Dodaj do ulubionych

"Azow" broni Mariumpola

22.03.22, 16:41
Zacznijmy od newsa

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28249992,wojna-w-ukrainie-byla-dziennikarka-i-poslanka-strzela-do-rosyjskich.html#s=BoxMMtCzol2

- Zobaczyliśmy zbliżający się czołg i dosłownie pobiegliśmy na swoje pozycje. Usiadłam przy siedzeniu operatora, a właściwie przy walizce [urządzenie sterujące - red.] - relacjonowała. - Zobaczyłam czołgi na monitorze. Właśnie zbliżyli się na odległość strzału. Wycelowałam i zniszczyłam pierwszy czołg - opowiadała kobieta. - Dosłownie wyleciał w powietrze i wpadł do rowu. Jedno trafienie wystarczyło, by powstrzymać atak - podsumowała Czornowoł.

Ukraina. Kim jest Tetiana Czornowoł?
Tetiana Czornowoł - dziennikarka śledcza, działaczka społeczna, aktywistka Euromajdanu, posłanka do Rady Najwyższej - jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kobiet Ukrainy. Zanim wojska rosyjskie wtargnęły na terytroium jej kraju, badała temat korupcji. Opisywała kwestię majątków i sposobów ich gromadzenia przez byłego prezydenta Wiktora Janukowycza, jego otoczenie i rodzinę. Podczas rewolucji w Kijowie 24 listopada 2013 roku, gdzie ponad 100 tys. ludzi demonstrowało poparcie dla integracji Ukrainy z Unią Europejską, była jednym z przywódców protestów. Miesiąc później została wciągnięta do samochodu i brutalnie pobita przez funkcjonariuszy ochrony prezydenta Janukowycza. W marcu 2014 objęła stanowisko pełnomocnika rządu ds. polityki antykorupcyjnej, zrezygnowała z tej funkcji w sierpniu tego samego roku m.in. z powodu śmierci męża - żołnierza batalionu "Azow", który zginął 10 sierpnia 2014 pod Iłowajskiem podczas bitwy z separatystami. Tetiana Czornowoł we wrześniu 2014 r. dołączyła do jego jednostki paramilitarnej i służy do dziś.

Co to jest "Azow"?
www.youtube.com/watch?v=MkNSfaCR02A&t=0s
Z tego co słyszałem na YT nikt tam nie bierze jeńców. Albo albo. Albo Azow obroni miasto albo (prawie) nikt z pułku nie przeżyje.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka