Dodaj do ulubionych

Zjazd Partii

08.12.04, 23:01
Najwięksi fanatycy i działacze Ciemnogrodu zjeżdżają się na urodziny swojego
papieża. Jak wiadomo, to właśnie Ciemnogród sprawuje faktyczną władzę w
Polsce, SLD pozwala sobie tylko na tyle, ile jest przez Ciemnogród tolerowane.

Nie lekceważcie tego wydarzenia. Mogłoby się wydawać, że to zjazd jakiejś
nędznej hołoty, jakichś niegroźnych pajaców i oszołomów, jakiegoś reliktu
średniowiecza ... Nic bardziej mylnego. To jest najpotężniejsza i
najgroźniejsza formacja polityczna w Polsce, która bez rozgłosu powoli
przekształca Polskę w katolicki Iran
Obserwuj wątek
    • wyrafinowany_rafineria Re: Zjazd Partii 08.12.04, 23:05
      tylko czekać aż się papa zdeterminizacyjno zderteminuje i wojne wypowie grekom.
      to kołakowski był głownym przyczynkiem, a raczej reakcja na niego szarej
      eminencji
      de Zanino de ranbino Fredrettiego
    • antyk52 teraz tylko czekac na reszte świty Krzysia 08.12.04, 23:09
      Jak zaraz tu wpadna żeby obwąchiwać nawzajem swoje smrody.
      • dokowski Widzisz, jaki jesteś głupi? 12.12.04, 22:38
        antyk52 napisał:

> Jak zaraz tu wpadna żeby obwąchiwać nawzajem swoje smrody.

Nie lubię i nie szanuję religijnych od dawna, zanim poznałem Krzysia. Popatrz
        na mordy ludzi, którzy co niedzielę chodzą do kościoła. Większość to fanatycy
        opętani przez zło.
        • Gość: Abaddon Re: Widzisz, jaki jesteś głupi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 22:40
          Ciekawe, co to znaczy "zło"?
          • dokowski Zło to nieżyczliwość dla innych ludzi 12.12.04, 23:03
            Zło, to odwracanie się od ludzi i poświęcanie się dla jakichś własnych celów
            czy idei.
            • Gość: Abaddon Błąd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:26
              Zło to pojęcie względne - co dla jednego jest dobrem, dla drugiego będzie złem.
              Poza tym co w tym takiego strasznego, że ktoś poświęca się dla własnych celów i
              idei - indywidualizm jest złem?
              • dokowski Mylisz różne znaczenia tego słowa 13.12.04, 19:57
                Gość portalu: Abaddon napisał(a):

> Zło to pojęcie względne - co dla jednego jest dobrem, dla drugiego będzie
                złem.

Kiedy mówię, że widziałem dobry film, to ktoś inny może się z tym nie zgodzić i
                obydwoje możemy mieć rację. Kiedy jednak mówię, że nowy film Polańskiego jest
                dobry, tak jak większość jego filmów, to odwołuję się już do pewnych kategorii
                obiektywnych, tzw. kanonów sztuki filmowej, które przyjęte są powszechnie w
                środowisku filmowców, a więc są obiektywne. Wtedy ktoś, kto zna te kanony, może
                podjąć ze mną polemikę i może nawet przekonać mnie (wskazać błędy w prowadzeniu
                aktorów, pokazać że w scenariuszu był lepszy dialog, że muzyka zamiast budować
                napięcie podpowiada widzowi, co się wydarzy wtedy, gdy powinno to być dla widza
                zaskoczeniem itp.), że się pomyliłem.

Kiedy grają w pokera i jeden wygrywa, to zdarzenie to jest dobre dla wygranego
                i złe dla przegranych, więc w pewnym sensie masz rację. Jednak gdy pomyślisz
                głębiej, zauważysz, że wygrana jest dobra obiektywnie, a przegrana jest
                obiektywnie zła. Aby to zrozumieć, musisz zauważyć, że to samo zdarzenie dla
                jednej osoby może być wygraną, a dla drugiej – przegraną..

Natomiast inne znaczenia pojęć „dobro” i „zło” nie pozostawiają już cienia
                wątpliwości – są obiektywne.

Weźmy np. „dobry uczynek”. Wszyscy ludzie rozumieją, że np. podanie ręki
                staruszce wysiadającej z autobusu czy nakarmienie głodnego to dobre uczynki.
                Takie obiektywne dobro i obiektywne zło badają badacze z dziedziny zwanej
                etyką. W etyce oczywiście istnieją trudniejsze zagadnienia niż pytanie, czy
                nakarmienie głodnego jest dobrym czy złym uczynkiem, ale tylko kwestią
                rozumienia jest to, czy udzielimy odpowiedzi poprawnej czy błędnej.

Rozważmy pojęcie „dobry telewizor”. W tym znaczeniu „dobry” też jest pojęciem
                obiektywnym. Dobry oznacza, że się nie psuje, że daje dobry obraz, że ma dużo
                funkcji itd.

> Poza tym co w tym takiego strasznego, że ktoś poświęca się dla własnych celów
                > i idei

Skoro poświęca się, to znaczy, że zaniedbuje inne cele. Zaniedbuje bliskich,
                przyjaciół, znajomych. Jeśli ma dzieci, to zaniedbuje też dzieci. Z etycznego
                punktu widzenia jest to zło, które rozumiem, a którego Ty nie rozumiesz.
                Oczywiście zakładam, że Twoje pierwsze pytanie dotyczyło etyki, dopiero później
                pomyliły Ci się dziedziny.

> indywidualizm jest złem?

Indywidualizm jest dobrem z etycznego punktu widzenia, jeśli zdefiniujemy to
                pojęcie tak jak rozumieją je najczęściej Polacy wychowani w języku
                polskim. „Indywidualizm” rozumiemy jako poczucie niezależności i odrębności
                osobistej.

Bardziej filozoficznie ujmując to rozumienie indywidualizmu powiemy, że
                indywidualizm to doktryna filozoficzna przyznająca istotne znaczenie tylko
                jednostkom. Świat zaczyna rozumieć coraz lepiej, że jest to dobra doktryna, że
                doktryny z nią sprzeczne, uznające że istotne znaczenie mają też takie byty jak
                naród, społeczeństwo, rasa itp. to doktryny złe.

Nawet z znaczeniu trzecim indywidualizm jest dobry. Postępowanie odbiegające od
                ogólnie przyjętych wzorów, rozpowszechnionych sądów, stosowanej praktyki –
                takie postępowanie jest dobre, bo wzbogaca i urozmaica nasze życie, chroni nas
                przed uniformizacją, przed podstępnym zamachem na naszą wolność – zamachem
                dokonywanym przez tych, którzy chcą naszą indywidualność ograniczyć a nasze
                postępowanie uczynić przewidywalnym.

Jeżeli chciałeś zasugerować, że indywidualizm jest złem, to napisz, jakie jest
                Twoje rozumienie indywidualizmu, być może znasz jeszcze inną definicję tego
                słowa niż jedna z trzech, które przytoczyłem.

A zresztą co tam ... dam sobie spokój z pytaniami naprowadzającymi i napiszę od
                razu o co mi chodzi. „Indywidualizm” jest superlatywem, a więc nieuczciwym
                chwytem w dyskusji jest nadawanie takiemu słowu znaczenia pejoratywnego. Jeżeli
                chcesz użyć pejoratywu, to masz do wyboru inne słowa, np.: egoizm, egotyzm,
                egocentryzm.

• cebulowy [...] 12.12.04, 22:51
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • dokowski ubecy są już dawno na emeryturze a esbecy ... 12.12.04, 23:19
            cebulowy napisał:

> ubeckich mord chadzajacych po korytarzach ministerstwa finansow

... jako moczarowcy zebrali się w LPR. A co do MF, to wierzę, że Balcerowicz
            wszystkich esbeków się pozbył od razu, bo jak inaczej udałoby mu się tak szybko
            zbudować z użyciem MF nową wolna Polskę?
        • antyk52 Re: Widzisz, jaki jesteś głupi? 12.12.04, 22:53
          > Nie lubię i nie szanuję religijnych od dawna, zanim poznałem Krzysia.

Nie watpie, choc poglady macie zblizone i o to mi chodzilo smile

> Popatrz
          > na mordy ludzi, którzy co niedzielę chodzą do kościoła. Większość to fanatycy
          > opętani przez zło.

Patrze i jakos nie zauwazylem tego opetania przez zlo w odroznieniu od postow
          pisanych przez podobnych Tobie i Krzysiowi52.
        • dachs Re: Widzisz, jaki jesteś głupi? 12.12.04, 23:23
          dokowski napisał:

> Popatrz
          > na mordy ludzi, którzy co niedzielę chodzą do kościoła.

Po co tak wczesnie wstajesz? Pospij sobie przy niedzieli dluzej smile
        • Gość: domcio Re: Widzisz, jaki jesteś głupi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 20:15
          Bywasz więc w Kościele???
    • koaa Re: Zjazd Partii 12.12.04, 23:25
      cała religia to robienie ludzi w konia
      przypomina to troche komunistyczne reformy - teraz popracujemy beda wyrzeczenia
      ale potem bedzie super
      zreszta podobna strategie dla głupów stosuje sie i dzis - np emerytury
      (jak to bedzie wspaniale jak bedziesz na tej emeryturze - bedzie sobie mozna
      podróżowac etc tylko na poczatku trzeba do niej dozyc a potem miec jeszcze
      energie zeby dupe ruszyc)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka