Dodaj do ulubionych

no i jest nowy podatek

19.05.05, 12:28
Aż nie mogę uwierzyć - na filmowców. Czy to jest w takim razie przemysł
filmowy czy jakaś organizacja nonprofit?

tu dykusja na FKulturze
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17&w=23968731
A.
Obserwuj wątek
    • xiazeluka Złodzieje 19.05.05, 12:31
      Co tu więcej dodać?
      • alfalfa Re: Złodzieje - tak ale 19.05.05, 12:34
        to co mnie na prawdę wkurzyło to pisanina pana Strzębosza. I oczywiście
        mantra "bo w UE to..." jakby to cokolwiek znaczyło.
        A.
        • monikaannaj Re: Złodzieje - tak ale 19.05.05, 12:39
          On tych mantr miał kilka. Kolejna to taka ze "nie siegają po pieniądze
          odbiorców tylko nadawców i kablarzy" oraz - moja ulubiona: "państwo DAŁO TVNowi
          i Polsatowi prawo robienia pieniędzy - więc teraz ma prawo trochę tych
          pieniedzy im zabrac"
          • alfalfa Re: misja tvp 19.05.05, 12:51
            jakoś nie zauważam kulturowej misji tej zasilanej podatkiem instytucji. Tym
            bardziej dziwne wydawały mi się argumetny zwolenników (czytaj: zainteresowanych
            finansowo) nowej ustawy. Myślałem sobie "nikt się nie da nabrać na tak dęte
            uzasadznienie" a tu proszę, rzutem na taśmę posadka np. dla pana Kutza. Inne
            prawy załatwiają (raczej nie) miesiącami a tym razem trzask-prask.
            A.
            • alfalfa Re: errata 19.05.05, 12:51
              jakoś nie zauważam realizacji kulturowej misji tej zasilanej podatkiem
              instytucji.
              A.
          • hymen Re: Złodzieje - tak ale 19.05.05, 12:55
            monikaannaj napisała:

> On tych mantr miał kilka. Kolejna to taka ze "nie siegają po pieniądze
            > odbiorców tylko nadawców i kablarzy" oraz - moja ulubiona: "państwo DAŁO
            TVNowi
            >
            > i Polsatowi prawo robienia pieniędzy - więc teraz ma prawo trochę tych
            > pieniedzy im zabrac"

Typowe dla producentów gniotów różnego rodzaju.
    • karlin Europejskie kino publiczne 19.05.05, 13:03
      które korzeniami sięga do kina początków, bo tak naprawdę wszystko co w kinie
      ważne narodziło się w Europie, od lat przyznaje się do porażki z kinem
      amerykańskim.

W połączeniu z antyamerykańskimi fobiami powstał model
      kina "państwowotwórczego", czyli egzystującego dzięki wsparciu podatników, a
      nie tylko widzów czy kapryśnych, prywatnych mecenasów. To niestety sprzyja
      kultywowaniu kina "artystycznego", gdzie na 100 gniotów trafi się czasem jeden
      nadający się do oglądania. Jest również, co najbardziej zatrważające, dowodem
      całkowitego braku wiary w możliwość egzystencji dorosłej, samodzielnej odmiany
      europejskiego kina.

O ile w wypadku dokumentu telewizyjnego mogę się zastanawiać nad telewizją
      publiczną, to w wypadku kina - nie.
      • 7em Re: Europejskie kino publiczne 19.05.05, 15:10
        karlin napisał:

> które korzeniami sięga do kina początków, bo tak naprawdę wszystko co w kinie
        > ważne narodziło się w Europie, od lat przyznaje się do porażki z kinem
        > amerykańskim.
        >
        > W połączeniu z antyamerykańskimi fobiami powstał model
        > kina "państwowotwórczego", czyli egzystującego dzięki wsparciu podatników, a
        > nie tylko widzów czy kapryśnych, prywatnych mecenasów. To niestety sprzyja
        > kultywowaniu kina "artystycznego", gdzie na 100 gniotów trafi się czasem
        jeden
        > nadający się do oglądania. Jest również, co najbardziej zatrważające, dowodem
        > całkowitego braku wiary w możliwość egzystencji dorosłej, samodzielnej
        odmiany
        > europejskiego kina.
        >
        > O ile w wypadku dokumentu telewizyjnego mogę się zastanawiać nad telewizją
        > publiczną, to w wypadku kina - nie.

ogladam w tej chwili "Un.long.dimanche.de.fiancailles.XViD.Promise" bardzo
        długie zareczyny czy cos w tym stylu. francuskie. odcina kupony od amelii, ale
        mimo tego bardzo swieze i smaczne. dżudy foster gra. amerykanie musieli w tym
        maczac paluchy. moze dlatego to taki delikates.

5040
        • karlin Luca Bessona 19.05.05, 15:13
          już od dawna podają w kalifornijskiej cebulce...

I właśnie dlatego przeraża mnie ten kompletny brak wiary we własne możliwości.
    • piq zarabiam na życie jako grafik,... 19.05.05, 13:59
      ...projektuję różne takie lepsze i gorsze, najczęściej książki jakieś, plakaty
      itd., ale nigdy by mi nie przyszło do głowy, żeby zażądać od podatników
      stworzenia instytucji pod nazwą np. "Instytut Pięknej Książki i Plakatu". Z
      kilku powodów: po pierwsze - wiem, że do tego koryta pociągną zwalniani przez
      wyborców politycy odchodzących złodziejskich opcji; po drugie - wiem, że w
      takiej instytucji nie będzie ważne, jaki jest projekt, tylko kto kogo zna albo
      komu obciąga faję; po trzecie - przeciętny solidny projektant dobrze usadowiony
      na rynku i mający dobrą renomę (nie chwaląc się) góvvno z tego będzie miał,
      dostaną kasę najwięksi nieudacznicy i palanci, których wygania się kijem z
      każdej drukarni, bo nic nie potrafią porządnie zrobić; po czwarte wreszcie i
      podstawowe - to jest złodziejstwo i rabunek, faktyczna danina publiczna
      nałożona na wszystkich obywateli, którzy mają telewizor i odbierają np.
      kablówkę, satelitę typu cyfra+, polsat czy cokolwiek polskiego, a sfinansuje
      się tym prdelone (to po czesku na wszelki wypadek) łajzy z bylekąd.

Jestem qrva oburzony. Wajda, Kutz et consortes po prostu chcą ukraść pieniądze
      podatników i umościć sobie miękkie żłoby. Ergo - to złodzieje. Szlag mnie
      trafia.

Ładnie to zarysowuje przy okazji profil działania nowej Partii Mbeee
      Demokratycznej (mbeee to autorski dodatek frasyniuka), bo i kutz i wajda są tam
      bardzo cacani: ukraść, czy też pośrednio skorumpować zawodowe grupy nacisku.

Niech ich doktor samson (PMbeeeD) zastrzeli.
    • pacyniarz Taa...Zamiast trzech syfiastych filmow na rok 19.05.05, 15:50
      Bedzie 10. Ale ostatecznie "zlote lwy" trzeba komus przyznac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka