institoris2
23.11.19, 03:01
odnosnie ustawy 447, a dokladniej wobec zadan wyplacenia rekompensaty przez Polske za bezdziedziczny majatek, ktory przeszedl na wlasnosc panstwa.
Moje watpliwosci dotycza faktu, ze to nie panstwo polskie wydziedziczalo Zydow i przejmowalo ich majatek, tylko urzad powierniczy Rzeszy Niemieckiej na terenach wcielonych do Rzeszy, albo byl to urzad powierniczy Generalego Gubernotorstwa, czyli kadlubowego panstwa utworzonego przez niemieckiego okupanta na ziemiach polskich.
Mowi sie w tym kontekscie o dekrecie Bieruta i przejmowaniu przez panstwo polskie wlasnosci prywatnej, ale wydaje sie, ze dekret Bieruta nie dotyczyl majatku wymordowanych przez Niemcow Zydow, bo zostali oni juz wczesniej wydziedziczeni przez Rzesze, albo GG.
Nie wiem jak wyglada to ze strony prawnej, szczegolnie to, ktore panstwo jest prawnym spadkobierca GG, nie wiem czy panstwo polskie wydawalo jakies dekrety odnosnie przejmowanego majatku po GG, wiec zglaszam watpliwosci w nadziei, ze ktos dysponuje wiedza w tym temacie.