Dodaj do ulubionych

Czt prawdą jest że Zydzi palili dolary w 68 roku?

IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 16:35
Przed wyjazdem przez siebie rządzonym PRl-em?
A Rapacki razem z Zofią Gomulkową i Kuroniem zabronili wywozić dewizy?
Palono nagminnie spisując serie i numery czy to tylko potwarz tow
Modzelewskiego?
Na Zachodzie oddawano im z nawiązką...
Obserwuj wątek
    • Gość: zydek Re: NIe, ruble IP: 155.139.50.* 11.12.03, 16:53
      Cos co sie rzadko zdarza na tym forum-prawda.
      Wywiozlem z Polski tyle ,ile wtedy pozwolono wymienic -$20. Mialem jeszcze pry
      sobie owczesne 500 zl. -1/4 pensji, bowiem bylo powszechnie wiadomo, ze trzeba
      to dac celnikowi na granicy z Czechoslowacja, innaczej kaze sie wyniesc z
      pociagu na "pseudo konrole". Nasz a rodzina, 3 osobowa miala rowniez po
      latach " dobrobytu" w Polsce Ludowej 6 walizek. Dolarow przed wyjazdem nie
      palilem, bo ich nigdy nie mialem i ie musialem sie martwic , ze zostawiam
      dorobek w starym kraju. Zostawilem przyjaciol,prace,groby mojej rodziny i kraj
      ktory uwazalem z swoj i obywatelstwo . A tak a propos, do zadnych organizaji
      nie nalezalem poza zswiazkami zawodowymi i w szkole - TPPR. Pamietacie co to
      takiego?
      Czasami, jak mi teskno za tymi latami w POlsce, to "wejde" sobie na to forum,
      przeczytam niektore wypowiedzi i mi przechodzi.
      • Gość: Ars boni Re: NIe, ruble IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 16:57
        Masz we mnie przyjaciela !
        • Gość: zydek Re: NIe, ruble IP: 155.139.50.* 11.12.03, 17:06
          Dziekuje, o ile jest to prawdziwe. Teraz juz zarobilem troche dolarow, ktorych
          nie pale. Jakos nie trafilem na ludzi, ktorzy chcieliby dac mi je w prezencie.
          Przyjaciel w Polsce ciagle mam (troche wymarlo) i od czasu do czasu za te
          zarobione dolce przyjezdzam do Polski, ale to juz nie to samo.
          • Gość: Ars boni Re: NIe, ruble IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 17:16
            Zawsze cenilem prawdę!Nazywam się tak i tak !Robię to co robię jestem Zydem!
            Tak jak Polakiem Czechem ,Belgiem itd...
            Czemu mnie tak wkurza używanie nazwiska polskobrzmiącego a zarazem
            uczestniczy w nagonce na to co wspolne nasze żydowsko-polskie ! ONI-
            pisarze CI najwięksi jak np B.Prus...to są nasze IKONY!
            A nie komuch Gross ,żerujący na najniższych instynktach i próbujący za marki
            przerzucić winę za mordy Niemców na Polaków!I ci miejscowi pomagierzy...
            • neceser niekonsystentny 11.12.03, 19:19
              grossa winisz bo nie zmienil nazwiska. Atakujesz Zydow, potem dziwisz sieze ze
              strachu przed polaczkami zmieniaja nazwiska. To reakcja na wieczny polaczkow
              antysemityzm, swinio polska!

Gość portalu: Ars boni napisał(a):

> Zawsze cenilem prawdę!Nazywam się tak i tak !Robię to co robię jestem Zydem!
              > Tak jak Polakiem Czechem ,Belgiem itd...
              > Czemu mnie tak wkurza używanie nazwiska polskobrzmiącego a zarazem
              > uczestniczy w nagonce na to co wspolne nasze żydowsko-polskie ! ONI-
              > pisarze CI najwięksi jak np B.Prus...to są nasze IKONY!
              > A nie komuch Gross ,żerujący na najniższych instynktach i próbujący za marki
              > przerzucić winę za mordy Niemców na Polaków!I ci miejscowi pomagierzy...
              • Gość: Ars boni Re: niekonsystentny IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 19:21
                Lubisz schab po żydowsku?
                • neceser przepraszam, konsystentnie polaczkowaty jestes. 11.12.03, 19:24
                  chamek z pipidowy nedznej.

Gość portalu: Ars boni napisał(a):

> Lubisz schab po żydowsku?
              • Gość: Ogorek Re: niekonsystentny IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.03, 19:28
                > grossa winisz bo nie zmienil nazwiska. Atakujesz Zydow, potem dziwisz sieze
                > ze strachu przed polaczkami zmieniaja nazwiska. To reakcja na wieczny
                > polaczkow antysemityzm, swinio polska!

Tez jestem polska swinia.
                A w dodatkui jestem tez Ogorek.
                I zawsze z zainteresowaniem slucham zydowskich wyzwisk w kierunku Polakow.

I oczywiscie jak kazda polska swinia jestem zdecydowanym i przekonanym
                antysemita.

Ogorek
                • Gość: Ars boni Re: niekonsystentny IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 19:30
                  Ale ten facecik po kryjomu zażera się polskim schabem !!
          • Gość: sp;lit Re: NIe, ruble IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 11.12.03, 17:55
            Smutne ,... Nie trzeba jadnak byc Zydem zeby po powrocie stwierdzic ze to nie
            to samo . Inne czasy , inni ludzie , a wspomnienia zawsze mlode i z najlepszych
            lat . Tez prawda ze niektorych z nas juz nie ma a jak sa to coraz mniej ,...

Pan zawinil , chlopa powiesili ,... Nie mogles zostac ?

Towarzystwo Przyjazni Polsko Radzieckiej ,... (sic)

sp;lit

• Gość: zydek Re: NIe, ruble IP: 155.139.50.* 11.12.03, 18:19
              No wlasnie.
              Zostac nie moglem. Ja tam bym z tym pewnie wytrzymal ( nagonka byla niezla),
              ale trzeba bylo myslec o synie i jego przyszlosci w tym kraju i chyba dobrze
              zrobilem.
              Gratuluje TPPR-u !
              • Gość: sp;lit Re: NIe, ruble IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 11.12.03, 19:17
                Pytam , bo krotko po Marcu , pracowalem na wakacjach w magazynie duzego zakladu
                z dwoma panami (jeden bardzo mily) , wiem ze znikneli na 2 tygodnie w tym
                czasie i zostawili mnie z calym inwentarzem (podpisalem na miesiac bez
                inventaryzacji) ,... Straszono mnie ze mnie wrobili i bede odpowiadal jak cos
                brakuje , wrocili obaj jak obiecali a po przyjezdzie do Stanow skojarzylem
                sobie ten okres z ich nazwiskami Pan Genio Singer (wspanialy akordeonista) a
                drugi Ungar czy cos takiego .

Wiem ze oni zostali , bo spotkalem jednego po latach ,... Czyzby ten
                niespodziewany urlop mial z tym cos wspolnego ?

uklony
      • Gość: Dorobek Re: NIe, ruble IP: *.icpnet.pl 11.12.03, 18:22
        Wyjechał Pan z Polski ???
        A inni Polacy mogli tak jak Pan opuścić swój kraj ??
        A czy temu Pańskiemu wyjazdowi towarzyszył uzbrojony ubek ?
        • januszcz Re: NIe, ruble 11.12.03, 18:51
          Gość portalu: Dorobek napisał(a):

> Wyjechał Pan z Polski ???
          > A inni Polacy mogli tak jak Pan opuścić swój kraj ??
          > A czy temu Pańskiemu wyjazdowi towarzyszył uzbrojony ubek ?
          =========
          Durniu! - jakie rachunki chcesz jeszcze załatwić?
        • Gość: zydek Re: NIe, ruble IP: 155.139.50.* 11.12.03, 18:53
          Zaczyna sie.
          Krotka odpowiedz. Ja nie chcialem wyjezdzac z Polski, co bylo marzeniem wielu
          Polakow w tym czasie. Mnie do tego zmuszono w postaci nagonki ekonomicznej (
          wyrzucono mnie z pracy - zadne wysokie stanowisko) i polityczne-etnicznej.
          Nie, Ubek nie towarzyszyl mi do granicy ale w Urzedzie Wojewodzkim zabral mi
          dowod osobisty, obywatelstwo ( nielegalnie - zabronione przez ONZ w tamtym
          czasie) i wreczy mi dokumenet podrozy ( tzw. paszport nansenowski), ktorego
          pierwsze zdanie oznajmialo, ze posiadacz niniejszego nie jest obywatelem
          polskim. Dokumnt ten zostal zabrany i prawdopodobnie wyrzucony przez "Szwejka"
          po stronie austryjackiej i w tym momencie cal rodzina byla bez zadnego dokumntu.
          Teraz musze sie wziasc do roboty,zeby zarobic na te dulary. Bye
          • Gość: Ars boni Panowie mylicie oprawców od normalnych Zydów IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 18:58
            Taka Wolińska po wyjeżdzie z Polski < a winna siedzieć za mordy sądowe
            wrzeszczy jak glupek z Morawicy,że jest niewinna a próba zadania jej
            paru pytań przez prokuraturę utażsamia z antysemityzmem tak jak inny morderca
            niejaki Shechter... ,
          • Gość: Zaczyna się Re: NIe, ruble IP: *.icpnet.pl 11.12.03, 19:14
            Jak nie chciałeś i nikt cię nie zmuszał to twój wyjazd jest twoją sprawą !
            Straciłeś pracę !! ilu Polaków straciło pracę i ilu ich wyrzucono z pracy??
            Widać ci na Ojczyźnie nie zależało ?
            • Gość: zydek Re: NIe, ruble IP: 155.139.50.* 11.12.03, 20:16
              To juz naprawde ostatni raz. Twoja wypowiedz potwierdza, ze wybralem dobrze. W
              tamtym czasie i obecnie ich nastepcy przypominaja mi "czyja" jest ta ojczyzna.
              A propos, w tam tym czasie bardzo malo wyrzucano ludzi z pracy, to obecnie jest
              dorobek 3-ciej Rzeczypospolitej. Pracowalo sie za g...., ale oficjanie wszyscy
              mieli prace. Mnie wyrzucono NIE za zle wykonywanie pracy, tylko za pochodzenie,
              czyli klasyczna czystka etniczna !
              • Gość: Andrzej Zachowaj spokój IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.12.03, 21:16
                Taka dyskusja jaka w tej chwili się rozpoczyna doprowadzi do wzajemnych
                oskarżeń i uwypuklania swoich krzywd. Większość z osób, które zaczynają tutaj
                dyskutować to ludzie bardzo ale to bardzo młodzi, którzy w roku 68 to nawet w
                postaci plemników nie istnieli. Dyskusja jest na tym forum podsycana bardzo
                często przez wątki zakładane za Oceanem (takie właśnie bardzo jadowite wątki
                zostały stamtąd założone).
                W Polsce od czasów I Rzeczypospolitej można było znaleźć krzykaczy, którzy nie
                rozumiejąc haseł najbardziej nimi szermowali znajdując poklask innych durni.
                Zresztą pierwsze zerwanie Sejmu w połowie XVII wieku przez posła Siecińskiego
                odbyło się za pieniądze moskiewskie. Ale szermując patriotycznymi hasłami
                poklask znalazł. Tak było i w II-giej RP, w PRL - właśnie w roku 68 i niby
                dlaczego miało to się zmienić teraz. Teraz jest nawet łatwiej. Można komuś
                naubliżać samemu pozostając w ukryciu. I z takimi głosami musisz się liczyć na
                tym forum. Przy czym najbardziej jadowite dyskusje toczą się wokół stanu
                wojennego i okrągłego stołu co dla mnie jest paradoksem, ponieważ "okrągły
                stół" powinien być dumą Polaków. Ale kilku młodych kandydatów na furerów nie
                brało w nim udziału i próbują zbijać kapitał.
                Wracając do roku 68 dobrze wiesz jakie siły próbowały na populistycznych
                hasłach dość do władzy. Zawsze w takich sytuacjach potrzebny jest kozioł
                ofiarny. A Żydzi i Cykliści są dobrą pożywką aby usprawiedliwić każde draństwo.
                Wystarczyło wskazać kilka osób odpowiedzialnych za zbrodnie z lat 1944-53 a
                winą obarczyć całą społeczność jakby typowa polska chołota nie była bez winy.
                Ja miałem w szkole i na studiach kolegów żydowskiego pochodzenia. Stosunki
                między nami różnie się układały tak jak i różnie układały się między innymi
                studentami. Były osoby, które lubiłem i szanowałem ale były też i takie których
                nie lubiłem (wcale nie za pochodzenie ale za głupotę i zarozumiałość).
                Pamiętam również te wyjazdy z Dworca Gdańskiego w W-wie.
                Popatrz również i z drugiej strony. Zobacz ile jadu jest przesyłane poprzez
                różne żydowskie społeczności mieszkające w USA. Niektóre wypowiedzi aż się
                proszą aby złośliwie je komentować. Pochodzą one najczęściej od osób, które
                nigdy w Polsce nie mieszkały.
                Ja również byłem słuchaczem bardzo niemiłej wypowiedzi osoby z która pracowałem
                w jednym z instytutów w latach 80-tych. W stosunkach służbowych (byłem
                kierownikiem wydziału) byliśmy nawet w pewien sposób zaprzyjaźnieni. Ja ją
                bardzo lubiłem jako odpowiedzialnego i rzetelnego pracownika. Była trochę
                starsza ode mnie. W latach 80-tych zaangazowała się prawie jawne na terenie
                instytutu w popieranie idei Solidarności. Najzabawniejsze było to, że przed
                osiedleniem się w Polsce była aktywistką konsomołu. Ona jako młoda osoba
                autentycznie wierzyła w te hasła. Nasze dobre stosunki urwały się gdy usłyszłem
                te słowa " wszyscy Polacy to antysemici". To takie generalizowanie postaw
                zdecydownie burzy mosty między ludźmi. Takie hasła czytałem również i na tym
                forum "polacy to najwięksi antysemici na Świecie" lub przytaczanie zbrodniarzy
                i wmawianie im polskiego pochodzenia tylko dlatego, że nazwiska kończą się
                na "ski". Tych najwększych antysemitów nie próbowałem nawet komentować. A
                przecież było bardzo łatwo. wystarczyło przypomnieć jaką segregację rasową
                prowadziły rządy Australii wobec emigrantów do połowy lat 50-tych a nawet dalej,
                lub antysemityzm w USA czy innych krajach.
                Pozdr
                • arsch_boli Historie o paleniu $$ słyszało sie co chwila 11.12.03, 21:53
                  w roku 1968. Sam je słyszałem wiele razy i "dalej puszczałem", tzn.
                  opowiedziałem licznym znajomym, którzy wcześniej nie słyszeli.

Mówiono nawet, że do Warszawy zjechał incognito przedstawiciel Banku
                  Federalnego USA i to palenie odbywało sie w jego obecności, żeby wszystko
                  odbywało się 'super-uczciwie'.

Przypuszczam, że z tym przedstawicielem to była czyjaś fantazja, bo gdyby to
                  była prawda, to wszyscy uczestnicy postarali by sie jednak o zachowanie
                  maksymalnej dyskrecji. Na pewno można było operacje przeprowadzić tak, żeby
                  wiadomości o niej nie wydostały sie 'na Warszawę'. Osobiście więc
                  przypuszczam, że historie ktoś sfabrykował. Natomiast plotka mogła uzyskać
                  duża popularność z dwóch powodów:

1. Propagowaniem zainteresowana była na pewno bezpieka i propagandziesci typu
                  Redaktora Gontarza. Chodziło o przedstawienie obrazu Żyda, który wszystkimi
                  mozliwymi metodami okrada biedną PRL. W latch 60-tych panowała przecież w
                  oficjalnych mediach wręcz obsesja na temat, jak to państwo desperacko
                  potrzebuje 'cennych dewiz'.

2. Zwykli obywatele byli wściekli na system, który ich tłamsił na wszelkie
                  sposoby i odbierał wszelkie prawa. Między innymi, przepisy dotyczące obcych
                  walut były drakońskie. Jak ktoś miał w materacu z trudem uciułaną setke $$ i
                  po wielu staraniach udawało mu się dostać paszport (w latach 60-tych można
                  było wyjeżdżać na Zachód na zaproszenie krewnych, o ile sie takowych tam
                  posiadało, ale z załatwieniem paszportu były potworne korowody), to nie wolno
                  było tych $$ zabrać ze sobą. Trzeba było złozyc podanie w banku i dostawało
                  sie pozwolenie na zabranie 'kieszonkowego' w wysokości... 5-ciu (słownie:
                  pięciu) dolarów USA.

Zatem fakt, że komus sprytnemu udało się przechytrzyć PRL-owskich
                  dzierżymordów budził entuzjazm u stłamszonych ludzi.

Ja, będąc wtedy młodym człowiekiem jeszcze przed 30-ką, puszczxałem dalej tę
                  historyjke z paleniem $$ własnie z tego drugiego powodu. Każdy fakt,
                  dowodzący, że mozna było naszym ciemiężycielom jednak 'zrobic wbrew', podnosił
                  wtedy człowieka na duchu.

• dwarniecze Pan, który tu pisze jako 'Zaczyna sie' i 'Dorobek' 11.12.03, 20:39
      znany jest jako 'Wielonickowiec z Poznania'.

Jest to sfrustrowany pseudonaukowiec, który wymyślił sobie, że zrobił ważne
      odkrycie w dziedzinie chemii. Zasypuje redakcje czasopism naukowych artykułami
      na temat tego pożal sie Boże 'odkrycia'. Kilka redakcji nawet się nie
      zorientowało i opublikowało. Natomiast nikt, ABSOLUTNIE NIKT NIGDY żadnego z
      tych artykułów nie zacytował w literaturze naukowej, bo jest to totalne
      przyczynkarstwo, sprawa kompletnie bez znaczenia.

O wadze pracy naukowej świadczy liczba cytatów. Zero cytatów świadczy o
      zerowym znaczeniu danej pracy.

Pan z Poznania ubzdurał sobie jednak, że kompletny brak zainteresowania jego
      pseudonaukowymi bzdurami nie wynika z faktu, że są one same w sobie nic nie
      warte - tylko stąd, ze 'mafia żydowska' postanowiła go zniszczyć i usuwa
      wszelkie odnośniki do jego prac z literatury naukowej na całym swiecie.

W odwecie za to, ten sfrustrowany pseudonaukowiec z miasta Poznania od lat
      zasypuje niniejsze Forum antyżydowskimi postami. Bierze krwawą zemstę!
      Ale biedni forumowicze musza to niestety czytac, choć są Bogu ducha winni...
      • Gość: Ars boni Re: Pan, który tu pisze jako 'Zaczyna sie' i 'Dor IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 20:45
        Chodzi ci luczywo z dużym światlem na pustyni w okolicy Smolnej?
      • Gość: ars boni Re: Pan, który tu pisze jako 'Zaczyna sie' i 'Dor IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 21:25
        A ONI I TAK <udwdniają światu> ,że to Polacy wymordowali zydów a nie Niemcy!
        Patrz książki historii dla dzieci żyowskich Izraelu!
        Co to znaczy pieniądz?Plus zbrojenia!
    • Gość: Ars boni Re: Czt prawdą jest że Zydzi palili dolary w 68 r IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.12.03, 20:39
      Nie przejmuj się wypcinami facetów oplacanymi przez Putina!
      Ja Tobie wierzę!Gorzej z facetami typu Gross ,Czajkowski,Król z wprostu itd...
      • Gość: Basia efie-ars boni. Czy moge Ci honorowo nasrac na glow IP: *.netlandia.pl 11.12.03, 23:35
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka