Dodaj do ulubionych

Cybernetyka o biciu się w cudze piersi

16.01.19, 13:39
Cybernetyka analizuje oddziaływania systemu z otoczeniem. Wprowadza pojęcia systemu, w tym systemu autonomicznego oraz sprzężenia zwrotnego, w tym sprzężenia zwrotnego dodatniego. Nie będę teraz podawał definicji tych pojęć, zdajmy się na ich intuicyjne rozumienie i ewentualnie na pomoc wujka Googla.

Nienawiść jest przykładem sprzężenia zwrotnego dodatniego. System A działa na system B, ten mocniej odpowiada A, A jeszcze mocniej odpowiada B ... . Eskalację może zatrzymać wyłącznie słabsza odpowiedź któregoś systemu i znowu słabsza reakcja drugiego systemu. Wzywanie drugiego systemu do słabszej odpowiedzi jest przeciwskuteczne. Trzeba bić się we własne piersi! Zresztą bić się nie trzeba, wystarczy słabsza reakcja, najlepiej zerowa.

Obserwuj wątek
    • t_ete Re: Cybernetyka o biciu się w cudze piersi 16.01.19, 14:22
      oleg3 napisał:

>Trzeba bić się we własne piersi! Zresztą bić się nie trzeba, wystarczy słabsza reakcja, najlepiej zerowa.

Kazdy chce byc wygrany, miec ostatnie slowo. Dowalic.

I wszyscy przegrywamy sad

Tu krotki film 'Mow do mnie Polsko, mow'

www.youtube.com/watch?v=8Bm8rFlYjO0
      tete

• oleg3 Re: Cybernetyka o biciu się w cudze piersi 16.01.19, 18:02
        Warto docenić decyzje jarkaca (PiS);
        1) mianowanie komisarzem zastępczyni Adamowicza
        2) Zapowiedź niewystawiania kandydata PiS w wyborach prez.
        3) Nakaz zamknięcia jadaczek przez polityków PiS.

O tym ostatnim w linku
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24370180,politycy-pis-z-zakazem-wypowiedzi-po-smierci-pawla-adamowicza.html#s=BoxOpImg1
        • t_ete Re: Cybernetyka o biciu się w cudze piersi 16.01.19, 19:10
          oleg3 napisał:

> Warto docenić decyzje jarkaca (PiS);
          > 1) mianowanie komisarzem zastępczyni Adamowicza
          > 2) Zapowiedź niewystawiania kandydata PiS w wyborach prez.
          > 3) Nakaz zamknięcia jadaczek przez polityków PiS.
          >

Ad.1 i 2.Doceniam. To dobre decyzje.
          Mysle, ze PO rowniez nie wystawi kandydata w wyborach i poprze kandydature pani Komisarz (jesli bedzie kandydowac w wyborach).

Ad.3 Nie wiem co bedzie gdy nakaz przestanie obowiazywac. Zobaczymy.

Szkoda, ze pan Prezes wraz z marszalkami z PiS - spoznil sie dzisiaj na 'minute ciszy' dla Adamowicza. Wyszlo strasznie demonstracyjnie - choc pani Mazurek tlumaczyla, ze byl to przypadek.
          W Lodzi na 'minucie ciszy' tez zabraklo radnych z PiS. Przez przypadek. Byl tylko szef ich klubu.

Smutne ...

Punkt 4 - Wzmozone sciganie za grozby w necie, zatrzymania kilkunastu osob. Okazalo sie, ze to nic trudnego - namierzyc i zatrzymac. Nagle okazalo sie, ze policja przyjmuje sygnaly obywatelskie - zatrzymala m.in rapera Dedera. Taki wpis zamiescil Kamil Niedziela czyli
          Deder :

silesion.pl/deder-chorzy-z-nienawisci-nie-odpuszcza-nawet-w-obliczu-tragedii-16-01-2019
          Czy grozba prawnych konsekwencji moze powstrzymac ludzi przed uzywaniem
          takiego jezyka ?

tete
          • t_ete JSW Szkolenie i Gornictwo o swoim pracowniku 16.01.19, 19:13
            katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,24369808,jsw-ukarze-rapera-za-nienawistny-komentarz-po-smierci-prezydenta.html
          • oleg3 Re: Cybernetyka o biciu się w cudze piersi 16.01.19, 19:33
            Sprzężenie zwrotne dodatnie działa też tak: ja ci małą przysługę, ty mnie większą, ja tobie jeszcze trochę większą ... i z wrogów zostajemy sojusznikami. smile
            • t_ete Re: Cybernetyka o biciu się w cudze piersi 16.01.19, 20:53
              oleg3 napisał:

> Sprzężenie zwrotne dodatnie działa też tak: ja ci małą przysługę, ty mnie więks
              > zą, ja tobie jeszcze trochę większą ... i z wrogów zostajemy sojusznikami. smile

Cialdini madrze pisal o zasadzie wzajemnosci. Mozna w ten sposob zaprzyjaznic sie z naburmuszonym sasiadem. Mozna poprawic stosunki wewnatrzrodzinne. Mozna sprzedac wiecej towarow czy uslug smile Ale i to moze sie 'przepoczwarzyc' na szczytach wladzy w synekury dla znajomkow i znajomkow znajomkow.... a rozdajacy ma wowczas do dyspozycji spory ludzki, jakze wdzieczny, zasob.

tete
        • andrzejg Re: Cybernetyka o biciu się w cudze piersi 16.01.19, 23:00
          Nie wierzę, że to jest wynikiem jakiejś głębszej refleksji Jarkacza, a tym bardziej wiedzy o zasadach cybernetyki.
          Jest to czysta kalkulacja polityczna wymuszona zbliżającymi się wyborami.
          ONI ( że tak się wyrażę) walczą o mój głos.

Jest tam kalulacja , ale w żaden sposób nie dopasujesz jej do dążenia do kompromisu.
          • t_ete Re: Cybernetyka o biciu się w cudze piersi 16.01.19, 23:41
            andrzejg napisał:

> Jest tam kalulacja , ale w żaden sposób nie dopasujesz jej do dążenia do kompro
            > misu.

Nie uzywaj slowa 'kompromis'. Ta strona polityczna uwaza kompromis ('zgnily kompromis') za przegrana (choc ja nie bardzo rozumiem dlaczego ustepstwo obydwu stron w celu zawarcia jakiejs zgody mialoby byc przegrana? przeciez zgoda to wspolne zwyciestwo).

Ewentualnie moze byc konsensus. Taki wiesz ... konsensus bez ustepstw.
            Cud jednym slowem.

tete

• piq prezes rozbraja bomby, to nie dobra wola,... 17.01.19, 02:01
          ...i nie chce popełnić błędów platfusów po Smoleńsku.
          1. każdy inny ruch podgrzałby atmosferę w Gdańsku;
          2. musiałby wystawić młodego Płażyńskiego i natychmiast przypomnianoby, co młody Płażyński opowiadał o Adamowiczu (np. że wyrzucał polskich żołnierzy z Westerplatte albo że propagował nazizm) - efekt: potworna rżniętka w wyborach i klęska wizerunkowa do kwadratu;
          3. gdyby im pozwolił mówić, to chlapaliby głupoty jak platfusi po Smoleńsku wystawiając PiS na cel, jak Kopacz pitoląca o przekopywaniu ziemi na metr w głąb wystawiała PO.

Nie ma tu ani krzty dobrej woli, jest wyłącznie kalkulacja.
          • xiazeluka Re: prezes rozbraja bomby, to nie dobra wola,... 17.01.19, 12:40
            "Nie ma tu ani krzty dobrej woli, jest wyłącznie kalkulacja."

I bardzo dobrze. Czyżby polscy politycy zaczęli wreszcie dorośleć?
            • kalllka Re: prezes rozbraja bomby, to nie dobra wola,... 17.01.19, 16:17
              ...Raczej poprawiła się polityka informacyjna a właściwie odblokowano kanały dostępu, z zewnątrz.
              Tal a propo /informacji/ mam pytanie do czuka- jestesze moderatorem/twórca/ forum Rosja i Ukraina?
    • andrzejg Pierwszy krok 16.01.19, 23:38
      Spóźnienie na dzisiejsze posiedzenie Sejmu to czysty przypadek, proszę nie doszukiwać się w tym drugiego dna - oświadczyła rzeczniczka Prawa i Sprawiedliwości Beata Mazurek. W środę Sejm uczcił pamięć zmarłego prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. Na sali nie było w tym momencie między innymi prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego i wicemarszałków Sejmu: Beaty Mazurek i Ryszarda Terleckiego. (www.tvn24.pl)

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/minuta-ciszy-w-sejmie-kaczynski-mazurek-i-terlecki-nieobecni,900971.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka