dachs Re: TuskWars ;))) 19.10.07, 18:41 Doooobre. Zwlaszcza Niesiolowski swietnie trafiony. Odpowiedz Link Zgłoś
patience Re: ale to jeszcze lepsze 19.10.07, 18:53 Hehe a ja bym nawet chciala zobaczyc jak Donaldu Tusku organizuje 2ga Japonie w 4 lata za pomoca okradania szpitali. To by bylo cos Ta walke o immunitety tez chetnie po wyborach tez chetnie obejrze Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: ale to jeszcze lepsze 19.10.07, 19:22 patience napisała: > Hehe a ja bym nawet chciala zobaczyc jak Donaldu Tusku organizuje > 2ga Japonie w 4 lata za pomoca okradania szpitali. Nie zobaczysz. Ani drugiej japonii w cztery lata, ani okradania szpitali. Doskonale wiesz, ze panstwowe szpitale sa nieefektywne, tak jak wszystko co panswtowe i ta swiadomomosc pchala Cie kiedys do demonstrowania we Wroclawiu. Doskonale wiesz, ze prywatyzacja szpitali nie oznacza, ze pacjenci musza sami placic. Dskonale wiesz, ze podobny program oprzekszatlacania szpitali mial Religa, tylko teraz dla potrzeb kampanii wyborczej sie z tego wycofal. Powitalbym z radoscia mozliwosc rozmawiania z Toba, choc kilka centymetrow ponad poziomem dna. > Ta walke o immunitety tez chetnie po wyborach tez chetnie obejrze Obejrzalbym ja nawet chetnie z Toba. Pamietaj, ze kazdy wniosek o uchylenie immunitetu musi sie zaczynac od wiarygodnego sprecyzowania zarzutow. Odpowiedz Link Zgłoś
domix Re: ale to jeszcze lepsze 19.10.07, 21:13 Może i prywatyzacja szpitali nie oznacza, że będziemy sami płacic ( chociaz jak płaci NFZ - to jak powiedział Twój idol Tusk to my własnie płacimy ) ale oznacza, że bedziemy ( za posrednictwem NFZ ) płacic prywatnym właścicielom szpitali. Jak to wygląda w praktyce można sprawdzic na sprywatyzowanych autostradach np. A4 Kraków- Katowice. Prywatny właściciel ( Stalexport ) ma ja w stanie permanentnego rozgrzebania od zawsze od zawsze kasując pełna stawke za przejazd. Od ciężarówek kasuje od Państwa bo to zapewnił mu Kwachu. Dodatkowo zapewnił sobie umoą, że nie nada remontowac dróg alternatywnych- żeby płatnicy na nie nie zwiali. Tak własnie wyglada prywatyzacja sfer, którymi powinno zajmowac sie państwo- gdyz to ono pobiera opłaty za tak opłacane usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 koscielne lub gminne to nie panstwowe? 19.10.07, 21:45 dachs napisał: > panstwowe szpitale sa nieefektywne W Niemczech "prywatne" szpitale to absolutna mniejszosc. Nie wiem o czym piszesz Borsuku. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs a wojt to nie proboszcz 19.10.07, 22:11 rycho7 napisał: > W Niemczech "prywatne" szpitale to absolutna mniejszosc. Wprawdzie nie pisalem o Niemczech, ale doswiadczonemu polemiscie to nie przeszkodzi. Bylem w Niemczech w dwoch szpitalach prytwatnych i byly to szpitale na absolutnie najwyszym poziomie. Placila za to moja kasa, tak samo jak za pobyt w kazdym innym szpitalu. Mnie nie kosztowalo to ani centa (europejskiego) wiecej. > Nie wiem o czym piszesz Borsuku. Ja wiem Rychu, nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: a wojt to nie proboszcz 19.10.07, 22:49 v_2 napisał: > A ile Cię kosztowało? Wszedzie placi sie te sama stawke: 10 Euro za dzien pobytu w szpitalu. Przy czym przy dluzszych pobytach istnieje mozliwosc umozenia. Powtarzam, to dotyczy wszystkich szpitali, tak prywatnych, jak i komunalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
v_2 Re: a wojt to nie proboszcz 19.10.07, 22:54 Ok, dziękuję. Pytam z ciekawości, bo w wakacje moje dziecko ( posiadajace ważne ubezpieczenie ) zostało skasowane za drobną poradę na 100 EUR (awansem niejako ). Po 2 tygodniach przyszedł rachunek z zadaniem zapłacenia 47,40 EUR. Po licznych telefonach okazało się że to szpital ma zwrócic nadwyżkę do 100... Do dzisiaj nie zwrócił mnożąc przeszkody... Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: a wojt to nie proboszcz 19.10.07, 23:03 czasem trzeba energicznie opierniczyc Odpowiedz Link Zgłoś
v_2 Re: a wojt to nie proboszcz 19.10.07, 23:13 Dobrze prawisz. Rozmowy telefoniczne kosztowały kolejne 15 EUR...zapomniałem to napisac. Wysyłalem tez listy, ale znaczków już im nie będę liczył... Odpowiedz Link Zgłoś
dachs i jeszcze jedno 19.10.07, 23:14 W przypadkach rozkliczen miedzynarodowych bywa roznie. Niestety to zalezy od lekarza lub szpitala. W wielu miejscach zadaja zaliczki, ale jak nasza oprzyjaciolka z Polski zachorowala u nas to za dzien pobytu w Szpitalu wystawili jej rachunek 500 Euro do zaplacenia przez kase w Polsce. Nie ma jeszcze jednolitych mechanizwmo rozliczen i stad dute roznice w traktowaniu pacjentow z zagranicy. Odpowiedz Link Zgłoś
i_po_ptokach Re: TuskWars ;))) 19.10.07, 21:29 www.youtube.com/watch?v=rPCgaGKEWec Odpowiedz Link Zgłoś
szach0 ________im gorzej tym lepiej zasada KlD Uw Po 19.10.07, 23:00 __Kiedy Ludzie Dużo Ucierpią Wtedy Pieniędze Odzyskamy __ Prywatne firmye otwierają w największych miastach przychodnie i wykupują państwowe szpitale jednak ich długi często zostawiają samorządom. Jeszcze do ubiegłego roku ich siłę napędową stanowiły abonamenty zdrowotne - w 2004 r. sprzedano ich ok. 500-600 tys. Kupowały je dla swoich pracowników większe przedsiębiorstwa. Eldorado się jednak skończyło. - Od ubiegłego roku wydatki na len cel nie stanowią już kosztów z punktu widzenia przepisów podatkowych. Wyjątkiem są tylko wydatki związane z medycyną pracy. Teraz branża znalazła nowe źródło dochodów. Rośnie znaczenie umów podpisywanych z Narodowym Funduszem Zdrowia i polis zdrowotnych oferowanych za pośrednictwem dziesiątek tysięcy agentów firm ubezpieczeniowych. W ciągu ostatniego roku, licząc do czerwca, zwiększyła się ponad sześciokrotnie. Spółka, do której należy już 16 poradni medycznych, objęła swoją opieką ponad 16.5 tys. ubezpieczonych w PZU Życie, Inter Polska czy Cignie Stu. Powodów do narzekań nie mają też inni gracze na rynku - klientów i placówek szybko przybywa, m.in. szwedzkiemu Medicoverowi, firmie Falck czy Lux Medowi. - Chcemy mieć oddział w każdym dużym mieście, aby ubezpieczyciele mieli gdzie świadczyć usługi dla swoich klientów - mówi Anna Rulkiewicz, członek zarządu Lux Medu. Dzisiaj spółka ma 12 placówek w największych miastach (jeszcze w tym roku planuje otwarcie kolejnych dwóch). Na tym jednak nie koniec inwestycji. - Szpitalnictwo to kierunek, w którym chcemy się rozwijać - zdradza Rulkiewicz. - Obecnie szukamy atrakcyjnych lokalizacji. Skąd firmy medyczne biorą pieniądze na kosztowne inwestycje? - Z tym nie ma większego problemu. Do nas co rusz przychodzą inwestorzy, którzy są gotowi wyłożyć pieniądze w zamian za udziały w spółce - mówi przedstawiciel Lux Medu. Wiele firm medycznych ma wsparcie zagranicznych akcjonariuszy (ze Szwajcarii, z Niemiec, krajów skandynawskich). Niektóre decydują się też na sprzedaż akcji w ofercie publicznej i debiut giełdowy. Tak zrobił m.in. EMC Instytut Medyczny, właściciel trzech szpitali i trzech przychodni. W wakacje bez problemu sprzedał akcje warte ponad 11 mln zł. Pieniądze wyda m.in. na przejęcie od samorządów upadłych lecznic. Obecnie do drugiej już emisji akcji przygotowuje się gdański Swissmed. Gra warta świeczki Przedstawiciele towarzystw ubezpieczeniowych i firm medycznych nie mają wątpliwości: prywatna służba zdrowia to przyszłość. Ogólnopolski Związek Pracodawców Prywatnej Służby Zdrowia szacuje, że krajowy rynek ochrony zdrowia to bagatela 65-70 mld zł. Z tego z prywatnej kieszeni pochodzi prawie jedna trzecia - z roku na rok więcej o 20 proc. - Jest się więc o co bić - mówi jeden z naszych rozmówców. Przedstawiciele Signal Iduny przytaczają badania TNS OBOP. Wynika z nich, że co trzeci Polak wolałoby przeznaczyć część lub całość swojej składki płaconej na powszechne ubezpieczenie zdrowotne - gdyby była taka możliwość na opłacenie prywatnych usług medycznych. 12 proc. Polaków wyraziło zainteresowanie zakupem ubezpieczenia zdrowotnego niezależnie od płacenia obowiązkowej .składki. Optymistyczne są też szacunki Banku Światowego. Przewiduje on, że za pięć lat prywatne ubezpieczenie zdrowotne wykupi 15 proc. polskiego społeczeństwa. - Im dłuższe będą kolejki oczekujących na wizytę u lekarza lub im częściej będą występować inne problemy w publicznym systemie zabezpieczenia zdrowotnego, tym zapotrzebowanie na prywatne usługi medyczne będzie większe - przewiduje Dudzin z Ergo Hestii. Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Co Zyta ciągneła ? ;))) 19.10.07, 23:18 i_po_ptokach napisał: > www.youtube.com/watch?v=rPCgaGKEWec Nieśmiało ciśnie się na usta pytanie co Zyta ciągneła. Moze hasz0 będzie wiedział ? Odpowiedz Link Zgłoś
mistrz_ognia Re: TuskWars ;))) 19.10.07, 23:11 pl.youtube.com/watch?v=ExKWyLATNz0 Odpowiedz Link Zgłoś