Dodaj do ulubionych

Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam?

IP: *.*.*.* 29.05.01, 10:13
Obserwuj wątek
    • Gość: doku Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.mofnet.gov.pl 29.05.01, 10:31
      Nie. Tego typu pomniki w Polsce mają zwykle napis postaci np. "W tym miejscu
      100 osób zostało rozstrzelanych przez hitlerowców". Pomnik w Jedwabnym także
      powinien mieć napis prosty i prawdziwy, np. "W tym miejscu 1500 Żydów zostało
      żywcem spalonych przez sąsiadów". Wynegocjowany napis jest pokrętny i obłudny.
      • Gość: palker Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 11:13
        Gość portalu: doku napisał(a):

> Nie. Tego typu pomniki w Polsce mają zwykle napis postaci np. "W tym miejscu
        > 100 osób zostało rozstrzelanych przez hitlerowców". Pomnik w Jedwabnym także
        > powinien mieć napis prosty i prawdziwy, np. "W tym miejscu 1500 Żydów zostało
        > żywcem spalonych przez sąsiadów". Wynegocjowany napis jest pokrętny i obłudny.

Pomnik jest w miejscu tragedii i ma być przestrogą na przyszłość (przeszłości
        nikt już nie jest w stanie odwrócić). Koniecznie chcesz sprowadzić to do
        arytmetyki! A co będzie, gdy okaże się, że ofiar było np. 1531 lub 1423? Spory
        arytmetyczne natychmiast zagłuszą swym jazgotem istotę sprawy. Ciszej nad tą
        mogiłą....
        • Gość: doku Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.mofnet.gov.pl 29.05.01, 12:31
          Oczywiście, napis powinien być zredagowany po zakończeniu śledztwa
          • Gość: JK Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: 213.77.27.* 05.06.01, 23:20
            Poważnie ? Aż oczy przecieram ze zdumienia ! Dopiero po zakończeniu śledztwa ?
      • Gość: adolf zydowska gloryfikacja IP: *.tnt1.mia1.da.uu.net 29.05.01, 15:09
        absolutnie nie, a polakach juz zapomnieli wylizuja zydkom dupy?
        • Gość: snajper Re: do buraka adolfa IP: 10.10.130.* / *.stoen.waw.pl 29.05.01, 18:56
          Adolf, nie wrzucaj tutaj swojego gnoju. Znajdź sobie inne miejsce.
          • Gość: JK Re: do buraka adolfa IP: 213.77.27.* 05.06.01, 23:22
            Patrzcie no: znowu snajper. Ten to jak strzeli to prosto kulą w płot. Jaki
            pryncypialny ! Nie pozwoli i basta ! Taki jest !
      • Gość: Ktoś Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.dialup.medianet.pl 01.06.01, 23:41
        A może ten napis umieścić na odrestaurowanym pomniku Lenina ? Ewentualnie z
        dopiskiem 'POLEGLI ZA SŁUSZNĄ SPRAWĘ'.
        Dla ciebie to takie proste : oskarżyć , napisać i zgnoić.
        Tobie się chyba wydaje , że w okupację tak jak teraz chłopi mogli blokowac
        drogi , demonstrować i na przykład , jak się wkurzyli , rzucić się na Żydów i
        ich wymordować.W tamtych czasach każdy siedział jak mysz pod miotłą trzęsąc się
        o własną skórę.
        A , że był może aplauz dla akcji Niemców - wyobraź sobie szok prostych ludzi ,
        kiedy ich sąsiedzi wznosili pomnik zbrodniarza Lenina i zapowiadali , że z
        pomoca NKWD skończą wreszcie z 'polskimi panami'.
      • Gość: JK Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: 213.77.27.* 05.06.01, 23:18
        Jesteś najwyraźniej antysemitą ! Gross napisał 1600 a
        ty pomniejszasz winę Polaków ! No, no, nieładnie !
    • Gość: Kasia Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.is.pan.pl 29.05.01, 10:34
      Racja, choć ja byłam zdziwiona - spodziewałam się
      czegoś bardziej antysemickiego lub podkreślającego
      nasz brak udziału w tych wydarzeniach.
      I jedna i druga strona powinna być zadowolana. Szkoda,
      że zawsze ktoś taki się trafi, który szuka dziury w
      całym. Zupełny brak dobrej woli.
      • Gość: palker Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 11:25
        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> ..........byłam zdziwiona - spodziewałam się
        > czegoś bardziej antysemickiego lub podkreślającego
        > nasz brak udziału w tych wydarzeniach.
        > .................................................

Wydawało mi się, że nic mnie nie zaszokuje na tym forum głupoty i nienawiści (z
        góry przepraszam wszystkich, którzy usiłują lub usiłowli prowadzić DIALOG).
        Cytat u góry, szczery aż do bólu, jest od dziś moim #1
        • Gość: Kasia Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.is.pan.pl 29.05.01, 12:48
          Szanowny "palker".
          Absolutnie nierozumiem o co Ci chodzi. Skoro jesteś takim znawcą forum to
          powinieneś już dawno zauważyć jakie nastroje tutaj dominują.
          To samo dzieje się poza nim - w rzeczywistości. Mało to było dyskusji nad
          naszym udziałem w tej zbrodni? Oskarżano Żydów o kłamstwo, manipulacje itp.
          rzeczy.
          Więc jak, słuchając tego wszystkiego, mogłam mieć nadzieję na rozsądny tekst na
          pomnik. Dziwi mnie jedynie, że pierwszy projekt jest aż tak dobry i nie musi
          upłynąć kilka kolejnych miesięcy, w czasie których będzie oceniany i korygowany.
          Następnym razem, zanim zaczniesz się tak prymitywnie gorączkować spróbuj
          czytany tekst zrozumieć!
          • Gość: doku To mój pierwszy dzień na forum, więc nie strasz IP: *.mofnet.gov.pl 29.05.01, 13:35
            Jakież to nastroje mogą dominować wśród czytelników Gazety? Jestem tu pierwszy
            raz i nie mogę wiele przeczytać od razu, ale chciałbym wymienić poglądy z
            liberałami, wrogami antysemitów, ciemnogrodzian i socjalistów. Czyżbym źle
            trafił? Czy nie wszyscy tutaj zgadzają się ze mną, że najgorsi Polacy, hańbiący
            nasz naród, to ksiądz Jankowski i jakiś Moskal z USA? Czy znalazłem się wśród
            wrogów NATO i UE?
            • Gość: Luki ano... IP: 141.63.88.* 29.05.01, 14:29
              > Jakież to nastroje mogą dominować wśród czytelników Gazety? Jestem tu pierwszy
              > raz i nie mogę wiele przeczytać od razu, ale chciałbym wymienić poglądy z
              > liberałami, wrogami antysemitów, ciemnogrodzian i socjalistów. Czyżbym źle
              > trafił? Czy nie wszyscy tutaj zgadzają się ze mną, że najgorsi Polacy, hańbiący
              > nasz naród, to ksiądz Jankowski i jakiś Moskal z USA? Czy znalazłem się wśród
              > wrogów NATO i UE?

Nie, na szczescie nie wszyscy tutaj wypadli p.Cejrowskiemu (funkcjonuje on
              jeszcze...?) spod ogona. Niemniej to oni wlasnie czesto sa najglosniejsi
              i maja najwiecej czasu na pisanie.

pozdrowienia, Luki
            • Gość: Wartowni Re: To mój pierwszy dzień na forum, więc nie strasz IP: *.POOL.ESR.SJO.wwc.com 31.05.01, 00:18
              Gość portalu: doku napisał(a):

> Jakież to nastroje mogą dominować wśród czytelników Gazety? Jestem tu pierwszy
              > raz i nie mogę wiele przeczytać od razu, ale chciałbym wymienić poglądy z
              > liberałami, wrogami antysemitów, ciemnogrodzian i socjalistów. Czyżbym źle
              > trafił? Czy nie wszyscy tutaj zgadzają się ze mną, że najgorsi Polacy, hańbiący
              >
              > nasz naród, to ksiądz Jankowski i jakiś Moskal z USA? Czy znalazłem się wśród
              > wrogów NATO i UE?

Jestes tu pierwszy dzien , jak juz powiedziales.
              Nie wiem czy akurat tu chciales trafic, ale skoro jestes , to badz ostrozny w
              akcjach zaczepno - obronnych.
              Jest tu rozny kaliber broni, w uzyciu co niektorych zolnierzy, jak sie dobrze
              okopiesz , to mozesz przetrwac te wojne.
              Widac ze juz masz jakies doswiadczenie, uzywasz nawet fachowych zwrotow, ale
              najbezpieczniej jest tu pod damskim imieniem, zawsze to plec piekna.
              Chociaz zdazaja sie wypadki, ze ktos strzela do kobiet i dzieci.
              Mysle ze za kilka dni, zapoznasz sie z sytuacja i zaatatojesz ze zdecydowaniem.
              Zycze powodzenia.
            • Gość: JK Re: To mój pierwszy dzień na forum, więc nie strasz IP: 213.77.27.* 05.06.01, 23:27
              O kurczę ? Ale im walnął. Ja myślę, że zemdleli ze starchu. Tacy nie
              europejscy ! A fe ! Nie wstydzą się ? Jak tak można ! No ale dobrze, że ty się
              wypowiadasz. Natychmiast poziom się podniósł. Dyskusji, oczywiście, dyskusji.
          • Gość: palker Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 13:51
            Niestety nie mogę rozpocząć postu od "Szanowna Pani Kasiu". Pamiętam bowiem
            taką oto anegdotę:
            do słynnego językoznawcy, prof. Doroszewskiego, przyszło zapytanie, czy pewien
            wyraz rozpoczynający się na K, pisze się przez "u" czy "ó"? Profesor
            Doroszewski odpowiedział: Drogi Panie! Ilekroć mam ochotę użyć tego wyrazu,
            wybieram formę "Szanowna Pani".
            Co do mojej poprzedniej wypowiedzi. Niepotrzebnie odbiera ją Pani tak
            osobiście. Jak rozumiem, jest Pani ofiarą skomplikowanej w treści i formie,
            dyskusji o Jedwabnem. Mnie chodziło wyłącznie o zdanko, może dwa, wypowiedziane
            szczerze i z taką zatrważającą lekkością. A szokiem jest np. dopuszczenie
            myśli, że napis, którego treść uzgadniano, konsultowano i negocjowano również w
            środowiskach żydowskich, mogłby być... antyżydowski.
            • Gość: Kasia Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.is.pan.pl 29.05.01, 14:07
              Obejdzie sie bez tytulów, Szanowny Panie!
              Mierzysz ludzi swoją miarą i jeżeli uważasz, ze słowo "antysemityzm" użyłam
              lekko i przyjemnie, to szkoda mi Ciebie.
              Staraj się uspokoić i wyjść z tego szoku, a może wtedy ockniesz się i zaczniesz
              myśleć logicznie.
              Argumentujesz swoje "zdziwienie" współpracą Polaków i Żydów nad napisem.
              To pewnie niezadowolenie Rabina jest chorym urojeniem.
            • Gość: levi437 Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.ppp.algonet.se 01.06.01, 01:31
              Gość portalu: palker napisał(a):

A szokiem jest np. dopuszczenie
              > myśli, że napis, którego treść , mogłby być... antyżydowski.

O k..., to ten napis "uzgadniano, konsultowano i negocjowano również w
              środowiskach żydowskich"?

Pierwsze slysze!

Czytalem w waszych gazetach, ze ten napis bardzo sie spodobal ksiedzu
              proboszczowi z Jedwabnego (temu samemu, ktory wiezienia zadal dla Grossa). No ale
              ksiadz proboszcz to chyba nie "srodowiska zydowskie"?

Dziwny jakis napis, bo nie wynika z niego, _kim byli sprawcy_.

Czy to byli Eskimosci? A moze Czukczowie?

• Gość: levi437 Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.ppp.algonet.se 01.06.01, 01:24
            Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Szanowny "palker".
            > Absolutnie nierozumiem o co Ci chodzi. Skoro jesteś takim znawcą forum to
            > powinieneś już dawno zauważyć jakie nastroje tutaj dominują.
            > To samo dzieje się poza nim - w rzeczywistości. Mało to było dyskusji nad
            > naszym udziałem w tej zbrodni? Oskarżano Żydów o kłamstwo, manipulacje itp.
            > rzeczy.
            > Więc jak, słuchając tego wszystkiego, mogłam mieć nadzieję na rozsądny tekst na
            >
            > pomnik. Dziwi mnie jedynie, że pierwszy projekt jest aż tak dobry

Czegos mi jednak w tym napisie brakuje.

Kim byli _sprawcy_ masowego mordu?

Czy to byli Niemcy? Jesli tak - to po co w ogole nowy napis? Przeciez napis juz
            byl.

A moze to nie byli Niemcy?

W takim razie - kto dokonal mordu? Kim byli _sprawcy_?

Czy to byli Eskimosi? A moze Hotentoci? A moze Indianie z plemienia Apaczow?

Co to znaczy, ze napis jest "dobry"?

_Dla kogo_ jest dobry?

Dla mordercow i ich potomkow?

Czy dla zydowskich dzieci zywcem wrzucanych do ognia?

Czy dla tej zydowskiej dziewczyny, ktorej urznieta glowe kopano jak pilke?

_Dla kogo_ napis jest "dobry"?

• Gość: adolf Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.tnt11.tpa2.da.uu.net 01.06.01, 02:02
              Gość portalu: levi437 napisał(a):

> Gość portalu: Kasia napisał(a):
              >
              > > Szanowny "palker".
              > > Absolutnie nierozumiem o co Ci chodzi. Skoro jesteś takim znawcą forum to
              > > powinieneś już dawno zauważyć jakie nastroje tutaj dominują.
              > > To samo dzieje się poza nim - w rzeczywistości. Mało to było dyskusji nad
              > > naszym udziałem w tej zbrodni? Oskarżano Żydów o kłamstwo, manipulacje itp
              > .
              > > rzeczy.
              > > Więc jak, słuchając tego wszystkiego, mogłam mieć nadzieję na rozsądny tek
              > st na
              > >
              > > pomnik. Dziwi mnie jedynie, że pierwszy projekt jest aż tak dobry
              >
              > Czegos mi jednak w tym napisie brakuje.
              >
              > Kim byli _sprawcy_ masowego mordu?
              >
              > Czy to byli Niemcy? Jesli tak - to po co w ogole nowy napis? Przeciez napis juz
              >
              > byl.
              >
              > A moze to nie byli Niemcy?
              >
              > W takim razie - kto dokonal mordu? Kim byli _sprawcy_?
              >
              > Czy to byli Eskimosi? A moze Hotentoci? A moze Indianie z plemienia Apaczow?
              >
              > Co to znaczy, ze napis jest "dobry"?
              >
              > _Dla kogo_ jest dobry?
              >
              > Dla mordercow i ich potomkow?
              >
              > Czy dla zydowskich dzieci zywcem wrzucanych do ognia?
              >
              > Czy dla tej zydowskiej dziewczyny, ktorej urznieta glowe kopano jak pilke?
              >
              > _Dla kogo_ napis jest "dobry"?
              >
              panie levi,

prosze spokojnie i sie nie denerwowac - prace trwaja a i rabini tez tam sa.
              a teraz levi posluchaj:
              kosovo tam jedwabne nie bylo jedne ale setki. ci ludzie doznali najnowszego
              holocaustu. czy sie bede przepraszac wybaczac nie nasza sprawa. wiele ludzkich
              cierpien niesie zniwo wojny. ludzie przestaja byc ludzmi a wiara w boga zostaja
              zatarta. brat brata zabijal a sasiad sasiada. narod izraela wiele wycierpial ale
              nie byl i nie jest jedynym ktory doznal grozy nienawisci i ciemnoty ludzkiej.
              zydzi nie maja prawa do monopolu nad holocaustem. wsrod was tez byli: mordercy,
              kapusie - sasiadow zydow kapowali,kryminalisci a nawet jak dla takiego
              przyzwoitego narodu znajdziemy pare prostytutek. dzisiaj powiedz co sie dzieje z
              etiopskimi zydami? dyskryminacja a moze to rasizm w wydaniu zydowskim?
              napis jest bzdura. nie powinno byc zadnego napisu - jesli jestes na tyle
              religijny. po co pisac napis czas zniweczy a pamiec powinna byc na zawsze.
              szalom
              adolf

• Gość: JK Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: 213.77.27.* 05.06.01, 23:25
            O jej ! Uwaga: Kasia się wypowiada ! No, no !
        • Gość: ja palker, naprawdę nie zrozumiałes co napisała kasia? IP: *.*.*.* 29.05.01, 13:37
          • Gość: palker Re: palker, naprawdę nie zrozumiałes co napisała kasia? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 13:56
            Wytłumaczyłem się kilka minut temu.

• Gość: Luki Tak, wytlumaczyles sie... IP: 141.63.88.* 29.05.01, 14:24
              ... w sposob absolutnie niezrozumialy i zaczynajac od chamskiej anegdoty.
              Na miejscu Kasi zareagowalbym duzo ostrzej.
              • Gość: Hanys Re: Tak, wytlumaczyles sie... IP: *.lit.hamburg.de 29.05.01, 14:55
                Szanowny Palkerze!
                Swoja anegdota dales przyklad godnej podziwu elokwencji i dobrego wychowania...
                Podziwiam Ciebie za to - jednym postem stales sie dla mnie wzorcem godnym
                nasladowania...
                Pozdrawiam
    • Gość: palker Re: do Kasi, Luki i pozostałych uczestników Forum IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 16:43
      Kasiu! Źle Cie zrozumiałem i poniosło mnie. Przepraszam. Liczę na odrobinę
      kobiecej wyrozumiałości.
      Luka! Masz rację! Użycie anegdoty było chamskie i niefortunne, choć - w słabo
      zasygnalizowanej intencji- miało nie dotyczyć Kasi bezposrednio (jak ktoś
      zaczyna od słowa "szanowny", to -najczęściej- za chwilę będzie atakował;
      zresztą wszyscy dodkonale podchwycili tę regułę, co mi się słusznie należało).
      • Gość: Luki Dzieki za przeprosiny w imieniu Kasi. Uwaga: Luki nie Luka! IP: 141.63.88.* 30.05.01, 07:50
        Wlasnie - dziekuje w imieniu Kasi za przeprosiny.
        I, prosze: jestem Luki, nie 'luka', ktory tez sie czasem na forum odzywa.

pozdrowienia (tym razem mi przeszly przez gardlo - klawiature smile
      • Gość: Kasia Re: do Kasi, Luki i pozostałych uczestników Forum IP: *.is.pan.pl 30.05.01, 10:01
        Dziękuję za przeprosiny. Cieszę się, bo dzięki temu moja wiara w istnienie
        sensownych ludzi wróciła do normy. A poza tym czytałam twoje wypowiedzi w
        innych miejscach i ta "agresja" jakoś mi nie pasowała.
        Tym bardziej serdecznie Cię pozdrawiam.
        Kasia.
    • Gość: snajper Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: 10.10.130.* / *.stoen.waw.pl 29.05.01, 19:04
      Zdecydownie nie podoba. Jest to napis koniunkturalny, starający zadowolić
      wszystkich, a więc fałszywy. Wyobraźcie sobie podobny napis w Katyniu. Nic nie
      mówiący o tym KTO zabił. Czy ktoś z Was by się wtedy pytał: podoba się?
      Bylibyście oburzeni. Napis powinien jasno mówić kto zabił, kto mordował.
      Powinien wprost potępić polski antysemityzm. Polski a nie niemiecki. Przestańmy
      w końcu udawać, że nie wiemy co się stało. Śledztwo może wyjaśnić jedynie
      drobne szczegóły, nie zmieniające istoty zdarzenia. Świadków jest aż nadto,
      świadków naocznych. POLAKÓW !!!
      • Gość: Celownik Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.POOL.ESR.SJO.wwc.com 31.05.01, 00:07
        Gość portalu: snajper napisał(a):

> Zdecydownie nie podoba. Jest to napis koniunkturalny, starający zadowolić
        > wszystkich, a więc fałszywy. Wyobraźcie sobie podobny napis w Katyniu. Nic nie
        > mówiący o tym KTO zabił. Czy ktoś z Was by się wtedy pytał: podoba się?
        > Bylibyście oburzeni. Napis powinien jasno mówić kto zabił, kto mordował.
        > Powinien wprost potępić polski antysemityzm. Polski a nie niemiecki. Przestańmy
        >
        > w końcu udawać, że nie wiemy co się stało. Śledztwo może wyjaśnić jedynie
        > drobne szczegóły, nie zmieniające istoty zdarzenia. Świadków jest aż nadto,
        > świadków naocznych. POLAKÓW !!!

BRAWO Snajper.........

Widac ze zaczynasz myslec, ja rowniez nie zgadzam sie z napisem na pomniku.
        Tego w Jedwabnem jeszcze nie widzialem, prawdopodobnie tej jesieni wybiore sie
        tam z pielgrzymka.
        Ale ten w Katyniu, nie w pelni pokrywa sie z prawda, i jasno mowiac powinien
        brzmiec;
        Pamieci 40,000 Polskich Oficerow i Przedstawicieli Inteligencji Polskiej
        Poleglych z rak Zydowskich Oprawcow Sluzacych w Szeregach NKWD.
        Mysle ze to bylby napis , ktory odzwierciedlalby prawde ,nie moglby razic zadnej
        ze stron.
        Niebyloby tam nic , co mogloby obrazic Narod zydowski, bo zrobili to tylko
        zydowscy mordercy , a nie Zydzi w ogolnym tego slowa znaczeniu.
        Nie moglby obrazic Panstwa Zydowskiego, gdyz w tamtym okresie takowego nie bylo.
        A napis taki , uswiadomilby w wiekszosci , ze niezaleznie kto dokonal mordu, to
        pomordowanym nalezy sie pamiec , a zyjacym bic w piersi(ale wlasne) aby nigdy nic
        takiego nie mialo miejsca, pod zadna szerokoscia geograficzna na tej ziemi.

Pozdrowienia dla Snajpera.
        • Gość: snajper Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: 10.10.130.* / *.stoen.waw.pl 31.05.01, 14:30
          Dlaczego wyróżniasz jedynie NKWDzistów pochodzenia żydowskiego? Sprawiedliwiej
          byłoby albo w ogóle nie pisać o pochodzeniu morderców (czy określeni komunista
          Ci nie wystarcza?), albo wymienić WSZYSTKIE narodowości, z których wywodzili
          się oprawcy spod znaku sierpa i młota. Piszmy wtedy o żydowskich oprawcach, o
          polskich oprawcach (wszak Czerwony Feliks zdziałał niemało), o rosyjskich
          oprawcach, o kałmuckich oprawcak, o tatarskich oprawcach, o ormiańskich
          oprawcach, ... Czy takie wymienianie jest Ci bardzo potrzebne ? A co powiesz o
          pochodzeniu ofiar ? Czy też zaczniemy analizować kto miał jalką matkę i jakiego
          ojca ? Czy ofiary także zaczniemy szufladkować według pochodzenia ?
    • Gość: Mosze Re: Napis w Jedwabnem - nie zgadzam sie... IP: *.inter.net.il 29.05.01, 20:01
      Ja jako zyd rozumie bardzo tych ktorzy nie chca pomnika w Jedwabne i tez nic nie
      pisac. Impact to sie juz stal i kazdy mysli sobie gleboko w duszy (nie wszystko
      sie nieraz mowi...)To nic nie da. Jak bym mogl to poprosilbym Pana Prezydenta
      nie rob ceremonii z tego, nie ma narodu na swiecie co moze sobie pozwolic
      zeby na jego ziemii byl pomnik, ktory opowiada o zaglady innych przez
      miejscowych. Zawsze znajdzie sie jeden, co zniszcy albo pobrudzi ten pomnik I
      pozniej beda pisac ze znowu antysemityzm podnosi glowe, znowu poreperuja i
      znowu zniszcza...itd...
      Nie potrzeba ceremonii i pomnikow, czuje zal i rozumie obrazonych. Dzien po
      ceremonii wszyscy zapomna i tylko gniew zostanie sie...
      Mosze:zalozylem watek: Dwa nieszczescia... prosze wejsc smile)
      • Gość: Jeho.jne Re: Napis w Jedwabnem - nie zgadzam sie... IP: *.200.152.54.cm-upc.chello.se 30.05.01, 08:18
        Masz racje, Mosze!
        To co mówisz jest faktycznym stanem rzeczy.
        Taki pomnik powinni sami jedwabianie wymyslic i wlasnym
        kosztem postawic. Zrobic go wlasnorecznie i strzec
        prawdy o historii...
        ..................
        Przepraszam, rozmarzylem sie nieco o boskim pochodzeniu
        Czlowieka. A w to z kolei nie wierze.

Masz na pewno racje, powinno sie opowiedziec o kazdym
        takim wypadku i... dac ludziom wybor wlasnego do tego
        stosunku.

Pozdrawiam

PS
        Gdyby nie szereg bardzo przyzwoitych ludzi tu
        wystepujacych moznaby pomyslec, ze nazizm zaczyna
        swiecic pozne triumfy w biednej Polsce.
      • Gość: Krates Re: Dziękuje Mosze! IP: *.delta.com.pl 30.05.01, 22:20
        To co napisales, pozwala mi lepiej zrozumiec co czuje.
        Twoje madre i dobre slowa pozwalaja wierzyc, że istnieje wybawienie od
        nienawisci i ze tym wybawieniem nie sa zadne slowa czy puste gesty ale prawda,
        szczerosc i wola zrozumienia.

Pozdrawiam serdecznie,
        Krates

• Gość: JK Re: Napis w Jedwabnem - nie zgadzam sie... IP: 213.77.27.* 05.06.01, 23:37
        Mosze - idź spać już późno. Odpocznij chłopie. Już
        jesteś zmęczony.
    • Gość: P.C Ciag dalszy dopisalo zycie IP: *.dorms.usu.edu 30.05.01, 18:24
      Kompromisowy napis byl uzgodniony, wielu sie podobal, ale teraz sie okazuje, ze "srodowiska zydowskie" maja
      "powazne obiekcje".
      A jusci: nowa definicja kompromisu to taka, kiedy to ty ustepujesz, a nie ja (copyright by rebe Schudrich).
      P.C.

• Gość: Robert Re: Ciag dalszy dopisalo zycie IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 23:06
        Tutaj nie ma co kombinować. Trzeba napisać prawdę i koniec.
        To motłoch z Jedwabnego, ojcowie dzisiejszych mieszkańców dokonali tej zbrodni.
        Takich zbrodni było zresztą więcej.
        Należy skończyć z mitem naszej wyjątkowości. Jesteśmy przeciętnym narodem w
        Europie. Zdolni do czynów szlachetnych i poświęceń, ale i do podłości i
        zbrodni.
        Wystarczy popatrzec na kibiców piłkarskich aby uwierzyć, że Jedwabne może się
        powtórzyć. W Polsce ludzkiego śmiecia jest zbyt wiele.
        R.
        • Gość: snajper Re: Ciag dalszy dopisalo zycie IP: 10.10.130.* / *.stoen.waw.pl 31.05.01, 14:37
          Jedwabne może się powtórzyć ? Może? A Mławy i pogromu Cygnów nie pamięasz?
          Jedwabne wciąż żywe !!
          • Gość: Robert Re: Ciag dalszy dopisalo zycie IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 23:12
            Pamietam. Ale tutaj jest mowa o napisie na pomniku w Jedwabnym.
            R
        • Gość: Mark Re: Ciag dalszy dopisalo zycie DO ROBERTA IP: *.proxy.aol.com 01.06.01, 21:08
          Gość portalu: Robert napisał(a):

> Tutaj nie ma co kombinować. Trzeba napisać prawdę i koniec.
          > To motłoch z Jedwabnego, ojcowie dzisiejszych mieszkańców dokonali tej zbrodni.
          > > Takich zbrodni było zresztą więcej.
          NP.NKWD

> Należy skończyć z mitem naszej wyjątkowości. Jesteśmy przeciętnym narodem w
          > Europie. Zdolni do czynów szlachetnych i poświęceń, ale i do podłości i
          > zbrodni.
          MOWA ZAPEWNE O ZYDACH I IZRAELU
          > Wystarczy popatrzec na kibiców piłkarskich aby uwierzyć, że Jedwabne może się
          > powtórzyć. W Polsce ludzkiego śmiecia jest zbyt wiele.
          WYJEZDZ TO SMIECI ZNIKNA.CZEGO TAM SZUKASZ?

• Gość: zyx Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.rdu.bellsouth.net 30.05.01, 22:54
      Jak test Rorschacha, ten napis moze sluzyc jako narzedzie badania stanu umyslow czytelnikow.
      Ale poza tym, nie widze jakby mial on uszanowac ofiary tego okropnego mordu. Sasiedzi ( i ich
      spadkobiercy) widocznie nadal maja opory w przyjeciu prawdy o swojej historii.
      • Gość: Magna Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: 210.176.197.* 31.05.01, 09:03
        napis mi sie nie podoba. trzeba napisac jak bylo: kto kogo i kiedy. ewentualnie
        dlaczego - grzech nienawisci. i nie mydlic oczu ze grzechu nienawisci nas
        nauczyli i maja na niego monopol Niemcy.
    • Gość: maurycy Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 31.05.01, 09:20
      Jest rozmyty. Powinien być krótki. Widać że jest wynikiem jakiegoś kompromisu.
      Jeżeli chcemy wszystkich zadowolić nie zadowolimy nikogo.
    • Gość: Mark Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.proxy.aol.com 31.05.01, 10:12
      Napis powinien byc :" Zgineliscie dlatego aby Wasi bracia mogli zrobic na tym
      interes."
      • Gość: Luki Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: 141.63.88.* 31.05.01, 10:16
        > Napis powinien byc :" Zgineliscie dlatego aby Wasi bracia
        > mogli zrobic na tym interes."

Przepraszam Mark, ze osobiscie: Na glupote nie ma rady.

• Gość: Mark Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam?Do Luka IP: *.proxy.aol.com 31.05.01, 22:37
          Co w tym widzisz glupiego? czyz nie chodzi o interes?
          Czy nie widac na tym forum jak wsciekle psy zydowskie
          ujadaja .Czy nie prowadzi to do takiej samej tragedi.
          jaka wydarzyla sie podczas II wojny .Czy sadzisz
          glupcze ze czlowiek zabija tak sobie? Czy Hitler
          nie mial powodow i dlaczego Zydow tak nienawidzial.
          Dlaczego Arabi Polacy ,Hiszpanie itd.nienawidza
          dzisiaj Zydow.Czy nie zastonowiles sie nad tym ze to
          sami zydzi sa ich mordercami .Pod plaszczykiem
          antysemityzmu zabijaja kradna ,gnoja wszystko co im
          kiedys darowano.Czyz psa ktory jest wsciekly nie nalezy
          odszczelic? Zastanow sie czy zydzi nie daza sami do
          swojej zaglady.
          • Gość: Luki Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam?Do Marka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 02:06
            > Co w tym widzisz glupiego? czyz nie chodzi o interes?
            > Czy nie widac na tym forum jak wsciekle psy zydowskie ujadaja.

Niestety, szczekanie slysze glownie przeciwne Zydom.

> Czy nie prowadzi to do takiej samej tragedi jaka wydarzyla sie podczas
            > II wojny. Czy sadzisz glupcze ze czlowiek zabija tak sobie? Czy Hitler
            > nie mial powodow i dlaczego Zydow tak nienawidzial.

Hitler mial powody...!? Mark, to jest tragedia Shoah - zabijali tak sobie.
            Tak jak Ty zabijasz muche. Glaszczac po glowce wlasne dzieci. Wierzac,
            ze "Bog z nami". Tak, jak Ty piszesz te posty.

> Dlaczego Arabi Polacy ,Hiszpanie itd.nienawidza dzisiaj Zydow.
            > Czy nie zastonowiles sie nad tym ze to sami zydzi sa ich mordercami.

Aha - zaczynam kumac: hitlerowcy zabijali, bo Zydzi byli i sa mordercami?
            A oni dali sie sprowokowac i ich troszke ponioslo...?
            Rozumiem - to byla taka dezynfekcja...

> Pod plaszczykiem antysemityzmu zabijaja kradna ,gnoja wszystko co im
            > kiedys darowano.

Nikt im nie darowal - sami wypracowali. A jak juz za duzo mieli to zazwyczaj
            wypedzano ich z kraju, oczywiscie bez majatku. Albo organizowano akcje
            "nie kupuj u Zyda".

> Czyz psa ktory jest wsciekly nie nalezy odszczelic?
            > Zastanow sie czy zydzi nie daza sami do swojej zaglady.

Przeczytaj jeszcze raz co napisales. I zastanow sie. Szkoda slow na komentarz.
            • Gość: Mark Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam?Do Marka IP: *.proxy.aol.com 01.06.01, 04:49
              Widze ze nauki pobierasz tylko u rabinow.Was nawet niestac ruszyc w kolo co sie
              dzieje.
              Widzisz Zydzi tak jak Ty nie potrafia odroznic zlodziejstwa od zarobku.
              Wyganiani sa bo wszedzie narobia gnoju . Czy obecna sytuacja ci nic nie mowi? W
              czasie wojny walczyliscie przeciwko Polakom ,po wojnie ich mordowaliscie a
              teraz zadacie odszkodowan czy to nie bezczelnosc Masz przyklad twoich braci z
              izraela
              Typowi mordercy ,zagarniaja ziemie ktore do nich nigdy nie nalezaly,Czy ty
              to nazywasz zarobkiem.? Jaka roznice widzisz pomiedzy Hitlerem a Szaronem
              bo ja zadnej.
              • Gość: Luki Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam?Do Marka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 21:46
                > Was nawet niestac ruszyc w kolo co sie dzieje.

Nie zrozumialem - moge prosic po polsku?

> Widzisz Zydzi tak jak Ty nie potrafia odroznic zlodziejstwa od zarobku.

Prosze o konkrety: porownanie ile razy i co ukradli Ci Zydzi i Goje.
                • Gość: Mark Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam?Do Marka IP: *.proxy.aol.com 02.06.01, 07:54
                  Masz najlepszy przyklad Palestyny.Przyklad NJ Zydzi zatrudniaja pracownikow
                  nastepnie wykorzystujac to ze ktos jest nielegalnie nie placa ,
                  Jeden z moich kolegow zostal zatrudniony przez Zyda (Polak) zaplacil mu $ 20 za
                  trzy dni pracy,stwierdzajac ze to jest duzo na polskie warunki .Kolega
                  powiedzial ze przed oczyma otworzyly mu sie bramy Oswiecimia. Czy mozna to
                  nazwac inaczej?
          • Gość: Alex Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam?Do Luka IP: *.bluewin.ch 01.06.01, 02:09
            Twoja ortografia swiadczy za ciebie... Palant jestes i tyle... Takich jak ty
            powinno sie odstrzelic...
            • Gość: Mark Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam?Do Luka IP: *.proxy.aol.com 01.06.01, 21:16
              Jak zwykle ta sama odpowiedz ,prymitywie zydowski.A co do ortografi to na duza
              litere czeba zasluzyc.
    • Gość: Krates Po co są napisy na grobach? IP: *.delta.com.pl 31.05.01, 10:54
      Czy po to żeby się podobały? Żeby wskazywać i osądzać winnych?
      Dla mnie to dosyć dziwny pomysł by uwieczniać oprawców na nagrobku ich ofiar.
      A czytam tutaj, że niektórzy tego się domagają.
      Ja w każdym razie nie chciałbym niczego takiego na grobie swoim lub bliskich.
      Moim zdaniem, najistotniejsze jest to że mord został dokonany na niewinnych
      ludziach. Reszta to tylko okoliczności drugorzędne, np. narodowość oprawców nie
      ma żadnego znaczenia.
      Czy to choroba naszych czasów, czy zawsze tak było że zbrodniarze wychodzą na
      plan pierwszy i stają się bohaterami wydarzeń a ofiary zostają zapomniane?

Krates

Postanowiłem do kazdego mojego głosu w tej sprawie dołączać dobre słowa:

(Łk 18,9-14) Jezus powiedział do niektórych, co ufali sobie, że są
      sprawiedliwi, a innymi gardzili, tę przypowieść: Dwóch ludzi przyszło do
      świątyni, żeby się modlić, jeden faryzeusz a drugi celnik. Faryzeusz stanął i
      tak w duszy się modlił: Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie,
      zdziercy, oszuści, cudzołożnicy, albo jak i ten celnik. Zachowuję post dwa razy
      w tygodniu, daję dziesięcinę ze wszystkiego, co nabywam. Natomiast celnik stał
      z daleka i nie śmiał nawet oczu wznieść ku niebu, lecz bił się w piersi i
      mówił: Boże, miej litość dla mnie, grzesznika. Powiadam wam: Ten odszedł do
      domu usprawiedliwiony, nie tamten. Każdy bowiem, kto się wywyższa, będzie
      poniżony, a kto się uniża, będzie wywyższony.
      • Gość: snajper Re: Po co są napisy na grobach? IP: 10.10.130.* / *.stoen.waw.pl 31.05.01, 14:45
        To nie jest napis na grobie, tylko na pomniku, a to jest różniaca.
        Piszesz, że nie jest istotna narodowość zbrodniarzy. Dla kogo nie jest istotna?
        Może dla Ciebie, ale dla tych wszytskich zabierających głos na tym forum (a
        jest ich niemało) jest to sprawa podstawowa. Napis powinien kończyć żenującą
        dyskusję: kto zabił. Powinien być kropką postawioną nad i. Aby już tylko
        nieliczni zaślepieni fanatycy mogli się upierać, że mordercami byli Niemcy,
        Żydzi czy ufoludki.
    • Gość: Krates Wypowiedź p. Geberta IP: *.delta.com.pl 31.05.01, 13:03
      <cyt. GazW>
      "A jaki zwrot byłby właściwy według środowisk żydowskich? - Prawda. Chociaż
      jest ona bardzo nieprzyjemna i rozumiem, że trudno ją zaakceptować - odpowiadał
      dziennikarzom Konstanty Gebert, reprezentant Związku Gmin Żydowskich (był także
      tłumaczem rabina Schudricha). - Sprawcami mordu byli sąsiedzi. Nie wiem, jakiej
      narodowości byli. Najważniejsze, że sąsiadów wymordowali sąsiedzi i dopóki to
      nie będzie powiedziane wprost, będziemy nadal obracali się w sferze półprawd,
      które są całym kłamstwem - mówił Gebert."
      <koniec cyt.>

Zastanawiam się dlaczego najważniejszy miałby być fakt że sprawcami byli
      sąsiedzi?
      Po pierwsze nie jest to "cała prawda i tylko prawda" bo nie wiadomo czy w
      zbrodni nie uczestniczył ktoś spoza Jedwabnego i co ważniejsze nie wszyscy
      sąsiedzi ofiar a nawet nie większośc z nich mordowała.
      Po drugie, czy nie jest czymś niestosownym uwiecznianie oprawców na nagrobku
      ofiar? Wskazanie i osądzanie winnych? (To samo zastrzeżenie do wersji
      z "niemieckim nazizmem")

Nawet jeśli nie mówimy o napisie a o refleksji o Jedwabnym to
      stwierdzenie "najważniejsze, że sąsiadów wymordowali sąsiedzi" jest dyskusyjne.
      Moim zdaniem, o wiele ważniejsze jest że bliźnich wymordowali bliźni. Czy
      p.Gebert zaakceptowałby takie sformułowanie czy nazwał je półprawdą?

Krates

(Łk 18,9-14) Jezus powiedział do niektórych, co ufali sobie, że są
      sprawiedliwi, a innymi gardzili, tę przypowieść: Dwóch ludzi przyszło do
      świątyni, żeby się modlić, jeden faryzeusz a drugi celnik. Faryzeusz stanął i
      tak w duszy się modlił: Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie,
      zdziercy, oszuści, cudzołożnicy, albo jak i ten celnik. Zachowuję post dwa razy
      w tygodniu, daję dziesięcinę ze wszystkiego, co nabywam. Natomiast celnik stał
      z daleka i nie śmiał nawet oczu wznieść ku niebu, lecz bił się w piersi i
      mówił: Boże, miej litość dla mnie, grzesznika. Powiadam wam: Ten odszedł do
      domu usprawiedliwiony, nie tamten. Każdy bowiem, kto się wywyższa, będzie
      poniżony, a kto się uniża, będzie wywyższony.
      • Gość: snajper Re: Wypowiedź p. Geberta IP: 10.10.130.* / *.stoen.waw.pl 31.05.01, 14:54
        A czy Ty zaakceptował byś taki napis na pomniku katyńskim? >Tutaj bliźni
        wymordowali bliźnich< Czy jesteśmy w stanie zrezygnować z piętnowania
        zbrodniarzy? Czy jesteśmy gotowi wybaczyć? Czy jesteśmy gotowi prosić o
        wybaczenie? Przecież raz byliśmy ofiarami, innym razem to my mordowaliśmy. MY
        Polacy. Czy jesteśmy gotowi zamknąć ten bilans zbrodni? Uważam że nie.
        • Gość: Krates Re: Wypowiedź p. Geberta IP: *.delta.com.pl 01.06.01, 11:29
          Witam snajpera!

Gość portalu: snajper napisał(a):

> A czy Ty zaakceptował byś taki napis na pomniku katyńskim? >Tutaj bliźni
          > wymordowali bliźnich< Czy jesteśmy w stanie zrezygnować z piętnowania
          > zbrodniarzy? Czy jesteśmy gotowi wybaczyć? Czy jesteśmy gotowi prosić o
          > wybaczenie? Przecież raz byliśmy ofiarami, innym razem to my mordowaliśmy. MY
          > Polacy. Czy jesteśmy gotowi zamknąć ten bilans zbrodni? Uważam że nie.

O bliźnich mówiłem wyraźnie w kontekście refleksji o tym wydarzeniu a nie napisów.
          Ale nawet taki napis byłby znacznie lepszy niż napis w rodzaju: "tu Rosjanie
          wymordowali..."

Moim zdaniem pomnik ma przypominać o ofiarach a nie oprawcach.
          Kwestia obyczaju. Może obserwujemy zmiany kulturowe i za kilka lat na pomnikach
          cmentarnych ofiar głośnych morderstw będą zdjęcia i dane morderców?
          Zauważ, że tak się zafiksowałeś na oprawcach, że nawet w swojej propozycji
          bliźnich mordujących umieściłeś przed bliźnimi mordowanymi.

Gdyby to o mnie chodziło to wystarczyłoby napisać KOGO, KIEDY i ewentualnie JAK
          zamordowano.

Pytasz czy jesteśmy gotowi zrezygnować z pietnowania zbrodniarzy? Na pewno
          powinniśmy być gotowi do rezygnacji z piętnowania rodaków i sąsiadów zbrodniarzy.

Piętnowanie całych narodów, grup społecznych czy religijnych prowadzi prostą
          drogą do nienawiści a ta może skończyć się jak w Jedwabnem.

Zadajesz dramatyczne pytania w pierwszej osobie liczby mnogiej. Pytasz czy my
          Polacy jesteśmy gotowi wybaczyć i prosić o wybaczenie?
          To sa sprawy indywidualne. Niektórzy są a inni nie. Zawsze tak będzie.
          Ludzkich sumień, wrażliwości, uczuć, krzywd, szlachetności się nie dodaje.
          One nie poddają się bilansowi.
          Chcesz prowadzić bilans zbrodni narodowych to sobie prowadź. Tylko się nie pomyl.
          Który naród ma w twoich rachunkach najlepsze saldo zbrodni na dzisiaj?

Pozdrawiam,
          Krates

(Mt 6,12-15)
          ...i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam
          zawinili; i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego! Jeśli
          bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przebaczy Ojciec wasz
          niebieski. Lecz jeśli nie przebaczycie ludziom, i Ojciec wasz nie przebaczy wam
          waszych przewinień.

• Gość: barabasz Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.bund.de 31.05.01, 14:35
      nie jestem pewien, czy pamietam tekst doslownie, ale zawiera on chyby m.in.
      sformulowanie: "zamordowanym lub tez spalonym".
      jest to pierwszy (lingwistyczno-logiczny)idiotyzm. kazdy, kto ma choc male
      pojecie o zbiorach wie, ze "spalony" zawiera sie w "zamordowany", po coz
      wiec "zamordowanym lub tez spalonym" ?

"sasiedzi" sa marginalni jesli napis ma byc rowniez przyczynkiem do refleksji
      dla spoleczenstwa polskiego. powinno byc "zamordowanym przez polakow". jesli
      dowiedziony zostanie udzial lub inspiracja niemcow, dodac mozna: z udzialem, z
      przyzwoleniem, badz tez z inspiracji niemcow. powtarzam: jesli zostanie to
      dowiedzione, co wydaje sie malo prawdopodobne. nie musze dodawac, ze nie byloby
      to zadnym usprawiedliwieniem. przypominam, ze zadna inspiracja, takze nie
      niemcow, nie byla potrzebna do dokonania pogromu kieleckiego.
      wciaganie "na sile" niemcow (chocby przez "grzech nienawisci") jest
      niepotrzebnym gmatwaniem i odwracaniem oczu od prawdy historycznej, ktorej
      trzeba sie stawic.

wczoraj (30.05.01) sedzia niemiecki, ktorego ojciec byl sedza faszystowskich
      trybunalow, skazal na dozywocie 89-letniego zbrodniarza hitlerowskiego, ktorego
      sprawe prokuratura 2 razy probowala umorzyc. to jest przyklad, jak nalezy
      patrzec w oczy prawdzie historycznej nie omijajac bolacych (wlasnych) ran...

barabadz
      • Gość: doku Świetny jesteś Barabaszu IP: *.mofnet.gov.pl 31.05.01, 15:38
        • Gość: barabasz Re: Świetny jesteś Barabaszu IP: *.bund.de 31.05.01, 16:03
          dziekuje, doku, ale to nie jest przedmiotem dyskusji.
          pozdrawiam Cie -
          - b.
      • Gość: pryszc Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.hispeed.ch 31.05.01, 15:40
        Ten napis nic nie mowi jak <Maslo maslane> albo pisze sie jasno i wyraznie prawde albo nic sie nie
        pisze i nie oszukuje ze ma sie szczere intencje. Po to tyle bylo dyskusji zeby teraz znow wrocic do
        punktu wyjscia.
    • Gość: Jonasz Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.POOL.ESR.SJO.wwc.com 31.05.01, 19:22
      Rozpetala sie walka o slowo, a slowo okresla ;
      kto, gdzie, kiedy,za co, dlaczego.

Albo pisac albo nie,jedni zadaja szczegulow, inni wola ogolny tekst.
      Ale zauwazylem, ze najwiecej krzycza Ci , co maja jakis interes w tym, aby
      tekst byl typowo antypolski.
      Napewno zadowolilby ich napis tej oto tresci;

TU SPOCZYWA 2500 NIEWINNYCH KOBIET STARCOW I DZIECI POCHODZENIA ZYDOWSKIEGO
      BESTIALSKO WYMORDOWANYCH Z RAK NIENAWISTNEGO NARODU POLSKIEGO
      SPOKOJ ICH DUSZOM A PIEKLO NARODOWI KTORY WYDAL NA SWIAT TAK OKRUTNYCH MORDERCOW
      ---------------------.Czy tego chcecie ,` czt wlasnie na taki napis czekacie?
      Czy szczekanie nad mogila,daje Wam satysfakcje ponizania narodu Polskiego.
      Tu zescie sie urodzily, tu wychowali, tu nie jeden ocalil swoje zycie, tu
      dotychczas nie jeden z Was spozywa Polski chleb,tu nie jeden z Was zlozy swoje
      kosci.
      I nie mowcie mi , ze walka toczy sie o Prawde, walka toczy sie o zrobienie
      Interesu , a mogile Pomordowanych uzywacie jako narzedzia.

--------------------------------------------------------------------------------

• Gość: Robert Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 23:24
        Bzdura. Żydów w Jedwabnym nie zamordował naród polski tylko prymitywny motłoch,
        niestety polski.
        Tacy ludzie sa w każdym narodzie. Od poziomu cywilizacyjnego zależy jak duży to
        odsetek całości.
        Tu chodzi o prawdę, a nie o "poniżenie narodu polskiego" Zaprzeczając prawdzie
        dopiero sie poniżamy w oczach świata.
        Nie jest wcale trudne skomponowanie odpowiedniego napisu, jeżeli nie chce się
        unikać prawdy.

R.
        • Gość: Jan Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: 216.18.31.* 01.06.01, 00:35
          Niepodoba sie Amerykanskim Zydom i Rabinowi to wystarczy aby go zmienic.
          Obywatele nie dajmy sie zwariowac, jest to kompletny obled.
          • Gość: bzik Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.wlfdle1.on.home.com 01.06.01, 01:58
            A co tam takiego ma być napisane że się tak cietrzewicie ?
            Mój kolega zginął pod kołami samochodu prowadzonego przez pijanego kierowcę.
            Na grobie jest napis "zginął śmiercią tragiczną".
            Żona nie kazała napisać "został zabity przez Jana Kowalskiego który po pijanemu
            wsiadł za kierownicę, chociaż wiedział że za pięć minut zabije niewinnego
            człowieka"
            • Gość: Julia Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 10:52
              Co powinno być napisane..???
              To chyba całkiem logiczne...
              Powinno się napisać wyraźnie kto zabił!!!!
              Ale dla Polaków, wiecznie „pokrzywdzonych przez los”, przyznanie się do tego
              typu rzeczy graniczy z cudem.
              Gdyby mordercami byli Niemcy, wtedy byłoby z pewnością konieczne, aby wielkimi
              literami napisać, że to oni!!!, że to znów ci parszywi Niemcy zamordowali
              naszych przyjaciół!!!!

Jednakże po co pisać, że to my, naród przecież niezwykle tolerancyjny i przez
              wieki krzywdzony, dopuściliśmy się takich niechlubnych czynów. Przyznamy się
              raz, to zaraz zaczną wypływać na światło dzienne inne, podobnego pokroju
              wydarzenia. Lepiej pomyśleć, pokombinować, może się znów uda zrzucić winę na
              Niemców.... jak to już się wielokrotnie udawało.... Polak potrafi...

• Gość: Mark Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.proxy.aol.com 01.06.01, 21:51
                Julja mowiac My tzn.Zydzi.Jestem za tym aby mordercow scigac, obojetnej
                jakiej narodowosci. Czy zgodzisz sie z tym ? Dlaczego nie dotyczy to Zydow? Na
                Jedwabne nie ma jeszcze dowodow a juz sadzicie .Na Zydow sa tysiace i co ?
                Niektorzy siedza w Izraelu i co?. Szaron jak Hitler i co? Gross i i jego
                swiatkowie placza sie w klamstwach tyko szumi.Dlaczego nie brac pod uwage
                zeznan swiadkow (zydowskich) ktorzy mowili cos innego?
                Przyjmujecie taka prawde jaka jest wygodna tylko dla Was .Czyz nie ?
                • Gość: Robert Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 10:43
                  Popełniasz grzech uogólnienia.
                  Ja jestem Polakiem, ale uważam, że na pomniku należy napisać po prostu prawdę.
                  R.
              • Gość: Michal Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.vf.shawcable.net 02.06.01, 05:50
                Droga Julia

Jestem przekonany ze nie jestes prawnikiem a na pewno
                twoj pozim intelektualy stoi pod znakiem zapytania.
                Ale nie jest za pozno aby sie jeszcze czegos nauczyc.
                Zycze sukcesow.
                • Gość: zyx Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.rdu.bellsouth.net 02.06.01, 06:29
                  Michal,
                  Nie widze aby Julia wykazywala brak inteligencji.
                  Moze brak oryginalnosci, bo jasne jest dla obserwatorow
                  goraczkowe szukanie winnych w Zydach. Oby tylko nie my.
                  Kombinowanie, to takie typu: Polak potrafi.
                  Czyzby dawalo ludziom cos powtarzanie piesni o krzywdach
                  od wszystkich i zawsze?
                  Sa ci co sie boja i ci ktorych sie boja.
                  Czyzby tysiac lat przegranej dobrze swiadczyl o
                  inteligencji narodu?

Gość portalu: Michal napisał(a):

> Droga Julia
                  >
                  > Jestem przekonany ze nie jestes prawnikiem a na pewno
                  > twoj pozim intelektualy stoi pod znakiem zapytania.
                  > Ale nie jest za pozno aby sie jeszcze czegos nauczyc.
                  > Zycze sukcesow.

• Gość: VanDicus Szczerze mówiąc... IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 10:03
                    Ogólnie rzecz biorąc "polski antysemityzm" musi mieć bardzo głębokie korzenie,
                    bo odkąd istnieje Polska (no, prawie) to zawsze na tych ziemiach byli Żydzi.
                    Ale coś tu nie pasuje. Skoro takie tłumy Żydów chciały przez tyle wieków się tu
                    osiedlać, zakładać rodziny, robić interesy, to czy nasz kraj w ogóle można
                    nazwać antysemickim? Przecież przed wojną (czyt. przed Niemcem) Żydzi mieli tu
                    raj. Nikt w końcu nie pcha się tam, gdzie mu źle. Ale jest jeszcze jedna
                    kwestia. Mało który Żyd mieszkający u nas jasno stwierdza, że jest Polakiem. (A
                    gwoli prawdy jest to Polak pochodzenia żydowskiego, jeśli można tak powiedzieć,
                    a nie odwrotnie - Żyd pochodzenia polskiego). Nie utożsamia się z historią i
                    tradycją kraju, w którym mieszka, czuje się kimś lepszym - wybranym, czuje się
                    Żydem. Jeśli ktoś zarzuca mi antysemityzm to niech się wsłucha w wypowiedzi
                    Żydów. Nawet naczelny rabin Polski swoją wyższość przez to, że udzielając
                    wywiadu używa języka zbliżonego do polskiego, jakby nauczenie się języka kraju
                    w którym mieszka od urodzenia mogło go jakoś(?) skalać. Nie jesteśmy
                    antysemitami - PO PROSTU NIE LUBIMY TYCH, KTÓRZY NAS NIE LUBIĄ. Czym innym są
                    kontakty na stopie przyjacielskiej z konkretnymi Żydami, a czym innym tendencja
                    ogólna - każdy czuje silniejszą więź ze swoim środowiskiem z którego pochodzi i
                    z którym się utożsamia, niż z obcymi ludźmi o innej wierze, tradycji i
                    światopoglądzie, nawet jeśli gra z nimi w piłkę na jednym boisku. To tyle. A
                    napis musi być kwestią kompromisu - my mamy swoje racje, a oni swoje. To nie
                    jest tylko tragedia konkretnych ludzi. To także polityka międzynarodowa -
                    pazerni spadkobiercy tych, którzy cierpieli chcą także nas obciążyć
                    holokaustem. Dzięki temu będą mieli prawo do roszczeń majątkowych w Polsce.
                    Prawo o wiele większe niż dziś, bo wsparte opinią międzynarodową... Temat rzeka
                    jak widać...
                    • Gość: pryszcz Re: Szczerze mówiąc... IP: *.hispeed.ch 05.06.01, 22:12
                      wg twojej argumentacji Zydzi zasluguja na nienawisc bo sie separuja. Znam wiele przykladow
                      zaprzeczajacych twojej tezie i czesto spostrzegam Zydow <polskiego pochodzenia> bardziej Polskich
                      niz Polacy. Zawsze dziwie sie wspanialej znajomosci jezyka polskiego wsrod Zydow ktorzy
                      wyemigrowali z Polski, po tylu latach wciaz znaja jezyk kraju z ktorego pochodza, czego niestety nie da
                      sie powiedziec o Polakach, ktorzy po paru latach pobytu za granica z idiotycznym akcentem wyznaja
                      jak to juz zapomnieli mowy ojczystej, i wstydza sie przyznac skad pochodza. Zobacz jak wielu
                      Zydow-Polakow, tworzylo nasza kulture, muzyke , poezje itd. To byli wspaniali Polacy, a wyznanie nie
                      ma znaczenia. A jezeli chodzi o nienawisc to ta rodzila zazdrosc i tylko zazdrosc o pieniadze, ktore
                      moznabylo zagarnac wyganiajac Zydow, chociaz wiekszosc z nich byla bardzo biedna, zawsze
                      widzialo sie tych bogatych. Zostawcie w spokoju narod zydowski i zajmijcie sie praca nad soba, a
                      narod polski wiecej na tym zyska
          • Gość: Robert Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 10:38
            Trzeba po prostu napisać prawdę.
            Pomiędzy prawdą a kłamstwem nie ma kompromisów,
            R.
            • Gość: Karol Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.POOL.ESR.SJO.wwc.com 03.06.01, 08:16
              Gość portalu: Robert napisał(a):

> Trzeba po prostu napisać prawdę.
              > Pomiędzy prawdą a kłamstwem nie ma kompromisów,
              > R.

>
              >
              >
              A jaki napis bys sugerowal, Robert?
              • Gość: Michal Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.tnt9.chiega.da.uu.net 03.06.01, 15:32
                Gdzie ta prawda lezy...? Sadze ze Robert wie. Prosze nas oswiecic. Nie wszystko
                jest tylko czarne lube biale.
                • Gość: Varduus Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.gtn.net 03.06.01, 16:57
                  Szanowny Van Dicusie

Bardzo trafnie ujete. Dziekuje.
    • Gość: Karol Jaki Napis Proponojecie IP: *.POOL.ESR.SJO.wwc.com 04.06.01, 01:30
      Splodzono tu tyiace slow, pyskowek ,obelg, i roznego rodzaju szyderczych
      docinek.
      A czy ma ktos pomysl, na napis tkory powinin byc umieszczony na pomniku w
      Jedwabnem?
      • Gość: maurycy Re: Jaki Napis Proponojecie IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 11:54
        Pamięci Żydów, mieszkańców Jedwabnego i okolic, zamordowanych w prymitywnym
        odwecie za ich masowy udział i kolaborację ze stalinowskim aparatem terroru
        przez Polaków z JEDWABNEGO

Maurycy
        • Gość: Aśka Re: Jaki Napis Proponojecie IP: 212.160.165.* 04.06.01, 14:16
          A może napiszemy prawdę?
          W TYM MIEJSCU SĄSIAD SĄSIADOWI BYŁ KATEM!
          • Gość: JK Re: Jaki Napis Proponojecie IP: 213.77.27.* 05.06.01, 23:29
            Albo: niech żyje polska zjednoczona partia robotnicza ?
    • Gość: zenio Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 16:33
      Nie!!!Jedwabne już się stało symbolem mordów dokonywanych przez Polaków na
      Zydach w czasie II wojny .Przecież takich miejsc było wiele ,być może (?)nie w
      takiej skali ale musimy sobie powiedzić otwarcie tongue_outolacy nie tylko ukrywali
      Zydów ale także ich mordowali.Czy uda ustalić się wszystkie te tragiczne
      miejsca?Na pewno nie!!! Napis powinien wyraznie wskazywać na sprawców zbrodni.
      Uważam ,że musimy wyciągnąć do dyskusji publicznej kilka innych
      tematów :mordowanie Niemców przez Polaków po 1945 (np.Nieszawa)czy podobne
      zachowanie wobec Ukraińców.Nasza historia nie jest tak piękna jak nam się
      wydaje i czym szybciej zdamy sobie z tego sprawę tym lepiej.Może to nas nauczy
      tolerancji wobec inaczej wyglądających i myślacych.
      • Gość: barabasz Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.due.tli.de 04.06.01, 18:46
        brawo, zenio !
        b.
      • Gość: adolf Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.tnt1.tpa2.da.uu.net 04.06.01, 19:08
        Gość portalu: zenio napisał(a):

> Nie!!!Jedwabne już się stało symbolem mordów dokonywanych przez Polaków na
        > Zydach w czasie II wojny .Przecież takich miejsc było wiele ,być może (?)nie w
        > takiej skali ale musimy sobie powiedzić otwarcie tongue_outolacy nie tylko ukrywali
        > Zydów ale także ich mordowali.Czy uda ustalić się wszystkie te tragiczne
        > miejsca?Na pewno nie!!! Napis powinien wyraznie wskazywać na sprawców zbrodni.
        > Uważam ,że musimy wyciągnąć do dyskusji publicznej kilka innych
        > tematów :mordowanie Niemców przez Polaków po 1945 (np.Nieszawa)czy podobne
        > zachowanie wobec Ukraińców.Nasza historia nie jest tak piękna jak nam się
        > wydaje i czym szybciej zdamy sobie z tego sprawę tym lepiej.Może to nas nauczy
        > tolerancji wobec inaczej wyglądających i myślacych.

zenio! czy ty aby nie jestes zezowaty?
    • Gość: Karol Jaki Napis Proponojecie IP: *.POOL.ESR.SJO.wwc.com 04.06.01, 21:07
      Jak na razie ,tylko Maurycy potrafil wyrazic swoje odczucie tej zbrodni.
      Natomiast z przeciwnej strony ,slychac szczekanie nad mogila, uzywajac slowa
      prawda nie potrafia konkretnie powiedziec o co im faktycznie chodzi.
      Wyglada na to , ze najbardzirj chodzi im o zrobienie dobrego interesu, uzywajac
      pomordowanych jako nazedzia .
      A moze jednak ktos , zaproponoje swoja wersje tego napisu.
      • Gość: pryszcz Re: Jaki Napis Proponojecie IP: *.hispeed.ch 05.06.01, 22:25
        zaraz zaraz , a czy przypadkiem ktos z pomordowanych tam mial inne niz Polskie obywatelstwo.
        Prawda jest taka Polacy uwazajacy siebie pewnie za Katolikow wymordowali Polakow wyznajacych
        religie Zydowska, za to ze osmielili sie byc innymi. Dlaczego wszyscy dzielimi mieszkancow
        Jedwabnego na Polakow i Niepolakow Ci ludzie nie mieli innego Panstwa mieli tylko inna religie
    • Gość: kwiat Re: Napis w Jedwabnem - mnie się podoba a Wam? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 22:51
      Tak, treść jest wyważona.
      Nie podoba mi się brak wiadomości w GW , że w
      Jedwabnem, w mogile odkryto posąg Lenina, któremu
      grupa ówczesnych mieszkańców oddawała cześć. Czyż to
      jest tak wstydliwe? A może rzuca światło na panujace
      stosunki między sąsiadami po wkroczeniu sowietów?

Z wyrazami szacunku Kwiat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka