Dodaj do ulubionych

pomnik Gierka

IP: 217.204.137.* 04.09.02, 10:23
Chiny???
Ludzie, czy ktos z was tam byl?
Nie bronie nikomu, zeby sie rozwijal, ale za jaka cene?
Poswiecajac zycie milionow, a inne miliony skazujac na glod? I to w kraju,
ktorego ziemia moze wyzywic pol swiata?
Jesi to porownac, to w porzadku: PRL = Chiny, ale NIE RP=Chiny, to jakis
belkot.
I jeszcze pomniki chca stawiac "dobrym gospodarzom". Dobry gospodarz to taki,
ktory nie poswiaca zycia swoich ludz nawet w imie poprawy ich warunkow zycia,
jak drogi czy sklepy (w ktorych i tak niewiele bylo)
Obserwuj wątek
    • Gość: Yaris Re: pomnik Gierka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.02, 10:29
      Masz racje, ze ta cala sprawa to belokot. Istnieja granice absurdu ale czesto,
      jak widac, sa one przekraczane. Mam coraz wieksze wrazenie, ze SLD samo chce
      sie unicestwic i to tuz przed wyborami samorzadowymi. Ciekawy przypadek
      schizofrenii w skali swiatowej.
    • Gość: Fredi Re: pomnik Gierka IP: 213.77.48.* 04.09.02, 10:30
      A ja proponuję tym kochającym dzieła Gierka obciążyć ich całym długiem , który
      wtedy obciążył budżet państwa, a który będziemy spłacać jeszcze przez wiele
      lat. Żyłem w dekadzie gierkowskiej, ale nic dobrego nie wspominam z tamtych
      czasów. Tylko bankructwo tamtej "polityki gospodarczej" w postaci sklepów z
      pustymi półkami i octem.
    • Gość: leo Re: pomnik Gierka IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 11:37
      Albo jesteście Panowie bardzo młodzi albo wasza pamięć jest bardzo selektywna.
      Polska wykonała w dekadzie Gierka skok cywilizacyjny (czy się to komu podoba
      czy nie)w każdej dziedzinie życia (łącznie ze swobodami obywatelskimi).
      Granice absurdu w stawianiu pomników zostały dawno przekroczone i żadna głupota
      nie może już nikogo zadziwić.
      Fredi, jestem za dołączeniem mnie do grupy "kochających" Gierka.
      My zapłacimy jego długi, a Wy reszte (wraz z deficytem Buzka i wekslami
      Balcerowicza wyciągniętymi spod dywanu przez Bautza).
      • rootboy Re: pomnik Gierka 04.09.02, 11:57
        Gość portalu: leo napisał(a):

> Albo jesteście Panowie bardzo młodzi albo wasza pamięć jest bardzo selektywna.

Jestem mlody, ale zdazylem jeszcze 1986 roku pol moich wakacji spedzic w
        kolejce spolecznej po lodowke.....

> Fredi, jestem za dołączeniem mnie do grupy "kochających" Gierka.
        > My zapłacimy jego długi, a Wy reszte (wraz z deficytem Buzka i wekslami
        > Balcerowicza wyciągniętymi spod dywanu przez Bautza).

Tylko, ze Buzkowi, Baucowi, Balcerowiczowi, Millerowi, Kolodce itp. nikt nie
        chce stawic pominkow. Bo tak samo jak Gierek na to nie zasluzyli.

Pomnik dla Gierka to absurd.
        • Gość: leo Re: pomnik Gierka IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 12:10

> Pomnik dla Gierka to absurd.

Jasne że absurd.
          Ale ślepa krytyka tamtego okresu tylko wzmaga zaintresowanie Gierkiem.
          Yaris napisał: " SLD samo chce sie unicestwic i to tuz przed wyborami
          samorzadowymi", moim zdaniem SLD wie co robi.
          Ludzie dobrze wspominają względny dobrobyt i socjalne bezpieczeństwo.
          Absurdy tamtej epoki poszły w zapomnienie.

• rootboy Re: pomnik Gierka 04.09.02, 15:12

> Ale ślepa krytyka tamtego okresu tylko wzmaga zaintresowanie Gierkiem.
            > Yaris napisał: " SLD samo chce sie unicestwic i to tuz przed wyborami
            > samorzadowymi", moim zdaniem SLD wie co robi.

Tak. SLD wie co robi, aby przyciagnac do sibie elektorat, ktory mitologizuje
            dawne, "dobre" czasy. Czyli najczesciej starych podrzednych dzialaczy
            partyjnych, ktorzy wtedy byli kims a teraz nie, ludziom bezrobotnym - bo wtedy
            wszyscy mieli prace (niestety malo kto cokolwiek produkowal), ludziom biednym,
            bo wtedy nie bylo bogatych (oprocz partii), wiec nie bylo tez biednych.

> Ludzie dobrze wspominają względny dobrobyt i socjalne bezpieczeństwo.
            > Absurdy tamtej epoki poszły w zapomnienie.

Tego wlasnie nie rozumiem. Wzgledny dobrobyt? Socjalne bezpieczenstwo?
            Jakim debilem trzeba byc, zeby tak myslec?
          • _helga Hmm. 'tamta epoka'. 'dawne czasy'. Eufemizmy:) 04.09.02, 16:11

>
            > > Pomnik dla Gierka to absurd.
            >
            > Jasne że absurd.
            > Ale ślepa krytyka tamtego okresu tylko wzmaga zaintresowanie Gierkiem.
            > Yaris napisał: " SLD samo chce sie unicestwic i to tuz przed wyborami
            > samorzadowymi", moim zdaniem SLD wie co robi.
            > Ludzie dobrze wspominają względny dobrobyt i socjalne bezpieczeństwo.
            > Absurdy tamtej epoki poszły w zapomnienie.
            >

Odeszlo w zapomnienie? To ciekawe dlaczego wyraz 'totalitaryzm' tak niechetnie
            przez gardlo przechodzismile Jaki tam znowu 'tamten okres'. Totalitaryzm w fazie
            schylkowej, prosze panasmile
      • Gość: magiczny Re: pomnik Gierka IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 04.09.02, 12:23

> Albo jesteście Panowie bardzo młodzi albo wasza pamięć jest bardzo selektywna.
        > Polska wykonała w dekadzie Gierka skok cywilizacyjny (czy się to komu podoba
        > czy nie)w każdej dziedzinie życia (łącznie ze swobodami obywatelskimi).
        > Granice absurdu w stawianiu pomników zostały dawno przekroczone i żadna
        głupota
        >
        > nie może już nikogo zadziwić.

To jest wlasnie nieuctwo ekonomiczne - nie widziec zwiazku pomiedzy zyciem za
        pożyczki w latach 70 a pustymi polkami w latach 80-tych. W zasadzie kazdy
        moglby zafundowac rodakom pare lat szalenstwa za pozyczone pieniadze - gdzie tu
        zasluga Gierka ? O wolnosciach obywatelskich proponuje zrobic wyklad "warcholom
        z radomia i ursusa". No i oczywiście nie ma zwiazku miedzy niskimi emeryturami
        dzis a totalnym rozpieprzaniem pieniedzy w latach 70-tych ?

P.S. Trzymam za slowo - daj znac kiedy splacisz te gierkowskie pozyczki -
        pozostale (jak i te gierkowskie) splacamy od paru lat wszyscy
      • Gość: My Re: pomnik Gierka IP: *.dialin.ruhr-uni-bochum.de 04.09.02, 12:55

głupota

Nie wolno Gierka demonizowac, ale on jest czym byl, wiec I sekretarzem partii,
        ktora prowadzila dyktatorskie rzady w Polsce do roku 89. Takze argumenty
        typu "bo Gierek budowal" nie sa argumentami, bo wie wystarczy budowac, trzeba
        takze budowac z glowa. Zaklady pracy musza sie tez oplacac i nie moga tylko
        egzystowac, zeby ktos gdzies mial prace. Reszta kraju w tym czasie podupadala,
        domy zaczynaly sie sypac,dziury w drogach powstawaly dalej i co najwazniejsze,
        prawa czlowieko deptalo sie nogami.
        Co do Chin i ich zwolennikow wsrod wloclawskiego kolka SLD. Nie swiadzy to
        specjalnie dobrze o w Polsce rzadzacej partii, jesli jej czlonkowie chca
        wznosic pomniki komus, kto "chodniki budowal" (w Niemczech Hitler zbudowal
        autostrady.Stawiamy jemu tez pomniki t tego powodu?). A w Chinach nie
        ma "trzeciej drogi", jest tylko kapitalizm pod dyktandem tamtejszej partii.
        Dobrze maja sie kilka millionow mieszkancow duzych miast, ale wystarczy
        pojechac do Shanghai i zobaczyc kto te miasta buduju, gdzie ci ludzie mieszkaja
        i za ile oni te miasta buduja. W tym wspanialym kraju robotnicy nie maja
        ubezpeczenia przedwypadkowego i zdrowotnego. (sorry za evtl. bledy,nie znam
        polskiego zbyt dobrze)
        • _helga Re: pomnik Gierka 04.09.02, 16:23
          Gość portalu: My napisał(a):

> Gość portalu: leo napisał(a):
          >
          > Nie wolno Gierka demonizowac, ale on jest czym byl, wiec I sekretarzem
          partii,
          > ktora prowadzila dyktatorskie rzady w Polsce do roku 89. Takze argumenty
          > typu "bo Gierek budowal" nie sa argumentami, bo wie wystarczy budowac, trzeba
          > takze budowac z glowa. Zaklady pracy musza sie tez oplacac i nie moga tylko
          > egzystowac, zeby ktos gdzies mial prace. Reszta kraju w tym czasie
          podupadala,
          > domy zaczynaly sie sypac,dziury w drogach powstawaly dalej i co
          najwazniejsze,
          > prawa czlowieko deptalo sie nogami.
          > Co do Chin i ich zwolennikow wsrod wloclawskiego kolka SLD. Nie swiadzy to
          > specjalnie dobrze o w Polsce rzadzacej partii, jesli jej czlonkowie chca
          > wznosic pomniki komus, kto "chodniki budowal" (w Niemczech Hitler zbudowal
          > autostrady.Stawiamy jemu tez pomniki t tego powodu?). A w Chinach nie
          > ma "trzeciej drogi", jest tylko kapitalizm pod dyktandem tamtejszej partii.
          > Dobrze maja sie kilka millionow mieszkancow duzych miast, ale wystarczy
          > pojechac do Shanghai i zobaczyc kto te miasta buduju, gdzie ci ludzie
          mieszkaja
          >
          > i za ile oni te miasta buduja. W tym wspanialym kraju robotnicy nie maja
          > ubezpeczenia przedwypadkowego i zdrowotnego. (sorry za evtl. bledy,nie znam
          > polskiego zbyt dobrze)

Ano wlasnie. W pewnym gulagu pojawil sie nadzorca, ktory nikogo nie zabil,
          chociaz mogl. Kazdemu dal talerz wodnistej zupy dziennie, chociaz nie musial.

Dlatego jak gulag zamknieto, to wdzieczni podwladni owego nadzorcy stawiaja mu
          pomnik. Oto sprawiedliwy wsrod nich! Ten, ktory nie zabil i nakarmil! Oto
          przyklad, ze praca nadzorcy w gulagu nie hanbi!!!!
          sad
      • Gość: wikul Re: pomnik Gierka IP: *.acn.waw.pl 04.09.02, 13:16

głupot

Ja jestem niemłodym człowiekiem , prawdopodobnie starszym od ciebie
        i niestety to ty wykazujesz bardzo selektywna pamięć . Nie wiem na czy twoim
        zdaniem miał polegać ten skok cywilizacyjny , bo ja go nigdy nie zauważyłem .
        Może masz na myśli licencje które Gierek (lub jego skorumpowana ekipa) kupował
        na kredyt który będą spłacać kolejne pokolenia . Może te nieefektywne
        inwestycje wykonywane z byle czego i byle jak , na kolejna rocznicę 22 lipca .
        Gigantyczne długi zaciągnięte przez ekipę Gierka doprowadziłyby do bankructwa
        państwa a sposób zaciągania tych kredytów wyzwolił (nigdy nie spotykana na taką
        skalę)giganyczn korupcję .
        Do tego należałoby dodać wyjątkową nieefektywność tego systemu . Ciągnące się
        latami budowy (nie takie spektakularne jak Trasa Łazienkowska czy Dworzec
        Centralny w Warszawie), rozkradane materiały , niewyobrażalne marnotrastwo
        sił i środków doprowadziły do tego co jeszcze widać wcałej Polsce do tej pory .
        Za późnego Gierka brałem udział (na etapie projektowania i nadzoru)w budowaniu
        cukrowniczego molocha w Ropczycach . O moich ówczesnych odczuciach dot."skoku
        cywilizacyjnego" mógłbym pisać godzinami .
        odobne marnotrastwo występowało w rolnictwie . Gnijące na polach pegererowskich
        i spółdzielczych nawozy oraz rdzewiejące maszyny rolnicze były stałym elementem
        krajobrazu gierkowskiego PRL-u . Polskie rolnictwo nie mogło wyżywić rolniczego
        kraju pomimo sprowadzania rokrocznie milionów ton przenicy (też na kredyt)
        i innych artkułów rolnych z zagranicy . Dzisiaj pomimo tylu odłogów
        i bezrobocia jest ogromna nadprodukcja rolna . Pozostałości "skoku
        cywilizacyjnego" (te koszmarnie nierówne chodniki , krawężniki , jezdnie , te
        smutne byle jakie mieszkania w jeszcze smutniejszych blokach) , ten dziadowski
        handel i ta rozpaczliwa gastronomia , pozostana zawsze w mojej pamięci .
        Może wyjaśnisz co masz na myśli pisząc o deficycie Buzka i wekslach
        Balcerowicza . Są to bowiem pojęcia wirtualne które maja nic wspólnego z
        rzeczywistością i materialnymi zasobami budżetowymi a istnieją li tylko w
        skołowanych głowach skołowanych ludzi .

• Gość: leo Re: pomnik Gierka IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 15:09
          Zadłuzenie kraju (wraz z firmami, samorządami i deficytem budżetowym)
          przekracza dwukrotnie dług z końca dekady Gierka, mimo redukcji gierkowskich
          długów ze strony zachodnich banków. Odnoszę wrażenie, że wszystkie wady tamtej
          dekady są pielęgnowane i rozwijane dzisiaj.

PS
          Może wyjaśnisz co masz na myśli pisząc o deficycie Buzka i wekslach
          Balcerowicza

Jest pewne podobieństwo. Gierek i Buzek do końca ukrywali stan państwa.
          • Gość: wikul Re: pomnik Gierka IP: *.acn.waw.pl 04.09.02, 18:01

> Zadłuzenie kraju (wraz z firmami, samorządami i deficytem budżetowym)
            > przekracza dwukrotnie dług z końca dekady Gierka, mimo redukcji gierkowskich
            > długów ze strony zachodnich banków. Odnoszę wrażenie, że wszystkie wady
            tamtej
            > dekady są pielęgnowane i rozwijane dzisiaj.
            >
            > PS
            > Może wyjaśnisz co masz na myśli pisząc o deficycie Buzka i wekslach
            > Balcerowicza
            >
            > Jest pewne podobieństwo. Gierek i Buzek do końca ukrywali stan państwa.

Buzek nie był moim faworytem ale porównywanie go do utracjusza Gierka to już
            gruba przesada . Gierek zaciągał kredyty i w dużej części je marnotrawił ,
            Buzek musiał zaciągać kredyty aby spłacić poprzednie . Ci którzy chcieli
            to stan państwa znali z raportu NIK-u .
          • Gość: ` Re: pomnik Gierka IP: *.acn.waw.pl 06.09.02, 18:15

> Zadłuzenie kraju (wraz z firmami, samorządami i deficytem budżetowym)
            > przekracza dwukrotnie dług z końca dekady Gierka, mimo redukcji gierkowskich
            > długów ze strony zachodnich banków. Odnoszę wrażenie, że wszystkie wady
            tamtej
            > dekady są pielęgnowane i rozwijane dzisiaj.
            >
            > PS
            > Może wyjaśnisz co masz na myśli pisząc o deficycie Buzka i wekslach
            > Balcerowicza
            >
            > Jest pewne podobieństwo. Gierek i Buzek do końca ukrywali stan państwa.

A rodzice przed toba ukrywali stan twego zdrowia . A nie jest najlepiej .
      • Gość: wikul Re: pomnik Gierka IP: *.acn.waw.pl 04.09.02, 13:30

głupota
        >

Może tobie za Gierka żyło sie lepiej po tzw.otwarciu granicy do NRD .
        Z perspekywy Zgorzelca i możliwośći przekraczania granicy ten system mógłby się
        jawić rzeczywiście całkiem znośnie . Ale z drugiej strony porównanie z
        względnym dobrobytem w NRD wypadało dla Polski niekorzystnie .
      • czapamc2 Re: pomnik Gierka 04.09.02, 13:43
        nie jestem ani młody ani selektywny - skok cywilizacyjny to dokonują ludzie,
        nie drogi i huty. Jak bardzo skoczyliśmy do przodu to widać po poparciu
        dla "naszego" Leppera i po takich kretyńskich pomysłach jak pomnik dla Gierka.
      • alfalfa Re: pomnik Gierka 04.09.02, 18:08
        Takich głupot jescze nie słyszałemsmile)) Skok cywilizacyjnysmile)) I swobodysmile)) A
        czy czasem nie wtedy wpisano do Konstytucji bratnią przyjaźń? Za jakiego
        sekretarza pierwsze kartki się pojawiły (dodam dla ułatwienia że na cukiersmile.
        Może Ty wykonałaś (eś) skok ze wsi do miasta ale zapewniam, że to nie to samo
        co skok cywilizacyjny!!!
        • Gość: My Re: pomnik Gierka IP: *.dialin.ruhr-uni-bochum.de 04.09.02, 18:31
          alfalfa napisał:

> Takich głupot jescze nie słyszałemsmile)) Skok cywilizacyjnysmile)) I swobodysmile)) A
          > czy czasem nie wtedy wpisano do Konstytucji bratnią przyjaźń? Za jakiego
          > sekretarza pierwsze kartki się pojawiły (dodam dla ułatwienia że na cukiersmile.
          > Może Ty wykonałaś (eś) skok ze wsi do miasta ale zapewniam, że to nie to samo
          > co skok cywilizacyjny!!!

W porownaniu z czasami Bieruta albo Gomolki naprawde nastapilo "rozluznienie" i
          partia juz tak twarda piescia nie rzadzila. To nie zmienia faktu, ze dalej
          panowala dyktatura w ktorej pojedynczy i jego opinia sie nic nie liczyla
      • Gość: memnon Re: pomnik Gierka IP: *.v.INTELINK.pl 06.09.02, 21:29

głupota
        >
        Drogi Leo,
        Ja nie jestem młody, a mimo wszystko pusty smiech mnie ogarnął, gdy
        przeczytałem o Twoim skoku cywilizacyjnym. Skok Gierka polegał na tym, że
        hamował słabiej niz Gomułka, a ten z kolei słabiej niż Bierut.
        A na zakończenie proponuję postawić pomnik Jaruzelskiemu z podpisem: Pierwszy
        hamulcowy.
        Pozdrawiam,
        memnon
        PS. Mam jeszcze jedną propozycję: gierkowskie dlugi spłacać ze specjalnego
        podatku nałożonego wyłacznie na członków SLD jako legalnych spadkobierców owego
        skoku cywilizacyjnego i jego jedynych (do dziś) beneficjentów.
    • Gość: tordal Re: pomnik Gierka IP: 2.4.STABLE* 04.09.02, 12:19
      Ciekawa teza ekonomiczna dotycząca Chin - to będzie chyba przyszła Nagroda Nobla
    • Gość: tordal Re: pomnik Gierka IP: 2.4.STABLE* 04.09.02, 12:21
      Ciekawa teza ekonomiczna dotycząca Chin - za takie teorie powinni dać tym panom
      Nagrodę Nobla, a może Malinę wedle uznania.
      • bykk Re: pomnik Gierka 04.09.02, 12:55
        Dla mnie to najlepsze jak ten komunista z komitetu budowy mówił,że jak wstaje
        to stąpa po podłodze zbudowanej przez Gierka,jak idzie do sklepu,to stąpa po
        chodniku zbudowanym przez Gierka,a te sklepy to też zbudowane przez Gierka,
        jedzie drogami zbudowanymi przez Gierka i takie tam różniste!
        Przecież to widać kto to gada! Szedł po bułki,ale wtedy tych bułek nie starczało
        dla wszystkich,stąpa po podłodze,ale chyba w mieszkaniu zbudowanym dla
        czerwonych,bo dla normalnych,albo beton,albo wogóle i czekać 20 lat na
        mieszkanie! Jedzie drogami zbudowanymi przez Gierka,chyba jak jedzie z Wa-wy
        do Katowic,to tak,dla swej wygody wybudowali "gierkówkę" za pieniądze z ZUS-u
        a dzisiaj mamy efekty,dlaczego ZUS jest pusty,Hutę Katowice również budował
        z pieniędzy m.in. ZUS,miała już nosić im.Breżniewa,ale nie zdążyli!
        Leo,Ty nie opowiadaj bajek,wiesz jakie jest porównanie 42 mld dol. w 72'roku,
        a ile byłoby to dzisiaj? Czy wiesz ile długu nam darowano dzięki właśnie
        tym,na których dzisiaj plujesz? Myślisz,że tylko Ty wiesz co się działo wówczas?
        Dla dzieci brak wszystkiego było,nawe tej substancji zwanej mlekiem,jak
        raniuśko się nie załapałeś,to kaplica. Zapomniałeś jak to minister zwany
        "chrupiące bułeczki" kazał nam jajko dzielić na czworo? To dobrze wspominasz?
        Do tego tęsknisz? Ziemi w Polsce nie przybyło,rolników ubyło,wówczas rolnik
        chwalił,że sprzedał wszystko,a gdzie się to wszystko podziewało?
        Aaaaa,nie chce mi się dalej wymieniać,bo dnia nie starczy!
        hej!
        • orionek Re: pomnik Gierka 04.09.02, 15:47
          Smutno czytać to, co większość z Dyskutantów z pełną wiarą i przekonaniem
          powtarza za dezinformacją w mediach.
          W 80 r. Gierka opluwał Kania, żeby się na jego miejscu zainstalować.
          Po 89 paczka Michnik, Geremek, Mazowiecki, Balcerek... każdy z czerwoną kartką
          w życiorysie opluwa Komunę, żeby zrabować majątek, jaki my i nasi przodkowie
          zbudowaliśmy w Polsce...

Jaka jest prawda?
          Nim ktoś rzuci kamieniem w Gierka proponuję, żeby przeczytał jego
          książkę: "Przerwana dekada". Znalazłem w niej szereg znanych mi faktów i
          logiczne wyjaśnienie rzeczy o których nie wiedziałem...
          W bilansie dekady wg Gierka, brak rzeczy podstawowej - sowieckiego wyzysku.
          Czy Państwo nie zastanawiacie się, dlaczego nic nigdzie o tym nie ma, choć
          podobno już mamy pełną informację?!
          Kiedyś spotkałem się z oszacowaniem, że wyzysk jak kto woli rabunek albo
          oględniej - skutek szczególnego ustawienia cen gdzie 1t rudy darniowej = 1 tona
          stali w wyrobach - wynosił 60 do 75 % PKB.
          Mechanizm wyzysku było widać w nielicznych przypadkach, gdy można było porównać
          ceny.
          Sowiecki wyzysk widać doskonale gdy zważyć np.
          Brakowało zboża, trzeba było kupować - A teraz jest za dużo pomimo że pola leżą
          odłogiem.. No bo zboże jechało do ZSRR...
          Powiedzcie mi proszę, jak to jest, że pomimo ciągłego postępu technicznego, (np
          o obecnie względnie tanich kompów i komórek za Gierka jeszcze nigdzie nie
          było), większość Polaków cierpi nędzę, o jakiej za komuny się nikomu nie śniło,
          pomimo że:
          1. kapitalizm (już 13 lat) jest efektywniejszy od komuny (podobno)
          2. sowieckiego wyzysku nie ma (napewno)
          3. budżet łata się z wyprzedaży kapitału produkcyjnego (to coś gorszego niż
          zainwestowany kredyt, bo ten zarabia na spłatę)

Jeśli to co napisałem, szanownych dyskutantów nie pobudzi do refleksji, że w
          tym co media mówiły i mówią o Gierku nie ma wiele prawdy, to nie wiem, co
          jeszcze mogę zrobić...

Pozdrowienia
          Orion
          • _helga Re: pomnik Gierka 04.09.02, 17:02
            orionek napisał:

Orionek. Czytalam Przerwana Dekade. Gierek wyraza w niej przekonanie ze
            Solidarnosc to byl dla niego taki ruch socjaldemokratyczny, z ktorym mozna sie
            bylo dogadac, i ze Jaruzelski stan wojenny zrobil dla przyjemnosci wlasnej i
            sowieckiej. Wsadzajac do pudla takze tych aparatczykow, ktorzy byli innego
            zdania. Czyli m.in. Gierka. To faktycznie jest zasluga Gierka, dobrze ze o tym
            napisal. Ale pomnik?

I sekretarzem nie zostawalo sie z lapanki ulicznej. Trzeba bylo byc cwanym,
            twardym aparatczykiem, ktoremu bardzo zalezalo na drodze na szczyt. Gierek
            rzeczywiscie na tle innych sekretarzy wyglada lepiej. Niemniej byl, kim byl.
          • Gość: wikul Re: pomnik Gierka IP: *.acn.waw.pl 04.09.02, 17:49
            orionek napisał:

> Smutno czytać to, co większość z Dyskutantów z pełną wiarą i przekonaniem
            > powtarza za dezinformacją w mediach.
            > W 80 r. Gierka opluwał Kania, żeby się na jego miejscu zainstalować.
            > Po 89 paczka Michnik, Geremek, Mazowiecki, Balcerek... każdy z czerwoną
            kartką
            > w życiorysie opluwa Komunę, żeby zrabować majątek, jaki my i nasi przodkowie
            > zbudowaliśmy w Polsce...
            >
            > Jaka jest prawda?
            > Nim ktoś rzuci kamieniem w Gierka proponuję, żeby przeczytał jego
            > książkę: "Przerwana dekada". Znalazłem w niej szereg znanych mi faktów i
            > logiczne wyjaśnienie rzeczy o których nie wiedziałem...
            > W bilansie dekady wg Gierka, brak rzeczy podstawowej - sowieckiego wyzysku.
            > Czy Państwo nie zastanawiacie się, dlaczego nic nigdzie o tym nie ma, choć
            > podobno już mamy pełną informację?!
            > Kiedyś spotkałem się z oszacowaniem, że wyzysk jak kto woli rabunek albo
            > oględniej - skutek szczególnego ustawienia cen gdzie 1t rudy darniowej = 1
            tona
            >
            > stali w wyrobach - wynosił 60 do 75 % PKB.
            > Mechanizm wyzysku było widać w nielicznych przypadkach, gdy można było
            porównać
            >
            > ceny.
            > Sowiecki wyzysk widać doskonale gdy zważyć np.
            > Brakowało zboża, trzeba było kupować - A teraz jest za dużo pomimo że pola
            leżą
            >
            > odłogiem.. No bo zboże jechało do ZSRR...
            > Powiedzcie mi proszę, jak to jest, że pomimo ciągłego postępu technicznego,
            (np
            >
            > o obecnie względnie tanich kompów i komórek za Gierka jeszcze nigdzie nie
            > było), większość Polaków cierpi nędzę, o jakiej za komuny się nikomu nie
            śniło,
            >
            > pomimo że:
            > 1. kapitalizm (już 13 lat) jest efektywniejszy od komuny (podobno)
            > 2. sowieckiego wyzysku nie ma (napewno)
            > 3. budżet łata się z wyprzedaży kapitału produkcyjnego (to coś gorszego niż
            > zainwestowany kredyt, bo ten zarabia na spłatę)
            >
            > Jeśli to co napisałem, szanownych dyskutantów nie pobudzi do refleksji, że w
            > tym co media mówiły i mówią o Gierku nie ma wiele prawdy, to nie wiem, co
            > jeszcze mogę zrobić...
            >
            > Pozdrowienia
            > Orion

Gratuluję źródłowej wiedzy czerpanej głównie z książki Gierka i rozmów z
            rodzicami nieźle ustawionymi w gierkowskim PRL-u . Poczytaj o tamtych czasach
            inne ksiażki i porozmawiaj z innymi ludźmi , najlepiej (pomimo niechęci) z tymi
            którzy walczyli o zmiany , może przestaniesz wypisywać brednie .
            Nędza we współczesnym świecie występuje wszędzie . Niestety , nawet w Ameryce .
            Nędza w PRL-u była tak powszechna , że aż nie rzucała sie w oczy . Nędza we
            współczesnej Polscem jest bardziej widoczna na tle ogromnego zróżnicowania
            dochodów .
          • alfalfa Re: pomnik Gierka 04.09.02, 18:23
            orionek napisał:

> Smutno czytać to, co większość z Dyskutantów z pełną wiarą i przekonaniem
            > powtarza za dezinformacją w mediach.
            > W 80 r. Gierka opluwał Kania, żeby się na jego miejscu zainstalować.
            > Po 89 paczka Michnik, Geremek, Mazowiecki, Balcerek... każdy z czerwoną
            kartką
            > w życiorysie opluwa Komunę, żeby zrabować majątek, jaki my i nasi przodkowie
            > zbudowaliśmy w Polsce...
            >
            > Jaka jest prawda?
            > Nim ktoś rzuci kamieniem w Gierka proponuję, żeby przeczytał jego
            > książkę: "Przerwana dekada". Znalazłem w niej szereg znanych mi faktów i
            > logiczne wyjaśnienie rzeczy o których nie wiedziałem...
            > W bilansie dekady wg Gierka, brak rzeczy podstawowej - sowieckiego wyzysku.
            > Czy Państwo nie zastanawiacie się, dlaczego nic nigdzie o tym nie ma, choć
            > podobno już mamy pełną informację?!
            > Kiedyś spotkałem się z oszacowaniem, że wyzysk jak kto woli rabunek albo
            > oględniej - skutek szczególnego ustawienia cen gdzie 1t rudy darniowej = 1
            tona
            >
            > stali w wyrobach - wynosił 60 do 75 % PKB.
            > Mechanizm wyzysku było widać w nielicznych przypadkach, gdy można było
            porównać
            >
            > ceny.
            > Sowiecki wyzysk widać doskonale gdy zważyć np.
            > Brakowało zboża, trzeba było kupować - A teraz jest za dużo pomimo że pola
            leżą
            >
            > odłogiem.. No bo zboże jechało do ZSRR...
            > Powiedzcie mi proszę, jak to jest, że pomimo ciągłego postępu technicznego,
            (np
            >
            > o obecnie względnie tanich kompów i komórek za Gierka jeszcze nigdzie nie
            > było), większość Polaków cierpi nędzę, o jakiej za komuny się nikomu nie
            śniło,
            >
            > pomimo że:
            > 1. kapitalizm (już 13 lat) jest efektywniejszy od komuny (podobno)
            > 2. sowieckiego wyzysku nie ma (napewno)
            > 3. budżet łata się z wyprzedaży kapitału produkcyjnego (to coś gorszego niż
            > zainwestowany kredyt, bo ten zarabia na spłatę)
            >
            > Jeśli to co napisałem, szanownych dyskutantów nie pobudzi do refleksji, że w
            > tym co media mówiły i mówią o Gierku nie ma wiele prawdy, to nie wiem, co
            > jeszcze mogę zrobić...
            >
            > Pozdrowienia
            > Orion
            Człowielu o czym Ty opowiadasz? Nędza teraz? W porównaniu z PRL ludzie
            zarabiają (ci co pracują) kilkakrotnie więcej w przeliczeniu na dolary,
            samochód idziesz i kupujesz, to samo z mieszkaniami a wtedy? Wtedy
            się "załatwiało" i "dostawało", reklamentacja itp., było średnio do d... i
            wszyscy sie składali na tą ekonomiczną paranoję. Ludzie faktycznie mają słabą
            pamięć. A może za gierasa na zachód nie jeździłeś i nie miałeś porównania? No
            to chociaż śp. Czechosłowację odwiedzałeś? I co, jak wypadało porównanie? Już
            wiem, ruscy się uparli żeby akurat Polskę a nie Węgry albo NRD kantować? Życzę
            spadnięcia klapek z oczu...
    • maretina to zemsta Gierka zza grobu:) nudzi sie chlop 04.09.02, 15:58
      i kolejny dowod na to, ze w telewizji sld jest socjaldemokracja, a w swoim
      gronie teskni za dawnymi czasami.
      • orionek Ale mnie Wikul rozśmieszyłeś.. 04.09.02, 20:09
        Zdziwiłbyś się, gdybyś swój domysł kim jestem porównał ze mną. Ale tu nie
        chodzi o nasze osobiste życiorysy.

Po prawdzie to mam za swoje. Ściśle za niejasne skróty myślowe.
        "Przerwanej dekadzie" - książce Gierka - zarzucam to co najważniejszego
        zarzucam wszystkim komuchom. Również tym, co teraz w Polsce robią za
        sztandarowych kapitalistów, ale podszewki mają czerwone - np Geremek,
        Mazowiecki, Balcerowicz...

Nikt z tych panów nie zdiagnozował - czym była sowiecka władza w Polsce.
        Bo w żadnych źródłach nie ma danych o sowieckiej eksploatacji Polski i Polaków..
        Napewno Ruscy nie byli tu po to, aby z internacjonalistycznej miłości na nas
        patrzeć, czy nam w Polsce pomagać. Tylko brali jak swoje wszystko, co tylko się
        udało im zabrać. Ba! Przez swoich agentów tak Polską gospodarkę ustawili, aby
        była komplementarna dla ich gospodarki, która głównie ustawiona była na
        produkcję broni (obecnie zalegającej jako śmiercionośny złom). I jak swoje
        brali zboże (dlatego go w Polsce brakowało) i co im tylko było przydatne.
        (Ściślej to oni starali się pilnować, żeby było tyle, aby "bydło robocze" miało
        kondycję do pracy i żeby nadzorcy się nie buntowali. Zabierali wszystko ponad
        to)

Ciekawie by było wiedzieć: Ile?
        I tu masz białą plamę. A w tym jest informacja, co jest wart Balcerek czy
        Michnik. No bo jak oni za punkt odniesienia odwołują się do siermiężnej Polski
        za Gierka, to kłamią. Bo tamta Polska była SYSTEMATYCZNIE RABOWANA.
        Jeśli Balcerek chce powiedzieć, że obecna gospodarka stoi lepiej to powinien
        porównać z tym co było za Gierka + to co rabowali Ruscy.
        A z najostrożniejszych oszacowań wynika, że z artykułów przydatnych ludziom - w
        Polsce zostawiano nam 25-33%. To znaczy, na każdego nakarmionego z gospodarki
        polskiej Polaka przypadało 2 do 3 sovieckich bojców!!!
        Zapytaj może: skąd to wiem? Z tego co było mi dodstępne ("Robotnik" KOR-
        u; "Placówka" Kęcika i "Biuletyn Dolnośląski" Kornela Morawieckiego pamiętam
        treść, ale nie pamiętam już źródła. (kojarzy mi się to z gdzieś czytanymi
        słowami wypowiedzi J.Kuronia i K.Modzelewskiego) Takie oszacowania pojawiały
        się przed strajkami z lata 80. Wtedy świadomość sowieckiego wyzysku była
        powszechna.
        Ale sam policzyłem ściśle: 75% wyzysku dla jednego produktu w zakładzie, w
        którym byłem konstruktorem i do tego szefem zakładowej Solidarności. (funkcje
        wymieniam dla oceny wiarygodności źródła). Dodam jeszcze, że moje obliczenia
        ukończyłem dopiero w 84 r. mając czas na bezrobociu i po sanatorium, z blindami
        w oknach..
        Jeszcze jedno. Wyzysk był ukrywany w zawyżonej cenie produktu. Można go było
        wykryć wyrażając zapłatę za pracę w ilości kupionego towaru i porównując z
        ilością wyprodukowaną - wszelkie koszty. (to było dość skomplikowane obliczenie)

Wracając do Gierka. Był to napewno uczciwy człowiek. Robił to w co wierzył. O
        sowieckim wyzysku musiał wiedzieć, ale napewno nikt nie podał mu faktycznych
        rozmiarów. Ani tego, że jego wielkość nie mieści się w polskim planowaniu...
        I że towarzysze ze wschodu mają inne kryteria dostatku, niż w gierkowskich
        marzeniach o II Polsce...
        Warto wiedzieć, że za Gierka nikt nie strzelał do ludzi.. A Wojtek strzelał i
        przed i po Gierku. Zwróć uwagę, że Wojtek robi niemal za męża opatrznościowego.
        A na Gierka się pluje. To jest właśnie skutek dezinformacji. Zatarcie proporcji

Pozdrowienia
        Orion

• _helga Re: Ale mnie Wikul rozśmieszyłeś.. 04.09.02, 20:19
          orionek napisał:

> Zdziwiłbyś się, gdybyś swój domysł kim jestem porównał ze mną. Ale tu nie
          > chodzi o nasze osobiste życiorysy.
          >
          > Po prawdzie to mam za swoje. Ściśle za niejasne skróty myślowe.
          > "Przerwanej dekadzie" - książce Gierka - zarzucam to co najważniejszego
          > zarzucam wszystkim komuchom. Również tym, co teraz w Polsce robią za
          > sztandarowych kapitalistów, ale podszewki mają czerwone - np Geremek,
          > Mazowiecki, Balcerowicz...
          >
          > Nikt z tych panów nie zdiagnozował - czym była sowiecka władza w Polsce.
          > Bo w żadnych źródłach nie ma danych o sowieckiej eksploatacji Polski i
          Polaków.
          > .
          > Napewno Ruscy nie byli tu po to, aby z internacjonalistycznej miłości na nas
          > patrzeć, czy nam w Polsce pomagać. Tylko brali jak swoje wszystko, co tylko
          się
          >
          > udało im zabrać. Ba! Przez swoich agentów tak Polską gospodarkę ustawili, aby
          > była komplementarna dla ich gospodarki, która głównie ustawiona była na
          > produkcję broni (obecnie zalegającej jako śmiercionośny złom). I jak swoje
          > brali zboże (dlatego go w Polsce brakowało) i co im tylko było przydatne.
          > (Ściślej to oni starali się pilnować, żeby było tyle, aby "bydło robocze"
          miało
          >
          > kondycję do pracy i żeby nadzorcy się nie buntowali. Zabierali wszystko ponad
          > to)
          >
          > Ciekawie by było wiedzieć: Ile?
          > I tu masz białą plamę. A w tym jest informacja, co jest wart Balcerek czy
          > Michnik. No bo jak oni za punkt odniesienia odwołują się do siermiężnej
          Polski
          > za Gierka, to kłamią. Bo tamta Polska była SYSTEMATYCZNIE RABOWANA.
          > Jeśli Balcerek chce powiedzieć, że obecna gospodarka stoi lepiej to powinien
          > porównać z tym co było za Gierka + to co rabowali Ruscy.
          > A z najostrożniejszych oszacowań wynika, że z artykułów przydatnych ludziom -
          w
          >
          > Polsce zostawiano nam 25-33%. To znaczy, na każdego nakarmionego z gospodarki
          > polskiej Polaka przypadało 2 do 3 sovieckich bojców!!!
          > Zapytaj może: skąd to wiem? Z tego co było mi dodstępne ("Robotnik" KOR-
          > u; "Placówka" Kęcika i "Biuletyn Dolnośląski" Kornela Morawieckiego pamiętam
          > treść, ale nie pamiętam już źródła. (kojarzy mi się to z gdzieś czytanymi
          > słowami wypowiedzi J.Kuronia i K.Modzelewskiego) Takie oszacowania pojawiały
          > się przed strajkami z lata 80. Wtedy świadomość sowieckiego wyzysku była
          > powszechna.
          > Ale sam policzyłem ściśle: 75% wyzysku dla jednego produktu w zakładzie, w
          > którym byłem konstruktorem i do tego szefem zakładowej Solidarności. (funkcje
          > wymieniam dla oceny wiarygodności źródła). Dodam jeszcze, że moje obliczenia
          > ukończyłem dopiero w 84 r. mając czas na bezrobociu i po sanatorium, z
          blindami
          >
          > w oknach..
          > Jeszcze jedno. Wyzysk był ukrywany w zawyżonej cenie produktu. Można go było
          > wykryć wyrażając zapłatę za pracę w ilości kupionego towaru i porównując z
          > ilością wyprodukowaną - wszelkie koszty. (to było dość skomplikowane
          obliczenie
          > )
          >
          > Wracając do Gierka. Był to napewno uczciwy człowiek. Robił to w co wierzył. O
          > sowieckim wyzysku musiał wiedzieć, ale napewno nikt nie podał mu faktycznych
          > rozmiarów. Ani tego, że jego wielkość nie mieści się w polskim planowaniu...
          > I że towarzysze ze wschodu mają inne kryteria dostatku, niż w gierkowskich
          > marzeniach o II Polsce...
          > Warto wiedzieć, że za Gierka nikt nie strzelał do ludzi.. A Wojtek strzelał i
          > przed i po Gierku. Zwróć uwagę, że Wojtek robi niemal za męża
          opatrznościowego.
          >
          > A na Gierka się pluje. To jest właśnie skutek dezinformacji. Zatarcie
          proporcji
          >
          > Pozdrowienia
          > Orion
          >

A z zatarciem proporcji to sie zgadzam. A zreszta zauwazylam ze Gierka czesto
          atakuja najzawzieciej te same osoby, co Jaruzelskiemu piedestaly buduja. Czyli
          samo zycie...
        • Gość: wikul Ale mnie Orionek zasmuciłeś IP: *.acn.waw.pl 06.09.02, 01:25
          orionek napisał:
          > Napewno Ruscy nie byli tu po to, aby z internacjonalistycznej miłości na nas
          > patrzeć, czy nam w Polsce pomagać. Tylko brali jak swoje wszystko, co tylko
          się
          > udało im zabrać. Ba! Przez swoich agentów tak Polską gospodarkę ustawili, aby
          > była komplementarna dla ich gospodarki, która głównie ustawiona była na
          > produkcję broni (obecnie zalegającej jako śmiercionośny złom). I jak swoje
          > brali zboże (dlatego go w Polsce brakowało) i co im tylko było przydatne.
          > (Ściślej to oni starali się pilnować, żeby było tyle, aby "bydło robocze"
          miało
          > kondycję do pracy i żeby nadzorcy się nie buntowali. Zabierali wszystko ponad
          > to)
          > Ciekawie by było wiedzieć: Ile?
          > I tu masz białą plamę. A w tym jest informacja, co jest wart Balcerek czy
          > Michnik. No bo jak oni za punkt odniesienia odwołują się do siermiężnej
          Polski
          > za Gierka, to kłamią. Bo tamta Polska była SYSTEMATYCZNIE RABOWANA.
          > Jeśli Balcerek chce powiedzieć, że obecna gospodarka stoi lepiej to powinien
          > porównać z tym co było za Gierka + to co rabowali Ruscy.
          > A z najostrożniejszych oszacowań wynika, że z artykułów przydatnych ludziom -
          w
          > Polsce zostawiano nam 25-33%. To znaczy, na każdego nakarmionego z gospodarki
          > polskiej Polaka przypadało 2 do 3 sovieckich bojców!!!
          > Zapytaj może: skąd to wiem? Z tego co było mi dodstępne ("Robotnik" KOR-
          > u; "Placówka" Kęcika i "Biuletyn Dolnośląski" Kornela Morawieckiego pamiętam
          > treść, ale nie pamiętam już źródła. (kojarzy mi się to z gdzieś czytanymi
          > słowami wypowiedzi J.Kuronia i K.Modzelewskiego) Takie oszacowania pojawiały
          > się przed strajkami z lata 80. Wtedy świadomość sowieckiego wyzysku była
          > powszechna.
          > Ale sam policzyłem ściśle: 75% wyzysku dla jednego produktu w zakładzie, w
          > którym byłem konstruktorem i do tego szefem zakładowej Solidarności. (funkcje
          > wymieniam dla oceny wiarygodności źródła). Dodam jeszcze, że moje obliczenia
          > ukończyłem dopiero w 84 r. mając czas na bezrobociu i po sanatorium, z
          blindam
          > w oknach..
          > Jeszcze jedno. Wyzysk był ukrywany w zawyżonej cenie produktu. Można go było
          > wykryć wyrażając zapłatę za pracę w ilości kupionego towaru i porównując z
          > ilością wyprodukowaną - wszelkie koszty. (to było dość skomplikowane
          obliczenie
          > Wracając do Gierka. Był to napewno uczciwy człowiek. Robił to w co wierzył. O
          > sowieckim wyzysku musiał wiedzieć, ale napewno nikt nie podał mu faktycznych
          > rozmiarów. Ani tego, że jego wielkość nie mieści się w polskim planowaniu...
          > I że towarzysze ze wschodu mają inne kryteria dostatku, niż w gierkowskich
          > marzeniach o II Polsce...
          > Warto wiedzieć, że za Gierka nikt nie strzelał do ludzi.. A Wojtek strzelał i
          > przed i po Gierku. Zwróć uwagę, że Wojtek robi niemal za męża
          opatrznościowego.
          > A na Gierka się pluje. To jest właśnie skutek dezinformacji. Zatarcie
          proporcji
          >
          > Pozdrowienia
          > Orion

Groch z kapustą . Pisz mniej ale konkretniej i nie przesadzaj z tym rabowaniem
          bo ubliżasz swojemu pupilowi Gierkowi . Chwaląc Gierka za uczciwość stwierdzsz
          jednocześnie że dawał sie rabować , lekceważąc Mazowieckiego musisz przyznać że
          nie pozwolił na dalsze rabowanie . Gdzie sens , gdzie logika w tym rozumowaniu .
          Cały twój wywód jest równie niespójny . Jednym tchem wymieniasz politycznego
          oszołoma i mitomana K.Morawieckiego z człowiekiem o wielkim autorytecie
          moralnym K.Modzelewskim . Posiłkujesz się ówczesna wiedzą na temat "rabowania"
          Polski twierdzisz że Ruscy brali co chcieli i ile chcieli . Nie jest to prawda
          i nigdy te przypuszczenia sie nie potwierdziły . Owszem Polska jak każdy kraj
          tzw.obozu musiała płacić swoisty haracz w pieniadzach i naturze w ramach
          tzw.bratniej pomocy i socjalistycznej współpracy . Nie były to jednak w rzadnej
          mierze takie ilości jakie wymieniasz . Handl zagraniczny funkcjonował w miarę
          normalnie i kontrakty były podpisywane . Wiem bo moja żona pracowała w tej
          branży . Podejrzenia ludzi o ten niecny proceder rabunkowy brały sie stąd że
          przecietny Polak nie mógł zrozumieć jak tak rozwinięty kraj nie może zapewnić
          swoim obywatelom elementarnych dóbr . A prawda jest prosta i brutalna .
          Gospodarka za Gierka była nieefektywna , przeinwestowana , skorumpowana ,
          rozkradana , nieudolnie zarządzana i podorządkowana interesom politycznym .
          Panowało gigantyczne marnotrastwo i przerosty w zatrudnieniu . Zbóż z Polski
          nikt nie mógł zabierać bo ich niewiele było . Zboża (głownie przenicę) trzeba
          było sprowadzać na kredyt z USA i Kanady . Robił to zresztą również Zw.Sowiecki
          i inne kraje tzw.obozu . Ten "uczciwy" Gierek nie był człowiekiem znikad . To
          był aparatczyk od wielu lat w KC , Biurze Politycznym i Sekretariacie a więc
          był współodpowiedzialny za wszystkie decyzje które zapadały od wielu lat .
          O uczciwosci Gierka najwięcej mogliby ci powiedzieć najwiecej robotnicy
          Ursusa,Radomia i innych miast zmuszonych warunkami bytowymi do protestu .
          Gdyby system socjalistyczny zainstalować na Sacharze to po kilku latach
          zabrakło by piachu .
          • orionek Re: Ale mnie Orionek zasmuciłeś 06.09.02, 22:05
            Powiedzmy, że to co piszesz o gorszej efektywności systemu nakazowo
            rozdzielczego niż system rynkowy to prawda. Czy możesz wskazać jakieś źródło
            danych, czy opracowania które to potwierdzają.
            Bo to, co na pierwszy żut oka widać w obecnej, kapitalistycznej Polsce totalnie
            zaprzecza temu co głosisz. Dość wyraźnie widać, że wyższość systemu K. jest
            faktem medialnym, (o Gierku mówiło się na to propaganda sukcesu) dla którego
            oprócz wielkiej wiary licznych zwolenników nie ma potwierdzenia rachunkiem.
            To co podałem jako wielkość sowieckiego wyzysku za Gierka to jest jakoś
            uzasadnione i podałem do tego fakty, na ile to jest wiarygodne.
            Nie twierdzę, że moje obliczenia obrazują średnią dla całej polskiej
            gospodarki. Ale niewątpliwy fakt sowieckiego wyzysku jest objęty totalną białą
            plamą. Każda informacja w białej plamie ma wartość jakiegoś przybliżenia. Jeśli
            potrafisz, oszacuj sowiecki wyzysk lepiej niż ja.
            Biała plama powinna każdego niepokoić. Uporczywe pomijanie istotnej informacji
            świadczy, że rzetelnej informacji nie ma. Media kłamią, trzymają nas w uśpieniu.
            Po co?
            By w spokoju skonsumować pozostały po komunie nasz majątek.

Zapraszam do wątku z lustracją, Gierkiem i rychem 7 w tytule.

Pozdrowienia
            Orion
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka