hansgrubber 09.02.09, 21:41 Zabili ja czy pozwolili umrzec? Byla to zbrodnia czy akt laski? Czy lepiej wierzyc lekarzom w nieodwracalne czy liczyc na cud? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1zorro Re: jej ojciec to kanalia 10.02.09, 08:57 kanalia? Dlatego, ze chcial zeby w spokoju umarla? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Wiesz 10.02.09, 18:25 jakbys przez 17 lat codziennie przychodzil do corki ktora jaes jak rozlina moze moglbys tak powiedziec. A tak no coz... Cos o sobie powiedziales. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Wiesz 10.02.09, 18:27 jest jak roslina rota.files.wordpress.com/2008/11/beppino-englaro.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Eluana nie zyje. 09.02.09, 21:57 wlasnie dlatego, mam sporzadzona tzw. Living wiil, w ktorej zastrzeglem sobie, ze nie zycze sobie byc podtrzymywany przy zyciu w stanie wegetatywnym i ja juz o tym zadecydowalem, a nie lekarze, premier, kosciol czy tez rodzina. Radze wszystkim zawczasu sprzadzic takie oswiadczenie woli. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Eluana nie zyje. 09.02.09, 23:46 cyniol napisał: > wlasnie dlatego, mam sporzadzona tzw. Living wiil, w ktorej zastrzeglem sobie, > ze nie zycze sobie byc podtrzymywany przy zyciu w stanie wegetatywnym i ja juz o > tym zadecydowalem, a nie lekarze, premier, kosciol czy tez rodzina. Radze > wszystkim zawczasu sprzadzic takie oswiadczenie woli. Kościoła, premiera a często i rodziny twoja wola nic nie obchodzi. Oni wiedzą lepiej i najczęściej potrafią swoją wolę narzucić lekarzom. S. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Eluana nie zyje. 09.02.09, 23:52 a często i rodziny twoja wola nic nie obchodzi. Oni wiedzą > lepiej i najczęściej potrafią swoją wolę narzucić lekarzom. Staraja sie czesto swoja wole narzucic ale odpowiedzialnosci tez nie chca ponosic . Odpowiedz Link Zgłoś
jaceq Re: Eluana nie zyje. 10.02.09, 00:58 cyniol napisał: > wlasnie dlatego, mam sporzadzona tzw. Living wiil, w ktorej zastrzeglem sobie, > ze nie zycze sobie byc podtrzymywany przy zyciu w stanie wegetatywnym i ja juz > o > tym zadecydowalem, a nie lekarze, premier, kosciol czy tez rodzina. Dokładnie tak. A jeżeli to nie wystarczy (w Polsce np. może nie wystarczyć), to rodzina, najbliżsi, wie co robić. "Watykański minister zdrowia, kardynał Javier Lozano Barragan, (...) dodał, że modli się za duszę Eluany Englaro, a także prosi Boga, by wybaczył "to wszystko, co jej zrobiono"." Sądzę, że kardynał powinien też się pomodlić, by Bóg wybaczył Berluskoniemu, który ze sprawy usiłował sobie ukręcić polityczny kapitalik. Ale Bóg może złośliwy nie jest, ale z pewnością jest wyrafinowany. Może Berluskoniego dotknąć czymś, co sprawi, że zgłupieje ze zdumienia i zapomni, że nazywa się Berluskoni. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Eluana nie zyje. 10.02.09, 09:07 cyniol napisał: > Radze > wszystkim zawczasu sprzadzic takie oswiadczenie woli. To jest rada dla osób dorosłych, a raczej dojrzałych. Eluana takiej woli nie zostawiła, była za młoda by myśleć o sprawach ostatecznych. Zdecydował Jej ojciec i postąpił słusznie. a. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re:Living will 09.02.09, 22:06 A document that sets out guidelines for dealing with life-sustaining medical procedures in the eventuality of the signatory's sudden debilitation. "A living will allows a person to execute a document that expresses his desire not to be kept alive through artificial or extraordinary means if in the future he suffers a terminal condition." Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Eluana nie zyje. 09.02.09, 22:20 Jeden z moich krewnych mlody medyk opowiadal mi ze na poczatku kariery zawodowej ratowal wszystkich bez wzgledu co sie z tymi ludzmi stalo.Pewnego razu jego przelozony wzial na intensywna terapie i pokazal mu dwoch pacjentow pod maszynami nieswadomymi co sie kolo nich dzieje i powiedzial mu tych Zombie to pan wyprodukowal. Niestety jest bardzo ciezko podjac decyzje czy zostawic pacjenta w spokoju umrzec czy tez wyprodukowac zombie. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Eluana nie zyje. 09.02.09, 22:41 Gdy ktos jest swiadomy swego stanu i chce smierci sprawa jest prostsza. Ale w takim przypadku zawsze jest pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Eluana nie zyje. 09.02.09, 23:31 hansgrubber napisał: > Gdy ktos jest swiadomy swego stanu i chce smierci sprawa jest > prostsza. Ale w takim przypadku zawsze jest pytanie. No wlasnie, dlatego nalezy zabezpieczyc sie przed takimi sytuacjami.Ja sam bylem swiadkiem, kiedy ojciec moich znajomych zmarl na hepatatis C (85lat), po dlugich cierpieniach i bolach i byla ta smierc dla niego wybawieniem. Wezwane pogotowie w celu stwierdzenia zgonu, ku zaskoczeniu domownikow, technicy rzucili sie do przywracania zycia zmarlemu!!! Na szczescie zmarly sporzadzil living will i poszli sobie, zostawiwszy biedaka w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: Eluana nie zyje. 09.02.09, 23:39 swiadkiem, kiedy ojciec moich znajomych zmarl na hepatatis C (85lat), po dlugic > h > cierpieniach i bolach i byla ta smierc dla niego wybawieniem. To jego lekarzowi to bym do d..y nakopal bo teraz jest bardzo malo chorob gdzie musisz w bolu umierac. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Eluana nie zyje. 10.02.09, 00:09 g-48 napisał: > To jego lekarzowi to bym do d..y nakopal bo teraz jest bardzo malo > chorob gdzie musisz w bolu umierac. Na raka bardzo czesto morfina juz nie dziala. jedynie heroina, ale w szpitalach nie stosuja jej, wiec bardzo czesto chorzy umieraja w bolach. Denys Arcand, rezyser z Quebeku nakrecil film na ten temat Les Invasions barbares (The Barbarian Invasions), film otrzymal Oskara w 2005 roku. Glowny bohater w terminalnej fazie raka i syn, ktory aby pomoc mu w cierpieniu, kupuje heroine na czarnym rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re: cyniol 10.02.09, 00:24 Pamietaj o tym ze sam rak nie boli tylko naciska na inne organy i to boli.Wiadomo ze przedawkowanie morfiny moze spowodowac szybsza smierc ale czy te pare godzin jest warte bolu?W koncowej fazie choroby lekaze dawaja morfine/a wlasciwie mieszanki morfiny z cortizonem/ w zaleznosci od dzialania i nikt sie juz potem nie lamie ze tego jest za duzo. W Polsce to mi wiadomo tylko w Hospicjach sa dobrze wyszkolone kadry w dawkowaniu morfiny a tacy normalni lekarze sie jeszcze boja. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 ignorantium 10.02.09, 09:15 www.fundacjaonkologicznanadzieja.org/?typ=dzial&id=26&p=98 Odpowiedz Link Zgłoś