pozarski 14.05.08, 13:47 www.signandsight.com/features/1600.html Juz lece do ksiegarni! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vicky17 Re: Ktos czytal? 14.05.08, 15:44 pozarski napisał: > www.signandsight.com/features/1600.html > Juz lece do ksiegarni! ja tam chyba poczekam,bo dosc niescisle opisuja tu tlumaczenia z polskiego na angielski The left-liberal Gazeta Wyborcza is thrilled at how he "juggles with prejudices" and sees the book as a humorous but at the same time thought-provoking contribution to relaxing the relationship between Germans and Poles. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nie odpowiem 14.05.08, 17:58 na pytanie ale je skomentuje. Niedawno, na wycieczce z rodzina do Kolonii weszlismy do ksiegarni. By troche pobuszowac. I na 3 czy 4 miejscu bestsellerow byla ksiazka Steffena Möllera "Viva Polonia". Bylbym ja kupil ale mialem jeszcze w glowie ksiazke niedostepna po francusku "Gomorra" i ja tez wzielem i teraz mecze. Ale to nie o tym chce pisac. Moim zdaniem najlepszym lekarstwem na bolaczki miedzynarodowe jest humor. I ta nowa ksiazka, jak i ta Möllera, sa jakolkami czegos nowego. Wlasnie ujecia sasiadow troche lzej, sympatyczniej i tak by sie dali lubic. Humor mamy troche inni niz Niemcy, ale i jedni i drudzy go maja. I uwazam, ze bardzo dobrze ze go zaczynaja uzywac. Polenwitze nie uwazam za humor, uwazam za chamstwo i jeszcze Pan Bog pokara Harald Schmidta i innych bucow co go rozpowszechniaja. PF Odpowiedz Link Zgłoś
zupagrzybowa Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 20:27 Czyta się to świetnie! Zachwyca lekkość Stasiukowego pióra, żartobliwy ton, zręczne żonglowanie stereotypami ("ta opowieść jest pełna uprzedzeń"), z całą świadomością prowokacji, jaką owa żonglerka jest podszyta. I jeśli ktoś lubi pogodną, gawędziarską książkę tego autora sprzed dziewięciu lat ("Jak zostałem pisarzem"), a piszący te słowa bardzo ją lubi, to będzie mu dobrze również z "Dojczland". Pewnie trochę lepiej, bo i dowcip Andrzejowi Stasiukowi się wyostrzył, i zręczności warsztatowej przybyło. ================================================ Ci z NRD nie. Zachowują się jak trochę onieśmieleni Słowianie. Widać, że chcieliby bardziej, ale coś ich powstrzymuje. Są rozdarci. Naprawdę głęboko. Jak Rumuni między Paryżem a Konstantynopolem. Jak Polacy też między Paryżem a zdaje się niestety Moskwą. Albo przynajmniej Berlinem a Kijowem. Ale rozdarcie NRD jest na pewno głębsze. Sam jestem rozdarty, więc lubię NRD i te jego wszystkie nazwy: Gützkow, Gribow, Postlow, Pelsin i tak dalej. Słowiańskość, komunizm, trochę gorsza dieta i tańsze kosmetyki to są jednak elementy uczłowieczające. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 20:44 zgadzam się z tym opisem. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 20:59 drf aka sanatorium_psychiatryczne mam takich cytatow na peczki. Co sam mysli o tej ksiazce nie wie, bo jej nie czytal.)) Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 21:15 mówię Ci dobrze sie ją czyta,ale wybór należy do Ciebie.)) a opis jest akurat trafny choć nie swoimi słowami pisany. autor przemierza całe Niemcy głównie pociągami i opisuje swoje obserwacje na temat ludzi i miejsc,w których się znajduje i swój stosunek do tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
pozarski Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 21:20 Dlatego po przeczytaniu niemieckiej recenzji polskiej ksiazki tak sie podniecilem.)) Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 21:24 ksiązka cienka i fajnie napisana raz,dwa ją przeczytasz.)) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Czytaja nawet 14.05.08, 21:37 bufonki? Musi interesujaca ksiazka faktycznie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Czytaja nawet 14.05.08, 21:46 Tak zwane oddanie komplementu. Jakis czas temu obdarzylas nim mnie. Chcialem sprawdzic czy na ciebie tez dziala. Nie rob drugiemu co tobie nie mile. PF Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Czytaja nawet 14.05.08, 21:54 a książka faktycznie ciekawa mówię Ci to jakem bufonka.)) Odpowiedz Link Zgłoś
webaholic Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 21:57 ariadna-enta napisała: > ksiązka cienka > raz,dwa ją przeczytasz.)) Czy to było jedyne kryterium, które zdecydowało o wyborze lektury? Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 21:58 wehablic czytałeś co pisałam o książce nie? to wypad. Odpowiedz Link Zgłoś
webaholic Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 22:03 ariadna-enta napisała: > wehablic czytałeś co pisałam o książce > nie? > to wypad. wypad to jakis żargon środowiskowy czy gwara ludowa? Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 22:05 jezu wehabolic chccesz być oryginalny i dowcipny,a jesteś cienki Odpowiedz Link Zgłoś
webaholic Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 22:07 ariadna-enta napisała: > jezu wehabolic > chccesz być oryginalny i dowcipny,a jesteś cienki jak ta ksiazka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 22:13 przeczytaj,a potem mów. Odpowiedz Link Zgłoś
webaholic Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 22:15 oczywiście przeczytam, a potem wyrażę opinie ale.. ariadna-enta napisała: > ksiązka cienka Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Dojczland_Andrzej Stasiuk* 14.05.08, 22:21 cienka jest i owszem mało ma stron.)) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Nie odpowiem 14.05.08, 20:41 ty peef, nie dajesz sie lubiec nikak.... nie nadajesz sie na sasiada... Odpowiedz Link Zgłoś