Dodaj do ulubionych

K O M U N I S T A

27.07.24, 22:11
Wyobraź sobie, że nie ma raju
To łatwe, jeśli się postarasz
Pod nami nie ma piekła
Nad nami tylko niebo.
Wyobraź sobie wszystkich ludzi żyjących chwilą obecną.

Wyobraź sobie, że nie ma państw
To nie jest trudne do osiągnięcia
Nie ma za co zabijać, ani poświęcać życia
I nie ma też religii.
Wyobraź sobie, że wszyscy ludzie żyją w pokoju.

Możesz powiedzieć, że jestem marzycielem
Ale nie jestem jedyny
Mam nadzieję, że pewnego dnia dołączysz do nas
I świat stanie się jednością.

Wyobraź sobie, że nie ma majątków
Ciekawe, czy potrafisz.
Nie ma powodu dla chciwości, ani głodu
Braterska wspólnota.
Wyobraź sobie wszystkich ludzi dzielących ze sobą cały świat.

Możesz powiedzieć, że jestem marzycielem
Ale nie jestem jedyny
Mam nadzieję, że pewnego dnia dołączysz do nas
I świat będzie żył w zgodzie.

John Lennon "EMAGINE"

źródło: tekstowo•pl

======================

Piosenka na inaugurację olimpiady. Piosenka, która wciąż mi w duszy gra....
Ale znalazł się człowiek, który chciał zabłysnąć głupotą. W naszym kraju to możliwe. Niejaki Babiarz, pachołek Jacka Kurskiego pracujący wciąż w mediach publicznych, sprawozdawca sportowy. Rzekł do milionów ludzi oglądających sport na antenie TVP:

"Imagine, czyli świat bez nieba, narodów, religii i to jest wizja tego pokoju, których wszystkich ma ogarnąć. To jest wizja komunizmu, niestety"

Okazuje się , że pan Przemek nie wie czym jest komunizm. Ani z niego sprawozdawca sportowy ani polityk. Żenada...
Obserwuj wątek
    • chocolate_dog123 Re: K O M U N I S T A 27.07.24, 22:31
      I cóż się spuszczają wszyscy nad tekstem naćpanego hippisa
      • pikrat Re: K O M U N I S T A 27.07.24, 22:42
        Masz coś do hippisa czy do tekstu?
    • boomerang Re: K O M U N I S T A 28.07.24, 01:56
      To nie pierwsza olimpiada na której pojawia się ta kołysanka dla dzieci zainspirowana przez zdziecinniałą potomkinię japońskiej burżuazji i za każdym razem jest źle zrozumiana przez dziennikarskich mędrców, ale tylko w Polsce. Ciekawe że nie przyszło im jeszcze do głowy iż idea olimpijska jest na wskroś komunistyczna.
      • chocolate_dog123 Re: K O M U N I S T A 28.07.24, 05:09
        youtu.be/iO_AfaKSZuQ?si=-V52sRvU55vef_iE
    • polski_francuz Gra w duszy 28.07.24, 09:12
      pikrat napisał:

" Piosenka na inaugurację olimpiady. Piosenka, która wciąż mi w duszy gra...."

Kazda epoka ma swoj jezyk. Ja niezbyt rozumialem lekcje religii i jak slucham ksiedza na mszy niedzielnej, to mam ochote mu przerwac i opowiedziec inaczej to co chce wyrazic. John napisal piekna piosenke i ciagle mi go brakuje. Mam nadzieje, ze spoczywa w spokoju...

PF
      • xiazeluka Re: Gra w duszy 28.07.24, 14:06
        Naćpany Lennon nie wypierał się komunizmu w naiwno-pretensjonalnym "Imagine":

"Lennon później potwierdził, że podobieństwa między jego ideałami przedstawionymi w piosence a komunizmem były rzeczywiście celowe: "»Imagine«, które mówi: wyobraź sobie, że nie ma już religii, nie ma już kraju, nie ma już polityki, jest praktycznie manifestem komunistycznym, chociaż nie jestem szczególnie komunistą i nie należę do żadnego ruchu."."

Der Onet.
        • boomerang Re: Gra w duszy 29.07.24, 08:40
          chciał cię zbulwersować, mieszczuchu
          • xiazeluka Re: Gra w duszy 29.07.24, 13:44
            Lennon mnie nie interesuje.
            • boomerang Re: Gra w duszy 29.07.24, 23:16
              Chętnym poznania co xięcia interesuje?
              • xiazeluka Re: Gra w duszy 30.07.24, 09:57
                Łatwiej wymienić to, co nie przyciąga mojej uwagi.
        • pikrat Re: Gra w duszy 29.07.24, 10:37
          Komunizm jest ideologią polityczną i ekonomiczną, która pozycjonuje się w opozycji do liberalnej demokracji i kapitalizmu . Zamiast tego opowiada się za systemem bezklasowym, w którym środki produkcji są własnością wspólną, a własność prywatna nie istnieje lub jest poważnie ograniczona.

Komunizm jest ideologią ekonomiczną opowiadającą się za społeczeństwem bezklasowym, w którym wszelka własność i bogactwo jest własnością wspólnoty, a nie jednostek . Wizje społeczeństwa, które można uznać za komunistyczne, pojawiły się już w IV wieku p.n.e.

Ostateczny łowca komuchów znów się zbłaźnił.
      • pikrat Re: Gra w duszy 29.07.24, 10:52
        polski_francuz napisał:

> pikrat napisał:
        >
        >
        > " Piosenka na inaugurację olimpiady. Piosenka, która wciąż mi w duszy gra...
        > ."
        >

>
        > Kazda epoka ma swoj jezyk. Ja niezbyt rozumialem lekcje religii i jak slucham k
        > siedza na mszy niedzielnej, to mam ochote mu przerwac i opowiedziec inaczej to
        > co chce wyrazic.
        ========================
        To po co tam chodzisz? Toż to dyskomfort, którego ja sobie oszczędzam a Ty, człowiek nauki?

John napisal piekna piosenke i ciagle mi go brakuje. Mam nadzi
        > eje, ze spoczywa w spokoju...
        >
        > PF
        ============================
        Niekoniecznie. Jak widać oszołomstwo i po śmierci nie daje mu spokoju. A brytyjska królowa obdarzyła go szlachectwem....

Wojciech Sadurski był powiedział:

Wspaniała inauguracja Igrzysk. Z Paryżem jako stadionem i Sekwaną w roli głównej. Francuska bohema (genialny rezyser Laurent Pelly) pokazała to co lubi najbardziej: "e'pater le bourgoeis", w wolnym tłumaczeniu: gorszyć kołtuna. smile
        • polski_francuz Re: Gra w duszy 29.07.24, 16:55
          pikrat napisał:

"To po co tam chodzisz? Toż to dyskomfort, którego ja sobie oszczędzam a Ty, człowiek nauki?"

Czlowiek nauki jest zonaty i jej niekiedy towarzyszy.

" Niekoniecznie. Jak widać oszołomstwo i po śmierci nie daje mu spokoju. A brytyjska królowa obdarzyła go szlachectwem...."

Szlachcic naszych czasow. Wychowany przez Mame. Mial zadatki na lidera i je wykazal. Niewiele jest angielskich osiagniec w naszych czasach. Bitelsi i ich lider/ko-lider John jest jednym z nich.

PF
        • boomerang Re: Gra w duszy 29.07.24, 23:14
          > Wojciech Sadurski był powiedział:

Wspaniała inauguracja Igrzysk. Z Paryżem jako stadionem i Sekwaną w roli głównej. Francuska bohema (genialny rezyser Laurent Pelly) pokazała to co lubi najbardziej: "e'pater le bourgoeis", w wolnym tłumaczeniu: gorszyć kołtuna.

I tu suę z profesorem można po raz pierwszy zgodzić.
          • xiazeluka Re: Gra w duszy 30.07.24, 09:56
            E tam. Kołtun islamski raczej się nie zgorszył, przeciwnie, utwierdził w przekonaniu, że Francję bez trudu podbije.
    • andrzejg Re: K O M U N I S T A 30.07.24, 10:40
      Pierwszą zwrotkę jestem w stanie sobie wyobrazić , ale pozostałych nie. W pozostałych są tylko marzenia nie do zrealizowania. Religie będą, państwa będą , a majątki to przede wszystkim. Braterska wspólnota...taki kibuc, czyli ociera się o idee komunizmu.

Zastanawiam się dlaczego kolejny raz puszczają Imagine na olimpiadzie? Powszechna wspólnota, braterstwo , a tu mamy do czynienia z zażartą walką i rywalizacją. Pokojową? Jak walka to walka, tyle że w ramach określonych reguł.

A.
    • piq "imejdrzyn" jest agitpropowym komunistycznym... 31.07.24, 01:33
      ...knotem, przyznał to sam Lennon. Słodziutka i prosta landrynka dla ćwierćinteligentów. Nie chce mi się tłumaczyć, jest gugiel. Jesteście ćwierćinteligentem i matołem, pokrak.

"'Imagine,' both the song itself and the album, is the same thing as 'Working Class Hero' and 'Mother' and 'God' on the first disc. But the first record was too real for people, so nobody bought it. It was banned on the radio. But the song 'Imagine,' which says: "Imagine that there was no more religion, no more country, no more politics" is virtually the communist manifesto, even though I am not particularly a communist and I do not belong to any movement. You see, 'Imagine' was exactly the same message, but sugar-coated. Now 'Imagine' is a big hit almost everywhere — anti-religious, anti-nationalistic, anti-conventional, anti-capitalistic song, but because it is sugar-coated it is accepted. Now I understand what you have to do."
      • boomerang Re: "imejdrzyn" jest agitpropowym komunistycznym. 31.07.24, 02:01
        Tego co mówił Lennon nie należało brać dosłownie, bo mówił cokolwiek żeby bulwersować. Podobnie jak ty, który pożegnałeś się z nami grzecznie, zapowiadając że już tu nie wrócisz. Niemniej witaj, zawsze jesteś tu mile widziany.
        • pijatyka Re: Niemniej witaj, zawsześ tu mile widziany 21.04.25, 15:58

;-D

• pikrat Re: "imejdrzyn" jest agitpropowym komunistycznym. 02.08.24, 21:30
        piq napisał:

Jesteście ćwierćinteligentem i matołem, pokrak.
        ======================

Witaj w gronie ateistów. Zawsze w Ciebe wierzyłem i też Ciebie kocham.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka