Dodaj do ulubionych

Do moni 77

18.01.05, 14:38
Cześć moniu jak robisz rosołek tak krok po kroku.czy gotujesz pod przy
przykryciem Napisz mi będę wdzięczna. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • monia_77 Re: Do moni 77 18.01.05, 16:15
      Oj z rosolku to ja nie jestem najlepsza ;-) Najlepszy jest z kury badz z
      elemntow kury, ale ciezko dostac no i jest strasznie tlusty (a ja dietetyczna
      jestem).

      - wloszczyzna + kapusta wloska (maly kawalek taka cwiartunia)
      - miesko: kawale pregi wolowej + czesci z kurczaka moze byc noga cala +
      skrzydelko albo ze 3 skrzydelka
      - cebulki dwie
      - 2 grzybki suszone
      - ziele angielskie pare ziarenek
      - lisc laurowy (moze dwa czasem jak male)
      - pare ziaren pieprzu
      - spory gar


      Myjesz mieso i wkladasz do gara z przyprawami (przyprawy mozesz zawinac w gaze
      i zrobic woreczek taki). Wlewasz wode do polowy gara moze wiecej czasem
      (zaleznie jakiej wielkosci masz wloszczyzne). Gotujesz mieso z przyprawami.
      Zbierasz szumy (sciete bialko) lyzka i dorzucasz umyta i obrana wloszczyzne +
      grzybki suszone i kapuste. Na malym ogniu stawiasz zeby sie pyrkalo. W
      miedzyczasie obierasz cebule i kladziesz na palniku (na kuchni gazowej) i
      opalasz na czarno skorupke. To zabieg przypalania cebuli ktora nadaje ladny
      zlotawy kolor zupie. Badasz widelcem czy miesko miekkie. Jest to proces zmudny
      i dobrze jak rosol sie pyrka nawet ponad 3 godziny na malym ogniu poniewaz
      szybko gotowany spowoduje ze mieso bedzie mialo kwaskowy posmak i to samo z
      rosolem. Warzywa jak beda juz rozgotowane to wyciagnij i marchewke odloz np. do
      pokrojenia na talerze, reszte warzyw jakos wykorzystaj (ja sobie zjadam
      posolone), aha jak mieso juz zmieknie dostatecznie wtedy dodaj soli do smaku
      oraz troche maggi lub kapeczke sosu sojowego.

      Na talerz z koprem.


      Makaron domowy:

      - woda i ciepla woda (lubie bez jajek makaron)+ lyzka masla : to jest tez
      ciasto ktore robie na pierogi i zawsze jak robie rosol to potem miele miesko i
      mam i makaron i pierogi ;-)

      Zagniatasz ciasto cienko rozwalkowujesz, kroisz w grubsze pasy, nakladasz jeden
      na drugi i cienko makaronik.

      W smaku podobne sa dostepne makarony babuni, ktre sa dobre do rosolu.
    • em_es Re: Do moni 77 18.01.05, 19:57
      Co prawda pytanie nie do mnie, ale pozwolę sobie wtrącić trzy grosze :)
      Podpisuję się pod radami Moni, podobnie produkuję rosół, dobrze jest dodać,
      oprócz wołowiny i kury (jak zabraknie swoich to kupuję tzw. kury mięsne, co
      najmniej na 4 rosoły taka wystarczy, podzielić po zakupie i zamrozić w
      kawałkach, zresztą można kupić np. ćwiartkę), kawałek, nawet niwielki, kaczki -
      znakomicie poprawia smak rosołu. No i oczywiście suszony grzybek, troszkę rosół
      ciemnieje, ale na smaku zyskuje :) A jak rosół wyjdzie tłusty, to wystarczy go
      ostudzić i zebrać z wierzchu tłuszcz.

      Monika

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka