Dodaj do ulubionych

Chińskie podróbki

25.02.20, 10:56
Wszyscy narzekali na chińskie podróbki, które kojarzą się ze szmelcem, a teraz, gdy puścili cos własnego , to cały świat sra ze strachu. Giełdy walą w dół, gospodarki zaczną się łamać.

Mamy szanse , aby ponownie być zielona wyspą?
Obserwuj wątek
    • dachs Re: Chińskie podróbki 25.02.20, 11:44
      🙂
    • sinevajirapag Re: Chińskie podróbki 25.02.20, 12:05
      Szanse mamy. Kiedy już ludzkość zredukuje się o pięćdziesiąt procent, koniunktura ruszy. Rzecz jasna nie może być oparta na konsumpcji. Ta spadnie wraz z liczbą ludności.
      • qwardian Re: Chińskie podróbki 25.02.20, 12:22
        Weź Rabipur i poleć swoim przyjaciołom..
        • sinevajirapag Re: Chińskie podróbki 25.02.20, 13:02
          qwardian napisał:

> Weź Rabipur i poleć swoim przyjaciołom..
          >
          Przyjacielu, Tobie nie dam.
    • oleg3 Re: Chińskie podróbki 25.02.20, 13:12
      andrzejg napisał:

> Mamy szanse , aby ponownie być zielona wyspą?

Jasne. Donald ogłosił gotowość bojową. smile

Wybacz prześmiewki, sam prowokujesz. Sprawa już jest poważna, a może być decydująca dla losów światowej gospodarki i rywalizacji Waszyngton - Pekin. Polska ma oczywiście swoje szanse. Znowu (po kryzysie 2007-2009) z powodu z a c o f a n i a.
      • qwardian Re: Chińskie podróbki 25.02.20, 13:30
        Musi być poważna jak coroczny okres grypowy z typowymi objawami (zapalenie dróg oddechowych) i ofiarami w Europie, który zwykle dotyka osoby ponad 80-letnie (jak we Włoszech). Rozwój genetyki pozwala na rozpoznanie nowych szczepów, którym nadaje się egzotyczne nazwy (SARS, Ptasia Grypa, Świńska Grypa, H1N1, i Hiszpanka oczywiście). To wszystko zwykła grypa, którą biały człowiek żywiony na boczku, kapuście i kiszonych ogórkach wykaszle z flegmą..
      • andrzejg Re: Chińskie podróbki 25.02.20, 16:05
        Zobacz Olegu jakie masz dziwne myślenie. Oskarżasz mnie o prowokację , aby zaraz napisać, że mamy szanse.

Zacofanie jest naszym atutem? Nie pchają się do nas innowiercy.
        Z powodu zacofania przetrwały u nas małe piekarnie, czy cukiernie. Np. w Austrii ciężko o takie. Wszystko produkowane w wielkich fabrykach ( info od siostrzeńca, Austriaka) .

Ale koronowirus?
        Nie jesteśmy aż tak zacofani, aby się przed nim uchronić. Z drugiej strony wirus grypy jest groźniejszy ( jak na razie) , ale diabli wiedzą jakie powstaną mutacje.
        • oleg3 Re: Chińskie podróbki 25.02.20, 16:44
          andrzejg napisał:

> Zobacz Olegu jakie masz dziwne myślenie. Oskarżasz mnie o prowokację , aby zaraz napisać, że mamy szanse.

Przypuszczam Andrzeju, że cierpisz na nadwrażliwość. I kompletny brak empatii w odniesieniu do wszystkich poza swoimi. Toż ja qoorwa żartowałem. Żartowałem nie oskarżałem.

> Zacofanie jest naszym atutem?
          Czasem tak bywa. Zacofanie naszego systemu bankowego uchroniło nas przed bezpośrednimi skutkami kryzysu 2007-2009

> Nie pchają się do nas innowiercy.
          Zakładam, że to żart. Oczywiście niezamierzony,

> Z powodu zacofania przetrwały u nas małe piekarnie, czy cukiernie. Np. w Austrii ciężko o takie. Wszystko produkowane w wielkich fabrykach ( info od siostrzeńca, Austriaka) .

To twoja branża. Wiesz więcej.

> Ale koronowirus?
          > Nie jesteśmy aż tak zacofani, aby się przed nim uchronić. Z drugiej strony wirus grypy jest groźniejszy ( jak na razie) , ale diabli wiedzą jakie powstaną mutacje.

Nie miałem na myśli czynników medycznych i epidemii. Nie znam się na tym. Pisałem o skutkach gospodarczych. Mamy jakiś kooperantów w Chinach? Jesteśmy uzależnieni od chińskich dostaw. Trampek i smartfonów nie liczę.
          • oleg3 Taka uwaga ogólna 25.02.20, 17:59
            Oczywiście nie ma żadnych przesłanek, by przypuszczać, że koronawirusa ktoś po prostu wyprodukował i podarował ludzkości. I tak pierwszymi podejrzanymi byliby Chińczycy. Niemniej setki o ile nie tysiące laboratoriów pracuje nad taką bronią. Zagrożeni sąsiedzi Chin (Indie, Japonia, Korea Płd., Filipiny, Indonezja, Tajwan ...), aktualni, byli i przyszli gracze o światową hegemonię (USA, Rosja, ...). No dobra. Żartowałem. Wszyscy oni dostali dar od niebios. I zamierzają to wykorzystać.
    • piq tak wygląda zabójczy koronawirus:... 25.02.20, 20:20
      https://talksport.com/wp-content/uploads/sites/5/2020/02/GettyImages-1202667468.jpg?strip=all&w=960&quality=100
      • piq ...ale on atakuje tylko ubogich Afroamerykanów,... 25.02.20, 20:30
        ...żeby zabrać im ubożuchny dorobek ich życia (bo jest obrzydliwym rasistą) na przykład pasek wysadzany kolorowymi szkiełkami.

https://i.pinimg.com/originals/f9/5e/45/f95e45854d5dfda9f11c92c94d56d913.jpg
    • oleg3 Ekonomiczna pandemia 26.02.20, 12:24
      next.gazeta.pl/next/7,151003,25725130,koronawirus-miliony-chinskich-firma-nad-przepascia-walczymy.html
      next.gazeta.pl/next/7,151003,25732190,koronawirus-jako-ekonomiczna-pandemia-jednym-z-najwiekszych.html#s=BoxMMtImg3

To oczywiście nie są analizy tylko materiały prasowe. Coś jednak o sprawie mówią.
      • qwardian Re: Ekonomiczna pandemia 26.02.20, 12:37
        Chińczyczek jak nazista pojedzie na rowerku do pracy, obniży sobie wypłatę o połowę i uratuje miejsce pracy, bo jest bardziej biały od zdeprawowanego Europejczyka. Oni rozwiązują sprawy, a nie tracą czasu na ględzenie z podludźmi..
    • oleg3 Minister Emilewicz 05.03.20, 12:06
      Epidemia koronawirusa negatywnie wpłynie na polską gospodarkę. - Straty dla Polski mogą wynieść 0,2-0,3 proc. PKB, ale sytuacja jest dynamiczna - powiedziała minister rozwoju Jadwiga Emilewicz. Tymczasem jeszcze niedawno przekonywała, że koronawirus może być szansą dla polskich firm.

Deklaracja minister Emilewicz może być zaskakująca. Zaledwie tydzień temu szefowa resortu przedsiębiorczości stwierdziła bowiem, że "paradoksalnie, epidemia koronawirusa może być szansą dla polskich przedsiębiorców".

next.gazeta.pl/next/7,151003,25760341,minister-emilewicz-widziala-w-koronawirusie-sznase-dla-polskiej.html#s=BoxOpImg1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka