Dodaj do ulubionych

France telecom dostaje 9 mld. Super!

IP: *.chello.pl / *.chello.pl 05.12.02, 16:32
gielda.onet.pl/1,604459,swiat.html
France telecom dostaje 9 mld. W nagrodę. Za nieudolnosc. Za ignorancję. Za
nieefektywnosc. Za złe decyzje. Za wielkie gówno które zrobił. Podatnicy
francuscy musza sie bardzo z tego cieszyć.

Dawać mi tu przeciwników wolnego rynku i zwolenników etatyzmu i
eurosocjalizmu! Któryś z was ma jakis komentarz na tę okolicznosc?
Obserwuj wątek
    • bimi Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! 05.12.02, 16:39
      Gość portalu: comrade napisał(a):

> Dawać mi tu przeciwników wolnego rynku i zwolenników etatyzmu i
      > eurosocjalizmu! Któryś z was ma jakis komentarz na tę okolicznosc?

Też bym chciał. A co, zazdrościsz?
      • hazet_95 Uderz w stół, a socjalista się odezwie :-) /nt 05.12.02, 16:42
        • bimi Nie jestem socjalistą, tylko lewakiem! :-) 05.12.02, 17:11
          A odzywam się, bo mi sie tak podoba, a nie dlatego, że jakiś kapitalistyczny
          głąb udeżył w stół którego nie ma.
          • hazet_95 Tak czy inaczej - współczuję Wam, towarzyszu.. /nt 05.12.02, 17:48
            • bimi A ja Wam /nt 05.12.02, 17:57
              • Gość: comrade comrade = towarzysz :) IP: *.chello.pl / *.chello.pl 06.12.02, 21:32
                ... Ale ja nie o tym smile

Choć o czymś związanym, a mianowicie:

Co sądzisz bimi (pytam serio!) o zwracaniu sie do ludzi per
                towarzyszu/towarzyszko tzn jak sądzisz dlaczego za czasów słusznie minionych
                istniał taki zwyczaj, czemu był narzucony, co mial symbolizować?
          • Gość: wikul Re: Nie jestem socjalistą, tylko lewakiem! :-) IP: *.acn.waw.pl 06.12.02, 01:58
            bimi napisał:

> A odzywam się, bo mi sie tak podoba, a nie dlatego, że jakiś kapitalistyczny
            > głąb udeżył w stół którego nie ma.

To lewacy udeżają ?
      • Gość: comrade Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.chello.pl / *.chello.pl 05.12.02, 16:59
        bimi napisał:

> Gość portalu: comrade napisał(a):
        >
        > > Dawać mi tu przeciwników wolnego rynku i zwolenników etatyzmu i
        > > eurosocjalizmu! Któryś z was ma jakis komentarz na tę okolicznosc?
        >
        > Też bym chciał. A co, zazdrościsz?

Co bys chcial? Czego mam zazdroscic? Jak masz jakies 9 miliardow euro na
        podorędziu to co rychlej przekaz je FT. Francuzi beda ci wdzieczni, uwierz mi!
        • bimi Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! 05.12.02, 17:20

> > > Dawać mi tu przeciwników wolnego rynku i zwolenników etatyzmu i
          > > > eurosocjalizmu! Któryś z was ma jakis komentarz na tę okolicznosc?
          > >
          > > Też bym chciał. A co, zazdrościsz?
          >
          > Co bys chcial?

Dostac 9 miliardów. A ty myślałeś, że co?

> Czego mam zazdroscic?

Tego, że tobie nie dali. Czegóż by innego?

A co ci właściwie przeszkadza, że francuski rząd daje kasę francuskim firmom?
          Przecież to i tak wszystko kasa Francuzów - nie ma tam ani jednego twojego
          grosza!
          • Gość: comrade Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.chello.pl / *.chello.pl 05.12.02, 17:32
            > > Czego mam zazdroscic?
            >
            > Tego, że tobie nie dali. Czegóż by innego?
            >
            > A co ci właściwie przeszkadza, że francuski rząd daje kasę francuskim firmom?
            > Przecież to i tak wszystko kasa Francuzów - nie ma tam ani jednego twojego
            > grosza!

