Dodaj do ulubionych

wyborcza contra bielski?

16.06.08, 15:51
wyborcza.pl/1,76842,5315292,Hollywoodzka_produkcja_o_bohaterach_czy_mordercach_.html
wyborcza.pl/1,75480,5311917,W_poniedzialek_w_papierowym_Duzym_Formacie.html
www.tvn24.pl/-1,1553833,wiadomosc.html
duże litery na pierwszej stronie papierowego wydania. co prawda internecie nieco skromniej i dyskretniej wink
Obserwuj wątek
    • berkowicz4 Re: no prosze, wyborcza przyznaje 16.06.08, 16:13
      ze gontarczyk to historyk profesjonalista. przydaloby by sie zatem odszczekac te
      bluzgi, ktorymi raczyla go michnikowszczyzna przy okazji ksiazki o bolku, he he
    • polski_francuz Czuje ze 16.06.08, 16:15
      podpadne mainstreamowi forumowemu, ale nie uwazam ze rzecza zla jest nakrecanie
      filmu o polskich partyzantach. Przyblizy to i temat i kraj kinomanom czyli
      wszystkim.

Zaraz pewnie uslysze, ze to Zydzi, ze mordowali cywili polskich, ze to zadne
      krysztalowe postacie...itp itd. To wszystko jest prawda.

Ale prawda jest ze i Robin Hood i Cromwell byli na pol zbojami i jakos weszli do
      historii swiata. A kino nie jest ksiazka historyczna ale wlasnie rozrywka po
      ktorej cos zostaje.

PF
      • spitt Re: Czuje ze 16.06.08, 16:35

Polskich partyzantach ??? You got to be kiddin' ,...
        ====================================================================
        podpadne mainstreamowi forumowemu, ale nie uwazam ze rzecza zla jest
        nakrecanie filmu o polskich partyzantach ,...
        • cyniol Re: Czuje ze 16.06.08, 16:45
          spitt napisał:

>
          > Polskich partyzantach ??? You got to be kiddin' ,...
          > ====================================================================
          > podpadne mainstreamowi forumowemu, ale nie uwazam ze rzecza zla jest
          > nakrecanie filmu o polskich partyzantach ,...
          hehehe Padolski napisalby, ze byli przeciez obywatelami Polski, no to pewnie sa
          polskimi partyzantamismile
          • podolski.4 Re: Czuje ze 16.06.08, 16:51
            Nie kupisz mojego nicka? Bedziesz mogl pisac,co podolski by napisal.wink))
      • aaki Re: Czuje ze 16.06.08, 17:40
        nie bardzo rozumiem jaki film masz na mysli.
        a ci partyzanci to raczej nasi nie byli
        • polski_francuz Re: Czuje ze 16.06.08, 18:41
          ten z Craigiem w roli glawnego gieroja...

PF
          • aaki Re: Czuje ze 16.06.08, 19:11
            well,well tylko gdzie ci polscy partyzanci?
            • polski_francuz Re: Czuje ze 16.06.08, 20:05
              Robin Hood byl Sasem and szeryf z Nottinghamu Normanem a pamietamy ich jako Angoli.

PF
              • aaki Re: Czuje ze 16.06.08, 20:15
                widzę tu dwie możliwości
                1.partyzantka bielskiego kojarzy ci sie z polakami(bez komentarza)
                2.partyzantka bielskiego zostanie przedstawiona w filmie jako polska
                (nie zostanie-zresztą zgodnie z prawdą)
                swoją drogą mój wątek z linkami dotyczy pewnych kontrowersyjnych "niuansów"
                partyzanckiej działalności bielskiego,które nota bene w filmie pokazane nie będą
                • polski_francuz Re: Czuje ze 16.06.08, 20:36
                  Partyzantka Bielskiego skojarzy sie z Polakami. Craig jest przeciez muskularny i
                  meski jak Ziutek i do tego blondyn jak Poznaniak.

PF
                  • aaki Re: Czuje ze 16.06.08, 20:37
                    tobie?
                    • polski_francuz Re: Czuje ze 16.06.08, 20:43
                      ?
              • sommerwein Twoje 16.06.08, 20:41
                goscinne wystepy na FAQ nieudane raczej sa.
                Wiedzy brak czy inteligencja w stanie szczatkowym?

polski_francuz napisał:
                • vicky17 Re: Twoje 16.06.08, 21:22
                  sommerwein napisała:

> goscinne wystepy na FAQ nieudane raczej sa.
                  > Wiedzy brak czy inteligencja w stanie szczatkowym?
                  >
                  >
                  >
                  >
                  > goscinnie to wy tu nochale wpychacie a wiedze to raczej ty zawsze mialas na
                  poziomie psa,z takim samym zreszta zapachem mokrej sierci tu wlazisz.
                  >
    • vicky17 Re: wyborcza contra bielski? 16.06.08, 18:52
      ciekawe czy powstanie film amerykanski o jedwabnym,gdzie niemyc beda ich
      mordowac lub ruscy,bo w koncu tak bylosmile
    • perla u nas w Lublinie też taki film kręcili 16.06.08, 20:13
      co prawda Lublin służy jako plener co drugiemu filmowi polskiemu, a
      i światowe nie obce nam są. Ostatnio kawy napić na naszej Starówce
      nie mogłem się, bo ci z Israela kręcili.
      Ale pamiętam Amerykanów. Kręcili o wegierskich Żydach w czasie 2 wś.
      Noż kurna, cóż za rozmach był. Całe miasto we swastykach. I Zamek, i
      dworzec PKP, i Starówka, i Kozłówka. I Himmler był i Eichmann (Żyd
      zresztą).
      Chodziło o to, że bogaci Żydzi wkupują się Niemcom. Konkretnie
      wiernemu Heniusiowi. Ale oni mają służących Niemców. I ci służący
      okazują się Żydami być, żona służącego w ciąży, ale bohatersko
      walczą w podziemiu i planują otrucie Himmlera podczas kolacji. Ta
      bogata Żydówka traktuje Himmelara jak psa, a Eichmann nie zważając
      na grube czeki i rozkazy, tylko myśli jak tych Żydów ukatrupić.
      No, jak zobaczyliśmy ten kicz w HBO, to powedzieliśmy - nigdy
      więcej! Oczywiście nigdy więcej takiej szmiry z wykorzystaniem
      naszego pięknego Lublina właśnie.
      • aaki Re: u nas w Lublinie też taki film kręcili 16.06.08, 20:17
        przypuszczam,że twój wpływ na tresc kręconych w przyszłości w lublinie filmów nie bedzie jednak znaczący.
        • polski_francuz Odczuwam 16.06.08, 20:48
          aaki jakby twoja zla wole do zrozumienia punktu widzenia innego dyskutanta.
          Innego cie znalem. Jakbys nie chcial teraz ani sluchac ani gadac z tymi co
          inaczej mysla.

Dlaczego?

PF
          • aaki Re: Odczuwam 16.06.08, 21:34
            racz moze jednak przeczytać załączone linki i zastanów sie gdzie jest meritum sprawy.
            • polski_francuz Re: Odczuwam 16.06.08, 21:48
              raczylem.

I powiem ci tez jak takie filmy odbieram. Jako budowy historycznej i narodowej
              swiadomosci Zydow. Sam wiesz, ze ich w Hollywood wielu.

Ale tym niemniej, uwazam to co napisalem, ze to nie jest na Polski niekorzysc.
              Innymi slowy mowiac, to pomoze w poznaniu naszego kraju i jego historii.

PF
              • vicky17 Re: Odczuwam 16.06.08, 21:50
                polski_francuz napisał:

>
                > Innymi slowy mowiac, to pomoze w poznaniu naszego kraju i jego historii.
                >
                > PF

jakiej historii chyba tej zaklamanej znowu pf. w koncu nie sadzisz,ze pokaza jak
                zydzi polakow mordowalismile
                • polski_francuz Re: Odczuwam 16.06.08, 21:59
                  Rachel, w Hollywood jest troche Polakow. Ogladalem ostatniego Indiane Jonesa z
                  corcia i widzialem ze fotografowal Janusz Kosinski (?). Ale duza wladze maja
                  Zydzi i oni decyduje czesto ze taki czy inny film jest krecony. Az biedny Mel
                  Gibson po pijaku ich wyzywa.

Filmy nie "historyczne" ale fabularne. I jesli akcja dzieje sie w Polsce czyli
                  "gdzies" to juz jest cos. Inne cos to nazwiska. Ilez sie trzeba nasluchac tego
                  przekrecania nazwisk polskich. A w koncu wlasnie troche polskiej historii w
                  rudymentarnym wydaniu - Niemcy napadli Polske i byla partyznatka.

Cos z tego w glowach widzow zostanie. I o to mi chodzi.

PF
                  • vicky17 Re: Odczuwam 16.06.08, 22:05
                    polski_francuz napisał:

> Rachel, w Hollywood jest troche Polakow. Ogladalem ostatniego Indiane Jonesa z
                    > corcia i widzialem ze fotografowal Janusz Kosinski (?). Ale duza wladze maja
                    > Zydzi i oni decyduje czesto ze taki czy inny film jest krecony. Az biedny Mel
                    > Gibson po pijaku ich wyzywa.
                    >
                    > Filmy nie "historyczne" ale fabularne. I jesli akcja dzieje sie w Polsce czyli
                    > "gdzies" to juz jest cos. Inne cos to nazwiska. Ilez sie trzeba nasluchac tego
                    > przekrecania nazwisk polskich. A w koncu wlasnie troche polskiej historii w
                    > rudymentarnym wydaniu - Niemcy napadli Polske i byla partyznatka.
                    >
                    > Cos z tego w glowach widzow zostanie. I o to mi chodzi.
                    >
                    > PF

za mala masz ambicje jesli chodzi o Polske. jak hollywood chce sobie jaja robic
                    i nazywac zydow polakami,to juz twoja sprawa. poza tym przedstawianie mitow,a
                    nie faktow nikogo niczego nie uczy,raczej odwrotnie,znowu pokaze jak straszni sa
                    ci polacy a jak przesladowani byli zydzi wlasnie. w koncu II wojna swiatowa to
                    tylko i wylacznie zaglada zydow wlsanie,no plus jakis tam 'polak" jak ten
                    partyzant..
                    hutzpa i tyle
                    • polski_francuz Re: Odczuwam 16.06.08, 22:11
                      "a mala masz ambicje jesli chodzi o Polske"

Ambicje to ja mam wielka. Ale ta polska kinowa ambicja zaowocowala w "Katyniu"
                      Wajdy. I jakos sie nie zalapal ten film ani na Oskara ani na miliony widzow.

Nie wiem jacy sa obecnie polscy rezyserowie swiatowej klasy. Moze Juliusz
                      Machulski (czy on cos kreci i gdzie?). Chce powiedziec ze malo polskich
                      rezyserow robi dobra robote. Innymi mowiac slowy, za Panem Bogiem do Styki
                      "Styka ty mnie nie maluj na kolanach ty mnie maluj dobrze". Dobrze znaczy w
                      filmie z gwiazdami i milionami widzow.

PF
                      • vicky17 Re: Odczuwam 16.06.08, 22:14
                        polski_francuz napisał:

> "a mala masz ambicje jesli chodzi o Polske"
                        >
                        > Ambicje to ja mam wielka. Ale ta polska kinowa ambicja zaowocowala w "Katyniu"
                        > Wajdy. I jakos sie nie zalapal ten film ani na Oskara ani na miliony widzow.
                        >
                        > Nie wiem jacy sa obecnie polscy rezyserowie swiatowej klasy. Moze Juliusz
                        > Machulski (czy on cos kreci i gdzie?). Chce powiedziec ze malo polskich
                        > rezyserow robi dobra robote. Innymi mowiac slowy, za Panem Bogiem do Styki
                        > "Styka ty mnie nie maluj na kolanach ty mnie maluj dobrze". Dobrze znaczy w
                        > filmie z gwiazdami i milionami widzow.
                        >
                        > PF

nie zalapal sie bo tu nikogo jakas polska nie obchodzia,ale to nie powod by
                        krecic bzdury o nas,przekrecajac historie.
                        ja osobiscie mam gdzies takie filmy i bede je bojkotowac.
                        • nowy_rusek Re: Odczuwam 17.06.08, 00:47
                          vicky17 napisała:

> ja osobiscie mam gdzies takie filmy i bede je bojkotowac.
                          >

Вицка zlituj sie nie rob tegosmile
                          • vicky17 Re: Odczuwam 17.06.08, 01:47
                            nowy_rusek napisał:

>
                            > >
                            >
                            > Вицка zlituj sie nie rob tegosmile

czego ruskij gieroju..tego przeciez ty nie masz,wiec spoko ruska bido.
                            wez ty za jakas jurna ruska koszerna sie pouganiaj i co laska odczep sie od mego
                            nicka,bo przynudzasz jak stary kacap.
                  • gdotb Re: Odczuwam 16.06.08, 22:25
                    Janusz Kamiński, który często gęsto jest autorem zdjęć u Spielberga.

polski_francuz napisał:

> corcia i widzialem ze fotografowal Janusz Kosinski (?). Ale duza
              • gdotb Re: Odczuwam 16.06.08, 22:18
                polski_francuz napisał:

> Innymi slowy mowiac, to pomoze w poznaniu naszego kraju i jego historii.

Szczegolnie jak gdzies w scenariuszu pojawi sie oddzial polskich partyzantow AK,
                ktorych celem bedzie oczywiscie zabicie 'dobrych' partyzantow Bielskich...

A ja sie zaloze, ze cos takiego sie pojawi. Albo polowa mieszkancow (Polakow)
                zostanie przedstawiona jako szmalcowniki tudziez niemieccy szpicle. A oficer
                niemiecki okaze sie kwintesenja dobrego samarytanina.
                • polski_francuz Re: Odczuwam 16.06.08, 22:24
                  "Albo polowa mieszkancow (Polakow) zostanie przedstawiona jako szmalcowniki
                  tudziez niemieccy szpicle. A oficer niemiecki okaze sie kwintesenja dobrego
                  samarytanina."

Jak tak bedzie to pojde do Canossy i bede pomstowal.

PF
                  • gdotb :) n/t 16.06.08, 22:26

• aaki Re: Odczuwam 16.06.08, 22:31
                w sumie to nie dyskutujemy tu na temat filmografii budującej "historyczna i narodową swiadomośc zydów" tylko na temat filmu fabularnego o odziale bielskiego,który dopuścił sie zbrodni w nalibokach.
                a częscia POLSKIEJ narodowej i historycznej swiadomości jest własnie historia z naliboków(nieznana ogółowi ale jest)
                • cyniol Re: Odczuwam 16.06.08, 22:40
                  Jaki narod tacy bohaterowie. Widocznie ten Bielski na tle innych Zydow jawi sie
                  "bohaterem"smile

- To była banda zwyrodniałych bandytów, a nie żadni partyzanci. Ich głównym
                  zajęciem były grabieże i mordy. Bardzo często dopuszczali się również gwałtów.
                  Zgwałcili jedną z moich sąsiadek. Ojcu, któremu pod pistoletem kazali na to
                  patrzeć, powiedzieli: “Nie martwcie się, po wojnie przyjdziemy i się ożenimy”.
                  Brata mojego ojca chrzestnego Antoniego Korżenkę zastrzelili podczas napadu, jak
                  nie chciał oddać im swoich koni - opowiada Wacław Nowicki.

- To, co zobaczyliśmy, gdy odeszli partyzanci, przechodziło ludzkie pojęcie.
                  Wypalone budynki. Stosy trupów. Głównie rany postrzałowe, porozbijane głowy,
                  wytrzeszczone w przerażeniu, martwe oczy. Wśród zabitych dojrzałem szkolnego
                  kolegę… - opowiada Wacław Nowicki. - Dla młodego chłopaka, jakim wówczas byłem,
                  to był prawdziwy szok. Nie zapomnę tego widoku do końca życia.

7dni.wordpress.com/2007/06/
                  • krystian71 Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroeie 17.06.08, 13:55
                    Widocznie w calej historii II wojny swiatowej lepszego przykladu nie
                    znalezli
                    Zeby sie bic z Niemcami,trzeba bylo odwagi, co innego z babami i
                    dziecmi,zwlaszcza,ze byly nieuzbrojone
                    USA daleko,realiow nie zna
                    W Europie latwiej,coraz wiecej prawdy przecieka
                    Bo charakter narodowy Zydom sie nie zmienil
                    Nie dalej jak wczoraj RTE puscila migawke z \Zachodniego Brzegu, w
                    serii 'bez komentarza'
                    Buldozer i koparka pracuja przy budowie nastepnego osiedla na
                    skradzionej Palestynczykom ziemi
                    Baby sie rzucaja i protestuja
                    Koparka ochraniana jest przez dzielnych zydowskich molojcow,ktorzy
                    urzywaja ostrej broni,strzelajac im kolo glowy
                    Zblizenie na twarz,i widzimy jak dzielna ma mine strzelajacy
                    judejczyk, jaki jest dumny z siebie , odwaga w jego obliczu az
                    kipi...
                    Ogladalem te migawke z irlandzkimi kolegami
                    Komentarzy tu nie przytocze.
                    Siwa by zaraz wyciela
                    • podolski.4 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 14:12
                      Molojec to nazwisko;molodiec to to,co miales napisac.Poczytaj o Bielskich w
                      jakichs innych zrodlach nic polonica.net(czy com),a dowiesz sie wiecej i lepiej.
                      Google do uslug.wink))
                      • cyniol Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 14:26
                        7dni.wordpress.com/2007/06/
                        Nie wiedzialem, ze to zrodlo jest rowniez polonica. Naoczni swiadkowie pewnie
                        tez sobie zmyslaja, Podolski wie lepiej oczywiscie i jedyne co potrafi napisac,
                        to ze zrodlo mu nie odpowiada. Zalosne
                        • podolski.4 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 14:37
                          Ale dlaczego tylko polskie "zrodla"? Ja zreszta NIE ZAPRZECZAM,ze cos sie
                          wydarzylo. Tylko twierdze,ze tzw oddzial partyzancki Bielskich to nie byla
                          uzbrojona banda Zydow,a grupa uzbrojonych Zydow chroniaca ponad 1000
                          nieuzbrojonych Zydow(kobiet,mezczyzn i dzieci),na ktorych polowali nie tylko
                          Niemcy,ale i Polacy. Dzis jest nam wszystkim latwo osadzac wczoraj i
                          przedwczoraj.Ty tam nie byles i ja tam nie bylem. Zalecam tylko ostroznosc w
                          wydawaniu radykalnych sadow. Tylko komu? Cyniolowi,ktory (z Kanady)by
                          najchetniej wyslal DZIS wszystkich polskich Zydow do Izraela.
                      • gdotb Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 20:18
                        podolski.4 napisał:
                        > Molojec to nazwisko;molodiec to to,co miales napisac.

mołojec:
                        dawn. zuch, chwat, junak; młody Kozak, żołnierz kozacki

mołodiec (молодецwink:
                        zuch
                        • podolski.4 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 20:22
                          O dzieki. Bede wiedzial na drugi raz. Byl taki jeden Molojec
                          (nazwisko).Normalnie chlystek nie rzuca archaizmami.wink
                    • vicky17 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 20:22
                      krystian71 napisała:

>'
                      > Buldozer i koparka pracuja przy budowie nastepnego osiedla na
                      > skradzionej Palestynczykom ziemi
                      > Baby sie rzucaja i protestuja
                      > Koparka ochraniana jest przez dzielnych zydowskich molojcow,ktorzy
                      > urzywaja ostrej broni,strzelajac im kolo glowy
                      > Zblizenie na twarz,i widzimy jak dzielna ma mine strzelajacy
                      > judejczyk, jaki jest dumny z siebie , odwaga w jego obliczu az
                      > kipi...
                      >

mialy szczescie,ze operator koparki je nie rozjechal jak nasz Rachel Corrie. to
                      byla odwaga gieroja judejczyka.na pewno nasz cmok33 byl z niego bardzo dumny.
                      • podolski.4 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 20:25
                        Glupie babsko (ktore nt bene zadawalo sie z terorystami) myslalo,ze bierze
                        udzial w serialu telewizyjnym. Tak to jest jak sie czlowiekowi popieprzy wirtual
                        z realem,Rachelciu.
                        • vicky17 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 20:30
                          podolski.4 napisał:

> Glupie babsko (ktore nt bene zadawalo sie z terorystami) myslalo,ze bierze
                          > udzial w serialu telewizyjnym. Tak to jest jak sie czlowiekowi popieprzy wirtua
                          > l
                          > z realem,Rachelciu.

co to znaczy glupie babsko i czy chcesz powiedziec,ze skoro ktos uwazal ja za
                          glupia to mial prawo pozbawic ja zycia rozjezdzajac ja buldozerem?
                          czy ty uwazasz,ze tak postepuje cywilizowany kraj w stosunku do kogos z kim sie
                          nie zgadza?
                          a co by bylo gdyby palestynski buldozer pojechal po jakims pejsiastym,bo uwaza
                          go za glupiego?
                          • podolski.4 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 20:56
                            Przeciez ona Rachelciu nie stala na skrzyzowaniu cywilizowanej drog, tylko w
                            polu ostrzalu. Na wojnie gina ludzie,ona sie wybrala na wojne i zginela. A
                            zginela przez wlasna glupote;nic innego. No, moze z kapka fanatyzmu.
                            • vicky17 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 20:58
                              podolski.4 napisał:

> Przeciez ona Rachelciu nie stala na skrzyzowaniu cywilizowanej drog, tylko w
                              > polu ostrzalu. Na wojnie gina ludzie,ona sie wybrala na wojne i zginela. A
                              > zginela przez wlasna glupote;nic innego. No, moze z kapka fanatyzmu.

ona nie stala na linii odstrzalu,ona stala przed domem palestynczyka niszczonym
                              bezprawnie przez buldozer izraelski. kto tu jest glupi?
                              • podolski.4 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 21:01
                                A dlaczego ten buldozer tam byl? Bo z tego domu ostrzeliwano izraelskie pozycje.
                                Wiedziala dokad sie pcha i zaplacila zyciem.crying
                                • vicky17 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 21:07
                                  podolski.4 napisał:

> A dlaczego ten buldozer tam byl? Bo z tego domu ostrzeliwano izraelskie pozycje
                                  > .
                                  > Wiedziala dokad sie pcha i zaplacila zyciem.crying

niewazne co i kto robil w tamtym domu,karanie kazdego domownika,bez orzeczenia
                                  sadu i w taki sposob jest typowym samosadem i bezprawiem. cywilizowane kraje w
                                  ten sposob nie postepuja,bo tak zachowuje sie dzicz a nie demokracja. dziewczyne
                                  zabito po nic,z zimna krwia,na oczach swiata i zrobil to izrael,ktory wiedzial
                                  co robi. ja nazywam to zbrodnia,bo tak to trzeba nazwac,niezaleznie od tego kto
                                  tu jaki sentyment czuje. po to mamy prawo by obronic sie porzed samosadami i
                                  bezprawiem,co w tym miejscu mialo miejsce.
                                  • krystian71 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 21:15
                                    dobrze powiedziane
                                    mniej wiecej to samo uslyszalem od mych itlandzkich znajomych
                                    tylko nie uzywali tak kulturalnego jezyka smile))
                                  • podolski.4 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 21:20
                                    vicky17 napisała:

>
                                    > niewazne co i kto robil w tamtym domu,karanie kazdego domownika,bez orzeczenia
                                    > sadu i w taki sposob jest typowym samosadem i bezprawiem. cywilizowane kraje w
                                    > ten sposob nie postepuja,bo tak zachowuje sie dzicz a nie demokracja. dziewczyn
                                    > e
                                    > zabito po nic,z zimna krwia,na oczach swiata i zrobil to izrael,ktory wiedzial
                                    > co robi. ja nazywam to zbrodnia,bo tak to trzeba nazwac,niezaleznie od tego kto
                                    > tu jaki sentyment czuje. po to mamy prawo by obronic sie porzed samosadami i
                                    > bezprawiem,co w tym miejscu mialo miejsce.
                                    No tak,oczywiscie,ale ona tez powinna wiedziec, co i kiedy robic. Poza tym takie
                                    jest prawo w Izraelu i to pochodzace jeszcze za czasow angielskiego mandatu. Sa
                                    metody i metody. My sie z nimi nie musimy zgadzac,ale liczyc sie z
                                    konsekwencjami naszego nieliczenia sie niestety musimy.crying
                                    • vicky17 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 21:23
                                      podolski.4 napisał:

>
                                      > No tak,oczywiscie,ale ona tez powinna wiedziec, co i kiedy robic. Poza tym taki
                                      > e
                                      > jest prawo w Izraelu i to pochodzace jeszcze za czasow angielskiego mandatu. Sa
                                      > metody i metody. My sie z nimi nie musimy zgadzac,ale liczyc sie z
                                      > konsekwencjami naszego nieliczenia sie niestety musimy.crying
                                      >
                                      >

angielski mandat nie dal im pozwolenia na okradanie sasiadow,mordowanie ich w
                                      dowolny sposob,zagarnianie ich ziemi oraz okupacje tubylcow. to robia sami i
                                      bezprawnie wlasnie,dlatego ONZ im nakazuje oddac co skradli i zaprzestac
                                      polityki samosadow nad innymi. gdyby nikt sie okupantowi nie sprzeciwial to nikt
                                      nigdy nie bylby wolny pozarski,sam o tym wiesz. ja rozumiem walke zolnierza z
                                      zolnierzem,ale nie rozumiem walki tego typu,bo to tchorzostwo i tyle.
                                    • mamzerek Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 21:25
                                      podolski.4 napisał:

> jest prawo w Izraelu i to pochodzace jeszcze za czasow
                                      angielskiego mandatu. Sa
                                      > metody i metody. My sie z nimi nie musimy zgadzac,ale liczyc sie z
                                      > konsekwencjami naszego nieliczenia sie niestety musimy.crying
                                      >

spoko bidulu. To ca dla izralea jest prawem. To dla reszty swiata
                                      bezprawie i zamordyzm.

i-love-to-bike
                          • podolski.4 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 20:57
                            I jeszcze...Pytalas Jeniego,czy mozesz uzywac jego slow jako sygnaturki?
                            Wiesz,copyright,te rzeczy.Mozesz beknac.wink))
                            • vicky17 Re: Cyniol,masz racje, jaki narod tacy bohateroei 17.06.08, 20:59
                              podolski.4 napisał:

> I jeszcze...Pytalas Jeniego,czy mozesz uzywac jego slow jako sygnaturki?
                              > Wiesz,copyright,te rzeczy.Mozesz beknac.wink))

ja bekam co chwile,no problem,mam system bekania opanowanysmile
      • mamzerek Re: u nas w Lublinie też taki film kręcili 17.06.08, 21:27
        Lublin to wies!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka