andrzejg Re: narodowcy - nacjonaliści 28.06.17, 22:45 od kogo oczekujesz odpowiedzi? Od lewackich prawiczków, którymi okazali się tutejsi tzw. "wolnościowcy" Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 05:48 Wolnościowcy zawsze chętnie wyedukują kretynów. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 06:56 Uczył Marcin Marcina a sam głupi jak świnia. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 10:36 Także potrzebujesz edukacji? Ustaw się w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: narodowcy - nacjonaliści 28.06.17, 22:56 arceszk napisał: > Czy jest różnica? Nie! Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: narodowcy - nacjonaliści 28.06.17, 23:37 Jeśli nie - to dlaczego preferuje się (tak mi się wydaje - preferuje się) termin 'narodowcy'? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 07:02 Bo termin nacjonalista jest intrnacjonalistyczny a narodowieć nasz swojski, polski.... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 10:32 wkkr napisał: Bo termin nacjonalista jest internacjonalistyczny a narodowiec nasz swojski, polski.... Nie potrafiłem tak jasno sprecyzować swoje zdanie. Podpisuję się pod powyższym zdaniem wkkr. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 09:22 arceszk napisał: > Jeśli nie - to dlaczego preferuje się (tak mi się wydaje - preferuje się) termi > n 'narodowcy'? Może dlatego że brzmi łagodniej i swojsko może dlatego że w nazwach niektórych nacjonalistycznych organizacji widnieje "narodowy". Pisowcy werbalnie odcinają się od nacjonalizmu ale chętnie stosują przymiotnik "narodowy" np. Narodowa Rada Mediów. Prawda jak brzmi niewinnie? A gdyby nazywała się Nacjonalistyczna Rada Mediów to włos by się jeżył na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 09:51 Narodowa Rada --- Odpowiednikiem musiałaby być Nacjonalna Rada - Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 09:56 arceszk napisał: > Narodowa Rada --- > > Odpowiednikiem musiałaby być Nacjonalna Rada - Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 09:51 Eee, nacjonal to zwykły makaronizm z łacińskiego natio. Jest wiele banków na świecie, które mają w swojej nazwie National lub Nationale we Francji, Meksyku, czy świecie anglosaskim, natomiast w Rosji jak w Polsce jest w użyciu нація jak i słowo narodny.. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 10:18 arceszk napisał: Jeśli nie - to dlaczego preferuje się (tak mi się wydaje - preferuje się) termin 'narodowcy'? Faktycznie tak jest. Uważam,że słowo "naród" brzmi dumnie, integrująco, każdy Polak utożsamia się z narodem . Odpowiednik narodu to nacja.... a to słowo ma pochodzenie obcojęzyczne . Dla mnie trąci ono ideologią z okresu PRL kiedy mówiło się o wspólnej nacji... po to tylko by nas Polaków jednoczyć w jednym obozie socjalistycznym. To słowo ma wydźwięk pejoratywny. Gdzie indziej wyjaśniłem dokładnie , odpowiedziałem na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: narodowcy - nacjonaliści 28.06.17, 23:57 Andrzeju, Wikule, Cepku zatańczmy wszyscy razem. Ojra tarira ojra, tra la la. Z przytupem! www.youtube.com/watch?v=v7Ns0hlCnXs&app=desktop Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 00:30 No dobra, fajnie. A dla mnie to ważne pytanie. Masz coś do powiedzenia - poza przygłupem z przytupem? Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 01:07 Zastanawia niedopatrzenie. Od przymiotnika 'nacjonalny' utworzono 'nacjonalizm'. Od 'narodowy' -- Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 03:04 arceszk napisał: > > Od przymiotnika 'nacjonalny' utworzono 'nacjonalizm'. Od 'narodowy' -- Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 07:34 Szanowny, Twoje etymologiczne usiłowania nie mają sensu. Byłbym się w zasadzie zgodził z ostatnim akapitem, gdyby nie to, że 'narodowcy' unikają określania się jako 'nacjonaliści' - przynajmniej ja z taką formą autoidentyfikacji się nie zetknąłem. Kwestia jakby zbliżona do 'lewaka/lewactwa'. Niby wiadomo, o co chodzi, a jednak, po bliższym przyjrzeniu się - termin 'narodowiec' nie ma odniesień do rzeczywistości, 'pływa'. Może dlatego jest tak chętnie używany? Właśnie jako przeciwstawienie 'lewaka'? Wstępna definicja: narodowiec to ktoś, kto nie jest lewakiem, to ktoś kto stawia opór lewactwu (rozumianemu jako pozbawione narodowego instynktu stado, z jego wszech-permisywizmem). Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 07:57 "Wstępna definicja: narodowiec to ktoś, kto nie jest lewakiem, to ktoś kto stawia opór lewactwu" Nonsens. Narodowcy często bywają lewakami, np. NSDAP, Republikańska Lewica Katalonii, ZP Grunwald. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 21:36 arceszk napisał: Byłbym się w zasadzie zgodził z ostatnim akapitem, gdyby nie to, że 'narodowcy' unikają określania się jako 'nacjonaliści' *** Ale tez, tym razem o nich mowilem ja, ktory nie czuje sie ani narodowcem ani nacjonalista. Istotnie, nacjonalista ma w warunkach polskich negatywne zabarwienie, ale tylko dlatego, ze 'nacjonalisci' to oni, a 'narodowcy' to my. Czyli cos w rodzaju roznicy pomiedzy 'sitwa' a 'kolektywem'. Za czasow PRLu nie uzywalo sie 'narodowcy' gdyz takowych w Polsce oczywiscie "nie bylo". Uzywalo sie 'nacjonalisci' - z mysla o 'narodowcach' zagranicznych, przy czym 'nacjonalista' byl oczywiscie 'be'. W Stanach, np. takze sa narodowcy, tyle, ze oni okreslaja sie 'nationalists', jako ze wywodza sie od 'nation', a nie od 'narodu'. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 10:09 arceszk napisał: Zastanawia niedopatrzenie. Od przymiotnika 'nacjonalny' utworzono 'nacjonalizm'. Od 'narodowy' -- Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 10:03 qwardian napisał: > Andrzeju, Wikule, Cepku zatańczmy wszyscy razem. Ojra tarira ojra, tra la la. Z > przytupem! Czuję się zobowiązany więc muszę się zrewanżować. Bajka o dobrej zmianie Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 05:46 Nacjonalista to sympatyków / wyznawca ideologii nacjonalistycznej, a narodowiec to członek / zwolennik partii narodowej (nacjonalistycznej). Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: narodowcy = nacjonaliści 29.06.17, 18:29 Przerobiłem myślnik na znak równości. xiazeluka napisała: > Nacjonalista to sympatyków / wyznawca ideologii nacjonalistycznej, a narodowiec > to członek / zwolennik partii narodowej (nacjonalistycznej). Członek partii narodowej niekoniecznie, ale jej zwolennik na pewno. Tak, jak państwowiec jest zwolennikiem idei silnego państwa, tak narodowiec jest zwolennikiem podporządkowania tego państwa potrzebom narodu. Z tego wynika, że państwowiec nie musi być narodowcem, czasem nawet wręcz przeciwnie, narodowiec natomiast państwowcem być musi, bo ideę swoją zrealizować może tylko poprzez państwo narodowe. Skłaniam się do poglądu, jak to już wcześniej napisałem, że nacjonalizm rodzi się z frustracji i kompleksów. Wyższości, albo niższości. Ci z kompleksem wyższości wpędzają w nieszczęście całe kontynenty. Ci z kompleksem niższości na ogół tylko własny kraj. Jedno i drugie nie do obrony. Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: narodowcy = nacjonaliści 29.06.17, 19:10 A jednak niektórzy starają się różnicować - przez dobór tylko jednego terminu. Nie znam pokątnej politycznej literatury. Żadnych broszur. Nie słucham przemów przywódców. Posługuję się jedynie tym, co uzyskuję z prasy (nie czytam wszystkich tytułów) i z TV (nie oglądam wszystkich programów); na tej, dość skąpej podstawie sądzę, że 'narodowcy' nie chcieliby, żeby ich naz(y)wano 'nacjonalistami'. Poza tym - materiał do przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: narodowcy = nacjonaliści 29.06.17, 20:52 arceszk napisał: > A jednak niektórzy starają się różnicować - przez dobór tylko jednego terminu. Bo to - proszę arceszka - bałamutne jest trochę i niełatwe. Weżmy na ten przykład zagraniczne słowo "nation" "Nation" to tyle i nie więcej, co "naród", ale "national" to już niekoniecznie "narodowy". Może być "państwowy". Przynajmniej w polskim języku, który nie ma sobie równych w elastycznym przyswajaniu słów obcych. Przyjęliśmy pojęcie "nacjonalizacji", jako "upaństwowienia" właśnie. Komuniści nacjonalizowali przemysł i banki, PiS usiłuje je unarodowić. Różnica kolosalna i widoczna gołym okiem. Może PF nam powie, czy Francuzi używają na te dwa pojęcia tego samego słowa, czy maja jakieś zniuansowanie. Natomiast narodowcy i nacjonaliści, to w polskim języku dokładnie to samo. Mimo wysiłków narodowców, żeby to ładniej wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: narodowcy = nacjonaliści 30.06.17, 06:10 dachs napisał: > Natomiast narodowcy i nacjonaliści, to w polskim języku dokładnie to samo. > Mimo wysiłków narodowców, żeby to ładniej wyglądało. W słowniku może tak zostać . Ale , przez ciągłe odcinanie się narodowców od nacjonalistów, przez samo używanie nazwy narodowcy, utrwali się pojęcie narodowcy. Do tego przyczyni się też używanie przez polityków i media (jak echo) wyrażeń - unarodowienie, naród, narodowy . A także uciekanie od wszelkiego rodzaju wyrażeń z czasów PRL - nacjonalizacja, nacjonalny,... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: narodowcy = nacjonaliści 30.06.17, 06:30 arceszk zapytał : narodowcy - nacjonaliści . Czy jest różnica? Takie opinie wniosłem do tej dyskusji , kwitowanej przez autora wątku : "Nacja inaczej to naród – wspólnota wytworzona w procesie dziejowym, przejawiająca się w świadomości swych członków. Tak samo utożsamiać możemy narodowców z nacjonalistami. Zauważam jednak, że spośród nacjonalistów (ludzi mających poglądy o jedności i wyższości narodu ...) są tacy którzy wyróżniają się aktywnością. To oni tworzą partie polityczne i wtedy chętnie używają słów - narodowiec, narodowcy, partia narodowa. Słowo "narodowa" akurat w Polsce przyciąga do partii politycznej. Tak przy okazji - jeśli Polska jest jednolita narodowościowo a partie idące po władzę chcą Polską rządzić, to w sposób naturalny każda z tych partii musi być"narodowa". " Uważam,że słowo "naród" brzmi dumnie, integrująco, każdy Polak utożsamia się z narodem . Odpowiednik narodu to nacja.... a to słowo ma pochodzenie obcojęzyczne . Dla mnie trąci ono ideologią z okresu PRL kiedy mówiło się o wspólnej nacji...po to tylko by nas Polaków jednoczyć w jednym obozie socjalistycznym. To słowo ma wydźwięk pejoratywny...." ...." Narodowiec to człowiek który obnosi się ze swoim pochodzeniem, eksponuje wartości swojego narodu, wynosi je ponad wartości innych narodów. Ba, wyszydza wady innych narodów. Narodowiec który włącza się do polityki narodowej państwa, podejmuje działania w narodowej partii politycznej...." "Owszem na liście synonimów do słowa nacjonalny znajdują się słowa : ksenofobiczny, nacjonalistyczny, rasistowski, Dla mnie słowo nacjonalny jest przestarzałe i rzadko używane, choćby dlatego, że nie jest dokładnie dookreślone/określone. W SJP pojęcie słowa jest następujące: "nacjonalny" .... przestarzałe: 1. dotyczący narodu; narodowy; 2. związany z nacjonalizmem; nacjonalistyczny" Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Wg mnie - narodowcy # nacjonaliści 29.06.17, 19:43 Jak widać, jestem bliski poglądom dachs, oleg3 i wkkr. Daliśmy się przećwiczyć, przeegzaminować przez autora wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: Wg mnie - narodowcy # nacjonaliści 29.06.17, 19:51 > Daliśmy się przećwiczyć, przeegzaminować Kolego, szanowny - guano peruviano (jak mawiano ongiś, za moich czasów - żeby inteligentnie wyrazić sprzeciw). To Wy przećwiczyliście mnie, zmusiliście do myślenia. Pytanie było potrzebne - i pozostaje otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Wg mnie - narodowcy # nacjonaliści 29.06.17, 20:57 Nie mam nic przeciwko. Gdybym był innego zdania, nie włączył bym się do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Re: narodowcy = nacjonaliści 30.06.17, 07:24 Odpowiedzi należy udzielić na zasadzie analogii i zwyczaju, skoro słownikowa definicja nie pasi - wszystkie polskie partie odwołujące się do ideologii nacjonalistycznej nazywały się "narodowymi". Po drugie, słowo "naród" jest bardziej polskie od "natio" czy "nation": "Pierwotnie starożytni Rzymianie używali terminu natio na oznaczenie bogini urodzin i urodzaju. Z czasem wszedł on do języka łacińskiego, stając się źródłosłowem dla czasownika nascor (nasci, natus sum) – rodzić się, pochodzić, powstawać, rosnąć. Etymologia polskiego terminu „naród” odsyła do jego historycznych związków z łaciną. Początkowo bowiem Słowianie nie znali jeszcze łacińskiego nascor, a nawet nie posiadali odpowiedników takich dzisiejszych wyrażeń, jak ród, poród czy rodzić. Języki starosłowiańskie nazwą „ród” oznaczały szczęśliwy traf, powodzenie, przyrost, jak również samego bożka szczęścia i losu. Dopiero dzięki średniowiecznej łacinie zaczęto łączyć „ród” z pomnażaniem liczby członków rodziny. Tak więc za sprawą łacińskiej natio możliwe jest obecnie wskazanie na podwójny źródłosłów polskiej nazwy „naród”. Z jednej strony, wywodzi się ją od rzeczownika „ród” (w sensie familijnej grupy społecznej), który podkreśla pochodność jej desygnatu od wspólnego przodka. Z drugiej – wyprowadza się ją od czasownika „narodzić” (w sensie: urodzić mnóstwo, powstać w dużej ilości), który z kolei akcentuje złożoność jej desygnatu z wielu ludzi. Przyjmując łącznie oba źródła, „naród” oznacza wielką zbiorowość ludzi połączonych więzią wspólnego pochodzenia." www.ptta.pl/pef/pdf/n/narod.pdf "Skłaniam się do poglądu, jak to już wcześniej napisałem, że nacjonalizm rodzi się z frustracji i kompleksów. Wyższości, albo niższości. " To zdanie jest niekompletne. Skąd się bierze poczucie wyższości? Z frustracji i kompleksów? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 07:00 Tak, nacjonaliści (czyli Narodowa Demokracja) działała z przekonania. Narodowcy (czyli ONR) z inspiracji Kremla. ============================== Początki ONR są zastanawiające i wyglądają na sowiecką prowokację. Nie nie przypadkowo obok nacjonalistów ukraińskich i komunistów ONRowcy stanowili największą grupę w Berezie. No i powojenne losy niektórych ONRowców są bardzo zastanawiające..... Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 08:45 Domeną Prezesa jest 'patriotyzm'. Nie wypowiada tego wprost, ale w warstwie słownikowej chce się jak najwyraźniej odróżnić od narodowców i nacjonalistów. Kłopot - bo jeśli chce się objąć polityczną aprobatą jakiś odłam 'narodowców', produkuje się zbitki typu: 'kibicowski patriotyzm'. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 09:01 Określa się jako Piłsudczyk, a to daleko od nacjonalizmu, czy organizacji narodowych polskich, których Piłsudski pakował do pierdla włącznie z nacjonalistami ukraińskimi i białoruskimi. PiS jest faktycznie partią ludową... Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 09:33 arceszk napisał: > Kłopot - bo jeśli chce się objąć polityczną aprobatą jakiś odłam 'narodowców', > produkuje się zbitki typu: 'kibicowski patriotyzm'. "Kibicowski patriotyzm" to neologizm mający oswoić i usprawiedliwić wybryki tych kiboli którzy na stadionach czy w halach wywieszają "patriotyczne" transparenty np. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 09:10 Etnonacjonalizm jako nowy nurt Może zacznijmy od tego czym jest etnonacjonalizm. Najprościej rzecz ujmując jest to podstawa broniąca naród przed obcymi wpływami, kulturą oraz fizyczną eksterminacją. Ludzie kierujący się tym nurtem nacjonalizmu za najwyższe dobro stawiają swoje nacje, które rozumieją jako ludzi związanych kulturą, językiem oraz co bardzo ważne, krwią. Mamy więc tu ten „zły” rasizm lub jak kto woli patriotyzm rasowy. Oczywiście Etnonacjonaliści dążą do odzyskania dla swojej nacji należnych praw oraz bronią jej interesów. Tu widać różnice miedzy podstawowym nacjonalizmem. Nacjonaliści twierdzą np. że każdy kto szanuje kulturę danego kraju, urodził się w nim i pracuje na jego rzecz może być jego częścią. Przykładem takiego podejścia na naszej scenie była „Endecja”. Nawet dziś ONR-owcy lubią czasem pokazać się z afroamerykanami, jednego z nich nawet wsparli w konkursie na „człowieka roku”. Narodowcy to ci, którzy stworzyli Narodowy Bank Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 09:47 hymenos napisał: > Etnonacjonalizm jako > nowy nurt Nie wiem po co wprowadzasz nową quasi-naukową definicję jakby z dotychczasowymi było mało kłopotu. Czerpiesz inspiracje z takich podejrzanych portali jak antykapitalizm.pl? > Narodowcy to ci, którzy stworzyli Narodowy Bank Polski. Nie, to po prostu nazwa banku który powstał w 1945 r. Nazwa miał wyraźnie wyróżniać bank państwowy od innych zwłaszcza zagranicznych. Sądzisz że ówcześni komuniści opanowujący gospodarkę polską to byli narodowcy? Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 09:53 Lewactwo w pełnej okazałości. Nie podoba ci się połączenie antykapitalistów i komunistów z PRL'u z nacjonalizmem i narodowym określeniem? Ciekawe dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 09:59 hymenos napisał: > Lewactwo w pełnej okazałości. Nie podoba ci się połączenie antykapitalistów i k > omunistów z PRL'u z nacjonalizmem i narodowym określeniem? Ciekawe dlaczego... Bo rozmazuje znaczenie. Wolę jasność określeń chociaż wiem że nie zawsze to jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 10:05 > Wolę jasność określeń chociaż wiem że nie zawsze to jest możliwe. W wypadku 'lewaków' i 'narodowców' z pewnością niemożliwe. To są twory bez-definicyjne. Co sprawia, że są wysoce użyteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 10:07 wikul napisał: > Bo rozmazuje znaczenie. Wolę jasność określeń chociaż wiem że nie zawsze to jes > t możliwe. Nic nie rozmazuje. Grabski założył Bank Polski, komuniści dodali Narodowy. Wskazuje jedynie na rzeczywiste podstawy ideowe obu określeń. Narodowy Socjalizm wydaje ci się obcym i nieznanym powiązaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 10:19 hymenos napisał: > wikul napisał: > > > Bo rozmazuje znaczenie. Wolę jasność określeń chociaż wiem że nie zawsze > to jes > > t możliwe. > > Nic nie rozmazuje. Grabski założył Bank Polski, komuniści dodali Narodowy. Wska > zuje jedynie na rzeczywiste podstawy ideowe obu określeń. Narodowy Socjalizm wy > daje ci się obcym i nieznanym powiązaniem? To że w nazwie był "Polski" jeszcze niczego nie przesądzało. Bank Polski sprzed wojny był spółką akcyjną. Nowe władze chciały zapewne odróżnić nowy bank od "kapitalistycznych" naleciałości fundując mu przymiotnik "narodowy". Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 10:24 wikul napisał: > To że w nazwie był "Polski" jeszcze niczego nie przesądzało. Bank Polski sprzed > wojny był spółką akcyjną. Nowe władze chciały zapewne odróżnić nowy bank od "k > apitalistycznych" naleciałości fundując mu przymiotnik "narodowy". Na to właśnie wskazywałem. Komuniści nie dodali określenia państwowy, socjalistyczny czy robotniczy a właśnie narodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 10:16 wikul napisał Sądzisz że ówcześni komuniści opanowujący gospodarkę polską to byli narodowcy? Każdy jest naRODOWCEM, uRODZONY w jakimś RODZIE, bo podlegamy biologicznym zasadom rozmnażania gatunku... Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 10:21 qwardian napisał: > wikul napisał > > Sądzisz że ówcześni komuniści opanowujący gospodarkę polską to byli narodowc > y? > > Każdy jest naRODOWCEM, uRODZONY w jakimś RODZIE, bo podlegamy biologicznym zasa > dom rozmnażania gatunku... Wkraczasz w dziedzinę filozofii, mógłbyś jak widać, filozofować z Czarzastym. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 10:28 qwardian napisał: > Każdy jest naRODOWCEM, uRODZONY w jakimś RODZIE, bo podlegamy biologicznym zasadom rozmnażania gatunku... Mam inne zdanie. Narodowiec to człowiek który obnosi się ze swoim pochodzeniem, eksponuje wartości swojego narodu, wynosi je ponad wartości innych narodów. Ba, wyszydza wady innych narodów. Narodowiec który włącza się do polityki narodowej państwa, podejmuje działania w narodowej partii politycznej. Na moim przykładzie: Utożsamiam się z ideą narodowców. Zwalczam najemników Rosji którzy tu na forach wykonują zadania antypolskie Rosji ale nie czuje się narodowcem. Nie należę do Ruchu Narodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 10:02 Nowy, naukowo brzmiący termin. Czy narodowcy do niego sięgną? W definicji zjawiska już element krytyki. Zmieniającej definicję w skargę, sformułowaną przez przeciwników owej 'podstawy' (czyt. postawy). Wolałbym czytać czystą definicję, bez dodatków. Taką, jak w Wikipedii: Etnonacjonalizm – postawa polegająca na dążeniu do kulturowego, niekiedy również politycznego usamodzielnienia się w ramach własnej wspólnoty etnicznej, religijnej i językowej oraz na obronie tej wspólnoty przed otoczeniem uważanym za zagrożenie. Wyrazem etnonacjonalizmu jest m.in. wspieranie ruchów separatystycznych, wspólnot etnicznych wewnątrz państw, popieranie integracji regionalnej, obrona interesów i autonomii państw narodowych przeciwko procesom globalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 10:21 arceszk napisał: > Wolałbym czytać czystą definicję, bez dodatków. Taką, jak w Wikipedii: Wiki wygładza, co oznacza, że gubi pewne istotne elementy charakteryzujące nie tyle samo określenie, co praktyczne jej zastosowania. Wszelkie ruchy nacjonalistyczne w praktyce charakteryzują się tym, że dobro wspólnoty stawiają wyżej od dobra jednostki i nakazują jednostce, zwykle siłą, podporządkowanie się wspólnemu, jasno zdefiniowanemu celowi. Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 10:34 > charakteryzują się tym, że dobro wspólnoty stawiają wyżej od dobra jednostki i nakazują jednostce, zwykle siłą, podporządkowanie się wspólnemu, jasno zdefiniowanemu celowi. Zaraz, zaraz --- Myślałem dotąd, że to główne zasady lewactwa? Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 10:43 arceszk napisał: > Zaraz, zaraz --- > > Myślałem dotąd, że to główne zasady lewactwa? Nie wiem co myślałeś i jakie to ma znaczenie ale ja od samego początku nacjonalistów i narodowców wiązałem z lewicowością. Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 12:31 Czy w takim razie Mławski może być uznany za lewicowca - Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 12:36 arceszk napisał: > Czy w takim razie Mławski może być uznany za lewicowca - Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 12:39 Cholera - z tą niejednoznacznością terminów. Nie jestem żadnym tam lewicowcem, ale już mnie tu obrzucono lewackim shit'em. Zastanawiam się - może dlatego, że nie jestem też prawicowcem? Odpowiedz Link Zgłoś
hymenos Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 12:59 Lewica i prawica to z politycznych pojęć dwa najbardziej rozmyte określenia. Jeśli zaproponować podanie 3-5 cech determinujących jedno czy drugie, to ciężko będzie znaleźć dwie osoby, które zgodziłyby się co do zawartości takiej listy. Było to już na Aqua. Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: Namieszam nieco, a co mi tam. 29.06.17, 13:28 Było już --- domyślam się. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 09:55 arceszk napisał: narodowcy - nacjonaliści , czy jest różnica? Nacja inaczej to naród – wspólnota wytworzona w procesie dziejowym, przejawiająca się w świadomości swych członków. Tak samo utożsamiać możemy narodowców z nacjonalistami. Zauważam jednak, że spośród nacjonalistów (ludzi mających poglądy o jedności i wyższości narodu ...) są tacy którzy wyróżniają się aktywnością. To oni tworzą partie polityczne i wtedy chętnie używają słów - narodowiec, narodowcy, partia narodowa. Słowo "narodowa" akurat w Polsce przyciąga do partii politycznej. Tak przy okazji - jeśli Polska jest jednolita narodowościowo a partie idące po władzę chcą Polską rządzić, to w sposób naturalny każda z tych partii musi być"narodowa". Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: narodowcy - nacjonaliści 29.06.17, 10:11 > Tak samo utożsamiać możemy narodowców z nacjonalistami. A może niechęć do 'nacjonalizmu' w nazwach wynika z tego, że ekstremistyczną formą nacjonalizmu jest szowinizm - a od niego już blisko do nazizmu? Reszta wpisu - dzięki, do przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 nacjonaliści - internacjonaliści 29.06.17, 16:10 Nacjonaliści to dopełnienie zbioru internacjonalistów. Ten zaś jest uzależniony od aktualnego etapu wojny o pokój. Pod koniec lat 40-tych nacjonalistą był Gomułka. Inni znani nacjonaliści to Mao, Tito i Hoszimin. Narodowiec to sympatyk ideologii zwanej narodową, której symbolem jest Dmowski. Każdy narodowiec jest nacjonalistą, a tylko niektórzy nacjonaliści są narodowcami. Tak to moim zdaniem wygląda w Polsce. Inwazja angielszczyzny powoduje zamęt i niedługo bilion będzie miliardem. Odpowiedz Link Zgłoś
arceszk Re: nacjonaliści - internacjonaliści 29.06.17, 17:46 > niedługo bilion będzie miliardem. Żeby tylko nie bilon! I tak wszystkie ceny kończą się już na 0.99 Odpowiedz Link Zgłoś