Nie zrozumiales. Ta konkretna sprawa mnie nie dotyczy (bo to francuzi zapłacą),
            ale ja chcialem zwrocic uwagę na ZJAWISKO. Dostali ta ogromna kasę za co? Za to
            ze zrobili gowno warte 70 md (tyle maja dlugu) i nie umieja go sprzatnąć sami.
            Zamiast uczciwie zbankrutować ratuje sie takich nieudaczników kosztem
            przedsiebiorstw w pelni prywatnych ktorych rzad nie zapyta: a nie trzeba czasem
            jakiejś dotacyjki? Takie pytanie zadają tylko swoim niewydolnym molochom.
            Molochy zawsze rozdziawiają japę w radosci i wołają! Tak tak! Dotacyjka! Chcemy
            więcej! Chrum, i 9 mld skonsumowane, czekamy na kolejną porcję za jakies pare
            (nascie) miesiecy. Rozumiesz? Ratowanie chorych podmiotów to jest całe
            zjawisko - ono dziala jak kula u nogi dla podmiotów zdrowych które moglyby
            znacznie więcej ludzi zatrudnić gdyby nie utrzymywały etatów u innych!
            • bimi Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! 05.12.02, 17:37
              Pozwól może Francuzom na to, aby sami rozwiązywali swoje problemy. Jak do tej
              pory nienajgorzej na tym wychodzili. Tak naprawde nie potarfisz wykazać, że
              gdyby pozwolili na to, aby FT zbankrutowało, to wyszli by na tym lepiej. A
              skoro oni chcą dopłacać, to chyba wiedzą, co robią. Tzn. nawet jeśli ktoś wie
              lepiej od nich, to wątpię, abyś był to ty.

Nie wyobrażasz sobie ile bym dał, aby w Polsce było tak, jak jest teraz we
              Francji! Ale to marzenia... smile
              • Gość: comrade Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.chello.pl / *.chello.pl 05.12.02, 17:45
                bimi napisał:

> Pozwól może Francuzom na to, aby sami rozwiązywali swoje problemy. Jak do tej
                > pory nienajgorzej na tym wychodzili. Tak naprawde nie potarfisz wykazać, że
                > gdyby pozwolili na to, aby FT zbankrutowało, to wyszli by na tym lepiej. A
                > skoro oni chcą dopłacać, to chyba wiedzą, co robią. Tzn. nawet jeśli ktoś wie
                > lepiej od nich, to wątpię, abyś był to ty.

Bo tobie sie zdaje ze ja jeden na calym swiecie zwariowalem i glosze teorie ze
                nie nalezy doplacac do nierentownych przedsiebiorstw. Tymczasem tak nie jest,
                to nie jest TYLKO moj pogląd. Jestem przekonany ze lepiej by wyszli na nie
                dopłacaniu, doswiadzcenie uczy ze gospodarka nie tykana brudnymi paluchami
                rządu działa najlepiej.

Poza tym to jest niemoralne: ja nie dostane dotacyjki bo jestem prywatny a inny
                dostanie bo jest panstwowy i z reguły zarządza do dupy. Ja mu funduję
                przetrwanie jego zasranej egzystencji z moich podatków a OBAJ konkurujemy na
                tym samym rynku o tego samego klienta, nie widzisz tego? Obłuda takiego
                poczynania jest widoczna jak na dłoni.

> Nie wyobrażasz sobie ile bym dał, aby w Polsce było tak, jak jest teraz we
                > Francji! Ale to marzenia... smile

To jest całkiem inna kwestia.

Generalnie oni mają rozwiniętą gospodarkę która dyszy i zipie z wysiłku ale
                dzieki swej wielkosci i potencjale jednak jakos moze łagodzić konsekwencje
                idiotycznych poczynan nierentownych zakładów panstwowych. Pomysl jaka to bylaby
                ulga dla calej gospodarki gdyby nie musiala fundować innym dotacji za ich
                dyletanctwo w zarządzaniu.
                • bimi Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! 05.12.02, 17:53

> Bo tobie sie zdaje ze ja jeden na calym swiecie zwariowalem i glosze teorie ze
                  > nie nalezy doplacac do nierentownych przedsiebiorstw. Tymczasem tak nie jest,
                  > to nie jest TYLKO moj pogląd. Jestem przekonany ze lepiej by wyszli na nie
                  > dopłacaniu, doswiadzcenie uczy ze gospodarka nie tykana brudnymi paluchami
                  > rządu działa najlepiej.

Wcale nie uważam, że jesteś jeden. Zawsze twierdziłem, że na świecie jest
                  więcej głąbów zapatrzonych w jakieś "jedynie słuszne" idee, niż ludzi
                  myślących, potrafiących zdrowo ocenić sytuację, nie tylko pod względem
                  gospodarczym, ale również politycznym, społecznym, czy narodowym.
                  Na szczęście Francuzi wiedzą na kogo zagłosować, aby mieć u władzy tych
                  myślących. Ciekawe kiedy Polacy nauczą się tej niełatwej sztuki...
                  • Gość: comrade Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.chello.pl / *.chello.pl 05.12.02, 23:22
                    bimi napisał:

>
                    > > Bo tobie sie zdaje ze ja jeden na calym swiecie zwariowalem i glosze teori
                    > e ze
                    > > nie nalezy doplacac do nierentownych przedsiebiorstw. Tymczasem tak nie je
                    > st,
                    > > to nie jest TYLKO moj pogląd. Jestem przekonany ze lepiej by wyszli na nie
                    >
                    > > dopłacaniu, doswiadzcenie uczy ze gospodarka nie tykana brudnymi paluchami
                    >
                    > > rządu działa najlepiej.
                    >
                    > Wcale nie uważam, że jesteś jeden. Zawsze twierdziłem, że na świecie jest
                    > więcej głąbów zapatrzonych w jakieś "jedynie słuszne" idee, niż ludzi
                    > myślących, potrafiących zdrowo ocenić sytuację, nie tylko pod względem
                    > gospodarczym, ale również politycznym, społecznym, czy narodowym.

No wlasnie przeciez z oceny sytuacji pod tymi _wszystkimi_ wzgledami wywodzą
                    sie rozne poglądy ludzi. Nie jestem głąbem, nie sadzisz chyba ze patrze na
                    wszystko jednostronnie i nie dostrzegam innych aspektow zjawiska?

> Na szczęście Francuzi wiedzą na kogo zagłosować, aby mieć u władzy tych
                    > myślących. Ciekawe kiedy Polacy nauczą się tej niełatwej sztuki...

Dlaczego nie ustosunkowales sie do drugiej czesci mojej wypowiedzi?
                    • bimi Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! 06.12.02, 11:23

> No wlasnie przeciez z oceny sytuacji pod tymi _wszystkimi_ wzgledami wywodzą
                      > sie rozne poglądy ludzi. Nie jestem głąbem, nie sadzisz chyba ze patrze na
                      > wszystko jednostronnie i nie dostrzegam innych aspektow zjawiska?

Sądzę.

> Dlaczego nie ustosunkowales sie do drugiej czesci mojej wypowiedzi?

Do pierwszej też się nie ustosunkowałem - pisze ci tylko, że nie jeśli uważasz,
                      ze wiesz lepiej od Francuzów co jest dla niech dobre, to bujasz w obłokach.
                      • Gość: comrade Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.zarz.agh.edu.pl 06.12.02, 13:05
                        bimi napisał:

>
                        > > No wlasnie przeciez z oceny sytuacji pod tymi _wszystkimi_ wzgledami wywod
                        > zą
                        > > sie rozne poglądy ludzi. Nie jestem głąbem, nie sadzisz chyba ze patrze na
                        >
                        > > wszystko jednostronnie i nie dostrzegam innych aspektow zjawiska?
                        >
                        > Sądzę.

Zero argumentacji, tylko wewnetrzne przekonanie.

> > Dlaczego nie ustosunkowales sie do drugiej czesci mojej wypowiedzi?
                        >
                        > Do pierwszej też się nie ustosunkowałem - pisze ci tylko, że nie jeśli
                        uważasz,
                        >
                        > ze wiesz lepiej od Francuzów co jest dla niech dobre, to bujasz w obłokach.

Cos ty sie przyczepil do tych Francuzów? Ja nie mowie ze to zjawisko
                        nieuczciwej konkurencji przez dotacje rządowe do upadajacyh molochów jest
                        niedobre DLA FRANCUZÓW. Ja mowie ze to jest niedobre DLA KAŻDEGO! France
                        Telecom był tylko przykładem.
                        • bimi Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! 06.12.02, 17:38

> Cos ty sie przyczepil do tych Francuzów? Ja nie mowie ze to zjawisko
                          > nieuczciwej konkurencji przez dotacje rządowe do upadajacyh molochów jest
                          > niedobre DLA FRANCUZÓW.

No bo to kasa Francuzów - jesli wolą ja wydać na dotację dla FT, niż np. na
                          wojnę z Irakiem to chyba ich sprawa, nie?

> Ja mowie ze to jest niedobre DLA KAŻDEGO! France
                          > Telecom był tylko przykładem.

Ale chyba nie dla FT? Czy dla nich też to jest niedobre?
                          • Gość: comrade Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.chello.pl / *.chello.pl 06.12.02, 19:15
                            bimi napisał:

>
                            > > Cos ty sie przyczepil do tych Francuzów? Ja nie mowie ze to zjawisko
                            > > nieuczciwej konkurencji przez dotacje rządowe do upadajacyh molochów jest
                            > > niedobre DLA FRANCUZÓW.
                            >
                            > No bo to kasa Francuzów - jesli wolą ja wydać na dotację dla FT, niż np. na
                            > wojnę z Irakiem to chyba ich sprawa, nie?

Ich sprawa. Ja tylko wskazuje ze wszyscy Francuzi gorzej wychozdą na dotowaniu
                            molochów niz gdyby ich nie dotowali.

> > Ja mowie ze to jest niedobre DLA KAŻDEGO! France
                            > > Telecom był tylko przykładem.
                            >
                            > Ale chyba nie dla FT? Czy dla nich też to jest niedobre?

Masz kłopoty z logiką? Odpowiadasz jakbyś w ogole nie czytał tego co piszę. Nie
                            rozróżniasz 2 rzeczy:
                            1) Ich sprawa czy nie ich?
                            2) Ogolnie zjawisko dotowania panstwowego i olewania prywatnego jest dobre czy
                            niedobre?

Ty sie czepiasz ze ja zajmuje stanowisko w sprawie 1) podczas gdy ja pisze o
                            punkcie 2) Capiche?
                  • Gość: banita Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.chello.pl 06.12.02, 10:17
                    Myśl słusznie i wprowadz 24 godzinny dzień pracy. Przecież pieniądz i tak
                    rządzi i na pewno ktoś będzie chciał pracować. To przecież nieekonomiczne
                    obijać się przez 16 godzin. Jak ktoś nie wyrobi to niech zdycha, przetrwaja
                    najsilniejsi. Potem i tak zostanie ich paru stworzą oligopol i nici z twojego
                    czystego kapitalizmu i rządzącego się samemu wolnego rynku. Smok pożera własny
                    ogon i przeradza się w dyktaturę monopolistów. Państwo wypierają korporacje,
                    świat zmienia się w wielkie mrowisko. Kto jest przeciwko, lub nie mieści się w
                    systemie, zostaje zniszczony. Szantaż ekonomiczny, tym posługuje się bestia.
                    Tak właśnie wygląda ten system. Jesteś za ? Gratuluje.
                    • Gość: comrade Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.zarz.agh.edu.pl 06.12.02, 13:11
                      Gość portalu: banita napisał(a):

> Myśl słusznie i wprowadz 24 godzinny dzień pracy. Przecież pieniądz i tak
                      > rządzi i na pewno ktoś będzie chciał pracować. To przecież nieekonomiczne
                      > obijać się przez 16 godzin. Jak ktoś nie wyrobi to niech zdycha, przetrwaja
                      > najsilniejsi. Potem i tak zostanie ich paru stworzą oligopol i nici z twojego
                      > czystego kapitalizmu i rządzącego się samemu wolnego rynku. Smok pożera
                      własny
                      > ogon i przeradza się w dyktaturę monopolistów.

A o prawie antymonopolowym kolega nie słyszał? O Kodeksie Pracy? O zdrowym
                      rozsądku?

> Państwo wypierają korporacje,
                      > świat zmienia się w wielkie mrowisko. Kto jest przeciwko, lub nie mieści się
                      w
                      > systemie, zostaje zniszczony.

Bla bla bla...

> Szantaż ekonomiczny, tym posługuje się bestia.

666. A na jej głowach - imiona bluźniercze.

> Tak właśnie wygląda ten system. Jesteś za ? Gratuluje.

Nie nie tak wygląda.
                      • Gość: banita Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.chello.pl 06.12.02, 13:30
                        Jakie są idee, a jaka praktyka. Tak to wygląda... Na papierze, wszystko
                        wygląda piękie. Prawo antymonopolowe... To skąd się wziął Windows, z którego
                        właśnie korzystasz ?
                        • Gość: comrade Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.chello.pl / *.chello.pl 06.12.02, 14:25

> Jakie są idee, a jaka praktyka. Tak to wygląda... Na papierze, wszystko
                          > wygląda piękie. Prawo antymonopolowe... To skąd się wziął Windows, z którego
                          > właśnie korzystasz ?

Skąd wiesz ze korzystam z windows?
                          • Gość: banita Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.chello.pl 06.12.02, 20:33
                            Z rachunku prawdopodobieństwa.
                            • Gość: comrade Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.chello.pl / *.chello.pl 06.12.02, 21:28

> Z rachunku prawdopodobieństwa.

Czyli nie istnieje tylko jeden system operacyjny. Mam wybór.
              • Gość: wikul Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! IP: *.acn.waw.pl 06.12.02, 02:10
                bimi napisał:

> Pozwól może Francuzom na to, aby sami rozwiązywali swoje problemy. Jak do tej
                > pory nienajgorzej na tym wychodzili. Tak naprawde nie potarfisz wykazać, że
                > gdyby pozwolili na to, aby FT zbankrutowało, to wyszli by na tym lepiej. A
                > skoro oni chcą dopłacać, to chyba wiedzą, co robią. Tzn. nawet jeśli ktoś wie
                > lepiej od nich, to wątpię, abyś był to ty.
                >
                > Nie wyobrażasz sobie ile bym dał, aby w Polsce było tak, jak jest teraz we
                > Francji! Ale to marzenia... smile

Twoje marzenia są bliżej niż ci sie wydaje . France Telecom jest posiadaczem
                większościowego pakietu akcji TP SA . Gdyby nie finansowy zastrzyk rządu
                francuskiego zadłużony po uszy France Telecom mógłby pociagnąć za sobą tepsę .
                A TP SA jak FT zadłużona po uszy ale sponsoruje co sie da . Niestety , to się
                może odbić czkawką na nas wszystkich .
      • Gość: +++IGNORANT Na TPSA też dostali...? IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.02, 13:25
        Sława!

I to jest przykłąd najgorszej najbardziej złodziejskiej prywatyzacji

Gdy zamiast polskiego etatyzmu funduje nam sie etatyzm francuski...

A przecież można było puścić akcje na giełdę albo znaleźć iwestora WIAROGODNEGO

Bo TPSA sprzedano tak aby zbudować monopol w Upadku Europy...

Dlatego anschlusowi mówimy NIE!

Pozdrawiam!

Ignorant
        +++

• Gość: oleg Narodowy operator IP: debian:* / 192.168.1.* 05.12.02, 16:50
      PARYŻ (Reuters) - Francuski rząd zasili swojego narodowego operatora
      telekomunikacyjnego - France Telecom dziewięcioma miliardami euro, wynika z
      planu ratunkowego dla zadłużonej na sumę 70 miliardów euro spółki, który został
      ogłoszony w czwartek rano.

Narodowi przewoźnicy powietrzni też trochę kosztują! Ale furda szmal, flaga
      jest najważniejsza.

• lombat Re: France telecom dostaje 9 mld. Super! 06.12.02, 00:15
      Juz minelo 10 lat od momentu uwolnienia, w wiekszosci panstw narodowych
      kompanii lacznosci od zwierzchnictwa panstwa. To warunkowalo rozwoj
      telefonii komorkowej. I tak tez sie stalo. Komory mamy wszedzie. Ale ciagle jakies
      zadania sa powierzane bylym kompaniom narodowym, szczegolnie w zakresie
      lacznosci wysokiej czestotliwosci , lacznosci specjalnej i sieciowej dla potrzeb
      rzadowych, a takze obsluga stacji nadawczych . W roznych krajach zakres tych
      prac nieco sie zmienia, ale fakt wykonywania prac na rzecz rzadu pozostaje
      faktem. Przekazanie 9 mld E na rzecz FT jest zaplata za wykonywane zlecenia.
      Poniewaz zlecenia te wykonywane sa przewaznie bez umowy, a lbo na podstawie
      otwartych porozumien to nie towarzysza nim zadne faktury ani rozliczenia, a pieniadze
      ida olbrzymie. W moim kraju byla rzadowa firma telefoniczna wykonywala prace badawcza
      dla systemu ochrony. Zapowiadany koszt mial wyniesc 0k 3,5 mld. Po 8 latach poszlo
      ponad 7 mld, konca pracy nie widac i nie wiadomo jak ten projekt zamknac.
    • Gość: jr Re: bimi IP: 203.129.132.* 06.12.02, 05:29
      bron panie boze aby polacy uczyli sie czegokolwiek od zabojadow!!! chyba poza
      strajkami i rewolucjami to wiele nie osiagneli z samych siebie...

na to ze firmy sa nierentowne sklada sie cala masa powodow. jednym z nich sa
      nieuzasadnione wysokie placa dla rzadowych menagerow. i tak banda leni i
      utracencow placi sobie wielkie bonusy a taki co tyra 16 godzin w skelpie z hot
      dogami na te ich bonusy doplaca! ot sprawiedliwosc! hehehe niech zyje utopijny
      socjalizm!!! hehehe
      • bimi Re: bimi 06.12.02, 11:42
        Gość portalu: jr napisał(a):

> bron panie boze aby polacy uczyli sie czegokolwiek od zabojadow!!! chyba poza
        > strajkami i rewolucjami to wiele nie osiagneli z samych siebie...
        >
        > na to ze firmy sa nierentowne sklada sie cala masa powodow. jednym z nich sa
        > nieuzasadnione wysokie placa dla rzadowych menagerow. i tak banda leni i
        > utracencow placi sobie wielkie bonusy a taki co tyra 16 godzin w skelpie z hot
        > dogami na te ich bonusy doplaca! ot sprawiedliwosc! hehehe niech zyje utopijny
        > socjalizm!!! hehehe

Wcale nie jest utopijny. Może i we Francji jest mniej miliarderów niż np. w
        USA, ale jeśli chodzi o zwykłego, szarego człowieka, to nie uważam, aby żyło mu
        się gorzej niż w innych, wysoko rozwinietych krajach.

Dodatkowo, zrówno wskaźniki przestępczości, jak i powszechność dostępu do
        służby zdrowia czy szkolnictwa wyższego są we Francji na dużo lepszym poziomie
        niż w USA. I co najważniejsze, przeciętny Francuz jest o niebo bardziej bystrym
        człowiekiem niż przeciętny Amerykanin. Przypuszczam, że nie miał by np.
        problemu ze wskazaniem Iraku na mapie. Można oczywiście powiedziec, że wiedza
        nie jest tak ważna. Pewnie że można - ale jak się do tego jeszcze doda, że kasa
        jest bardzo ważna, to już nic, tylko załamac ręce nad kolejnym ślepym
        materialistą. Bo moim zdaniem wiedza jest ważniejsza od kasy - to właśnie
        wiedza buduje przyszłość - a forsa jedynie kształtuje teraźniejszość. I do tego
        powinna być używana.

Francja rozwija się w bardzo dobrym kierunku - zresztą już od stuleci.
        Bo rozumiem, że kolega z tych, co uważają, że jedyną drogą do szczęścia
        społecznego prowadzi przez transformację w kolejny stan USA?
        • Gość: comrade Re: bimi IP: *.zarz.agh.edu.pl 06.12.02, 13:18
          Bimi, co ty gadasz przeciez Francuzi obecnie maja wielki kompleks na pukncie
          USA wlasnie. Zazdroszcza im tej kasy, potegi, technologii. Wyzej stoją na
          gruncie histotrycznym i kulturowym - to fakt. Ale to nie te czynniki swiadcza o
          aktualnej potedze panstwa. A Francuzi znani ze swego wielkiego patriotyzmu
          marzą o potędze tyle że jest to marzenie scietej głowy. Widzą dobrze ze USA
          ucieka do przodu zostawiajac UE w tyle coraz bardziej, ale socjalizm koncesyjno-
          etatystyczny tak zagniezdzil sie w ich umyslach ze nie widza innej drogi niz
          kontynuowanie tego szajsu.

Prywaciarze tyrają po 16h na dobe zeby fundować etaty w nierentownych
          przediebiorstwach panstwowych posiadajacych tony przywilejów a konkurujących na
          tym samym rynku. Etatyzm rodzi niesprawiedliwość i nieuczciwą konkurencję,
          przejżyj na oczy!
          • Gość: +++IGNORANT haha na TPSA też dostali..? IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.02, 13:21
          • bimi Re: bimi 06.12.02, 17:48

> Bimi, co ty gadasz przeciez Francuzi obecnie maja wielki kompleks na pukncie
            > USA wlasnie. Zazdroszcza im tej kasy, potegi, technologii. Wyzej stoją na
            > gruncie histotrycznym i kulturowym - to fakt. Ale to nie te czynniki swiadcza
            > o aktualnej potedze panstwa. A Francuzi znani ze swego wielkiego patriotyzmu
            > marzą o potędze tyle że jest to marzenie scietej głowy. Widzą dobrze ze USA
            > ucieka do przodu zostawiajac UE w tyle coraz bardziej, ale socjalizm
            > koncesyjno-
            > etatystyczny tak zagniezdzil sie w ich umyslach ze nie widza innej drogi niz
            > kontynuowanie tego szajsu.
            >
            > Prywaciarze tyrają po 16h na dobe zeby fundować etaty w nierentownych
            > przediebiorstwach panstwowych posiadajacych tony przywilejów a konkurujących
            > na tym samym rynku. Etatyzm rodzi niesprawiedliwość i nieuczciwą konkurencję,
            > przejżyj na oczy!

Słuchaj, nie wiem skąd bierzesz swoje informacje, ale zapeniam cie, ze Francuzi
            nie zadroszczą Amerykanom ich systemu społeczno-politycznego. O nie! smile

Za to, jeśli chodzi o gospodarkę i ekonomie to gwarantuję ci, że ta francuska
            też ma się całkiem nieźle - przypuszczam, że więcej osób emigruje dziś z USA do
            Francji niż w drugą stonę. Choć mogę się mylić...

A że strajkują? Na tym przecież polega wolnośc - coś ci się nie podoba to sobie
            strajkujesz! smile Życie nie ma polegac na nieprzerwanej parcy dla dobra
            gospodarki - ono ma polegac na tym, aby czuć się w swojej parcy dobrze. I
            Francuzi o tym doskonale wiedzą. Zresztą, pomimo tych ich wszystkich strajków
            kraj funkcjonuje przecież nienajgorzej.
            A strajki są przejawem demokracji - nie to co USA, gdzie prezydent powołuje się
            na parwo sprzed 200 lat, aby ogłosić, że strajk dokerów jest nielegalny, więc
            muszą wracac do roboty, albo pójdą siedzieć smile
            • Gość: comrade Re: bimi IP: *.chello.pl / *.chello.pl 06.12.02, 19:20
              bimi napisał:

>
              > > Bimi, co ty gadasz przeciez Francuzi obecnie maja wielki kompleks na puknc
              > ie
              > > USA wlasnie. Zazdroszcza im tej kasy, potegi, technologii. Wyzej stoją na
              > > gruncie histotrycznym i kulturowym - to fakt. Ale to nie te czynniki swiad
              > cza
              > > o aktualnej potedze panstwa. A Francuzi znani ze swego wielkiego patriotyz
              > mu
              > > marzą o potędze tyle że jest to marzenie scietej głowy. Widzą dobrze ze US
              > A
              > > ucieka do przodu zostawiajac UE w tyle coraz bardziej, ale socjalizm
              > > koncesyjno-
              > > etatystyczny tak zagniezdzil sie w ich umyslach ze nie widza innej drogi n
              > iz
              > > kontynuowanie tego szajsu.
              > >
              > > Prywaciarze tyrają po 16h na dobe zeby fundować etaty w nierentownych
              > > przediebiorstwach panstwowych posiadajacych tony przywilejów a konkurujący
              > ch
              > > na tym samym rynku. Etatyzm rodzi niesprawiedliwość i nieuczciwą konkurenc
              > ję,
              > > przejżyj na oczy!
              >
              > Słuchaj, nie wiem skąd bierzesz swoje informacje, ale zapeniam cie, ze
              Francuzi
              >
              > nie zadroszczą Amerykanom ich systemu społeczno-politycznego. O nie! smile
              >
              > Za to, jeśli chodzi o gospodarkę i ekonomie to gwarantuję ci, że ta francuska
              > też ma się całkiem nieźle - przypuszczam, że więcej osób emigruje dziś z USA
              do
              >
              > Francji niż w drugą stonę. Choć mogę się mylić...
              >
              > A że strajkują? Na tym przecież polega wolnośc - coś ci się nie podoba to
              sobie
              >
              > strajkujesz! smile Życie nie ma polegac na nieprzerwanej parcy dla dobra
              > gospodarki - ono ma polegac na tym, aby czuć się w swojej parcy dobrze. I
              > Francuzi o tym doskonale wiedzą. Zresztą, pomimo tych ich wszystkich strajków
              > kraj funkcjonuje przecież nienajgorzej.
              > A strajki są przejawem demokracji - nie to co USA, gdzie prezydent powołuje
              się
              >
              > na parwo sprzed 200 lat, aby ogłosić, że strajk dokerów jest nielegalny, więc
              > muszą wracac do roboty, albo pójdą siedzieć smile

Oni są tam rozpieszczeni. Maja ultra socjalistyczny kodeks pracy, ultra
              socjalistyczne swiadczenie socjalne i osmielaja sie jeszcze strajkowac... bo za
              malo zarabiaja. Ci idioci nie rozumieja ze nie mozna miec naraz wszystkiego tj
              wysokich zarobkow i wysokich swiadzcen socjalnych, ale socjalizm rzucil im sie
              na mozg i strajkują z byle powodu. Francuska sfera budzetowa i rolnicy
              prezentuja cos co sie nazywa postawą rozczeniową. Jaki jest twoj stosunek bimi
              do postawy rozczeniowej?
            • Gość: noiki Re: bimi IP: *.proxy.aol.com 07.12.02, 18:53
              bimi napisał:

>
              > > Bimi, co ty gadasz przeciez Francuzi obecnie maja wielki kompleks na puknc
              > ie
              > > USA wlasnie. Zazdroszcza im tej kasy, potegi, technologii. Wyzej stoją na
              > > gruncie histotrycznym i kulturowym - to fakt. Ale to nie te czynniki swiad
              > cza
              > > o aktualnej potedze panstwa. A Francuzi znani ze swego wielkiego patriotyz
              > mu
              > > marzą o potędze tyle że jest to marzenie scietej głowy. Widzą dobrze ze US
              > A
              > > ucieka do przodu zostawiajac UE w tyle coraz bardziej, ale socjalizm
              > > koncesyjno-
              > > etatystyczny tak zagniezdzil sie w ich umyslach ze nie widza innej drogi n
              > iz
              > > kontynuowanie tego szajsu.
              > >
              > > Prywaciarze tyrają po 16h na dobe zeby fundować etaty w nierentownych
              > > przediebiorstwach panstwowych posiadajacych tony przywilejów a konkurujący
              > ch
              > > na tym samym rynku. Etatyzm rodzi niesprawiedliwość i nieuczciwą konkurenc
              > ję,
              > > przejżyj na oczy!
              >
              > Słuchaj, nie wiem skąd bierzesz swoje informacje, ale zapeniam cie, ze
              Francuzi
              >
              > nie zadroszczą Amerykanom ich systemu społeczno-politycznego. O nie! smile
              >
              > Za to, jeśli chodzi o gospodarkę i ekonomie to gwarantuję ci, że ta francuska
              > też ma się całkiem nieźle - przypuszczam, że więcej osób emigruje dziś z USA
              do
              >
              > Francji niż w drugą stonę. Choć mogę się mylić...
              >
              > A że strajkują? Na tym przecież polega wolnośc - coś ci się nie podoba to
              sobie
              >
              > strajkujesz! smile Życie nie ma polegac na nieprzerwanej parcy dla dobra
              > gospodarki - ono ma polegac na tym, aby czuć się w swojej parcy dobrze. I
              > Francuzi o tym doskonale wiedzą. Zresztą, pomimo tych ich wszystkich strajków
              > kraj funkcjonuje przecież nienajgorzej.
              > A strajki są przejawem demokracji - nie to co USA, gdzie prezydent powołuje
              się
              >
              > na parwo sprzed 200 lat, aby ogłosić, że strajk dokerów jest nielegalny, więc
              > muszą wracac do roboty, albo pójdą siedzieć smile

BIMI JESTES SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • indris France telecom dostaje 9 mld. Komentarz 06.12.02, 13:45
      Komentarz jest taki, że prawicowy rząd francuski jest mądrzejszy od
      podobno "lewicowego" rządu polskiego.
      • Gość: comrade Re: France telecom dostaje 9 mld. Komentarz IP: *.chello.pl / *.chello.pl 06.12.02, 14:28
        indris napisał:

> Komentarz jest taki, że prawicowy rząd francuski jest mądrzejszy od
        > podobno "lewicowego" rządu polskiego.

Mi chodziło o komentarz do zjawiska polegajacego na tym ze nieefektywna firma
        panstwowa dostaje dotacyjke jak ma klopoty a prywatna gowno dostaje od panstwa
        jak ma klopoty, a obie w praktyce konkuruja na tym samym rynku o tego samego
        klienta. Czy jest w tym chociazby elementalne poczucie przyzwoitosci? Ja sie
        godze na dotacyjki pod warunkiem ze moja firma tez je bedzie je dostawac w
        uznaniu za robienie strat, dyletanctwo, marnotranstwo i nieekfektywnosc. Jesli
        moja nie dostaje a inna dostaje zamiast uczciwie zbankrutowac to jest to
        skandal!
        • indris France Telecom 06.12.02, 14:51
          France-Telecom nie ma konkurenta na rynku francuskim. Widocznie rząd francuski
          doszedł do wniosku, że upadek tej firmy spowodowałby większe szkody, niż
          wydanie 9 mld euro. Chociaż rząd ten określa się jako prawicowy, jest w tym
          przypadku bardziej pragmatyczny niz doktrynerski.
          • Gość: Ania Re:USA IP: *.chello.be / 213.46.162.* 06.12.02, 17:52
            Cla na stal,subsydia -duze dla rolnictwa i przemyslu tekstylnego.
            • Gość: comrade Re:USA IP: *.chello.pl / *.chello.pl 06.12.02, 20:57
              Gość portalu: Ania napisał(a):

> Cla na stal,subsydia -duze dla rolnictwa i przemyslu tekstylnego.

A kto mowi ze USA jest idealne? Rozwiazania socjalistyczne i protekcjonistyczne
              sa jak widać wszedzie.
          • Gość: comrade Re: France Telecom IP: *.chello.pl / *.chello.pl 06.12.02, 19:26
            indris napisał:

> France-Telecom nie ma konkurenta na rynku francuskim. Widocznie rząd
            francuski
            > doszedł do wniosku, że upadek tej firmy spowodowałby większe szkody, niż
            > wydanie 9 mld euro. Chociaż rząd ten określa się jako prawicowy, jest w tym
            > przypadku bardziej pragmatyczny niz doktrynerski.

Nie ma konkurenta a ma 70 mld długu, no niezle, to jeszcze lepiej swiaczy o
            takiej firmie!

Ale do rzeczy: upadłość FT nie oznaczałby wysadzenia w powietrze wszystkich
            srodkow trawalych i infrastruktury nalezacej do tej firmy. Na miejscu upadłego
            FT pojawiłaby sie blyskawicznie inna, prywatna firma, ktora zarzadzalaby o
            wiele lepiej calym interesem a jesli generowala by dlugi to bylby to problem
            wlasciciela a nie calego spoleczenstwa. Niezależnie od tego powinni pozbywać
            sie monopolu w tej dziedzinie poprzez regulacje prawne.
            • indris Upadłość i problemy 06.12.02, 19:40
              W Polsce widać akurat, że upadłość firmy nie jest problemem tylko właściciela,
              ale i pracowników, czyli jest problemem społecznym (np stocznie). "Się" jakoś
              inne firmy na miejsce upadających nie chcą pojawiać. A ludzie chcą żyć. Wszyscy
              nie mogą być przedsiębiorcami.
              • Gość: comrade Re: Upadłość i problemy IP: *.chello.pl / *.chello.pl 06.12.02, 20:56
                indris napisał:

> W Polsce widać akurat, że upadłość firmy nie jest problemem tylko
                właściciela,
                > ale i pracowników, czyli jest problemem społecznym (np stocznie). "Się" jakoś
                > inne firmy na miejsce upadających nie chcą pojawiać. A ludzie chcą żyć.
                Wszyscy
                >
                > nie mogą być przedsiębiorcami.

Kolego, jesli stocznie sie nie chcą pojawić na miejsce upadłych to oznacza że
                są niepotrzebne! Zadne sztuczne podtrzymywanie nie zmieni tego faktu. Dlaczego
                ci co zajmują sie rzeczami ktore są potrzebne i placa podatki od dochodów mają
                utrzymywać tych którzy zajmują sie rzeczami ktore sa niepotrzebne?
                • Gość: noiki BIMI...JESTES SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.proxy.aol.com 07.12.02, 18:55
                  powiem nawet ze Cie kocham!!!!wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka