Gość: natt IP: *.pgi.waw.pl 14.11.02, 13:20 ... powiedzcie mi tak szczerze, ale naprawde szczerze i merytorycznie, co my z tej unii bedziemy wg. was mieli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: natt no tak, kupe ludzi chce... IP: *.pgi.waw.pl 14.11.02, 13:37 ... ale dlaczego to juz zaden napisac nie umie. no ladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natt indoktrynacja, socjotechnika, manipulacja... IP: *.pgi.waw.pl 14.11.02, 14:05 z pap-u: Politycy krajów Europy Środkowej i Wschodniej, które powinny być przyjęte do Unii Europejskiej w 2004 r. uzgodnili, że referenda w sprawie przystąpienia do Unii odbędą się w ich krajach w pewnej kolejności. Pierwsze referendum ma się odbyć na Węgrzech, gdzie poparcie dla członkostwa jest największe, a jego wynik może pozytywnie wpłynąć na obywateli pozostałych krajów kandydujących Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku swobodę podróżowania po Europie, zamieszkania, ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 14.11.02, 13:38 ... zatrudnienia, w sklepach tańsze towary z zachodu, więcej inwestycji zachodniego kapitału, lepszą ochronę przyrody, ucywilizowanie wsi, lepszą organizację różnych służb publicznych i wyższą jakość ich usług, lepszą i szerszą aktywność społeczności lokalnych i organizacji pozarządowych, wyższy wzrost PBK niż średnia w UE, ... starczy na razie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: swobodę podróżowania po Europie, zamieszkania IP: 213.216.66.* 14.11.02, 13:42 podróżowania b r e d n i a polaczek kilka lat będzi biegał z paszporcikiem w żebach nawet do czech czy niemiec zamieszkania b r e d n i a to mozna i teraz w wynajętym mieszkaniu reszty bredni nie pamiętam ponieważ dałem "odpowiedz" zamiast "odpowiedz cytując" 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: swobodę podróżowania po Europie, zamieszkania IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 14:16 Gość portalu: siedem napisał(a): > podróżowania > b r e d n i a > > polaczek kilka lat będzi biegał z paszporcikiem w żebach nawet do czech czy > niemiec > > zamieszkania > b r e d n i a > to mozna i teraz w wynajętym mieszkaniu > Dlaczego brednia? Moze tab troszeczke argumentow zamiast od razu "Brednia"??? Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah! IP: 213.17.161.* 14.11.02, 13:44 To teraz nie możesz podróżować? Gość portalu: doku napisał(a): > w sklepach tańsze towary z zachodu, Myślisz, że obłożone nowymi europodatkami będą tańsze? Ale się zdziwisz... > więcej inwestycji > zachodniego kapitału, O! A co ich skusi? Nowe, durne euronormy czy wysokie podatki? > ucywilizowanie wsi, Przez likwidację? Co wtedy z miastami oblepionymi tysiącami slumsów zamieszkanych przez emigrantów ze wsi? > lepszą > organizację różnych służb publicznych i wyższą jakość ich usług, A czarodziejską różdżkę dadzą? > lepszą i > szerszą aktywność społeczności lokalnych i organizacji pozarządowych, Jakiś napar z wiagry nam będą fundować? > wyższy > wzrost PBK niż średnia w UE, To mamy i bez nich (nie jest to szczególnie trudne). ... starczy na razie Tak, ten euroorganizm zdecydowanie jest starczy. Galba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Chyba o jedno ha za dużo? IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.02, 14:03 Gość portalu: Galba napisał(a): Jestem przeciw wejściu do UE, ale nie zgadzam się z tym, że wejście do UE to same minusy. Są też plusy, ale minusów jest więcej. > To teraz nie możesz podróżować? > Podróżować będzie łatwiej. Nawet jeśli nie od razu. > Gość portalu: doku napisał(a): > > > w sklepach tańsze towary z zachodu, > > Myślisz, że obłożone nowymi europodatkami będą tańsze? Ale się zdziwisz... Napewno towary typu wino, whisky, piwo będą dużo tańsze. Myślę, że (szczególnie zarzucając zwolennikom Unii propagandę zamiast informacji) możemy sie przynajmniej pokusić o obiektywizm na tym forum. Chyba stać nas na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba "Chyba o jedno ha za dużo?" - zakrztusiłem się... IP: 213.17.161.* 14.11.02, 14:18 > Napewno towary typu wino, whisky, piwo będą dużo tańsze. Niestety (stety?) nie korzystam z żadnego z nich, no może czasem ostatni z listy ale i to z niechęcią. > Myślę, że (szczególnie zarzucając zwolennikom Unii propagandę zamiast > informacji) możemy sie przynajmniej pokusić o obiektywizm na tym forum. Chyba > stać nas na to? Z mojego, czysto indywidualno-egoistycznego punktu widzenia nie ma żadnego plusa. G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku swobodnie podróżować IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 14.11.02, 14:57 Gość portalu: Galba napisał(a): > Myślisz, że obłożone nowymi europodatkami będą tańsze? A ale bez ceł > O! A co ich skusi? brak ceł, większa swoboda i lepsza koordynacja działań przez granice> > ucywilizowanie wsi, > Co wtedy z miastami oblepionymi tysiącami slumsów > zamieszkanych przez emigrantów ze wsi? Lepszy rynek pracy, rozwój usług i innej działalności w wyniku napływu świeżej pracowitej krwi do tego środowiska bezrobotnych leniuchów > A czarodziejską różdżkę dadzą? Wystarczy swoboda przepływu pieniędzy, ludzi i dóbr między oddziałami takich organizacji w różnych krajach > Jakiś napar z wiagry nam będą fundować? To się chyba nazywa współpraca międzyregionalna czy jakaś wymiana doświadczeń. Dodajmy do tego różne wzajemne szkolenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba :-))))))))))))))) - Oj! Bo pęknę! IP: 213.17.161.* 14.11.02, 15:21 Gość portalu: doku napisał(a): > Gość portalu: Galba napisał(a): > > > Myślisz, że obłożone nowymi europodatkami będą tańsze? A > > ale bez ceł Ale tańsze nie będą, cały biznes wyjdzie najwyżej na "0". > > O! A co ich skusi? > > brak ceł, Brak ceł raczej ich zniechęci do inwestowania - po co inwestować na miejscu jak mogę wyprodukować u siebie i sprzedać w Polsce po tej samej cenie? Zachęcić mogą ich niższe podatki i inne składki - a to i bez UE można zrobić. > Lepszy rynek pracy, Padające firmy. > rozwój usług Głównie pogrzebowych. > i innej działalności w wyniku napływu świeżej > pracowitej krwi Oj, bardzo pracowitej. A jak im walnoć euronormą i europodatkiem to tej pracowitości będzie tyle, że zdołamy wykopać drugi kanał białomorski. > Dodajmy do tego różne wzajemne szkolenia Taaak, euroszkolenia są the best - przyjeżdża dupek z Portugalii i za 1.600,00 € dziennie uczy Polaczków jak wkręcić żarówkę. G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba errata IP: 213.17.161.* 14.11.02, 15:29 Gość portalu: Galba napisał(a): > walnoć walnąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech j. Re: errata IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 15:35 jesli ten caly doku pracuje w ministerstwie finansow i pieprzy takie bzdury , to moze faktycznie lepiej wejsc do tej unii . Niech ichni urzednicy nami rzadza zamiast naszych orlow . p.s. Chyba ,ze doku jest w MF babcia klozetowa . Wtedy zwracam honor . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku bezpłatne szkolenia na zasadzie wymiany IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 14.11.02, 15:34 Ja piszę, że tak będzie, a ty piszesz jak jest (płacimy za naukę wkręcania), czyli potwierdzasz mój optymizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galba To jest tak... IP: 213.17.161.* 14.11.02, 15:38 Gość portalu: doku napisał(a): > Ja piszę, że tak będzie, a ty piszesz jak jest (płacimy za naukę wkręcania), > czyli potwierdzasz mój optymizm Ja piszę jak jest i ekstrapoluję to na przyszłość, ty akceptujesz moją opinię na temat teraźniejszości i potwierdzając swój optymizm afirmujesz mój pesymizm. Zrozumiano?! G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Bo ja mam skłonność do afirmacji. nt IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 14.11.02, 16:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natt Re: swobodę podróżowania po Europie, zamieszkania IP: *.pgi.waw.pl 14.11.02, 13:51 Gość portalu: doku napisał(a): > ... zatrudnienia, juz wiadomo ze nie od chwili wstapienia, a czy dalej, to sie jescze okaze. zebysmy sie przykro nie zdziwili. > w sklepach tańsze towary z zachodu, watpie > więcej inwestycji zachodniego kapitału, to w polaczeniu z poprzednia kwestia daje taki wynik: duzo zachodniego kapitalu wykancza nasz kapital (przyklad - sluze - nasi producenci rolni z w najlepszym razie 25% doplatami nie beda w stanie konkurowac z producentami rolnymi z wiekszymi doplatami wiec padna), inwestor zachodni monopolizuje rynek i pa,pa nizsze ceny. > lepszą ochronę przyrody, juz to widze, predzej niemcy zaczna wywozic do nas swoje radioaktywne odpady bo: a/ juz beda mogli, b/ nasz kolejny (obojetne jakiej orientacji rzad) bedzie im tak laz w dupe, ze ochoczo na to przystanie > ucywilizowanie wsi, to prawda, ze przydaloby sie ucywilizowac polska wies, ale to co proponuje w tej chwili unia, ozmnacza de facto jej zaglade. w pewnym sensie jest to forma ucywilizowania. hitler na przyklad cywilizowal wariatow wypuszczajac ich przez komin. > lepszą organizację różnych służb publicznych i wyższą jakość ich usług, chyba kpisz doku, spojrz na oslawiona brukselska biurokracje. w polaczeniu z nasza stworzy to mieszanke iscie wybuchowa. a nawet gdyby i oni i my, jakims cudem wprowadzilibysmy w tej kwestii jakies skuteczne reformy to i tak z prostej matematyki wynika, ze dwie biurokracje to znacznie wiecej niz jedna. > lepszą i szerszą aktywność społeczności lokalnych i organizacji pozarządowych, jak tu unia ma pomoc, to trzeba w mentalnosci ludziach zmieniac, na to sa pokolenia potzrebne, unia tu nie ma nic do rzeczy > wyższy wzrost PBK niż średnia w UE, co ma piernik do wiatraka > ... starczy na razie mi nie, napisz coś jeszcze, bo to czego uzyles do tej pory nie przekonuje chyba tak naprawde nawet ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku To nie jest argumentacja IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 14.11.02, 15:07 Gość portalu: natt napisał(a): > wykancza nasz kapital (przyklad - sluze - nasi > producenci rolni z w najlepszym razie 25% doplatami nie beda w stanie > konkurowac z producentami rolnymi z wiekszymi doplatami wiec padna), inwestor > zachodni monopolizuje rynek i pa,pa nizsze ceny. Tak sobie można fantazjować do woli. Równie dobrze mógłbyś napisać, że boisz się iść na zastrzyk, bo pielęgniarka może cię podstępnie uśpić i okraść, a potem wyrzucić fartuch i nie znajdą przebierańca. > > lepszą ochronę przyrody, > > juz to widze to najpewniejsza korzyść ze wszystkich, nie znasz widać tematu > spojrz na oslawiona brukselska biurokracje. z naszym bagnem nie ma porównania > jak tu unia ma pomoc, to trzeba w mentalnosci ludziach zmieniac, na to sa > pokolenia potzrebne, unia tu nie ma nic do rzeczy Trochę jednak ma, bo granice nie będą barierami Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: swobodę podróżowania po Europie, zamieszkania 14.11.02, 13:52 Gość portalu: doku napisał(a): > ucywilizowanie wsi Doku 1/4 doplat do rolnictwa NISCZY duze gospodarstwa dzialajace na takich samych prawach ekonomicznych jak te we Francji, Holandii..... . Wobec czego jedynym rozsadnym wyjsciem dla rolnictwa bedzie zalesienie. Dla UE Polska to las, las i jescze las a ty Doku bedziesz w nagonce zaganial zwierza by ktos mial przyjemnosc postrzelania do bialego niedzwiedzia. Doku, jeszcze jedno. Fabryka sprzedajaca gume do zucia buduje strategie i modele rozwoju. Powiedz mi dlaczego NIKT nie zbudowal dwu modeli 1. Polska w UE 2. Polska poza UE I dlaczego nie ma debaty na ten temat. To co sie dzieje to jest INDOKTRYNACJA za. Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: swobodę podróżowania po Europie, zamieszkania 14.11.02, 14:00 wojcd napisał: > To co sie dzieje to jest INDOKTRYNACJA > za. > Wojciech Zgadza się. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: swobodę podróżowania po Europie, zamieszkania IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 14:39 wojcd napisał: > Gość portalu: doku napisał(a): > > ucywilizowanie wsi > > Doku > 1/4 doplat do rolnictwa NISCZY duze gospodarstwa dzialajace na takich samych > prawach ekonomicznych jak te we Francji, Holandii..... No dobra, to moze mi ktos wytlomaczy, dlaczego mimo braku doplat plody rolne kosztuja wiecej w UE niz w Polsce? Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: swobodę podróżowania po Europie, zamieszkania IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 15.11.02, 22:17 > > No dobra, to moze mi ktos wytlomaczy, dlaczego mimo braku > doplat plody rolne kosztuja wiecej w UE niz w Polsce? > NO CO???? NIKOGO?????????? No gdzie jestescie eurofobi?????? to chyba bylo proste pytanie? Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku To przecież wizja prawie raju, lasy zamiast rolnic IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 14.11.02, 15:12 wojcd napisał: > wyjsciem dla rolnictwa bedzie zalesienie. Dla UE Polska to > las, las i jescze las > a ty Doku bedziesz w nagonce zaganial zwierza a fabryk nie widać, bo zasłaniają drzewa. > Powiedz mi dlaczego NIKT nie zbudowal dwu modeli > 1. Polska w UE > 2. Polska poza UE Spytaj Galbę, on coś wie o tym drugim modelu. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Tylko Cię cytowałem. nt 14.11.02, 15:48 Doku jeszcze raz. Zmiany w rolnictwie beda skierowane przeciwko tym DOBRYM gospodarstwom, a nie tym karlowatym. I drugie. O UE ma sie spoleczenstwo INFORMOWAC, a nie INDOKTRYNOWAC je. Czy to jest informacja, czy indoktrynacja mozna bardzo prosto sie zorientowac. Studentom politologii NAKAZUJE sie przy pisaniu prac by byly one pisane tak aby czytelnik nie mogl ROZPOZNAC pogladow autora, a to co widzimy w masmediach to jest przeciez prymitywna PROPAGANDA. No wiec jak wybierac? Skoro nie ma informacji? Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku Prymitywna propaganda to fakt, a najwięcej jej ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 14.11.02, 16:41 wojcd napisał: > a to co widzimy w masmediach to > jest przeciez prymitywna PROPAGANDA. ... u LePeRa i zwolenników. A skoro nie ma rzetelnej informacji, to pozostaje mi ufać LePeRom i głosować odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Re: swobodę podróżowania po Europie, zamieszkania 14.11.02, 15:03 Gość portalu: doku napisał(a): >swobodę podróżowania po Europie, zamieszkania< ------------------- To już w zasadzie mamy. ---------------------- > zatrudnienia< --------------- Z wieloletnim opóźnieniem, podczas którego zatrudnianie zagranicznych (z krajów Unii) pracowników w Polsce nie będzie objęte takimi restrykcjami. Ważne zwłaszcza dla tych, którzy uważają siebie za wybitnych fachowców, zatrudnionych na kierowniczych stanowiskach. ----------------- >w sklepach tańsze towary z zachodu< ----------------- Dokładnie na odwrót. Większość cen w Polsce jest na dużo niższym poziomie, niż w UE. ------------ >więcej inwestycji zachodniego kapitału, lepszą ochronę przyrody< ------------- Tu zgoda, choć oszacowanie kierunków przepływu kapitału i ostatecznego salda to zadanie, jak mi się czasem wydaje, raczej dla wróżki. ------------------ >ucywilizowanie wsi< --------------- Podaj swoją definicję "ucywilizowania". Dla mnie, na obecnych warunkach, będzie to chaotyczny, niezwykle kosztowny demontaż tego sektora. Jak zwykle w takich sytuacjach, pierwsi polegną najlepsi, czyli najbardziej skłonni do ryzyka. Natomiast pozostaną archaiczne mikrodziałki, produkujące dla siebie i sąsiadów i utrzymujące 2-3 osoby. Czy wiesz, że Unia popiera takie rozwiązanie, oferując nam np. mniejsze kwoty mleczne przy sprzedaży mleka na przetwóstwo, niż na lokalny jarmark, czy własne spożycie. ----------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku To nie wiesz, że polscy finansiści od stuleci ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 14.11.02, 15:31 karlin napisał: > Jeśli ma to oznaczać radykalny przegląd kadr w Ministerstwie Finansów ... słyna w Europie jako najlepsi. Np. k.u.k. minister finansów był najczęściej Polakiem. Do dzisiaj nasze sprawozdania finansowe budzą podziw unijnych urzędników. Finanse to polska specjalność i tu akurat oni mogą się uczyć i coś dzieki nam zyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Re: To nie wiesz, że polscy finansiści od stuleci 14.11.02, 15:48 Gość portalu: doku napisał(a): To nie wiesz, że polscy finansiści od stuleci słyna w Europie jako najlepsi. Np. k.u.k. minister finansów był najczęściej Polakiem. Do dzisiaj nasze sprawozdania finansowe budzą podziw unijnych urzędników. Finanse to polska specjalność i tu akurat oni mogą się uczyć i coś dzieki nam zyskać. ------------------------- Wiesz co, w przeciwieństwie do ciebie mam jakiś kontakt z analizami, raportami i negocjacjami z Unią. I jeśli możemy na coś z ich strony liczyć, to nie na pochwałę, a na opierdol. I to najczęściej uzasadniony. A dotyczy to sprawozdań, przygotowywanych przez wszystkie resorty, w tym także przez ministerstwo finansów. Rozumiem, że masz niepohamowaną ochotę pleść bzdury. Wyplataj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doku To były fakty (też historyczne), możesz sprawdzić IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 14.11.02, 16:45 nasze sprawozdania finansowe miały (jeszcze parę lat temu) w UE udokomentowaną ocenę, jako najlepsze ze wszystkich kandydatów Odpowiedz Link Zgłoś
skrent Były. Fakciki. Prasowe. 14.11.02, 16:56 Gość portalu: doku napisał(a): > nasze sprawozdania finansowe miały (jeszcze parę lat temu)< -------------- A ja pisałem o konieczności wymiany obecnej obsady MinFinu. ------------- >jako najlepsze ze wszystkich kandydatów< ------------- Czyli g... warte, choć trzeba czasem kogoś pogłaskać. Podczas oficjałek, wywiadów prasowych. W rozmowach specjalistów, gdzie mówi się o konkretach, pochwał było mniej więcej tyle, co sensu w tutejszych postach o urokach Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lampart Re: swobodę podróżowania po Europie, zamieszkania IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.02, 00:16 Gość portalu: doku napisał(a): > ... zatrudnienia, w sklepach tańsze towary z zachodu, więcej inwestycji > zachodniego kapitału, lepszą ochronę przyrody, ucywilizowanie wsi, lepszą > organizację różnych służb publicznych i wyższą jakość ich usług, lepszą i > szerszą aktywność społeczności lokalnych i organizacji pozarządowych, wyższy > wzrost PBK niż średnia w UE, ... starczy na razie .. i gruszki na wierzbie. Mielismy juz sporo obietnic - plan Balcerowicza mial nasz poziom gospodarczy zblizyc do Zachodu a w rzeczywistosci tak naprawde blizej nam do Argentyny. Juz teraz unijni komisarze zapowiadaja, ze zaraz po wejsciu Polski do UE zwiekszy sie bezrobocie (padnie wiele malych i srednich firm oraz gospodarstw rolnych), wzrosna ceny (np zywnosci), na pewno nie wykorzystamy lwiej czesci z pieniedzy, ktore nam przysluguja (po prostu nie jestesmy do tego przygotowani - patrz fundusz PHARE), rozrosnie sie biurokracja (juz teraz mowi sie o potrzebie stworzenia killkudziesieciu tysiecy miejsc pracy dla funkcjonariuszy UE). Jakos to sie nie zgadza z tym co napisales, a przeciez to mowi Unia nie eurosceptycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: do euroentuzjastow i nie tylko zapytanie... IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 14:13 Gość portalu: natt napisał(a): > ... powiedzcie mi tak szczerze, ale naprawde szczerze i merytorycznie, co my > z tej unii bedziemy wg. was mieli. A chociazby rynek zbytu dla naszych produktow ))) Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: do euroentuzjastow i nie tylko zapytanie... IP: *.radom.net / 192.168.200.* 14.11.02, 14:17 > A chociazby rynek zbytu dla naszych produktow ))) A co? Teraz niby nie mamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: do euroentuzjastow i nie tylko zapytanie... IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 14:35 Gość portalu: ¥ napisał(a): > > A chociazby rynek zbytu dla naszych produktow ))) > > > A co? > Teraz niby nie mamy? A probowales cos w unii sprzedac? Wiesz ile sie trzeba nameczyc zeby cokolwiek tam wyslac? Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: # Gwarancje oddania wladzy obcym za swoje skladki!/n IP: *.wroclaw.tpsa.pl 14.11.02, 14:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Gwarancje oddania wladzy obcym za swoje sklad IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 14:40 ??????????????????????????????????? Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: do euroentuzjastow i nie tylko zapytanie... IP: *.radom.net / 192.168.200.* 14.11.02, 15:34 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > A probowales cos w unii sprzedac? > Wiesz ile sie trzeba nameczyc zeby cokolwiek tam wyslac? Czy sadzisz ze po wejsciu do UE unia odejdzie od swoich (chorych zreszta) wymogow dotyczacych prawie wszystkiego? Nie. Najwyzej ci ktorzy sie nie dostosuja do tych standardow splajtuja. Wg roznych ocen moze to doczyczyc nawet do 50% przedsiebiorcow (i to na wskutek wejscia do UE). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: do euroentuzjastow i nie tylko zapytanie... IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 15.11.02, 22:05 Gość portalu: ¥ napisał(a): > Gość portalu: Tomasz napisał(a): > > > A probowales cos w unii sprzedac? > > Wiesz ile sie trzeba nameczyc zeby cokolwiek tam wyslac? > > > Czy sadzisz ze po wejsciu do UE unia odejdzie od swoich (chorych zreszta) > wymogow dotyczacych prawie wszystkiego? A mi nie chodzi o wymogi tylko o to, zeby sie tam dostac i cos sprzedac!!!! Wyobraz sobie, ze spelniam ich wymogi! > Najwyzej ci ktorzy sie nie dostosuja do tych standardow splajtuja. > Wg roznych ocen moze to doczyczyc nawet do 50% przedsiebiorcow (i to na wskutek wejscia do UE). Z tego co mi wiadomo, to bedzie mozna takie produkty sprzedawac na rynku lokalnym. Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
pauline_kaczanow kcoiuki w gore dobrze bedzie 14.11.02, 14:42 polecam forum o UE do poczytania tam jest wiele na ten temat. Pozdrawiam Paulina tak dla UE Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: do eurosceptykow i nie tylko zapytanie... 14.11.02, 14:49 Gość portalu: natt napisał(a): > "... powiedzcie mi tak szczerze, ale naprawde szczerze i merytorycznie, co my" bez "tej unii bedziemy wg. was mieli." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natt Re: do eurosceptykow i nie tylko zapytanie... IP: *.pgi.waw.pl 14.11.02, 14:51 gandalph napisał: > Gość portalu: natt napisał(a): > > > "... powiedzcie mi tak szczerze, ale naprawde szczerze i merytorycznie, co > > my" bez "tej unii bedziemy wg. was mieli." w najgorszym wypadku to samo co teraz. a to i tak wiecej niz oni moga nam dac Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: do eurosceptykow i nie tylko zapytanie... 14.11.02, 15:08 Gość portalu: natt napisał(a): > gandalph napisał: > > > Gość portalu: natt napisał(a): > > > > > "... powiedzcie mi tak szczerze, ale naprawde szczerze i merytoryczni > e, co > > > > my" bez "tej unii bedziemy wg. was mieli." > w najgorszym wypadku to samo co teraz. a to i tak wiecej niz oni moga nam dac To Twoim zdaniem, to co mamy, to już jest najgorszy przypadek? Przecież sami własnymi siłami nie zwiększymy tempa wzrostu gospodarczego, a takie na poziomie 6-7% w skali roku jest nam potrzebne. A może Łukaszenka zainwestuje u nas kilkanaście mld $? Albo wujaszek Putin? Bo w kraju takich pieniędzy nie ma! A kiedy chętniej będą inwestować, kiedy będziemy w Unii (czytaj - będziemy, z grubsza, spełniać standarty unijne), czy kiedy będziemy poza Unią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech j. Re: do euroentuzjastow i nie tylko zapytanie... IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 14:57 Na poczatek 30% bezrobocia .A potem bedzie juz tylko lepiej, bo gorzej byc nie moze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech j. Re: do euroentuzjastow i nie tylko zapytanie... IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 15:02 Gość portalu: wojciech j. napisał(a): > Na poczatek 30% bezrobocia .A potem bedzie juz tylko lepiej, bo gorzej byc nie > moze . Chyba ze dzieki naszym zydowskim braciom wpierdolimy sie w cos w rodzju 3 wojny swiatowej . Wtedy takie wskazniki jak bezrobocie utraca jakiekolwiek znaczenie . Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Będziemy cali 14.11.02, 15:53 Połknięci bo połknięci ale w całości i jak to sie wszystko rozleci to wyskoczymy też w całosci. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojciech j. Re: do euroentuzjastow i nie tylko zapytanie... IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 15:59 Charakterystyczne jest ,że najwiekszymi euroentuzjastami są postkomunisci i ci byli opozycjonisci , ktorzy w pewnym okresie swojego zycia skompromitowali sie aktywnoscia w pzpr . Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: do euroentuzjastow i nie tylko zapytanie... 14.11.02, 16:02 Gość portalu: wojciech j. napisał(a): > Charakterystyczne jest ,że najwiekszymi euroentuzjastami są postkomunisci i ci > byli opozycjonisci , ktorzy w pewnym okresie swojego zycia skompromitowali sie > aktywnoscia w pzpr . Czerwonoskorym janczarom to pasuje. Zmieniaja tylko szyld. Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
jacek#jw Re: do euroentuzjastow i nie tylko zapytanie... 14.11.02, 16:24 Gość portalu: natt napisał(a): > ... powiedzcie mi tak szczerze, ale naprawde szczerze i merytorycznie, co my > z tej unii bedziemy wg. was mieli. Będziemy odnotowani we wszelkich statystykach unijnych. Wymienimy w nich na ostatnim miejscu Portugalię. Jedyną szansą na to by opuścić to miejsce jest szansa jaką Unia dała właśnie Portugalii, to znaczy przyjęcie nowych członków. Statystyki muszą się zgadzać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STĘPEL Re: do euroentuzjastow i nie tylko zapytanie... IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 16:43 WITAM W powyższych kilkudziesięciu postach nie ma żadnych pozytywnych danych ekonomicznych.Chciałbym zauważyć że rok temu rząd podniecał się tym że dostaniemy kilkanaście miliardów EURO a dzisiaj coś marudzą że chyba w I roku będziemy dopłacać, to co będzie za kilka lat?? Politycy już teraz mówią o korzyściach czysto pilitycznych a nie ekonoicznych. Jeżeli złodzieje z SLD i złodzieje z AWS zgadzają się tylko w jednym-w wejściu do UE to coś jest nie tak. RUDE BOY NOW Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa NIC a dyszel ma rację!!! :))) 14.11.02, 17:31 Powinno na tym forum być radośnie - przecież nas do tej UE nie przyjmą (już przekadają termin, potem znowu, aż się uda i będziemy poza UE, urrraaaa!!! Oni umieją liczyć - jak przyjmą nowe kraje (z czego Polska największa) to będą mieli 20% więcej ludności i 3% większy potencjał gospodarczy. Przecież wystarczy nie przyjąć Polski a ten stosunek się od razu zmieni na lepsze! A co się zmieni w Polsce? Jeśli chodzi o kontakty godpodarcze z UE nic, po prostu nas tam nie będzie i tyle. Będziemy mieli nadal lepiej, ufff całe szczęście. To debile w tej Hiszpanii po co się przyłączali, albo ci na Malcie i te Turki?!!? Na cholerę się tam pchają? Pewnie też chcą eurokomunizm u siebie wprowadzić? Polak potrafi i sam sobie poradzi, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Re: Mazur - tęga głowa! :))) 15.11.02, 16:30 alfalfa napisał: > Powinno na tym forum być radośnie - przecież nas do tej UE nie przyjmą (już > przekadają termin, potem znowu, aż się uda i będziemy poza UE, urrraaaa!!! Się cieszmy - nasz dom, nasze wartości nie dla Niemca, lecz dla dziecka polskiego. Nie będzie pluł nam w twarz taki jeden z drugim Brukselczyk, dziedzictwo nasze uratujem, serce roście! > > Oni umieją liczyć - jak przyjmą nowe kraje (z czego Polska największa) to będą > mieli 20% więcej ludności i 3% większy potencjał gospodarczy. Przecież > wystarczy nie przyjąć Polski a ten stosunek się od razu zmieni na lepsze! A co > się zmieni w Polsce? Jeśli chodzi o kontakty godpodarcze z UE nic, po prostu > nas tam nie będzie i tyle. Będziemy mieli nadal lepiej, ufff całe szczęście. Tak, tak, bo dobrze mamy niebywale. Póki polski gospodarz, rząd nasz rodzimy w ręku bogactwo nasze dzierży, póty oddychać głęboko możemy zachłystując się pięknem polskich łąk i lasów, sadów, pól buraczanych. Wszak ziemia odłogiem u nas nie stoi, cywilzacja do każdej wsi puka, ostatnią dziurę na drodze w latach dwudziestych zeszłego tysiąclecia widzieli. Uf, uf - zostaniemy przy swoim! > > To debile w tej Hiszpanii po co się przyłączali, albo ci na Malcie i te > Turki?!!? Na cholerę się tam pchają? Pewnie też chcą eurokomunizm u siebie > wprowadzić? Polak potrafi i sam sobie poradzi, no nie? Potrafi, potrafi, a Hiszpan głupi jest, bo czego się doczekał? Wydziedziczenia, odtradycjonizowania, zubożenia moralnego. pogrzebał się oj pogrzebał Hiszpan w tej Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper A ja mam już gotowca z odpowiedzią: IP: *.acn.waw.pl 14.11.02, 21:22 Gość portalu: natt napisał(a): > ... powiedzcie mi tak szczerze, ale naprawde szczerze i merytorycznie, co my > z tej unii bedziemy wg. was mieli. Niektóre nasze zyski z wejścia do UE: 1. Łatwiejszy eksport bez barier celnych do prawie całej Europy. 2. Łatwiejszy import bez barier celnych z całej prawie Europy. 3. Mozliwość podróżowania, mieszkania, uczenia się, podejmowania pracy, tworzenia swojego biznesu w prawie wszystkich krajach Europy. 4. Łatwiejszy napływ zagranicznego kapitału, a co za tym idzie szybszy rozwój gospodarczy Polski. 5. Spore fundusze pomocowe, dzięki którym będziemy mieli szansę zmniejszyć dystans w stosunku do innych krajów UE. 6. Możliwość wejścia do strefy Euro, czyli dalsze ułatwienie obrotu gospodarczego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: A ja wiem jaka będzie riposta: 14.11.02, 21:43 Gość portalu: snajper napisał(a): > Gość portalu: natt napisał(a): > > > ... powiedzcie mi tak szczerze, ale naprawde szczerze i merytorycznie, co > my > > z tej unii bedziemy wg. was mieli. > > Niektóre nasze zyski z wejścia do UE: > > 1. Łatwiejszy eksport bez barier celnych do prawie całej Europy. bzdura)) (ten argument najbardziej mi się osobiście podoba) > 2. Łatwiejszy import bez barier celnych z całej prawie Europy. czyli nas zaleją, skolonizują, padnie przemysł i polskie małe firmy (tak jakby teraz kwitły) > 3. Mozliwość podróżowania, mieszkania, uczenia się, podejmowania pracy, > tworzenia swojego biznesu w prawie wszystkich krajach Europy. to już mamy hehe, w końcu miller i kwaśniak jeżdżą z rodziną po Świecie, nie? Nie będziemy po to do komunistyczno-gobal-socjal-faszci uni po to wchodzić! > 4. Łatwiejszy napływ zagranicznego kapitału, a co za tym idzie szybszy rozwój > gospodarczy Polski. a po co wchodzić do UE? "wystarczy" obniżyć podatki)) dobrze to wiemy ale kochamy też szkolnictow najlepiej od 5tego roku życia i powszechną służbę zdrowia i wojskowy "zaszczyt" oraz naszych wspaniale wydajnych urzędasów (jak długo załatwia się formalności założenia firmy w Polsce i Niemczech? - tam to jest biurokraja! i niech sztrasburski nie opiernicza naszych sądów - robią wszystko tak szybko i dobrze jak mogą)))) > 5. Spore fundusze pomocowe, dzięki którym będziemy mieli szansę zmniejszyć > dystans w stosunku do innych krajów UE. nic nam nie dadzą a jakby nawet coś, to nie będziemy umieli wziąć - łaska?!?!?!?!? Polakowi?!?!?! (na złośc mamie odmrozimy sobie uszy też))))))))))) > 6. Możliwość wejścia do strefy Euro, czyli dalsze ułatwienie obrotu > gospodarczego. a tu to dyszel by najlepiej zripostował))) > > > Pozdrawiam. i również pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacek#jw Re: A ja wiem jaka będzie riposta: ta 15.11.02, 16:16 alfalfa napisał: > Gość portalu: snajper napisał(a): > > > Gość portalu: natt napisał(a): > > > > > ... powiedzcie mi tak szczerze, ale naprawde szczerze i merytorycznie > , co > > my > > > z tej unii bedziemy wg. was mieli. > > > > Niektóre nasze zyski z wejścia do UE: > > > > 1. Łatwiejszy eksport bez barier celnych do prawie całej Europy. > bzdura)) (ten argument najbardziej mi się osobiście podoba) > > 2. Łatwiejszy import bez barier celnych z całej prawie Europy. > czyli nas zaleją, skolonizują, padnie przemysł i polskie małe firmy (tak jakby > teraz kwitły) Właśnie Kołodko odkrył, żespowoduje to poważne narusznie wpływów do budżetu, pewnie będzie trzeba to wyrównać w innym miejscu, może zmiana skali podatkowej? > > 3. Mozliwość podróżowania, mieszkania, uczenia się, podejmowania pracy, > > tworzenia swojego biznesu w prawie wszystkich krajach Europy. > to już mamy hehe, w końcu miller i kwaśniak jeżdżą z rodziną po Świecie, nie? > Nie będziemy po to do komunistyczno-gobal-socjal-faszci uni po to wchodzić! Możliwość a podróżowanie to dwie różne rzeczy. Teraz też mamy możliwość podróżowania po całej Europie. Uważasz, że to argument, to wysyłanie dzieci do szkoły za granicę? > > 4. Łatwiejszy napływ zagranicznego kapitału, a co za tym idzie szybszy roz > wój > > gospodarczy Polski. > a po co wchodzić do UE? "wystarczy" obniżyć podatki)) dobrze to wiemy ale > kochamy też szkolnictow najlepiej od 5tego roku życia i powszechną służbę > zdrowia i wojskowy "zaszczyt" oraz naszych wspaniale wydajnych urzędasów (jak > długo załatwia się formalności założenia firmy w Polsce i Niemczech? - tam to > jest biurokraja! i niech sztrasburski nie opiernicza naszych sądów - robią > wszystko tak szybko i dobrze jak mogą)))) Dopływ kapitału musi być czymś uzasadniony, on nie przychodzi tak sobie i nie zawsze daje pozytywne skutki. W sumie to pobożne życzenie i dobrze by było, gdyby się spełniło. UE daje fundusze obwarowane różnymi warunkami, którym niełatwo sprostać. > > 5. Spore fundusze pomocowe, dzięki którym będziemy mieli szansę zmniejszyć > > > dystans w stosunku do innych krajów UE. > nic nam nie dadzą a jakby nawet coś, to nie będziemy umieli wziąć - > łaska?!?!?!?!? Polakowi?!?!?! (na złośc mamie odmrozimy sobie uszy > też))))))))))) > > 6. Możliwość wejścia do strefy Euro, czyli dalsze ułatwienie obrotu > > gospodarczego. > a tu to dyszel by najlepiej zripostował))) Tu najlepszym argumentem byłaby praktyka. Za mało czasu upłynęło by jednoznacznie stwierdzić pozytywne skutki wprowadzenia Euro. Dla Polski otwarcie w ten sposób rynku nie musi być korzystne, ze względu na zbyt dużą różniće potencjału gospodarczego. > > > > > > Pozdrawiam. > i również pozdrawiam i ja również pozdrawiam / Jacek PS alfalfa, dobierz sobie sam epitet. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: może "optymista"? 15.11.02, 22:26 Post który skomentowałeś z całą premedytacją przerysowałem. Ktos już tu napisał, że jeśli nie "wejdziemy" to "w najgorszym razie będzie tak samo". Otóż dokładnie to samo można powiedzieć o integracji "w najgorszym razie będzie tak samo". Tyle, że ja jestem optymistą i sądzę, że nie będzie tak samo a raczej zacznie się pomału poprawiać. To i tak do Polaków zależy co dalej będzie się działo w Poslce, UE może być tylko dla nas "przeżutką" lub nie. Potem będą dyskusje czy to zasługa UE i integracji czy nie itd. Faktem jest, że to bardziej interes dla Polski niż dla UE, może nie? Co oni zyskają? Ten słynny "rynek"? Niby jaki? I gdyby im tylko na tym zależało to w pierszym rządzie powinni włączyć Turcję - to jest dynamiczna gospodarka i członek NATO! Tylko gadamy co nam to da. Ile kasy itp. (i oczywiście wychodzi, że za mało). Moim zdaniem na tych funduszach z UE się nie kończy, całego zysku nie da się zapisać w liczbach już teraz bo ten zysk zależy od tego jak będziemy umieli wykorzystać tę okazję. Sądzisz, że ci tam w UE pazernie patrza na składkę, którą Polska ma wpłacać, na Polską ziemie? Przecież to niepoważne. Oni dobrze wiedzą jaki potencjał reprezentujemy i co mogą po nasz oczekiwać. Czy nie lepiej być tam w środku i mieć na coś wpływ, uczestniczyć niż pozostać obok i narzekać? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Co nas czeka ? 16.11.02, 01:13 alfalfa napisał: > Post który skomentowałeś z całą premedytacją przerysowałem. Ktos już tu > napisał,że jeśli nie "wejdziemy" to "w najgorszym razie będzie tak samo". Otóż > dokładnie to samo można powiedzieć o integracji "w najgorszym razie będzie tak > samo Otóż zdecydowanie nie. Jesli wejdziemy, w najgorszym razie będzie tak samo. Natomiast jeśli nie wejdziemy, w NAJLEPSZYM razie będzie tak samo. Co nam grozi w przypadku gdy nie wejdziemy ? Odpływ kapitłów do krajów unijnych, utrata kolejnych rynków europejskich (idzie tam ponad 60 % naszego eksportu), zmniejszenie wiarygodności finansowej, koniec z funduszami pomocowymi i dostowawczymi, utrata wiarygodności politycznej. Skutki pochodne - spowolnienie wzrostu gospodarczego a może nawet recesja, skokowy wzrost bezrobocia, deflacja. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Optymistów jest więcej 16.11.02, 04:24 Tylko ,że robią swoje i siedzą cicho, a malkontenci , jak to malkontenci. Dziwi mnie przekonanie o mocarstwowości Polski. Czasy mamy teraz w miarę spokojne , przynajniej w naszym regionie i nalezy to utrwalić , a nie pchać się między młot i kowadło. Żeby jakaś siła chciała uczestniczyć w naszej obronie , to trzeba do niej należeć.Zdecydowanie wolę należeć do kultury zachodniej. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek#jw Re: Co nas czeka ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 15:07 snajper55 napisał: > Otóż zdecydowanie nie. Jesli wejdziemy, w najgorszym razie będzie tak samo. > Natomiast jeśli nie wejdziemy, w NAJLEPSZYM razie będzie tak samo. Co nam grozi > > w przypadku gdy nie wejdziemy ? Odpływ kapitłów do krajów unijnych, utrata > kolejnych rynków europejskich (idzie tam ponad 60 % naszego eksportu), > zmniejszenie wiarygodności finansowej, koniec z funduszami pomocowymi i > dostowawczymi, utrata wiarygodności politycznej. Z całym szacunkiem, ale tego nie da się uzasadnić. Ani odpływ kapitału, ani wiarygodność polityczna ani wreszcie pomoc nie jest uzależniona od wejścia do UE. Jeśli już wiązać te tezy to raczej z wynegocjonowanymi warunkami lub ze stanem prawnym i obowiązującymi przepisami w Polsce. > Skutki pochodne - spowolnienie > > wzrostu gospodarczego a może nawet recesja, skokowy wzrost bezrobocia, deflacja. Spowolnienie może być równie dobrze pochodną wstąpienia do UE. To nie jest tak, że wejście do UE daje wzrost a pozostanie poza strukturami recesję. > > Pozdrawiam. Pozdr / Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Co nas czeka ? IP: *.acn.waw.pl 18.11.02, 16:17 Gość portalu: jacek#jw napisał(a): > snajper55 napisał: > > > Otóż zdecydowanie nie. Jesli wejdziemy, w najgorszym razie będzie tak samo. > > Natomiast jeśli nie wejdziemy, w NAJLEPSZYM razie będzie tak samo. Co nam > > grozi w przypadku gdy nie wejdziemy ? Odpływ kapitłów do krajów unijnych, > > utrata kolejnych rynków europejskich (idzie tam ponad 60% naszego eksportu), > > zmniejszenie wiarygodności finansowej, koniec z funduszami pomocowymi i > > dostowawczymi, utrata wiarygodności politycznej. > > Z całym szacunkiem, ale tego nie da się uzasadnić. Ani odpływ kapitału, ani > wiarygodność polityczna ani wreszcie pomoc nie jest uzależniona od wejścia do > UE. Jeśli już wiązać te tezy to raczej z wynegocjonowanymi warunkami lub ze > stanem prawnym i obowiązującymi przepisami w Polsce. Ależ da się i to łatwo. Polska jako kraj, który niby chce do UE a potem nie wchodzi traci swoją wiarygodność. Traci też pozycję kraju, który jest już prawie w UE. Stąd odpływ kapitałów, któe będą lokowane w krajach przewidywalnych, członkach UE, członkach strefy Euro. Pomoc jest pomostem, dzięki któremu mamy szansę dostosować się do warunkó UE przed wejściem. Oczywiściem jeśli nie wejdziemy, kończą się wszelkie fudusze dostosowawcze. Bo i do czego niby mielibyśmy się dostosowywać. > > Skutki pochodne - spowolnienie wzrostu gospodarczego a może nawet recesja, > > skokowy wzrost bezrobocia, deflacja. > > Spowolnienie może być równie dobrze pochodną wstąpienia do UE. To nie jest tak > że wejście do UE daje wzrost a pozostanie poza strukturami recesję. Napisałem, że są to skutki pochodne odpływu kapitału oraz utraty wiarygodności przez Polskę. Chyba się zgodzisz, że gdy firmy zachodnie zamkną swe fabryki i przeniosą się do UE, to bezrobocie wzrośnie a wzrost gospodarczy skokowo wyhamuje lub nawet zrodzi to recesję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek#jw Re: Co nas czeka ? 18.11.02, 16:38 Gość portalu: snajper napisał(a): > Ależ da się i to łatwo. Polska jako kraj, który niby chce do UE a potem nie > wchodzi traci swoją wiarygodność. Nie, wiarygodność traci się, gdy przyjmuje się narzucone z jednej ze stron warunki. Jeżeli zadeklaruje się wstępnie akces wstąpienia do jakiejkolwiek organizacji, a później w wyniku dokładnego rozpoznania warunków zrezygnuje się, to nie traci się w ten sposób wiarygodności. > Traci też pozycję kraju, który jest już > prawie w UE. Stąd odpływ kapitałów, któe będą lokowane w krajach > przewidywalnych, członkach UE, członkach strefy Euro. Prawdą jest to o przewidywalności. Przedsiębiorcy z UE lokują swoje kapitały na całym świecie, generalnie tam, gdzie można osiągnąć największe zyski, kalkulując przy tym ryzyko. Nie ma znaczenia odległość czy członkostwo UE. > Pomoc jest pomostem, > dzięki któremu mamy szansę dostosować się do warunkó UE przed wejściem. Warunki w tej chwili są takie, że pomoc w większości jest pomocą papierową. UE przechodzi w chwili obecnej poważny kryzys gospodarczy, a niewielki lub wręcz zerowy wzrost gospodarczy powinien być sygnałem alarmowym. > Oczywiściem jeśli nie wejdziemy, kończą się wszelkie fudusze dostosowawcze. Bo > i do czego niby mielibyśmy się dostosowywać. Fundusze dostosowywawcze nie powinny odgrywać znaczącej roli. Jeżeli tak jest, to warunki wejścia do UE są niedogodne, bądź fundusze są źle rozłożone. > > > > Skutki pochodne - spowolnienie wzrostu gospodarczego a może nawet rec > esja, > > > skokowy wzrost bezrobocia, deflacja. > > > > Spowolnienie może być równie dobrze pochodną wstąpienia do UE. To nie jest > tak > > że wejście do UE daje wzrost a pozostanie poza strukturami recesję. > > Napisałem, że są to skutki pochodne odpływu kapitału oraz utraty wiarygodności > przez Polskę. Chyba się zgodzisz, że gdy firmy zachodnie zamkną swe fabryki i > przeniosą się do UE, to bezrobocie wzrośnie a wzrost gospodarczy skokowo > wyhamuje lub nawet zrodzi to recesję. Nie zgodzę się. Znam firmy zachodnie, działające w Polsce. W żadnej z nich nie wyrażono opinii o wycofaniu się z interesu na skutek opóźnienia lub odmowy wejścia do UE. Motywacją działania firm zachodnich jest zysk a nie ideologia. > > Pozdrawiam. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek#jw Re:Optymizm musi być uzasadniny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 15:15 alfalfa napisał: > Post który skomentowałeś z całą premedytacją przerysowałem. Ktos już tu > napisał, że jeśli nie "wejdziemy" to "w najgorszym razie będzie tak samo". Otóż > > dokładnie to samo można powiedzieć o integracji "w najgorszym razie będzie tak > samo". Tyle, że ja jestem optymistą i sądzę, że nie będzie tak samo a raczej > zacznie się pomału poprawiać. To i tak do Polaków zależy co dalej będzie się > działo w Poslce, UE może być tylko dla nas "przeżutką" lub nie. Potem będą > dyskusje czy to zasługa UE i integracji czy nie itd. Faktem jest, że to > bardziej interes dla Polski niż dla UE, może nie? Co oni zyskają? Ten > słynny "rynek"? Niby jaki? I gdyby im tylko na tym zależało to w pierszym > rządzie powinni włączyć Turcję - to jest dynamiczna gospodarka i członek NATO! Turcja i aspekt polityczny regionu odgrywają ogromną rolę. A pomału to w tej chwili też się poprawia. > Tylko gadamy co nam to da. Ile kasy itp. (i oczywiście wychodzi, że za mało). > Moim zdaniem na tych funduszach z UE się nie kończy, całego zysku nie da się > zapisać w liczbach już teraz bo ten zysk zależy od tego jak będziemy umieli > wykorzystać tę okazję. Sądzisz, że ci tam w UE pazernie patrza na składkę, > którą Polska ma wpłacać, na Polską ziemie? Przecież to niepoważne. Pewnie, składka jest bardziej znacząca dla Polski. W sprawie rynku jednak się mylisz. Rynek wschodniej Europy ma olbrzymie znaczenie dla Zachodu. Sądzę, że nie muszę się nad tym rozwodzić. > Oni dobrze > wiedzą jaki potencjał reprezentujemy i co mogą po nasz oczekiwać. Czy nie > lepiej być tam w środku i mieć na coś wpływ, uczestniczyć niż pozostać obok i > narzekać? Owszem, ale można zrobić to zupełnie inaczej. Np najpierw zniwelować róznicę ile się da, a później negocjować warunki, tworzyć alternatywy, tak aby do negocjacji nie przystępować z pustymi rękoma. > > pzdr. Pozdr / Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Właśnie że nie !!! IP: *.acn.waw.pl 18.11.02, 16:21 Gość portalu: jacek#jw napisał(a): > Owszem, ale można zrobić to zupełnie inaczej. Np najpierw zniwelować róznicę > ile się da, a później negocjować warunki, tworzyć alternatywy, tak aby do > negocjacji nie przystępować z pustymi rękoma. Toż właśnie po to są fundusze pomocowe oraz dostosowywanie np przepisów do unijnych, aby nam było łatwiej tę różnicę niwelować. Dużo mniejszy dla nas byłby to interes, gdybyśmy po osiągnięciu poziomu Szwecji do UE wchodzili. Największy interes jest włąśnie w łatwiejszym dorównywaniu bogatym krajom. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Falkor Re: do euroentuzjastow i nie tylko zapytanie... IP: *.ac.RWTH-Aachen.DE 15.11.02, 16:53 Gość portalu: natt napisał(a): > ... powiedzcie mi tak szczerze, ale naprawde szczerze i merytorycznie, co my > z tej unii bedziemy wg. was mieli. Bardzo wazne pytanie. Przekonamy sie za pare lat. Mnie intryguje tez pytanie: jesli nie w UE to gdzie jest miejsce Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg To jest pogląd człowieka z Warszawy 16.11.02, 04:28 Jak nie wejdziemy w całości teraz to z czasem zachód Polski wejdzie do UE i spełni się wtedy wizja LPR. Wy tam na wschodzie idźcie sobie do Azji. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś