qwardian 23.11.07, 14:11 Platforma to po prostu pieczątka Uni Europejskiej i postawa kłaniającego się się w pas urzędnika. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4698588.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patience Po co tak daleko szukasz? 23.11.07, 14:24 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=72413374&a=72415502 Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Po co tak daleko szukasz? 23.11.07, 18:51 Nie słuchałem orędzia, czy expose, ale jeżeli ten debil przeszedł samego siebie i wypowiadał się na temat budowy lokalnych stadionów to kolejny znak, że mamy niemały problem. Dodajmy to wszystko do projektowanych stadionów, których nikt nie potrzebuje, stadion narodowy, który goni nonsens stadionu dziesięciolecia, a w stolicy, w zasadzie solidny stadion tylko Legia potrzebuje. Niech się popukają w głupi łeb. Na mityngi lekkoatletyczne chodzi tylko garstka sympatyków, reszta to piłka nożna. A impreza jednorazowa jaką są mistrzostwa Europy nie może czynić racjonalnym wydatek rzędu miliardów dolarów. Dodajmy do tego snucie planów Tuska pod wpływem chyba środków halucygennych i mamy gotowy nonsens. Kiedy cały świat inwestuje w produkcję energii i szuka alternatywnych źródeł, ten dureń wypowiada publicznie bzdury w celu poprawienia sobie wizerunku dobrego wujka. Dobrego idiotę naród sobie wybrał. Odpowiedz Link Zgłoś
patience On to naprawde zrobil :) 23.11.07, 19:24 nawet dosyc dlugo sie na ten temat wynurzal. Lokalne boiska i podworka sa w gestii samorzadow lokalnych, ktore samodzielnie decyduja o przeznaczeniu swoich budzetow lokalnych. Nawet lokalni dzialacze PO moga mieć wieksze problemy niz rzeczone boisko, np drogi, wodociagi, jakas infrastruktura. Jakis maniak z PO mnie zbluzgal od komunistow za to ze zapytalam o zrodla finansowania. Normy prawne sa takie, ze (szczesliwie dla Polski) budzety samorzadow lokalnych sa zupelnie niezalezne od planow budowlanych czy gigantomanii premiera. Skoro kasy rzadowej PO na to nie przewiduje, to znaczy, ze moga na samorzadach wymusic tego typu dzialalnosc wylacznie za pomoca rozsylania wojska i policji po kraju i przystawiania komisjom budzetowym pistoletu do glowy. Tylko jaki policjant lub wojskowy na to pojdzie? To by sie zakonczylo pukaniem w glowe oraz impiczmnetem ze wzgledow zdrowotnych. Ale oni mysla ze sa liberalami Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k To też jest dobre 23.11.07, 16:55 wpisz.blox.pl/2007/11/Errata.html#ListaKomentarzy Odpowiedz Link Zgłoś
dachs To warte wszystkie pieniadze. :) 23.11.07, 18:54 Patience, Gwardian i Szok martwia sie o kondycje liberalizmu. Czyz to nie jest wielkie zwyciestwa Tuska i to zanim jeszcze rozpoczal pierwszy dzien rzadzenia? )) Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Nie bardzo rozumiem? 23.11.07, 19:12 Czego Ty odemnie chcesz? Ja zawsze powtarzałem, że z PełO to takie liberały jak z koziej dupy trąba. Dali tego wyraz niejednokrotnie w swoich poprzednich mutacjach, utrwalając i pogłębiając bantustanowy socjalizm w III RP. Tylko naiwniacy nabrali się na ten ich "liberalizm", dupokrata to dupokrata, znaczy komuch, tylko teraz przefarbowany z kacapskiego na euro-socjalizm. Na ale nie martw się Borsuk, w 2008 jak już osiągniemy europejskie ceny mleczka, bułeczek, jabłuszek i innych produktów, 5 zeta za litr na benzynie i poziom giełdy sprzed 2 lat, to będziesz mógł śmiało wracać z Niemczech do naszej drugiej Irlandii. Także Borsuk ja się o kondycję liberalizmu nie martwię, bo wiem że w dupokracji go NIGDY nie będzie. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Nie bardzo rozumiem? 23.11.07, 20:01 sz0k napisał: > Na ale nie martw się Borsuk, w 2008 jak już osiągniemy europejskie > ceny mleczka, bułeczek, jabłuszek i innych produktów, 5 zeta za > litr na benzynie i poziom giełdy sprzed 2 lat, to będziesz mógł > śmiało wracać z Niemczech do naszej drugiej Irlandii. Ja wlasnie mam nadzieje ze jak te ceny osiagniecie, to bedzie mnie stac na czestsze odwiedzanie Polski. Bo narazie to taniej mi sie zyje jednak tutaj. > Także Borsuk ja się o kondycję liberalizmu nie martwię, bo wiem że > w dupokracji go NIGDY nie będzie. Rozumiem, uwazasz, ze liberalizm to jest cos co sie wprowadza twarda reka ojca narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Nie bardzo rozumiem? 23.11.07, 20:29 dachs napisał: > sz0k napisał: > > > Na ale nie martw się Borsuk, w 2008 jak już osiągniemy europejskie > > ceny > mleczka, bułeczek, jabłuszek i innych produktów, 5 zeta za > > litr na benzynie i poziom giełdy sprzed 2 lat, to będziesz mógł > > śmiało wracać z Niemczech do naszej drugiej Irlandii. > > Ja wlasnie mam nadzieje ze jak te ceny osiagniecie, to bedzie mnie stac na > czestsze odwiedzanie Polski. Bo narazie to taniej mi sie zyje jednak tutaj. Tylko czy jest to kwestia niemieckich dochodów, czy naprawdę u Was jest tańsza żywność? Wybacz, ale coś mi się nie chce wierzyć. > Rozumiem, uwazasz, ze liberalizm to jest cos co sie wprowadza twarda reka ojca > narodu. Niestety tak. Stefan Kisielewski ujął to pięknie w swoim stylu: "Wziąć za pysk - i wprowadzić liberalizm!". Tak jest np. w Chinach, tak było za generała Pinocheta w Chile. Dupokratyczna masa jest za głupia żeby pojąć, że liberalne rozwiązania na dłuższą metę _znacznie_ bardziej pomogą im i wszystkim następnym pokoleniom. Dupokartyczna masa jest sterowana przez media, przez socjalistyczną gadkę, przez doraźną pomoc, zasiłki, dofinansowania, płace minimalne, itp. socjalistyczne wymysły. Dupokartyczna masa nie rozumie, że zniesienie VAT-u na produkty szkolne i dziecięce jest 10000 razy lepsze niż jednorazowe, kretyńskie becikowe... itd., itp.... Odpowiedz Link Zgłoś
patience Dachs zyje w maszynie czasu :) 23.11.07, 19:12 Moze i wydaje ci sie, ze zyjesz 18 lat temu, gdzie propagandzista pisal co mysli narod i to byla partyjna prawda. Ale uprzejmie informuje, ze to, o co ja sie troszcze, wynika z tego co ja mysle, a nie z tego co ty piszesz o tym, co ja mysle, anachroniczny kotku Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Dachs zyje w maszynie czasu :) 23.11.07, 20:07 patience napisała: > Ale uprzejmie informuje, ze to, o co ja sie troszcze, wynika z tego > co ja mysle, a nie z tego co ty piszesz o tym, co ja mysle, > anachroniczny kotku Gdziez bym tam smial zarzucac Ci brak autonomii intelektualnej. Wrecz przeciwnie. ) Po prostu, po przeczytaniu z pelna sympatia tylu Twoich tekstow, dziwna mi sie wydala ta nagla troska o liberalizm. Z przyjemnoscia przyjmuje wyjasnienie, ze nie chodzi Ci wcale o sama idee, tylko o personalia jej glosicieli. ) Odpowiedz Link Zgłoś
patience Re: Dachs zyje w maszynie czasu :) 23.11.07, 20:09 > Po prostu, po przeczytaniu z pelna sympatia tylu Twoich tekstow, dziwna mi sie > wydala ta nagla troska o liberalizm. Tylko ze ja sie nie troszcze o liberalow. Ich spojnosc swiatopogladowa to nie moj problem Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 psy szczekaja, karawana idzie dalej 24.11.07, 07:53 dachs napisał: > Re: To warte wszystkie pieniadze. > Patience, Gwardian i Szok martwia sie o kondycje liberalizmu. Sadzisz, ze psy byly kiedykolwiek tam gdzie karawana? Skad one moga wiedziec "przeciwko czemu" one szczekaja? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Liberalizm gospodarczy TuskoPlatformy to kłam 23.11.07, 19:29 sz0k 23.11.07, 19:12 Odpowiedz Czego Ty odemnie chcesz? Ja zawsze powtarzałem, że z PełO to takie liberały jak z koziej dupy trąba. Bez urazu, ale to ja pierwszy użyłem takiego dokładnie określenia wobec Borsuka właśnie i dokładnie w tym samym temacie. Nie opatentowałem wprawdzie, ale dostrzegłem kątem oka ten niewinny plagiat. Co do ekonomii jestem radykalnym liberałem w odniesieniu do procesu produkcji, natomiast zdecydowanie lewicowy jeżeli chodzi o jego stosunek własności i pewnych aspektów podziału zysków. To chyba dostatecznie wyjaśnia sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Liberalizm gospodarczy TuskoPlatformy to kłam 23.11.07, 19:56 qwardian napisał: > sz0k 23.11.07, 19:12 Odpowiedz Czego Ty odemnie chcesz? Ja zawsze > powtarzałem, że z PełO to takie liberały jak > z koziej dupy trąba. > > Bez urazu, ale to ja pierwszy użyłem takiego dokładnie określenia > wobec Borsuka właśnie i dokładnie w tym samym temacie. Nie > opatentowałem wprawdzie, ale dostrzegłem kątem oka ten niewinny > plagiat. Bynajmniej nie zamierzony. "Jak z koziej dupy trąba" to dość popularny zwrot. > Co do ekonomii jestem radykalnym liberałem w odniesieniu do procesu > produkcji, natomiast zdecydowanie lewicowy jeżeli chodzi o jego > stosunek własności i pewnych aspektów podziału zysków. To chyba > dostatecznie wyjaśnia sprawę. Trochę to trąci schizofrenią... Odpowiedz Link Zgłoś
patience Re: Liberalizm gospodarczy TuskoPlatformy to kłam 23.11.07, 20:12 > > Co do ekonomii jestem radykalnym liberałem w odniesieniu do procesu > > produkcji, natomiast zdecydowanie lewicowy jeżeli chodzi o jego > > stosunek własności i pewnych aspektów podziału zysków. To chyba > > dostatecznie wyjaśnia sprawę. > > Trochę to trąci schizofrenią... Akurat odwrotnie. Nie jest ortodoksem. Zreszta w USA jest bardzo malo takich ortodoksow, jak w Polsce, ktorym sie wydaje ze sa idealem liberalizmu. Liberal Amartya Sen ktory zdobyl Nobla w dziedzinie ekonomii ma wiecej wspolnego z qwardianem niz maniakami balcerowicza Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Re: Liberalizm gospodarczy TuskoPlatformy to kłam 23.11.07, 20:21 > Akurat odwrotnie. Nie jest ortodoksem. Zreszta w USA jest bardzo > malo takich ortodoksow, jak w Polsce, ktorym sie wydaje ze sa > idealem liberalizmu. Liberal Amartya Sen ktory zdobyl Nobla w > dziedzinie ekonomii ma wiecej wspolnego z qwardianem niz maniakami > balcerowicza Wprowadzając liberalne rozwiązania ekonomiczno-gospodarcze nie może być miejsca na kompromis z socjalizmem. Albo A, albo B. Nie można być trochę martwym. Balcerowicz to taki liberał jak cała PO, czyli żaden. Jest to potwierdzone empirycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
patience Liberalizm a liberalizm 23.11.07, 20:26 Cwiczenia z ekonomii Amartya Sen sa takie, ze nawet w bardzo biednych indiach, w bardzo biednym spoleczenstwie, mozna wprowadzac bankowosc, kredyty, etc. I to jest podstawa stabilnosci i realnego wzrostu spoleczenstwa, a nie koncepcja, ze pierwszy milion trzeba ukrasc (wariant Sawicka). Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k Z całym szacunkiem, ale 23.11.07, 20:39 > Cwiczenia z ekonomii Amartya Sen sa takie, ze nawet w bardzo Poczytałem właśnie trochę o tym gościu na "Idiotopedii" i to krystalicznie czysty komuch jest a nie liberał żaden... Odpowiedz Link Zgłoś
patience Re: Z całym szacunkiem, ale 23.11.07, 20:53 Wychowanek think tanku Reagana. To sie kloci z ideolo Balcerowicza o ekonoomii liberalnej i samym Reaganie, ale to raczej slabosc tejze ideologii. Wytworzonej w III swiecie, nadmieniajac na marginesie Odpowiedz Link Zgłoś
patience Re: Z całym szacunkiem, ale 23.11.07, 20:58 PS. Chodzilo o to, by ideolo dopasowac do realiow. Indie sa skrajnie biednym spoleczenstwem, duzo bardziej biednym niz Polska, ale znalazly swoje zrodla bogactwa wlasnie w systemie bankowym i kredytach a nie zlodziejstwie, jak polskie, pasożytnicze elity. Mechanizmy rynkowe dostosowane do zamoznosci spoleczenstwa, ale rynkowe, a nie sankcjonowanie zlodziejstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
patience Jeszcze jeden PS 23.11.07, 21:06 Indyjscy informatycy oraz ksiegowi zdobywaja rynek amerykanski. Na serio. Majja trudniej niz nasi informatycy i ksiegowi polscy, bo lekcje angielskiego sa relatywnie wieksze niz w Polsce, ale dziala system promujacy mala przedsiebiorczosc a nie zlodziejstwo 1go miliona w postaci pasozytniczych lapowek. Taoria Amartya Sen jest rzeczywiscie rewelacyjna, takze dla Polski. Byloby nam latwiej, bo jako spoleczenstwo jestesmy bogatsi. Tylko glosujemy na promotorow slodziejstwa pierwszego miliona. Qwardian ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Olga Wielka 24.11.07, 08:21 patience napisała: > Majja trudniej niz nasi informatycy i ksiegowi polscy, bo > lekcje angielskiego sa relatywnie wieksze niz w Polsce Mam czesto powazne problemy ze zrozumieniem Twoich "mysli". W Indiach angielski jest nauczany od pierwszej klasy szkoly podstawowej. Wynika to z tego, ze jest jezykiem wspolnym w panstwie, w ktorym funkcjonuja setki jezykow narodowych. Hindusi z swej masie mowia znacznie lapiej po angielsku niz Polacy. Jest to coprawda angielski trudny do zrozumienia ale angielski. > Indyjscy informatycy oraz ksiegowi zdobywaja rynek amerykanski. Porownywalas ilosc obywateli Indii i Polski. Wiesz co to outsourceing? Wiesz o czym dyskutujesz? > Tylko glosujemy na promotorow slodziejstwa pierwszego miliona. My tylko pozostajemy w kregu swej kultury. Zachodniej, chrzescianskiej, lacinskiej, greckiej. Dobrobyt bedzie jak przejdziemy na szamanizm syberyjski? Odlecialas? Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: Liberalizm gospodarczy TuskoPlatformy to kłam 23.11.07, 20:10 qwardian napisał: > Co do ekonomii jestem radykalnym liberałem w odniesieniu do procesu > produkcji, natomiast zdecydowanie lewicowy jeżeli chodzi o jego > stosunek własności i pewnych aspektów podziału zysków. To chyba > dostatecznie wyjaśnia sprawę. Taki system lewicowego podejscia do wlasnosci i liberalnego do procesu produkcji mielismy juz kiedys w Polsce. Narod okreslal to zwiezla formula : "Czy sie stoi, czy sie lezy, dwa tysiace sie nalezy." Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Liberalizm gospodarczy TuskoPlatformy to kłam 23.11.07, 20:42 > Narod okreslal to zwiezla formula : "Czy sie stoi, czy sie lezy, dwa tysiace sie nalezy." Zastanawia jak ten mało wydajny system polegający na rozdzielnictwie, gospodarce planowej i pozbawiony wszelkiej inwencji oraz bodźców ekonomicznych, działający bez pieniądza i kapitału w totalnej izolacji potrafił wyzwolić pewną euforię, a jednocześnie wyzwolić lenistwo i brakoróbstwo na wielką skalę. Ten przykład tylko umacnia mój punkt widzenia. Ja widzę społeczeństwo jako pewną grupę, Ty podchodzisz egoistycznie. I tym się różnimy. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 to zupelnie nie wyjasnia sprawy 24.11.07, 08:11 qwardian napisał: > Co do ekonomii jestem radykalnym liberałem w odniesieniu do procesu > produkcji, natomiast zdecydowanie lewicowy jeżeli chodzi o jego > stosunek własności i pewnych aspektów podziału zysków. To chyba > dostatecznie wyjaśnia sprawę. Czy moglbys jakos rozwinac ta swoja "mysl"! Stalinisci produkcje jak najbardziej wzorowali na zachodzie. Wyszedl im z tego qwardianizm? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: to zupelnie nie wyjasnia sprawy 24.11.07, 15:50 Proces produkcji powinien wyznaczać rynek. Żeby on funkcjonował sprawnie nie ma miejsca na cła, tym bardziej jak te zaporowe obowiązujące w komunie, następnie, wymagany jest swobodny przepływ kapitału i sprawny system monetarny i bankowy. Oczywiście żadne z powyższych nie miało miejsca w tzw. jak to nazywasz qwardianiźmie. Oczywiście powinien być elastyczny rynek pracy, coś czego Tusk nie rozumie, oraz system zabezpieczeń społecznych i edukacja, które są częścią procesu produkcyjnego w sensie gotowości przygotowania kadr do podjęcia pracy. Nie są to żadne rewolucyjne nowinki, tylko zdrowy rozsądek, którego zabrakło w wielu kapitalistycznych i demokratycznych społeczeństwach, tzw. krajów trzeciego świata włącznie z Indiami, które dopiero teraz włączyły swoją gospodarkę w system rynkowy oparty na logicznych przesłankach. Sprawy własności i podziału zysku nie będę teraz podejmował, swoją opinię w tej sprawie wielokrotnie przedstawiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgda26 Też mi nius! Niektórzy to już wiedzieli 23.11.07, 20:07 jakieś 5 lat temu ) Odpowiedz Link Zgłoś