Dodaj do ulubionych

ZYDOWSKIE HIENY LICYTACYJNE

IP: *.orlando-05rh15rt.fl.dial-access.att.net 17.07.01, 18:14

ZYDOWSKIE HIENY LICYTACYJNE

Obraz dzialalnosci zydowskiego podziemia gospodarczego bylby niepelny,
gdybysmy nie wspomnieli choc pokrótce o dzialalnosci tzw., hien
licytacyjnych, zerujacych na cudzym nieszczesciu.
W samej Warszawie funkcjonowalo pare takich szajek. Ich
przedstawiciele pelnili stale dyzury w sadach, snuli sie za
komornikami, podplacali urzedników sadowych byle dowiedziec sie
szczególów licytacji wczesniej niz inni. Szajki licytacyjne
dysponowaly niemal nieograniczona gotówka, co swiadczy, ze stal za
nimi jakis wiekszy i dyspozycyjny kapital. Szajki nie konkurowaly ze
soba, kiedy któras wlaczala sie do licytacji, pozostale juz nie
wchodzily jej w droge, co oczywiscie przekreslalo wszelki sens
sprzedazy droga licytacji, prawdopodobnie bylo to uzgadniane w gminie
zydowskiej (chazaka). Natomiast cma wynajetych naganiaczy-licytatorów,
dzialala bezwzglednie wobec innych, chrzescijanskich konkurentów.
Bywaly nieraz przypadki ciezkiego pobicia i okalecznia w czasie prób
przedarcia sie na licytacje kogos nieprzewidzianego.
Swego czasu wstrzasnal Warszawa proces bylego komornika Barylskiego,
skazanego za zmowe z "zawodowymi licytantami" Herszem Wolfrydem i
Moszkiem Kenigsweinem. Bandzie udowodniono inscenizacje jednej
licytacji, a ile im uszlo na sucho? Wejscie do posesji, gdzie odbywala
sie licytacja ruchomosci zablokowal tlum zlozony ze stu wynajetych
naganiaczy. Przepuszczono tylko komornika Barylskiego i nieszczesna
wlascicielke ruchomosci. Licytacja miala przebieg blyskawiczny, za
sume 133 zlotych Hersz Wolfryd kupil zbiór cennej porcelany, platery,
perskie dywany i inne drogie tkaniny, meble, kolekcje starych sreber i
zbiór zlotych monet wartosci stu tysiecy zlotych.
Natychmiast po licytacji, na tym samym podwórku posesji wyplacono
wszystkim stu podnajetym licytatorom honorarium za "rajwoch" i
zawiazano spólke do sprzedazy zlicytowanych rzeczy.
Obserwuj wątek
    • tyu Re: UWAGA!!! PSYCHOPATA! 17.07.01, 19:02
      UWAGA!!!
      Z autorami tekstów takich jak ten LEPIEJ NIE DYSKUTOWAĆ!
      To plami dobre imię, czy choćby tylko - dobry nick piszącego.
      Psychopaty i tak nie przekona.
      • Gość: ethanol Re: UWAGA!!! PSYCHOPATA! IP: *.coh.org 17.07.01, 21:22
        Siostro !!!...basen dla pacjenta HANSA i p[odwojna lewatywa !!!
        • Gość: emilian Re: UWAGA!!! PSYCHOPATA! IP: *.efekt.pl 18.07.01, 14:38
          Gość portalu: ethanol napisał(a):

> Siostro !!!...basen dla pacjenta HANSA i p[odwojna lewatywa !!!

A ty Ethanol pewnie musisz lezec z hansem w jednym lozku skoro wiesz kiedy basen
          potrzebny.

PS. Na twoim miejscu nie domagal bym sie lewatywy.

• Gość: Psruto Re: UWAGA!!! PSYCHOPATA! IP: *.gazeta.pl 18.07.01, 15:36
            W pełni popieram emiliana. Prosimy o argumenty. Hans je przedstawił. Abstrahuję
            od tego czy słuszne czy nie, ale są to z calą pewnością argumenty.
          • Gość: Psruto Re: UWAGA!!! PSYCHOPATA! IP: *.gazeta.pl 18.07.01, 15:38
            W pełni popieram emiliana. Prosimy o argumenty. Abstrahuję od tego czy są to
            argumenty słuszne czy nie , ale z pewnością są to argumenty.
          • Gość: Psruto Re: UWAGA!!! PSYCHOPATA! IP: *.gazeta.pl 18.07.01, 15:39
            W pełni popieram emiliana. Prosimy o argumenty. Abstrahuję od tego czy są to
            argumenty słuszne czy nie , ale z pewnością są to argumenty.
      • Gość: emilian Re: UWAGA!!! PSYCHOPATA! IP: *.efekt.pl 18.07.01, 08:24
        tyu napisał(a):

> UWAGA!!!
        > Z autorami tekstów takich jak ten LEPIEJ NIE DYSKUTOWAĆ!

Moze po prostu nie masz ARGUMENTOW?

> To plami dobre imię, czy choćby tylko - dobry nick piszącego.

To dziecinna wymowka na brak argumentow

> Psychopaty i tak nie przekona.

Jezeli wiesz cos stanie zdrowia hansa to prosimy o wiecej szczegolow. (tylko bez
        dziecinady znowu)

• jurek1 do hansa 17.07.01, 21:45
      hans, nawet wyżygać się na Twoje ścierwo to będzie dla clebie za duży honor. Na
      szczęście dla ciebie gnido Kodeks Honorowy Boziewicza nie dopuszcza pojedynków
      z ludźmi niehonorowymi bo bym Cię wyzwał, a tak chodź sobie po tym świecie
      wrzodzie na tyłku porządnych polonusów w Stanach. Może się wreszcie wkurzą i
      naślą na ciebie jakiegoś psychopatę podobnego do ciebie i wreszcie świat
      zapomni, żeś go kalał swoim istnieniem.
      • Gość: emilian do jurek1 IP: *.efekt.pl 18.07.01, 08:21
        jurek1 napisał(a):

> hans, nawet wyżygać się na Twoje ścierwo to będzie dla clebie za duży honor.

Moze wyjasnil bys co cie tak urazilo. takie niefrasobliwe rzucanie miesem
        niestety stawia cie w znacznie gorszym swietle niz hansa. Jesli chesz mu dokopac
        to udowodnij ze pisal nieprawde.

> Na
        > szczęście dla ciebie gnido Kodeks Honorowy Boziewicza nie dopuszcza pojedynków
        > z ludźmi niehonorowymi bo bym Cię wyzwał, a tak chodź sobie po tym świecie
        > wrzodzie na tyłku porządnych polonusów w Stanach.

Czy hans cie czyms obrazil? Czy wyrazal sie o tobie w tak grubianski sposob jak
        ty o nim? A moze to on by nie chcial sie pojedynkowac z HAMEM ?

Z moich obserwacji tego forum wynika ze ludzie niezbyt rozgarnieci czesto z braku
        argumentow reaguja agresja. Jestes tego koronnym przykladem.

Jezeli uwazasz ze hans sobie ta historyjke wymyslil to to udowodnij, abym takze
        ja mogl sie przekonac o jego "perfidii". Jesli jednak twoja pisanina ma na celu
        jedynie wylanie na kogokolwiek pomyj to, mam dobra rade, nie warto zurzywac
        klawiatury.

• Gość: Fv Re: do emilian IP: *.bh.com.pl 18.07.01, 15:31
          Spokojna wyważona odpowiedz. Niektorzy przy braku argumentow potrafia tylko
          popisywac sie "miesem" Tak trzymac emilian
          • Gość: Kraken Re: do Hansa IP: *.99.252.64.snet.net 18.07.01, 16:58
            PRZYZNAJ SIE CO TWOIM PRZODKOM ZLICYTOWALI CI WREDNI ZYDZI???Swoja droga
            licytowani mogli nie zyc ponad stan-wowczas nie byloby problemu-no ale to juz
            POLSKA WADA NARODOWA-ZASTAW SIE A POSTAW SIE-i efekty jak opisane przez ciebie
            • Gość: emilian do kraken IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 21:06
              Gość portalu: Kraken napisał(a):

> PRZYZNAJ SIE CO TWOIM PRZODKOM ZLICYTOWALI CI WREDNI ZYDZI???Swoja droga
              > licytowani mogli nie zyc ponad stan-wowczas nie byloby problemu-no ale to juz
              > POLSKA WADA NARODOWA-ZASTAW SIE A POSTAW SIE-i efekty jak opisane przez ciebie

Jak cie ktos zgwalci Kraken to tez powiem: Trzeba go bylo nie prowokowac i nie
              szwendac sie po nocy. Ale coz to tylko twoja wina.

Skad u ciebie taka pewnosc ze licytowana zyla "ponad stan". Moze miala chore
              dziecko i wydala pieniadze na leki (penicylina przed wojna kosztowala pare pensji
              robotnika). Jakakolwiek byla przyczyna tej licytacji to zadna z nich nie powinna
              byc rozgrzeszeniem dla przestepcow.
              Ale, zapomnialem ze to ZYDZI. Oni zawsze sa rowniejsi od wszystkich.

Gratuluje poprawnego politycznie swiatopogladu.

Zastanawiam jaki by byl twoj komentarz jakbym napisal ze polscy przestepcy
              zrobili to z biedna zydowska rodzina. Odpowiedz z laski swojej, bo nie usne tej
              nocy.

Pozdrawiam
              • Gość: emilian Re: do kraken IP: *.efekt.pl 19.07.01, 07:57
                Gość portalu: emilian napisał(a):

..........
                > Zastanawiam jaki by byl twoj komentarz jakbym napisal ze polscy przestepcy
                > zrobili to z biedna zydowska rodzina. Odpowiedz z laski swojej, bo nie usne tej
                >
                > nocy.

No i kurwa zem nie usnal.

• Gość: emilian Re: do kraken IP: *.efekt.pl 19.07.01, 14:50
                Coz Krakenie, odpowiedzi widze ze sie od ciebie nie doczekam.
                Swoim DZIECINNYM argumencikiem udowodniles tylko swoja "polityczna poprawnosc".
                • Gość: Kraken Re: do emiliana IP: *.97.252.64.snet.net 23.07.01, 19:01

> Coz Krakenie, odpowiedzi widze ze sie od ciebie nie doczekam.
                  > Swoim DZIECINNYM argumencikiem udowodniles tylko swoja "polityczna poprawnosc".
                  >

co ma do rzeczy poprawnosc polityczna-i nie zasuwaj bajek o koniecznosci
                  leczenia biednego dziecka(jesli tacy byli biedni-to skad licytowany majatek
                  wartosci ponad 100.000 zl-przedwojennych-nie oszukujmy sie przed wojna "chore
                  kasy" funkcjonowaly znacznie lepiej niz dzis)
                  swoja droga nie sposob odmowic zydkom skutecznosci-powstaje jedno pytanie-
                  DLACZEGO POLACY NIE PORAFILI TEMU PRZECIWDZIALAC???nie wiesz?? to moze ci
                  podpowiem-BO DLA POLAKA NIE MA WIEKSZEJ FRAJDY JAK SWIADOMOSC,ZE JEGO ZNAJOMY CZY
                  SASIAD "POSZEDL Z TORBAMI"-OT I CALA TAJEMNICA ZYDOWSKIEJ SKUTECZNOSCI
                  swoja droga przykro mi,ze przeze mnie nie spales(wylazla ze mnie rowniez polska
                  zlosliwosc)
                  • Gość: emilian Do Krakena IP: *.efekt.pl 30.07.01, 12:52
                    Gość portalu: Kraken napisał(a):

> co ma do rzeczy poprawnosc polityczna-i nie zasuwaj bajek o koniecznosci
                    > leczenia biednego dziecka(jesli tacy byli biedni-to skad licytowany majatek
                    > wartosci ponad 100.000 zl-przedwojennych-nie oszukujmy sie przed wojna "chore
                    > kasy" funkcjonowaly znacznie lepiej niz dzis)

Otóż wcale nie "zasuwam bajek", to co podałem to był tylko PRZYKŁAD. Nie chcę
                    osądzać czy bardziej czy mniej fortunny, ale to tylko przykład. W życiu każdego
                    człowieka, nie zależnie od jego etnicznego pochodzenia, zdarzają się różne
                    przykre dla zdarzenia nad którymi nie ma żadnej władzy.
                    Cały kłopot z ludźmi takimi jak ty polega na tym że lubicie zamykać wszystko w
                    waszych wydumanych stereotypach. Nie tylko o to chodzi ze to twoje
                    stwierdzenie "POLSKA WADA NARODOWA-ZASTAW SIE A POSTAW SIĘ" jest tak samo
                    prawdziwa dla Polaków jak i dla Norwegów, Amerykanów czy Żydów, czyli
                    nieprawdziwa.
                    Że to jest jedynie stereotyp mogę udowodnić przez własne obserwacje; nie mam
                    chyba znajomych czy członków rodziny którzy spełniali by ten twój "jeden z
                    warunków polskości". Powiedziałbym nawet że znakomita część Polaków których znam
                    to skąpcy i "liczykrupy". Trudno się zresztą temu dziwić o dzisiejszych czasach.

> swoja droga nie sposob odmowic zydkom skutecznosci

No tak. To ich oczywiście wybiela.

-powstaje jedno pytanie-
                    > DLACZEGO POLACY NIE PORAFILI TEMU PRZECIWDZIALAC???nie wiesz??

Ależ wiem. Po prostu trudno się było kobiecie obronić przed bandą oprychów . Jak
                    nie wierzysz to sam się przeciwstaw np. mafii Pruszkowskiej czy sycylijskiej,
                    policji się to nie udaje co dopiero tobie. Tak jest wszędzie i zawsze tak było.
                    Teraz jest tak samo mimo ze nie ma prawie Żydów. Tak samo jest pewnie w Izraelu
                    mimo ze Polaków tam jak na lekarstwo. Całe szczęście że tych o których w tym
                    wątku mowa w końcu złapano i udowodniono winy i skazano.
                    To co mnie u ciebie najbardziej razi to ze od razu, pewnie to jakiś żydofilski
                    nawyk, przystąpiłeś do piętnowania bohaterów tego Hansowego wątku po "kluczu
                    etnicznym", czyli: Polak winny (jego wina że w ogóle żyje, powinien się cieszyć
                    że Pan Żyd w ogóle zechciał go wydymać a nie jeszcze grymasi ) i skuteczny,
                    więc niewinny Żyd. To, pewnie się obrazisz za to stwierdzenie ale niewiele mnie
                    to obchodzi, co soba reprezentujesz to NAJCZYSTSZY RASIZ, a nawet (jeżeli jesteś
                    Polakiem) coś jeszcze gorszego bo jakiś chory AUTORASIZM.

> to moze ci
                    > podpowiem-BO DLA POLAKA NIE MA WIEKSZEJ FRAJDY JAK SWIADOMOSC,ZE JEGO ZNAJOMY C
                    > ZY
                    > SASIAD "POSZEDL Z TORBAMI"

To już en-ty przykład twego myślenia na skróty, czyli stereotypami. Tylko kilka
                    pytań:
                    - Czy sprawia ci przyjemność nieszczęście tej kobiety z tego wątku którą
                    zlicytowała żydowska banda ? (z tego co przeczytałem u ciebie sądzę że tak)
                    - Jeśli tak to czy wielu znasz ludzi takich jak ty sam ?
                    - Jeśli tak to być może w twoim stereotypie jest jakieś ziarno prawdy. Pozostaje
                    już tylko udowodnić że ilość osobników TWEGO POKROJU w społeczeństwie polskim
                    jest znacznie wyższa od średniej światowej.

Tylko jak to zrobić?

> swoja droga przykro mi,ze przeze mnie nie spales

Nic nie szkodzi.

• Gość: Kraken Re: Do Emilian IP: *.100.252.64.snet.net 30.07.01, 17:48
                      Moj boze=co za niekonsewencja rozumowania-najpierw podajesz "na widelcu"
                      przypadek zlicytowania przez grupe cwanych Zydkow polskiej jejmoscianki, na
                      riposte,ze do licytacji moglo dosc np. wskutek czesto spotykanego(rowniez
                      dzies) zycia ponad stan-czyli na kredyt zasuwasz lzawa historyjke z "chorym"
                      dzieckiem.
                      Powolujesz sie idiotycznie na przyklad zgwalconej niewiasty,ktora powinna byc
                      sama sobie winna-znowu brak konsekwencji-juz nie mowie o "prowokacji" ofiary-
                      ale wchodzi tu w gre dzialalnosc osob trzecich-czego absolutnie nie moze byc w
                      przytoczonym przez ciebie przykladzie licytacji-zreszta o czym ty wlasciwie
                      piszesz-o "niecnym" wykorzystywaniu rodakow przez parchatych Zydow.czy o
                      poszukiwaniu mocnych wrazen przez nadpsuta polska "dziewice"???
                      A co do ''podziemnej" dzialalnosci licytatorow-przeciez to NIC NOWEGO-spojrz na
                      dzisiejsze licytacje-dokladna przebitka twego przykladu wykonana przez jak
                      najbardziej przenno-buraczanych slowianskich rodakow-sam mialem propozycje(od
                      komornika zakupu Forda Sierry za kwote 60mln(starych) zl.podczas gdy wartosc
                      rynkowa samochodu wynosila w 93 ok.130 mnl(w tych 60mln byla wliczona"wziatka"
                      10 mln.dla komornika)-niestety interes nie wypalil,bo jego kumpel zdazyl
                      juz "puscic" wozek dzien wczesniej-i sadzisz,ze mialbym najmniejsze skrupuly w
                      wykorzystaniu sytacjii-ABSOLUTNIE NIE
                      Zreszta wystarczy poptrzec na polskich"biznesmenow"-najpierw kupuja
                      najnowszego "Mercola"-potem super "chawire" dopiero na koncu staraja sie
                      rozwijac interes-tymczasem w USA gdzie obecnie mieszkam najczesciej jest
                      odwrotnie-znam wielu bardzo dobrze sytuowanych biznesmenow.ktorych pojazdem
                      jest czesto stary van lub truck(jako pojazdy najbardziej praktyczne)mimo,ze
                      kupno "mercola" nie byloby dla nich zadnym wydatkiem-ale oni wola te
                      pieniadze "wsadzic" w business- AFISZOWAC SIE SWOIM BOGACTWEM BEDA NA EMERYTURZE
                      I doprawdy niewiele sie slyszy o przypadkach bancrupcy(czasem robia
                      to "strategicznie" majac pewnosc,ze zaden cwaniak ich nie zlicytuje-NO COZ CO
                      KRAJ TO OBYCZAJ-POLSKA NIE POTRAFILA PRZEJSAC Z WIELKOPANSKICH MANIER EPOKI
                      SASKIEJ DO RZETELNEGO SOC-KAPITALIZMU NIE MAJAC WLASNEJ KLASY MIESZCZANSKIE
                      (wszystkie inicjatywy byly utracane wlasnie przez szlachciurow) a istniejaca
                      nisze wykorzystali wlasnie "Zydowskie jak to okreslasz Hieny"
                      Jednak od czasow Potopu NIC SIE W RZECZPOSPOLITEJ NIE ZMIENILO-TO NADAL JEST
                      POSTAW CZERWONEGO SUKNA,ZA KTORE CIAGNIE KAZDY W SWOJA STRONE PATRZAC ABY MU
                      JAK NAJWIECEJ W GARSCI ZOSTALO -A NAROD(W SZEROKIM TEGO POJECIA ZNACZENIU)
                      NIECHAJ DIABLI WEZMA-przypuszczam,ze koniec bedzie podobny jak I
                      Rzeczpospolitej i znowu beda pretensje do wszystkich naokolo-TYLKO NIE DO
                      SIEBIE SAMYCH
              • Gość: jurek1 Do Emilian IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 24.07.01, 02:53
                Myślałem, że masz na swoje poparcie jakąś rzetelną wiedzę, a tu nic.

Przed wojną penicylina nie była dostępna. Co prawda FLEMING odkrył ją w 1928
                roku, ale dopiero w 1943 zaczęła się licząca produkcja. Pierwsze testy na
                człowieku przeprowadzono dopiero w 1941 roku. Tak więc nie mogli wydać fortuny
                na ten lek bo go po prostu nie było.
                Oprócz słownika ortograficznego polecam również encyklopedię.

A propos gwałtu, polecam także pracę bardzo cenionego kryminologa polskiego
                Brunona Hołysta pt. "WIKTYMOLOGIA". Autor wyraźnie udowadnia, że większość
                ofiar gwałtów oraz innych przestępstw, prowokuje te akty przemocy swoim
                zachowaniem.

Myślę, że na pewien czas masz zapewnioną lekturę.
                • Gość: emilian do jurek1 IP: *.efekt.pl 30.07.01, 15:35
                  Gość portalu: jurek1 napisał(a):

> Myślałem, że masz na swoje poparcie jakąś rzetelną wiedzę, a tu nic.
                  >
                  > Przed wojną penicylina nie była dostępna. .....

Chyba musze powtórzyć raz jeszcze: to był tylko PRZYKŁAD. Nie musze mieć na
                  poparcie tego przykładu żadnych dowodów bo przecież nie o Penicyline tu chodzi. W
                  mojej odpowiedzi Krakenowi to zresztą wyjaśniam, wiec, proszę, możesz tam zajrzeć.

> A propos gwałtu, polecam także pracę bardzo cenionego kryminologa polskiego
                  > Brunona Hołysta pt. "WIKTYMOLOGIA". Autor wyraźnie udowadnia, że większość
                  > ofiar gwałtów oraz innych przestępstw, prowokuje te akty przemocy swoim
                  > zachowaniem.

No, jest tak jak myślałem. Pięć lat temu zostałem skopany i pobity kijami przez
                  bandę łobuzów. Miałem wybity ząb, złamany nos i pęknięte żebro. Do dzisiaj się
                  zastanawiałem DLACZEGO. Teraz już wiem, SAM ICH SPROWOKOWAŁEM ponieważ nie
                  poczęstowałem ich papierosami (nie palę).

Dziękuję za tą nieocenioną lekcję Tobie a w szczególności panu Brunonowi
                  Hołystowi. Od dzisiaj inaczej patrzę na świat.

Ciekawe czy byłbyś skłonny tłumaczyć w ten sposób tragedie w Jedwabnym, czy by ci
                  POPRAWNOŚĆ ni pozwoliła.

Pozdrawiam
                  • Gość: emilian Re: do jurek1 IP: *.efekt.pl 30.07.01, 15:38

> ...nie o Penicyline tu chodzi.

Powinno być oczywiście "Penicylinę"

Przepraszam raz jeszcze jeżeli mnie dobrze nie zrozumiałeś.
                  • Gość: jurek1 do Emiliana IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 00:37

> Gość portalu: jurek1 napisał(a):
                    >
                    > > Myślałem, że masz na swoje poparcie jakąś rzetelną wiedzę, a tu nic.
                    > >
                    > > Przed wojną penicylina nie była dostępna. .....
                    >
                    > Chyba musze powtórzyć raz jeszcze: to był tylko PRZYKŁAD. Nie musze mieć na
                    > poparcie tego przykładu żadnych dowodów bo przecież nie o Penicyline tu chodzi.
                    > W
                    > mojej odpowiedzi Krakenowi to zresztą wyjaśniam, wiec, proszę, możesz tam zajrz
                    > eć.
                    >
                    > > A propos gwałtu, polecam także pracę bardzo cenionego kryminologa polskieg
                    > o
                    > > Brunona Hołysta pt. "WIKTYMOLOGIA". Autor wyraźnie udowadnia, że większość
                    >
                    > > ofiar gwałtów oraz innych przestępstw, prowokuje te akty przemocy swoim
                    > > zachowaniem.
                    >
                    > No, jest tak jak myślałem. Pięć lat temu zostałem skopany i pobity kijami przez
                    >
                    > bandę łobuzów. Miałem wybity ząb, złamany nos i pęknięte żebro. Do dzisiaj się
                    > zastanawiałem DLACZEGO. Teraz już wiem, SAM ICH SPROWOKOWAŁEM ponieważ nie
                    > poczęstowałem ich papierosami (nie palę).
                    >
                    > Dziękuję za tą nieocenioną lekcję Tobie a w szczególności panu Brunonowi
                    > Hołystowi. Od dzisiaj inaczej patrzę na świat.
                    >
                    > Ciekawe czy byłbyś skłonny tłumaczyć w ten sposób tragedie w Jedwabnym, czy by
                    > ci
                    > POPRAWNOŚĆ ni pozwoliła.
                    >
                    > Pozdrawiam

Po pierwsze napisałem większość ofiar przestępstw, a nie wszystkie ofiary. To
                    duża różnica i w takich sytuacjach należy ją zauważać. Mogę Ci tylko współczuć i
                    domyślac się, że sprawców nie złapano, albo dostali kolegium. Nie jestem w stanie
                    analizować przyczyn bo nie znam sytuacji.

Co do Jedwabnego to sytuacja jest trochę odmienna.
                    Można oczywiście przyjąć działanie pod przymusem Niemców (nie mam co do tego
                    wątpliwości), natomiast pozostaje problem "gorliwości" przy wykonywaniu poleceń.
                    Niemieccy zbrodniarze (Ci prawdziwi) też tłumaczyli się wykonywaniem rozkazów i
                    tu granica pomiędzy przymusem a kolaboracją jest bardzo płynna. Tak samo jak
                    ulotna jest granica obrony koniecznej (co sąd to inne orzeczenie).
                    Przyjęło się u nas potępiać każdego kto nie wykazuje się kombatancką przeszłością
                    czy przechowywaniem np. Żydów, a zapomina się, że nie wszyscy ludzie urodzili się
                    bohaterami tak samo jak rzadko kto rodzi się łajdakiem. Problem polega na
                    zachowaniu się zwykłego człowieka w sytuacji ekstremalnej - czy znosi to z
                    godnością robiąc to co musi aby zachować życie, czy też stara się wyciągnąć z
                    zaistniałych okoliczności dodatkowe korzyści? Jak było w Jedwabnym dzisiaj już
                    nikt nie odpowie.

Co do poprawności to niepotrzebnie silisz się na złośliwości. Pojęcie to jest mi
                    całkowicie obce. Mój stosunek do innych ludzi jest zawsze taki sam niezależnie od
                    narodowości czy rasy. Nie znoszę fanatyków i oszołomów czy to katolik, judaista
                    czy prawosławny.

Pozdrawiam
        • Gość: jurek1 do Emilian IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 24.07.01, 02:43
          Proponuję najpierw słownik ortograficzny:

Cham pisze się prze "ch"
          zużywać pisze sie przez "ż"

Post był wyraźnie skierowany do konkretnego adresata.
    • Gość: zyx Re: ZYDOWSKIE HIENY LICYTACYJNE - TEKST PRZEDWOJENNY IP: *.rdu.bellsouth.net 31.07.01, 07:41
      Tekst ten zawiera realia i styl pisania okresu miedzywojennego. Moze to np " Rycerz Maryjny" Kolbego?

Gość portalu: HANS napisał(a):

>
      > ZYDOWSKIE HIENY LICYTACYJNE
      >
      > Obraz dzialalnosci zydowskiego podziemia gospodarczego bylby niepelny,
      > gdybysmy nie wspomnieli choc pokrótce o dzialalnosci tzw., hien
      > licytacyjnych, zerujacych na cudzym nieszczesciu.
      > W samej Warszawie funkcjonowalo pare takich szajek. Ich
      > przedstawiciele pelnili stale dyzury w sadach, snuli sie za
      > komornikami, podplacali urzedników sadowych byle dowiedziec sie
      > szczególów licytacji wczesniej niz inni. Szajki licytacyjne
      > dysponowaly niemal nieograniczona gotówka, co swiadczy, ze stal za
      > nimi jakis wiekszy i dyspozycyjny kapital. Szajki nie konkurowaly ze
      > soba, kiedy któras wlaczala sie do licytacji, pozostale juz nie
      > wchodzily jej w droge, co oczywiscie przekreslalo wszelki sens
      > sprzedazy droga licytacji, prawdopodobnie bylo to uzgadniane w gminie
      > zydowskiej (chazaka). Natomiast cma wynajetych naganiaczy-licytatorów,
      > dzialala bezwzglednie wobec innych, chrzescijanskich konkurentów.
      > Bywaly nieraz przypadki ciezkiego pobicia i okalecznia w czasie prób
      > przedarcia sie na licytacje kogos nieprzewidzianego.
      > Swego czasu wstrzasnal Warszawa proces bylego komornika Barylskiego,
      > skazanego za zmowe z "zawodowymi licytantami" Herszem Wolfrydem i
      > Moszkiem Kenigsweinem. Bandzie udowodniono inscenizacje jednej
      > licytacji, a ile im uszlo na sucho? Wejscie do posesji, gdzie odbywala
      > sie licytacja ruchomosci zablokowal tlum zlozony ze stu wynajetych
      > naganiaczy. Przepuszczono tylko komornika Barylskiego i nieszczesna
      > wlascicielke ruchomosci. Licytacja miala przebieg blyskawiczny, za
      > sume 133 zlotych Hersz Wolfryd kupil zbiór cennej porcelany, platery,
      > perskie dywany i inne drogie tkaniny, meble, kolekcje starych sreber i
      > zbiór zlotych monet wartosci stu tysiecy zlotych.
      > Natychmiast po licytacji, na tym samym podwórku posesji wyplacono
      > wszystkim stu podnajetym licytatorom honorarium za "rajwoch" i
      > zawiazano spólke do sprzedazy zlicytowanych rzeczy.

• Gość: '' Re: ZYDOWSKIE HIENY LICYTACYJNE IP: *.focal-chi.corecomm.net 21.08.01, 04:15
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka