Dodaj do ulubionych

Prosba do Mosze i innych Zydow na forum

14.03.03, 07:55
Mosze czy mozesz Ty wytlumaczyc Dance, ze oskarzajac Polakow bez przerwy o
antysemityzm wyrzadza Zydom krzywde?Czy ona nie rozumie, ze ludzie otwierajac
jej oskarzycielskie niesprawiedliwe posty , przekladaja niechec z niej na
wszystkich innych?Dokad bedziemy znosic jedna rozhisteryzowana babe i jej
durne oskarzenia?Zrobcie cos z nia.
Obserwuj wątek
    • rycho7 Och kobitki kobitki 14.03.03, 09:14
      gini napisała:

> Zrobcie cos z nia.

A co oni moga z nia zrobic? Ty jestes w tej prosbie taka sama jak ona
      w "tolerancji dla antysemitow". Oni moga sobie jedynie wpisac do sygnaturki, ze
      sie od niej odcinaja. Ale czy takie dziecinne rozwiazanie Cie zadowoli.

Zaproponuj cos konstruktywnego. A jezeli nie masz pomyslow to traktuj ja jak
      tesciowa. Musisz przezyc bo nie zabijesz.
    • Gość: Jureek Re: IP: 212.185.202.* 14.03.03, 09:19
      gini napisała:

> Mosze czy mozesz Ty wytlumaczyc Dance, ze oskarzajac Polakow bez przerwy o
      > antysemityzm wyrzadza Zydom krzywde?

Aniu, zaskakujesz mnie. Skąd u Ciebie ta nagła troska, żeby nie wyrządzać Zydom krzywdy? To trochę tak wygląda jakby Krzys52 zaczął martwić się o image Kościoła Katolickiego w Polsce.

> Czy ona nie rozumie, ze ludzie otwierajac
      > jej oskarzycielskie niesprawiedliwe posty , przekladaja niechec z niej na
      > wszystkich innych?

Trzeba być niespełna rozumu, żeby na podstawie postów Danutki tworzyć takie uogólnienia. Tak samo jak na podstawie wypowiedzi pojedyńczych antysemitów nie wyciągam wniosku, że wszyscy Polacy to antysemici, tak samo nie będę na podstawie wypowiedzi Danutki twierdził, że wszyscy Zydzi są nastawieni antypolsko.

> Dokad bedziemy znosic jedna rozhisteryzowana babe i jej
      > durne oskarzenia?Zrobcie cos z nia.

A co ma do tego Mosze czy inni Zydzi? Czy wybrali oni Danutkę na swojego rzecznika? Myślałem, że każdy odpowiada za to, co sam pisze.
      Jurek
      • felicia Do Ani o wielu nickach, do tyu, do d_nutki 14.03.03, 09:29
        Nie pochwalam pisaniny d_nutki, często nie rozumiem o co jej chodzi. Ale
        podobnie oceniam twoje pisanie, Aniu. Dlatego postulat, żeby "ktoś z nią coś
        zrobił" uważam za oburzający. O to jednak mniejsza: jest też głupi. Bo kto
        miałby zrobić i co???

Na marginesie: W którymś z dzisiejszych d_nutkowych postów wypowiedział się
        tyu. Moim zdaniem: w jakiś fałszywy sposób. Broniąc d_nutki przed nią samą, ale
        tak na odległość, przez mur. To chyba nie jest wszystko, co przyjaciel zrobić
        powinien? Może zresztą tego układu nie rozumiem. Nie oceniam, tylko się dziwię.

A Ania nie musi czytać d_nutki. Nie musi w ogóle nic czytać. Nie musi również
        tu pisać. A zwłaszcza cokolwiek postulować.

D_nutko, ktoś cię pewnie skrzywdził, ale czy FA to właściwie miejsce, żeby się
        z tego leczyć?
        Pozdrawiam cię i życzę spokoju
        Felicia
        • rycho7 do sodalistycznej felicji 14.03.03, 09:52
          felicia napisała:

> A Ania nie musi czytać d_nutki. Nie musi w ogóle nic czytać. Nie musi również
          > tu pisać.

Nie musi ale moze. Kazdy przedstawiajac swoje teksty publicznie powinien sie
          liczyc z reakcja sluchaczy. A nikomu nie wolno zabronic reagowania. Nawet na
          teksty glupkow, idiotow i D_nutek majacych zle dni.

D_nutka moze sie wyzalac w Cachalocie

Po to sobie stworzyliscie enklawy aby plebs nie odpowiadal delikatnym
          rozanielonym dobrze urodzonym. W koncu jakies zarzuty plebsowi postawiliscie.
          Wiec prosze bardzo, realizujcie swe cele.
          • jureek Re: do Rycha 14.03.03, 10:13
            rycho7 napisał:

> Nie musi ale moze. Kazdy przedstawiajac swoje teksty publicznie powinien sie
            > liczyc z reakcja sluchaczy. A nikomu nie wolno zabronic reagowania.

Ania coś napisała, Felicia zareagowała - o co więc chodzi?
            Jurek
            • rycho7 Re: do Rycha 14.03.03, 10:18
              jureek napisał:

> Ania coś napisała, Felicia zareagowała - o co więc chodzi?

A czy ja Felicji zabraniam reagowac? - o co więc Tobie chodzi?

Po to sobie stworzyliscie enklawy aby plebs nie odpowiadal delikatnym
              rozanielonym dobrze urodzonym. W koncu jakies zarzuty plebsowi postawiliscie.
              Wiec prosze bardzo, realizujcie swe cele.
              • felicia Re: do Rycha 14.03.03, 10:28
                rycho7 napisał:

> > Ania coś napisała, Felicia zareagowała - o co więc chodzi?
                >
                > A czy ja Felicji zabraniam reagowac? - o co więc Tobie chodzi?

Pouczasz mnie, że Ania ma prawo pisać. Toż jej tego prawa nie ujmuję! D_nutka
                ma też "prawo" pisać i ja je mam, i ty także. Zwróciłam tylko uwagę, że właśnie
                nikt d_nutki stąd "zabrać" nie może. Podobnie zresztą jak Ani; może,
                niestety?smile))

> Po to sobie stworzyliscie enklawy aby plebs nie odpowiadal delikatnym
                > rozanielonym dobrze urodzonym. W koncu jakies zarzuty plebsowi postawiliscie.
                > Wiec prosze bardzo, realizujcie swe cele.

Nie wiem, co to są enklawy (nie bywam), nie wiem, kto jest plebs, a kto
                rozanieleni dobrze urodzeni. Nie wiem, jakie cele i kto ma realizować, a także
                dlaczego pozwalasz na to, mówiąc "proszę bardzo".
                Chyba za dużo tego "nie wiem". Ale może to dowód na to, że istnieję. Sorry, że
                istniejemy: d_nutka, ania, ja, ty...
                • rycho7 do Felicji 14.03.03, 11:16
                  felicia napisała:

> Pouczasz mnie, że Ania ma prawo pisać. Toż jej tego prawa nie ujmuję! D_nutka
                  > ma też "prawo" pisać i ja je mam, i ty także. Zwróciłam tylko uwagę, że
                  właśnie

Czy piszesz to pod wlasciwym adresem? Czy czytalas moj post w tym watku - drugi
                  od gory?

> > Po to sobie stworzyliscie enklawy aby plebs nie odpowiadal delikatnym
                  > > rozanielonym dobrze urodzonym. W koncu jakies zarzuty plebsowi postawilisc
                  > ie.
                  > > Wiec prosze bardzo, realizujcie swe cele.
                  >
                  > Nie wiem, co to są enklawy (nie bywam), nie wiem, kto jest plebs, a kto
                  > rozanieleni dobrze urodzeni. Nie wiem, jakie cele i kto ma realizować

Pytaj nie mnie tylko uczestnikow enklaw. Co nieco za duzo napisali na ten temat
                  na FA.

> a także
                  > dlaczego pozwalasz na to, mówiąc "proszę bardzo".

Pozwalam zupelnie retorycznie. Oni mnie o zdanie nie prosili. Moje zdanie ich
                  nie interesuje. A ja im zadnych rad nie udzielalem i nie zamierzam udzielac.
                  Moje "proszę bardzo" jest konwencjonalna uprzejmoscia i jest zupelnie
                  retoryczne.

> Sorry, że
                  > istniejemy: d_nutka, ania, ja, ty...

Nie przesadzaj. Ja przynajmniej ze swoje istnienie nie bede prepraszal.
                  Obrazilbym swoich rodzicow i moja wdzecznosc do nich.

Pozdrawiam
              • Gość: Jureek Re: do Rycha IP: 212.185.202.* 14.03.03, 10:33
                rycho7 napisał:

> jureek napisał:
                >
                > > Ania coś napisała, Felicia zareagowała - o co więc chodzi?
                >
                > A czy ja Felicji zabraniam reagowac? - o co więc Tobie chodzi?

Skoro wysyłasz Felicję do jakiś enklaw, to zrozumiałem to w ten sposób, że nie podoba Ci się, że tutaj reaguje.
                Jurek

>
                > Po to sobie stworzyliscie enklawy aby plebs nie odpowiadal delikatnym
                > rozanielonym dobrze urodzonym. W koncu jakies zarzuty plebsowi postawiliscie.
                > Wiec prosze bardzo, realizujcie swe cele.
                • rycho7 Re: do Rycha 14.03.03, 11:23
                  Gość portalu: Jureek napisał(a):

> Skoro wysyłasz Felicję do jakiś enklaw, to zrozumiałem to w ten sposób, że
                  nie
                  > podoba Ci się, że tutaj reaguje.

Nie odrozniam plebsu, do ktorego naleze od szlachetnie urodzonych. To z reszta
                  ich problem - szlachectwo zobowiazuje. D_nutka jest rycerzem Cachalota wiec tam
                  moze sie bezpiecznie uzewnetrzniac bez narazenia na uwagi nieokrzesanej
                  gawiedzi. Proste?
        • tyu Do Felicji 14.03.03, 10:04
          felicia napisała:

> Na marginesie: W którymś z dzisiejszych d_nutkowych postów wypowiedział się
          > tyu. Moim zdaniem: w jakiś fałszywy sposób. Broniąc d_nutki przed nią samą,
          > ale tak na odległość, przez mur. To chyba nie jest wszystko, co przyjaciel
          > zrobić powinien? Może zresztą tego układu nie rozumiem. Nie oceniam, tylko
          > się dziwię.

1. Nawet dziwiąc się - TEŻ oceniasz i właśnie to zrobiłaś.
          2. Z PEWNOŚCIĄ nie wszystko. I Z PEWNOŚCIĄ tego układu nie rozumiesz. Listu też
          nie. Bo też nie był on przeznaczony dla Ciebie.

Pozdrawiam.
          tyu
          • jureek Re: Do Tyu 14.03.03, 10:09
            tyu napisał:

> 2. Z PEWNOŚCIĄ nie wszystko. I Z PEWNOŚCIĄ tego układu nie rozumiesz. Listu też
            >
            > nie. Bo też nie był on przeznaczony dla Ciebie.

Umieszczając prywatny list na publicznym forum powinieneś liczyć się z tym, że wielu czytających nie zrozumie go, bądź zrozumie opacznie. To było Twoje ryzyko.
            Jurek
          • felicia Re: Do Felicji 14.03.03, 10:32
            tyu napisał:
            >
            > 1. Nawet dziwiąc się - TEŻ oceniasz i właśnie to zrobiłaś.

Przyznasz jednak, że to łagodna forma ocenysmile))

> 2. Z PEWNOŚCIĄ nie wszystko. I Z PEWNOŚCIĄ tego układu nie rozumiesz. Listu
            też
            >
            > nie. Bo też nie był on przeznaczony dla Ciebie.
            >
            > Pozdrawiam.
            > tyu

Publiczne Forum skłania do recenzowania wypowiedzi. Uczciwie zaznaczyłam, że
            może niuansów nie znam, samą istotę jednak, na tyle na ile tu jest ukazywana,
            to chyba owszem.
            Dobrze, już dobrze, "nie wtrancam sie", wracam do swoich baranów.
            Dziękuję choć za pozdrowienia. ŁĄczę itd.
            Felicia
      • Gość: Krzys52 No Wiesz, Jureek ?! Jak Mogles??!! IP: *.proxy.aol.com 18.03.03, 19:01

> gini napisała:
        >

Aniu, zaskakujesz mnie. Skąd u Ciebie ta nagła troska, żeby nie wyrządzać Zydom
        krzywdy? To trochę tak wygląda jakby Krzys52 zaczął martwić się o image
        Kościoła Katolickiego w Polsce.
        ..
        ::::
        K.) To ja tyle lat mecze sie by do Ciebie dotrzec a Ty mi w brew??!!
        ..
        A z czego niby ma wynikac moje poczucie misji wobec kk jesli nie z troski o
        image tej zlodziejsko pedofilskiej instytucji???!!! Przeciez ja pragne, i Ty
        zapewne takze, by o Twoim kk mozna bylo wyrazac sie pozytywnie. By
        autoreklamowane autorytety moralne rzeczywiscie byly takimi. By narod nie byl
        wychowywany przez tych lajdakow w klamstwie i korupcji. By... dalszy ciag znasz
        przeciez.
        Czyzbym tylko ja jeden, martwiacy sie, pozostal?
        ..
        Pozdrawiam surprised)
        K.
        ..
        PS....Nawiasem mowiac nie wiem jak to sie stalo, ze przegapilem taki fajny
        watek. I to w dodatku z pogrobowcami, o ktorych sadzilem, ze zakisili sie na
        smierc w jakims zapazdzianym watku prywatnym. A oni jednak nie zakisili sie,
        oni jak jakies Zombi przylezli... sad(
        ..
        ..
        ..
        ..
    • miriamfirst_ Re: Prosba do Ani 14.03.03, 10:12
      gini napisała:

> antysemityzm wyrzadza Zydom krzywde?Czy ona nie rozumie, ze ludzie otwierajac
      > wszystkich innych?Dokad bedziemy znosic jedna rozhisteryzowana babe i jej
      >

Aniu, z autopsji wiem, że pisanie z emocjami nic dobrego nie czyni. Nie pisz,
      jako ja niegdyśsmile Aniu, b. proszę.
      A teraz konkretnie. To jest punkt widzenia Danki i tylko jej.
      Nikt rozsądny, czyli żaden rozsądny Zyd (bo wszedzie są "oszołomieni") nie
      będzie rozprawiał wciąż i już o polskim antysemityźmie. Nie sa to puste słowa,
      w Polsce ostatnio nie było żadnych, podkreslam ( ze zdumieniem i radością)
      żadnych ekscesów antysemickich na np synagogę, Gminę, wycieczkę - nie było. A
      popatrzcie co dzieje się bardziej na zachód! Antysemityzm jest "demode"smile

pozdro

Miriam
      • miriamfirst_ Re: Prosba do Ani - b. wazny suplement 14.03.03, 10:17
        miriamfirst_ napisała:

>
        Nikt rozsądny, czyli żaden rozsądny Zyd (bo wszedzie są "oszołomieni") nie
        będzie rozprawiał wciąż i już o polskim antysemityźmie.

Pisząc tak, nie chcę dac do zrozumienia, że Danka nalezy do grupy o której
        napisałam. O nie. Miałam raczej na myśli przerażających ortodoksów myślowych i
        hermetycznych w dodatku.
        Danka ma zapewne swoje powody, dla których tak, a nie inaczej pisze, i to jest
        Jej prawo. Nie nam to oceniać. Ona podpisuje się pod swoim pisaniem D_nutka, a
        nie Wszyscy_Zydzi_Świata.

Miriam
        • rabbi.w a gnoza krąży i krąży... (nieortodoksyjna?) 14.03.03, 10:38
          miriamfirst_ napisała:

> Pisząc tak, nie chcę dac do zrozumienia, że Danka nalezy do grupy o której
          > napisałam. O nie. Miałam raczej na myśli przerażających ortodoksów myślowych
          i
          > hermetycznych w dodatku.

czyli Pani Danka trzymając się swoich pogladów ( niewnikam jakie to to ) jest w
          tym ortodoksyjna czy nie? czy osoba która jest konformistyczna to jest
          niehermetyczna? smile)

> Danka ma zapewne swoje powody, dla których tak, a nie inaczej pisze, i to
          jest
          > Jej prawo.

j.w.

> Nie nam to oceniać.

kto to ten "nam"?

> Ona podpisuje się pod swoim pisaniem D_nutka, a
          > nie Wszyscy_Zydzi_Świata.
          >
          > Miriam

czyli ten kto występuje jako przedstawiciel Żydów* ( "społeczności"? ) jest
          oszustem? i naciągaczem? więc kim są ci co nazywają sie "Zydami"
          nieortodoksyjnymi negatorami dekalogu?

( celowy chaos z definicją - Zionista przeplata sie z Izraelem Boga
          i "Izraelem" - negacją dekalogu 7.niekradnij a wiąże sie to z kultem baala
          kultem władzy ...reszta to konsekwencje ten hopel polega na paranormalnym
          pędzie do Mamona (dotacji - skradzionych dóbr materialnych)

www.jewsagainstzionism.com/tenquestions.htm
          • miriamfirst_ Re: a gnoza krąży i krąży... (nieortodoksyjna?) 14.03.03, 12:31
            rabbi.w napisał:

> miriamfirst_ napisała:
            >
            > > Pisząc tak, nie chcę dac do zrozumienia, że Danka nalezy do grupy o które
            > j
            > > napisałam. O nie. Miałam raczej na myśli przerażających ortodoksów myślowy
            > ch
            > i
            > > hermetycznych w dodatku.
            >
            > czyli Pani Danka trzymając się swoich pogladów ( niewnikam jakie to to ) jest
            w
            >
            > tym ortodoksyjna czy nie? czy osoba która jest konformistyczna to jest
            > niehermetyczna? smile)
            >
            >
            > > Danka ma zapewne swoje powody, dla których tak, a nie inaczej pisze, i to
            > jest
            > > Jej prawo.
            >
            > j.w.
            >
            > > Nie nam to oceniać.
            >
            > kto to ten "nam"?
            >
            >
            > > Ona podpisuje się pod swoim pisaniem D_nutka, a
            > > nie Wszyscy_Zydzi_Świata.
            > >
            > > Miriam
            >
            > czyli ten kto występuje jako przedstawiciel Żydów* ( "społeczności"? ) jest
            > oszustem? i naciągaczem? więc kim są ci co nazywają sie "Zydami"
            > nieortodoksyjnymi negatorami dekalogu?
            >
            >
            > ( celowy chaos z definicją - Zionista przeplata sie z Izraelem Boga
            > i "Izraelem" - negacją dekalogu 7.niekradnij a wiąże sie to z kultem baala
            > kultem władzy ...reszta to konsekwencje ten hopel polega na paranormalnym
            > pędzie do Mamona (dotacji - skradzionych dóbr materialnych)
            >
            >
            >
            > <a
            href="http://www.jewsagainstzionism.com/tenquestions.htm"target="_blank">www
            > .jewsagainstzionism.com/tenquestions.htm</a>

Oj! coś chaos (tohu va bohu) w wypowiedziach Twych, o rabbi. O co Ci się
            rozchodzi właściwie? Git szabes, jakby cosmile
            • rabbi.w świat to chaos|chaos| gnoza: zróbmy"komune-rozum" 14.03.03, 13:45
              miriamfirst_ napisała:

> Oj! coś chaos (tohu va bohu) w wypowiedziach Twych, o rabbi. O co Ci się
              > rozchodzi właściwie? Git szabes, jakby cosmile

o drobiazg! o dekalog i "7 niekradnij" który w "komunie-rozum-panstwo" jest
              negowany... smile

ciao!

• de_florowana Mialam ci ja blonke 14.03.03, 11:41
        ale zabrali mi ja Polacy antysemici.

Przyjaciele pomozcie

Jak cierpi moja pamiec.
      • rycho7 do niepoinformowanych 14.03.03, 11:59
        miriamfirst_ napisała:

> popatrzcie co dzieje się bardziej na zachód! Antysemityzm jest "demode"smile

Mylisz sie bardzo. Antysemityzm trzyma sie bardzo mocno. Jest jedynie
        podskorny. A tworza antysemityzm sami Zydzi. Wtracajac sie w nie swoje sprawy -
        poniewaz gdy nie identyfikujac sie z krajem, o ktorym gardluja wtracaja sie nie
        do swego. To ich wybor - nie chcac sie asymilowac odbieraja sobie prawa
        uwazania ich za swoich. Niestety ta logika jest prosta. Czarni mowiac jako
        obywatele danego panstwa nie sa tak odbierani. Czy jest to wiec rasizm? Po
        czarnym przeciez od razu widac, ze to nie Europejczyk. Chodzi o identyfikacje.

Pozdrawiam
        • miriamfirst_ Re: do niepoinformowanych 14.03.03, 12:42
          rycho7 napisał:

> miriamfirst_ napisała:
          >
          > > popatrzcie co dzieje się bardziej na zachód! Antysemityzm jest "demode"smile
          >
          Mylisz sie bardzo. Antysemityzm trzyma sie bardzo mocno. Jest jedynie
          podskorny. A tworza antysemityzm sami Zydzi. Wtracajac sie w nie swoje sprawy -
          poniewaz gdy nie identyfikujac sie z krajem, o ktorym gardluja wtracaja sie nie
          do swego. To ich wybor - nie chcac sie asymilowac odbieraja sobie prawa
          uwazania ich za swoich. Niestety ta logika jest prosta. Czarni mowiac jako
          obywatele danego panstwa nie sa tak odbierani. Czy jest to wiec rasizm? Po
          czarnym przeciez od razu widac, ze to nie Europejczyk. Chodzi o identyfikacje.

Pozdrawiam

Ja Ci tak napiszę: masz racje i nie masz racji. Jesli - dajmy na to postawimy
          tezę, że postawy antysemickie wyzwalają TAKŻE Zydzi - to trzeba wziąć pod
          uwagę, że są to ci Żydzi, którzy od 68 roku żyją w czymś w rodzaju schizmy
          psychicznej. To właśnie ci, którzy nie czują sie obywatelami Polski (ale stoją
          po paszporty polskie w kolejce) i nie czują się obywatelami jakiegokolwiek
          innego kraju z Israelem włącznie. To doświadczenie Marca tak ich urządziło, że
          skłócili się nawet między sobą. Słuchaj (ti-szma) jakbyś się czuł mając
          paszport wydany w Polsce, z napisem z boku "własciciel tego dokumentu nie jest
          obywatelem polskim". A urodziłeś się TU, chodziłes do szkoły Tu, czytaliśmy te
          same książki, chodzilismy na te same filmy i raptem!
          Ja mam w swoich archiwaliach taki paszport, dokument kogoś z mojej rodziny.
          Bliskiej bardzo mi Osoby. To co? Bezpanstwowiec?
          Taka sytuacja rodziła różne postawy: wyobraxmy sobie Belgię, do której parę
          osób z mojej rodziny wyemigrowało: idą sobie ulicą (69 rok) i rozmawiaja po
          polsku. I dobiega do nich jakiś Zyd w kapeluszu, znajomy, i krzyczy: w jakim
          języku rozmawiacie! A oni na to: no w jakim? po polsku, a jakim mamy mówić?
          po zydowsku! krzyczy tamten. Także emigrant z Polski.
          Ci Zydzi nigdy nie znienawidza Polski, nigdy. Emigranci. Będą mieli do Niej
          ciagły żal, że tak z nimi postąpiła, i w takiej upokarzającej sytuacji się
          znaleźli, będa Ja kochać i przeklinać. I to ci Zydzi mogą - podkreslam, bo nie
          wszyscy - moga tworzyć swoim zachowaniem inne, antysemickie zachowania. Tak mi
          się wydaje. Dobrego dnia!

Miriam
          • rycho7 do Miriam 14.03.03, 13:48
            miriamfirst_ napisała:

> Ja Ci tak napiszę: masz racje i nie masz racji. Jesli - dajmy na to postawimy
            > tezę, że postawy antysemickie wyzwalają TAKŻE Zydzi

Ja twierdze, ze przede wszystkim Zydzi. Sa w niedostrzegalnej ilosci wiec bez
            swej aktywnosci nie wbliliby sie w myslenie Europejczykow.

> - to trzeba wziąć pod
            > uwagę, że są to ci Żydzi, którzy od 68 roku żyją w czymś w rodzaju schizmy
            > psychicznej.

Ja nie mam tu w Niemczech z takimi zadnego kontaktu. Tu sa rodzimi zarabiajacy
            sami na swoja opinie. No paru jest z Polski ale to emigracja z UB gdzies okolo
            1954 roku.

> "własciciel tego dokumentu nie jest
            > obywatelem polskim". A urodziłeś się TU, chodziłes do szkoły Tu, czytaliśmy
            te
            > same książki, chodzilismy na te same filmy i raptem!

Wiesz, ze zadalas mi trudne pytanie. Odprowadzalem swych przyjaciol i
            przyjaciolki Zydow na dworzec gdy wyjezdzali. Bylo zal. Wielu wyjezdzalo
            autentycznie z wlasnej woli pozostawiajac w kraju rodzicow, ktorzy podobno
            stracili prace (na rzecz emeryrury). Mysmy wracajac z dworca rozmawiali, ze nam
            nie dano szansy wyjazdu. Sama odpowiedz sobie na Twoje pytanie. Ja nie potrafie.

> po zydowsku! krzyczy tamten. Także emigrant z Polski.

Czyli zydowski szowinizm.

> Ci Zydzi nigdy nie znienawidza Polski, nigdy. Emigranci. Będą mieli do Niej
            > ciagły żal, że tak z nimi postąpiła, i w takiej upokarzającej sytuacji się
            > znaleźli, będa Ja kochać i przeklinać.

Ja to rozumiem.

> I to ci Zydzi mogą - podkreslam, bo nie
            > wszyscy - moga tworzyć swoim zachowaniem inne, antysemickie zachowania. Tak
            mi
            > się wydaje.

Nie chce wymieniac nazwisk polskich Zydow nie z tej fali
            emigracji "zasluzonych" na zachodzie. Jak wiesz bylo wiele fal emigracji z
            Polski nie tylko w 1968 roku. Uczestniczylem w wielu pozegnaniach. Pamietam to
            jeszcze jako dziecko. Nie wszyscy zostali wygnani. Sadze, ze wiekszosc
            skorzystala z szansy wyrwania sie z socjalistycznego raju. Emigracja zawsze
            jest trudna ale zazwyczaj sie oplaca. Mnie nia czulosc trudno nabrac. Cenie po
            prostu prawdziwa czulosc. Planuje spotkania z moimi przyjaciolmi Zydami z
            emigracji 1968 po wielu latach. Jak bede po to byc moze bede w stanie wiecej
            napisac. Po prostu nie chce zmyslac.

Pozdrawiam
            • miriamfirst_ Re: do Miriam 14.03.03, 15:41
              rycho7 napisał:

> miriamfirst_ napisała:
              >
              Ja Ci tak napiszę: masz racje i nie masz racji. Jesli - dajmy na to postawimy
              > tezę, że postawy antysemickie wyzwalają TAKŻE Zydzi
              >
              > Ja twierdze, ze przede wszystkim Zydzi. Sa w niedostrzegalnej ilosci wiec bez
              > swej aktywnosci nie wbliliby sie w myslenie Europejczykow.
              >
              >- to trzeba wziąć pod uwagę, że są to ci Żydzi, którzy od 68 roku żyją w czymś
              w rodzaju schizmy psychicznej.
              >
              > Ja nie mam tu w Niemczech z takimi zadnego kontaktu. Tu sa rodzimi
              zarabiajacy sami na swoja opinie. No paru jest z Polski ale to emigracja z UB
              gdzies okolo 1954 roku.
              >
              >"własciciel tego dokumentu nie jest obywatelem polskim". A urodziłeś się TU,
              chodziłes do szkoły Tu, czytaliśmy te same książki, chodzilismy na te same
              filmy i raptem!
              >
              > Wiesz, ze zadalas mi trudne pytanie. Odprowadzalem swych przyjaciol i
              > przyjaciolki Zydow na dworzec gdy wyjezdzali. Bylo zal. Wielu wyjezdzalo
              > autentycznie z wlasnej woli pozostawiajac w kraju rodzicow, ktorzy podobno
              > stracili prace (na rzecz emeryrury). Mysmy wracajac z dworca rozmawiali, ze
              nam nie dano szansy wyjazdu. Sama odpowiedz sobie na Twoje pytanie. Ja nie
              potrafie
              > .
              >
              > > po zydowsku! krzyczy tamten. Także emigrant z Polski.
              >
              > Czyli zydowski szowinizm.
              >
              > > Ci Zydzi nigdy nie znienawidza Polski, nigdy. Emigranci. Będą mieli do Nie
              > j
              > > ciagły żal, że tak z nimi postąpiła, i w takiej upokarzającej sytuacji się
              >
              > > znaleźli, będa Ja kochać i przeklinać.
              >
              > Ja to rozumiem.
              >
              > > I to ci Zydzi mogą - podkreslam, bo nie
              > > wszyscy - moga tworzyć swoim zachowaniem inne, antysemickie zachowania. Ta
              > k
              > mi
              > > się wydaje.
              >
              > Nie chce wymieniac nazwisk polskich Zydow nie z tej fali
              > emigracji "zasluzonych" na zachodzie. Jak wiesz bylo wiele fal emigracji z
              > Polski nie tylko w 1968 roku. Uczestniczylem w wielu pozegnaniach. Pamietam
              to
              > jeszcze jako dziecko. Nie wszyscy zostali wygnani. Sadze, ze wiekszosc
              > skorzystala z szansy wyrwania sie z socjalistycznego raju. Emigracja zawsze
              > jest trudna ale zazwyczaj sie oplaca. Mnie nia czulosc trudno nabrac. Cenie
              po
              > prostu prawdziwa czulosc. Planuje spotkania z moimi przyjaciolmi Zydami z
              > emigracji 1968 po wielu latach. Jak bede po to byc moze bede w stanie wiecej
              > napisac. Po prostu nie chce zmyslac.
              >
              > Pozdrawiam

Nie szowinizm! Nie, właśnie chodzi o to, że to nie szowinizm, tylko myślenie
              typu: ten kraj nas wygnał, więc nie będziemy mówić w jego języku. Tak
              chciałabym Ci to wytłumaczyć. To takie specyficzne żydowskie myślenie:
              przewrażliwienie plus urażona duma "nie chca nas". To zupełnie tak, jakby Twoja
              ukochana osoba zdradziła Cię z kimś, i wciąż Ją kochasz, ale nie możesz
              zapomnieć, wybaczyć... I jeszcze drażni Cię, że wciąż nie potrafisz jej
              przestac kochać.
              1956-57 - o tej emigracji wiem, ale o 1954? Pewnie jakas grupa wyjechała, ale
              to nie była "emigracja". Po 1946 - także były wyjazdy, po tragicznych
              wydarzeniach w Kielcach na przykład. Pewna częśc zostałą, ale zasymilowała się
              w dużej grupie. jak Wiesz, po 68 zniknęły Gminy Zydowskie z pejzażu Polski,
              TSKŻ - w ogóle organizacje żydowskie i żydowskie fabryki spółdzielnie pracy.

Będę się upierać, że nie tylko Zydzi tworzą antysemickie zachowania, ok smile

Miriam
              • rycho7 Re: do Miriam 17.03.03, 08:59
                miriamfirst_ napisała:

> Będę się upierać, że nie tylko Zydzi tworzą antysemickie zachowania, ok smile

Ja sie z Toba zgadzam. Nie tylko.

Podobnie jak NIE WSZYSCY Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki. Tylko
                niektorzy.

Przy prawidlowym formulowaniu wypowiedzi nie ma miedzy nami roznic pogladow.
                Jedyna roznica polega na uzurpowaniu prawa do nieprawidlowego formulowania
                wypowiedzi. I zgadnij kto celuje w takich sformulowaniach? Popatrz na ilosc
                watkow w stosunku do procentow demograficznych.
        • Gość: Jureek Re: do niepoinformowanych IP: 212.185.202.* 14.03.03, 12:44
          rycho7 napisał:

> miriamfirst_ napisała:
          >
          > > popatrzcie co dzieje się bardziej na zachód! Antysemityzm jest "demode"smile
          >
          > Mylisz sie bardzo. Antysemityzm trzyma sie bardzo mocno. Jest jedynie
          > podskorny. A tworza antysemityzm sami Zydzi. Wtracajac sie w nie swoje sprawy -
          >
          > poniewaz gdy nie identyfikujac sie z krajem, o ktorym gardluja wtracaja sie nie
          >
          > do swego. To ich wybor - nie chcac sie asymilowac odbieraja sobie prawa
          > uwazania ich za swoich. Niestety ta logika jest prosta. Czarni mowiac jako
          > obywatele danego panstwa nie sa tak odbierani. Czy jest to wiec rasizm? Po
          > czarnym przeciez od razu widac, ze to nie Europejczyk. Chodzi o identyfikacje.

Napisałeś bardzo ogólnie. Jak konkretnie widzisz taką asymilację? Od jakiego momentu Zyd mieszkający dajmy na to w Niemczech ma prawo wypowiadać się w sprawach kraju, gdzie mieszka, żeby nie produkowało to antysemityzmu? Czy musi jeść Bratwurst i Sauerkraut i popijać piwem, żeby miał takie prawo, czy wystarczy, że lojalnie wypełnia obowiązki obywatelskie i płaci podatki?
          Jurek
          • rycho7 Re: do niepoinformowanych 14.03.03, 13:55

> Napisałeś bardzo ogólnie. Jak konkretnie widzisz taką asymilację? Od jakiego
            mo
            > mentu Zyd mieszkający dajmy na to w Niemczech ma prawo wypowiadać się w
            sprawac
            > h kraju, gdzie mieszka, żeby nie produkowało to antysemityzmu? Czy musi jeść
            Br
            > atwurst i Sauerkraut i popijać piwem, żeby miał takie prawo, czy wystarczy,
            że
            > lojalnie wypełnia obowiązki obywatelskie i płaci podatki?

Alez to bardzo proste. Wystarczy, ze nie przedstawi sie jako Zyd, wystarczy, ze
            sie nie przedstawi w ogole jako Nie-Niemiec. Wystarczy gdy bedzie mowil w
            domysle jako obywatel Bundestepubliki. I niech nie uzywa wy mowiac do Niemcow.
            Jak bedzie mowil my to bedzie swoi.
            • Gość: Jureek Re: do niepoinformowanych IP: 212.185.202.* 14.03.03, 14:08
              rycho7 napisał:

> Alez to bardzo proste. Wystarczy, ze nie przedstawi sie jako Zyd, wystarczy, ze
              >
              > sie nie przedstawi w ogole jako Nie-Niemiec. Wystarczy gdy bedzie mowil w
              > domysle jako obywatel Bundestepubliki. I niech nie uzywa wy mowiac do Niemcow.
              > Jak bedzie mowil my to bedzie swoi.

Mieszkam i pracuję w RFN. Przedstawiam się jako Polak. Nie nadużywam takiej formy, ale zdarza mi się, że w dyskusjach z kolegami z pracy mówię "wy - Niemcy". Nie unikam dyskusji na tematy polityczne i społeczne, jestem zaangażowany w lokalnych społecznościach (Rada Parafialna). Kurcze, czyżbym moją postawą produkował antypolonizm?
              Jurek
              • rycho7 Re: do niepoinformowanych 14.03.03, 14:16

> Kurcze, czyżbym moją postawą produkow
                > ał antypolonizm?

Wiesz, ze Niemcy az tacy glupi nie sa. O antypolonizmie to mozemy porozmawiac
                przy piwie (u mnie pija sie wino) a nie na forum. Za duzo w tym niuansow.
                • Gość: borsuk Re: do niepoinformowanych IP: 217.7.62.* 14.03.03, 14:38
                  Rychu7,
                  jak juz bedziecie o tym rozmawiac, to ja sie tez zapraszam.
                  pozdrowienia
                  borsuk
                  • rycho7 inicjatywa teraz nalezy do Jureeka, musi powiedzie 14.03.03, 14:51
                    powiedziec: TAK.
                    • dachs No to poczekam na jureeeka n/t ..borsuk 14.03.03, 15:05

• Gość: Jureek Re: TAK IP: 212.185.202.* 14.03.03, 15:19
                        Już miałem jechać do domu, ale coś mnie tchnęło, żeby jeszcze tu zajrzeć. Ja też mieszkam w winnym rejonie, ale ani wina, ani piwa nie pijam (dla niektórych pewnie kolejny argument, żeby odmówić mi prawa do bycia Polakiem wink))
                        Jestem za tym, żeny się spotkać.
                        Jurek
                        • miriamfirst_ Jureek, Rycho7, Dachs ! 14.03.03, 15:45
                          Ale macie fajnie, możecie sie spotkać!
                          Wypijcie łyk wina w ogóle ZA!

Miriam
                          • rycho7 Re: Jureek, Rycho7, Dachs ! 14.03.03, 15:58
                            miriamfirst_ napisała:

> Ale macie fajnie, możecie sie spotkać!
                            > Wypijcie łyk wina w ogóle ZA!
                            >
                            > Miriam

Wypijemy takze za Ciebie, wszystkie polskie Zydowki i Zydow (tez tych
                            zasymilowanych jakkolwiek by chcieli aby ich nazywac) oraz z wszystkich Zydow w
                            ogole. Wino dobre lub bardzo dobre sluzy wszystkim za ktorych sie pije. Ups, za
                            Polakow tez wypijemy. Pisze zeby nie bylo obrazy, bo to oczywiste. Dyskusja ma
                            byc przeciez o wywolywaniu antypolonizmu.
                            • miriamfirst_ Re: Jureek, Rycho7, Dachs ! 14.03.03, 16:15
                              rycho7 napisał:

> miriamfirst_ napisała:
                              >
                              > > Ale macie fajnie, możecie sie spotkać!
                              > > Wypijcie łyk wina w ogóle ZA!
                              > >
                              > > Miriam
                              >
                              Wypijemy takze za Ciebie, wszystkie polskie Zydowki i Zydow (tez tych
                              zasymilowanych jakkolwiek by chcieli aby ich nazywac) oraz z wszystkich Zydow w
                              ogole. Wino dobre lub bardzo dobre sluzy wszystkim za ktorych sie pije. Ups, za
                              Polakow tez wypijemy. Pisze zeby nie bylo obrazy, bo to oczywiste. Dyskusja ma
                              byc przeciez o wywolywaniu antypolonizmu.

smile) fantastycznie, i tak trzeba i tak jest dobrze.
                        • rycho7 moj e-mail to rycho7@gazeta.pl 14.03.03, 15:50
                          • dachs juz probuje 14.03.03, 16:47

• Gość: Hala Re: do niepoinformowanych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.03, 19:08
              rycho7 napisał:

>
              > Alez to bardzo proste. Wystarczy, ze nie przedstawi sie jako Zyd, wystarczy, ze
              >
              > sie nie przedstawi w ogole jako Nie-Niemiec. Wystarczy gdy bedzie mowil w
              > domysle jako obywatel Bundestepubliki. I niech nie uzywa wy mowiac do Niemcow.
              > Jak bedzie mowil my to bedzie swoi.

A wiesz, ze Adam Michnik przedstawia sie jako Polak, czuje sie Polakiem, swoim zyciem dal swiadectwo, ze jest
              Polakiem. Tylko rasisotm mowi, ze z punktu widzenia ustaw norynberskich jest Zydem i dla antysemitow
              zoologicznych chce byc Zydem.
      • gini Re: Prosba do Ani 14.03.03, 16:43
        miriamfirst_ napisała:

> gini napisała:
        >
        > > Mosze czy mozesz Ty wytlumaczyc Dance, ze oskarzajac Polakow bez przerwy o
        >
        > > antysemityzm wyrzadza Zydom krzywde?Czy ona nie rozumie, ze ludzie otwiera
        > jac
        > > jej oskarzycielskie niesprawiedliwe posty , przekladaja niechec z niej na
        > > wszystkich innych?Dokad bedziemy znosic jedna rozhisteryzowana babe i jej
        > > durne oskarzenia?Zrobcie cos z nia.
        > >
        >
        > Aniu, z autopsji wiem, że pisanie z emocjami nic dobrego nie czyni. Nie pisz,
        > jako ja niegdyśsmile Aniu, b. proszę.
        > A teraz konkretnie. To jest punkt widzenia Danki i tylko jej.
        > Nikt rozsądny, czyli żaden rozsądny Zyd (bo wszedzie są "oszołomieni") nie
        > będzie rozprawiał wciąż i już o polskim antysemityźmie. Nie sa to puste
        słowa,
        > w Polsce ostatnio nie było żadnych, podkreslam ( ze zdumieniem i radością)
        > żadnych ekscesów antysemickich na np synagogę, Gminę, wycieczkę - nie było. A
        > popatrzcie co dzieje się bardziej na zachód! Antysemityzm jest "demode"smile
        >
        > pozdro
        >
        > Miriam

Miriam ja tez pisze z autopsji.Gdybys przejrzala moje pierwsze posty, byly one
        calkiem inne, bardzo cieple w stosunku do Zydow, bylam nawet brana za agenta
        mosadu.To wlasnie osoby takie jak Danutka Zyx i paru innych na tym forum,
        swoimi postami przyczyniaja sie do takiego a nie innego stereotypu Zyda.Zyda
        nienawidzacego Polakow.Zyda wciaz o cos oskarzajacego , Zyda mowiacego tylko o
        antysemityzmie polskim a nie np.niemieckim, ktory to byl przyczyna holocaustu.
        Jezeli Danka tak chowa swoje dzieci i wnuki, jezeli tak jak nas tu na forum
        traktuje swoje otoczenie, to wlasnie w swoim srodowisku wytwarza taki a nie
        inny obraz Zyda.I to moze wlasnie pozniej zaowocowac jakimis ekscesami.
        Ja sama ratuje sie przed popadnieciem w takie a nie inne odbieranie Zydow ,
        wynajdowaniem tych Zydow dobrych i wmawianiem sobie samej, ze nie kazdy jest
        taki jak Danka np.ale poczytaj sobie posty jakie ludzie pisza pod jej adresem,
        naprawde az przykro czytac a ona brnie dalej, dalej, dalej.Do czego dazy?
        Chce zostac meczennica?Tyle, ze jej moze ujsc na sucho a zaplacic moze calkiem
        przyzwoity niewinny czlowiek.
        Danka zwali to wtedy na antysemityzm wyssany z mlekiem matki a nie na swoje
        jatrace posty.
        • miriamfirst_ Re: Prosba do Ani 14.03.03, 19:34
          gini napisała:

> miriamfirst_ napisała:
          >
          > > gini napisała:
          > >
          > > > Mosze czy mozesz Ty wytlumaczyc Dance, ze oskarzajac Polakow bez prze
          > rwy o
          > >
          > > > antysemityzm wyrzadza Zydom krzywde?Czy ona nie rozumie, ze ludzie ot
          > wiera
          > > jac
          > > > jej oskarzycielskie niesprawiedliwe posty , przekladaja niechec z nie
          > j na
          > > > wszystkich innych?Dokad bedziemy znosic jedna rozhisteryzowana babe i
          > jej
          > > > durne oskarzenia?Zrobcie cos z nia.
          > > >
          > >
          > > Aniu, z autopsji wiem, że pisanie z emocjami nic dobrego nie czyni. Nie pi
          > sz,
          > > jako ja niegdyśsmile Aniu, b. proszę.
          > > A teraz konkretnie. To jest punkt widzenia Danki i tylko jej.
          > > Nikt rozsądny, czyli żaden rozsądny Zyd (bo wszedzie są "oszołomieni") nie
          >
          > > będzie rozprawiał wciąż i już o polskim antysemityźmie. Nie sa to puste
          > słowa,
          > > w Polsce ostatnio nie było żadnych, podkreslam ( ze zdumieniem i radością)
          >
          > > żadnych ekscesów antysemickich na np synagogę, Gminę, wycieczkę - nie było
          > . A
          > >
          > > pozdro
          > >
          > > Miriam
          >
          >
          >
          Miriam ja tez pisze z autopsji.Gdybys przejrzala moje pierwsze posty, byly one
          > calkiem inne, bardzo cieple w stosunku do Zydow, bylam nawet brana za agenta
          > mosadu.To wlasnie osoby takie jak Danutka Zyx i paru innych na tym forum,
          > swoimi postami przyczyniaja sie do takiego a nie innego stereotypu Zyda.Zyda
          > nienawidzacego Polakow.Zyda wciaz o cos oskarzajacego , Zyda mowiacego tylko
          o
          > antysemityzmie polskim a nie np.niemieckim, ktory to byl przyczyna holocaustu.
          > Jezeli Danka tak chowa swoje dzieci i wnuki, jezeli tak jak nas tu na forum
          > traktuje swoje otoczenie, to wlasnie w swoim srodowisku wytwarza taki a nie
          > inny obraz Zyda.I to moze wlasnie pozniej zaowocowac jakimis ekscesami.
          > Ja sama ratuje sie przed popadnieciem w takie a nie inne odbieranie Zydow ,
          > wynajdowaniem tych Zydow dobrych i wmawianiem sobie samej, ze nie kazdy jest
          > taki jak Danka np.ale poczytaj sobie posty jakie ludzie pisza pod jej
          adresem, naprawde az przykro czytac a ona brnie dalej, dalej, dalej.Do czego
          dazy? Chce zostac meczennica?Tyle, ze jej moze ujsc na sucho a zaplacic moze
          calkiem przyzwoity niewinny czlowiek.
          > Danka zwali to wtedy na antysemityzm wyssany z mlekiem matki a nie na swoje
          > jatrace posty.
          >

Aniu co ja Ci moge na to odpisać. Kazdy może tylko pisać we własnym imieniu, a
          jeśli pisze w imię jeszcze kogoś (bo nie czegos) to nie bierzmy tego serio.
          Wiem, że to trudno, ale Aniu, Zydzi bywają po prostu upierdliwi, ja też! I
          powiedzmy to sobie jasnosmile Broń Boże, żeby przez nasz forumowy pryzmat oceniać
          tzw "całość". Pozdrawiam Cie serdecznie

Miriam
        • Gość: Zybi Prosba do zaklamanej Ani IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.03, 17:59
          gini napisała:
          > Ja sama ratuje sie przed popadnieciem w takie a nie inne odbieranie Zydow ,
          > wynajdowaniem tych Zydow dobrych i wmawianiem sobie samej, ze nie kazdy jest
          > taki jak Danka np.ale poczytaj sobie posty jakie ludzie pisza pod jej adresem,
          > naprawde az przykro czytac a ona brnie dalej, dalej, dalej.Do czego dazy?
          > Chce zostac meczennica?Tyle, ze jej moze ujsc na sucho a zaplacic moze calkiem
          > przyzwoity niewinny czlowiek.
          > Danka zwali to wtedy na antysemityzm wyssany z mlekiem matki a nie na swoje
          > jatrace posty.
          >
          Zaklamana jestes Aniu i falszywa. Gdybys byla normalna to tlumaczylabys tym "ludziom"(?) co pisza pod adresem
          D-nutki posty ktore jak sama twierdzisz przykro czytac. Moim zdaniem jestes taka sama jak ci "ludzie" tylko bardziej
          zaklamana. Wiec daruj sobie te falszywe tlumaczenia i takiez apele pod falszywym adresem. Czytalem kilka watkow
          zalozonych przez Ciebie. Np o wojnie z Irakiem. A tobie nawet rzeczowa dyskusja na ten temat dala pretekst do
          napasci na Adama Michnika. Zyczylbym sobie aby wszyscy Polacy byli takimi patriotami jak on i tyle dobrego zrobili
          dla Polski. Gdzie Ty chcesz dobrnac w swych postach?
          • d_nutka Re: Prosba do zaklamanej Ani 17.03.03, 19:17
            Zybi
            Podoba mi się, że masz odwagę publicznie i zdecydowanie stanąć w obronie
            Michnika.
            To świetny facet.
            Masz Zybi u mnie duży plus
            Danka
        • Gość: Zybi Do zaklamanej Ani belgijki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.03, 17:27
          Zaklamana jestes Aniu i falszywa. Gdybys byla normalna to tlumaczylabys tym "ludziom"(?) co pisza pod adresem
          D-nutki posty ktore jak sama twierdzisz przykro czytac. Moim zdaniem jestes taka sama jak ci
          "ludzie" tylko bardziej
          zaklamana. Wiec daruj sobie te falszywe tlumaczenia i takiez apele pod falszywym adresem.
          Czytalem kilka watkow
          zalozonych przez Ciebie. Np o wojnie z Irakiem. A tobie nawet rzeczowa dyskusja na ten temat
          dala pretekst do
          napasci na Adama Michnika. Zyczylbym sobie aby wszyscy Polacy byli takimi patriotami jak on i
          tyle dobrego zrobili
          dla Polski. Gdzie Ty chcesz dobrnac w swych postach?
          Mieszkasz w Belgii. Co to jest narodowosc? Ustawy norymberskie pasuja Ci?
          • gini Re: Do zaklamanej Ani belgijki 17.03.03, 17:37
            Gość portalu: Zybi napisał(a):

> Zaklamana jestes Aniu i falszywa. Gdybys byla normalna to tlumaczylabys
            tym
            > "ludziom"(?) co pisza pod adresem
            > D-nutki posty ktore jak sama twierdzisz
            przykr
            > o czytac. Moim zdaniem jestes taka sama jak ci
            > "ludzie" tylko bardziej
            > zaklamana. Wiec daruj sobie te falszywe
            tlumac
            > zenia i takiez apele pod falszywym adresem.
            > Czytalem kilka watkow
            > zalozonych przez Ciebie. Np o wojnie z
            Irakiem
            > . A tobie nawet rzeczowa dyskusja na ten temat
            > dala pretekst do
            > napasci na Adama Michnika. Zyczylbym sobie
            aby
            > wszyscy Polacy byli takimi patriotami jak on i
            > tyle dobrego zrobili
            > dla Polski. Gdzie Ty chcesz dobrnac w swych
            po
            > stach?
            > Mieszkasz w Belgii. Co to jest narodowosc? Ustawy norymberskie pasuja
            Ci?
            >
            Sluchaj sloneczko.Wyjasnienia na temat Michnika skladalam Ci kilka razy w kilku
            watkach.Ty sobie mozesz miec takie zdanie na temat Michnika jakie chcesz a ja
            mam inne, i takie moje prawo.
            Ustawy norymberskie mi nie pasuja, ale spojrz na Izrael, ktory stworzono dla
            narodu zydowskiego, kazdy jakas narodowosc posiada.Miejsce zamieszkania mozna
            zmieniac sobie narodowosci nie.Jak zamieszkasz w Afryce nie staniesz sie
            Murzynem.
            A co ja mam tlumaczyc ludziom, ktorzy sie wsciekaja na uogolnienia i oskarzenia
            rzucane pod adresem wszystkich Polakow?Sama jestem o to wsciekla.
            Daj sobie juz moze spokoj co?Nasze dyskusje do niczego nie prowadza.Wsciekasz
            sie na uogolnienia pod adresem Zydow a dziwisz sie,ze ktos sie wscieka na
            uogolnienia pod adresem Polakow.
            Zrelaksuj sie troche i nie zlosc tak.Zlosc pieknosci szkodzi.
            • Gość: Zybi Re: Do zaklamanej Ani belgijki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.03, 18:30
              gini napisała:

> Ustawy norymberskie mi nie pasuja, ale spojrz na Izrael, ktory stworzono dla
              > narodu zydowskiego, kazdy jakas narodowosc posiada.Miejsce zamieszkania mozna
              > zmieniac sobie narodowosci nie.Jak zamieszkasz w Afryce nie staniesz sie
              > Murzynem.
              > A co ja mam tlumaczyc ludziom, ktorzy sie wsciekaja na uogolnienia i oskarzenia
              > rzucane pod adresem wszystkich Polakow?Sama jestem o to wsciekla.
              > Daj sobie juz moze spokoj co?Nasze dyskusje do niczego nie prowadza.Wsciekasz
              > sie na uogolnienia pod adresem Zydow a dziwisz sie,ze ktos sie wscieka na
              > uogolnienia pod adresem Polakow.
              > Zrelaksuj sie troche i nie zlosc tak.Zlosc pieknosci szkodzi.
              Moglabys merytorycznie?
              Jestes Aniu niekonsekwentna w tym co piszesz. Jezeli pojade i zechce zamieszkac w Zambii przyjac obywatelstwo
              to bede zambijczykiem. OK. Jak pojade do USA i przyjme obywatelstwo to staje sie Amerykaninem i moge byc
              zarliwym patriota. To ja decyduje kim chce byc, z kim i z czym sie identyfikuje. Chyba ze ustawy norymberskie Cie
              neca albo wyznacznikiem jest religia.. Tak? A propos Polakow. Z punktu ustaw norymberskich malo jest Polakow
              "czystej krwi". Po tylu najazdach, po tylu armiach ktore przewalily sie przez nasz kraj, po latach wspolzycia z
              Litwinami, Rosjanami, Niemcami, Zydami, Bialorusinami, Ukraincami zdziwilabys sie bardzo jak malo jest "czystej krwi"
              Polakow. Wiec co to jest narodowosc. Co to znaczy?
              Polacy to wspolny jezyk, afirmowana kultura szeroko rozumiania i przywiazanie do niej. Moim zdaniem reszta to
              brednie. Pojecie panstwa narodowego powstalo dopiero w 19 wieku. Narod amerykanski sklada sie z obywateli o
              bardzo roznym pochodzeniu etnicznym, ale wszyscy sa czlonkami narodu. Jeszce raz. Co to jest narodowosc?
              Odpowiesz czy znowu bedziesz obok pytania.
              • gini Re: Do zaklamanej Ani belgijki 18.03.03, 19:05

> gini napisała:
                >
                > > Ustawy norymberskie mi nie pasuja, ale spojrz na Izrael, ktory stworzono d
                > la
                > > narodu zydowskiego, kazdy jakas narodowosc posiada.Miejsce zamieszkania mo
                > zna
                > > zmieniac sobie narodowosci nie.Jak zamieszkasz w Afryce nie staniesz sie
                > > Murzynem.
                > > A co ja mam tlumaczyc ludziom, ktorzy sie wsciekaja na uogolnienia i oskar
                > zenia
                > > rzucane pod adresem wszystkich Polakow?Sama jestem o to wsciekla.
                > > Daj sobie juz moze spokoj co?Nasze dyskusje do niczego nie prowadza.Wsciek
                > asz
                > > sie na uogolnienia pod adresem Zydow a dziwisz sie,ze ktos sie wscieka na
                > > uogolnienia pod adresem Polakow.
                > > Zrelaksuj sie troche i nie zlosc tak.Zlosc pieknosci szkodzi.
                > Moglabys merytorycznie?
                > Jestes Aniu niekonsekwentna w tym co piszesz. Jezeli pojade i zechce
                zamieszkac
                > w Zambii przyjac obywatelstwo
                > to bede zambijczykiem. OK. Jak pojade do USA i przyjme obywatelstwo to staje
                si
                > e Amerykaninem i moge byc
                > zarliwym patriota. To ja decyduje kim chce byc, z kim i z czym sie
                identyfikuje
                > . Chyba ze ustawy norymberskie Cie
                > neca albo wyznacznikiem jest religia.. Tak? A propos Polakow. Z punktu ustaw
                no
                > rymberskich malo jest Polakow
                > "czystej krwi". Po tylu najazdach, po tylu armiach ktore przewalily sie przez
                n
                > asz kraj, po latach wspolzycia z
                > Litwinami, Rosjanami, Niemcami, Zydami, Bialorusinami, Ukraincami zdziwilabys
                s
                > ie bardzo jak malo jest "czystej krwi"
                > Polakow. Wiec co to jest narodowosc. Co to znaczy?
                > Polacy to wspolny jezyk, afirmowana kultura szeroko rozumiania i przywiazanie
                d
                > o niej. Moim zdaniem reszta to
                > brednie. Pojecie panstwa narodowego powstalo dopiero w 19 wieku. Narod
                amerykan
                > ski sklada sie z obywateli o
                > bardzo roznym pochodzeniu etnicznym, ale wszyscy sa czlonkami narodu. Jeszce
                ra
                > z. Co to jest narodowosc?
                > Odpowiesz czy znowu bedziesz obok pytania.

Poznym wieczorem albo jutro rano, to nie jest latwy temat, a o tej porze jak
                zwykle nie mam czasu.
                • Gość: zybi Re: Do zaklamanej Ani belgijki IP: *.netlandia.pl 19.03.03, 22:35
                  gini napisała:

> Gość portalu: Zybi napisał(a):
                  >
                  > > gini napisała:
                  > >
                  > > > Ustawy norymberskie mi nie pasuja, ale spojrz na
                  Izrael, ktory stworzono dla narodu zydowskiego, kazdy
                  jakas narodowosc posiada.Miejsce zamieszkania mozna
                  zmieniac sobie narodowosci nie.Jak zamieszkasz w Afryce
                  nie staniesz sie Murzynem.
                  A co ja mam tlumaczyc ludziom, ktorzy sie wsciekaja na
                  uogolnienia i oskarzenia rzucane pod adresem wszystkich
                  Polakow?Sama jestem o to wsciekla.
                  Daj sobie juz moze spokoj co?Nasze dyskusje do niczego
                  nie prowadza.Wsciekasz sie na uogolnienia pod adresem
                  Zydow a dziwisz sie,ze ktos sie wscieka na uogolnienia
                  pod adresem Polakow.
                  > > > Zrelaksuj sie troche i nie zlosc tak.Zlosc
                  pieknosci szkodzi.

Moglabys merytorycznie?
                  Jestes Aniu niekonsekwentna w tym co piszesz. Jezeli
                  pojade i zechce zamieszkac w Zambii przyjac obywatelstwo
                  to bede zambijczykiem nie murzynem. OK? Jak pojade do USA
                  i przyjme obywatelstwo to staje sie Amerykaninem i moge
                  byc zarliwym patriota. To ja decyduje kim chce byc, z kim
                  i z czym sie identyfikuje. Chyba ze ustawy norymberskie
                  Cie neca albo wyznacznikiem jest religia.. Tak? A propos
                  Polakow. Z punktu ustaw norymberskich malo jest Polakow
                  "czystej krwi". Po tylu najazdach, po tylu armiach ktore
                  przewalily sie przez nasz kraj, po latach wspolzycia z
                  Litwinami, Rosjanami, Niemcami, Zydami, Bialorusinami,
                  Ukraincami zdziwilabys sie bardzo jak malo jest "czystej
                  krwi" Polakow. Wiec co to jest narodowosc. Co to znaczy?
                  Polacy to wspolny jezyk, afirmowana kultura szeroko
                  rozumiania i przywiazanie do niej. Moim zdaniem reszta to
                  brednie. Pojecie panstwa narodowego powstalo dopiero w 19
                  wieku. Narod amerykanski sklada sie z obywateli o bardzo
                  roznym pochodzeniu etnicznym, ale wszyscy sa czlonkami
                  narodu. Jeszcze raz. Co to jest narodowosc?
                  Odpowiesz czy znowu bedziesz obok pytania.
                  >
                  > Poznym wieczorem albo jutro rano, to nie jest latwy
                  temat, a o tej porze jak
                  > zwykle nie mam czasu.

Jezeli masz klopoty z odpowiedzia to moge jeszcze wieksza
                  lopata wylozyc sens pytania i mojego krytycyzmu do tego
                  co czasem piszesz. Przejrzyj moje do Ciebie poprzednie
                  posty w tym watku. One sie uzupelniaja. Zybi
                  • gini Re: Do zaklamanej Ani belgijki 19.03.03, 22:52
                    Gość portalu: zybi napisał(a):

> gini napisała:
                    >
                    > > Gość portalu: Zybi napisał(a):
                    > >
                    > > > gini napisała:
                    > > >
                    > > > > Ustawy norymberskie mi nie pasuja, ale spojrz na
                    > Izrael, ktory stworzono dla narodu zydowskiego, kazdy
                    > jakas narodowosc posiada.Miejsce zamieszkania mozna
                    > zmieniac sobie narodowosci nie.Jak zamieszkasz w Afryce
                    > nie staniesz sie Murzynem.
                    > A co ja mam tlumaczyc ludziom, ktorzy sie wsciekaja na
                    > uogolnienia i oskarzenia rzucane pod adresem wszystkich
                    > Polakow?Sama jestem o to wsciekla.
                    > Daj sobie juz moze spokoj co?Nasze dyskusje do niczego
                    > nie prowadza.Wsciekasz sie na uogolnienia pod adresem
                    > Zydow a dziwisz sie,ze ktos sie wscieka na uogolnienia
                    > pod adresem Polakow.
                    > > > > Zrelaksuj sie troche i nie zlosc tak.Zlosc
                    > pieknosci szkodzi.
                    >
                    > Moglabys merytorycznie?
                    > Jestes Aniu niekonsekwentna w tym co piszesz. Jezeli
                    > pojade i zechce zamieszkac w Zambii przyjac obywatelstwo
                    > to bede zambijczykiem nie murzynem. OK? Jak pojade do USA
                    > i przyjme obywatelstwo to staje sie Amerykaninem i moge
                    > byc zarliwym patriota. To ja decyduje kim chce byc, z kim
                    > i z czym sie identyfikuje. Chyba ze ustawy norymberskie
                    > Cie neca albo wyznacznikiem jest religia.. Tak? A propos
                    > Polakow. Z punktu ustaw norymberskich malo jest Polakow
                    > "czystej krwi". Po tylu najazdach, po tylu armiach ktore
                    > przewalily sie przez nasz kraj, po latach wspolzycia z
                    > Litwinami, Rosjanami, Niemcami, Zydami, Bialorusinami,
                    > Ukraincami zdziwilabys sie bardzo jak malo jest "czystej
                    > krwi" Polakow. Wiec co to jest narodowosc. Co to znaczy?
                    > Polacy to wspolny jezyk, afirmowana kultura szeroko
                    > rozumiania i przywiazanie do niej. Moim zdaniem reszta to
                    > brednie. Pojecie panstwa narodowego powstalo dopiero w 19
                    > wieku. Narod amerykanski sklada sie z obywateli o bardzo
                    > roznym pochodzeniu etnicznym, ale wszyscy sa czlonkami
                    > narodu. Jeszcze raz. Co to jest narodowosc?
                    > Odpowiesz czy znowu bedziesz obok pytania.
                    > >
                    > > Poznym wieczorem albo jutro rano, to nie jest latwy
                    > temat, a o tej porze jak
                    > > zwykle nie mam czasu.
                    >
                    > Jezeli masz klopoty z odpowiedzia to moge jeszcze wieksza
                    > lopata wylozyc sens pytania i mojego krytycyzmu do tego
                    > co czasem piszesz. Przejrzyj moje do Ciebie poprzednie
                    > posty w tym watku. One sie uzupelniaja. Zybi

Wiesz co, zaczynasz mnie lekko draznic.Obrazasz mnie bez powodu , a potem
                    latasz za mna i zadajesz glupie pytania.Ja naprawde nie zawsze mam czas i nie
                    zawsze mam ochote na rozmowe z kims kto mnie obraza.
                    Nie mogl bys sie tak jakiegos Zyda spytac co to jest narod?Dlaczego np.Zydzi
                    przez tyle wiekow zycia w diasporze obojetnie gdzie nie byli zawsze sa Zydami?
                    Dlaczego po tylu wiekach zdecydowali sie na budowe panstwa tylko dla Zydow
                    wlasnie?
                    No i wlasnie ta wspolna kultura jezyk tradycja to sie sklada na narod co
                    jeszcze chcesz wiecej?
                    Ja sobie mieszkam w Belgii ale jestem Polka co bys nie mowil.
                    Obywatelstwo to przynaleznosc do jakiegos panstwa, to tylko adres ,ktory mozesz
                    zmienic, ale narodowosci nie zmienisz, z dnia na dzien.
                    Nawet w USA dziala Kongres Polonii Amerykanskiej i iwszedzie gdzies sa jakies
                    organizacje polonijne do, ktorych naleza powiedzmy w Belgii obywatele belgijscy
                    pochodzenia polskiego.
                    Tak jak w Polsce dzialaja rozne organizacje zydowskie, jak chocby Dzieci
                    Holocaustu, do ktorych naleza obywatele polscy pochodzenia zydowskiego.
                    • Gość: zybi Re: Do zaklamanej Ani belgijki IP: *.netlandia.pl 20.03.03, 04:42
                      gini napisała:

Wiesz co, zaczynasz mnie lekko draznic.Obrazasz mnie bez
                      powodu , a potem latasz za mna i zadajesz glupie pytania.

Nie ma glupich pytan!

Ja naprawde nie zawsze mam czas i nie zawsze mam ochote
                      na rozmowe z kims kto mnie obraza.
                      Nie mogl bys sie tak jakiegos Zyda spytac co to jest
                      narod?Dlaczego np.Zydzi przez tyle wiekow zycia w
                      diasporze obojetnie gdzie nie byli zawsze sa Zydami?

Tak bylo z religijnymi Zydami. Kultywowali swoja religie,
                      swoje obyczaje i tradycje. Druga czesc asymilowala sie w
                      spoleczenstwach w ktorych zyla.

Dlaczego po tylu wiekach zdecydowali sie na budowe
                      panstwa tylko dla Zydow wlasnie?

Z tego co wiem mozesz zamieszkac w Izraelu. To panstwo
                      utworzyli Zydzi, ktorzy chcieli byc Zydami a nie chcieli
                      byc przesladowani!

No i wlasnie ta wspolna kultura jezyk tradycja to sie
                      sklada na narod co jeszcze chcesz wiecej?

No chcialbym aby w naszej polskiej tradycji zanikal
                      antysemityzm, delikatnie mowiac niechec do czlowieka
                      ktory wg. ustaw norymberskich jest Zydem. Wg. tych ustaw
                      A. Mickiewicz byl Zydem! Matka byla Zydowka. Dla mnie
                      Tuwim (wspaniale "Kwiaty Polskie"), Slonimski Lechon byli
                      Polakami. ITD ITP. Na dowod (prosty) ze w Polsce istnieje
                      antysemityzm to poczytaj TO FORUM. i PRZECZYTAJ UWAZNIE
                      ROWNIEZ SWOJE POSTY.

> Ja sobie mieszkam w Belgii ale jestem Polka co bys nie
                      mowil.
                      > Obywatelstwo to przynaleznosc do jakiegos panstwa, to
                      tylko adres ,ktory mozesz
                      >
                      > zmienic, ale narodowosci nie zmienisz, z dnia na dzien.
                      > Nawet w USA dziala Kongres Polonii Amerykanskiej i
                      iwszedzie gdzies sa jakies
                      > organizacje polonijne do, ktorych naleza powiedzmy w
                      Belgii obywatele belgijscy

Niby sie zgadzasz a dalej nie okreslilas co oznacza dla
                      Ciebie uzywane pojecie narodowosc. Na jakiej podstawie
                      okreslasz czyjas "narodowosc". Co to znaczy zmienic
                      narodowosc z dnia na dzien? Czy wogole mozna ja zmienic?
                      Jakie jest Twoje zdanie?

> pochodzenia polskiego.
                      > Tak jak w Polsce dzialaja rozne organizacje zydowskie,
                      jak chocby Dzieci
                      > Holocaustu, do ktorych naleza obywatele polscy
                      pochodzenia zydowskiego.

Zadalem jedno proste pytanie: co to jest dla Ciebie
                      "narodowosc". Ja dalej nie mam jednoznacznej Twojej
                      odpowiedzi. Smialo! I tylko nie pisz w zastepstwie o
                      Dzieciach Holokaustu itp.
                      zybi
                      • gini Re: Do zaklamanej Ani belgijki 20.03.03, 08:42

> gini napisała:
                        >
                        >
                        > Wiesz co, zaczynasz mnie lekko draznic.Obrazasz mnie bez
                        > powodu , a potem latasz za mna i zadajesz glupie pytania.
                        >
                        > Nie ma glupich pytan!
                        >
                        > Ja naprawde nie zawsze mam czas i nie zawsze mam ochote
                        > na rozmowe z kims kto mnie obraza.
                        > Nie mogl bys sie tak jakiegos Zyda spytac co to jest
                        > narod?Dlaczego np.Zydzi przez tyle wiekow zycia w
                        > diasporze obojetnie gdzie nie byli zawsze sa Zydami?
                        >
                        > Tak bylo z religijnymi Zydami. Kultywowali swoja religie,
                        > swoje obyczaje i tradycje. Druga czesc asymilowala sie w
                        > spoleczenstwach w ktorych zyla.
                        >
                        Nieprawda Zybi

www.jewish.org.pl/polskie/fundac/pusz-p.html
                        Jak widzisz istnieje w Polsce od niedawna PUSZ , jest to organizacja ,ktora
                        sama o sobie pisze ,ze jest areligijna, ale jest dla studentow POCHODZENIA
                        ZYDOWSKIEGO wiec nie wmawiaj mi, ze chodzi tylko o religie.W samym Izraelu jest
                        parrtia Szinui jest to partia laicka, czy uwazasz,ze ludzie Ci nie sa Zydami?

> Dlaczego po tylu wiekach zdecydowali sie na budowe
                        > panstwa tylko dla Zydow wlasnie?
                        >
                        > Z tego co wiem mozesz zamieszkac w Izraelu. To panstwo
                        > utworzyli Zydzi, ktorzy chcieli byc Zydami a nie chcieli
                        > byc przesladowani!
                        >
                        Moge zamieszkac w Izraelu, ale musialabym zdaje sie udowodnic,ze moja matka
                        byla Zydowka pozniej Ci zacytuje cos jeszcze.

> No i wlasnie ta wspolna kultura jezyk tradycja to sie
                        > sklada na narod co jeszcze chcesz wiecej?
                        >
                        > No chcialbym aby w naszej polskiej tradycji zanikal
                        > antysemityzm, delikatnie mowiac niechec do czlowieka
                        > ktory wg. ustaw norymberskich jest Zydem. Wg. tych ustaw
                        > A. Mickiewicz byl Zydem! Matka byla Zydowka. Dla mnie
                        > Tuwim (wspaniale "Kwiaty Polskie"), Slonimski Lechon byli
                        > Polakami. ITD ITP. Na dowod (prosty) ze w Polsce istnieje
                        > antysemityzm to poczytaj TO FORUM. i PRZECZYTAJ UWAZNIE
                        > ROWNIEZ SWOJE POSTY.
                        >

Zarz Ci zacytuje jak to sami Zydzi doszukuja sie korzeni zydowskich ,u
                        niektorych przedstawicieli kultury polskiej.Czyzby byli antysemitami?
                        >
                        > > Ja sobie mieszkam w Belgii ale jestem Polka co bys nie
                        > mowil.
                        > > Obywatelstwo to przynaleznosc do jakiegos panstwa, to
                        > tylko adres ,ktory mozesz
                        > >
                        > > zmienic, ale narodowosci nie zmienisz, z dnia na dzien.
                        > > Nawet w USA dziala Kongres Polonii Amerykanskiej i
                        > iwszedzie gdzies sa jakies
                        > > organizacje polonijne do, ktorych naleza powiedzmy w
                        > Belgii obywatele belgijscy
                        >
                        > Niby sie zgadzasz a dalej nie okreslilas co oznacza dla
                        > Ciebie uzywane pojecie narodowosc. Na jakiej podstawie
                        > okreslasz czyjas "narodowosc". Co to znaczy zmienic
                        > narodowosc z dnia na dzien? Czy wogole mozna ja zmienic?
                        > Jakie jest Twoje zdanie?
                        >
                        > > pochodzenia polskiego.
                        > > Tak jak w Polsce dzialaja rozne organizacje zydowskie,
                        > jak chocby Dzieci
                        > > Holocaustu, do ktorych naleza obywatele polscy
                        > pochodzenia zydowskiego.
                        >
                        > Zadalem jedno proste pytanie: co to jest dla Ciebie
                        > "narodowosc". Ja dalej nie mam jednoznacznej Twojej
                        > odpowiedzi. Smialo! I tylko nie pisz w zastepstwie o
                        > Dzieciach Holokaustu itp.
                        > zybi

Juz Ci odpowiedzialam poczytaj sobie.Zaraz Ci cos zacytuje ,ciekawe jak sie do
                        tego odniesiesz.
                        • gini Re: Ustawy norymberskie 20.03.03, 09:06
                          Co to znaczy "rzekomo"

NATAN GROSS

Krzysztof Kamil Baczyński z matką Stefanią około 1926 roku
                          fot. ze zbiorów Muzeum Literatury

Tjawił się na moim biurku nieprzypadkowo wybór poezji Krzysztofa Kamila
                          Baczyńskiego (Krzysztof Kamil Baczyński, Wybór Poezji, opracował Jerzy Święch.
                          Biblioteka Narodowa. Zakład Narodowy, im. Ossolińskich. Wrocław, Warszawa,
                          Kraków, Wydanie 1998) - poprzedzony przedmową znakomitego znawcy literatury
                          polskiej Jerzego Święcha. Nieprzypadkowo. To wydanie - jeden z licznych wyborów
                          wierszy K.K. Baczyńskiego - nie zawędrowałoby do Izraela, gdyby ktoś nie
                          przeczytał przeszło stu stron teoretycznych analiz wstępu Święcha i zwrócił
                          uwagę na to, że na samym końcu figuruje też moje nazwisko, i to wśród wcale
                          niezłego (choć niekompletnego) towarzystwa. W tekście tym figuruje też
                          wzmianka: "Posmak pewnej sensacji towarzyszył natomiast próbom interpretacji
                          wierszy Baczyńskiego pod kątem jego przypuszczalnych reakcji na Holokaust, co
                          rzekomo miało związek z żydowskim pochodzeniem matki (publikacje Budzyńskiego,
                          Józefa Lewandowskiego, Natana Grossa, Joanny Roztropowicz-Clark)".

Należy się panu Święchowi uznanie za pewnego rodzaju uczciwość: mógł z
                          łatwością przemilczeć te "próby interpretacji", i - przypuszczalnie - nikt by
                          się o nie nie upomniał. Ale ponieważ zasygnalizował je w swoim Wstępie, a
                          przemilczał to, co niewątpliwie wiedział (choćby z lektury tych autorów, jakich
                          wymienia), ja tego nie przemilczę. Edycja przeznaczona (w moim pojęciu) dla
                          młodego pokolenia dzisiaj zakłada niejako, że czytelnikowi znane jest tło
                          historyczne, więc nie ma potrzeby raz jeszcze opisywać, co działo się przez
                          cztery lata w okupowanej Warszawie. Mnie się wydaje, że ten przedmiot nie jest
                          zrozumiały sam przez się. Młode pokolenie nie żyje na co dzień wypadkami sprzed
                          pięćdziesięciu lat, tym bardziej że przez ten czas się coś w tej Polsce działo.
                          Nie wspomnieć - zapomnieć - o tym, że się Warszawa paliła w kwietniu 1943 roku,
                          zanim się spaliła doszczętnie w roku 1944 - to co najmniej niedopatrzenie, a
                          może i świadome przeoczenie. "Próba interpretacji wierszy Baczyńskiego pod
                          kątem jego przypuszczalnych reakcji na Holokaust" - może się ta próba panu
                          Święchowi nie podoba - jego prawo - niech więc przedstawi własną
                          interpretację... Ale żeby zamykać oczy i serce poety na to, co się dookoła
                          działo - gdy wszyscy wtedy jakoś reagowali - czy to wypada rzetelnemu
                          krytykowi? Czy Baczyński opatrywał datami napisane wiersze z przyzwyczajenia
                          urzędnika, czy może też daty mają coś wspólnego z napisanym wierszem? - "Co
                          rzekomo miało związek z żydowskim pochodzeniem matki". Dlaczego "rzekomo"? Czy
                          może kryje się tu sugestia rzekomego żydowskiego pochodzenia matki
                          Baczyńskiego, opisanej we wstępie jako gorąca katoliczka (a była istotnie
                          dewotką)?

Cofnijmy się o sto stronic. Wstęp do wyboru Biblioteki Narodowej nie
                          jest pierwszym wstępem Święcha do wierszy Baczyńskiego. Mam u siebie wydanie
                          lubelskie (1992 r.): "wybrał i wstępem opatrzył Jerzy Święch" - oczywiście
                          znacznie krótszym. W tym wstępie pan Święch zupełnie pomija biografię poety -
                          nie urodził się, nie miał ani rodziców, ani rodziny (ale miał żonę!). W
                          przeciwieństwie do tego wstępu, przedmowa do wydania Ossolineum zaczyna się od
                          szeroko przedstawionej biografii. Wiele miejsca poświęca J. Święch ojcu Kamila -
                          Stanisławowi, wyliczając jego wszystkie, najczęściej zapomniane, publikacje z
                          historii literatury. Ale Święch je pamięta. Zapomina tylko, że Stanisław
                          Baczyński nazywał się Bittner (jeśli nie był z pochodzenia Żydem - ponoć nie -
                          to nazwisko wskazuje jednoznacznie na pochodzenie niemieckie) - a skoro umarł
                          przed wojną, więc może zaoszczędzono mu próby wciągnięcia na listę
                          volksdeutschów. Być może Niemcy przypomnieliby sobie - bo pan Święch zapomniał -
                          a może nie wiedział, że Bittner-Baczyński publikował też w jidysz, który znał
                          doskonale. W bardzo szerokiej nocie biograficznej Święch pomija też tajemnicze
                          wojaże Stanisława Bittnera na Bliski Wschód - do Palestyny - szkoda (?), bo
                          dodałoby to tej biografii "posmaku sensacji".

Jeśli co do pochodzenia Stanisława nie ma jednoznacznych
                          indykacji "etnicznych", to nie ma żadnych wątpliwości, że matka Krzysztofa
                          Kamila była neofitką - z urodzenia Żydówką, tak jak jej brat, nauczyciel
                          gimnazjalny, dr Adam Zieleńczyk. Była - nie była - "nie mój interes", to
                          prawda, ale sytuacja obiektywna, w jakiej znalazła się ona i jej syn za czasów
                          okupacji z jej norymberskimi prawami - nie może być obojętna dla historyka
                          literatury. Pominięcie tego szczegółu jest po prostu tchórzostwem, spekulacją,
                          że taka niedomoga genetyczna może zaszkodzić w Polsce dobremu imieniu
                          Baczyńskiego, jego popularności i mitowi.

Coś w tym jest: zaszkodzi. W czyich oczach? W oczach ludzi
                          ograniczonych, "rasistów", zaślepionych nacjonalistów, ludzi żyjących dniem
                          wczorajszym, niezdolnych do uczciwego myślenia. Nie brak takich w Polsce, nie
                          brak może i gdzie indziej, ale czy z nimi ma się liczyć poważny historyk
                          literatury - czy raczej ma ich uczyć przyjmowania prawdy. Dziś w Polsce dużo
                          się mówi i pisze o Żydach - może to moda, a może szczera potrzeba - jako
                          współtwórcach polskiej kultury i uczestnikach życia społecznego w przedwojennej
                          Polsce. Dlaczego mamy się bać, że czyjaś matka była Żydówką? Matka Żydówka to
                          coś gorszego niż Matka Polka? Bo ma czarne włosy? A może czarną duszę? Gdyby
                          matka Krzysztofa Kamila była Niemką, Francuzką, ba, Murzynką - jeszcze by to
                          podkreślano, a w żadnym wypadku nie przekreślano. Ale Żydówką?

Jerzemu Święchowi nie brakuje odwagi. W swojej przedmowie wielokrotnie
                          podkreśla lewicowość młodego Baczyńskiego. Toteż mógłby bez większej żenady
                          przytoczyć w swoim wyborze satyrycznym wierszyk z 19 marca 1942 roku "Do Pana
                          Józefa w dniu imienin", gdzie rzeczywistość okupacyjna wyraża się nie w
                          symbolach, które trzeba rozszyfrować jako "rzekome związki", ale w
                          realiach: "... że narzekanie, że pomór, że getto..., że meble połamane i szyby
                          wybite... że wszystko spod nóg się wali, że przeklęta ziemia i przeklęte
                          miasto..." Jest też i wizja przyszłej Polski: "Tak to będzie / I Sikorski
                          będzie / pepesowcy, endecy, poeci i wszędzie / znów się Żydzi rozplenią i znów
                          stwierdzą ludzie / że wszystko było przez nich i że Żydzi w brudzie /
                          rozsiewają miazmaty, i że trzeba szyby / i sklepy im rozwalić i zęby im wybić".
                          Przypuszczalnie adresatem tego wiersza był wujek Zieleńczyk, mieszkający "na
                          aryjskich papierach" w Warszawie, jako że utwór kończy się: "I całujemy ciebie
                          na ostatku / podpisani niżej - K. Baczyński z matką".

Ktoś powie, takie wierszyki okolicznościowe nie należą do "poważnego
                          wyboru". Ale tom opracowany przez Jerzego Święcha zawiera też varia - właśnie
                          takie, czasem żartobliwe, czasem gawędziarskie utwory, do których wiersz na
                          imieniny Józefa pasowałby jak ulał. Ale pan Święch nie wykorzystał tej szansy.

W rok później, 21 lipca 1943 roku, Zieleńczykowie - ojciec, matka i
                          dwie córki - padli ofiarą denuncjacji i zostali aresztowani przez Niemców . Czy
                          to wydarzenie mogło być obojętne Krzysztofowi-poecie? Czy wiersz, który pisze
                          następnego dnia "Pokolenie" - "nie ma z tym nic wspólnego"? Czy historyk
                          literatury może z czystym sumieniem przejść do porządku dziennego nad tragedią
                          rodzinną, nie próbować odczuć "rzekomego związku z żydowskim pochodzeniem
                          matki"?

"Nas nauczono. Nie ma litości / Po nocach śni się brat który zginął /
                          któremu żywcem oczy wykłuto / któremu kości kijem złamano // Nas nauczono. Nie
                          ma sumienia / W jamach żyjemy strachem zaszyci / w grozie drążymy mroczne
                          miłości / własne posągi - źli troglodyci // Nas nauczono. Nie ma miłości /
                          Jakże nam jeszcze uciekać w mrok / przed żaglem nozdrzy węszących nas / przed
                          siecią wzdętą kijów i rąk..."

Józef Lewandowski
                        • Gość: Zybi Re: Do zaklamanej Ani belgijki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 16:49
                          Aniu! Nie mam sily juz do Ciebie. Oczywiscie, ze sa ateisci Zydzi, ktorzy deklaruja swa przynaleznosc do tradyci,
                          kultury zydowskiej. I maja do tego prawo. Ale to ich decyzja. Jezeli deklaruja ze sa Polakami, Niemcami czy kimkolwiek
                          to tez do tego maja prawo. Chyba, ze najwazniejsze sa w/w Ustawy. Adam Michnik deklaruje sie jako Polak
                          pochodzenia zydowskiego jezeli dla kogos to jest najwazniejsze. Pisalem gdzies w innym poscie, ze
                          bylbym szczesliwy gdyby wiekszosc Polakow byla podobna w uczynkach do niego. Jednoczesnie mowi ze dla
                          antysemitow dla ktorych nie jest wazne kim jest, co zrobil, ale wazne sa w/w Ustawy to on chce i jest Zydem. Pisze
                          na skroty i stad masz klopoty. Religijni Zydzi tez moga byc dobrymi Polakami, ale oni swiadomie wybieraa inna kulture
                          inne tradycje, chca byc Zydami co nie oznacza ze nie moga byc dobrymi obywatelami. To tak jak z Toba. Jestes
                          dobra obywatelka belgijska ale czujesz sie Polka. A Twojej jasnej definicji NARODOWOSC dalej nie moge sie doprosc.
                          • gini Re: Do zaklamanej Ani belgijki 20.03.03, 17:01

> Aniu! Nie mam sily juz do Ciebie. Oczywiscie, ze sa ateisci Zydzi, ktorzy
                            dekla
                            > ruja swa przynaleznosc do tradyci,
                            > kultury zydowskiej. I maja do tego prawo. Ale to ich decyzja. Jezeli
                            deklaruja
                            > ze sa Polakami, Niemcami czy kimkolwiek
                            > to tez do tego maja prawo. Chyba, ze najwazniejsze sa w/w Ustawy. Adam
                            Michnik
                            > deklaruje sie jako Polak
                            > pochodzenia zydowskiego jezeli dla kogos to jest najwazniejsze.

No i o to chodzi.Ja sie deklaruje jako Polka a on jako Polak pochodzenia
                            zydowskiego.Widzisz roznice?To nie ja mowie,ze on jest Zydem on to mowi o
                            sobie, czego sie wiec czepiasz do mnie o ustawy norymberskie?

Pisalem gdzies
                            > w innym poscie, ze
                            > bylbym szczesliwy gdyby wiekszosc Polakow byla podobna w uczynkach do niego.
                            Je
                            > dnoczesnie mowi ze dla
                            > antysemitow dla ktorych nie jest wazne kim jest, co zrobil, ale wazne sa w/w
                            Us
                            > tawy to on chce i jest Zydem.

Mam swoje wlasne zdanie na temat Michnika za wielkiego polskiego patriote
                            uwazam Hemara, Baczynskiego tezuwazam za wielkiego polskiego poete i patriote,
                            ale, Zydzi sie upieraja ,ze on Zyd.
                            Wiec czep sie tramwaju a nie mnie.

Pisze
                            > na skroty i stad masz klopoty. Religijni Zydzi tez moga byc dobrymi Polakami,
                            a
                            > le oni swiadomie wybieraa inna kulture
                            > inne tradycje, chca byc Zydami co nie oznacza ze nie moga byc dobrymi
                            obywatela
                            > mi.

No to albo ktos jest Zydem albo Polakiem albo Niemcem albo Polakiem sam sie juz
                            zaplatales.Sam sie zdecyduj dlaczego ludzie sa zwiazani bardziej z inna kultura
                            niz z kultura danego kraju na terenie, ktorego sie urodzili .

To tak jak z Toba. Jestes
                            > dobra obywatelka belgijska ale czujesz sie Polka. A Twojej jasnej definicji
                            NA
                            > RODOWOSC dalej nie moge sie doprosc.

Jestem Polka i nic tego nie zmieni, czy nie rozumiesz podstawowych pojec?
                            Sam napisales, przywiazanie do kultury tradycji , wspolny jezyk.Malo jeszcze?
                            Podalam iles tam przykladow a Ty dalej w kolko Macieju.
                            • Gość: Zybi Re: Do zaklamanej Ani belgijki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 17:07
                              Zeby coraz bardziej jalowa dyskusje zamknac. Czy zgodzisz sie ze mna Aniu ze o tym czy ktos jest Zydem
                              albo Polakiem moze decydowac tylko ta osoba i nikt wiecej. Ze inne kryteria sa Ci obce?
                              Jezeli sie zgodzisz to musisz przyznac ze duza czesc Polakow nie przyjmuje takiej deklaracji wiedzac
                              lepiej, szczegolnie od wspolrodakow z pochodzenia Zydow?
                              • gini Re: Do zaklamanej Ani belgijki 20.03.03, 17:21

> Zeby coraz bardziej jalowa dyskusje zamknac. Czy zgodzisz sie ze mna Aniu ze
                                o
                                > tym czy ktos jest Zydem
                                > albo Polakiem moze decydowac tylko ta osoba i nikt wiecej. Ze inne kryteria
                                sa
                                > Ci obce?
                                > Jezeli sie zgodzisz to musisz przyznac ze duza czesc Polakow nie przyjmuje
                                taki
                                > ej deklaracji wiedzac
                                > lepiej, szczegolnie od wspolrodakow z pochodzenia Zydow?

Ja chyba wyraznie napisalam podajac przyklady.Uwazam, ze Hemar byl polskim
                                patriota i ,ze za takiego Go uwazam, pewnie bylo jeszcze masa takich, ktorych
                                groby sa w Katyniu i pod Monte Casino , tyle co mam do powiedzenia.
                                Tak samo jak Chopin ,ktorego ojciec byl Francuzem jak wiesz , i ktory zmarl na
                                emigracji czul sie zawsze Polakiem jak wielu innych emigrantow mniej lub
                                bardziej znanych.

Czy na tym zakonczymy?Czy bedziesz walkowal dalej?
                                • Gość: Zybi Re: Do zaklamanej Ani belgijki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 17:25
                                  OK. Dajmy spokoj.
                  • Gość: Krzys52 Do Lopatologa Imieniem ZYBI......:O) IP: *.proxy.aol.com 19.03.03, 23:22
                    .
                    Jezeli masz klopoty z odpowiedzia to moge jeszcze wieksza lopata (przy)lozyc
                    sens pytania i mojego krytycyzmu do tego co czasem piszesz.
                    ..
                    Zybi,
                    a gdy juz znajdziesz te wieksza lopate (polecam udanie sie do tradycyjnego
                    piekarza po lopate do wsuwania i wyjmowania bochenkow chleba z piekarnika) to
                    popros grzecznie Gini-Anie by odwrocila sie tylem do Ciebie, a nastepnie
                    nachylila sie ladnie. Wtedy do postaraj sie z calej sily przydzwonic ta lopata
                    Ani - w dupe. Tak by na bardzo dlugo pozostal jej tam wielki czerwony placek, a
                    ona sama - wygladajac jak pawian - wstydzila sie pokazywac z takim czerwonym
                    zadem pomiedzy ludzmi.
                    ..
                    Powodzenia surprised)
                    K.P.
                    • Gość: BO Do Krzysia sadysty.... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 21.06.03, 22:24
                      Oj nieladnie tak sie znecac nad kobietami, szczegolnie ze jako
                      agnostyczka (ateistka) Ania byla twoim naturalnym sojusznikiem.

ZDEJMIJCIE TO GOWNO Z TEGO FORUM!!!!!

---------

Gos´c´ portalu: Krzys52 napisa?(a):

> Gos´c´ portalu: zybi napisa?(a):
                      > .
                      > Jezeli masz klopoty z odpowiedzia to moge jeszcze wieksza lopata
                      (przy)lozyc
                      > sens pytania i mojego krytycyzmu do tego co czasem piszesz.
                      > ..
                      > ::::
                      > Zybi,
                      > a gdy juz znajdziesz te wieksza lopate (polecam udanie sie do
                      tradycyjnego
                      > piekarza po lopate do wsuwania i wyjmowania bochenkow chleba z
                      piekarnika) to
                      > popros grzecznie Gini-Anie by odwrocila sie tylem do Ciebie, a
                      nastepnie
                      > nachylila sie ladnie. Wtedy do postaraj sie z calej sily przydzwonic ta
                      lopata
                      > Ani - w dupe. Tak by na bardzo dlugo pozostal jej tam wielki czerwony
                      placek, a
                      >
                      > ona sama - wygladajac jak pawian - wstydzila sie pokazywac z takim
                      czerwonym
                      > zadem pomiedzy ludzmi.
                      > ..
                      > Powodzenia surprised)
                      > K.P.
    • Gość: . Re: Prosba do Mosze i innych Zydow na forum++++ IP: 213.15.75.* 14.03.03, 14:09
      Do Belgijki pochodzenia polskiego.
      Polki belgijskiej?
      "Dwulojalisty" itd. itd i tp. ........

>>>>>>>>>>• Prosba do Mosze i innych Zydow na forum
      gini 14-03-2003 07:55 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Mosze czy mozesz Ty wytlumaczyc Dance, ze oskarzajac Polakow bez przerwy o
      antysemityzm wyrzadza Zydom krzywde?Czy ona nie rozumie, ze ludzie
      otwierajac
      jej oskarzycielskie niesprawiedliwe posty , przekladaja niechec z niej na
      wszystkich innych?Dokad bedziemy znosic jedna rozhisteryzowana babe i jej
      durne oskarzenia?Zrobcie cos z nia.

• rycho7 Zyd kropek nadaje ze Szwecji n/t 14.03.03, 14:19
      • gini Re: Prosba do Mosze i innych Zydow na forum++++ 14.03.03, 15:25
        Gość portalu: . napisał(a):

> Do Belgijki pochodzenia polskiego.
        > Polki belgijskiej?
        > "Dwulojalisty" itd. itd i tp. ........
        >
        > >>>>>>>>>>• Prosba do Mosze i innych Zy
        > dow na forum
        > gini 14-03-2003 07:55 odpowiedz na list odpowiedz cytując
        >
        > antysemityzm wyrzadza Zydom krzywde?Czy ona nie rozumie, ze ludzie
        > otwierajac
        >
        >
        • rycho7 na szwedzka depresje najlepsze jest slonce i dobry 14.03.03, 16:08
          alkohol. A tam jakies Bolagi niebogi. Slowa to za malo. Nie wylecza.
          • Gość: . Re: na szwedzka depresje najlepsze jest slonce i + IP: *.swipnet.se 14.03.03, 18:53
            >>>>Zyd kropek nadaje ze Szwecji n/t
            rycho7 14-03-2003 14:19 >>>>>>>

Uwaga!
            Polak(?) Rycho nr.7 z Niemiec nadaje.
            Co do lekarstwa alkocholowego-chyba ma w tym wprawe.
            W depresji rowniez.
            Nie kazdego na nia stac.
            Niektorzy pracuja. I na depresje czasu nie maja.
            • gini Re: Lekarstwo dla kropy 14.03.03, 18:57

Kropa wyjedz do Afryki zostaniesz murzynem.
              • Gość: . Re: Lekarstwo dla kropy IP: *.swipnet.se 14.03.03, 18:59
                Ale nie bede d...
        • Gość: . Re: Prosba do Mosze i innych Zydow na forum++++ IP: *.swipnet.se 14.03.03, 18:57
          Nie jestes Belgijka?
          To przeciez napisalem:"cholera wie."
          Bo Polka tez juz nie jestes.A czy bylas?
          Nie szukaj dobrych Zydow.
          • gini Re: Prosba do Mosze i innych Zydow na forum++++ 14.03.03, 19:13
            Gość portalu: . napisał(a):

> Nie jestes Belgijka?
            > To przeciez napisalem:"cholera wie."
            > Bo Polka tez juz nie jestes.A czy bylas?
            > Nie szukaj dobrych Zydow.

Ja nie musze szukac, dobrzy Zydzi istnieja kropa, tak jak dobrzy Polacy.
            Polka jestem caly czas, tak jak Ty jestes Zyd, sam mi kiedys pisales.
    • Gość: MOsze Mysle... IP: *.pop.bezeqint.net 14.03.03, 18:58
      Mysle ze "Danka" jest madra i rozsadna i sama wie najlepiej co ma robic. Oprocz
      tego nie wiedzialem co pisala o Zydach...

Pzdr,

P.S.
      Dostalem okropnego wirusa "Klez"... mam tez wszystkie nowosci przeciwko i nic
      nie pomoglo...tylo mysle ze dobrze wyciscilo...Uwazajcie nie zaziebic sie...

• gini Re: Mysle... 14.03.03, 19:14
        Gość portalu: MOsze napisał(a):

> Mysle ze "Danka" jest madra i rozsadna i sama wie najlepiej co ma robic.
        Oprocz
        > tego nie wiedzialem co pisala o Zydach...
        >
        > Pzdr,
        >
        > P.S.
        > Dostalem okropnego wirusa "Klez"... mam tez wszystkie nowosci przeciwko i nic
        > nie pomoglo...tylo mysle ze dobrze wyciscilo...Uwazajcie nie zaziebic sie...
        >
        Mosze ona nie pisze o Zydach ona ciagle pisze o tych niedobrych Polakach i tu
        jest problem.
        • Gość: Zybi Falszywa Ania Nie myslisz, albo nie chcesz myslec IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.03, 18:07
          gini napisała:

> >
          > Mosze ona nie pisze o Zydach ona ciagle pisze o tych niedobrych Polakach i tu
          > jest problem.
          >
          Aniu! Ty i to forum jest dowodem ze ona ma racje. Jestes zaklamana i nieuczciwa. Wole juz tych, co na sam dzwiek
          slowa Zyd dostaja ataku wscieklizy - duzo tu takich na forum dajacych niepokojace swiadectwo o Polakach - niz
          takich jak Ty.
      • miriamfirst_ Hej Mosze 14.03.03, 19:37
        Gość portalu: MOsze napisał(a):

Mysle ze "Danka" jest madra i rozsadna i sama wie najlepiej co ma robic. Oprocz
        tego nie wiedzialem co pisala o Zydach...
        >
        > Pzdr,
        >
        > P.S.
        > Dostalem okropnego wirusa "Klez"... mam tez wszystkie nowosci przeciwko i nic
        > nie pomoglo...tylo mysle ze dobrze wyciscilo...Uwazajcie nie zaziebic sie...
        >

To jest dobra żydowska odpowiedz. Mosze, widze, ze oboje szabatujemy forumowosmile
        Purim blisko, a Ty - nie rozumiem - jestes chory czy Twoj komputer? Slicha, ale
        nie rozumiem. Pozdrawiam Cię

Miriam
        • rycho7 do Miriam 15.03.03, 11:40
          miriamfirst_ napisała:

> To jest dobra żydowska odpowiedz.

To niedopowiedzenie wobec postu Mosze moze byc zle odebrane. Czy Ty i Mosze nie
          musicie sie interesowac, co zlego D_nutka pisze o Polakach, bo ona nic nie
          pisze o Zydach?

Czy my goje nie jestesmy rowni wsrod ludzi, bo nie jestesmy z narodu wybranego?
          • miriamfirst_ Re: do Miriam 15.03.03, 18:50
            rycho7 napisał:

> miriamfirst_ napisała:
            >
            > > To jest dobra żydowska odpowiedz.
            >
            To niedopowiedzenie wobec postu Mosze moze byc zle odebrane. Czy Ty i Mosze nie
            musicie sie interesowac, co zlego D_nutka pisze o Polakach, bo ona nic nie
            pisze o Zydach?

Czy my goje nie jestesmy rowni wsrod ludzi, bo nie jestesmy z narodu wybranego?

Goj z hebr. oznacza człowieka o innej wierze. Nie ma pejoratywnego zabarwienia.
            Innowierca - zwyczajnie. Za innowierców (nie dlatego że błądzą w innych
            wiarach, nie, nie) jest odmawiana modlitwa codziennie. Tak plus minus to brzmi,
            a innowierców i wszystkich sprawiedliwych obdarz pokojem. Tu religijni Zydzi
            zwracają się do Haszem czyli Boga.

To akurat nie religia stawia człowieka niżej lub wyżej, ani także urodzenie.
            Wedle mnie, człowiek sam sobie zapracowuje na powiedzmy: szczebel w drabince
            rozwoju: duchowego, emocjonalnego, psychicznego, i wreszcie intelektualnego.

Dlatego pisanie akurat do mnie o "narodzie wybranym" o tej teorii - zupełnie
            mnie nie wzrusza bo ja nie uważam żadnego narodu na Ziemi - za wybrany.

Interesuje mnie także, jak Zydzi odbieraja Polaków i odwrotnie. Irytują mnie
            Polacy mówiący bezustannie o Zydach: nie ważne dobrze czy źle. Irytują mnie
            Zydzi mówiący o Polakach antysemitach tak samo jak israelskie wycieczki
            młodzieży, których mam od ucha do ucha, bo są rozpuszczone i chamskie, nie
            słuchaja rabinów i nikogo podejrzewam. Wojsko ich uspokoi.

A co uspokoi Polaków? mam nadzieję, że wiedza. Jest program edukacyjny dla
            szkół: jesli jakas szkoła chce żeby dzieciaki poznały religię żydowską zwraca
            się do Gmin i nieodpłatnie otrzymuje profesjonalny wykład o wszystkim plus
            pytania dzieciaków, plus zwiedzanie zabytków żydowskich jesli mają ochotę.
            Efekt jest fantastyczny. Dzieciaki dziwią się, że Żyd wygląda normalnie, smieje
            sie, w ogóle żyje, bo raczej polskie szkoły wychowuja w duchu martyrologii,
            dziwią się, że mówi, i to po polsku albo angielsku i do tego jeszcze żartuje!
            To też chyba o czymś świadczy. Interesujemy się sobą wzajemnie. Dzieciaki
            polskie także są rozpuszczone jako dziadowskie bicze, bo tak już ma cały świat.

Pozdro

Miriam
            • rycho7 Re: do Miriam 17.03.03, 09:03
              Dziekuje za Twoja odpowiedz za Ciebie. Rozumiem, ze trudno Ci odpowiadac za
              innych Zydow i zydowskich Polakow. Ale taka byla intencja mojego wczesniejszego
              postu.
        • Gość: Mosze Narescie.... IP: *.red.bezeqint.net 15.03.03, 20:34
          miriamfirst_ napisała:

> Gość portalu: MOsze napisał(a):
          >
          > Mysle ze "Danka" jest madra i rozsadna i sama wie najlepiej co ma robic.
          Oproc
          > z
          > tego nie wiedzialem co pisala o Zydach...
          > >
          > > Pzdr,
          > >
          > > P.S.
          > > Dostalem okropnego wirusa "Klez"... mam tez wszystkie nowosci przeciwko i
          > nic
          > > nie pomoglo...tylo mysle ze dobrze wyciscilo...Uwazajcie nie zaziebic sie.
          > ..
          > >
          >
          > To jest dobra żydowska odpowiedz. Mosze, widze, ze oboje szabatujemy
          forumowosmile
          > Purim blisko, a Ty - nie rozumiem - jestes chory czy Twoj komputer? Slicha,
          ale
          >
          > nie rozumiem. Pozdrawiam Cię
          >
          > Miriam

To jest wirus komputera..cholera...
          zniszczyl mnie explorer i inne . Antywirus norton nic nie mowil...
          on tylko wyczyscil ( troche za pozno)
          • Gość: Mosze Netscape IP: *.red.bezeqint.net 16.03.03, 10:35
            Gość portalu: Mosze napisał(a):

> miriamfirst_ napisała:
            >
            > > Gość portalu: MOsze napisał(a):
            > >
            > > Mysle ze "Danka" jest madra i rozsadna i sama wie
            najlepiej co ma robic.
            > Oproc
            > > z
            > > tego nie wiedzialem co pisala o Zydach...
            > > >
            > > > Pzdr,
            > > >
            > > > P.S.
            > > > Dostalem okropnego wirusa "Klez"... mam tez
            wszystkie nowosci przeciw
            > ko i
            > > nic
            > > > nie pomoglo...tylo mysle ze dobrze
            wyciscilo...Uwazajcie nie zaziebic
            > sie.
            > > ..
            > > >
            > >
            > > To jest dobra żydowska odpowiedz. Mosze, widze, ze
            oboje szabatujemy
            > forumowosmile
            > > Purim blisko, a Ty - nie rozumiem - jestes chory czy
            Twoj komputer? Slicha
            > ,
            > ale
            > >
            > > nie rozumiem. Pozdrawiam Cię
            > >
            > > Miriam
            >
            > To jest wirus komputera..cholera...
            > zniszczyl mnie explorer i inne . Antywirus norton nic
            nie mowil...
            > on tylko wyczyscil ( troche za pozno)

Ten wirus zniszczyl u mnie Explorer (tylko moge teraz
            pracowac przez Netscape) moze ktos ma jaka rade na to...
            • rycho7 zainstaluj ponownie Explorer z CD 17.03.03, 09:12
            • Gość: borsuk Re: Netscape IP: 217.7.62.* 17.03.03, 11:33
              Mosze,
              wirusy dostaja sie najlatwiej przez Outlook Express.
              Dlatego spobuj sobie zainstalowac jakis inny propgram obslugi poczty.
              Bardzo dobra jest Mozilla.
              pozdrawiam
              borsuk
              • Gość: Mosze Netscape... IP: *.red.bezeqint.net 17.03.03, 20:47
    • sceptyk Qrtche, ze tez Wam sie nie znudzi 15.03.03, 13:02
      W te i wewte. I jeszcze raz, i jeszcze... W kolko to samo. Banaly przedstawiane
      jako glebokie formuly filozoficzne. Setki zdan, tysiace wyrazow, dziesiatki
      tysiecy znakow. Rozejrzyjcie sie, moze jaka Marynia jest w poblizu. Wiosna
      idzie...

szczerze zadziwiony
      sc-k
      • Gość: Jasio W koło Macieju ze tez Wam sie nie znudzi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.03.03, 20:53
        Święta prawda co to ma wspólnego z aktualnościami
        A może zrobic oddzielne forum tylko dla Was
    • Gość: Bnadem Re: Prosba do Mosze i innych Zydow na forum IP: *.wszib.krakow.pl 17.03.03, 11:37
      gini napisała:

> antysemityzm wyrzadza Zydom krzywde?Czy ona nie rozumie, ze ludzie otwierajac
      >

Dana chyba musi coś odreagować. Jak dojrzeja, to jej przejdzie.
      • d_nutka Re: Prosba do Mosze i innych Zydow na forum 17.03.03, 12:40
        Gość portalu: Bnadem napisał(a):

> gini napisała:
        >
        > > Mosze czy mozesz Ty wytlumaczyc Dance, ze oskarzajac Polakow bez przerwy o
        >
        > > antysemityzm wyrzadza Zydom krzywde?Czy ona nie rozumie, ze ludzie otwiera
        > jac
        > > jej oskarzycielskie niesprawiedliwe posty , przekladaja niechec z niej na
        > > wszystkich innych?Dokad bedziemy znosic jedna rozhisteryzowana babe i jej
        > > durne oskarzenia?Zrobcie cos z nia.
        > >
        >
        >
        > Dana chyba musi coś odreagować. Jak dojrzeja, to jej przejdzie.

Dana chyba już odreagowała i "spada" z tematu antysemityzmu
        pozdrawiam
        d_nutka odreagowana

co polecam innym też
        • Gość: Bnadem Re: To było niezłe, Nutka IP: *.krakow.pl 18.03.03, 20:26
    • Gość: Krzys52 No Wiesz, Jureek ?! Jak Mogles??!! IP: *.proxy.aol.com 18.03.03, 19:14

> gini napisała:
      >

Aniu, zaskakujesz mnie. Skąd u Ciebie ta nagła troska, żeby nie wyrządzać Zydom
      krzywdy? To trochę tak wygląda jakby Krzys52 zaczął martwić się o image
      Kościoła Katolickiego w Polsce.
      ..
      K.) To ja tyle lat mecze sie by do Ciebie dotrzec a Ty mi w brew??!!
      ..
      A z czego niby ma wynikac moje poczucie misji wobec kk jesli nie z troski o
      image tej zlodziejsko pedofilskiej instytucji???!!! Przeciez ja pragne, i Ty
      zapewne takze, by o Twoim kk mozna bylo wyrazac sie pozytywnie. By
      autoreklamowane autorytety moralne rzeczywiscie byly takimi. By narod nie byl
      wychowywany przez tych lajdakow w klamstwie i korupcji. By... dalszy ciag znasz
      przeciez.
      Czyzbym tylko ja jeden, martwiacy sie, pozostal?
      ..
      Pozdrawiam surprised)
      K.
      ..
      PS....Nawiasem mowiac nie wiem jak to sie stalo, ze przegapilem taki fajny
      watek. I to w dodatku z pogrobowcami, o ktorych sadzilem, ze zakisili sie na
      smierc w jakims zapazdzianym watku prywatnym. A oni jednak nie zakisili sie,
      oni jak jakies Zombi przylezli... sad(
      ..
      Najpierw napisalem ugory ale zaraz po tym stwierdzilem, ze post jest
      niewidoczny, i mozesz niezauwaazyc. surprised)

..
      ..

• Gość: jurek Re: Prosba do Mosze i innych Zydow na forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.03, 23:37
      gini napisała:

> antysemityzm wyrzadza Zydom krzywde?Czy ona nie rozumie, ze ludzie
      otwierajac
      >

watek up
      • Gość: z daleka Re: Prosba do Mosze i innych Zydow na forum IP: *.inter.net.il 20.06.03, 23:57
        Mysle, ze kazdy powinien odpowiadac za siebie, a jego poglady sa jego
        pogladami i nie widze powodu aby innych laczyc z nimi tylko z powodu tego
        samego pochodzenie, koloru skory, czy wspolnego jezyka. Jastem bardzo daleki
        od nazywania np.francuzow antysemitami tylko dlatego ze zdazaja sie tam, nawet
        stosunkowo czesto ekscesy antyzydowskie. Niech kazdy odpowiada za siebie.
        Uogolnienie z regoly prowadza do nieporozumien.
        • Gość: Mosze Ip... IP: *.red.bezeqint.net 21.06.03, 20:24
          Jak juz widzicie to nie ja, ale on dobrze pisze i zgadzam sie...
          Pzdr,
          Mosze
          • Gość: jurek Re: Ip... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.03, 21:49
            tys Mosze dobry zyd, jak sie zdaje. powiedz czy nie lepiej by zydzi mieszkali
            z dala od Polakow, czy nie lepiej bedzie dla jednych i drugich?
            • Gość: z daleka Re: Ip... IP: 80.230.154.* 21.06.03, 22:04
              A jak mieszkamy daleko, np. w Izraelu, to dobrze?
              • Gość: jurek Re: Ip... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.03, 22:07
                to git!
                • Gość: z daleka Re: Ip... IP: 80.230.154.* 21.06.03, 22:14
                  Obawiem sie ,ze narazisz sie propalestynskim fanom.
                  • Gość: jurek Re: Ip... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.03, 22:18
                    Gość portalu: z daleka napisał(a):

> Obawiem sie ,ze narazisz sie propalestynskim fanom.

to problem jak zauwazyles izraelsko-palestynski, ale nie polski. ja nie
                    potrafie sie wypowiedziec dokad ma siegac Izrael a dokad Palestyna, ale
                    uwazam, ze dla Zydow najlepszym mijescem jest Izrael, a dla Palestynczykow
                    Palestyna.
                    • Gość: z daleka Re: Ip... IP: 80.230.154.* 21.06.03, 22:24
                      zgadzam sie z kazdym slowem. Nie zeby to bylo calkiem sluszne,ale praktycznie
                      tak bedzie lepiej.
            • Gość: Mosze tylko Zydzi ... IP: *.red.bezeqint.net 21.06.03, 22:10
              Gość portalu: jurek napisał(a):

> tys Mosze dobry zyd, jak sie zdaje. powiedz czy nie lepiej by zydzi mieszkali
              > z dala od Polakow, czy nie lepiej bedzie dla jednych i drugich?

Przeskadzaja Tobie...dam typowa zydowska odpowiedz "DLACZEGO"...? Mnie nie
              przeskadza nic, to co wlasciwie ty nie mozesz zniesc...?

Moze inne rzeczy tez nie daja Tobie spokoj...
              • Gość: jurek Re: tylko Zydzi ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.03, 22:16
                Gość portalu: Mosze napisał(a):

> Gość portalu: jurek napisał(a):
                >
                > > tys Mosze dobry zyd, jak sie zdaje. powiedz czy nie lepiej by zydzi mieszk
                > ali
                > > z dala od Polakow, czy nie lepiej bedzie dla jednych i drugich?
                >
                > Przeskadzaja Tobie...dam typowa zydowska odpowiedz "DLACZEGO"...? Mnie nie
                > przeskadza nic, to co wlasciwie ty nie mozesz zniesc...?
                >
                > Moze inne rzeczy tez nie daja Tobie spokoj...

chodzi mi o to ze Zydzi a Polacy to zupelnie inne kultury i zwyczaje, tak jak
                ogien i woda. Kazda kultura z osobna jest wspaniala, ale gdy sa osobno, bo
                razem to sie wzajemnie unicestwiaja. No jakos dzialaja na siebie negatywnie.
                Nie lepiej gdy Polacy beda w Polsce a Zydzi w Izraelu? Mozemy ze soba
                handlowac, mozemy sie odwiedzac jako turysci, ale na stale badzmy od siebie z
                daleka. Nie moze tak byc?
                • Gość: snajper Re: tylko Zydzi ... IP: *.acn.waw.pl 21.06.03, 23:14

> chodzi mi o to ze Zydzi a Polacy to zupelnie inne kultury i zwyczaje, tak jak
                  > ogien i woda. Kazda kultura z osobna jest wspaniala, ale gdy sa osobno, bo
                  > razem to sie wzajemnie unicestwiaja. No jakos dzialaja na siebie negatywnie.
                  > Nie lepiej gdy Polacy beda w Polsce a Zydzi w Izraelu? Mozemy ze soba
                  > handlowac, mozemy sie odwiedzac jako turysci, ale na stale badzmy od siebie z
                  > daleka. Nie moze tak byc?

Kultury działają na siebie negatywnie ? Kultury się unicestwiają ? Czy to
                  kultura w Jedwabnem Żydów unicestwiała, czy też może istoty bardziej zwierzętom
                  podobne niż kulturalnym ludziom ?

Snajper.
                  • Gość: jurek Re: tylko Zydzi ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.03, 23:24
                    Gość portalu: snajper napisał(a):

> Gość portalu: jurek napisał(a):
                    >
                    > > chodzi mi o to ze Zydzi a Polacy to zupelnie inne kultury i zwyczaje, tak
                    > jak
                    > > ogien i woda. Kazda kultura z osobna jest wspaniala, ale gdy sa osobno, bo
                    >
                    > > razem to sie wzajemnie unicestwiaja. No jakos dzialaja na siebie negatywni
                    > e.
                    > > Nie lepiej gdy Polacy beda w Polsce a Zydzi w Izraelu? Mozemy ze soba
                    > > handlowac, mozemy sie odwiedzac jako turysci, ale na stale badzmy od siebi
                    > e z
                    > > daleka. Nie moze tak byc?
                    >
                    > Kultury działają na siebie negatywnie ? Kultury się unicestwiają ? Czy to
                    > kultura w Jedwabnem Żydów unicestwiała, czy też może istoty bardziej
                    zwierzętom
                    >
                    > podobne niż kulturalnym ludziom ?
                    >
                    > Snajper.

dokladnie tak! czemu mamy uwazac ze z polaczenia dwoch roznych kultur zawsze
                    powstaje cos wspanialego? to tak jak w chemii, raz dwa pierwiastki polaczone
                    ze soba daja nowy stop, bardzo przydatny w zastosowaniu, a raz daja taki ktory
                    sie nie przydaje do niczego. Powiedzmy sobie szczerze, ze obecnosc Zydow w
                    Polsce to byl niewypal i jedni drugich draznili i draznia w dalszym ciagu. Nie
                    ma co w tej chwili rozstrzygac czyja wina, kto bardziej sie do tego
                    przyczynil. Nalezy wysunac tylko odpowiednie wnioski - Polska, a w szerszym
                    ujeciu cala Europa - to nie jest najlepsze miejsce dla Zydow - ich ojczyzna to
                    Izrael i niech tam po rozwiazaniu kwestii palestynskiej zyja sobie w spokoju.
                    To nie jest zaden antysemityzm, to jest rozsadek.
                    • Gość: snajper Re: tylko Zydzi ... IP: *.acn.waw.pl 21.06.03, 23:51

> dokladnie tak! czemu mamy uwazac ze z polaczenia dwoch roznych kultur zawsze
                      > powstaje cos wspanialego?

A kto mówi o łączeniu kultur ? Każda kultura niech istnieje samodzielnie i
                      niezależnie.

> to tak jak w chemii, raz dwa pierwiastki polaczone
                      > ze soba daja nowy stop, bardzo przydatny w zastosowaniu, a raz daja taki ktory
                      > sie nie przydaje do niczego. Powiedzmy sobie szczerze, ze obecnosc Zydow w
                      > Polsce to byl niewypal i jedni drugich draznili i draznia w dalszym ciagu.

Nie jest to prawda. Ani obecność nie była niewypałem, ani normalnych Polaków
                      nie drażniła i nie drażni. No bo i dlaczego miałaby drażnić ? Czy normalnych
                      Polaków drażni kultura Białorusinów, Ślązaków, Kurpiów, Górali ?

> Nie ma co w tej chwili rozstrzygac czyja wina, kto bardziej sie do tego
                      > przyczynil. Nalezy wysunac tylko odpowiednie wnioski - Polska, a w szerszym
                      > ujeciu cala Europa - to nie jest najlepsze miejsce dla Zydow - ich ojczyzna to
                      > Izrael i niech tam po rozwiazaniu kwestii palestynskiej zyja sobie w spokoju.
                      > To nie jest zaden antysemityzm, to jest rozsadek.

Nie jest to antysemityzm, ale nie jest to także prawda. W Europie mogą
                      spokojnie żyć obok siebie Polacy, Żydzi, Niemcy, Rosjanie i wiele innych
                      narodowości. Zmieścimy się bez problemów.

Snajper.
                      • rycho7 Nie-Zydom wczesniej lub pozniej nie starcza pienie 22.06.03, 11:29

> No bo i dlaczego miałaby drażnić ? Czy normalnych
                        > Polaków drażni kultura Białorusinów, Ślązaków, Kurpiów, Górali ?

Jezeli jak twierdzisz nie draznila to dlaczego rzadza nami nienormalni Polacy?
                        Czy Polacy nie mogoa byc rzadzeni normalnie?

> W Europie mogą
                        > spokojnie żyć obok siebie Polacy, Żydzi, Niemcy, Rosjanie i wiele innych
                        > narodowości. Zmieścimy się bez problemów.

Co do zmieszczenia sie to sie zgadzam. Niestety zazwyczaj Nie-Zydom wczesniej
                        lub pozniej nie starcza pieniedzy i cierpliwosci. Zydzi w praktyce nie chca sie
                        finansowo udzielac we sprawach wspolnych. Pokazuja, ze nie ma dla nich obszaru
                        wspolnego i doznaja odrzucenia. Niestety wszystko kosztuje. Czyzby Zydzi o tym
                        nie wiedzieli?
                    • Gość: Mosze Ja tez tak bym chcial... IP: *.red.bezeqint.net 22.06.03, 19:31
                      Zeby wszyscy Zydzi powrocili do domu...t.z. do Izraela, ale czy ktos mnie slyszy
                      Powiem Tobie dowcip o Zydach (uzywany przez antysemitow...)

Zydzi to jak nawoz naturalny...oni dodaja smak i robia wszystko co pozniej
                      rosnie dobrze...jesli dodasz za duzo to bedzie smierdziec...
                      • Gość: jurek Re: Ja tez tak bym chcial... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.03, 13:24
                        tylko ze jest jeden problem - Izrael jest ciutke za maly zeby zmiescic
                        wszystkich Zydow z calego swiata, a jeszcze jest problem stworzenia panstwa
                        palestynskiego ...
                        • Gość: Mosze Transfer... IP: *.red.bezeqint.net 23.06.03, 13:38
                          To moze wytransferujemy wszystkich Palestynczykow gdzie ich tak lubia i
                          wspomagaja, wtedy to bedzie wiecej miejsca dla Zydkow...
                          • Gość: jurek Re: Transfer... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.03, 13:50
                            Palestynczycy niech siedza sobie w Palestynie, po prostu trzeba wybudowac
                            wiecej nowych domow, zeby pomiescic jednych i drugich. Tylko, ze na razie
                            Izraelczycy raczej burza im te domy zamiast budowac ..sad((
                            • Gość: snajper Re: Transfer... IP: *.malkom.pl / 172.20.40.* 23.06.03, 15:02

> Palestynczycy niech siedza sobie w Palestynie, po prostu trzeba wybudowac
                              > wiecej nowych domow, zeby pomiescic jednych i drugich.

Czy to z braku domów niektórzy Palestyńćzycy się wysadzają w powietrze razem z
                              okolicznymi Żydami ? A może właśnie miejsce robią w domach swoich i żydowskich ?

> Tylko, ze na razie Izraelczycy raczej burza im te domy zamiast budowac ..sad((

Lepiej chyba burzyć domy niż wysadzać się w powietrze mordując przy okazji
                              innych.

Snajper.
                              • rycho7 brunatny kolor faszyzmu 23.06.03, 15:37

> Lepiej chyba burzyć domy niż wysadzać się w powietrze mordując przy okazji
                                > innych.

Snajper juz po raz kolejny nie potrafi sie zatrzymac przed wypowiadaniem
                                pogladow faszystowskich. Czy to zbiorowa cecha wspolczesnych filosemitow? A
                                moze wspolna cecha i Zydow i filosemitow.

Jak znam zycie zainteresowani nabiora wody w usta.

Pozdrawiam
                                • snajper55 Brunatne myśłi Rysia. 23.06.03, 16:06
                                  rycho7 napisał:

> Snajper juz po raz kolejny nie potrafi sie zatrzymac przed wypowiadaniem
                                  > pogladow faszystowskich. Czy to zbiorowa cecha wspolczesnych filosemitow? A
                                  > moze wspolna cecha i Zydow i filosemitow.

To teza, że lepiej zabijać budynki, niż zabijać ludzi jest faszystowska ?
                                  Ciekawe. Gdyby tak było, Hitlerowcy zamiast zabijać Żydów powinni getta burzyć.
                                  Szkoda, że nie wiedzieli jakie zachowania są faszystowskie, może trochę więcej
                                  by Żydów przeżyło (kosztem paru budynków, oczywiście). Brakowało im Ciebie,
                                  Rysiu.

> Jak znam zycie zainteresowani nabiora wody w usta.

A kto jest według Ciebie zainteresowany ? Bezdomni Palestyńczycy, czy
                                  zamordowani Żydzi ? Ci drudzy rzeczywiście raczej się nie odezwą.

Snajper.

• Gość: jurek Re: Brunatne myśłi Rysia. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.03, 18:03
                                    jakby mi ktos zburzyl dom, kto wie moze tez bym zapragnal zemscic sie krwawo?
    • Gość: Perła prośba do gini jest IP: *.zin.lublin.pl 21.06.03, 22:42
      a dlaczego zwracasz się w tej sprawie do Żydów właśnie? Czy sądzisz, że skoro
      Danka Żydem jest, to oni maja na nią wpływ?
      Spiskowa teoria dziejów kłania się u Ciebie gini. Niedobrze jest.

Perła
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka