oleg3 02.09.06, 16:18 lewica.pl www.lewica.pl/index.php?id=9579 prawica.net www.prawica.net/node/4490 Dwa sprzeczne opisy tego samego człowieka i tych samych zdarzeń. Pytanie kto kłamie jest oczywiście retoryczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
benek231 Oczywiscie klamie Klewiec oraz ty, zlodzieju 02.09.06, 16:45 Podaje link do watku w ktorym, rozsadnie, nie zabierales glosu. Na tym forum malo kto kwestionuje zasadnosc wziecia za morde mozliwej rewolucji komunistycznej w Chile. Tu nie chodzi o rozlew krwi w pierwszych dwu, czy czterech, miesiacach wladzy wojskowych - o ktore gardluje swiatowa lewica. Chodzi o kolejne 24 miesiace sadystycznego mordowania, torturowania oraz znecania sie dla samej przyjemnosci znecania i zadawania cierpienia. O to biega z twoim rzeznikiem Piochetem, manipulancki debilu. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=42529125&a=42529125 Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Twoją argumentację badzo osłabiają użyte 02.09.06, 16:53 w niewłaściwym kontekście i skierowane do niewłaściwej osoby słowa powszechnie uznane za obraźliwe. A teraz idź wyprać koszulkę z Che bo sobie ją poplułeś. -- Oleg Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Zalosny jeste, zlodzieju-anafabeto 03.09.06, 16:19 moja wypowiedz swiadczy o poparciu dla wojskowego przewrotu i uwalenia pelzajacego komunizmu, zatem ten Che padl byl na glowke tobie. oleg3 napisał: > w niewłaściwym kontekście i skierowane do niewłaściwej osoby słowa powszechnie > uznane za obraźliwe. no chyba nie masz pretensji o zlodzieja - przeciez okradasz mnie na pokrywanie kosztow wlasnego masturbowania duchowego. > > A teraz idź wyprać koszulkę z Che bo sobie ją poplułeś. > > -- moj jad jest nie pierny. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Zalosny jestes, zlodzieju-analfabeto 03.09.06, 16:59 moja wypowiedz swiadczy o poparciu dla wojskowego przewrotu i uwalenia pelzajacego komunizmu, zatem ten Che padl byl na glowke tobie. oleg3 napisał: > w niewłaściwym kontekście i skierowane do niewłaściwej osoby słowa powszechnie > uznane za obraźliwe. no chyba nie masz pretensji o zlodzieja - przeciez okradasz mnie na pokrywanie kosztow wlasnego masturbowania duchowego. > > A teraz idź wyprać koszulkę z Che bo sobie ją poplułeś. > > -- moj jad jest nie pierny. PS Oczywiste ze Klewiec wybiera tylko to co wygodne, z prawicowego punktu widzena (lewica jest podobnie wybiorcza). Nie rozumiem jednak dlaczego - skoro reklamuje sie on jako znawca przedmiotu - nie wspomina o masowej ucieczce kapitalu z Chile. Jakby troska przemyslowcow czy bankierow o wlasne pieniadze, jako reakcja na "reformatorskie" zabiegi Allende (podobnie z lewicowymi ocenami), nie byla najnormalniejszym ze zjawisk. Odpowiedz Link Zgłoś
danutki Re: Augusto Pinochet - kto kłamie? 02.09.06, 16:50 oleg3 napisał: > Pytanie kto kłamie jest oczywiście retoryczne. dla mnie to nie jest typowo retoryczne pytanie doczytalam sie raczej zachwytu UPR-owca nad Pinochetem-a to niedobrze wrozy pod kazdym wzgledem. to juz wole w tym przypadku wierzyc lewicy Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Augusto Pinochet - kto kłamie? 02.09.06, 16:57 danutki napisała: > doczytalam sie raczej zachwytu UPR-owca nad Pinochetem Zachwyt jest, ale nad sprawnością lewicowej propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
danutki Re: Augusto Pinochet - kto kłamie? 02.09.06, 17:19 oleg3 napisał: > danutki napisała: > > > doczytalam sie raczej zachwytu UPR-owca nad Pinochetem > > Zachwyt jest, ale nad sprawnością lewicowej propagandy. > Olegu gdybym wiedziala,ze jestes zwolennikiem LPR-u nigdy bym nie napisala,ze Twoje argumenty za lewicowoscia NSDAP w jakimkolwiek stopniu mnie przekonuja. widze,ze lubisz ekstrema czyli ultraprawica zwalcza ultralewice lub odwrotnie. to nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazelulka Re: Augusto Pinochet - kto kłamie? 02.09.06, 17:39 Wszyscy kłamia. Każdy w swoim interesie, ale klamstwa prawiczkow jest wiecej, niestety. Podziwu godne, ze kiedy tylko przywrocono demokratyczne wybory narod chilijski znow wybral lewice. Widac nie kazdy moze sobie pozwolic na papier toaletowy a moze nawet wiekszosc nie moze i stad niezadowolenie z 'sukcesow' prawicy. Zbrodnie krwawego siepacza wlasnego narodu przewazyly. Wskazniki, ktorymi epatuje prawica sa gowno warte. Na przewrocie skorzystala tylko i wylacznie burzuazja, ktora bedzie chwalic, ze Pinochet wybudowal autostrady dla ich mercedesow. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Augusto Pinochet - kto kłamie? 02.09.06, 17:41 > gdybym wiedziala,ze jestes zwolennikiem LPR-u Ja jestem zwolennikiem LPRu? Tej lewicowej partyjki? LPR reprezentuje wszystko co przyprawia mnie o mdłości. Ale zabierzmy się za sukcesy lewicowej propagandy. Na początek dwa. 1) Śmierć prezydenta Allende. Nie zginął bohatersko walcząc z przeważającym przeciwnikiem tylko popełnił samobójstwo. 2) Kwestia legalności przewrotu wojskowego. To chilijski parlament wezwał wojsko do usunięcia prezydenta. Kto o tym słyszał? Tylko "niepoprawni wielbiciele" Pinocheta. Odpowiedz Link Zgłoś
wala.waleczna Re: Augusto Pinochet - kto kłamie? 02.09.06, 17:54 oleg3 napisał: > > gdybym wiedziala,ze jestes zwolennikiem LPR-u > > Ja jestem zwolennikiem LPRu? Tej lewicowej partyjki? > LPR reprezentuje wszystko co przyprawia mnie o mdłości. - mnie też kochanieńki > Ale zabierzmy się za sukcesy lewicowej propagandy. Na początek dwa. > > 1) Śmierć prezydenta Allende. Nie zginął bohatersko walcząc z przeważającym > przeciwnikiem tylko popełnił samobójstwo. - w linkowanym artykule stoi i tym jak byk! w tym lewicowym. > 2) Kwestia legalności przewrotu wojskowego. To chilijski parlament wezwał > wojsko do usunięcia prezydenta. Kto o tym słyszał? Tylko "niepoprawni > wielbiciele" Pinocheta. - szyte grubymi nićmi, czyli nieprawdopodobne. Może ktoś z parlamentu jak np Giertych, coś chlapnął, ale żeby była taka uchwała to bujda na resorach. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Waleczna Walu 02.09.06, 18:07 Od kiedy to już (prawie) wszyscy wiedzą, że Allende popełnił samobójstwo? Przez długie lata byliśmy karmieni propagandową bajeczką. Niestety to nie (chilijski) Giertych coś tam chlapnąl. Była jak najbardziej formalna uchwała parlamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
wala.waleczna Re: Waleczna Walu 02.09.06, 18:30 oleg3 napisał: > Od kiedy to już (prawie) wszyscy wiedzą, że Allende popełnił samobójstwo? Przez > > długie lata byliśmy karmieni propagandową bajeczką. - to nie jest wcale takie pewne z samobójstwem. Świadectwo reżimowego lekarza, który robił autopsję niczego nie przesadza. Były wersje, że zginął podczas bombardowania lub został zastrzelony przez puczystów. Ostatecznie to nie jest takie wazne. Wazne jest, ze gdyby nie pucz Allende żył by dłuzej. Pinoczetowska propaganda zadbała o to by nie traktować go po smierci jako męczennika. > Niestety to nie (chilijski) Giertych coś tam chlapnąl. Była jak najbardziej > formalna uchwała parlamentu. - 24 sierpnia 1973 r., Allende odpowiedział publicznie na zarzuty parlamentu, określając deklarację parlamentu jako "przeznaczoną do tego, aby zniszczyć prestiż kraju za granicą i spowodować zamieszanie wewnątrz Chile" oraz twierdząc, że "jest to wyraz złych intencji, których źródłem są koła militarystów". Zauważył też, że deklaracja jest prawnie nie wiążąca, gdyż nie została przegłosowana przez 2/3 składu parlamentu, co było zgodnie z konstytucją wymagane do wszczęcia procedury usunięcia prezydenta z urzędu. Uznał on, że deklaracja jest niezgodna z prawem, gdyż wzywa siły zbrojne do wystąpienia przeciw legalnie wybranemu prezydentowi i jego rządowi, co samo w sobie narusza kilkanaście punktów konstytucji. wala Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Waleczna Walu 02.09.06, 18:52 > Pinoczetowska propaganda zadbała o to by nie traktować go po smierci jako > męczennika. Za to lewicowa propaganda o to zadbała. Były tam jeszcze kłamstwa o ręce jakiegś muzyka i tak dalej. > Zauważył też, że deklaracja jest prawnie nie wiążąca, gdyż nie > została przegłosowana przez 2/3 składu parlamentu, co było zgodnie z > konstytucją wymagane do wszczęcia procedury usunięcia prezydenta z urzędu. > Uznał on, że deklaracja jest niezgodna z prawem, gdyż wzywa siły zbrojne do > wystąpienia przeciw legalnie wybranemu prezydentowi i jego rządowi, co samo w > sobie narusza kilkanaście punktów konstytucji. Nie kwestionował jednak faktu, że deklaracja została uchwalona. Naprzeciw siebie stanęły dwie władze mające demokratyczną legitymację: prezydent i parlament. To jednak coś innego niż jakiś pucz generałów. Odpowiedz Link Zgłoś
wala.waleczna Re: Waleczna Walu 02.09.06, 19:38 oleg3 napisał: > > Pinoczetowska propaganda zadbała o to by nie traktować go po smierci jako > > > męczennika. > > Za to lewicowa propaganda o to zadbała. Były tam jeszcze kłamstwa o ręce > jakiegś muzyka i tak dalej. - nie jestem w stanie tego zweryfikowac pod kątem prawdziwości. Tobie widać się udało skoro nie masz wątpliwości. > Nie kwestionował jednak faktu, że deklaracja została uchwalona. Naprzeciw > siebie stanęły dwie władze mające demokratyczną legitymację: prezydent i > parlament. To jednak coś innego niż jakiś pucz generałów. - Nie znam Konstytucji chilijskiej, ale w materiałach do których mam dostep piszą wyraźnie o naruszeniu kilku konstytucyjnych zapisów. Gdzie zatem ta zgodność z prawem, na które sie powołujesz? Z prawem silniejszego zapewne. wala Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Załgany lament socjalistów 02.09.06, 22:15 wala.waleczna napisała: > - 24 sierpnia 1973 r., Allende odpowiedział publicznie na zarzuty > parlamentu, określając deklarację parlamentu jako "przeznaczoną do tego, aby > zniszczyć prestiż kraju za granicą i spowodować zamieszanie wewnątrz Chile" > oraz twierdząc, że "jest to wyraz złych intencji, których źródłem są koła > militarystów". A to mi do złudzenia coś przypomina: wystarczy zmienić parlament na byłych ministrów, Chile na Polskę, a militarystów na łże elity. Załgany lament socjalistów łączy ich przez oceany. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Augusto Pinochet - kto kłamie? 02.09.06, 21:45 oleg3 napisał: > 2) Kwestia legalności przewrotu wojskowego. To chilijski parlament wezwał > wojsko do usunięcia prezydenta. Kto o tym słyszał? Tylko "niepoprawni > wielbiciele" Pinocheta. A społeczeństwo czechosłowacke wezwało na pomoc wojska radzieckie w 1968 roku. S. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Augusto Pinochet - kto kłamie? 02.09.06, 22:01 snajper55 napisał: > A społeczeństwo czechosłowacke wezwało na pomoc wojska radzieckie w 1968 roku. O ile sobie przypominam to jesteś fanatycznym zwolennikiem parlamentarnej demokracji. Dla Pinocheta zrobisz jednak wyjątek. Zasady, jak zwykle,masz bardzo elastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wqrwiony Re: Augusto Pinochet - kto kłamie? 03.09.06, 18:52 Żydów charakteryzują określone rodzaje zbrodni: oszustwo, fałszerstwo, oszczerstwo i przede wszystkim lichwa. Odpowiedz Link Zgłoś
puzon21 Re: Augusto Pinochet - kto kłamie? 02.09.06, 19:05 <http://www.cyberussr.com/hcunn/for/chile-73.html#2F> Nie wie lewiczka co robi prawiczka? Odpowiedz Link Zgłoś
patience Prawico jestescie za 'braniem za morde' calej lewi 06.09.06, 13:52 Jestescie za 'braniem za morde' CALEJ lewicy? Oprocz komunistow planujacych komunistyczny przewrot w Chile byla lewica, ktora planowala uczenie nedzarzy w favelas czytania i pisania... Zreszta to robili, za co wojskowi wypuszczali ich z samolotu na wolnosc bez spadochronu. Znam osobiscie czlowieka z grupy 17osobowej, wrocil jako jedyny. Ukrywal sie przez wiekszosc czasu, bo jak wiadomo, elementarz i abecadlo to wstep do komunizmu. Tylko jak sie to ma do - podobno - nowoczesnych reform gospodarczych Pinocheta? W nowoczesnych przedsiebiorstwach analfabeci nie pracuja. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Ja jestem lewica. Poderzniesz mi gardziel? 06.09.06, 14:22 Nie jestes lewica; jestes lewiczka. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs O podrzynaniu gardeł nie było mowy, 06.09.06, 14:40 tylko o braniu za mordę, ew. za coś innego. "Zgodliwy" jestem ) Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Prawico jestescie za 'braniem za morde' calej 06.09.06, 14:06 Bo, jak wiadomo, tylko w lewicowych szkolach uczy sie dzieci alfabetu. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Prawico jestescie za 'braniem za morde' calej 06.09.06, 14:12 Dyskusja w wszystkim i o niczym zaraz przeradza się w pyskówkę. Ja zaraz zacznę przyminać o zasługach tow. Pol Pota w krzewieniu oświaty. >lewica, ktora planowala uczenie nedzarzy w favelas czytania i pisania... Oczywiście czytania Kapitału i pisania postulatów antyimperialistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
patience Jakie wszystkim i niczym? 06.09.06, 14:18 Chyba ze wszystko i nic to dla ciebie lewica) Tak czy inaczej, jesli myslisz, ze w Chile jako lewica wystepowali wylacznie komunisci, to w tekim razie musisz przeprowadzic dowod jakis, dlaczego w tym jednym kraju na swieciekomunisci zdobyli monopol na lewice przed rewolucja a nie po. A Pinochet riezal wszyskich jak leci po rowno. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Jakie wszystkim i niczym? 06.09.06, 14:25 Patience, ja nie kwestionuję, że reżim Pinocheta popełnił jakieś zbrodnie. Rzecz w kontekście i proporcji. To była wojna i wojsko nie strzelało -jak to przedstawiasz- do uzbrojonych w ołówki napaleńców uczących ludzi pisać i czytać. Przeciwnik był realny i groźny. Stosował przemoc a nawet terror. Odpowiedz Link Zgłoś