Dodaj do ulubionych

Czy da się polubic PiS?

29.09.05, 09:02
media.wp.pl/kat,38134,wid,7993003,wiadomosc.html?ticaid=1458
Otwarcie zawodów prawniczych może wywołać efekt domina. Dyktatury korporacyjnej nie chcą już nie tylko przyszli architekci, lekarze czy inżynierowie budowlani, ale również członkowie innych samorządów zawodowych, których to członkostwo coraz bardziej uwiera, pisze "Gazeta Prawna".

[....]

Wszystko wskazuje jednak na to, że w najbliższych latach korporacje zawodowe znajdą się w odwrocie. Zwycięzca ostatnich wyborów - PiS zapowiada uchwalenie całego pakietu ustaw ograniczających władzę korporacji i otwierających zawody: komornika, urbanisty, architekta, a nawet częściowo lekarza. (PAP)

Moja córka zaczyna lubić PiS.
Chociaż tu są rynkowi.Obawiam się ,że się z tego wycofają, albo zepsują innymi nakazami.

A.
Obserwuj wątek
    • hymen Re: Czy da się polubic PiS? 29.09.05, 09:12
      andrzejg napisał:

> Moja córka zaczyna lubić PiS.
      > Chociaż tu są rynkowi.Obawiam się ,że się z tego wycofają, albo zepsują
      innymi
      > nakazami.

Np ich sposób nowej organizacji służby zdrowia może wiele wyjaśnić. W tym
      kontekście owe korporacje są zwykłą konkurencją dla administracji państwowej.
      • magicznym Re: Czy da się polubic PiS? 29.09.05, 09:22
        hymen napisał:

> Np ich sposób nowej organizacji służby zdrowia może wiele wyjaśnić.

Jeżeli ktoś w Polsce zrobi porządek ze służbą zdrowia (czytaj zadowoli
        obywateli) dostanei Nobla z ekonomii. Czy ktoś słyszał o jakimś ubogim państwie
        gdzie ludzie są zadowoleni ze służby zdrowia ? Pewnie nawet wśród bogatych nei
        byłoby łatwo je znaleźć.

W tym
        > kontekście owe korporacje są zwykłą konkurencją dla administracji państwowej.

Korporacje zawodowe mogą wyręcza państwo w pewnym zakresie (o ile robią coś
        taniej i lepiej od urzędników) - problem w tym by państwo "trzymało je za pysk"
        nie pozwalając na praktywki monopolistyczne.

m.
        • hymen Re: Czy da się polubic PiS? 29.09.05, 12:23
          magicznym napisał:

> hymen napisał:
          >
          >
          > > Np ich sposób nowej organizacji służby zdrowia może wiele wyjaśnić.
          >
          > Jeżeli ktoś w Polsce zrobi porządek ze służbą zdrowia (czytaj zadowoli
          > obywateli) dostanei Nobla z ekonomii. Czy ktoś słyszał o jakimś ubogim
          państwie
          >
          > gdzie ludzie są zadowoleni ze służby zdrowia ? Pewnie nawet wśród bogatych
          nei
          > byłoby łatwo je znaleźć.

To ciekawe, bo mnie by zadowoliła sytuacja, w której za własne pieniądze
          wykupuje sobie ubezpieczenie i w jego ramach mam zagwarantowaną usługę medyczną
          bez kolejek, rejestracji czy zapisów do specjalisty. Mało tego, właściwie ja to
          mam, problem w tym, że muszę dodatkowo opłacać tę państwową, z której nie
          korzystam.

>
          > W tym
          > > kontekście owe korporacje są zwykłą konkurencją dla administracji państwo
          > wej.
          >
          > Korporacje zawodowe mogą wyręcza państwo w pewnym zakresie (o ile robią coś
          > taniej i lepiej od urzędników) - problem w tym by państwo "trzymało je za
          pysk"
          >
          > nie pozwalając na praktywki monopolistyczne.

Myślę, że bardzo podobałby (podoba) Ci program z lamusa Niemiec lat 30
          ubiegłego wieku. Wtedy państwo trzymało za pysk tak jak to sugerujesz. W jakim
          stopniu chce PIS trzymać to wszystko za pysk pewnie jeszcze się okaże. Szkoda
          jedynie, że na horyzoncie nie widać nikogo, kto potencjalnie ma szanse na
          władzę a nie chciałby trzymać za pysk.
          • magicznym Re: Czy da się polubic PiS? 29.09.05, 15:28
            hymen napisał:

> To ciekawe, bo mnie by zadowoliła sytuacja, w której za własne pieniądze
            > wykupuje sobie ubezpieczenie i w jego ramach mam zagwarantowaną usługę
            medyczną
            >
            > bez kolejek, rejestracji czy zapisów do specjalisty. Mało tego, właściwie ja
            to
            >
            > mam, problem w tym, że muszę dodatkowo opłacać tę państwową, z której nie
            > korzystam.

To Ciebie zadowoli wyłącznie JKM, na PiS nie masz co liczyć - z tego co mówią
            chcą przywrócić finansowanie służby zdrowia z budżetu.

>
            > >
            >
            > Myślę, że bardzo podobałby (podoba) Ci program z lamusa Niemiec lat 30
            > ubiegłego wieku. Wtedy państwo trzymało za pysk tak jak to sugerujesz. W
            jakim
            > stopniu chce PIS trzymać to wszystko za pysk pewnie jeszcze się okaże. Szkoda
            > jedynie, że na horyzoncie nie widać nikogo, kto potencjalnie ma szanse na
            > władzę a nie chciałby trzymać za pysk.

Ty nie rób ze mnie LPR-owca smile Nie wpieraj mi dziecka w brzuch smile nie chodzi mi
            o praktyki totalitarne tylko o trzymanie przez Państwo łapy na pulsie - aby
            korporacje nie prowadziły praktyk monopolistycznych (czytaj ograniczających
            wejście młodych do zawodu).

• magicznym Re: Czy da się polubic PiS? 29.09.05, 09:24
      Po owocach ich poznacie ....

Pogadamy za rok czy da się polubić smile. Zakładając że na emigrację się nie
      wybieramy - dajmy im zaufanie na krechę smile

m.
      • hasz0 _________________Paskarz kasy a nie słuzba zdrowia 29.09.05, 13:06
        Ja zadowolę!
        Ale kto mnie wybierze?

Zlikwiduję Ministerstwo Zdrowia, urzędników, sekretarki, dyrektorów gabinetów,
        podsekretarzy stanu, zastępców, konsultantów krajowych i wojewódzkich, lekarzy
        i specjalistó wojewódzkich i powiatowych, położne gminne, wojewódzkie i
        stołęczne, wyższe i niższe pielgniarki pozaszpitalne, instytuty
        paraprzykliniczne, wszelkie stołki lekarzy doradców i konsultantów ze wszelkich
        dziedzin medycyny, bezpieczeństwa sanitarnego, higienicznego, środowiskowego,
        bagiennego i szambowego, Pomoc rannym, Fudacje bezpiczeństwa Drogowego
        - widzaiałem takiego BARANA jak rozjechał nie hamując jako pierwszy w kolumnie
        samochodów menela niczym psa na dwupasmowej pustej drodze z Mirkowa do
        Wrocławia - miał na oparciu kamizelkę ratownikó z czerwonym krzyzęm taka sama
        na masce silnika i Policja go puściła wolno... Aptek, Kasy Chorych,Fundusze
        Zdrowia, Fundacje i Stowarzyszenia z nazwami wywołujacymi współczucie u naiwnych
        ... kalek, chorób, nałogów, dzieci, zwyrodnień i zboczeń.

Wiecie ile idzie na to FORSY z budżetu czyli z naszej kieszeni?

Żadnych barier wielomiesięcznych kolejek do specjalistów!

I tak z kilkunastu zapisanych przychodzą 2 -3 osoby w odstępach kilku pustych
        godzin, w czasie których CZAS SPECJALISTY marnuje się bezczynnie!!!!!
        ___________P__A___R__A__N__O__J__A_______________

I system najprostszy czyli - fenicjański!
        Płacę. Za bezrozbotnych, bezdomnych płaci z włąsnej kieszeni minister
        finansów, gospodarki, prezes Narodowego Banku i Rady Polityki Pieniężnej.
        Ich głowa by nie było bezrobotnych i bezdomnych!
        • hasz0 _____________________A leki z czeskiej Apteki/nt 29.09.05, 13:07
    • 123i321 PiS da się polubic! Blizniaki to Herkules, 29.09.05, 20:54
      ktory oczysci stajnie Augiasza, III RP.
      • snajper55 Re: PiS da się polubic! Blizniaki to Herkules, 29.09.05, 22:56
        123i321 napisał:

> ktory oczysci stajnie Augiasza, III RP.

Budując do spółki z Samoobroną i PSL PRL bis.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka