Dodaj do ulubionych

Falstart Konfederacji

15.11.23, 09:14
Konfederacja złożyła we wtorek projekt ustawy zwiększający kwotę wolną od podatku. Celem ustawy jest podniesienie kwoty wolnej do poziomu 60 tys. zł. Jednak w projekcie pojawił się potężny błąd.

Jak czytamy w projekcie ustawy złożonej przez Konfederację, "kwota zmniejszająca podatek [...] wynosi 12-krotność minimalnego wynagrodzenia za pracę [...] ale nie może być niższa niż 60 000 złotych".

O co chodzi? Intencją wnioskodawców był zerowy PIT dla osób o dochodach na poziomie minimalnego wynagrodzenia i zmniejszenie podatku pozostałym. Diabeł tkwi jednak w szczegółach. Projekt zakłada zerowy PIT dla dochodów na poziomie 500 tys. Jako, były już, doradca podatkowy jestem zbulwersowany merytorycznym poziomem kol. Mentzena. Jak mógł nie zauważyć wielbłąda?

Małgorzata Samborska, doradca podatkowy w Grant Thornton zwróciła uwagę, że "jeśli 'kwota zmniejszająca podatek' ma faktycznie wynosić nie mniej niż 60 tys. zł, to znaczy, że kwota wolna wyniesie 500 000 zł". Jak dodała, obecnie kwota zmniejszająca podatek wynosi 3 600 zł, co przekłada się na kwotę wolną 30 000 zł.

To jest niestety nokaut!
Obserwuj wątek
    • oleg3 Re: Falstart Konfederacji 15.11.23, 11:01
      Złożyli autopoprawkę I znowu błąd.

Niedługo potem Konfederacja złożyła autopoprawkę do projektu ustawy. Jednak i tym razem ugrupowanie, zdaniem Małgorzaty Samborskiej, nie ustrzegło się błędu. "Nie chcę się czepiać, ale tym razem zostało wyeliminowane z art 27 sformułowanie 'kwota zmniejszająca podatek', a do niego odwołuje się ustawa PIT w 16 miejscach, w szczególności przy zaliczkach..." - napisała na platformie X.

Co by to oznaczało? Podatek byłby pobierany w trakcie roku i zwracany po złożeniu zeznania. Chyba nie to chodziło?
      • oleg3 Postulat wyborcy Kofy 15.11.23, 11:13
        Trzeba założyć Thing Tang. Kasa jest. Amatorszczyzna niszczy reputację. Pisanie projektów ustaw na kolanie ośmiesza pomysł. Konfa wreszcie może składać projekty ustaw i z tego skorzystała. Niestety ...
        • pijatyka Re: Trzeba założyć Thing Tang 14.05.24, 09:28

CO zalożyć?!... ;-D

• pikrat Re: Falstart Konfederacji 15.11.23, 11:21
      Biorąc pod uwagę mój wiek oraz stan zdrowia mam szansę nigdy nie doczekać rządów Konfederacji. To pocieszające, że moja Ojczyzna nie będzie poddana eksperymentom, których starsi ludzie mogliby nie wytrzymać. Młodzi zawsze dadzą sobie radę. Można wyjechać za granicę do kraju, gdzie jest normalnie. Obecność w Konfederacji posłów takich jak Menzen czy Braun to gwarancja, że w Polsce normalności nie będzie. Inne zdanie mam o Bosaku, który wprowadził powiew wolności w żeglarstwie i motorowodniactwie uwalniając miłośników akwenów wodnych od konieczności poddawania się licznym kontrolom by uzyskać wymagane dokumenty. Niestety, silne trzymanie z instytucjonalnym kościołem i Ordo Luris, przez Konfederację, zatem i Bosakiem to gwarancja, że w Polsce nie będzie żyło się lepiej jak to było w licznych krajach gdzie nadzór nad rządami sprawowali biskupi. Aktualnie już chyba tylko w Ameryce Łacińskiej...
      • oleg3 Re: Falstart Konfederacji 15.11.23, 12:52
        Odniosę się tylko to jednej twojej tezy. Nie musisz lubić Konfy i ja to akceptuję.

> nadzór nad rządami sprawowali biskupi. Aktualnie już chyba tylko w Ameryce Łacińskiej...

Odezwała się twoja fobia. Podaj kraj, w którym "nadzór nad rządami sprawowali biskupi". Niekoniecznie z Ameryki Łacińskiej, ale bez cofania się do Średniowiecza.
    • oleg3 Re: Falstart Konfederacji 15.11.23, 14:04
      "Otrzymałem cztery pierwsze projekty ustaw - po dwa autorstwa Lewicy i Konfederacji" - ogłosił na platformie X marszałek Sejmu Szymon Hołownia. Wszystkie będą procedowane po ukonstytuowaniu komisji.

Nowa Lewica tuż przed pierwszym posiedzeniem Sejmu X kadencji ogłosiła, że złoży dwa projekty ustaw: jedna dotyczy legalnej aborcji do 12. tygodnia, a druga dekryminalizacji pomocy w przerywaniu ciąży. Konfederacja natomiast ustawy o kwocie wolnej od podatku PIT do 60 tys. zł oraz o dobrowolnym ZUS dla przedsiębiorców.
    • andrzejg Re: Falstart Konfederacji 16.11.23, 10:21
      Czy to zmniejszenie jest w skali miesiąca, czy roku?
      Jeżeli odnosi się do rocznego rozliczenia z fiskusem, to jest wszystko OK.
      O tym, że to odnosi się do roku świadczy użycie zwrotu "wynosi 12-krotność minimalnego wynagrodzenia za pracę"

Zobacz w oryginalnym projecie.

• oleg3 Re: Falstart Konfederacji 16.11.23, 11:11
        andrzejg napisał:

> Czy to zmniejszenie jest w skali miesiąca, czy roku?
        > Jeżeli odnosi się do rocznego rozliczenia z fiskusem, to jest wszystko OK.
        > O tym, że to odnosi się do roku świadczy użycie zwrotu "wynosi 12-krotność mini
        > malnego wynagrodzenia za pracę"
        >
        > Zobacz w oryginalnym projecie.

Kwota zmniejszenia czego? Podstawy opodatkowania czy kwoty podatku?

Dla deklaracji PIT za 2023 rok (rozliczana w 2024 roku) - przez cały 2023 r. kwota wolna od podatku wynosi 30 000 zł, a kwota zmniejszająca podatek dochodowy jest stała i wyniesie 3600 zł
      • oleg3 Re: Falstart Konfederacji 16.11.23, 13:13
        andrzejg napisał:

> to jest wszystko OK.

Zobacz co o tym mówi Mentzen. 27 min i parę sek.

www.youtube.com/watch?v=5Hvfh6CGGN4
        • oleg3 Re: Falstart Konfederacji 16.11.23, 13:33
          Korekta: 24 min 7 sek

oleg3 napisał:

> andrzejg napisał:
          >
          > > to jest wszystko OK.
          >
          > Zobacz co o tym mówi Mentzen. 27 min i parę sek.
          >
          > www.youtube.com/watch?v=5Hvfh6CGGN4
          • oleg3 Re: Falstart Konfederacji 16.11.23, 14:08
            W zalinkowanym filmiku Mentzen potwierdza, że projekt ustawy i dwie! poprawki zostały napisane "na kolanie" i twierdzi, że nie widział projektu na oczy, bo był na konferencji prasowej. Projekt napisał zawsze gorączkowy Braun?

Załóżcie thing tank!
    • pijatyka Swoją drogą ciekawe jak tam... 25.05.25, 10:28

...wczoraj piwko smakowało... ;-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka