Dodaj do ulubionych

Poezja Benedyktologiczna

26.04.05, 00:26
Gazeta Wyborcza, Jarosław Mikołajewski 24-04-2005, ostatnia aktualizacja
24-04-2005 20:20

Benedykt XVI ma twarz pogodną, serdeczną, mówi, idzie i błogosławi własnym
oddechem i rytmem. Wydaje się i delikatny, i silny - pisze Jarosław Mikołajewski

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2672238.html
... a zatroskana, madra twarz Josefa Wisarionowicza pochylila sie nadz
dzieckiem...
Obserwuj wątek
    • kropekuk Re: Poezja Benedyktologiczna 26.04.05, 00:32
      Przeciez ci idioci chca Michnika przyprawic o zawal serca. Albo o wylew krwi do
      mozgu... Hela L. niszczy te gazete!
    • marianna.rokita Re: Poezja Benedyktologiczna 26.04.05, 01:22
      Helga, poplakalam sie ze smiechu smile

smile)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
      • kropekuk Fakt, nad tym trzeba plakac...Ale czy sie smiac? 26.04.05, 01:36
        Przeciez wy w tej paranoi zyjecie, dziewczyny... sad
        • marianna.rokita Re: Fakt, nad tym trzeba plakac...Ale czy sie smi 26.04.05, 01:41
          Mowisz,zeby sie umowic z Patience, na wspolne lamenty ?
          Eee, co ty, obawiam sie,ze zamiast lamentow byly by wrzaski malpoludek, i walka
          o terra-toriumsmile)))
          Bez obrazy Pat hihi.

Jak Giertych dojdzie do WADZY zalatwiaj mi azyl smile

Ide juz naprawde, czas na make.......(tu zadzialala Mysia)
        • owca_czarna Re: Fakt, nad tym trzeba plakac...Ale czy sie smi 26.04.05, 01:50
          kropekuk napisał:

> Przeciez wy w tej paranoi zyjecie, dziewczyny... sad

A jak pytam ekspertów o Sąd Ostateczny to nikt mi nie chce odpowiedzieć.
          Ile było oburzenia, gdy założyłam ten wątek.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=20833836&a=20833836
          To jest takie nasze polskie "pod publiczkę".

pozdrawiam czarna_owca
    • perlii-czka daruj sobie nienawistnico, pacjentko! 26.04.05, 02:29
      czlowiek niczego zlego nie zrobil, a ty juz plujesz swoim jadem. haldolku moze?
      • kropekuk Moze i niczego zlego, ale CO DOBREGO? 26.04.05, 02:39
        Ten czlowiek nie potrafi pisac - i w tym sek. A poza tym ta jego pisanina ma
        sie nijak do tesknot Naczelnej do "obiektywizmu i dystansu mediow
        brytyjskich"...
      • t0g Styl kwiecisty nalezy...jak po polsku discourage? 26.04.05, 02:49
        Ckliwy, kwiecisty, nadmiernie pompatyczny... to wszystko nalezy zwalczac.

A juz styl PERLISTY najbardziej.
    • krzys52 ___ Ciekawe jakim ten jest aktorem???? 26.04.05, 06:41
      "Benedykt XVI mówi językiem ewangelii, nie teologii"

Bo ta prasa tak go reklamuje jakby wczesniejszy urzad do spraw wiary, ktorym
      dowodzil, nie mial zadnego wplywu, na to, jakim B16 byl przedtem. Jako szef
      Kongregacji Wiary bardziej pasowal do urzedu ze swoja surowoscia, ortodoksja,
      teologia, zasadami itp. - punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia.

Na nowym miejscu nie do pomyslenia bylby teraz taki sam Ratzinger jak przedtem.
      Papiez to teraz showman - a papiestwo to show business. Zylasty asceta nie jest
      tam mile widziany.

Pozdrawiam
      K.

• wesoly33 Re: ___ Ciekawe jakim ten jest aktorem???? 26.04.05, 23:46
        poszczekac tylko sobie mozecie
        kundelki
        • kropekuk Weselku, jak na Krzysia to KOMPLEMENT 27.04.05, 03:35
          Tyle, ze mija sie z prawda, bo Benedykt wcale nie zylasty, ale raczej
          okraglutki wink Lubie Ratzingera!
    • sen.dzia.li Re: Poezja Benedyktologiczna 27.04.05, 02:50
      Oczywiście Mikołajewski dał z tą wazeliną do pieca. Jednak dla odmiany warto
      zauważyć, że Benek ma bardzo dobre notowania nie tylko u religianckich
      wazeliniarzy, ale równiez u bywalców serwisu internetowego Racjonalista, który
      to serwis przyciąga raczej trzeźwiejsze umysły, a nie zaczadzonych religianckim
      przesądem. Po lewej stronie strony, która powinna sie otworzyć, zamknięta
      niedawno ankieta, w której najbardziej pozytywna dla Benka odpowiedź okazała
      się zwycięską w głosowaniu:

www.racjonalista.pl/kk.php/d,10
      • patience Re: Poezja Benedyktologiczna 27.04.05, 03:09
        W zasadzie trudno dzis ocenic, na ile racjonalne bylo glosowanie racjonalistowwink
        Zdaje sie, ze od dwoch tygodni Polska przezywa ciezki odlot, ktory trudno nazwac
        racjonalnym, ale rownie trudno chyba - religijnym. Histeria tlumu, choc niejasno
        powiazana z religia lub operujaca jej jezykiem, to jednak taka, w ktorej
        najbardziej chodzi o poczucie jednosci w masie, a nie uniesienie religijne...
        To samo chyba sie dzieje w redakcji GW, ktora odjechala kompletnie, bynajmniej
        nie ten jeden dziennikarz takie kwiatki puscil. Obejrzyj te papistyczne
        teksty.... I dlatego tez chyba racjonalisci popadaja w uniesienia religijne. Czy
        nigdy cie nie dziwilo, jak w ogole mozliwe byly krucjaty? No to masz. Wlasnie
        takie nastroje... a potem je trzeba jakos wyladowac, no nie? Totez mamy taki
        paradoks, ze jeden moher z druga ateistka w ramach obrony wartosci katolickich
        pozabijaja wszystkich, rozwala forum... No wiesz. Konstantynopol blisko, a do
        Jerozolimy daleko... A o Bogu i milosci blizniego sie pomysli ewentualnie potem.
        Jak sie juz wszystkich pozabija. To szalenstwo, bracie ....
        • sen.dzia.li Re: Poezja Benedyktologiczna 27.04.05, 04:04
          patience napisała:

> W zasadzie trudno dzis ocenic, na ile racjonalne bylo glosowanie
          racjonalistow;
          > )
          > Zdaje sie, ze od dwoch tygodni Polska przezywa ciezki odlot, ktory trudno
          nazwa
          > c
          > racjonalnym, ale rownie trudno chyba - religijnym. Histeria tlumu, choc
          niejasn
          > o
          > powiazana z religia lub operujaca jej jezykiem, to jednak taka, w ktorej
          > najbardziej chodzi o poczucie jednosci w masie, a nie uniesienie religijne...
          > To samo chyba sie dzieje w redakcji GW, ktora odjechala kompletnie, bynajmniej
          > nie ten jeden dziennikarz takie kwiatki puscil. Obejrzyj te papistyczne
          > teksty.... I dlatego tez chyba racjonalisci popadaja w uniesienia religijne.
          Cz
          > y
          > nigdy cie nie dziwilo, jak w ogole mozliwe byly krucjaty?

Nie pamiętam swoich rozmyślań na temat krucjat wcześniejszych niż mój
          ustabilizowany pogląd odnośnie rodzaju ludzkiego, pogląd, który uwzględnia
          naturalną jakby powszechność złych przedsięwzięć. Oględnie mówiąc nie jestem
          zbyt wielkim entuzjastą rodzaju ludzkiego. Krucjaty były możliwe. Po części w
          ramach socjo-zdarzeń, o ktorych wspominasz. I nie dziwiło mnie, że były.

> No to masz. Wlasnie

No właśnie. Spacja między "o" i "m" to konieczna była właśnie?

> takie nastroje... a potem je trzeba jakos wyladowac, no nie? Totez mamy taki
          > paradoks, ze jeden moher z druga ateistka w ramach obrony wartosci katolickich
          > pozabijaja wszystkich, rozwala forum... No wiesz. Konstantynopol blisko, a do
          > Jerozolimy daleko... A o Bogu i milosci blizniego sie pomysli ewentualnie
          potem.
          > Jak sie juz wszystkich pozabija. To szalenstwo, bracie ....

Pozabijają wszystkich? Tu musiałbym wiedzieć jakiego mohera z jaką ateistką
          masz na myśli. Ateistki to zwykle niegłupie kobitki, więc jestem trochę
          zaskoczony. Natomiast odnośnie rozwalania forum - widziałem tu nawoływania ze
          strony pani, ktora z ateizmem mi się absolutnie nie kojarzy (moje skojarzenia
          nie muszą odzwierciedlać faktów), żeby zlikwidować Aquanet, bo ta pani - jak
          wynika z kontekstu całej sytuacji - sobie na Aquanecie nie radzi, pomimo tego,
          że jest tu (przez znajomości?) uprzywilejowana, o ktorym to uprzywilejowaniu
          zresztą nie wahałem sie już kiedyś napisać. Ale i tu nie jestem pewien czy to o
          te klimaty rozwalania forum ci chodziło.
          Zresztą gdyby forum przestało funkcjonować, to nie byłby to zbyt wielki
          paradoks, brak miejsca dla nieskrępowanej debaty - byłby to dar dla Ojców
          Świętych, wzniosła oznaka tego, że wybrano Wolność Niedyskutowania,
          Niekrytykowania i Niezabierania Głosu (w skrócie WNNiNG). A za taka wolność
          przecież umierali. No może nie sami inkwizytorzy, ale ich ofiary.
      • kropekuk BBC nazwala Ratzingera "papiezem rozumu" 27.04.05, 03:37
        Wiedziales o tym, Racjonalisto?
        • marianna.rokita Marsz spac Kropa masz wybory. I cos waznego rano! 27.04.05, 03:38
          Buzia smile

• krzys52 Re: Poezja Benedyktologiczna 27.04.05, 04:28
        Czy moglbys podac dokladniejszy namiar strony z problemami oraz glosowaniem
        (kiedy sie rozpoczelo - kiedy zostalo zamkniete).

Dizeki

sen.dzia.li napisał:

> Oczywiście Mikołajewski dał z tą wazeliną do pieca. Jednak dla odmiany warto
        > zauważyć, że Benek ma bardzo dobre notowania nie tylko u religianckich
        > wazeliniarzy, ale równiez u bywalców serwisu internetowego Racjonalista,
        który
        > to serwis przyciąga raczej trzeźwiejsze umysły, a nie zaczadzonych
        religianckim
        >
        > przesądem. Po lewej stronie strony, która powinna sie otworzyć, zamknięta
        > niedawno ankieta, w której najbardziej pozytywna dla Benka odpowiedź okazała
        > się zwycięską w głosowaniu:
        >
        > www.racjonalista.pl/kk.php/d,10
        • sen.dzia.li Re: Poezja Benedyktologiczna 27.04.05, 14:47
          krzys52 napisał:

> Czy moglbys podac dokladniejszy namiar strony z problemami oraz glosowaniem
          > (kiedy sie rozpoczelo - kiedy zostalo zamkniete).
          >
          > Dizeki

Szczegóły, jakimi dysponuje, to te:

"Ratzinger – Benedykt XVI:

Dobry papież na trudne czasy- 33%
          Przyspieszy rozkład Kościoła w Europie- 16%
          Będzie krótkim epizodem- 30%
          Ograniczy Vaticanum II bardziej niż JPII- 6%
          Będzie hołubił głównie Polaków- 1%
          Wykreuje Kościół elitarny i ortodoksyjny- 13%"

Nie podają dokladnych dat otwarcia i zamknięcia, a jedynie liczbę głosujących.

Co więcej, dziwne, ale odniosłem wrażenie, że zamknęli te ankietę zastępujac ją
          następną (na temat perspektyw sztucznej inteligencji), natomiast teraz zgłasza
          sie ona jako dostępna i otwarta tutaj (na ich stronie głownej, gdzie już
          widziałem wcześniej - ALE PO benedykcie XVI - pytanie o sztuczną inteligencję):

www.racjonalista.pl/
          • krzys52 Re: Poezja Benedyktologiczna 02.05.05, 03:23
            Zainteresowalem sie uczestnictwem, jako ze okazjonalnie, tj. na wielkie okazje,
            takze na Forach GW, oraz w gazetowych plebiscytach doswiadczamy religianckich
            desantow. Ostatni raz przezywalismy desant katoli (chyba z seminariow biora te
            masy nowych nickow) gdy na ludnosc nalozono obowiazek zaloby po papiezu, a na
            tutejszych forach krolowala wsciekla cenzura. To byl istny potop.
            Poniewaz wiem, ze nasi wierzacy w krasnoludki bracia Polacy siegaja po takie
            drobne a brudne numerki, by sobie powplywac wiec probowalem dociec
            dokladniejszych danych dot. okolicznosci tego badania.

Pozdrawiam
            K.
            • nick.kertiz Jądro półleżące 02.05.05, 21:10
              > Zainteresowalem sie uczestnictwem, jako ze okazjonalnie, tj. na wielkie
              okazje,
              >
              > takze na Forach GW, oraz w gazetowych plebiscytach doswiadczamy religianckich
              > desantow. Ostatni raz przezywalismy desant katoli (chyba z seminariow biora
              te
              > masy nowych nickow) gdy na ludnosc nalozono obowiazek zaloby po papiezu, a na
              > tutejszych forach krolowala wsciekla cenzura. To byl istny potop.
              > Poniewaz wiem, ze nasi wierzacy w krasnoludki bracia Polacy siegaja po takie
              > drobne a brudne numerki, by sobie powplywac wiec probowalem dociec

Trzeba czasami odpocząć od tych umysłowych prymitywów, o których wspominasz, a
              w Racjonaliscie jest sporo fajnych tekstów na przeróżne tematy. A na przykład
              na ten, autorstwa Pawła Krukowa, trafiłem poprzez Forum Nauka.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=23147695&a=23147744
              • krzys52 Re: Jądro półleżące 03.05.05, 06:09
                Dzieki Kertiz za przypomnienie, ze jest jeszczxe swiat ktory nie jest
                zdominowany przez kretynow.

Do Racjonalisty zagladam dosc czesto.

Pozdrawiam
                K.
    • abstrakt2003 Re: Poezja Benedyktologiczna 03.05.05, 13:54
      Pan Jarosław przesadza (napisał tak wznosły i patetyczny tekst że aż obrzydliwy
      ale to rzecz gustu)
      Natomiast porównanie którego dokonałas jest złośliwe i nie na miejscu!
      Pana Jarosława nikt nie zmuszał do napisania tego żałosnego w formie tekstu! On
      to uczynił z własnej i nie przymuszonej woli! A w przypadku JS ludzie pisali
      różne rzeczy wbrew sobie! Na zlecenie lub ze strachu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka