Dodaj do ulubionych

Kompres na czoło

06.01.22, 16:21
Antoine de Saint-Exupéry
MAŁY KSIĄŻĘ

W ten sposób Mały Książę oswoił lisa. A gdy godzina rozstania była bliska, lis powiedział: – Ach, będę płakać!
– To twoja wina – odpowiedział Mały Książę – nie życzyłem ci nic złego. Sam chciałeś,
abym cię oswoił...
– Oczywiście – odparł lis.
– Ale będziesz płakać?
– Oczywiście.
– A więc nic nie zyskałeś na oswojeniu?
– Zyskałem coś ze względu na kolor zboża – powiedział lis, a później dorzucił: – Idź
jeszcze raz zobaczyć róże. Zrozumiesz wtedy, że twoja róża jest jedyna na świecie. Gdy przyjdziesz pożegnać się ze mną, zrobię ci prezent z pewnej tajemnicy.
Mały Książę poszedł zobaczyć się z różami.
– Nie jesteście podobne do mojej róży, nie macie jeszcze żadnej wartości – powiedział różom. – Nikt was nie oswoił i wy nie oswoiłyście nikogo. Jesteście takie, jaki był dawniej lis. Był zwykłym lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz zrobiłem go swoim przyjacielem i teraz jest dla mnie jedyny na świecie.
Róże bardzo się zawstydziły.
– Jesteście piękne, lecz próżne – powiedział im jeszcze. – Nie można dla was poświęcić życia. Oczywiście moja róża wydawałaby się zwykłemu przechodniowi podobna do was. Lecz dla mnie ona jedna ma większe znaczenie niż wy wszystkie razem, ponieważ ją właśnie podlewałem. Ponieważ ją przykrywałem kloszem. Ponieważ ją właśnie osłaniałem. Ponieważ właśnie dla jej bezpieczeństwa zabijałem gąsienice (z wyjątkiem dwóch czy trzech, z których chciałem mieć motyle). Ponieważ słuchałem jej skarg, jej wychwalań się, a czasem jej milczenia. Ponieważ... jest moją różą.
Powrócił do lisa.
– Żegnaj – powiedział.
– Żegnaj – odpowiedział lis. – A oto mój sekret. Jest bardzo prosty: dobrze widzi się tylko
sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu.
– Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu – powtórzył Mały Książę, aby zapamiętać.
– Twoja róża ma dla ciebie tak wielkie znaczenie, ponieważ poświęciłeś jej wiele czasu. – Ponieważ poświęciłem jej wiele czasu... – powtórzył Mały Książę, aby zapamiętać.
– Ludzie zapomnieli o tej prawdzie – rzekł lis. – Lecz tobie nie wolno zapomnieć. Stajesz
się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś. Jesteś odpowiedzialny za twoją różę.
– Jestem odpowiedzialny za moją różę... – powtórzył Mały Książę, aby zapamiętać.
Antoine de Saint-Exupéry, Mały Książę, tłum. Jan Szwykowski, Warszawa 2011
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Kompres na czoło 09.01.22, 17:11
      Do kogo ta mowa ?
      • czuk1 Re: Kompres na czoło 09.01.22, 19:57
        Nie dość, że nie ma odpowiedzi na moje pytanie; to mamy informację o tym, że są tu 3 wpisy. Podczas, gdy faktycznie są dwa. wink

Ktoś się tu szarogęsi ? wink
        • boomerang Re: Kompres na czoło 09.01.22, 21:41
          najważniejsze jest niewidoczne dla oczu
      • boomerang Re: Kompres na czoło 09.01.22, 21:40
        Towarzyszu Zdrapka, wasza partia już nie istnieje, więc lektura statusu partii nic wam nie da.
        • czuk1 Re: Kompres na czoło 09.01.22, 22:26
          boomerang napisał:
          > Towarzyszu Zdrapka, wasza partia już nie istnieje, więc lektura statusu partii
          > nic wam nie da.

CAŁKIEM ZWARIOWAŁEŚ ? PARTIE MAJĄ STATUTY, REGULAMINY, PROGRAMY. tE OSTATNIE MNIE iNTERESUJĄ.
          SIĘGAM DO PROGRAMÓW RÓŻNYCH PARTII ABY MIEĆ POGLĄD JAKIE ONE SĄ, ZAKWALIFIKOWAĆ JE DO OKREŚLONEJ GRUPY,

• qwardian Re: Kompres na czoło 09.01.22, 19:37
      W dziedzinie mody Coco Chanel, ale największą cwaniarą w historii była Kleopatra. Poraz pierwszy wprowadziła nominał na monetach wykorzystując literę Π na numizmacie, która w starożytnym systemie liczbowym oznaczała 80. Ale bita na Cyprze miała taką literę z racji miasta Paphos, więc jedną decyzją zamieniła mało wartościowy miedziak w 80 drachm..
      • boomerang Re: Kompres na czoło 09.01.22, 21:51
        Historia kołem się toczy i po wariancie Omikron przyjdzie wariant Pi.
        • boomerang Re: Kompres na czoło 10.01.22, 05:34
          albo będziemy mieć do wyboru: Pi albo v.3.14
          • qwardian Re: Kompres na czoło 10.01.22, 10:00
            W starożytnym systemie liczbowym Grecji, liczby oznaczano literami..

pl.wikipedia.org/wiki/Grecki_system_liczbowy

Podobno jest już nowy szczep Deltakron..
            • boomerang Re: Kompres na czoło 10.01.22, 10:22
              bo cyfry są arabskie, chyba wiesz, pochodzą z czasu 10 wieków ciemności
              • qwardian Re: Kompres na czoło 10.01.22, 11:20
                To hinduski system wraz z decimal separator, potem trafił do Persji, następnie Arabów, skąd trafił do Europy. Egipcjanie również mieli system dziesiętny, który jednak polegał na ilości palc u rąk, bez przecinków, więc niepełny.
                • boomerang Re: Kompres na czoło 10.01.22, 12:06
                  ale Arabowie przywlekli tę zarazę do Europy, jednak Rzymianie się jej nie poddali
                  • qwardian Re: Kompres na czoło 10.01.22, 13:21
                    Rzymskie cyfry były bezużyteczne, a koncept republiki do dzisiaj dewastuje nasz kontynent..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka