacja flagi Rosji.
        07 (Landtagswahl in Schleswig-Holstein) i 14 (Landtagswahl in Nordrhein-Westfalen) maja wyborcy wystawia rachunek dla SPD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka