Dodaj do ulubionych

TAK dla CPK

12.02.24, 17:51
Poświęciłem sporo czasu i uwagi CPK. Namawiam każdego wyborcę, by wyrobił sobie w tej sprawie w ł a s n e zdanie. Moje zdanie jest takie: CPK ( lotnisko, koleje i drogi) być musi! Jeżeli dojdziesz do tego samego zdania lobbuj za projektem. Ja już zacząłem. Podpisałem petycję . W osobistej rozmowie z czołowym politykiem PO w moim mieście wyraziłem opinię, że CPK musi powstać. I on się z tym zgodził. Powiedział, że powstanie. Naciskajcie, róbcie zadymę. CPK to Gdynia III RP. Barwy partyjne nieistotne.

Obserwuj wątek
    • benek231 Najpierw nalezy wylapac pisiorskich zlodziei :O) 12.02.24, 20:15
      Gdybym mial taki charakter jak ty, Zlodzieju, Kretyn, czy... ta (ponoc) zydowska kurwa pisujaca tu takze jako Perla, to znalazlbym przynajmniej kilka powodow przeciwko budowie tego CPK, i postaralbym sie zgnoic ten projekt oraz ciebie. Choc to wylacznie o ciebie by szlo. A wy tak wlasnie robicie, wy pisowskie antydemokratyczne swinie: zawsze jestescie na NIE - co bym nie napisal.

O argumenty przeciw CPK nie jest trudno gdyz przeciwnicy lotniska zamiescili ich sporo w mediach. Tyle, ze mnie akurat podoba sie pomysl budowy CPK - jesli tylko nie bedzie pod wezwaniem Lecha Kaczynskiego, gdyz jego parszywy braciszek postaral sie o to bym znienawidzil ich obydwu. Wprawdzie nie dozyje do otwarcia obiektu ale uwazam, ze jest to dobry pomysl. Zwlaszcza z siecia szybkich polaczen kolejowych. Nawiasem mowiac pochwalilem takze projekt kanalu zeglugowego przez Mierzeje Wislana, z tym tylko, ze mial to byc kanal dla statkow a nie dla kajakow. Czyli i w tym przypadku wolalbym aby projekt przedsiewziecia CPK nakreslonego z takim rozmachem nie zmaterializowal sie w postaci 'bziku', jak ten kanal.

Wprawdzie Baranow znajduje sie zdecydowanie blizej Warszawy niz Lodzi ale i tak bedzie sporo blizej i szybciej dojechac do niego niz na Okecie, oraz z powrotem. A gdybym mieszkal w Lodzi to szybka koleja moglbym dojezdzac tak predzej niz samochodem.

Ogolnie biorac jestem za, niemniej najpierw nalezy przeprowadzic audyt, w celu sprawdzenia ile kasy rozkradliscie, a ile jej zostalo. Przy czym wykladanie z budzetu CPK kasy na remonty kosciolow to takze jest okradanie podatnika, przez spryciarzy pragnacych wyrobic sobie jakie chody i poparcie tego zlodziejskiego kosciolka.
      A skoro przy nim jestesmy, to warto wspomniec o wyuczonym od katabasow sposobie na wyciaganie kasy od parafian, na potrzeby budowy np. katedry. Bo przy takiej katedrze trzy pokolenia biskupow i proboszczow mogly obrosnac w sadlo. A pisiory najwyrazniej siegnely po koscielne wzorce przelewania kasy z budzetu danej inwestycji do prywatnych kieszeni.
      Czyli nawet dobrze sie sklada, ze kontynuowaniem przedsiewziecia nie bedzie juz zajmowal sie ten zlodziejski PiS, lecz opozycja ktora jest znacznie bardziej transparentna.

--
      KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu oraz Niemcow i Ukraincow, chodzącą kwintesencją zamordyzmu. .
      Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze, z blogiem na Salonie24
      • boomerang Re: Najpierw nalezy wylapac pisiorskich zlodziei 12.02.24, 21:53
        a ty Krzyżfobie wciąż zalegasz ze składką na PCK
      • xiazeluka Re: Najpierw nalezy wylapac pisiorskich zlodziei 13.02.24, 19:34
        "Żydowska kurwa". Chyba nie nadążam za aktualną linią Partii, szczególnie w kontekście ścigania za "mowę nienawiści".
        • pikrat Re: Najpierw nalezy wylapac pisiorskich zlodziei 14.02.24, 08:20
          xiazeluka napisała:

> "Żydowska kurwa". Chyba nie nadążam za aktualną linią Partii, szczególnie w kon
          > tekście ścigania za "mowę nienawiści".
          >
          ================
          Nie nadążasz, w ogóle jesteś opóźniony...
          Benek miał na myśli Panią M., pochodzenia semickiego co to wykradła login i hasło od osobnika znanego tu pod wieloma nickami kiedy ten, stary pijaczyna udusił się był własnymi wymiocinami. Trzeba jednak przyznać, że podrabianie lubelskiego półgłówka całkiem dobrze jej wychodzi właśnie.

wink
          • boomerang Re: Najpierw nalezy wylapac pisiorskich zlodziei 16.02.24, 06:02
            upewniłem się że ty pikszczurze nigdy nie miałeś kobiety
      • perla_z_roztocza Re: Najpierw nalezy wylapac pisiorskich zlodziei 15.02.24, 13:44
        benek231 napisał:

> zydowska kurwa pisujaca tu takze jako Perla

moment Kretynie52, czy to ja daję dupy Murzynowi z hiv czy ty młocie jeden właśnie?
      • pijatyka Re: Najpierw należy wyłapać pisiorskich złodziei 27.10.25, 22:27

O to, to... ;->

• institoris2 tak i nie 14.02.24, 12:19
      jesli idzie o samo lotnisko, to mam sporo watpliwosci.
      Zakladajac, ze klimatycznym terrorystom uda sie wprowadzic indywidualny slad weglowy, co spowoduje drastyczne ograniczenie lotow cywilnych, obawiam sie, ze lotnisko nigdy nie osiagnie oblozenia zapewniajacego rentownosc.
      Majac gwarancje, ze Chujnia rozleci sie w jakies mozliwej do ogarniecia przyszlosci, bylbym za.
      Zakladajac, ze lotnisko ma sluzyc do celow militarnych zapewniajac mozliwosc szybkiej relokacji wojsk natowskich, to jestem zdecydowanie przeciw, bo optuje za wycofaniem Polski z NATO, a co za tym idzie, calkowicie odpada koniecznosc posiadania takiego lotniska.
      Jesli idzie o ruch towarowy, to zdecydowanie tak, bo ilosci Cargo odprawiane na polskich lotniskach, sa zenujaco niskie i podejrzewam, ze Polska w znacznej mierze jest oblugiwana przez Lipsk.
      Skomunikowanie kraju- zdecydowanie tak, w szegolnosci jesli idzie o koleje, bo komunikacja drogowa jest i tak realizowana z zalozeniem centralnego punktu w okolicy Lodz-Warszawa.

• oleg3 Re: tak i nie 14.02.24, 12:29
        institoris2 napisał(a):

> jesli idzie o samo lotnisko, to mam sporo watpliwosci.

Jest taka opcja, że większość kosztów i ryzyka poniosą zewnętrzni inwestorzy. Polskiego podatnika ma to kosztować rocznie jakieś 2 mld zł przez kilka (powiedzmy 6-8; trochę dorzucam z ostrożności lat. 3 mld zł już zostały wydane.

Chopin to 800 ha w centrum W-wy. Ile warte są te grunty?
        • institoris2 Re: tak i nie 15.02.24, 12:15
          oleg3 napisał:

> Jest taka opcja, że większość kosztów i ryzyka poniosą zewnętrzni inwestorzy. P
          > olskiego podatnika ma to kosztować rocznie jakieś 2 mld zł przez kilka (powiedz
          > my 6-8; trochę dorzucam z ostrożności lat. 3 mld zł już zostały wydane.

podejrzewam, ze kalkulacje bazuja na obecnych liczbach pasazerow i na prognozach rozwojowych opartych o obecne liczby, ale problemem jest, ze branza lotnicza w przyszlosci, to jedna wielka spekulacja.
          Moze sie zdazyc, ze doczekamy powtorki covidowej zapasci i to w perspektywie znacznie dluzszej niz mialo to miejsce w 2020 i 2021. Zewnetrzni inwestorzy spakuja manatki, a panstwo pozostanie ze studnia bez dna.
          >
          > Chopin to 800 ha w centrum W-wy. Ile warte są te grunty?

to, ze Chopin powinien zostac zlikwidowany i to najszybciej jak sie da, jest warunkiem niezbednym, zeby w ogole myslec o CPK.
          800ha w Warszawie, to perspektywa niezwykle kuszaca finansowo, ale wyobraz sobie, co sie bedzie dzialo, jak juz sie okaze, ze te 800 ha sa do zagospodarowania- zakladanie, ze teren sie po prostu sprzeda po jak najwyzszych cenach, a wplywy przeznaczy na CPK, jest utopia.
          >
          • sz0k Re: tak i nie 15.02.24, 12:31
            institoris2 napisał(a):

> Moze sie zdazyc, ze doczekamy powtorki covidowej zapasci i to w perspektywie zn
            > acznie dluzszej niz mialo to miejsce w 2020 i 2021.

Huh? Z takim podejściem to można równie dobrze już nigdy w nic nie inwestować. Logika nakazuje raczej odwrotne podejście - przez następne dzisiąt lat NIE spotkamy się z taką zapaścią, bo historia uczy że występują one raczej sporadycznie, a nie regularnie.
            • institoris2 Re: tak i nie 15.02.24, 13:54
              to nie jest moje ogolne podejscie do inwestycji, tylko podejscie do konkretnej branzy, ktorej grozi wprowadzenie indywidualnego sladu weglowego, co niechybnie spowoduje zapasc tejze.

sz0k napisał:

> Huh? Z takim podejściem to można równie dobrze już nigdy w nic nie inwestować.
              > Logika nakazuje raczej odwrotne podejście - przez następne dzisiąt lat NIE spot
              > kamy się z taką zapaścią, bo historia uczy że występują one raczej sporadycznie
              > , a nie regularnie.
              >
              • sz0k Re: tak i nie 15.02.24, 14:06
                institoris2 napisał(a):

> to nie jest moje ogolne podejscie do inwestycji, tylko podejscie do konkretnej
                > branzy, ktorej grozi wprowadzenie indywidualnego sladu weglowego, co niechybnie
                > spowoduje zapasc tejze.

A no faktycznie, to ma większy sens. Przede wszystkim to trzeba się w trybie natychmiastowym wymiksowywać z tych wszystkich zielonych (bez)ładów.
    • oleg3 CPK, chłodne spojrzenie na liczby 16.02.24, 10:40
      Moim zdaniem problem w ogóle nie jest w tym, czy CPK by się nam przydał (bo cyfry pokazują, że tak jest), ani czy nas na to stać (bo wiadomo, że nas stać). Nie założyłbym się tylko o to, czy LOT jest w stanie tak urosnąć, żeby zapewnić sukces finansowy lotniska, ale pewnie kiedyś urośnie i kiedyś CPK byłby rentowny. Natomiast kłopot w tym, że aby CPK miał szansę na sukces, potrzeba jeszcze jednego drobiazgu – kolei szybkich prędkości.

Tekst linku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka