Dodaj do ulubionych

PKP musi upaść

IP: 81.18.201.* 19.12.03, 20:24
Dobrze, że strajkują. Może wreszcie sprywatyzują ten burdel. Już Fedorowicz w
czasach PRL pisał i mówił, że PKP jest najgorszą instytucją w Polsce. W takim
miejscu jak PKP zasada: „im gorzej, tym lepiej” – jest zasadą najświętszą.

Dopóki PKP się nie rozsypie i nie powstanie na jego miejscu coś nowego i
zupełnie innego, z wywalonymi na bruk tymi qrvami z tych ich różnych biur i
dyrekcji, dopóty Polska będzie permanentnie zagrożona i paraliżowana nie
tylko przez strajki, ale przez całość tego burdelu.

Im szybciej to runie, rozsypie się i powstanie coś nowego i zupełnie inaczej
zorganizowanego (np. Koleje Rzeczypospolitej Polskiej) albo w ogóle stanie
się prywatne – im szybciej ten kryzys będziemy mieli już za sobą, tym lepiej
dla Polski.

Podtrzymywanie ciągłości działania tego molocha jest wręcz sabotażem
przeciwko Polsce, gdyż z tym burdelem nic się nie da zrobić. Naprawianie i
reformowanie PKP jest czymś w rodzaju próby remontu samochodu, w którym
wszystko jest już przeżarte rdzą. Bardziej opłaci się pogodzić z chwilowym
paraliżem transportu kolejowego, z brakiem różnych dostaw itd. byle tylko
udało się całą strukturę organizacyjną PKP zlikwidować i zbudować na jej
miejscu coś zupełnie innego, co sprawnie uruchomi transport wg nowego
systemu, bez spóźnień, z czystymi pociągami szybciej jeżdżącymi i taniej, bez
armii urzędników.

Sabotaż przeciwko PKP to teraz patriotyczny obowiązek każdego Polaka. PKP
musi upaść, bo PKP jest największym hamulcem rozwoju Polski. Upadek ten
będzie przez czas jakiś dla Polski bolesny, ale jest on warunkiem uzdrowienia
Polski. Każdy strajk w PKP jest sam w sobie dobry, bo przyspiesza upadek.
Obserwuj wątek
    • Gość: n0str0m0 bundesbahn, bundesbahn..!!! sieg heil...!!!.../nt IP: 202.95.14.* 20.12.03, 05:16
    • abstrakt2003 Powinna być sprywatyzowana lub powinna upaść. 20.12.03, 07:43
      Ale zadużo ludzi żyje z dotacji. PKP będzie istniało w tym stanie aż Polska
      zbankrutuje. Nie ma innej możliwości niestety.
      • Gość: doku To przesadny pesymizm IP: *.mofnet.gov.pl 22.12.03, 10:50
        Mamy demokrację, więc możemy wszystko
    • Gość: Mosul Re: PKP musi upaść IP: *.smlw.pl / *.smlw.pl 20.12.03, 18:11
      Doku napisał na zakonczenie:"Sabotaż przeciwko PKP to teraz patriotyczny
      obowiązek każdego Polaka. PKP
      musi upaść, bo PKP jest największym hamulcem rozwoju Polski. Upadek ten
      będzie przez czas jakiś dla Polski bolesny, ale jest on warunkiem uzdrowienia
      Polski. Każdy strajk w PKP jest sam w sobie dobry, bo przyspiesza upadek".

Bardzo sie mylisz, szanowny doku. Każdy strajk na PKP to coraz wieksze dotacje
      dla tego muzealnego przedsiebiorstwa.Otrzymali co chcieli, bo władze obecne
      jak i ich poprzednicy nie mieli pomysłu co dalej z kolejnictwem.Podobnie jst z
      górnictwem, służbą zdrowia i td. Ludzie władzy/politycy/ nie maja wizji dla
      Polski i w tym trzeba szukać przyczyn panującego marazmu i bałaganu.Górnicy
      chcą wydobywać węgiel i nie przyjmują do wiadomości tego,że nie ma co zrobić z
      nadwyżkami.Kolejarze chcą utrzymania jak najwiekszej liczby połączeń i nic ich
      nie obchodzi,że w niejednym pociągu jest więcej obsługi niż pasażerów.Szpitale
      i lekarze chcą wysokich cenowo kontraktów i nic ich nie obchodzi liczba
      pacjentów jaką by wypadało wyleczyć,aby zarobić. Wszystkie grupy zawodowe
      łączy jedno: obrona miejsc pracy,bez względu na to,czy są potrzebni w tej
      ilości czy nie.Dlatego to rządzący muszą mieć dobry program dla całego kraju i
      go realizować w trosce o człowieka.Ludzie muszą mieć pracę,lecz taką,która
      jest potrzebna i celowa.Praca dla pracy, czyli dla statystyki, jest
      niepotrzebna,co było już przerabiane w przeszłości.Jak trudno walczyć z
      reliktami,widać na codzień.
      • Gość: doku PKP upadnie IP: 81.18.201.* 20.12.03, 21:31
        > Bardzo sie mylisz, szanowny doku. Każdy strajk na PKP to coraz
        > wieksze dotacje dla tego muzealnego przedsiebiorstwa.Otrzymali co chcieli

Ja długo jeszcze nasz płacący podatki ciemnogród będzie utrzymywał tych
        leniuchów? Czy myslisz, że cierpliwość ludzi jest niewyczerpana?

Każdy kolejny strajk w tego typu złodziejskiej instytucji jest kolejną kroplą
        wypełniającą czarę goryczy. Już bliska jest chwila, gdy wybory wygra ta partia,
        która w swoim programie umieści prosty zapis: "Natychmiastowa likwidacja PKP po
        przejęciu władzy. Wilczy bilet dla wszystkich osób, które są w PKP na
        kierowniczych stanowiskach". Ja na taką partię od razu oddam głos, nawet jeśli
        na pytanie: "Co zamiast PKP? Prywatyzacja?" odpowiedzieliby, że jeszcze nie
        mają pomysłu, ale tym się nie martwią, bo zatrudnią doradców z tych krajów,
        które mają dobrze funkcjonujące kolejnictwo.

Człowiek na stanowisku kierowniczym jest jak oficer w wojsku - jest
        współodpowiedzialny i współwinny za zło wyrządzane przez swoich zwierzchników.
        Pamiętajcie wy, kierownicy różnych szczebli i dyrektorzy w PKP, zeszmacacie się
        coraz bardziej i poniesiecie konsekwencje sabotażu, jaki uprawiacie.
      • Gość: dolfuss Re: PKP musi upaść IP: *.kim.pl / *.kim.pl 21.12.03, 00:23
        Mosul - nie wiem czy nazwanie tych ludzi leniuchami jest czymś adekwatnym do
        ich pracy i zarobków.

W innych sprawach zgadzam się z tym, co piszecie. Ostatni jechałem taką linią
        regionalną z Krakowa do Myślenic. Zapłaciłem 12 zł a w wagonie jechały jeszcze
        2 osoby. W całym pociągu 10 na maksa. Pojawia się więc pytanie jaki jest sens
        utrzymywania takiej linii? Bus kosztuje 2 zł. To się nikomu nie opłaca. Może
        panowie z PKP pomyślą coś o tym zamiast siedzieć na stołkach i ciągle grymasić?
        • abstrakt2003 Zagatka: Dlaczego pracownicy PKP w znacznej... 21.12.03, 08:14
          ... większości posiadają samochody z silnikiem deisl'a? smile
          A teraz o moich doświadczeniach zawodowych z pracownikami PKP.
          Kiedyś wykonywaliśmy pomiary na terenie kilku węzłów kolejowych w południowo-
          zachodniej części Polski. Akurat byliśmy w pobliżu miejsca gdzie tankuje się
          lokomotywy spalinowe gdy podjechała lokomotywa. Jakież było nasze zdziwienie
          gdy maszynista wychylił się i bez żadnych ceregieli zaproponował nam paliwo po
          1 złotego z 1 litr. Nie kupiliśmy bo facet nie mógł wystawić faktury wink
          A poza tym gdy pracowaliśmy tam to do godziny 14.30 zawsze mieliśmy liczna
          widownię (około 20-30 osób) ludzie ci byli w pracy ale mieli bardzo dużo
          wolnego czasu skoro potrafili kilka godzin stać i się gapić na kilku ludzi
          pracyjących tak sybko jak się da aby zdążyć z wykonaniem zlecenia.
          Najwyraźniej było to dla nich niezwykłe zjawisko. Po 14.30 poza cieciem nie
          było prawie nikogo.
          To tyle jeżeli chodzi o "trud i znój" pracowników kolei.
          • Gość: dolfuss Re: Zagatka: Dlaczego pracownicy PKP w znacznej.. IP: *.kim.pl / *.kim.pl 21.12.03, 10:50
            Ja tylk napisałem że dotowanie PKP i utrzymywanie liniregionalnych się nikomu
            nie opłaca. Jeżeli Panowie w PKP mają głowę to nie przejedzą tych pieniędzy i
            może coś wymyślą np szybkie busy lub coś takiego. Niestety w to nie wierzę.
            Myślę że tak kasa zostanie przejedzona i do następnego strajku. Co się tyczy
            trudu i znóju pracowników kolei to ja o tym nic nie wiem więc nie piszę że
            pracują źle czy dobrze. Jeżeli coś takiego miało miejsce to jest to jeszcze
            pozostałość po PRL. Obawiam się natomiast że cała PKP jest taką pozostałością
            • abstrakt2003 Mała poprawka: 21.12.03, 12:43
              Nie zostaną przejedzone tylko rozkradzione. Wielkość ukradzionej kwoty będzie
              proporcjonalna do zajmowanego stanowiska.
              I jeszcze jedno, bo właśnie mi sie przypomniało.
              Pewnego razu wykonując pewne prace moja ekipa przecięła kalble łączności PKP
              których nie było na planie. Zrobiła się mała afera. Przyszedł naczelnik stacji
              ze świtą, zaczął nas straszyć kosztami. Operował sumami rzędu 500 tyś złotych.
              Oczywiście była to bujda ma resorach (wiem coś na ten temat bo nie jeden kabel
              uszkodziłem) ale chciał wywrzeć na nas presję. Ponieważ nie mieliśmy czasu na
              dyskusję zapytałem się ile to będzie kosztowało bez prtokołu i dostałem
              natychmiatową odpowiedź 5000 złotych bo w komisji jest 5 osób. A na moje
              pytanie jak to w protokołach wyjaśnią facet szeroko się uśmiechnął i
              odpowiedzieł szczerze "Panie, my codziennie mamy 10 kradzieżówek i to też
              będzie krzdzieżówka!"
    • Gość: kubas PKP musimy zreformowac IP: *.eko.wroc.pl 21.12.03, 13:03
      PKP ma powazne klopoty, ale nie dziwie sie kolejarzom, chca pracowac i nie chca
      zwolnien, im dluzej jednak odkladamy zmiany tym wieksza bedzie ingerencja w
      dotychczasowe warunki zatrudnienia i tego kolejarze nie chca zobaczyc.

Kolej to strategiczna dzialka, bardzo ekologiczna i wspierajaca cale
      spoleczenstwo (kolejne rzady zdaja sie widziec tylko samochodowa przyszlosc
      Polski i nie maja pomyslu na kompleksowa reforme PKP).

Pozostawmy infarstrukture (tory) panstwu, wpuscmy konkurencje na przewozy
      towarowe, a w przypadku przewozow pasazerskich zastosujmy dofinansowanie pod
      kontrola samorzadow, bo odbije sie to pozytywnie w innych dziedzinach.
      Zakoncze haslem: TIRY NA TORY
      • Gość: doku PKP musimy zlikwidowac IP: 81.18.201.* 21.12.03, 13:46
        > Pozostawmy infarstrukture (tory) panstwu

Byle nie pozostawić tego ludziom, którzy teraz rządzą PKP. Wszystkich
        dyrektorów i kierowników na bruk. Infrastruktura musi znaleźć się w zupełnie
        nowych rękach.

> wpuscmy konkurencje na przewozy
        > towarowe, a w przypadku przewozow pasazerskich zastosujmy dofinansowanie pod
        > kontrola samorzadow

Ale przewozy muszą być w rękach prywatnych.

> Zakoncze haslem: TIRY NA TORY

amen
    • indris PKP musi się odrodzić 22.12.03, 11:19
      Oczywiście jako przedsiębiorstwo państwowe. Wszelkie "pomysły" prywatyzacyjne
      należy władzom wybić z glowy. Koleje sprywatyzowano tylko w W. Brytanii i
      skutki są opłakane, tu akurat panuje wyjątkowa zgodność opinii.
      Może od PKP zacznie się zahamowanie prywatyzacyjnego szaleństwa III RP. Oby.
      • Gość: Bogadan Re: PKP musi się odrodzić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.03, 14:39
        Kolej trzeba prywatyzować, nie ma sensu dopłacać pieniędzy podatników to
        ekonomicznego trupa, jakim jest PKP. Trzeba wreszczie przerwać terroryzowanie
        państwa przez górników i kolejarzy.
        • indris Przerwać terroryzowanie 22.12.03, 15:17
          Święta prawda. Trzeba przerwać terroryzowanie państwa przez talibów
          prywatyzacji. PKP było za II RP znakomicie działającym przedsiębiorstwem i przy
          wszystkich najwścieklejszych konfliktach, których w tamtych latach nie
          brakowało nikt akurat jego się nie czepiał. A nie było łatwo: przecież obszar
          kolejowy II RP to była składanka z fragmentów TRZECH różnych sieci TRZECH
          różnych państw. A jednak udało się stworzyć sieć kolejową, której, w
          odróżnieniu od wielu innych zjawisk w II RP, nie było się co wstydzić.
          III RP stać chyba na to na co było stać o wiele biedniejszą II RP. Trzeba tylko
          pogonić libertariańskich talibów, którzy chcą prywatyzować dla samej
          prywatyzacji, a także po prostu lobbystów, którzy lansują określone
          rozwiązania po prostu za szmal.
    • orionek Re: PKP musi upaść 22.12.03, 15:38
      Czy ktoś z moich przedmówców zna pracę na PKP?
      Rozumie, że liberalizacja po 89 roku to hulaj dusza dla złodziei, którzy np w
      spółkach żerujących na PKP spijają całą śmietankę?
      I jeszcze to, że w systemach globalnych jak kolej, telekomunikacja, drogi - nie
      uniknie się monopolu właściciela zawyżającego cenę i żadna prywatyzacja nie
      obniży cen ani nie poprawi jakości usług...
      Orion
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka