Dodaj do ulubionych

Nowy totalitaryzm zbliża się

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:09
Wystarczyło, że ten Włoch ma inne poglądy od lewicowych i już jest na czarnej
liście.
Ludzie są zmuszani do akceptowania na pozór socjalistycznej ideologii ze
strachu przed opluciem.
Jak za czasów komuny szerzy się podwójne myślenie : oficjalnie popiera się
każdy wymysł lewaków, prywatnie mówi co innego.

Wzrasta ryzyko odrzucenia Komisji Europejskiej

Nowa Komisja Europejska pod przewodnictwem Jose Manuela Barroso będzie miała
spore trudności, by uzyskać w środę poparcie eurodeputowanych, tak by
rozpocząć pracę 1 listopada.

W poniedziałek pod wieczór rozpoczyna się w Strasburgu sesja Parlamentu
Europejskiego.

Do wieczora grupy polityczne powinny zdecydować w Strasburgu, czy w
najbliższą środę poprą, czy też odrzucą nową Komisję Europejską pod
przewodnictwem Portugalczyka Barroso.

Eurodeputowanym, którzy chcą zagłosować przeciw Komisji, nie podoba się, że
Barroso nie wziął pod uwagę ich negatywnej opinii na temat kandydatury Włocha
Rocco Buttiglionego i pozostawił go na stanowisku komisarza ds. wewnętrznych
i sprawiedliwości.

Buttiglione naraził się eurodeputowanym wyrażanymi przez siebie tradycyjnymi
poglądami na temat rodziny i homoseksualizmu i pomysłem tworzenia obozów dla
azylantów poza granicami UE.

Z analiz przeprowadzonych w ciągu weekendu przez ekspertów PE wynika, ze
Komisja Barroso może liczyć na poparcie od 319 do 328 eurodeputowanych,
głównie prawicy, spośród liczącego 723 eurodeputowanych Parlamentu
Europejskiego.

Przeciw chcą głosować socjaliści, zieloni, komuniści, większość eurosceptyków
i liberałów, i demokratów, co daje w sumie od 324 do 330 głosów. Wszystko
jest więc możliwe.

Autorzy tych obliczeń zastrzegają, że o ostatecznym wyniku może przesądzić
liczba osób, które się wstrzymają bądź w ogóle nie wezmą udziału w
głosowaniu.

W poniedziałek najbardziej oczekiwaną informacją jest ostateczne stanowisko
grupy europejskich liberałów i demokratów (88 posłów), trzeciej co do
wielkości siły w PE. Rano szefowa delegacji francuskiej w grupie liberałów i
demokratów Marielle de Sarnez zapowiedziała we francuskim radio RTL, że
wezwie do odrzucenia Komisji.

Jeśli eurodeputowani rzeczywiście odrzucą skład nowej Komisji, Jose Manuel
Durao Barroso będzie musiał zaproponować nową ekipę. Do czasu uzyskania przez
nią aprobaty, w Brukseli pozostanie Romano Prodi i aktualni komisarze.

Głosowanie nad Komisją Barroso odbędzie się w środę koło południa.
Eurodeputowani zagłosują jawnie, nad całą Komisją, a o wyniku zdecyduje
zwykła większość głosujących.

info.onet.pl/998766,12,item.html
Obserwuj wątek
    • Gość: krytyk To jest problem istotnie.. IP: HTTP1.* / *.esc11.net 25.10.04, 12:07
      ale licze na jego samorozwiazanie. Moim zdaniem w "okres rzadzenia" weszlo
      pokolenie komunistow 1968, na szczescie tych mniej groznych, bo nie sowieckich.
      Sam bylem zdumiony gdy kilka lat temu straszyli rzad suwerennej Austrii bo nie
      byl komunistyczny, a mial byc. Przypomne z wczesniejszych przypadkow los p.
      Waldheima - uczciwego czlowieka, ktorego z polityki usuneli bo byl.. ciura w
      Wehrmachcie. Wkrotce potem na szefa landu wybrali bylego brygadiera bandytow
      Brigade Rose - lewackich terrorystow i mordercow. O dziwo - media milczaly. Jak
      widac tylko ten Wehrmacht.. O skladzie obecnych rzadow Polski (ponad polowa to
      kryminalisci) wole zmilczec.
      Badzmy cierpliwi.
    • Gość: atheist Re: Kosciol kat - wrog wolnosci IP: *.crowley.pl 25.10.04, 13:21
      A wylapywanie nazistow po IIWS tez nazwiesz nowym totalitaryzemem. A moze Sanepid oskarzysz ze zabija szczury?
      • Gość: krytyk komunistow tez trzeba wszystkich wylapac.. IP: HTTP1.* / *.esc11.net 25.10.04, 13:31
        Wielu z nich to zwyczajni oszusci lub zbrodniarze. Szczur to dumne zwierze przy
        kazdym naziscie lub komuszku..
        • Gość: atheist Re: katofaszystow tez trzeba wszystkich wylapac.. IP: *.crowley.pl 25.10.04, 22:10
          jw.
          • Gość: krytyk Jakas nowa formacja, towarzyszu? ;-))) IP: HTTP1.* / *.esc11.net 26.10.04, 14:08
            Rozumiem ze w pale sie wam towarzyszu czerwono-brunatny nie miesci ze moga
            istniec tacy ktorzy maja wasz "proces myslenia" (porownywalny z analogicznym u
            ameby, inaczej wymoczek) w niezbyt wielkim szacunku, jak i to co zbrodniarze
            czerwoni i brunatni uczynili Swiatu Ludzi Normalnych. Poszukujecie egzekutywy:
            zomo, sa, sb, ss czy innej podobnej "sily". Nie ma.
            Jest demokracja. A ta powinna takie jak wy smiecie ludzkie wymiesc na MARGINES.
            Tam wasze miejsce, Towarzyszu Szmaciak.
            A pabiorka to byscie sie mogli swoja droga nauczyc. Bytrowanie bandytow i
            zbrodniarzy jest juz niemodne. PZPR sie "samorozwiazal" wink
    • tomek9991 Dwie skrajności 25.10.04, 13:26
      Z jednej strony mamy fanatykó religijnych, głownie islamskich, z drugiej liczne
      zastępy
      lewaków.
      Ludzie zawsze odrzucali w ostatecznym rachunku skrajności.
      Tak będzie i w tym przypadku.
      • Gość: krytyk Re: Dwie skrajności - wlasnie IP: HTTP1.* / *.esc11.net 25.10.04, 13:37
        Tu masz wlasnie przyklad obecnego swiata. Dwie skrajnosci targaja sie za lby. Obie sa siebie warte. Krwawi komunisci tepia krwawych faszystow, faszysci - komunistow. Nie zauwazaja ze zmierzaja w TO SAMO MIEJSCE.
        W Zbrodnie.
        Obowiazkiem normalnych ludzi jest trzymac sie od skrajnych ugrupowan z dala i wykpiwac tych idiotow. Inaczej predzej czy pozniej bedziemy i my zmuszeni unosic reke w pozdrowieniu jakiegos kolejnego Wielkiego Towarzysza.
        Albo obie rece - nad swoja mogila..
        • tomek9991 Re: Dwie skrajności - wlasnie 25.10.04, 17:27
          Zgadzam się. Takie mamy czasy.
    • Gość: Krzys52 Ty najlepiej zacznij kopac bunkier, Szymek :)) IP: *.proxy.aol.com 25.10.04, 15:14
      Czy podnosilbys taki sam lament gdyby to prawica kwestionowala kandydature
      lewaka (nie myl z lewicowcem bo to nie to samo)? Oczywiscie ze nie mialbys nic
      przeciwko temu by prawica zakwestionowala kandydature skrajna i montowala
      wiekszosc na rzecz odrzucenia jej. Takie sa akceptowane reguly tej gry.
      Gdy w Stanach prezydent zaproponowal kandydature skrajnego prawicowca, na
      sedziego Sadu Najwyzszego, to Senat mu ja udupil. Nikt nie lubi skrajnosci na
      wysokich urzedach. Czy to zle?
      Konstrukcja procesu politycznego jest tak pomyslana by mozna bylo takie
      skrajnosci eliminowac. Bez tego u wladzy byloby zbyt duzo Hitlerkow.
      • Gość: Szymek Dla ciebie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 14:02
        Lewacy nie zdają sobie sprawy z tego, że niszczą Europę i swoją polityką
        uruchamiają fundamentalistów.
        Grozi to katastrofą
        • Gość: krytyk Re: Dla ciebie ? Szymkowi IP: HTTP1.* / *.esc11.net 26.10.04, 14:16
          Gość portalu: Szymek napisał(a):

> Lewacy nie zdają sobie sprawy z tego, że niszczą Europę i swoją polityką
          > uruchamiają fundamentalistów.
          > Grozi to katastrofą

"..gdzies miedzy scena a hotelem.." - nie wiem dlaczego, gdy czytam Twoje slowa
          tluka mi sie po glowie slowa tej piosenki. Przypomnij sobie dalsze - dedykuje.
          A lewego nie zmienisz. Zawsze mysla jak i nazi ze "maja racje". Tzn. mysla za
          nich ich guru roznoracy, z roznymi efektami. W Polsce znalezli sobie niedawno
          takiego zuzytego juz u komunistow "guru" ktory zawiodl ich na samiutkie dno.
          Millera. Cezarego. Dziadzia mial folksdojcza (autentyk). Ubili ruskie. Ale
          TO "pozostalo w rodzinie"
          A kopac dla kogos to komunista zmuszac potrafi. Sam sie lopaty brzydzi, jak i
          pracy. Cecha podstawowa komunistow: prozniactwo. Popatrz wokolo - czy sie myle?

• Gość: Krzys52 Ja sie nie boje wiec kop dla siebie.. :)) IP: *.proxy.aol.com 26.10.04, 15:26
          Mowiac o lewicowcach "lewacy" wystawiasz sobie laurke niedouka. Lewacy to
          m.in. komunisci czy inni ultrasi. Nie ja wymyslilem ten podzial - taki jest
          akceptowany.

Podobna niedorzecznoscia jest przeginanie paly w druga strone i mowienie o
          wszystkich prawicowcach "faszysci".

Ale tez, czy ty przypadkiem nie jestes jeden z tych oswieconych i natchnionych
          w duchu swietym?
          • Gość: krytyk Re: Ja sie nie boje wiec kop dla siebie.. :)) IP: HTTP1.* / *.esc11.net 26.10.04, 15:36
            Tak, tyle ze nazywanie wypierdow po PRAWICOWO-NACJONALISTYCZNO-ZDRADZIECKIM
            pezetpeerze "lewica" jest naduzyciem. Te kanalie nigdy zadna lewica nie byli,
            czego teraz w Polsce dowodza. Jesli nie lewakami, co Ci nie pasuje to lewizna
            sa jedynie - tylko co jak i gdzie UKRASC patrzaca. Dla siebie i swoich k..ew.
            Gdzie tu widzisz lewice? W LSD oszolomstwie?
            Podobnie zreszta jest po drugiej stronie. Taruina zasad wszelakich przypomina
            prawice tak samo jak stodola - palac.
            Polska potrzebuje Sanacji. Odbudowy. Ale nie z tymi ludzmi u wladzy. Oni
            powinni za swe zwyrodnienia poniesc KARE.
            • Gość: Krzys52 Szymek jest Prawak - lustrzane odbicie Lewaka IP: *.proxy.aol.com 26.10.04, 15:47
              znaczy sie swolocz inaczej
              • Gość: krytyk Do Krzys52 IP: HTTP1.* / 200.62.146.* 26.10.04, 16:25
                Przygladam sie temu co piszesz i widze niespojnosc. Walczysz z kosciolem (co
                czasem przybiera cechy smieszne, bo defaultowo tym traktujesz oponenta) choc
                ksieza sa politycznie rozni, p. prawicowy Watykan i skrajnie lewicowy tzw.
                Kosciol Wyzwolenia w Ameryce Lacinskiej. Oba sa akceptowane w obrebie Kosciola
                Katolickiego. Atakujesz prawicowcow, nawet umiarkowanych za ich
                rzekome 'oszolomstwo', a pomijasz milczeniem oszolomstwo wszelakiej "lewicy"
                (ktora do lewicy zakwalifikowalby jedynie pacjent Tworek po serii
                elektrowstrzasow) i jej podrygi millero-zalosne.
                Czy zalezy Ci jakkolwiek na losie naszej Polski, czy tylko czynisz sobie
                wirtualna zabawe? Bo jesli to drugie, to moze pomysl ze Twoi oponenci nie sa az
                takimi durniami za jakich ich probujesz uwazac.
                Uprzedzam pytanie, jestem umiarkowanym prawicowcem, zwolennikiem wolnego rynku
                z minimalna niezbedna do funkcjonowania opiekunczej roli panstwa interencja - i
                mniejsza tym lepiej. Religijnie jestem obojetny.
                • Gość: Krzys52 Re: Od Krzys52 IP: *.proxy.aol.com 27.10.04, 06:59
                  A moze po prostu zbyt malo wiesz na temat tego co reprezentuje... I dlatego
                  wydaje ci sie, ze widzisz niespojnosc oraz cos smiesznego.

Nie ma sprawy, moge wyjasnic ci to i owo oraz rozwiac watpliwosci. Powiedz mi
                  tylko jakie jest twoje stanowisko na aktualne zwiazki panstwa z religia
                  katolicka oraz problem utrzymywania tejze z kieszeni podatnikow (nie parafian).

A przy okazji, nie mam nic przeciwko temu bys atakowal lewakow i im podobnych.
                  Nie poczuwam sie do zwiazkow z polska lewica.
                  • Gość: krytyk Re: Do Krzys52 i gretshen IP: HTTP1.* / *.esc11.net 27.10.04, 11:16
                    Odpowiadam dwom osobom jednoczesnie, za co przepraszam. Pytania sa identyczne i
                    bezsensem z mojej strony byloby powtarzac odpowiedzi.

> Nie ma sprawy, moge wyjasnic ci to i owo oraz rozwiac watpliwosci. Powiedz mi
                    > tylko jakie jest twoje stanowisko na aktualne zwiazki panstwa z religia
                    > katolicka oraz problem utrzymywania tejze z kieszeni podatnikow (nie
                    parafian).

Po prostu zyje juz wystarczajaco dlugo aby pojac ze kosciol, jaki by nie byl,
                    nie jest moim wrogiem. To ze jest mi obojetny (nie praktykuje bo nie mam czasu,
                    to dobre dla kobiet samotnych) nie przeszkadza np. wcale mojemu koledze ze
                    szkoly dzis ksiedzu Tomaszowi w naszych spotkaniach. Zawsze ciekawych,
                    wypelnionych dyskusja. Finansowo - kosciol na pewno bierze z budzetu mniej niz
                    nieroby z polit-partii, psu na bude potrzebni, na ktorych w razie jakiejs
                    kleski np. zywiolowej liczyc nie moge - spieprza za moja kase w bezpieczne
                    miejsce pozostawiajac w ogniu mnie, moja rodzine.. i ksiezy.
                    Uwazam od zawsze ze monopol jednego wyznania w Polsce jest zlem. Dlatego
                    zamiast pisac wojownicze epistoly przenioslem sie do k. ewangelicko-
                    augsburskiego (a uczeszczalem jako dziecko takze do metodystow). Uwazam stale
                    ze jest cos, czego slowem nie uchwycimy, pierwiastek duchowy w kazdym z nas,
                    nawet w mordercy. O dziwo, spostrzegli to nawet komunisci z PZPR i nie czepiali
                    sie kosciola poza krotkim czaserm tumanskiego stalinizmu. Czy to ma byc jakis
                    wzorzec? Azjatycka dzicz i holota?..
                    Fimansowanie mozna zmienic, metodysci na przyklad zadaja "czesnego" od
                    wiernych, ale same ataki na kosciol przypominaja mi zawsze kozie trykanie w
                    plot. Bezsensowny bunt przeciwko czemus czego nie pojmujemy.
                    A zarazem.. wsparcie lewactwa, ktorego nie znosze. To lewactwo wlasnie
                    (leninizm-hitleryzm) wymordowalo w XX wieku miliony ludzi. I trykalo pustymi
                    lbami bez sensu we wszystkie ploty przy okazji..
                    Jest o wiele wiecej zla ktore nas okrada jako ludzi i jako placacych podatki.
                    Czesto zla szczujacego nieuwaznie patrzacych na inna niz ono ofiare. Przede
                    wszystkim sa to partie postnazistowskie i postkomunistyczne - nadal potencjalne
                    zrodlo Zbrodni i Bezprawia.
                    • Gość: Krzys52 No i wyszlo szydlo z worka :O)) IP: *.proxy.aol.com 27.10.04, 15:28
                      Bo, krotko mowiac, a pozostawiajac na boku co mozna a czego nie mozna, nie masz
                      nic przeciwko uprzywilejowanej pozycji kk panstwie i finansowaniu kk z kieszeni
                      podatnika, przy czym obawiam sie ze nawet nie za bardzo wiesz o czym mowa. Lub
                      udajesz ze nie wiesz, co niezle ci wychodzi.

A komuchow zwalczaj sobie oraz ciesz sie, ze jest was bardzo duzo odwaznych.
                      Nie mam nic przeciwko temu i zycze powodzenia. Nie pouczaj jednak mnie, jesli
                      mozesz.
                      .
                      K.P.

• Gość: krytyk Re: No i wyszlo szydlo z worka :O)) Krzysia 52 IP: HTTP1.* / *.esc11.net 29.10.04, 12:20
                        Gość portalu: Krzys52 napisał(a):
                        > ..nie masz nic przeciwko uprzywilejowanej pozycji kk panstwie i finansowaniu
                        > kk z kieszeni podatnika, przy czym obawiam sie ze nawet nie za bardzo wiesz
                        > o czym mowa. Lub udajesz ze nie wiesz, co niezle ci wychodzi.

Zauwaz, ze pomimo wszystko wychodzi to taniej (kosciol pomaga potrzebujacym) niz finansowabnie zgrai polityczkow-pasozycin-pijaczkow i im podobnej zgrai calej nierobow. Co do wiedzy sensu stricte - moze ominmy ten temat? Obawiem sie ze nie mielibysmy wogole o czym rozmawiac. To anonimowe Forum.

> A komuchow zwalczaj sobie oraz ciesz sie, ze jest was bardzo duzo odwaznych.
                        > Nie mam nic przeciwko temu i zycze powodzenia. Nie pouczaj jednak mnie, jesli
                        > mozesz.

Tak duzo wcale nie ma, biorac pod uwage chocby liczebnie elektorat zetempowca Kwasniewskiego, komunistycznego nieroba, czy tez ostatnia wpadke Polski ze zlodziejska ekipa Czarusia Millera (ex-partseka zbrodniczego PZPR) ktora sprowadzila Polske na dno kryzysu, z ktorego teraz kilka kolejnych ekip bedzie ja wyciagalo.
                        Czy wierzysz jeszcze ze byli komunisci i esesmami sa zdolni do skutecznego rzadzenia w dzisiejszych czasach? (bez "egzekutyw"smile)
                        Jestem w mniejszosci, bo motloch nadal wierzy propagandie. Czy Twoja "Twoja z wiara" pomoze komunistom czy tym, ktiorzy chca postkomunistow usunac na zawsze aby sobie ogrodki dziabali a nie szkodzili?
                        Ocen sam..
                        • Gość: krytyk Re: No i wyszlo szydlo z worka :O)) Krzysia 52 err IP: HTTP1.* / *.esc11.net 29.10.04, 13:46
                          Poprawiam sam siebie: "Czy Twoja "Twoja z wiara" pomoze komunistom czy tym,
                          ktiorzy chca postkomunistow usunac na zawsze aby sobie ogrodki dziabali a
                          nie szkodzili? Ocen sam.." mialo brzmiec:
                          Czy Twoja "prywatna wojna z wiara" pomoze komunistom czy tym, ktorzy chca
                          komunistow na zawsze z polityki usunac (komunisci to nie lewica a lewica
                          to nie sa komunisci - komunisci i nazisci to jedynie zbrodniarze) aby sobie
                          wlasne ogrodki dziabali a nie szkodzili juz spolecznosciom?
                          Ocen sam..
    • Gość: vvv Co tam totalitaryzm to nowa INKWIZYCJA IP: *.katowice.msk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.04, 23:20
      Oczywiście ANTYKATOLICKA INKWIZYCJAsmile))))
      Katolicy skazywani są na okrutne katusze przyglądania
      się legalizacji związków homo.

news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/3763448.stm
    • Gość: Szymek Orwell 2004 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 14:00
      Tolerancja jest tylko dla lewaków. Lewak może prześladować osoby o innych
      poglądach i nadal mówić o sobie, że jest tolerancyjny.
      Kłania się Orwell z Ministerstwem Prawdy
      Lewak doprowadzi do robicia Unii Europejskiej, bo jego musi być na wierzchu

UE: Komisji Barroso grozi fiasko

Socjaliści, liberałowie, zieloni i komuniści w Parlamencie Europejskim
      zapowiadają głosowanie przeciw Komisji Europejskiej Jose Manuela Dura Barroso.

fot. AFP

Tak wynika z wystąpień szefów frakcji politycznych podczas wtorkowej debaty na
      temat składu nowej Komisji, która powinna rozpocząć pracę 1 listopada.

Chadecja i Unia na rzecz Europy Narodów jako jedyne kluby potwierdzają swe
      poparcie dla Komisji Barroso.

Delegacja Ligi Polskich Rodzin zagłosuje przeciw, a Samoobrony i PiS-u za
      Komisją Jose Manuela Durao Barroso - powiedzieli podczas debaty w Parlamencie
      Europejskim w Strasburgu przedstawiciele tych partii.

"Przepraszamy Pana, Panie Buttiglione, ale zagłosujemy przeciw Komisji" -
      powiedział podczas debaty nad przyszłą Komisją Europejską szef delegacji LPR w
      PE Maciej Giertych.

Występujący tuż po nim Michał Kamiński z PiS-u i Ryszard Czarnecki z Samoobrony
      w imieniu swych delegacji poparli Komisję Barroso.

Jeśli eurodeputowani zagłosują w środę zgodnie z deklaracjami szefów ich grup,
      to Komisja Barroso nie uzyska poparcia.

Barroso występując przed Parlamentem Europejskim, zaproponował ustępstwa w
      dziedzinie swobód obywatelskich i niedyskryminacji, usiłując zdobyć poparcie
      deputowanych dla swej ekipy.

Odrzucił jednak postulaty zmiany składu nowej KE, szczególnie usunięcia z niej
      konserwatywnego polityka włoskiego Rocco Buttiglionego. Barroso wyraził
      przekonanie, że taki ruch stworzyłby więcej problemów politycznych, niż
      rozwiązał.

Zdymisjonuję każdego z komisarzy, jeśli zajdzie taka potrzeba - powiedział Jose
      Manuel Durao Barroso, desygnowany na przewodniczącego nowej Komisji
      Europejskiej, która powinna rozpocząć pracę 1 listopada.

Barroso wystąpił w Strasburgu przed Parlamentem Europejskim, przekonując
      eurodeputowanych do poparcia jego Komisji podczas głosowania, zaplanowanego na
      środę.

Każdy członek Komisji poda się do dymisji, jeśli o to wystapię" - dodał
      Barroso.

Zapowiada się pasjonujące głosowanie w sprawie nowej Komisji Europejskiej pod
      przewodnictwem Portugalczyka Jose Manuela Barroso w środę w Strasburgu.

Na razie wydaje się, że tych, którzy chcą głosować przeciw, jest nieco więcej
      niż zamierzających zaaprobować nową Komisję.

Poniedziałkowe spotkania grup politycznych, które odbyły się w Strasburgu,
      potwierdziły, że losy nowej Komisji Europejskiej, która powinna rozpocząć pracę
      1 listopada, będą ważyły się aż do ostatniej chwili, czyli środowego głosowania
      w Parlamencie Europejskim.

"Na 200 europejskich socjalistów, 180 zdecydowanie zapowiedziało dziś
      głosowanie przeciw Komisji" - powiedział jeden ze współpracowników grupy.
      Dodał, że w tej grupie są Polacy.

"Nie możemy pozwolić, by przewodniczący kpił sobie z PE" - tłumaczyła
      eurodeputowana Genowefa Grabowska (SdPl), przypominając jednak, że w lipcu
      poparła jego kandydaturę na szefa Komisji. Zdaniem Grabowskiej odrzucenie
      Komisji nie wywoła kryzysu, bo "zostaje Prodi, a Barroso będzie miał czas na
      stworzenie nowej ekipy".

Socjaliści chcą głosować przeciw Komisji, bo nie podoba im się to, że Barroso
      nie wziął pod uwagę ich negatywnej opinii na temat kandydatury Włocha Rocco
      Buttiglionego i pozostawił go na stanowisku komisarza ds. sprawiedliwości,
      wewnętrznych i swobód obywatelskich. Buttiglione naraził się eurodeputowanym
      tradycyjnymi poglądami na temat rodziny i homoseksualizmu.

Przeciw Komisji Barroso będą głosować też Zieloni, komuniści i eurosceptycy. W
      sumie z socjalistami daje to minimum 300 głosów przeciw na 732 miejsc w
      Parlamencie Europejskim.

Eurodeputowani LPR, którzy są członkami eurosceptycznej grupy Niepodległość i
      Demokracja, mieli dylemat, jak głosować.

"Popieramy Buttiglionego, ale nie akceptujemy pozostałych 24 komisarzy, i
      dlatego zagłosujemy przeciw" - powiedział Maciej Giertych, szef delegacji LPR w
      Strasburgu.

Eurosceptycy, jak sami często podkreślają, dążą do kryzysu w UE i środowe
      głosowanie jest ku temu świetną okazją.

W poniedziałek poparcie dla Komisji Barroso potwierdził największy klub w PE -
      grupa Europejskiej Partii Ludowej (268 osób), której członkami jest 19 posłów
      PO i PSL.

"99 proc. członków chadecji zagłosuje za Barroso - powiedział rzecznik polskiej
      delegacji Robert Golański.

Nie wiadomo jednak, czy część z nich nie wstrzyma się od głosu, jak choćby
      Anglicy czy Łotysze, którym Rocco Buttiglione naraził się krytyką za
      traktowanie mniejszości rosyjskiej.

Do gorących zwolenników Komisji Barroso należą konserwatywni posłowie z grupy
      Unia na rzecz Europy Narodów (27 posłów), której członkami są polscy
      eurodeputowani PiS.

Barroso może więc liczyć na pewno na około 280 głosów.

Najtrudniej przewidzieć, jak zagłosują eurodeputowani trzeciej co do wielkości
      grupy w PE, Porozumienia Liberałów i Demokratów na rzecz Europy (88), od
      których w dużym stopniu zależy wynik głosowania nad nową Komisją Europejską.

Szef grupy Graham Watson wyraźnie próbuje przekonać do poparcia Komisji
      Barroso, choćby z tego powodu, że w jej składzie jest aż ośmiu komisarzy
      reprezentujących liberalną rodzinę polityczną. Wydaje się jednak, że jest w
      mniejszości - wychodzący ze spotkania eurodeputowani mówili, że góra 30 proc.
      przymierza się do głosowania na tak, inni, że trochę więcej.

Wśród tych, którzy namawiali do poparcia Komisji Barrso, są posłowie Unii
      Wolności. "Głosowanie przeciw byłoby dużym błędem, bo grozi głębokim kryzysem" -
      powiedział podczas spotkania grupy Leszek Kułakowski.

Także prof. Bronisław Geremek jest raczej skłonny do poparcia Komisji
      Barroso. "Jestem wśród tych, którzy mają zaufanie do Barroso, i jestem gotowy
      do głosowania za Barroso, pod warunkiem, że nasza grupa się zjednoczy dla
      rozwiązania jak najbardziej proeuropejskiego" - powiedział Geremek.

Głosowanie nad nową Komisją jest jawne, a o wyniku decyduje zwykła większość
      głosujących.

info.onet.pl/999366,12,itemspec.html

• Gość: Szymek Lewactwo wygrało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 11:28
        Barroso wycofał skład Komisji

Desygnowany na przewodniczącego Komisji Europejskiej Jose Barroso wycofał
        zaproponowany przez siebie skład i poprosił parlament o przełożenie głosowania.

Ambasadorzy państw członkowskich UE w Brukseli odrzucili propozycję
        holenderskiej Prezydencji, by w czwartek zwołać w Rzymie szczyt w związku z
        kryzysem wokół Komisji Europejskiej - podała agencja AFP, powołując się na
        anonimowe źródła.
        info.onet.pl/1000010,12,item.html

• gretshen O jednego religijnego swira mniej na urzedzie 26.10.04, 16:29
      pytania dot. swiatopogladu w kwestiach wolnosci winny byc obowiazkowym testem
      dopusczajacym na wysokie urzedy - z zalozenia sluzace wszystkim!! ludziom.
      • Gość: krytyk Re: O jednego komuszego swira mniej na urzedzie IP: HTTP1.* / 200.62.146.* 26.10.04, 16:36
        W krajach posttotalitarnych powinno sie tez znalezc pytanie eliminujace bylych
        pezetpeerowcow, zetemsesowcow, i innych slug platnych zdradzieckiego wobec
        Polakow, sluzalczego wobec Kremla tzw. peerelu. Ci bandyci moga pracowac
        jedynie fizycznie, az do smierci za swe zbrodnie.
        P. zomowiec Krajewski, ktory to zrozumial:
        info.onet.pl/999549,11,item.html
        • gretshen Mowa jest o Rocco Buttiglione, wiec... 26.10.04, 18:40
          co nie znaczy oczywiscie, ze nie zgadzam sie z toba, tyle, ze mowisz akurat nie
          na temat.

Przy okazji, powiedz umiarkowany prawicowcu jakie sa twoje poglady na aktualne
          zwiazki panstwa z religia katolicka oraz finansowanie jej przez podatnika?
    • Gość: Krzys52 A juz wital sie hitlerek z gaska... a tu taka przy IP: *.proxy.aol.com 29.10.04, 06:37
      przykrosc? Zarobil solidnego kopa jako agent Watykanu i obskurantyzmu. No i
      bardzo dobrze.

Obowiazkowe testy swaitopogladowe zaliczyc musza podobni panowie w duchu
      swietym, bo kazdy przeciwnik aborcji, homoseksualistow, eutanazji a zarazem
      zwolennik tradycyjnego domu, z kobieta przy garach, to na 90 procent przyszly
      hitlerek - jakis Pinochet czy Franco. Tendencje do zamordyzmu chadzaja w parze
      z cechami wlasnie wymienionymi.

No i jak wam w pyskach, szanowna koltunerio confused))
      • Gość: fghjhg Pasozyd IP: *.cvx.algx.net 29.10.04, 07:28
        Krzys52 to polskojezyczny z Hajfy, co teskni za Polska. Tak mu Polacy
        wygadzali, to z nimi rizstac sie nie chce.
        • Gość: Ale kino! Trzeciego kandydata na prezydenta aresztowali . . IP: *.cvx.algx.net 29.10.04, 09:10
          Niedawno z Izraela nadeszła informacja, że Żydki już po paru miesiącach
          wiedziały, że USA nie uda sie "ustabilizować" Iraku, wiec tym uzsadnili rzadowi
          amerykanskiemu wkroczenie Mossadu z utajnionymi działaniami, pod pozorem
          zamiaru wpływania na kurdyjski separatyzm.

Ale czy tylko?

Wówczas, latem tego roku, zaczęły sie zamachy bombowe na cywilów, na szyitów i
          na sunnitów, w oczywistym celu wywołania wojny domowej.

Mossad działa odtąd w Iraku bez żadnych problemów z wyjątkiem tego, że
          powstańcy zabili masę Mossadowców w ich gniazdach, co najmniej w dwóch
          zajściach.

www.tehrantimes.com/Description.asp?Da=10/5/2004&Cat=2&Num=008
          Znamienne, że kiedy wybuchła afera amerykańskich tortur, od razu pojawił się
          film z obcięciem głowy Amerykanina.

USA sfabrykowała pretekst do wymówek "boską ręką". Jakiś Żyd napisał na Forum
          GW: "Boże chroń USA, a USA ochroni nas". Pisząc: "nas" miał na myśli
          oczywiście Izrael w Palestynie.

Był jakis czas spokój z obcinaniem głów, ale kiedy tylko powstańcy opanowali
          większość Iraku, i - co ważniejsze - powstanie stało sie tematem dnia w
          mediach, od razu zaczęły się obcinania głów.

Po to zapewne, żeby Bush mógł powiedzieć w ONZ, że walczy "z tymi złymi
          killerami".

Jeżeli ktoś powołuje sie na Zarqawiego, który od dawna nie żyje, albo jeżeli
          mówi w jego imieniu, to to jest tajna operacja rzadów Izraela i USA.

Jeżeli video obcięcia przypomina video Berga, to to świadczy o tym samym.

KTO PROWADZI WOJNĘ W IRAKU?

Neokonserwatyści – potocznie nazywani skrótem: neocons, bo słowo: cons znaczy:
          oszuści. Nawet Brzeziński tak ich nazywa w wystąpieniach telewizyjnych.

W 1997 roku zorganizowała się grupa pn. “The Project for the New American
          Century” (PNAC), skrajnie prawicowa w partii Republikanów, prowadzona przez
          następujących:
          Donald Rumsfeld,
          Dick Cheney,
          James Woolsey,
          Paul Wolfowitz,
          Richard Perle,
          Bill Kristol,
          James Bolton,
          Zalmay M. Khalilzad,
          William Bennett,
          Dan Quayle,
          Jeb Bush.
          Realizują oni dążenie do totalistycznej władzy nad światem tego żydostwa,
          którego metody wywodzą się od politycznych filozofów Leo Straussa i Alberta
          Wohlstettera aż po prawicowca Barry Goldwatera i jego zwolenników
          prześcigających się o władzę z żydowskimi komunistami w USA we wczesnych latach
          60-tych.

Podczas kadencji Billa Clintona oni byli outsiderami, odsunięci przez lewicowe
          żydostwo zgrupowane w Democratic Party.

Z wyborem Busha oni stali się insiderami umiejscowionymi w silnych pozycjach,
          skąd mogli wywoływać maksymalny nacisk na politykę:
          1. Cheney - Vice President,
          2. Rumsfeld - Defense Secretary,
          3. Wolfowitz - Deputy Defense Secretary,
          4. I. Lewis Libby - Cheney's Chief of Staff,
          5. Elliot Abrams - in charge of Middle East policy at the National Security
          Council,
          6. Dov Zakheim - comptroller for the Defense Department,
          7. John Bolton - Undersecretary of State,
          8. Richard Perle - chair of the Defense Policy advisory board at the Pentagon,
          9. były dyrektor CIA James Woolsey
          etc.

Przewodniczącym grupy PNAC jest Bill Kristol, wydawca “The Weekly Standard”
          własności Ruperta Murdocha.

Grupa PNAC urabia żelazną ręką politykę administracji półinteligenta Busha.

Za nią jest utajniona masoneria Żydów i multimiliarderów, która poprzednio
          kierowała swoją marionetką Billem Clintonem.

Obecnie marionetką jest Bush.

Jeżeli wybory wygra John Kerry, on będzie ich następną marionetką w dążeniu do
          utworzenia przez imperium amerykańskie rządu świata Żydów w Jerozolimie.

Oni nie mają orientacji prawicowej ani lewicowej. Ich “orientacja” to dążenie
          do niepodzielnej władzy nad światem.
    • Gość: mihal Re: Nowy totalitaryzm zbliża się IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.10.04, 10:10
      zgadzam się z tezą, że precedens z Rocco jes szalenie niebezpieczny. Jak Europa
      będzie tak postępować, NIE MA ŻADNYCH SZANS na realizację tzw. strategii
      lizbońskiej. Radziłbym przyjęcie jedynej rozsądnej postawy: sine ira et studio
      • gini Re: polecam dobry komentarz Wildsteina. 29.10.04, 10:19
        AD VOCEM
        Poprawność jednych i zacietrzewienie drugich

Pierwszy raz Parlament Europejski spowodował zmiany w składzie Komisji
        Europejskiej. Chodzi o wymuszenie ustąpienia zaproponowanego przez Włochy
        komisarza Rocco Buttiglionego. Ten chrześcijański filozof i katolik
        odpowiedział komisji parlamentarnej, że uważa homoseksualizm za grzech i
        przejaw moralnego nieładu, ale równocześnie jest zwolennikiem systemu prawnego,
        który nie zajmuje się tego typu sprawami. Wzbudziło to oburzenie pytających,
        którzy zresztą doskonale znali jego poglądy. Są one bowiem wyrazem nauki
        Kościoła katolickiego.

Gwoździem do europejskiej trumny dla Buttiglionego była jego odpowiedź na
        pytania dziennikarzy, w której stwierdził, że samotna matka wychowująca dzieci
        nie jest idealnym modelem rodziny. Wypowiedź ta, która jest stwierdzeniem
        oczywistego i wielokrotnie przez socjologów demonstrowanego faktu, przeinaczana
        przez media i feministyczne środowiska, uznana została za dowód deprecjonowania
        kobiety. Zgodnie z takim postawieniem sprawy każdy zwolennik tradycyjnie
        pojmowanej rodziny, która zakłada zróżnicowanie ról społecznych ze względu na
        płeć, choć wcale nie dominację którejś z nich, może zostać uznany za męskiego
        szowinistę.

Komentatorka brytyjskiego "Timesa" uznała, że działania Parlamentu
        Europejskiego zademonstrowały jego "skrajne upolitycznienie narzucając tyranię
        większości w niesmacznej mieszance oportunizmu i nietolerancji". Lewicowi
        eurodeputowani powołując się na obronę tolerancji usunęli człowieka za odmienne
        poglądy, których nie chciał on nikomu narzucać - napisała.

Polacy mogli przyczynić się do pozostania Buttiglionego na stanowisku, gdyby
        posłowie LPR wystąpili w jego obronie tak jak PO, PiS, a nawet Samoobrona.
        Pomimo że byli przekonywani przez te partie, zamierzali głosować bez żadnej
        szansy na powodzenie za rozwiązaniem się europarlamentu. Buttiglione przepadł.
        Określenie "ideologiczne zacietrzewienie" wydaje się w tym wypadku
        najłagodniejszym z możliwych.

Bronisław Wildstein
        • Gość: mihal Re: polecam dobry komentarz Wildsteina. IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.10.04, 11:33
          to nie o to chodzi, tzn. o poprawność i zacietrzewienie. To jest ślepa uliczka -
          jeśli do tego zredukujemy problem, nie rozwiążemy go. Huistoria Rocco
          Butiglione to zupełnie inna sprawa - właśnie sprawa wolności słowa, myślenia,
          wypowiedzi. Uważam za zupełnie kretyński pomysł rozdzielenie między
          sferą "prywatną' i " publiczną" głoszonych poglądów. To jest prawdziwa
          przyczyna możliwej katastrofy. W istocie Rocco nie został zaakceptowany z
          poqwodu BRAKU TOLERANCJI. To jest tragedia współcesnej Europy i zarazem zalążek
          upadku idei zjednoczenia. Trzeba sobuie jano powiedzieć: Europo - nie masz
          szans w konkurencji z Ameryką. Przegrałaś na samym początku. Pozostaje ci tylko
          egzystenmcja na marginesie wielkich spraw świata.
          • Gość: krytyk Re: polecam dobry komentarz Wildsteina.- mihal IP: HTTP1.* / *.esc11.net 29.10.04, 12:30
            Zjawisko o ktorym napomykasz madrze mialo juz miejsce wczesniej i to nie raz.
            Zawsze z tym samym mechanizmem "nasi gora!", bez glebszej refleksji. A takie
            "sportowe" traktowanie polityki to proszenie o totalitaryzm.
            Zauwaz sprawe Kurta Walhaima, powinienes ja pamietac, lub ostatnich wyborow
            w Austrii. Czy ktos tak gardlowal, gdy w uinnych do wladzy dochodzili byli
            zbrodniarze komunistyczni? A przeciez "efekty" komunizmu widac golym okiem
            jako nedze, ruiny i zgliszcza w blisko polowie Europy.
            Slepi nie dostrzegaja?
            • Gość: mihal Re: polecam dobry komentarz Wildsteina.- mihal IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.10.04, 12:37
              ok, że są ludzie tacy jak Ty. Krytyczni. Sięgający w przyszłość. Układy
              polityczne się zmieniają. Dziś w Europie większąpopularnością cieszą się
              liberałowie. Jutro może być zupełnie inaczej. Mądrość polityczna wymaga, by nie
              zachłystywać się przejściowymi modami. Wszak chodzi o Europę!
              • Gość: krytyk Re: polecam dobry komentarz Wildsteina.- mihal IP: HTTP1.* / *.esc11.net 29.10.04, 12:46
                Uwazam ze nie ma polityki "modnej" jest tylko polityka populistyczna. Niby to
                to samo, ale mysle tak samo jak Ty dokladnie, choc moze "z innych pozycji".
                warto jest czasami uznac potrzeby, zasady innych "slabszych" obecnie, aby oni
                bie zakwestionowali nasztch potrzeb gdy sytuacja sie zmieni. A nic nie jest
                wieczne..
                Tak jak dzis moze postepowac afrykanskie krolewstwo, ale nie Unia, ktora
                chcialaby nawiazac rywalizacje z: Ameryka, rosnaca w potege lawinowo Azja.
                Obecnie nie ma na to EU zadnych szans. M.in. dlatego - patrz wyzej. Szkoda.
                Pozdrowienia
                • Gość: mihal Re: polecam dobry komentarz Wildsteina.- mihal IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.10.04, 13:34
                  Wpieprzyłem się solidnie - nawet na tym czacie jest cenzura. Olewam to - nie
                  będę już tu gościł. Nap[isałem parę zdańw sprawei ORLEN|U i nie zamieszczono
                  tego. To jakiś idiotyzm!
                  • Gość: krytyk Re: polecam dobry komentarz Wildsteina.- mihal IP: HTTP1.* / *.esc11.net 29.10.04, 13:42
                    Niestety, my tu jestesmy zalezni od moderacji. To instancja najwyzsza, jesli
                    by dopasowac do tematu biezacego musimy godzic sie z opinia mniejszosci o
                    nasztch wpisach. Bowiem jest to rzadzaca mniejszosc smile
                    Nie poddawaj sie - piszesz bardzo madrze - prosze.
            • gretshen Jak to?! PE olal Wildsteina?! Jak on smial??!! 29.10.04, 16:26
              kto to jest Wildstein?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka