05.02.19, 17:47
Tym, którzy się zżymają, że nie komentuję szczególnie uszczypliwie "taśm Kaczyńskiego" pragnę wyjaśnić, że jestem świadom pisowskiej zgnilizny od wielu lat, zatem ten czy kolejny fakt ją potwierdzający nie może mi na nic otworzyć oczu, wszak mam je już wystarczająco szeroko otwarte.
Na długo przed tym, zanim PiS objął władzę w Polsce, pisałem: "Za Kaczyńskim stoją tysiące ludzi, którzy przebierają nogami, by obsadzić urzędy i zrekompensować sobie lata chude. Nie wierzę w ich propaństwową misję. Ich misją są oni sami. Jeśli prawica dojdzie w Polsce do władzy, to tylko dlatego, że jako jedyna naprawdę władzy chce. Niestety nic to dobrego krajowi nie przyniesie, gdyż do tej władzy nie pcha jej ani patriotyzm, ani służba państwu czy jego obywatelom, ale najbardziej prymitywne pragnienie rewanżu, rekonkwisty i redystrybucji publicznych beneficjów po latach chudych."
Czy "taśmy Kaczyńskiego" otworzą jednak oczy tym, którzy do tej pory z różnych powodów wybierali trwanie w matriksie? Chciałbym w to wierzyć, choć jestem sceptyczny co do wrażliwości etycznej poważnej części populacji, żyjącej obecnie między Odrą a Bugiem.
Pamiętamy dobrze, że "taśmy kelnerów" z 2014 roku zmiotły władzę PO. Obecna afera (kolejna z wielkich po KNF i Narodowym Banku Polskim) jest bez wątpienia dużo poważniejsza. Przede wszystkim dlatego, że pokazuje realną ośmiornicę, oplatającą państwo i jego instytucje.
Nie zapominajmy jednak, że w 2014 roku władza Platformy była już bardzo krucha. A legendarne ośmiorniczki nie musiały odwracać powszechnej sympatii do tej partii. Pozwoliły jedynie powszechnej antyplatformerskiej niechęci nabrać wiatru w żagle. Dzisiejsze "taśmy Kaczyńskiego" mają zadanie nieporównanie trudniejsze: próbują zamienić PiS z "partii na plusie" na "partię na minusie".
Czy to się uda?
Niestety, nie można wykluczyć, że wielu Polaków nie będzie chciało dojrzeć, jak okropną rzeczywistość polityczną ujawniają nagrania z Nowogrodzkiej. Być może wybiorą postawę znaną z bajki Andersena "Nowe szaty króla", w której poddani woleli udawać, że nie widzą gołego tyłka swojego władcy.
Jakkolwiek będzie, nie ulega kwestii, że przyszedł dla Kaczyńskiego i jego partii naprawdę trudny czas. Przy silnej opozycji, przy profesjonalnych i uczciwych mediach publicznych i przy niezależnie działajacych instytucjach państwa (czyli w normalnym, demokratycznym kraju) rządzący już by się z takiego blamażu nie podnieśli. Niestety, w Polsce roku 2019 nie ma ani silnej opozycji, ani profesjonalnych i uczciwych mediów publicznych, ani niezależnie działajacych instytucji państwa. Tak więc Prawo i Sprawiedliwość - choć leży właśnie na deskach z żelaznym chwytem założonym wokół szyi - może się jeszcze wywinąć z uścisku. Czy tak się stanie? Najbliższe dni i tygodnie pokażą.
Można jednak zakładać, że obecne nagrania z Nowogrodzkiej ujawniają ledwie wierzchołek góry lodowej tysięcznych przewałów, które niszczą Polskę od 2015 roku. I że pisowski monolit zaczął wreszcie pękać. Jak jednak otworzyć na to wszystko oczy tym, którzy wolą je mieć zamknięte?
Myślę, że to najważniejsze pytanie na najbliższe kilka miesięcy. Ten zaś, kto w roku wyborczym znajdzie na nie właściwą odpowiedź, ma szansę uratować kraj przez potężnym złem.
======================

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=525793321162803&id=265703620505109

Uznałem, że tekst ciekawy i warto się nim podzielić.
Obserwuj wątek
    • benek231 Re: Nowa Fala 05.02.19, 21:10
      babaobaba napisał:

A legendarne ośmiorniczki nie musiały odwracać powszechnej sympatii do tej partii. Pozwoliły jedynie powszechnej antyplatformerskiej niechęci nabrać wiatru w żagle.
      Te legendarne osmiorniczki to bylo takie lanie w banie. Sam nadziwic sie nie moglem, ze oni wciskaja ludziom taki chlam i ciemnote. Pamietam jak tutejsze pisiory wziely sobie na ambit i musialy wspomniec o osmiorniczkach przynajmniej piec razy dziennie. Przez ponad rok. Choc tak naprawde daleko temu bylo do szczytu wytwornosci i ceny. Ale lud polski ciemny jest i, jestem pewien, w wyobrazni widzial tych smakoszy jakby zarli sztabki zlota, choc schabowy byl chyba drozszy. No ale Kaczory wiedzieli, ze musza trafic do ciemniakow i glupoli - w dodatku zawistnych oraz poboznych. I trafili.

Wniosek z tego taki, ze ten KNF, na przyklad ,powinna opozycja walkowac takze az do zwyciestwa. Dzien w dzien i do zerzygu. Tak jak tamci te osmiorniczki. A co zrobila opozycja? Ano pogadala kilka dni a pozniej przerzucila sie na inne tematy, no bo ile mozna walkowac to samo. Bardzo slabe intelektualnie jest takie walkowanie, a oni musza sie ciagle rozwijac. Jak to polskie intelektualysty.
      • t_ete Re: Nowa Fala 06.02.19, 01:00
        benek231 napisał:

> Wniosek z tego taki, ze ten KNF, na przyklad ,powinna opozycja walkowac takze a
        > z do zwyciestwa. Dzien w dzien i do zerzygu. Tak jak tamci te osmiorniczki. A c
        > o zrobila opozycja? Ano pogadala kilka dni a pozniej przerzucila sie na inne te
        > maty, no bo ile mozna walkowac to samo. Bardzo slabe intelektualnie jest takie
        > walkowanie, a oni musza sie ciagle rozwijac. Jak to polskie intelektualysty.

Wiele racji.
        Mam tez czarne mysli gdy widze ze politycy POKO wioda w mediach spor
        z przedstawicielami 'Wiosny'.

To bez sensu kompletnie.

tete

• institoris2 tak? a dlaczego? 06.02.19, 02:42
          czyzby program partii pana Biedronia nie roznil sie od programu PO, czy tam PSL?

t_ete napisała:

> Mam tez czarne mysli gdy widze ze politycy POKO wioda w mediach spor
          > z przedstawicielami 'Wiosny'.
          >
          > To bez sensu kompletnie.
          >
          > tete

ciekaw jestem co w takim razie wedlug Pani "ma sens"?
          • t_ete Re: tak? a dlaczego? 06.02.19, 10:28
            institoris2 napisał(a):

> czyzby program partii pana Biedronia nie roznil sie od programu PO, czy tam PSL
            > ?
            > ciekaw jestem co w takim razie wedlug Pani "ma sens"?

Nie wiem jak dlugo 'Wiosna' bedzie tak wysoko w sondazach.
            Ale w tym momencie pojawil sie sondazowy 'wyborca 'Wiosny', ktory
            wczesniej glosowal na inne partie polityczne.
            Z jakiegos powodu wczesniejszy wyborca PO, PiS czy SLD - postawil teraz
            na 'Wiosne'bardziej niz na POKO, PSL, Kukiz, Razem itd.

Co w programie 'Wiosny' jest tak atrakcyjne ?
            Czy to tylko efekt swiezosci ... tzn. jestesmy nowi,
            nie_uwiklani w stare polityczne spory ... usmiechnieta twarz Biedronia ...

Partie opozycyjne powinny szukac wspolnych punktow w swoich programach.
            I gdy 'znajda' (znajda jesli zechca) - isc do wyborow jesiennych 'blokiem' -
            jesli chca miec szanse na przyszle rzady.

Wybory do PE moglyby byc 'testem'.

tete

• xiazeluka Re: tak? a dlaczego? 06.02.19, 10:55
              Każda partia chce mieć jak najwyższe poparcie, a nie być przystawką dla ośmiornicy Szetyny.
        • benek231 Re: Nowa Fala 06.02.19, 20:44
          t_ete napisała:

> Mam tez czarne mysli gdy widze ze politycy POKO wioda w mediach spor
          > z przedstawicielami 'Wiosny'.
          >
          > To bez sensu kompletnie.
          Liderzy kazdej partii mysla przede wszystkim o sobie oraz wlasnej partii. A w dodatku pojawia sie taki ktos, nie wiadomo kto, i moze odebrac im czesc wyborcow, jadac na obiecankach. Przeciez szlag moze takiego np. Schetyne trafic. A Biedron nie robi nic innego niz kazdy z nich robilby na jego miejscu: martwi sie o wlasny byznes - czyli dokladnie tak jak oni, o wlasny. Trudno powiedziec co z tego wyjdzie, ale takze Biedron zasluguje na szanse. A moze stworzy cos sensownego(?)
          Pozostalym nie udaje sie to, jak dotad. A jak mu sie nie uda to najgorsze wlasnie obserwujemy. Czyli wcale nie koniec swiata.
          • wikul Re: Nowa Fala 06.02.19, 21:28
            benek231 napisał:

> t_ete napisała:
            >
            > > Mam tez czarne mysli gdy widze ze politycy POKO wioda w mediach spor
            > > z przedstawicielami 'Wiosny'.

Nie zauważyliście że sytuacja jest nadzwyczajna. Że najpierw trzeba przywrócić normalność a później konkurować i się spierać?

wyborcza.pl/10,82983,24428761,pis-o-biedroniu-dzieki-niemu-poszerzymy-swoj-elektorat.html
            • wikul A co do 14 % poparcia ... 06.02.19, 21:42
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24433296,doradca-biedronia-zakladal-firme-w-ktorej-badaniu-wiosna-ma.html#s=BoxOpMT
          • t_ete Re: Nowa Fala 06.02.19, 23:53
            benek231 napisał:

> Liderzy kazdej partii mysla przede wszystkim o sobie oraz wlasnej partii. A w d
            > odatku pojawia sie taki ktos, nie wiadomo kto, i moze odebrac im czesc wyborcow
            > , jadac na obiecankach. Przeciez szlag moze takiego np. Schetyne trafic.

Przez wiem. Ale Kosiniak-Kamysz zareagowal bardziej dyplomatycznie niz politycy PO

>Trudno powiedziec co z tego wyjdzie, ale takze Biedron zasluguje na szanse. A moze stworzy cos sensownego(?)

Szansa tak, oczywiscie.

> Pozostalym nie udaje sie to, jak dotad. A jak mu sie nie uda to najgorsze wlasn
            > ie obserwujemy
            . Czyli wcale nie koniec swiata.

Wiesz ... to co teraz obserwuje - to jest dla mnie, w jakims sensie, 'koniec swiata'.

tete

• benek231 Re: Nowa Fala 07.02.19, 18:13
              t_ete napisała:

A jak mu sie nie uda to najgorsze wlasnie obserwujemy. Czyli wcale nie koniec swiata.
              >
              > Wiesz ... to co teraz obserwuje - to jest dla mnie, w jakims sensie, 'koniec swiata'.
              O nie, koniec swiata, czyli jakas druga Wenezuela, nastapi gdy populisci rozwina sie jeszcze troche. Wtedy znowu moze zabraknac octu w sklepach.
              Chodzilomi o to, ze - jak na razie - populizm Biedronia nie moze byc traktowany jako cos gorszego od populizmu Kaczynskiego. Ponadto skoro Kaczynski nie glosil potrzeby zmiany Konstytucji, ustroju, czy podporzadkowania sobie Trybunalu Konstytucyjnego, a mimo to poszedl w tym kierunku, to moze Biedron przywroci wszystko do porzadku... bo takze tego nie obiecuje.
              Teraz zasadniczo nie obowiazuja juz sztywne reguly gry politycznej i wszystko zmierza w kierunku uznaniowych decyzji Kaczynskiego (za zgoda biskupow), zamiast prawa, wiec polskiemu demokracie nie pozostalo nic innego jak nadzieja w osobie Biedronia. Jak to w przypadku tonacego bywa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka