Gość: shadow Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.icpnet.pl 09.12.04, 12:18 Czy ktoś sprawdził co wcześniej brała albo co piła ?????? Bo aż tak "niemądrym" być chyba nie można ... Ale zapomniałem, że ona z SLD. A to wszytsko tłumaczy ... przynajmniej poziom wypowiedzi i znajomość Biblii. SLD tak trzymaj! PO i PiS nie będą musiały robić kampani wyborczej P.S. Czy ktoś wie jakie ona ma wykształcenie, albo co skończyła ??? Trzeba pogratulować rektorom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linx Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 12:22 Całe chrzescijanstwo, tak jak inne monoteistyczne religie, jest osadzone na patriarchacie, z niego w częsci wyplywają. Wedle monoteistycznego rozumienia Bóg jest płci męskiej. Adam jako jego ludzkie podobienstwo musial byc mezczyzna Ewa byla stworzona na potrzeby Adama. Tak jest w Piśmie. Niewatpliwie kobiety maja prawo czuc sie dyskryminowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.com / *.u.mcnet.pl 09.12.04, 13:03 A moze najpierw przeczytaj Stary Testament znim bedziesz o nim mowil...? Pamietaj, ze Nowy Testament bardzo szanuje kobiety. Poza tym z czusto historycznego punktu widzenia to mezczyzna polowal, ryzykowal, walczyl itd. Wiec chyba nalezalo mu sie troche wiecej do powiedzenia...? Obecnie NIE WIDZE dyskryminacji kobiet - zwlaszcza ze strony kosciola... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FELIKS Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 12:26 JARUGA I SRODA - DWIE OSZOLOMKI POWINNY UDAC SIE W PODROZ DO KOREI POLNOCNEJ - NA STALE - I TAM WYGLASZAC PRZEMOWIENIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateusz Jestem ateistą i nie biję kobiet tylko gejów i les IP: *.ebstrade.com 09.12.04, 12:27 najbardziej lubię, jak się tłumaczą, że już nie będą Odpowiedz Link Zgłoś
pwrzosin O co ta awantura? 09.12.04, 12:48 Ale sie wznieciliscie wszyscy To co jest w tym artykule jako słowa Środy to tylko stwierdzenie oczywistego faktu, zadna nagonka na Kościół. Rzymski katolicyzm z pewnością jest patriarchalny i dyskrminuje kobiety (rzeczywiscie widac to i po dopuszczeniu do kapłaństwa i po listach Pawła i po stanowisku Kościoła w paru istotnych dla kobiet kwestiach z prawami rozrodczymi i rozwodami na czele.) Niewątpliwie jest też bardzo ważny w naszym społeczeństwie. Stad oczywiscie ma pośredni wpływ na zjawisko przemocy wobec kobiet - nawet jeśli to wpływ przez zaniechanie działania. Wydaje mi sie, ze tak naprawde istotny watek jest taki, ze polska minister bedzie musiala wycofac sie z _prawdziwych_ twierdzen pod wplywem ruchu religijnego. Co oznacza, ze mieszkamy w Państwie nie prawnym, a wyznaniowym. Oraz, ze wolnosc slowa Polacy (nawet ministrowie) mają, ale w Sztokholmie, bo w Warszawie muszą mówić głosem biskupów. I mam nadzieję, że rząd "lewicowy" rozumie, że to o tą wolność i prawo tu chodzi. I nie ugnie się pod presją, tylko zostawi mi resztki złudzeń co do siły Konstytucji. Uprzejmie o to proszę pp. Belkę, Jarugę-Nowacką, Środę, oraz ich zapelcze parlamentarne. Ciekawy jestem, czy po tej liście znów trafię na listę zdrajców narodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek A jak z ateistami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 12:51 ktorzy bija zony? Skad u nich taka sklonnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: O co ta awantura? IP: *.com / *.u.mcnet.pl 09.12.04, 13:32 Ale ty glupi jestes.... pwrzosin. Odpowiedz Link Zgłoś
pwrzosin Re: O co ta awantura? 09.12.04, 14:13 Gość portalu: X napisał(a): > Ale ty glupi jestes.... pwrzosin. A jakies argumenty? Bo na razie, to nie ja wyglądam na głupiego. Odpowiedz Link Zgłoś
apollo1966 Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? 09.12.04, 12:37 no i co z tego? Środa w sumie ma rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 12:43 Będąc dziś niemłodym juz człowiekiem, przed laty brałem udział w letnim obozie kajakowym grupy młodych ludzi pod wodzą ówczesnego biskupa Karola Wojtyły. Na obozie byli ludzie nie będący jeszcze w związkach małżeńskich - jak ja, były tez i pary małżeńskie. Zarówno w nauczaniu biskupa, jak i we wzajemnym szacunku przebywajaących na spływie małzonków widać było, że religia katolicka nie tylko nie przeszkadza wzajemnej miłości, ale ją wręcz wspiera. Odbicie takiej postawy zresztą można zależć traktacie etycznym Wojtyły "Miłość i odpowiedzialność" i w jego dramacie scenicznym "Przed sklepem jubilera". Nie religia katolicka jest przyczyną zła, lecz niewłaściwe wychowanie i charakter człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakobieta Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 09.12.04, 16:18 Ładnie Pan to napisal i jestem pewna, że wśrod katolików są i tacy, którzy przykazanie - jesli nie nawet nie milości bliźniego, to przynajmniej nieczynienia zła, biorą jak najbardziej serio. Ale nie wszyscy. Podległość kobiety mężczyźnie jest podwaliną katolicyzmu - przecież to jest oczywiste. Ta podległość niestety sprzyja przemocy = zawsze łatwiej ugodzić tego, kto jest nam podporzadkowany. Wiem, są wyjątki, które zwłaszcza tego podporządkowanego będą chronić. Ale są to wyjątki, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Bardzo mądrze powiedziała. IP: *.icpnet.pl 09.12.04, 12:38 Nie ma się czego wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: Bardzo IP: 212.244.77.* 09.12.04, 12:43 Przypomina mi sie co o chrześcijaństwie głoszono w straozytnym Rzymie: ze chrześcijanie zatruwaja studnie, jedzą niemowleta i spalili Rzym. Pani Sroda reprezentuje mniej więcej ten poziom Trzeba jej wysłac poczta Katechizm KK jesli ona potrafi czytac???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: Bardzo IP: *.icpnet.pl 09.12.04, 12:52 W każdym powiedzeniu jest ziarno prawdy. "Wiedziano też, że oczekują oni bliskiego końca świata i nadejścia króla, który wtrąci w otchłań potępienia całą ludzkość, prócz garstki wybranych. A kim będą owi wybrani? Ci, którzy gardzą wszystkim, co stanowi o radości i pięknie życia: miłością, zabawą, igrzyskami, nauką i sztuką, nawet ziemską ojczyzną. Wszystko to, wobec oczekiwania na dzień ostateczny, nie miało dla chrześcijan żadnego znaczenia; więcej, było złe, szkodliwe, grzeszne. Fanatyzm i prymitywizm takich poglądów musiał przerażać każdego człowieka wykształconego i przywiązanego do wielkich osiągnięć ducha. Chrześcijaństwo w swej pierwotnej postaci groziło zagładą całemu dorobkowi cywilizacji. W ciągu wieku drugiego, już po czasach Tacyta i Swetoniusza, zaczęła dokonywać się w tym ruchu religijnym stopniowa przemiana. Koniec świata i królestwo Mesjasza nie nadchodziły. Płomienna wiara i nieustępliwość przekonań pierwszych pokoleń musiały ustąpić wymogom życia. Trzeba było pogodzić się ze społeczeństwem i kulturą, dostosować ideały królestwa niebios do warunków ziemskiego bytowania. Te przemiany, tak brzemienne w skutki, dokonywały się powoli. W pierwszym wieku, w czasach Nerona, nikt jeszcze nie mógł przewidzieć, że garstka prostaków i fanatyków da początek ruchowi, który kiedyś przekaże skarby antycznej myśli barbarzyńskim ludom nowej Europy." (prof. Aleksander Krawczuk, "Neron", s. 288-289, Czytelnik, Warszawa 1984) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: Bardzo IP: 212.244.77.* 09.12.04, 13:04 Chrześcijaństwo nigdy nie gardziło zyciem ani pieknem, zabawa, miłoscia??? (hahaha). Jezus uczestniczył w imperezach, jadł z celnikami i bawił sie. Zresztą to zarzucali mu faryzeusze. Inaczej głosiły sekty gnostyczne powstałe w strozytności: np. manicheizm,katarzy, WALDENSI, których postawe własnie opisał Krawczuk drogi Waldi.... Dzieła strozynych byly przechowywane w klasztorach i studiowane przez kler stanowiący jedna z nielicznych grup ludzi sredniowiecza, którzy nie byli analfabetami(Długosz, Kadlubek, Skarga to byli ksieza). Nie byloby tomizmu św. Tomasza z Akkwiny gdyby nie Arystoteles!. Częsc z dzieł została zrabowana w czasie najazdów islamistów. Przestan czytac artykuly propagandowe, weź sie solidnie za nauke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: Bardzo IP: *.icpnet.pl 09.12.04, 13:25 Gość portalu: uk napisał(a): > Chrześcijaństwo nigdy nie gardziło zyciem ani pieknem, zabawa, miłoscia??? > (hahaha). Jezus uczestniczył w imperezach, jadł z celnikami i bawił sie. > Zresztą to zarzucali mu faryzeusze. J 12,25 Ten, kto kocha swoje życie, traci je, a kto nienawidzi swego życia na tym świecie, zachowa je na życie wieczne. Flp 4,5 Pan jest blisko! O nic się już zbytnio nie troskajcie, ... > Dzieła strozynych byly przechowywane w klasztorach i studiowane przez kler > stanowiący jedna z nielicznych grup ludzi sredniowiecza, którzy nie byli > analfabetami(Długosz, Kadlubek, Skarga to byli ksieza). Nie byloby tomizmu św. > Tomasza z Akkwiny gdyby nie Arystoteles!. No właśnie. > Częsc z dzieł została zrabowana w > czasie najazdów islamistów. > Przestan czytac artykuly propagandowe, weź sie solidnie za nauke... Rozprzestrzeniając się ze swej kolebki na Półwyspie Arabskim, islam, który początkowo był jedynie okazyjnie traktowanym wyznaniem hordy arabskich zdobywców, przekształcił się w żarliwą wiarę milionów niearabskich wyznawców i dzięki temu, że zawojował serca i dusze podbitych narodów, wszedł w obręb spuścizny starożytności, stając się jej dziedzicem. Dość często przecenia się czysto arabski wkład do kultury islamu; to raczej bardziej cywilizowane ludy Egiptu, Syrii, Mezopotamii i Persji stały się, po przejściu na islam, twórcami jego prawdziwej siły. Niewielu pisarzy, filozofów i myślicieli, których imiona łączymy z rozkwitem cywilizacji islamu, było pochodzenia arabskiego. Przekaz tradycji, wiedzy i nauki greckiej dokonał się za pośrednictwem Aleksandrii i innych starożytnych ośrodków kultury klasycznej. Jednakże w ciągu tysiąca lat od narodzin Mahometa islam był dominującą cywilizacją na półkuli zachodniej. Sąsiednie cywilizacje, czy to w Azji Środkowej, Afryce, czy też w Europie, jeszcze długo pozostawały - w porównaniu z nim - zacofane i ubogie; a kiedy w końcu zaczęły pod względem osiągnięć intelektualnych dorównywać dokonaniom świata muzułmańskiego, okazało się, że wiele z nich zawdzięczają tradycjom i inspiracji kultury islamu. (Ilustrowana historia świata, red. prof. Geoffrey Barraclough) Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Re: Bardzo 09.12.04, 13:37 Jak to ktoś kiedyś powiedział: "Jeszcze w XV w. każdy sznujący się gracz postawiłby swoje pieniądze na islam, nie na chrześcijaństwo." Może jest w tym pewna przesada (XV wiek w Europie to już prawie renesans - w Italii od wieku albo dwóch), ale dobrze oddaje skalę zacofania Europy względem świata islamu w średniowieczu. Ale jest sporo prawdy też w tym, że dla ludzi antyku chrześcijaństwo było ogromną rewolucją światopoglądową. Takie rzeczy jak asceza, umartwianie się (ci Szymoni Słupnicy...), pogarda dla doczesnego świata i docsesnych bogactw, chęć izolacji (klasztory) - to było dla wychowanych w tradycji kultury grecko - rzymskiej ludzi coś zupełnie niezrozumiałego. Podobnie jak fanatyzm i nietolerancja religijna - w końcu politeizm nie kłócił się o prawdziwość tego czy innego boga. Co do kobiet - warto pamiętać, jak była sytuacja kobiety przed chrześcijaństwem - np, w Grecji. Praktycznie pozbawiona praw, zdana na męża, zamknięta w domu... W republikańskim Rzymie mężczyzna miał nad rodziną władzę życia i śmierci... A więc tradycja patriarchalizmu jest o wiele starsza niż chrześcijaństwo i katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: Bardzo IP: 212.244.77.* 09.12.04, 13:50 Demo. W tym samym czasie na terenie ludów barbarzyńskich (także w Polsce az do przyjęcia przez nia chrztu)swoją kobiete, dziecko i starca(także rodzica) mozna było bezkarnie zabić.Zresztą to wraca w postaci aborcji i eutanazji pod plaszczykiem rozwoju cywilizacyjnego. Rozwoju????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: Bardzo IP: 212.244.77.* 09.12.04, 13:41 Proponuje nie cytowac cytatów ,ktorych nie rozumiesz i nie cytowac ich fragmentarycznie. "Litera zabija, Duch ozywia" i "Słowo Boze nie jest do prywatnych objasnień"(NT) Własnie takie prywatne, fragmentaryczne objasnienia powstały do powstania sekt. Kto kocha SWE zycie,czyli zycie wg swojej woli ,a nie woli Boga,a wola Boga jest: "Przyszedłem wam dac zycie i dac je wam w obfitości", "Raduj sie w Panu a On spełni pragnienia twego serca" i zycie w miłości do ludzi i Boga( a nie w przemocy) "O nic sie zbytnio nie troskajcie"-to chyba wspaniale!Całkowita ufnośc Bogu, jego boskiej opiece. To wystepuje przeciwko miłości, zabawom i zyciu? Gdzie się tego dopatrzyłes? Nie pisze ,ze islam nie zostawił swego bogatego dorobku(proponuje wycieczke do Wenecji), ale ,że w czasie najazdów jego przedstawiciele niszczyli i rabowali dorobek chrzescijan. także Polske w czaie najazdów tureckich. Doucz się Waldi i nie ośmieszaj sie z tymi fragmentami Bibli wyrwanymi z kontekstu, ogolnego przeslania ewngelicznego, rozumianego literalnie i w dodatku we wspólczesnym j. polskim(tłumaczenie z oryginałów nie zawsze jest fortunne dla Twoje wiadomości).Przejdź sie do Kościoła albo zapisz sie na studia teologiczne, potem cytuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Przesłanie ewangeliczne IP: *.icpnet.pl 09.12.04, 13:49 1 Tes 1,10 oczekiwać z niebios Jego Syna, którego wskrzesił z martwych 1,10 nadchodzący gniew 2,16 ostateczny gniew Boży 2,19 chwila Jego przyjścia 3,13 przyjście Pana naszego Jezusa ze wszystkimi Jego świętymi 4,15 przyjście Pana 5,2 dzień Pański 5,3 przyjdzie na nich zagłada 5,4 ów dzień 5,23 przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa 2 Tes 1,7 z nieba objawi się Pan Jezus z aniołami swojej potęgi w płomienistym ogniu, wymierzając karę tym, którzy Boga nie uznają i nie są posłuszni Ewangelii Pana naszego Jezusa. 1,10 ów dzień 2,1 przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa 2,3 [dzień ten nie nadejdzie] dopóki nie przyjdzie najpierw odstępstwo 2,8 objawienie swego przyjścia 1 Kor 1,7 objawienie się Pana naszego Jezusa Chrystusa 1,8 dzień Pana naszego Jezusa Chrystusa 3,13 dzień [Pański] 4,5 przyjdzie Pan 5,5 dzień Pana Jezusa 7,29 Mówię bracia, czas jest krótki. 10,11 ... nas, których dosięga kres czasów. 11,26 śmierć Pana głosicie, aż przyjdzie. 15,23 czas Jego przyjścia 15,52 W jednym momencie, w mgnieniu oka, na dźwięk ostatniej trąby - zabrzmi bowiem trąba - umarli powstaną nienaruszeni, a my będziemy odmienieni. 16,22 Pan nasz nadchodzi (lub: Przyjdź, Panie nasz!) 2 Kor 1,14 dzień Pana naszego Jezusa Rz 2,5b ... dzień gniewu i objawienia się sprawiedliwego sądu Boga, który odda każdemu według czynów jego. Flp 1,6 dzień Jezusa Chrystusa 1,10 dzień Chrystusa 1,28 zapowiedź zagłady 2,16 dzień Chrystusa 3,20 wyczekujemy Pana naszego Jezusa Chrystusa 4,5 Pan jest blisko! O nic się już zbytnio nie troskajcie, ... Ga 4,4 pełnia czasu Ef 5,6 nadchodzi gniew Boży na buntowników Kol 3,4 Gdy ukaże się Chrystus, nasze życie, ... Tt 2,13 oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa, ... 1 Tm 4,1 czasy ostatnie 6,14 objawienie się Pana naszego Jezusa Chrystusa 2 Tm 1,12 ów dzień 1,18 ów dzień 3,1 dni ostatnie 4,1 Jego pojawienie się 4,8 ów dzień 4,8 pojawienie się Jego Hbr 1,2 ostateczne dni 9,26 teraz na końcu wieków 9,28 ukaże się (...) dla zbawienia tych, którzy Go oczekują 10,37 Jeszcze bowiem za krótką, za bardzo krótką chwilę przyjdzie Ten, który ma nadejść, i nie spóźni się. 12,27 nastąpi zniszczenie tego, co zniszczalne Jk 5,3 dni ostateczne 5,5 dzień rzezi 5,7 Trwajcie więc cierpliwie, bracia, aż do przyjścia Pana. 5,8 przyjście Pana jest już bliskie 5,9 Oto sędzia stoi przed drzwiami 1 P 1,5 czas ostateczny 1,7 objawienie Jezusa Chrystusa 1,13 objawienie Jezusa Chrystusa 1,20 ostatnie czasy 4,7 Wszystkich zaś koniec jest bliski. 4,13 objawienie się Jego chwały 4,17 Czas bowiem, aby sąd się rozpoczął od domu Bożego. Jeżeli zaś najpierw od nas, to jaki będzie koniec tych, którzy nie są posłuszni Ewangelii Bożej? 5,1 chwała, która ma się objawić 5,4 Kiedy zaś objawi się Najwyższy Pasterz, otrzymacie niewiędnący wieniec chwały. 2 P 1,16 przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa 2,9 dzień sądu 2,12 zagłada 3,3 ostatnie dni 3,4 Jego przyjście 3,7 ogień na dzień sądu i zguby bezbożnych ludzi 3,10 Jak złodziej przyjdzie dzień Pański, ... 3,11 wszystko w ten sposób ulegnie zagładzie 3,12 przyjście dnia Bożego 3,14 starajcie się, aby [On] was zastał bez plamy i skazy - w pokoju 1 J 2,18 Dzieci, jest już ostatnia godzina, ... 2,18 już jest ostatnia godzina 2,28 gdy się zjawi 2,28 dzień Jego przyjścia 3,2 gdy się objawi, będziemy do Niego podobni 4,17 dzień sądu Jud 6 sąd wielkiego dnia 14 Oto przyszedł Pan z miriadami swoich świętych, aby dokonać sądu nad wszystkimi i ukarać wszystkich bezbożników za wszystkie bezbożne uczynki, przez które okazywała się ich bezbożność, i za wszystkie twarde słowa, które wypowiadali przeciwko niemu grzesznicy bezbożni. 18 ostatnie czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: Przesłanie ewangeliczne IP: 212.244.77.* 09.12.04, 13:58 Za duzo propagandy mój drogi. Znowu cytujesz cos czego nie rozumiesz i wychodzi bełkot. Co maja znaczyć te pojedyncze przydawki, przymiotniki? Nie wiem czy coś dotrze ale przeslaniem ewngelicznym jest : "jakie jest najwieksze przykazanie"-zapytali Jezusa. "Kochaj Boga swego, a blixniego swego jak siebie samego" JAK SIEBIE SAMEGO! To znaczy kochaj siebie, swoje zycie, to co przynosi Ci zycie."Kochajcie swoich nieprzyjaciół. Kochajcie, nie złorzeczcie" To sa przesłania ewngeliczne. A Ty piszesz o sądzie ostatecznym, ktory nie tyczy sie juz zycia ziemskiego: ci którzy zyja z Bogiem do niego pójda, Ci ,którzy nie beda chcieli nie pójda,niekt ich nie zmusi. No i...? Nie moge juz czytac Twego głupawego bełkotu wybacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: Przesłanie ewangeliczne IP: *.icpnet.pl 09.12.04, 14:06 Gość portalu: uk napisał(a): > Nie moge juz czytac Twego głupawego bełkotu wybacz. Przecież nie musisz. Możesz w takim razie jeszcze raz przeczytać "przesłanie ewangeliczne" i słowa Aleksandra Krawczuka: "Wiedziano też, że oczekują oni bliskiego końca świata i nadejścia króla, który wtrąci w otchłań potępienia całą ludzkość, prócz garstki wybranych." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: Przesłanie ewangeliczne IP: 212.244.77.* 09.12.04, 14:16 Czytam często przesłanie ewangeliczne ,prosto z Ewangelii. Prawde a nie bełkot, którym ktos Cie zaraża przez internet(mam RACJĘ?) Przykro i głupio ,że ktos Cie tak robi w konia. "Król wtrąci w otchlań?" Panie Krawczuk ,cytat słow Jezusa prosto z Ewangelii specjalnie dla pana i tych ,którzy jeszcze nie dali sie wykiwac: "Nie przyszedłem świat sądzić ,ale zbawić ,aby odszukać to co zginęło". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: Przesłanie ewangeliczne IP: *.icpnet.pl 09.12.04, 14:24 Gość portalu: uk napisał(a): > Czytam często przesłanie ewangeliczne ,prosto z Ewangelii. Prawde a nie bełkot, > > którym ktos Cie zaraża przez internet(mam RACJĘ?) > Przykro i głupio ,że ktos Cie tak robi w konia. > "Król wtrąci w otchlań?" Panie Krawczuk ,cytat słow Jezusa prosto z Ewangelii > specjalnie dla pana i tych ,którzy jeszcze nie dali sie wykiwac: > "Nie przyszedłem świat sądzić ,ale zbawić ,aby odszukać to co zginęło". > Pozdrawiam Ale tu nie chodzi o to, co rzekomo głosił Jezus, tylko o to, co głosili pierwsi chrześcijanie. W "przesłaniu ewangelicznym" są bezpośrednie cytaty z pism czołowych przedstawicieli wczesnego chrześcijaństwa. I jest ich (cytatów) dosyć sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: Przesłanie ewangeliczne IP: 212.244.77.* 09.12.04, 14:35 Nie "rzekomo" ,tylko to co głosił Jezus jest zawarte w Ewangeliach spisanych przez jego pierwszych uczniów: Mateusza, Jana,Łukasza i ucznia św. Pawła-Marka. "Rzekomo" jest to czym Cie karmia przez internet zerując na niewiedzy ludzi. A cóz to za cytaty pism ? Znowu gnoza, manicheizm i katarstwo? Tym ,ktorzy Cie karnia propaggandą napisz i wyslij kilka działan matematycznych: 2+2=15, 4 x 2 =843 7-2=596745 Sa mniej więcej tyle warte co cytowane przez Ciebie "przesłanie" Musze juz iśc ,jak chesz dalej gadac to podaj swój mail. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: Przesłanie ewangeliczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 15:35 Gość portalu: uk napisał(a): > A cóz to za cytaty pism ? Znowu gnoza, manicheizm i katarstwo? To są cytaty z listów apostolskich wchodzących w skład kanonu Nowego Testamentu (Pawła, Piotra, Jakuba, Jana, Judy Tadeusza). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: Przesłanie ewangeliczne IP: 212.244.77.* 10.12.04, 11:24 "Litera zabija, Duch ozywia"-to tez cytat z Nowego Testamentu. Teksty z Pisma trzeba umiec odczytac,a przede wszytskim trzeba być wierzącym i znac calokształt Biblii- Słowo Boze jest bowiem samym Chrystusem(ktory był Słowem wcielonym). Jak chcesz znac Słowo nie znając Boga? Biblia to nie zwykła ksiązka w stylu księzki kucharskiej. Podaj konkretne cytaty ,chetnie je wytłumaczę pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: Przesłanie ewangeliczne IP: *.icpnet.pl 10.12.04, 12:53 Gość portalu: uk napisał(a): > Jak chcesz znac Słowo nie znając Boga? > Biblia to nie zwykła ksiązka w stylu księzki kucharskiej. > Podaj konkretne cytaty ,chetnie je wytłumaczę > pozdro Dziękuję, znam (wy)tłumaczenia. Czytam "po swojemu") pzdrw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: Przesłanie ewangeliczne IP: 212.244.77.* 10.12.04, 13:27 ...czyli jestes mądrzejszy niz sam Pan Bóg gratulacje... Jezus powiedzial do apostołów: "Kto was slucha mnie słucha, jesli moje słowo zachowaja , wasze zachowają" "Cokolwiek zwiążecie na ziemi bedzie związane w niebie, cokolwiek rozwiążecie na ziemii bedzie rozwiązane w niebie" Słowa apostołów w Dzijów Apostolskich:"Postanowiliśmy: my i Duch Świety(...)" Jesteś madrzejszy od Boga ,który zechciał działać i mówić przez swoich apostołow, proroków, nauczycieli, charyzmatyków, mistyków przez 2000 lat plus naukowców, teologów, historyków badających Pismo przez te wieki, całego doświadczenia Kościoła w ciagu tego czasu. Jestes najmadrzejszy i nie potrzebujesz od nikogo pouczenia :0) no to ....powodzenia!!!)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: Przesłanie ewangeliczne, aha IP: 212.244.77.* 10.12.04, 13:33 Jeszcze cytat z Nowego Testamentu na temat czytania "po swojemu". "Słowo Boże nie jest do prywatnych objaśnień"- poszukaj dokładnie gdzie to jest przeciez znasz cała Biblie świetnie na pamieć Łacznie z jezykiem oryginalnym:greką,hebrajskim i aramejskim mam nadzieję-to może sie przydac))) Pozdro,Uki Odpowiedz Link Zgłoś
r202 Re: Bardzo 09.12.04, 13:16 A skąd profesor Krawczuk wiedział, co wiedziano, co myślano i czego się obawiano w starożytnym Rzymie? Prof. Krawczuk w książkach swych przemycał propagandę i poglądy własne - tyle, że czynił to znacznie inteligentniej niż inny tytan intelektu owych czasów i poczytny autor, niejaki Longin Pastusiak (też profesor). Nie przypadkiej Krawczuk został ministrem od kultury w ostatnich latach peerelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uk Re: Bardzo IP: 212.244.77.* 09.12.04, 13:28 A ja prponuje jeszcze przeczytać ksiązke Krawczuka w całości, a nie przytaczac fragmrnt.Bo albo: 1. pomylil chrześcijan z sektami pierwszych wieków 2. pisząc o "zabawach" Rzymian miał na mysli igrzyska gdzie toryturowno ludzi, także chrześcijan( zgineło ich troche w ten sposób-prawie wszyscy apostołowie), "miłości"- która były orgie urzadzane u co bogatszych patrycjuszy? Bo jesli tak to rzeczywiście chrześcijanie byli przeciwko. Bo chrześcijaństwo ogolnie wystepuje przeciwko przemocy. Oprócz oczywiscie przemocy wobec kobiet ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiedzmin Re: Popier... ta babe czy co? IP: *.chello.pl 09.12.04, 12:41 Jakies chore stworzenie. Tylko czy NFZ bedzie mial kase aby wyleczyc ? Chyba nie bo kolesie tej baby Alex Naumann i Mariuszek Łapinski (ps. Łapka) wyciagneli co sie da. Zdumiewajace.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek teraz zbierają punkty u popaprańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 12:42 U kogo mogliby stracić, u tego już dawno stracili, teraz starają się pozbierać punkty u popaprańców. Żerują na nienawiści do: Kościoła Rzymsko-Katolickiego, mężczyzn, ekonomii, losu (np. bezrobotnych), a przede wszystkim liczą na niezdolność do powiązania zależności przyczynowo-skutkowych. Liczą na ludzi kieujących się uczuciami, a nie wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodaczka Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: 64.213.237.* 09.12.04, 12:45 Cos w tym jest!!Moza ta tradycja surowego ojca, ktory kaze , nie jest juz tak silna, ale w wielu rodzinach wszystko w domu odbywalo sie pod potrzeby mezczyzny, "Pana domu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolek Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.isionline-dialin.de 09.12.04, 12:46 PRECZ z fundamentalizmem katolockim w zdewocialej Polce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pea ktokolwiek to powiedział - miał rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 12:47 tego typu wierzenia, jak katolickie, z pewnością są żyznym podłożem dla dyskryminacji kobiet. przypominam sobie taki cytat z pewnej "świętej" księgi: "żony bądźćie posłuszne mężom"... który katolik zaprzeczy, że "tak napisano"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: ktokolwiek to powiedział - miał rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 12:49 W Manifescie Komunistycznym tez napisano, ze zony beda wspolne. Czy to znaczy, ze marksizm jest ideologia wroga kobietom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: ktokolwiek to powiedział - miał rację IP: *.icpnet.pl 09.12.04, 12:59 Gość portalu: Leszek napisał(a): > W Manifescie Komunistycznym tez napisano, ze zony beda wspolne. Czy to znaczy, > ze marksizm jest ideologia wroga kobietom? Niestety kolego, w Manifeście Komunistycznym nic takiego nie napisano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: ktokolwiek to powiedział - miał rację IP: *.pcz.czest.pl 09.12.04, 12:54 A pamietasz dalszy ciag tego cytatu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pea Re: ktokolwiek to powiedział - miał rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 13:04 dosłownie nie pamiętam, sens mniej więcej tak. ale to, że w dzieci, rodzice, mężowie, żony mają się na wzajem szanować i takie tam. ale to wcale nie umniejsza znaczenia tego pierwszego cytatu - on po prostu jasno wskazuje na hierarchię, która "ma" w rodzinie obowiązywać. teraz jest to juz pewnie rozmiękczane, bo pewnie katolicyzm tez ma wiele odcieni radykalizmu, ale jak dla mnie same podstawy (zawarte w pismach) "zasiewają" w duszyczkach sposób patrzenia z góry na kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: ktokolwiek to powiedział - miał rację IP: *.com / *.u.mcnet.pl 09.12.04, 14:07 Gość portalu: pea napisał(a): > tego typu wierzenia, jak katolickie, z pewnością są żyznym podłożem dla dyskrym > inacji kobiet. przypominam sobie taki cytat z pewnej "świętej" księgi: "żony bą > dźćie posłuszne mężom"... który katolik zaprzeczy, że "tak napisano"? Napisz, co jest dalej: mezowie szanujcie zony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pea Re: ktokolwiek to powiedział - miał rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 15:18 róznica między znaczeniem słowa "posłuszeństwo" a "szacunek" jest - przynajmniej dla mnie - wyraźna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogien BOLI KATOLICYZM? - PRZEJDZ NA ISLAM LUB KOMUNIZM! IP: 57.66.51.* 09.12.04, 12:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Komuchy mordowaly wszystkich rowno, bez wzgledu na IP: *.pcz.czest.pl 09.12.04, 12:51 plec. A swoja droga powinniscie podziekowac katolikom za to, jak was potraktowali po 89 roku. Swiadectwa moralnosci nam nie wystawiajcie, powinniscie sami wiedziec, ze sa granice smiesznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Brzydka i z amnezja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 12:51 Nie dosc, ze Sroda ma gebe brzydsza niz d... murzyna, to jeszcze cierpi na amnezje. Cz pani minister przypadkiem nie kontaktowala sie ostatnio z niajakim Michnikiem i nie zarazila sie "niepamiecia" od niego? - vide amnezja Michnika przed komisja sledcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 09.12.04, 12:52 Pani minister Środa nie powinna w ten sposób się wypowiadać. Widać,że nie wie czym kieruje się prawdziwy katolik i religia katolicka, bo gdyby tego doświadczyła to nie mogła by w ten sposów sformułować swojego wystąpienia, bo to brzmi jak nagonka i jest krzywdzące dla ludzi prawdziwie wierzących ,ale wierzących i działających nie słowem tylko czynem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewitta Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.range81-157.btcentralplus.com 09.12.04, 12:53 Jesli tak powiedziala, to wielkie brawa dla tej pani. Jesli nie to szkoda!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brat Wilhelm Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.wspolnota.org.pl 09.12.04, 12:54 Pani minister ma rację, a LPR myli Polskę z Kościołem. Nie widzę jaką to niby szkodę miałaby wyrządzić Polsce ta wypowiedź. Wręcz przeciwnie świadczy tylko o racjonalnym myśleniu Pani minister. A Święte Oburzenie partii prawicowych to tylko dowód że w Polsce wciąż jeszcze pokutuje średniowiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzica Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.derby.ac.uk 09.12.04, 12:55 Powiedziala, czy nie - ktos ma racje i niepotrzebne jest to wszechobecne "oburzenie". Na co sie oburzaja ci ludzi?? Na to,ze kiedys to mezczyzna mial najwieksza wladze i jak wymyslano bogów, to dawano im meskie wizerunki?? Kobiety-boginie nie przetrwaly proby czasu. Jaki Zyd czy chrzesnijanin zwrocilby sie do bogini (slabej, podporzporzadkowanej mezczyznie kobiecie?) kobiety kupowano od ojcow, a nie modlono sie do nich. Jasne,ze to nie fair - a rzad wypelniony po brzegi mezczyznami sie burzy... Ech.. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk52 Pani Środa z własnego doświadczenia? 09.12.04, 12:56 Prażona po pysku to ona musiała być ładnie, aż sie na mózg starej ropusze przerzuciło. Czyżby z rodziny katolickiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodaczka Re: Pani Środa z własnego doświadczenia? IP: 64.213.237.* 09.12.04, 13:07 Co sie z tym krajem zrobilo, dewoci rzadza!!Tak bronia swojej religii, ale jak wyjda z kosciola--nie przestrzegaja nauk katolickich wcale.( oszustwa,zawisc, maltretowanie dzieci i zon,dzieci w beczkach kapusty,aborcje, padofilia!! ,itd.). Tak 2000lat katolicyzmu uksztaltowalo narod. Bo ludzie wprawdzie do kosciola chodza, ale nauk nie sluchaja lub maja zle przyklady zachowan od swoich ksiezy. Wystarczy zobaczyc, co sie dzielo na plabani znanego ksiedza !!A na wsiach opowiesci o dzieciach gospodyni nie byly rzadkoscia.Taki to mamy katolicyzm.Duzo sie mowi, malo robi. Zresztz w innych katolickich krajach nie jest lepiej.Ogolnie-Balagan. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk52 kolejny bredzący frustrat 09.12.04, 13:26 Co sie z tym krajem zrobilo, bandyci rzadza!!Tak bronia swojego prawa, ale jak wyjda z pracy--nie przestrzegaja prawa wcale.( oszustwa,zawisc, maltretowanie dzieci i zon,dzieci w beczkach kapusty,aborcje, padofilia!! ,itd.). Tak 5000lat prawa uksztaltowalo narod. Bo ludzie wprawdzie do szkoly chodza, ale prawa nie przestrzegaja lub maja zle przyklady zachowan od swoich sasiadow. Wystarczy zobaczyc, co sie dzieje w calej Polsce !!A na salonach opowiesci o 5 milionach 'wziatki' nie byly rzadkoscia.Takie to mamy państwo prawa.Duzo sie mowi, malo robi. Zresztz w innych "demokratycznych" krajach nie jest lepiej.Ogolnie-Balagan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateista przeciez ta Pani ma rację IP: *.vogel.pl 09.12.04, 12:59 i pieprzenie katolików tu nic nie zmieni... kobiety są w tej religii na lepszej pozycji niz w islamie.. ale tez mozna miec wiele zastrzeżen jakbym był babą bylbym wojującym ateistą, a nie tylko ateistą pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: przeciez ta Pani ma rację IP: *.nibco.pl 09.12.04, 14:03 Myślę, że pieprzenie katolików może to zmienić. Albowiem urodzą się nowe siły, które będą miały choć niewielką szansę myśleć jak człowiek normalny nie spaczony żadną religią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakobieta Re: przeciez ta Pani ma rację IP: 156.17.218.* 09.12.04, 14:32 Dzięki za głos rozsądku - zwariować można od tego, co tu wypisują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateista Czy ona pracuje jeszcze na UW ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.12.04, 13:00 Nic dziwnego,ze w tym rzadzie sa tacy ministrowie,ale przecierz ta idiotka pracuje na UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga kolejna czerwona idiotka IP: *.crowley.pl 09.12.04, 13:00 Istotnioe nalezałoby jak najprędzej zliwidowac tych cymbałów u władzy!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek nieprawda, lepiej załatwi czerwonych niż Wasserman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 13:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Pani minister - propozycja IP: *.katowice.pik-net.pl 09.12.04, 13:01 a jakby zrobić Jezusa kobietą to by wystarczyło?była by Pani wtedy zadowolona i zajęła się tym co minister powinien robić, a nie zajmować się pierdołami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Katolicyzm źródłem przemocy wobec kobiet? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 13:05 a moze twoj maly cichy domek zaorac, gdzie matka na kolanach czysci podlogi a zona z przyklejonym usmieszkiem szczesliwej kobiety podaje Ci do lozka sniadanko, bencwale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j007 Re:ŻEGNAMY PANIĄ ŚRODĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 13:11 Żegnamy panią środę w czwartek. Odpowiedz Link Zgłoś