Dodaj do ulubionych

"Ostatnia szansa" Szymona W. z Jerozolimy!

14.09.03, 11:54
Wczoraj w "Informacjach" w TV Polsat usłyszałem informację, że wybitny Żyd
Szymon Wiesental ogłosił akcję "Ostatnia szansa".
Otóż jest to tzw. ostatni "dzwonek" dla ludzi, którzy cosik wiedzą
o przypadkach gdzie jakiś Polak donosił do hitlerowców, iż dany człowiek to
Żyd ukrywający się. Ostatnia szansa, bo ludzie, czyli ci, którzy donosili
umierają i trzeba ich ukarać. Za taką wiadomość każdy kto doniesie do
organizacji Szymona W. dostaje 10 tys. dolarów!!!
Wypowiadał się również ambasador Izraela niejaki Szewach W.
Na pytanie, czy to jest w porządku, że wyznacza się teraz za takie coś nagrody
w postaci 10 tys. dolarów, pan Szwach powiedział:" a, co to te marne
dziesięć tysięce dolarów, skoro ja słyszę o milionach nagrody polskiej
policji za wskazanie bandyty?".
Nie wiem, czy mnie się to śniło może? W żadnych innych wiadomościach tego
nie słyszałe.
Może ktosik coś o tym słyszał? Pytam z ciekawości, bo myślałem, że do takiego
czegoś pewni ludzie się nie zniżą, ale widać...
hej!
wypowiadał się w tej sprawie prof.Kieres, który stwierdził, że w tej "akcji"
IPN udziału nie weźmie.
Obserwuj wątek
    • monopol Bykku 14.09.03, 12:44
      Nie wiem Bykku, nie znalazłem nigdzie info o tym, żeby Wiesenthal mówił coś
      takiego. Może to kaczka dziennikarska, a może i nie... Szymon ma już 95 latek -
      wszystko jest możliwe w jego wieku.
      Nie mają Żydzi moralnego prawa, aby ogłaszać podobne akcje, im jednak wydaje
      się niekiedy, że mogą sobie pozwolić na wszystko.
    • Gość: AdamM A ja IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.03, 12:52
      w starą spiewkę uderzę: Uczmy się od Zydów, jak pilnować swoich interesow i jak
      dbac o swoich. Łącznie z pomszczeniem ich, gdy trzeba.

Pozdrawiam bykku

AdamM
      • Gość: wqrwiony2 [...] IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.09.03, 13:21
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • bykk Re: do Monopola, Adaśka i Liska:) 14.09.03, 14:30
          Witam.
          Monopol, niestety, to nie jest kaczkasmile! Też myślałem, że się przesłyszałem,
          ale najpierw o tym usłyszałem wczoraj w TV Polsat o 15:45, a potem szerzej
          o 18:30! Wypowiadali się Kieres, Szewach Weiss, prof.Krzemiński.
          Zresztę, Lisek dogrzebał się teżsmile)!
          Adaśko, może i jest się czegoś uczyć od nich, ale myślę, że akurat w tym temacie
          chyba nie. Jak chcą szukać niech szukają, ale proponować forsę? Wiesz ile
          może być niesłusznych oskarżeń? A 10 "tysience" to jednak kupa forsy!
          Lisku, ja wiem, że tak jest, ale z tym "spokojnym spaniem" szmalcowników,
          to w świetle tego, co wczoraj mówili, to nie tak. Właśnie Szymonowi(a właściwie
          komuś kto tym steruje) chodzi o to, żeby pokazać jacy to Polacy byli wrednymi!
          pozdrawiam serdecznie
          hej!
          mnie chodzi tylko, czemu ma ta "akcja" służyć?
          • Gość: AdamM Drogi bykku, IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.03, 14:53
            Ta akcja, jak wiele w przeszlosci, ma sluzyc oslabieniu Polski. Odsylam do
            lektury:

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_030913/plus_minus_a_10.html
            • snajper55 Re: Drogi bykku, 14.09.03, 19:39
              Gość portalu: AdamM napisał(a):

> Ta akcja, jak wiele w przeszlosci, ma sluzyc oslabieniu Polski.

Bo, jak wiadomo AdamowiM, Polska szmalcownikami stoi. Ukaranie szmalcowników,
              to osłabienie Polski (według AdamaM).

Snajper.
          • Gość: Lisek Re: do Monopola, Adaśka i Liska:) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.03, 15:11
            bykk napisał:

> Jak chcą szukać niech szukają, ale proponować forsę? Wiesz ile
            > może być niesłusznych oskarżeń? A 10 "tysience" to jednak kupa forsy!

Swieta racja, Bykku.

> Lisku, ja wiem, że tak jest, ale z tym "spokojnym spaniem" szmalcowników,
            > to w świetle tego, co wczoraj mówili, to nie tak.

Nie wiem, co mowili (moze po prostu glupio mowili?), ale wiem, co na ten temat
            mowi prawo. Samo denuncjowanie czy szantazowanie ukrywajacych sie Zydow nie
            jest obecnie scigane, a zatem nikt do odpowiedzialnosci karnej za to nie moze
            byc pociagniety.

> komuś kto tym steruje) chodzi o to, żeby pokazać jacy to Polacy byli wrednymi!

Nie sadze, ze by akurat o to chodzilo, bo przeciez ta akcja dotyczy nie tylko
            Polski, ale rowniez Rumunii, a takze Litwy, Lotwy i Estonii (na ten temat
            dalsze szczegoly na podanej stronie www - nie chce mi sie cytowac). A wiec
            niezaleznie od tego, ze cala akcja wydaje mi sie idiotyzmem - nie mozna
            twierdzic, ze jest wymierzona w Polske i Polakow. Nie przesadzajmy.

Swoja droga Litwa, Lotwa, Estonia czy Rumunia (a takze np. Wegry) to jednak
            troche "inna jakosc" jezeli chodzi o te sprawy. Tam, w przeciwienstwie do
            Polski, istnialy regularne kolaboracyjne formacje i organizacje,
            wspoluczestniczace w Holocauscie (Zelazna Gwardia, Strzalokrzyzowcy, estonskie
            i lotewskie formacje SS itd.)

Hej!
            L.
          • monopol Do Bykka, który Szymona wyśledził 14.09.03, 15:30
            Skoro już wiem, że sprawa jest prawdziwa a nie wyssana z palca przez
            dziennikarzy, to zaczynam się wkurzać.

Zamierzają polować na Polaków, płacić nagrody pieniężne? Przesadzili i to
            zdrowo. Okazuje się, że Polacy obok Niemców byli najbardziej zbrodniczym
            narodem - taką politykę przynajmniej prowadzą Izraelczycy. Nie mają prawa w ten
            sposób nas oceniać. Najpierw powinni przyjrzeć się sobie - tylko ten kto jest
            bez winy, niech rzuca kamieniem. Ponadto jeśli już chcą dochodzić
            sprawiedliwości i poszukiwać w naszym narodzie tych, którzy rzeczywiście
            zawinili, to nie wolno im tego robić w ten sposób. Wyznaczanie nagród za
            schwytanie "brzydkiego Polaka" jest moim skromnym zdaniem, delikatnie mówiąc,
            nie na miejscu.

Cała akcja ma służyć chyba pogorszeniu stosunków między Polską a Izraelem. Komu
            na tym zależy właściwie? I po co?
            • bykk Re:do Monopola:) 14.09.03, 15:43
              Monopol, właśni i mnie to zdziwiło, co to znaczy ostatnia szansa i po co?
              pozdrawiam(oczywizda przy okazji drugie M.smile)
              hej!
      • wojcd Re: A ja 14.09.03, 22:37
        Gość portalu: AdamM napisał(a):

w starą spiewkę uderzę: Uczmy się od Zydów, jak pilnować
        swoich interesow i jak dbac o swoich. Łącznie z
        pomszczeniem ich, gdy trzeba.
        --------------------------------------------------------
        Tu jest pewien klopot. Interesy i pomszczenie odbywaja
        sie w dwu roznych kanonach etycznych. Zastosowanie pomsty
        wg nie-naszego kanonu doprowadziloby w Europie do
        sytuacji takiej jak na Bliskim Wschodzie.

Wojciech
    • lisekrudy Re: 'Ostatnia szansa' Szymona W. --> Bykk 14.09.03, 13:01
      bykk napisał:

> Wczoraj w "Informacjach" w TV Polsat usłyszałem informację, że wybitny Żyd
      > Szymon Wiesental ogłosił akcję "Ostatnia szansa".
      > Otóż jest to tzw. ostatni "dzwonek" dla ludzi, którzy cosik wiedzą
      > o przypadkach gdzie jakiś Polak donosił do hitlerowców, iż dany człowiek to
      > Żyd ukrywający się. Ostatnia szansa, bo ludzie, czyli ci, którzy donosili
      > umierają i trzeba ich ukarać. Za taką wiadomość każdy kto doniesie do
      > organizacji Szymona W. dostaje 10 tys. dolarów!!!
      > Wypowiadał się również ambasador Izraela niejaki Szewach W.
      > Na pytanie, czy to jest w porządku, że wyznacza się teraz za takie coś nagrody
      > w postaci 10 tys. dolarów, pan Szwach powiedział:" a, co to te marne
      > dziesięć tysięce dolarów, skoro ja słyszę o milionach nagrody polskiej
      > policji za wskazanie bandyty?".
      > Nie wiem, czy mnie się to śniło może? W żadnych innych wiadomościach tego
      > nie słyszałe.
      > Może ktosik coś o tym słyszał? Pytam z ciekawości, bo myślałem, że do takiego
      > czegoś pewni ludzie się nie zniżą, ale widać...
      > hej!
      > wypowiadał się w tej sprawie prof.Kieres, który stwierdził, że w tej "akcji"
      > IPN udziału nie weźmie.

Hej Bykku,

Zaintrygowalo mnie, to co napisales, wiec troche pogrzebalem. Rzeczywiscie jest
      cos na rzeczy, choc cala akcja (majaca dotyczych Polski i Rumunii) wydaje mi
      sie dziwaczna i niedorzeczna. Gdybym nie znalazl potwierdzenia tej informacji
      na oficjalnej stronie www Centrum Wiesenthala, myslalbym, ze to prima aprilis.

W kazdym razie, z ponizszej informacji, wynika, ze akcja mialaby dotyczyc "Nazi
      war criminals".
      www.wiesenthal.com/social/press/pr_print.cfm?ItemId=8177
      Co do kwesti donosicieli (tzw. szmalcownikow), to stan prawny w Polsce jest
      nastepujacy. Zbrodnie wojenne z okresu 2 wojny swiatowej sa scigane na
      podstawie dekretu z 31 sierpnia 1944 "o wymiarze kary dla faszystowsko-
      hitlerowskich zbrodniarzy winnych zabojstw i znecania sie nad ludnoscia cywilna
      ijencami i oraz dla zdrajcow Narodu Polskiego".

Zasadnicze przepisy karne tego dekretu dotycza: udzialu w zabojstwach (art. 1
      par. 1), denuncjacji lub ujecia oso przesladowanych (art. 1 par. 2), "dzialania
      w inny sposob" na szkode ofiar (art. 2), wymuszania szantazem swiadczen od osob
      przesladowanych (art. 3), udzial w organizacji przestepczej powolanej lub
      uznanej przez wladze panstwa niemieckiego (art. 4 - dotyczy m.in. NSDAP, SS,
      Gestapo, SD).

Jednakze na podstawie ustawy o amnestii w 1956 roku nie wszczyna sie postepowan
      z dekretu sierpniowego, z wyjatkiem zbrodni z art. 1 par. 1. Tak wiec od niemal
      pol wieku donoszenie Niemcom (na Zydow lub kogokolwiek innego), czynna
      kolaboracja i inne przestepstwa nie sa w Polsce scigane ani karalne. Nadal
      scigane (i nie ulegajace przedawnieniu) jest "branie udzialu w zabojstwach".
      Szmalcownicy (jesli jeszcze jacys zyja) moga wiec sprac spokojnie, mordercy -
      nie.

Ale do tego nie jest potrzebna jakas hucpiarska akcja "ostatniej szansy", ktora
      wydaje mi sie niedzwiedzia przysluga czyniona dialogowi polsko-zydowskiemu.

Pozdrawiam,
      Lisek
      • Gość: EUROMIR HUCPA PRZECIW SZMALCOWNIKOM IP: *.telia.com 14.09.03, 15:33
        Szanowni Panowie : Bykku i Lisku,

dziwi mnie nieco wasze stanowisko. Nie popieram go w zaden sposob.

Wydaje mi sie oczywistym, ze szukanie nawet po wielu latach osob, ktore w
        czasie okupacji wydawaly swoich wspolobywateli wladzom okupacyjnym na prawie
        pewna smierc - jest dzialaniem slusznym. Szmalcownictwo nawet jesli nie jest
        dzis scigane przez prawo, powinno byc chocby moralnie napietnowane. Gdybysmy my
        Polacy mieli na ten temat inne zdanie - co uprawomocnialo by moralnosc naszych
        zadan wydania przez Izrael Salomona Morela i innych ewentualnie przebywajacych
        tam mordecow ubeckich ?

Martwi mnie wasza podwojna moralnosc wobec prob napietnowania osob, ktore z
        pewnoscia (w moich np. oczach) na to sobie zasluzyly. Nawet jesli to Polacy.

Nie rozumiem na jakiej zasadzie widzicie szymonowa dzialalnosc jako wymierzona
        w Polske. Jesli to hucpA, to wymierzona w szmalcownikow.

Pozdrawiam was :

Euromir
        • Gość: Wqrwiony2 [...] IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.09.03, 15:56
          • snajper55 Tak samo jak Polska. 14.09.03, 19:42
            Gość portalu: Wqrwiony2 napisał(a):

> okresu stalinowskiego? bo to tez zydzi!
            > Nie rozumiecie, naiwniacy, ze ta przekleta eugenicznie rasa nie uznaje prawa
            > do istnienia nikogo poza nimi samymi?!?
            > Poczytajcie sobie Stary Testament!

Podobnie Polska nie ma prawa wydać żadnego przestępcy, który ma polskie
            obywatelstwo.
            Poczytajcie sobie Konstytucję RP !

Snajper.
            • jean-baptiste Czy Morel miał izraelskie obywatelstwo 16.09.03, 10:02
              jak mordował ludzi? Tak pytam. Retorycznie.
              • Gość: prawda Re: Czy Morel miał izraelskie obywatelstwo IP: *.chello.pl / *.chello.pl 16.09.03, 12:09
                to dobre pytanie
                ciekwe czy ten snajper
                o tym wie
                pzdr
              • snajper55 Istotne jest jedynie to, czy miał obywatelstwo... 16.09.03, 19:54
                ... izraelskie w momencie wystąpienia Polski o ekstradycję.

Snajper.
        • bykk Re: do Euromira 14.09.03, 17:41
          Euromir, w czym Ty widzisz u mnie podwójną moralność? Napisałem co usłyszałem,
          napisałem co myślę i tyle. Masz inne zdanie? Twoje prawo. Mi jedynie chodzi
          po co ta "akcja", czemu to ma służyć? Ścigać, proszę, po co ta reklama, apele,
          pieniądze? Bez sensu, a raczej może i z sensem? Zależy z której strony na to
          spojrzeć. Zawinił? Ścigać, złapać, ukarać jeśli jest na to prawo.
          pozdrawiam
          hej!
          • lron Do Bykka 14.09.03, 17:52
            bykk napisał:

> Euromir, w czym Ty widzisz u mnie podwójną moralność?
            > Napisałem co usłyszałem, napisałem co myślę i tyle.
            Masz > inne zdanie? Twoje prawo. Mi jedynie chodzi po co ta
            > "akcja", czemu to ma służyć? Ścigać, proszę, po co ta
            > reklama, apele, pieniądze?

To są właśnie elementy ścigania zbrodniarzy. Nie
            słyszałeś o nagrodach za schwytanie "dead or alive"?
            Przyjęte stanowisko, pt.: "Ścigać, proszę, po co ta
            reklama, apele, pieniądze?" świadczy nie tylko o
            podwójnej moralności, ale i o cynizmie.
            • bykk Re: Do Iron-a 14.09.03, 18:04
              Iron, zbyt żelazny jesteśsmile. Jaki cynizm? O czym Ty? Niech ścigają, jasne, że
              "szmalcowniki" byli złem. Wnet 60 lat będzie od zakończenia wojny, nie było
              czasu(i forsy, jak pisze Frustrat) do tej pory? Nie opowiadaj, że nie rozumiesz
              o co w tej "akcji" chodzi. Myślisz, że to Szymon W. to wymyślił?
              pozdrawiam
              hej!
            • Gość: Wqrwiony2 [...] IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.09.03, 18:04
        • Gość: Lisek Re: HUCPA PRZECIW SZMALCOWNIKOM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.03, 19:24

Szanowny Panie Euromirze,

Przyznam, ze dziwi mnie Panskie zdziwienie. Obawiam sie, ze nazbyt pozpiesznie
          przeczytal Pan to co napisalem, gdyz polemizuje Pan z tezami nie wygloszonymi
          przeze mnie.

> Nie rozumiem na jakiej zasadzie widzicie szymonowa dzialalnosc jako
          > wymierzona w Polske.

Twierdze cos przeciwnego. Napisalem wyraznie, ze akcji Centrum Wiesenthala nie
          nalezy postrzegac jako wymierzonej w Polsce i Polakow.

> Szmalcownictwo nawet jesli nie jest dzis scigane przez prawo,
          > powinno byc chocby moralnie napietnowane.

Chyba nie podejrzewa Pan z mojej strony pochwaly szmalcownictwa? Oczywiscie, ze
          zgadzam sie zacytowanym wyzej Panskim zdaniem. Zjawisko szmalcownictwa nalezy
          nie tylko potepiac, ale takze i badac metodami historycznymi. Nie jest jednak
          obojetne, ze w sensie prawnokarnym nie podlega ono sciganiu. Mysle, ze nie
          docenil Pan waznego aspektu tego zagadnienia.

Problem pojawia sie bowiem, gdy przechodzimy dzis do 'pietnowania' konkretnych
          osob. Problem lezy bowiem w przyjetej metodzie - wyznaczaniu pienieznej nagrody
          za denuncjacje bylych denuncjatorow. Bykk trafnie moim zdaniem zwrocil uwage na
          problem ewentualnych falszywych oskarzen. Skoro bowiem zbrodnia szmalcownicwa
          nie podlega obecnie sciganiu, to nie ma mozliwosci zweryfikowania zarzutow
          wobec danej osoby w toku postepowania karnego. Nie ma wiec szansy dowiedzenia
          winy "napietnowanej" osoby ani oczyszczenia jej z zarzutu przed niezawislym
          sadem. Na tym wlasnie polega problem i niebezpieczenstwo tego pomyslu.

Zabolal mnie sformulowany przez Pana pod moim adresem zarzut podwojnej
          moralnosci. Jestem tez przekonany, ze jest on krzywdzacy dla Bykka. Mam
          nadzieje, ze po chwili refleksji wycofa sie Pan z tych slow.

Pozostaje z powazaniem,
          Lisek
          • Gość: EUROMIR HUCPA PRZECIW SZMALCOWNIKOM - DO P.LISKA IP: *.telia.com 14.09.03, 20:59
            Szanowny Panie Lisku,

odpowiadalem (czego robic nie powinienem) NIECHLUJNIE i hurtem. Stad tez
            odebral Pan, iz przypisuje Mu poglady, ktorych Pan oczywiscie nie wyrazil.
            - Przepraszam Pana.

W prowadzonej tu dyskusji najzywiej zareagowalem przeciw dwu zarzutom.
            Pierwszym z nich jest zalozenie, iz Zydom (Izraelowi) nie wolno domagac sie
            napietnowania (ukarania?) zyjacych jeszcze szmalcownikow.
            Jestem przeciwnego zdania. Przyznam - co prawda - iz Panskie uwagi :

"Problem lezy bowiem w przyjetej metodzie - wyznaczaniu pienieznej nagrody
            za denuncjacje bylych denuncjatorow. Bykk trafnie moim zdaniem zwrocil uwage na
            problem ewentualnych falszywych oskarzen. Skoro bowiem zbrodnia szmalcownicwa
            nie podlega obecnie sciganiu, to nie ma mozliwosci zweryfikowania zarzutow
            wobec danej osoby w toku postepowania karnego. Nie ma wiec szansy dowiedzenia
            winy "napietnowanej" osoby ani oczyszczenia jej z zarzutu przed niezawislym
            sadem. Na tym wlasnie polega problem i niebezpieczenstwo tego pomyslu."

...sa w duzym stopniu uzasadnione i nie pozbawione sensu. Uwazam jednak, iz
            moje stanowisko (choc b.pryncypialne) jest sluszne i godne obrony, chocby przez
            wzglad na zawsze istniejaca potrzebe konsekwentnego artykulowania spolecznej
            niezgody na dzialania, ktore powszechnie (i od zawsze) uwaza sie za podle i
            obrzydliwe moralnie.

Druga istotna kwestia jest wreszcie sprawa oceny dzialan Centrum Wiezenthala za
            hucpe wymierzona w polskie interesy.
            Moje stanowisko podtrzymuje. Sadze otoz ich hucp prawdziwych, rzeczywistych
            jest tyle, iz nie ma potrzeby dokladac do nich wyimaginowanych.

Jeszcze raz przepraszam Pana szczerze za to, iz napisalem moj post w sposob,
            ktory odebral Pan jako obrazliwy.

Pozdrawiam serdecznie :

Euromir
          • sen.dzia.li Re - HUCPA PRZECIW SZMALCOWNIKOM 15.09.03, 12:42
            > Problem pojawia sie bowiem, gdy przechodzimy dzis do 'pietnowania'
            konkretnych
            > osob. Problem lezy bowiem w przyjetej metodzie - wyznaczaniu pienieznej
            nagrody
            >
            > za denuncjacje bylych denuncjatorow. Bykk trafnie moim zdaniem zwrocil uwage
            na
            >
            > problem ewentualnych falszywych oskarzen. Skoro bowiem zbrodnia szmalcownicwa
            > nie podlega obecnie sciganiu, to nie ma mozliwosci zweryfikowania zarzutow
            > wobec danej osoby w toku postepowania karnego. Nie ma wiec szansy dowiedzenia
            > winy "napietnowanej" osoby ani oczyszczenia jej z zarzutu przed niezawislym
            > sadem. Na tym wlasnie polega problem i niebezpieczenstwo tego pomyslu.
            > [...]
            > Lisek

Równie niezawisłe jak wydziały zajmujące się sprawami karnymi są inne wydziały
            sądów. Osoba niesłusznie oskarżona ma możliwości wniesienia sprawy o
            pomówienie, zniesławienie, żądania wysokiego odszkodowania za to. Dysponuje
            przeto niezawisłym narzędziem oczyszczenia swojego imienia, ukarania fałszywie
            pomawiającego i materialnego zrekompensowania sobie całej sytuacji.
            Niedoskonałym narzędziem? Postępowanie karne też jest niedoskonałe. Świat jest
            niedoskonały.

li
            • bykk Re:do Wojciecha-cd:) 15.09.03, 13:27
              Wojtek, nie wiesz czasem czy wrócił już "nasz" docentsmile ze "...szynk-tonu"?
              Ciekaw jestem co tam ustalił, hehehe!
              pozdrawiam
              hej!
              • wojcd Re:do Wojciecha-cd:) 15.09.03, 17:05
                Wojtek, nie wiesz czasem czy wrócił już "nasz" docentsmile
                ze "...szynk-tonu"?
                Ciekaw jestem co tam ustalił, hehehe!
                pozdrawiam
                hej!
                ------------------------------------------------
                Radioaktywny bedzie chyba negocjowal wysokosc wyplaty w
                srebrnikach. Gosc ma fajne dialektyczne POMYSLY.
                A zdania jak zwykle są podzielone,
                niczym dupa,
                po połowiesmile!
                A to co najciekawsze to miedzy polowkami.

Pozdrawiam Wojciech
    • Gość: mefet Popieram IP: *.visp.energis.pl 14.09.03, 16:27
      Popieram napiętnowanie bydlaków wysyłających ludzi na śmierć.
    • pan_pndzelek A cio boisz się? 14.09.03, 16:37
      A co boisz się, że ci dziadziusia ktoś podpierdoli za to co w wojnę robił?
      Bandytów trzeba ścigać i tępić do końca życia, każda maetoda łącznie z
      opłacaniem informatorów jest dobra.

Trudno ci to kurwa zrozumieć? No chyba że istotnie masz rodzinny powód, by
      mordę rozdzierać...
      • monopol Porąbało Cię Pyndzel? 14.09.03, 16:45
        Niech Żydzi posprzątają we własnym ogródku po pierwsze. A po drugie niech
        przyhamują trochę z tą kasą za złapanie Polaka. Jest to wątpliwe etycznie i
        może prowadzić do nadużyć.

Twój atak na Bykka był przejawem chamstwa. Nie dziwi jednak nic.
        • pan_pndzelek Porąbało Cię Monopol? 14.09.03, 16:50
          monopol napisał:
          > Jest to wątpliwe etycznie [...]

Metody ścigania bandytów muszą być przede wszystkim SKUTECZNE... I tyle...
        • lron Re: Porąbało Cię Pyndzel? 14.09.03, 17:47
          monopol napisał:

> Niech Żydzi posprzątają we własnym ogródku po pierwsze.
          A > po drugie niech przyhamują trochę z tą kasą za złapanie
          > Polaka.

Monopol, Euromir ma całkowitą rację. Kasa jest za
          złapanie zbrodniarza-szmalcownika, a to jakiej był nacji
          nie ma znaczenia. Nie dostrzegasz tego?
          • Gość: Wqrwiony2 [...] IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.09.03, 18:05
          • monopol Do Irona 14.09.03, 18:21
            lron napisał:

> Monopol, Euromir ma całkowitą rację. Kasa jest za
            > złapanie zbrodniarza-szmalcownika, a to jakiej był nacji
            > nie ma znaczenia. Nie dostrzegasz tego?

Minęło ponad pięćdziesiąt lat i teraz raptem Izraelczykom zachciało się
            sprawiedliwości? Dlaczego nie wcześniej? Dlaczego dopiero w tej chwili, gdy od
            klku lat podgrzewa się antypolskie nastroje wśród Żydów? A jeśli już, jeśli już
            chcą ścigać szmalcowników, bo wcześniej nie mieli takich możliwości, to czy
            naprawdę trzeba uciekać się do takiej metody jak wypłacanie nagród? Czy w
            odwecie powinniśmy wyznaczyć nagrody za Żydów, którzy w okresie stalinowskim
            pracowali w UB? Przecież to paranoja.

Nigdy nie miałem nic przeciwko Żydom, chociaż od członków mojej rodziny, którzy
            przeżyli wojnę, okupację sowiecką na wschodzie, a potem czasy wczesnego
            komunizmu, słyszałem złe rzeczy o tej nacji. Nie rozumiałem uprzedzeń wobec
            Żydów, brzydziłem się antysemityzmem. Poglądów swoich nie zmieniłem. Zauważam
            jednak wśród Żydów wyraźną niechęć wobec naszego narodu, niechęć która nie
            wiadomo właściwie dlaczego przybiera w ostatnich latach na sile. Nie rozumiem
            tej postawy i nie zgadzam się z nią.
            • bykk Re: Do Wojciecha-cd:) 14.09.03, 18:27
              Wojtek, właśnie tak samo myślę jak i Ty. Dlatego zadałem pytaniea po co i
              dlaczego, komu na tym zależy?
              pozdrawiam
              hej!
              • wojcd Re: Do Wojciecha-cd:) 14.09.03, 18:35
                bykk napisał:

> Wojtek, właśnie tak samo myślę jak i Ty. Dlatego
                zadałem pytaniea po co i
                > dlaczego, komu na tym zależy?
                > pozdrawiam
                > hej!
                ------------------------------------------------------
                To jest ogloszenie wlasnej SILY. Co z tym dalej bedzie,
                to zobaczymy. Bedzie to ZAPEWNE malo ciekawe. Moze chodzi
                o wolna reke z Palestynczykami?

Pozdrawiam Wojciech
              • snajper55 Re: Do Bykka -cd:) 14.09.03, 19:48
                bykk napisał:

> Wojtek, właśnie tak samo myślę jak i Ty. Dlatego zadałem pytaniea po co i
                > dlaczego,

Aby napiętnować zbrodniarzy.

> komu na tym zależy?

Uczciwym ludziom.

> pozdrawiam
                > hej!

Wzajemnie

Snajper.
            • wojcd Re: Do Irona 14.09.03, 18:28
              monopol napisał:
              Zauważam jednak wśród Żydów wyraźną niechęć wobec naszego
              narodu, niechęć która nie wiadomo właściwie dlaczego
              przybiera w ostatnich latach na sile. Nie rozumiem tej
              postawy i nie zgadzam się z nią.
              Widzisz Monopolu,
              chrzescijanskie poczucie winy ktos z zewnatrz postrzega
              jako slabosc. Tu jest klucz.

Wojciech
              • snajper55 Re: Do Irona 14.09.03, 19:50
                wojcd napisał:

> Widzisz Monopolu,
                > chrzescijanskie poczucie winy ktos z zewnatrz postrzega
                > jako slabosc. Tu jest klucz.

Soro jest poczucie winy, to może i wina by się znalazła. I może to w tej winie
                lepiej szukać przyczyn.

Pozdrawiam

Snajper.
            • Gość: EUROMIR DO RAK WLASNYCH PANA MONOPOLA IP: *.telia.com 14.09.03, 19:02
              Szanowny Panie Monopolu,

w b.wielu miejscach zgadzam sie z ocenami zawartymi w Panskim liscie.
              Tym niemniej, kiedy pisze Pan :

"Minęło ponad pięćdziesiąt lat i teraz raptem Izraelczykom zachciało się
              sprawiedliwości? Dlaczego nie wcześniej?"

...reaguje niezgoda na to twierdzenie. Bez watpienia kazdy - rowniez Pan - po
              blizszym zastanowieniu sie, przyzna, iz po zakonczeniu IIWS zawsze praktycznie
              istniala tzw. "ochota" izraelska do ukarania, czy napietnowania zbrodniarzy
              wojennych. Tedy stwierdzenie :

"Dlaczego dopiero w tej chwili, gdy od klku lat podgrzewa się antypolskie
              nastroje wśród Żydów?"

...nie jest twierdzeniem prawdziwym, gdyz nie jest twierdzeniem opartym na
              obiektywnych faktach.

Pisze Pan dalej:

"A jeśli już, jeśli już chcą ścigać szmalcowników, bo wcześniej nie mieli
              takich możliwości, to czy naprawdę trzeba uciekać się do takiej metody jak
              wypłacanie nagród?"

Ja nie widze nic zlego w fakcie pienieznego nagradzania osob skladajacych
              relacje opisujace kryminalne, obrzydliwe moralnie praktyki szmalcownikow.
              Nie widze rowniez zadnych przeszkod, abysmy sami nie zaczeli praktykowac tej
              racjonalizujacej proces zdobywania potrzebnych informacji metody. Wiem, iz
              wielu ubowskich, nieukaranych zbrodniarzy pochodzenia zydowskiego mieszka dzis
              bezpiecznie w krajach Europy Zachodniej, w USA, w Izraelu. Jest to grupa co
              najmniej kilkudziesiecio osobowa. Ci ludzie maja na rekach krew, czesto
              mordowali lub torturowali osobiscie swoje ofiary. Niektorzy - jak Pan
              Szwedowicz, brat Adama Michnika, czy prokurator Wolinska z Londynu - mogliby
              zostac ukarani wyrokami wiezienia, gdyby dostali sie dzis w rece polskich wladz.
              Nie widze zadnych powodow, aby awansem rezygnowac z mozliwosci ich ukarania
              tylko dlatego, ze mieszkaja w obcym kraju.
              Mysle, iz podobnie rezonuja Zydzi w Izraelu. Popieram ich myslenie. Maja racje.
              Zbrodnie popelnione przez polskich szmalcownikow ulegly przedawnieniu wg
              polskiego prawa. Nie znaczy to jednak, iz nie sa godne chociazby napietnowania.

Powtarzam jeszcze raz - uwazam, iz sprawa ta nie ma nic wspolnego z
              antypolskimi hucpami typu Jedwabne (oszukancza proba rewizji historii),
              propagandowymi akcjami "polskie obozy smierci" itp.
              Mysle, iz stosunkowo latwo odroznic jest nam Polakom, glownie dzieki naszemu
              wojennemu doswiadczeniu - ziarno od plew. Szczegolnie, gdy do oceny uzywamy nie
              tylko serca, ale faktow, logiki i sumienia.

Pozdrawiam Pana :

Euromir

• cs137 Rozumiem powód Twojej frustracji, Byniu, ale... 14.09.03, 17:20
      ...nic się nie bój. Nie polecę na Ciebie donieść, chociaż to i owo na Twój
      temat wiem, haha! $10000 to za mało, zeby mi się chciało tyłek ruszyć.
      • Gość: Frustrat Re: Rozumiem powód Twojej frustracji, Byniu, ale. IP: *.icpnet.pl 14.09.03, 17:47
        Panie Cs
        Frustracja frustracją, jednak przez tyle lat nie można było wyskorobać 10tys.
        dolarów na nagrodę, a chwilę po hucpie jedwabieńskiej, "polskich obozach
        śmierci" te 10 tys. się znajduje !! Trudno sądzić , ze nie chodzi tu o nic
        innego jak o efekt osiągany rozpowszechnianiem "polskich obozów śmierci" !
        To takie swojskie odwracanie kota ogonem !
      • Gość: Wqrwiony2 [...] IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.09.03, 18:06
        • Gość: Johann A ty jesteś antysemicka świnia IP: *.cytanet.com.cy 14.09.03, 18:31
          A ty jesteś antysemicka świnia, tępa brudna urodzona z takich samych rodziców -
          brudnych zaświnionych błotem chamów.
          • Gość: Wqrwiony2 [...] IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.09.03, 19:00
            • Gość: Johann TĘPA BRUDNA ŚWINIA JESTEŚ IP: *.cytanet.com.cy 14.09.03, 19:08
              TĘPA BRUDNA ŚWINIA JESTEŚ i tyle, synu kurwy i złodzieja.
              • muzg.komuszy niektorzy mowia, ze to Titus_Flavius 14.09.03, 20:19
                nie wierze.
                ten jest antysemita, ale mial troche kultury.
                wqurviony, to popluczyny po Flaviusie.
    • wojcd pielegnacja zemsty? 14.09.03, 18:07
      Gdyby tak wytrwale pielegnowaly zemste Polska i kraje
      sasiadnie, to dzis mielbysmy pieklo.

Wojciech
      • bykk Re: do Monopola, Ceeśka, Wojtka 14.09.03, 18:13
        Monopol, nie znasz "pyndzla"?smile Daj pokój, jutro wytrzeźwieje.
        Ceesiek, niestety nie masz nic na mniesmile)! Nie umiałem wtedy jeszcze mówić,
        więc sam wieszsmile)!
        pozdrawiam
        hej!
      • snajper55 Re: pielegnacja zemsty? 14.09.03, 19:53
        wojcd napisał:

> Gdyby tak wytrwale pielegnowaly zemste Polska i kraje
        > sasiadnie, to dzis mielbysmy pieklo.

A co, może nie pielęgnujemy ???

Pozdrawiam

Snajper.
    • Gość: Mosze Wyglada ze cos nie rozumiesz.... IP: *.red.bezeqint.net 14.09.03, 18:41
      ...przeczytaj jeszcze jeden raz ten link:

www.wiesenthal.com/social/press/pr_print.cfm?ItemId=8177
      Ja rozumie ze jest ostatnia szansza zlapac mordercow i karac ich. Gdzie pisze
      zeby wydawac Polakow ... moze to twoja paranoja?
      • Gość: Krzemien Wiesenthal wyda Morela IP: *.ipt.aol.com 14.09.03, 19:59
        Szymon Wiesenthal wyda Prokuraturze Wojewodzkiej w Katowicach zydowskiego zbrodniarza
        Salomona Morela winnego zbrodni przeciwko ludzkosci, ktory byl komendantem obozu smierci
        Oswiecim III (Swietochlowice), oraz Potulice i byl naczelnikiem wiezienia w Katowicach.

Zydowski autor John Sack opisal zbrodnie kliki zydowskiej na Polakach i Slazakach w ksiazce
        "Oko za oko". Polonia i prasa polonijna domagala sie ekstradycji Morela z Tel-Avivu od lat.

Wiesenthal, bawiacy obecnie w Tel-Avivie, bedzie eskortowal ekipe Interpolu, ktory przwiezie
        starego Morela specjalnym samolotem do Katowic.

Do Katowic przybeda posilki policji do stlumienia ewentualnych demonstracji antyzydowskich.

W symbolicznym gescie Simon Wiesenthal osobiscie przekaze Morela Prokuratorowi
        Wojewodzkiemu.

Po zakonczeniu przewodu sadowego, Morel przeslany bedzie do Dortmundu, gdzie bedzie
        odpowiadal za mordy na Polakach, obywateli niemieckich zamieszkalych na Slasku.

Po wyroku w Dortmundzie Morela czeka ekstradycja do Amsterdamu w celu przedstawienia mu
        zarzutu o zamordowanie obywatela holenderskiego, ktory z koncem wojny znalazl sie
        przypadkiem w Katowicach i tam zostal porwany przez Chaima Studniberga, jednego z
        hajdukow obozowych Oswiecim III.

• snajper55 Izrael, podobnie jak Polska nie ma prawa ... 14.09.03, 20:04
          ... wydawać swoich obywateli państwom żądającym ich ekstradycji.

Snajper.
        • Gość: Mosze Dlaczego Polska nie zada wydawania... IP: *.red.bezeqint.net 14.09.03, 20:11
          ...Moze juz dawno zniknal...skad taka pewnosc ze jest tutaj...?
          podaj jego adres to sprawdze...
          • Gość: Krzemien Morel jeszcze nie zdechl. Jest w Tel-Avivie. IP: *.ipt.aol.com 14.09.03, 20:19
            Owczesny Minister Sprawiedliwosci Kubicki wydal list gonczy Interpolu o sciganie Morela juz w
            1996 roku. Ale dopiero teraz Wiesenthal wzial sprawe w swoje rece, zeby popchnac roszczenia
            Zydow o $ 288 mld. od Polski.
        • Gość: Krzemien Akt oskarzenia p-ko Morelowi IP: *.ipt.aol.com 14.09.03, 20:13
          Akt oskarzenia bedzie zawieral zarzuty przedstawione przez Prokuratora Wojewodzkiego:

"PROKURATURA WOJEWODZKA
          w Katowicach

Sygn. akt V Ds 67/95/S

Wydzial Sledczy tutejszej Prokuratury kontynuuje sledztwo w sprawie zbrodni popelnionych w
          Obozie Pracy w Swietochlowicach-Zgodzie [administracyjnie nalezacego do obozu
          koncentracyjnego w Oswiecimiu] w roku 1945. Sledztwo to zostalo zarejestrowane pod sygn. V
          Ds 67/05/s.

Sledztwo to zostalo wszczete w dniu 10 lipca 1992 roku przez Okregowa Komisje Badania
          Zbrodni Przeciwko Narodowi Polskiemu w Katowicach. W jego toku zebrano obszerny material
          dowodowy - przesluchano bowiem wszystkich ustalonych swiadkow majacych istotne
          informacje w sprawie, jak rowniez material dokumentacyjny i faktograficzny - potwierdzono
          zgon 1538 osob zmarlych we wspomnianym Obozie.

Postanowieniem z dnia 16 maja 1995 roku Komisja wydala postanowienie o przekazaniu sprawy
          do dalszego prowadzenia tut. Prokuraturze Wojewodzkiej, poniewaz, w jej ocenie, zaistnialy
          przeslanki do przedstawienia owczesnemu Komendantowi Obozu Salomonowi Morelowi zarzutu
          zbrodi przeciwko ludzkosci.

Ustalono bowiem, ze w okresie drugiej wojny swiatowej, na terenie miasta Swietochlowice
          istniala filia obozu koncentracyjnego w Osiwecimiu, ktorej wiezniowie zatrudnieni byli miedzy
          innymi w miejscowych Zakladach Urzadzen Technicznych "Zgoda".

Bezposrednio po wyzwoleniu Slaska spod okupacji hitlerowskiej, co mialo miejsce w okresie
          drugiej i trzeciej dekady stycznia 1945 roku, owczesne wladze polskie reaktywowaly oboz i
          zaczely osadzac w nim ludnosc miejscowa, a w szczegolnosci Niemcow oraz tych obywateli
          polskich, ktorzy w czasie wojny zglosili swa przynaleznosc do narodowosci niemieckiej,
          podpisujac stosowne deklaracje, tzw. "Volkslisty". Nadto w obozie umieszcano wszystkie osoby
          podejrzane, mniej lub bardziej zasadnie, o wrogi stosunek do owczesnej rzeczywistosci.
          Bezwzgledna przyczyna umieszczenia w obozie bylo domniemanie, oparte niekiedy na
          przypuszczeniach lub donosach innych osob o przynaleznosci podejrzanego do partii, badz innej
          organizacji faszystowskiej, w tym do orgamizacji mlodziezowych, takich jak "HJ"
          ("Hitlerjugend") lub "BDM" ("Bund Deutscher Maedel").

Decyzja o otrzymaniu i osadzeniu w obozie zalezala od swobodnego uznania funkcjunariuszy
          sluzby bezpieczenstwa (UB) lub powstajacych w tym czasie organow Milicji Obywatelskiej. Nie
          byla ona poparta zadnymi formalnymi orzeczeniami organow sadowo-prokuratorskich.

W wyniku tej dzialalnosci organow bezpieczenstwa w obozie w Swietochlowicach zwanym
          Swietochlowice-Zgoda, znalazlo sie - przyjmujac szacunkowo z uwagi na brak scislej ewidencji
          - okolo 3000-3500 osob, z czego na skutek roznych przyczyn zmarlo co najmniej okolo 1600
          osob.

Oboz istnial od okolo polowy lutego do konca listopada 1945 roku, czyli okolo dziesieciu
          miesiecy. Przez caly okres istnienia obozu jego komendantem byl Salomon Morel.

Oboz Swietochlowicki skladal sie z 7 barakow drewnianych podmurowanych, oraz jednego
          budynku murowanego, w ktorym miescila sie komenda obozu. Kazdy barak byl przedzielony na
          pol, tworzac dwie orgromne sale. W kazdej z nich znajdowalo sie 21 trzypietrowych pryczy
          drewnianych. Jak zgodnie zeznaja wszyscy przesluchani swiadkowie, na jednej pryczy
          umieszczano 3 wiezniow. Fakt ten pozwala na orientacyjne wylicznie ilosci wiezniow, ktora
          mogla jednorazowo przebywac w obozie.

Ilosc ta wyraza sie liczba 2000-2500 osob.

Caly oboz otoczony byl podwojnym pasmem drutu kolczastego bedacego pod napieciem
          elektrycznym. Zabezpieczenie z drutu pozostalo jeszcze z czasow hitlerowskich, o czym
          swiadczyly nie zlikwidowane tabliczki z napisem w jezyku niemieckim "Uwaga! Wysokie
          napiecie" i znakiem trupiej czaszki.

Jednoosobowe kierownictwo calego obozu spoczywalo na osobie komendanta Salomona Morela,
          ktory odpowiedzialny byl za istniejace w obozie warunki, a w szczegolnosci za los wiezniow.

Jak ustalono na podstawie przeprowadzonych dowodow z zeznan przesluchanych swiadkow, w
          obozie istnialy ekstremalnie zle warunki i to pod kazdym wzgledem, zarowno
          bytowo-socjalnym, jak i higieniczno-sanitarnym; nadto czlonkowie zalogi obozu, na czele z
          komendantem, dopuszczali sie licznych przypadkow znecania sie nad wiezniami, polegajacy
          glownie na biciu oraz przesladowaniu innymi sposobami, ktore opisali w swych zeznaniach
          poszczegolni swiadkowie. Przede wszystkim w obozie panowal glod, gdyz calodziennym
          wyzywieniem byla czarna kawa zbozowa oraz okolo 125 gramow chleba, wydawane rano i
          wieczorem, natomiast obiad stanowila zupa z burakow pastewnych, zwana, ze wzgledu na swa
          konsystencje, wodzianka.

Warunki sanitorno-bytowe byly fatalne, bowiem wiezniowie spali po trzech na jednej pryczy,
          bez siennikow i kocy, we wlasnych ubraniach, w ktorych zostali doprowadzeni do obozu. Zle
          warunki bytowe oraz sanitarne spowodowaly wybuch olbrzymiej epidemii tyfusu plamistego
          oraz brzusznego, a takze czerwonki, zwanej dyzenteria. Epidemia tych chorob nasilila sie od
          czerwca 1945 roku i trwala w zasadzie do konca istnienia obozu, choc w koncowym okresie jej
          nasilenie malalo. Dopuszczenie do wybuchu epidemii, a nastepnie niezapobieganie
          rozprzestrzenianiu sie tyfusu, chociazby przez odwszawienie wiezniow, brak warunkow do
          izolacji, a takze brak podstawowych warunkow sanitarnych oraz wlasciwej opieki medycznej,
          przy panujacej w obozie ciasnocie (trzy osoby na jednej pryczy), powodowaly blyskawiczny i
          niepohamowany rozwoj epidemii, co doprowadzilo do masowych zgonow, ktorych ilosc
          dochodzila w okresie nasilenia epidemii do 20-30 przypadkow dziennie.

Zwloki zmarlych wywozono z terenu obozu na furmance przykrytej plandeka o grzebano na
          kilku okolicznych cmentarzach, glownie na terenie tzw. starego cmentarza w Swietochlowicach,
          w mogilach zbiorowych, nie oznakowanych. Nagie zwloki ukladano warstwami, posypujac je
          wapnem, zas groby rownano z powierzchnia ziemi. Czynnosci zwiazane z wywozeniem i
          grzebaniem zmarlych wykonywali wiezniowie, z ktorych kilku wspomina o tym w swych
          zeznaniach.

Doprowadzenie do wyzej opisanego stanu rzeczy, ktory byl przyczyna smierci w obozie co
          najmniej okolo 1600 osob, obciaza komendanta obozu Salomona Morela, niezaleznie od
          odpowiedzialnosci za indywidualne przypadki znecania sie nad wiezniami.

Wszystkie opisane okolicznosci wynikaja z zeznan przesluchanych w toku dotychczasowego
          sledztwa oraz zebranych w sprawie materialow dokumentacyjnych.

PROKURATOR WOJEWODZKI

Piotr Gojny

Prokurator Prokuratury Apelacyjnej

• cs137 BYNIO SŁABO ZNA ANGIELSKI I STĄD CAŁA... 14.09.03, 20:11
      ...afera. Jak sie przeczyta ogłoszenie, które podrzucił Mosze, to od razu
      widać. Bynio w swoim poście, otwierającym watek, zupełnie inaczej to
      przedstawił. Dezinformacja zapewne nie była celowa, ale należy unikac takich
      numerów w przyszłości.

Proponuję urządzić zbiórke, by posłać Bynia na przyśpieszony kurs
      angielskiego. Ja deklaruję na ten cel $20 (albo nawet 20 Euro, bo mi tyle
      właśnie pozostało z wojaży po Europie). Wzywam innych do dołączenia się!

A Wp. Frustrat z Poznania nic, tylko furt o przydatkach do kociej d... gada.
      Chiba ma on obsesję na punkcie kociej d... . Ja rozumiem, można miec obsesję
      na punkcie d... , wielu całkiem zacnych facetów takową ma. Na punkcie
      damskiej. Ale, zeby mieć na punkcie kociej d...? Zoofilia jakaś? Egtzotyczna
      do tego, bo jak, za przeproszeniem z kotem? Nie za mały to zwierzak aby? Widac
      w Poznaniu dziwne rzeczy ludzie potrafią robić.

Z powazaniem, Cees
      • snajper55 Re: BYNIO SŁABO ZNA ANGIELSKI I STĄD CAŁA... 14.09.03, 21:13
        cs137 napisała:

> ...afera. Jak sie przeczyta ogłoszenie, które podrzucił Mosze, to od razu
        > widać. Bynio w swoim poście, otwierającym watek, zupełnie inaczej to
        > przedstawił. Dezinformacja zapewne nie była celowa,

Haha, jakby Józio napisał.

> ale należy unikac takich numerów w przyszłości.
        >
        > Proponuję urządzić zbiórke, by posłać Bynia na przyśpieszony kurs
        > angielskiego. Ja deklaruję na ten cel $20 (albo nawet 20 Euro, bo mi tyle
        > właśnie pozostało z wojaży po Europie). Wzywam innych do dołączenia się!
        >
        > A Wp. Frustrat z Poznania nic, tylko furt o przydatkach do kociej d... gada.
        > Chiba ma on obsesję na punkcie kociej d... . Ja rozumiem, można miec obsesję
        > na punkcie d... , wielu całkiem zacnych facetów takową ma. Na punkcie
        > damskiej. Ale, zeby mieć na punkcie kociej d...? Zoofilia jakaś? Egtzotyczna
        > do tego, bo jak, za przeproszeniem z kotem? Nie za mały to zwierzak aby?

Dla kogo za mały, dla tego za mały. Dla frustrata akurat. wink))

> Widac w Poznaniu dziwne rzeczy ludzie potrafią robić.

To nie sprawa Poznania. Nie obrażaj poznaniaków. Wszędzie się może trafić
        zoofil z malutkim...

> Z powazaniem, Cees

Wzajemnie smile)

Snajper.
        • bykk Re: do Ceeśka 14.09.03, 21:43
          Ceesiek, powiem Ci na ucho (tylko nie rozgaduj na F.!), ja wogóle nie znam
          j.angielskiego! Wystarvzy mi polski, aby zrozumieć, to co gadał Szewach W.,
          prof. Kieres i prof. Krzemiński. Oni gadali po polsku, wię na buca mi do tego
          znajomość angielskiego? Link? Wiesz, ja już tu paręsmile dni jestem na F. i wiem
          co i gdzie można znaleźć. To, że ktosik pisze cosik na swoich stronach, to jego
          sprawa. Ja oglądam i słucham bezpośrednich wiadomości, to dla mnie ważniejsze
          od wszystkich linków.
          Wiesz, nie każdy może być docentem, czy też profesorem. W jednym domu dwoje,
          to tłoksmile! Ja nie tłumaczyłem linka, który wcześniej podał Lisek, a który
          powtórzył Mosze! Nie zauważyłeś tego docencie Ceesiek?
          Rozumiem, widać Ty jeno kumasz dobrze po angielsku, no ale to już Twój problem.
          Jeszcze raz Ci powtórzę dużymi literami(rozumiem, wzrok nie ten) NIE TŁUMACZYŁEM
          TEGO ZE STRONY WISENTALA!!! Opieram się tylko i wyłącznie na wypowiedziach
          ludzi, a nie na treści zawartej na stronie SZ.W.!!!
          Kumasz profesor?
          Myślisz, że możesz nam zaimponować składką 20$? Wiesz co, myślałem, że Ci
          rzadziej ta wiedza "fizyka" uderza do głowy, ale widać urlop miałeś zbyt krótki.
          pozdrawiam mimo
          hej!
          • snajper55 Re: do Bykka 14.09.03, 22:07
            bykk napisał:

> Opieram się tylko i wyłącznie na wypowiedziach ludzi, a nie na treści zawartej
            > na stronie SZ.W.!!!
            > Kumasz profesor?

To na drugi raz opieraj się na wypowiedziach osób, którym można ufać. Bo
            inaczej znów bedziesz nieprawdziwe pogłoski rozpowszechniać. A potem bedziesz
            się rozbrajająco tłumaczył - bo ja nie znam angielskiego i nie wiem co tam na
            tych stronach wypisywali. Jak się nie wie, to się nie mówi.

Pozdrawiam

Snajper.
            • Gość: Mosze Dziwne... IP: *.red.bezeqint.net 14.09.03, 22:33
              Jesli doprawdy nie zna jezyk, to jest mozliwe...to dlaczego podaje co pisze
              odwrotnie....
              Ja nie znam sie na ludzky rozum, jak on pracuje, ale mozna tez bylo pisac,
              nie od razu oskarzac Wisenthala..bloto juz rzucone a kto wyczysci...

To tez przypomina dowcip co chodzil po Rosyjskiej rewolucii...
              Jeden Zyd ucieka, drugi pyta sie: Dlaczego uciekaz, odpowiada pierwszy:
              slyszalem ze odcinaja jedno jadro od tego ktory ma 3.
              Ale ty masz dwa to dlaczego uciekaz, pierwszy odpowiada: "Ja wiem, ale czy oni
              wiedza, oni najpierw odcinaja i pozniej licza..."
              • wojcd Re: Dziwne... 14.09.03, 22:40
                Gość portalu: Mosze napisał(a):

> Jesli doprawdy nie zna jezyk, to jest mozliwe...to
                dlaczego podaje co pisze
                > odwrotnie....
                > Ja nie znam sie na ludzky rozum, jak on pracuje, ale
                mozna tez bylo pisac,
                > nie od razu oskarzac Wisenthala..bloto juz rzucone a
                kto wyczysci...
                Bykk mowi o tym co mowi czlowiek reprezentujacy wasze
                panstwo - ambasador Izraela.

Wojciech
              • pollak Re: Dziwne... 14.09.03, 22:40
                Gość portalu: Mosze napisał(a):

> Jesli doprawdy nie zna jezyk, to jest mozliwe...to dlaczego podaje co pisze
                > odwrotnie....

Przeczytaj jego post.
            • pollak Snajper 14.09.03, 22:39
              snajper55 napisał:

> To na drugi raz opieraj się na wypowiedziach osób, którym można ufać. Bo
              > inaczej znów bedziesz nieprawdziwe pogłoski rozpowszechniać. A potem bedziesz
              > się rozbrajająco tłumaczył - bo ja nie znam angielskiego i nie wiem co tam na
              > tych stronach wypisywali. Jak się nie wie, to się nie mówi.

Przecież on oparł sie na informacji podanej w postępowych, politycznie
              poprawnych mediach. Nie cytował żadnego oszołomskiego radyja. Więc nie masz
              powodu się czepiać. Napisał że podali to na tym, hm, siódemka nazywa go zdaje
              się 'pejsatem'. wink

Czy mam wziąć ten przypadek jako kolejny przykład rzetelności postempowych
              mediów? smile
              • snajper55 Re: Pollak 14.09.03, 22:44
                pollak napisał:

> Przecież on oparł sie na informacji podanej w postępowych, politycznie
                > poprawnych mediach. Nie cytował żadnego oszołomskiego radyja. Więc nie masz
                > powodu się czepiać. Napisał że podali to na tym, hm, siódemka nazywa go zdaje
                > się 'pejsatem'. wink
                >
                > Czy mam wziąć ten przypadek jako kolejny przykład rzetelności postempowych
                > mediów? smile

Ja do informacji podawanych przez Bykka zawsze podchodziłem z przymrużeniem
                oka. Jak widać miałem rację. Podobnie podchodzę do tego co Bykk pisze o
                źródłach swoich rewelacji. Sądzę, że sa to tak samo prawdziwe informacje jak i
                cała reszta bykkowych sensacji. To co i gdzie Bykk usłyszał, a co dodał od
                siebie, to jedynie Bóg wszechmogący raczy wiedzieć.

Pozdrawiam

Snajper.
                • pollak Re: Pollak 14.09.03, 22:57
                  snajper55 napisał:

> Ja do informacji podawanych przez Bykka zawsze podchodziłem z przymrużeniem
                  > oka. Jak widać miałem rację. Podobnie podchodzę do tego co Bykk pisze o
                  > źródłach swoich rewelacji. Sądzę, że sa to tak samo prawdziwe informacje jak i
                  > cała reszta bykkowych sensacji. To co i gdzie Bykk usłyszał, a co dodał od
                  > siebie, to jedynie Bóg wszechmogący raczy wiedzieć.

Przeczytaj jeszcze raz post Bykka. Usłyszał coś na 'pejsacie' (wybacz,
                  ale rozbraja mnie określenie siódemkiwink) i ZAPYTAŁ się czy ktoś jeszcze
                  to słyszał i czy się przypadkiem nie przesłyszał. Nie napisał 'rzydy to
                  czy tamto', przytoczy z pamięci te fakty które zapamiętał. Nie wiem
                  dlaczego na niego naskakujecie.

pzdr
                • bykk Re: do Snajpera 14.09.03, 23:11
                  Snajper, czy Ty jesteś taki tępy, czy też udajesz? Nie wmawiaj forumowiczom
                  cosi o "przymrużeniu" oka! Było info w TV Polsat! Nie rozumiesz po polsku?
                  Zwróć się z zapytaniem do Polsatu! Nie dupcyj mi i innym o "przymrużeniu".
                  Słyszałem, widziałem i nie pierdol, bo siemsmile wkurwiam. Czego "bronek" bronisz?
                  Nawet nie znałem linka do tej Twojej strony, więc o co? Stuknij się w łepetynę!
                  Myślisz, że ja mam cosik przeciw poszukiwaniom zbrodniarzy? Myśl w końcu, bo
                  ludzie pomyślą, żeś deko "pochylony"! Znasz mnie na F. dość długo, więc nie
                  udawaj, że ja coś zmyślam! Tym mi ubliżasz, nigdy się nie angażowałem na F. w
                  sprawach wiadomych, ale mnie po prostu pewne wypowiedzi wkurwiły i chciałem się
                  dowiedzieć jak to jest. Takiś stary, a takiś... nie kończę, bo Cię długo znam.
                  Może zostanę następnym "antysemitą"? Weź na luz i myśl deko Snajperze!!!
                  hej!
                  Mosze nie zrozumiał i też wali od ściany do ściany, czy wam można powiedzieć coś
                  przeciwnego niż sami głosicie?
                  spocznij!
      • pollak Cees 14.09.03, 22:29
        cs137 napisała:

> ...afera. Jak sie przeczyta ogłoszenie, które podrzucił Mosze, to od razu
        > widać. Bynio w swoim poście, otwierającym watek, zupełnie inaczej to
        > przedstawił. Dezinformacja zapewne nie była celowa, ale należy unikac takich
        > numerów w przyszłości.
        >
        > Proponuję urządzić zbiórke, by posłać Bynia na przyśpieszony kurs
        > angielskiego. Ja deklaruję na ten cel $20 (albo nawet 20 Euro, bo mi tyle
        > właśnie pozostało z wojaży po Europie). Wzywam innych do dołączenia się!

A że się tak zapytam (skoro już się czepiamy nawzajem i szpile sobie wbijamy),
        jak u Ciebie z językiem polskim, Ceesie?

No to spróbuj jeszcze raz przeczytać post Bykka i go zrozumieć. Wiesz, jak dalej
        będzie coś niejasne, to gwarantuję zebrać ludzi na forum i jakoś specjalnie go
        dla Ciebie przetłumaczyć. Za darmochę. Może się uda...

A tak pomijając kwestię języka, to post Mosze z linkiem ukazał się już po poście
        Bykka. To tak jakbyś nie zauważył.

załączam oczywiście pozdrowienia smile
        • Gość: cs137 Re: Cees IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 23:07
          Pollaku, zacytuje mojego idola, Francz Fischera i powiem:

"Pollaku, ja ma na Toba jedną wielką przewagę w tej dyskussji: mianowicie, ja
          tego początkowego postu Bykka, który otwiera ten wątek, w ogóle nie czytalem!"

Pozdrowienia, Cees
          • wojcd Re: Cees 14.09.03, 23:09
            Gość portalu: cs137 napisał(a):

> Pollaku, zacytuje mojego idola, Francz Fischera i powiem:
            >
            > "Pollaku, ja ma na Toba jedną wielką przewagę w tej
            dyskussji: mianowicie, ja
            > tego początkowego postu Bykka, który otwiera ten wątek,
            w ogóle nie czytalem!"
            ---------------------------------------------------------
            No to o czym piszesz nie znajac kontekstu?????
            • Gość: cs137 Re: Cees IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 23:27
              O czym ja piszę, to nie wiem. Ale wiem, o czym Ty napisałeś przed chwila: o
              poczuciu humoru niejakiego wojcd.
              • wojcd czy ktos wie co autor mial na mysli????? /nt 14.09.03, 23:31
                • pollak nie wiem, ale sądzę że to jakiś wesołek (może niekoniecznie z nr 4)/nt 14.09.03, 23:35
                  • wojcd chyba to oryginal 14.09.03, 23:40
                    zobacz na IP w linku
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=6324486&a=6331130
                    Pozdrawiam Wojciech
                    • pollak Re: chyba to oryginal 14.09.03, 23:46
                      No dobra, to zwiększa prawdopodobieństwo że to on, ale to tylko poszlaka.

Wiesz zciągnąłem sobie źródła programu do analizy (gdzie zapodawałeś link), ale
                      cały czas nie mam czasu tego przejrzeć, nie wiem nawet czy to wymaga jeszcze
                      jakichś dodatkowych bibliotek itp.
                      • wojcd Re: chyba to oryginal 15.09.03, 00:02
                        pollak napisał:

No dobra, to zwiększa prawdopodobieństwo że to on, ale to
                        tylko poszlaka.

Wiesz zciągnąłem sobie źródła programu do analizy (gdzie
                        zapodawałeś link), ale cały czas nie mam czasu tego
                        przejrzeć, nie wiem nawet czy to wymaga jeszcze jakichś
                        dodatkowych bibliotek itp.
                        ------------------------------------------------------
                        Tak prawde mowiac, to wszystko psu na bude. Bo podstawowa
                        trudnosc, to wyciagniecie postow, ich zestawienie,
                        czyszczenie postow ze smieci .... . Robota kopociuszka.
                        Nie chce mi sie tego dopracowywac. Ja zlecilem komus z
                        mojej zalogi zrobienie wygodnego kompleksowego narzedzia.
                        Mam nadzieje, ze za kilka tygodni to zrobi. Jak bedzie
                        ready, to podesle Ci kopie.

Pozdrawiam Wojciech
                        • pollak Re: chyba to oryginal 15.09.03, 00:07
                          wojcd napisał:

> Tak prawde mowiac, to wszystko psu na bude. Bo podstawowa trudnosc, to
                          > wyciagniecie postow, ich zestawienie, czyszczenie postow ze smieci ....

Jakich śmieci? Wiesz, nie kumam idei tego...

. Robota kopociuszka.
                          > Nie chce mi sie tego dopracowywac. Ja zlecilem komus z mojej zalogi zrobienie
                          > wygodnego kompleksowego narzedzia. Mam nadzieje, ze za kilka tygodni to
                          > zrobi. Jak bedzie ready, to podesle Ci kopie.

Jeśli można to poproszę. smile

pzdr
                          • wojcd Re: chyba to oryginal 15.09.03, 00:26
                            pollak napisał:

> wojcd napisał:
                            >
                            > > Tak prawde mowiac, to wszystko psu na bude. Bo
                            podstawowa trudnosc, to
                            > > wyciagniecie postow, ich zestawienie, czyszczenie
                            postow ze smieci ....
                            >
                            > Jakich śmieci? Wiesz, nie kumam idei tego...
                            -----------------------------------------------------
                            Idea jest taka, by z kazdej "zobaczonej" strony wyciagnac
                            posty, sklasyfikowc je (nick lub IP), wyczyscic z
                            cytatow, sprowadzic do postaci bez polskich liter,...
                            itp. A potem to juz przyjemnosc zapuscic program i
                            wiadomo "who is who". Chyba napiszemy wszystko od
                            poczatku, bo to sie moze przydac do wielu ciekawych zabaw.

Wojciech
                            • bykk Re: do Wojciecha-cd:) 15.09.03, 00:33
                              Wojtek, niestety nie wszystko jest oki!
                              Niektórzy somsmile mundrysmile! Mnie nie "obacysz", spytaj Pollaka, hehehe!
                              Wiesz jednak jak to jest z IP, więc nie panikuj!
                              pozdrawiam
                              hej!
                            • pollak Re: chyba to oryginal 15.09.03, 08:53
                              wojcd napisał:

> Idea jest taka, by z kazdej "zobaczonej" strony wyciagnac
                              > posty, sklasyfikowc je (nick lub IP), wyczyscic z
                              > cytatow, sprowadzic do postaci bez polskich liter,...

Ja tam nie jestem ekspertem, ale chyba po to właśnie ludzie stworzyli
                              sobie Perla wink hihihi
              • bykk Re: do Mosze z bliska:) 14.09.03, 23:33
                Mosze, bardzo dobrze! Przyjdą tym razem, czy znowu wprowadza ludzi w błąd?smile
                Zadzwoń i zapytaj, czy były takie wiadomości w Polsacie!
                Może Snajper i Ty zrozumiecie oburzenie ludzi, co?
                Ciekawe tylko dlaczego nikt nie przyszedł? Może to...sad
                pozdrawiam
                hej!
    • Gość: Mosze Jeszcze raz dziwne... IP: *.red.bezeqint.net 14.09.03, 23:25
      Niedawno, kilka godz. temu rozmawialem przez telefon z czlowiekiem od "Wisental
      Center", ktory byl na konferencji prasowej...
      Otoz on powiedzial ze bardzo dziwi sie o co tutaj chodzi, oni zaprosili rozne
      media na konferensje ....ale nikt nie przyszedl. On nie wie kto cytuje, kogo?
      Za kilka dni ten czlowiek poda oficjalna odpowiedz, mysle tez ze ambasada
      Izraelska ma tez cos napisac na ten temat.
      Pzdrawiam z daleka,
      Mosze
    • Gość: cs137 Re: "Ostatnia szansa" Szymona W. z Jerozolimy! IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 23:29
      Nie bedzie mnie przez jakis czas tu, bo lecę do Waszyngtonu blizej zbadać
      sprawę, o której tu mowa. Napisze stamtąd, Pa! Cees
      • pollak Re: " szansa" Szymona W. z Jerozolimy! 14.09.03, 23:33

> Nie bedzie mnie przez jakis czas tu, bo lecę do Waszyngtonu blizej zbadać
        > sprawę, o której tu mowa. Napisze stamtąd, Pa! Cees

Zaloguj się i napisz jeszcze raz to samo
      • Gość: Krzys52 Bykk jest debil z pawim piorkiem w tylku - glup... IP: *.proxy.aol.com 15.09.03, 00:49
        ...krakowski, a to juz samo za siebie mowi.
        • bykk Re: do kretyna52 15.09.03, 00:58
          Kretynie, za ten "tyłek" odezwę sie do Cię! Ty jesteś jednak nie taki zły,
          jeno z tym mózgiem u Cie nie tak, ale ja rozumiem, kiedyś musisz być
          wyleczony!!!
          Takie zasady. Trzym sie biedaku.
    • Gość: Krzys52 "Ostatnia szansa" Bykka na leczenie IP: *.proxy.aol.com 15.09.03, 00:37
      ...juz dawno minela. Nalezalo zaczac przed oddaniem Bykka na wychowanie
      kaplanom, przez Bykka rodzicow. Alez z ciebie popieprzony syn bozy - dowod ze
      boga nie ma albo, jesli jest, ze wyjatkowy partacz.
      .
      Teraz idz polizac swoja lizawke na scianie, gownolizie.
      .
      K.P.
      • Gość: jojo Re: "Ostatnia szansa dla pojebusa kretyna52 IP: *.chello.pl / *.chello.pl 15.09.03, 01:38
        takiego śmiecia jak ty szambonurku52 nie ma na tym forum
        sie to zdarza.
        gnój gnojem zostanie
        takie życie dla
        gówno zeżarcia
        gnojek pojebany to jest normalka
      • Gość: ~9~ Re: 'Ostatnia szansa'... na zemste... IP: *.174.155.12.cablerocket.net 15.09.03, 01:42
        "Dobrze", ze sa jeszcze "nieskalani" grzechem ludzie, ktorzy z "czystym" swoim
        sumieniem wymierzaja "sprawiedliwosc" na smalcownikach i nie tylko, nawet na
        lozu ich smierci.
        No, moze tylko ludzie Chrystusa pamietajacy slowa swego Mistrza: "Chce raczej
        milosierdzia niz ofiary" uwazaja to za zemste...smile
        • wojcd Perfekcja w zemscie? 15.09.03, 11:57
          Gość portalu: ~9~ napisał(a):

"Dobrze", ze sa jeszcze "nieskalani" grzechem ludzie,
          ktorzy z "czystym" swoim sumieniem wymierzaja
          "sprawiedliwosc" na smalcownikach i nie tylko, nawet na
          lozu ich smierci.
          No, moze tylko ludzie Chrystusa pamietajacy slowa swego
          Mistrza: "Chce raczej milosierdzia niz ofiary" uwazaja to
          za zemste...smile
          Ciekawe gdzie to prowadzi?

Wojciech
    • Gość: cs137 Polacy i pollacy nie maja za grosz zmyslu poli- IP: *.or.us.prserv.net 15.09.03, 03:14
      ...tycznego

To ja, prawdziwy Cs, tylko w podrozy. Starasznie niewygodny ten internet
      na lotnisku i drogi jak cholera!

Glupota jest podnoszenie wuielkiego wrzasku na Szymcia W., ze niby kala tak
      strasznie nasz narod. Madry narod wykorzystalby wlasnie te akcje na swoja
      korzysc.
      Trzeba uroczyscie podziekowac Panu S. W., ze wymyslil taka madra akcje, ktora
      Polska sama od czasu upadku komuny chciala przedsiewziac, ino nie bylo kasy na
      wyplaty. Teraz Polska sie dolaczy i bedzie pod przewodem Szymona, prawdwda...

Po tygodniu juz mowimy, ze Polska ramie w ramie z Szymonem...

A po nastepnym, ze Szymon przylaczyl sie do wspanialej polskiej inicjatywy....

W ten sposob caly splendor idzie na Polske.

A podnoszac wrzask, jak to nas szymon krzywdzi, zarabiamy jedynie
      antysplendor....

Jako Polak mieszkajacy od lat za granica, patrze tez od lat z troska na to, jak
      Polacy nie potrafia zupelnie zabiegac o swoj "image". Spojrzenie wiekszosci
      Polakow nie wybiega dalej, obawiam sie, posza granice tego grajdola, ktorym
      Polska jest. A inni patrza na nas z poza tego grajdola, kurna!

Akcja S.W. jest szlachetna, bo chodzi o pewna kategorie nazisatowskich
      przestepcow. Wrzask podniesiony przeciwko kazdy myslacy czlowiek na swiecie
      zrozumie jako: ""Aha, uderzono w stol i oto odezwaly sie nozyce! Niektorzy
      mowia, ze Polacy majja rozne grzechy nazistowskie na sumieniu, ta reakcja
      potwierdza, ze w tym musi byc cos z prawdy!"

Natomiast entuzjastyczne podchwycenie akcji S.W. nic by Polsce nie zaszkodzilo,
      a na "image" w swiecie by wplynelo bardzo pozytywnie.

Jestem w drodze do Waszyngtonu, by tam zbadac spprawe na miejscu.

Pozdrowienia, Cees
      • Gość: Polak Re: Polacy i pollacy nie maja za grosz zmyslu pol IP: *.am.poznan.pl 15.09.03, 08:17
        Święte słowa Panie Cs
        Aha uderzono w stół ~i oto nożyce się odezwały w "tym musi byc coś z prawdy"
        Takie to odwracanie kota ogonem !
      • wojcd popieram!!!!! 15.09.03, 11:23
        Glupota jest podnoszenie wuielkiego wrzasku na Szymcia
        W., ze niby kala tak strasznie nasz narod. Madry narod
        wykorzystalby wlasnie te akcje na swoja korzysc.

Trzeba uroczyscie podziekowac Panu S. W., ze wymyslil
        taka madra akcje, ktora Polska sama od czasu upadku
        komuny chciala przedsiewziac, ino nie bylo kasy na
        wyplaty. Teraz Polska sie dolaczy i bedzie pod przewodem
        Szymona,
        ..............................................
        W ten sposob caly splendor idzie na Polske.
        ..............................................
        Jestem w drodze do Waszyngtonu, by tam zbadac spprawe na
        miejscu.
        -----------------------------------------------------
        Cezie jak juz bedziesz badal sprawy, to zorientuj sie czy
        nie daloby sie podwyzszyc stawki do 25.000$. Bylaby to,
        przeliczajac na zlotowki, atrakcyjniejsza suma bo ok.
        100.000 zl.

Wojciech
        • andrzejg Re: popieram!!!!! 15.09.03, 14:25
          To ,ze szukają przestępców wojennych - ich sprawa,kazdy ma prawo do ocen,
          ale ta pieniężna nagroda daje wiele do myślenia.Chcą pobudzić do działania
          ludzi z uspionymi juz żalami, a pieniadze zrobia wiele.Tylko po co?

Ludzie, o których im chodzi, a którzy jeszcze żyja są w takim wieku ,że
          praktycznie z przyczyn zdrowotnych nie do sądzenia.Czy chodzi tylko o archiwum?

A.
          • bykk Re:do Jondrusia:) 15.09.03, 14:40
            Witaj ełrosmile
            Jondruś, prawie dokładnie, dokładnie!
            Mnie osobiście właśnie o to się rozchodziło, nic więcej!
            Swoją drogą, co by powiedzieli "polit-poprawni" gdyby Polska szukała na świecie
            ludzi o podobnej przeszłości(jeno jeśli chodzi o Polaków?)? Czy słyszysz
            Jondruś te głosy?smile))))))))))
            pozdrawiam
            hej!
          • snajper55 Re: popieram!!!!! 15.09.03, 16:57
            andrzejg napisał:

> To ,ze szukają przestępców wojennych - ich sprawa,kazdy ma prawo do ocen,
            > ale ta pieniężna nagroda daje wiele do myślenia.Chcą pobudzić do działania
            > ludzi z uspionymi juz żalami, a pieniadze zrobia wiele.Tylko po co?
            >
            > Ludzie, o których im chodzi, a którzy jeszcze żyja są w takim wieku ,że
            > praktycznie z przyczyn zdrowotnych nie do sądzenia.

Czy Morel i Wolańska też są w takim wieku ?

Snajper.
            • pan.scan ---------Re: popieram!!!!! -----> Snajper 15.09.03, 17:06
              Prawdopodobnie filia Centrum Wiesenthala poszła za pomysłem władz estońskich,
              które za ujawnienie zbrodniarzy wojennych płacą swym obywatelom 10.000 $. Swego
              czasu - bodaj kilka miesięcy wstecz - pisano (skąpo) o tym w naszej prasie.
              Protestów na F. nie zauważyłem.
              Pozdrawiam
              S.
              • snajper55 ---------Re: popieram!!!!! -----> Snajper 16.09.03, 01:35
                pan.scan napisała:

> Prawdopodobnie filia Centrum Wiesenthala poszła za pomysłem władz estońskich,
                > które za ujawnienie zbrodniarzy wojennych płacą swym obywatelom 10.000$. Swego
                > czasu - bodaj kilka miesięcy wstecz - pisano (skąpo) o tym w naszej prasie.
                > Protestów na F. nie zauważyłem.
                > Pozdrawiam
                > S.

No bo to nie Żydzi wymyślili, a Estończycy. A jak mówi wieszcz: >Wszystko co od
                Żydowina pochodzi złe jest i godne potepienia. Dobry Żyd, to martwy Żyd.< To
                chyba Mosze pisał, że Żydzi nie dają się już bezkarnie zabijać, że ścigają
                swoich oprawców. To jest dla niektórych nie do zaakceptowania. Jak to może być,
                że worek treningowy ciosy zaczął oddawać ! To niezgodne z naturą !!!

Pozdrawiam

Snajper.
            • andrzejg Re: popieram!!!!! 15.09.03, 17:59
              Z tego co czytałem to Morel siedzi w Izraelu, to chyba nie jego szukają?

Nie jest istotne ,czy szukają dowodów na Polaków , czy Zydów donosicieli,
              aby ich osądzić.Morel w 68 przeszedł na emeryturę , to ile dziś ma lat?
              Załóżmy,że potencjalny poszukiwany miał w chwili rozpoczęcia wojny ok.18 lat,
              to teraz ma minimalnie 80.Nie powiesz mi ,że ci ludzie tryskają zdrowiem,
              i że staną przed sądem.
              Czy teraz w Izraelu , czy przedtem w Estoni chca sobie poprawic statystyki.

A.
              • pan.scan Re: popieram!!!!! 15.09.03, 18:17
                W 1997 prokuratura katowicka wydała za nim międzynarodowy list gończy, w 1998
                Min. Spraw. wystąpiło do Izraela o ekstradycję. Do dziś bez skutku - pewnie
                tak zostanie. Interesuje się nim również prokuratura niemiecka. Gdyby go
                wydano - pewnie osąd miałby tylko wymiar symboliczny i moralny. To 85 letni
                facet. Jak i jemu pokrewni.

andrzejg napisał:

> Z tego co czytałem to Morel siedzi w Izraelu, to chyba nie jego szukają?
                • andrzejg i gdzie tu zasada wzajemności? 15.09.03, 19:30
                  Zobacz.Nie zgadzają się na ekstradycję , a prawdopodobnie sami wystąpią o
                  ekstradycję innych.

A.
                  • wojcd Re: i gdzie tu zasada wzajemności? 16.09.03, 00:49
                    andrzejg napisał:

Zobacz.Nie zgadzają się na ekstradycję , a prawdopodobnie
                    sami wystąpią o ekstradycję innych.
                    Jak by to skomentowac? A moze nie trzeba?

Wojciech
                    • snajper55 Ależ komentuj ! 16.09.03, 01:40
                      wojcd napisał:

> andrzejg napisał:
                      >
                      > Zobacz.Nie zgadzają się na ekstradycję , a prawdopodobnie
                      > sami wystąpią o ekstradycję innych.
                      > --------------------------------------------------------
                      > Jak by to skomentowac? A moze nie trzeba?

Tylko pamietaj,że w Polsce obowiązuje zakaz ekstradycji ludzi, którzy mają
                      polskie obywatelstwo. Więc każdy Twój komentaż bedzie się tak samo odnosił do
                      Izraela, jak i do Polski. My też wystepujemy o ekstradycje różnych przestępców,
                      Polaków innym państwom nie wydając.

Snajper.
                      • andrzejg Re: Ależ komentuj ! 16.09.03, 09:58
                        www.iyp.org/Archives/iyp-l/9807/msg00316.html
                        Izrael odmówil ekstradycji Morela do Polski, poniewaz przestepstwa, za które
                        jest scigany , nie sa w Izraelu zbrodniami ludobójstwa i ulegly juz
                        przedawnieniu. Salomon Morel byl m.in. komendantem obozu pracy dla
                        Niemców w Świetochlowicach. W obozie tym przebywali jednak nie tylko
                        Niemcy i volksdeutche, zsylano do niego takze ludzi niewygodnych dla
                        ówczesnych, komunistycznych wladz.

----------------------------------------------

Z drugiej strony władze Izraela wyciągają pieniądze jako przynętę,aby w dalszym
                        ciagu ścigać zbrodnie z czasów II WŚ.Wyjaśnij mi ,gdzie leży różnica w
                        postrzeganiu co jest zbrodnią godną uwagi , a co nie.

A.
                        • snajper55 Re: Ależ komentuj ! 16.09.03, 20:01
                          andrzejg napisał:

> <a href="http://www.iyp.org/Archives/iyp-es/iyp-l/9807/msg00316.html</a>
                          > Izrael odmówil ekstradycji Morela do Polski, poniewaz przestepstwa, za które
                          > jest scigany , nie sa w Izraelu zbrodniami ludobójstwa i ulegly juz
                          > przedawnieniu. Salomon Morel byl m.in. komendantem obozu pracy dla
                          > Niemców w Świetochlowicach. W obozie tym przebywali jednak nie tylko
                          > Niemcy i volksdeutche, zsylano do niego takze ludzi niewygodnych dla
                          > ówczesnych, komunistycznych wladz.
                          > ----------------------------------------------

Bardzo ciekawe, że nie powołują się na jego obywatelstwo. Albo go nie ma, albo
                          nie miałem racji i w Izraelu nie ma zakazu ekstradycji obywateli Izraelskich.
                          Może Mosze będzie mógł to wyjasnić ?

> Z drugiej strony władze Izraela wyciągają pieniądze jako przynętę, aby w dal
                          > szym ciagu ścigać zbrodnie z czasów II WŚ.Wyjaśnij mi ,gdzie leży różnica w
                          > postrzeganiu co jest zbrodnią godną uwagi , a co nie.

Nie widzę tu żadnej sprzeczności. Zbrodnia godna uwagi to pojęcie bardzo
                          subiektywne. Dla jednych będzie to zbrodnia Morela, dla innych zbrodnia
                          szmalcownika. Czy potrafisz podać jakieś obiektywne kryteria, jakąś miarę
                          zdolną zmierzyć wagę zbrodni ? Ja się nie podejmuję.

Pozdrawiam

Snajper.
                      • wiktoryn jednak garkotłuk :)) 16.09.03, 13:00
                        snajper55 napisał:

> Więc każdy Twój komentaż bedzie się tak samo odnosił do
                        > Izraela, jak i do Polski.

Jednak garkotłuk smile)

Wyciągnij wnioski Snajper !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka