andrzejg
16.05.22, 12:12
oko.press/blizej-do-moskwy-niz-rygi-polska-trzeci-raz-z-rzedu-z-tytulem-homofoba-unii-europejskiej/?fbclid=IwAR2MqilLbYMGInKbWt0iouMFXmqBmYWPI3Lrn8mSBAWu-l19pVAOy2DwiIw
Ranking ILGA-Europe nie opiera się na badaniach opinii publicznej, ale ocenia prawodawstwo wobec osób LGBTI w sześciu obszarach:
równość i zakaz dyskryminacji (m.in. konstytucyjna gwarancja ochrony praw mniejszości seksualnych, ochrona równości w dostępie do edukacji, opieki zdrowotnej);
rodzina (związki partnerskie, równość małżeńska, adopcje);
wolność zgromadzeń, zrzeszania się i ekspresji (możliwość organizowania parad bez utrudnień ze strony władz, brak prawa zakazującego „propagandę homoseksualną”);
ściganie przestępstw z nienawiści popełnianych z motywów związanych z orientacją seksualną i tożsamością płciową;
uzgodnienie płci i integralność cielesna (możliwość uzgodnienia płci, medyczna diagnoza „zaburzeń płci” jako warunek konieczny uzgodnienia płci, ograniczenie wiekowe do uzgodnienia płci);
prawo do azylu (stworzenie krajowej strategii dot. azylantów LGBTI, orientacja seksualna czy tożsamość płciowa jako przesłanka uprawniająca do ubiegania się o azyl).
W tym roku liczba podkategorii, w których można zdobyć punkty, wzrosła do 74. Do miary postępu dodano punkty dotyczące praw osób interpłciowych.
Dobrze, że opierają się obowiązującym prawie, a nie widzimisię jakiegoś jury. Jednak , czy ja mam się wstydzić tego miejsca?
Brak tych praw wynika z braku chęci ich wprowadzenia przez ogół naszego społeczeństwa. Nie ma presji na rządzących, co pokazują słupki poparcia. Pokazały to też wybory parlamentarne, w których wystarczyła zjednoczonej opozycji przykleić postulaty lewicy dotyczące LGBT i było pozamiatane.
Poglądy społeczne kształtują się latami, do tego pod wpływem dobrych wzorców. Przepraszam, ale parady berlińskie nie są takim wzorcem.
Nie mam nic przeciwko małżeństwom jednopłciowym ( na adopcję nie zgodziłbym się ), nie mam nic przeciwko zmianom płci, ale dlaczego mam się wstydzić za wybory naszego społeczeństwa?
Nie akceptuję wszystkich wymienionych punktów ( nie widziałem pozostałych 74 ). Inni nie akceptują czegoś innego i średnia wychodzi taka jak jest. Takie mamy społeczeństwo.
Jeżeli opozycja wyjdzie z hasłami poprawy tej sytuacji i chęci podnoszenia pozycji w rankingu, to na bank PiS będzie miał 3 kadencję.
A.