16.03.04, 12:31
Przepraszam za to dość bezpośrednie pytanie, ale czy u osób chorujących na
ZJN może pojawiać się śluz w kale? Czy stolce mogą być uformowane
wąsko, "ołówkowato"? Od kilkunastu dni obserwuję u siebie takie objawy i
bardzo się martwię, że to coś poważniejszego niż ZJN...
Odpowiedzcie, poradźcie, proszę...
O.
Obserwuj wątek
    • kanoka Re: Ważne... 16.03.04, 14:35
      Witaj!
      Z tego co wiem, to jak najbardziej;-).... Poczytaj sobie wątek "strona o IBS -
      co sądzicie" masz tam linki do stron polskich nt. IBS=ZJN.
      Ale tak czy inaczej diagnozuje lekarz, po wykonaniu badań. Na temat koniecznych
      badań znajdziesz też pod tymi linkami
      Pozdrawiam
      knk
      • olla10 Re: Ważne... 16.03.04, 16:02
        Dziękuję za pomoc i odpowiedź, już zabieram się do lektury. Wątek o
        kolonoskopii i realcja forumowiczowego kolegi dodaje mi trochę odwagi. Chyba
        nie ma co czekać, tylko biec do lekarza, żeby nie popaść w zupełny obłęd...
        Pozdrawiam
        O.
        • marialudwika Re: Ważne... 16.03.04, 17:03
          Tak,wystepuja takie objawy,z tego,co doswiadczam.POzdrawiam!
          ml
          • olla10 Re: Ważne... 16.03.04, 17:09
            Dziękuję za podzielenie się własnymi doświadczeniami - zawsze to nie to samo co
            surowy, książkowy opis.
            Pozdrawiam,
            O.
            • leoncjo1 Re: Ważne... 16.03.04, 20:44
              Jeszcze raz to wysyłam bo coś nie poszło za 1-szym razem
              To co napisały dziewczyny to prawda, stolce zwłaszcza te luźniejsze zwykle są z domieszką śluzu. Ale co by nie mówić to mnie się nie podobają te stolce "ołówkowate". Wśród wielu goźnych chorób jelita ten objaw - dodam, że jako jeden z wielu jest niestety wymieniany.
              Ale nie popadaj od razu w histerię.
              Ja na Twoim miejscu najpierw zrobił bym badanie kału na krew utajoną. Zapakuj troche kupki w pojemnik i za 8 zł (koszt badań) będziesz na drugi dzień miała wyniki. To podstawowe badanie na choroby jelita. Potem mozna jeszcze zrobić badanie kału na pasożyty i bakterie. One też mogą powodować różne zdarzenia.
              Poza tym polecam kolonoskopię. Robią to w szpitalu (na 1 dzień trzeba sie połozyć). Jest to idealne i chyba obecnie jedyne badanie w którym lekarz naocznie może stwierdzić co tam masz w środku ?? (trzeba mieć skierowanie od lekarza 1-go stosunku)Polecam bo to miałem robione akuratnie wczoraj. Lekarz po wybudzeniu od razu mi powiedział, że żadnych zmian patologicznych nie wykrył ( guzy, narośle, polipy,uchyłki i jeszce tam cholera wie co) a jedynie lekkie przekrwienie błony wyściełającej ten organ.
              Niestety nie robią tomografi lub rezonansu tego organu bowiem jest on w stałym ruchu i zdjęcia byłyby poruszone.
              Pozdrawiam, nic się nie łam jesteśmy z Tobą.
              Leoncjo
              PS. Napisz jakie podejmujesz kroki i co ci wyszło na badaniach.
              • olla10 Re: Ważne... 18.03.04, 09:01
                Dziękuję za tę wyczerpującą odpowiedź. Nie było mnie wczoraj na forum, gdyż
                postanowiłam wybrać się z moimi problemami do specjalisty. Po dość krótkim
                wywiadzie i badaniu brzucha, lekarz stwierdził, że w moim przypadku sprawę
                należy zrzucić na system nerwowy, nieuporządkowane i pełne nieodreagowanych
                stresów życie. Podobno bardzo często intrawertycy trafiają do lekarza z takimi
                problemami. Jak powiedział pan doktor - w 70% przypadków, które do niego
                trafiają koniecze jest leczenie duszy, a nie ciała...
                Sama już nie wiem... Niby nieco sie uspokoiłam, ale chyba na własną rękę
                wykonam sobie badania, o których piszesz. No może kolonoskopię odłożę na
                troszkę później (gratuluję, że masz to za sobą, a przede wszystkim tego, że
                wyniki są dobre). Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź, odezwę się w sprawie moich
                dalszych decyzji i badań.
                Serdecznie pozdrawiam,
                O.
    • 13_weronika Re: Ważne... 19.04.04, 13:50
      hej! od jakiegoś czasu czytam Wasze forum i postanowiłam podzielić się swoimi
      doświadczeniami; oczywiście na IBS ochoruję od ok. 6 lat; co do stolców, to
      te "ołówkowate" są normalnym zjawiskiem, występującym przy zaparciach; ja też
      tak miałam i obawiałam się że to może jakiś nowotwór (jeden z objaów, to
      właśnie cienkie kupki;) Aby mieć 100% pewności zrobiłam kolonoskopię; robiłam
      ją w prywatnej przychodni, nie musiałam iśc na cały dzień do szpiutala;
      wszystko trwało ok 1 godz., pod narkozą - także było ok; niestety (móię
      niestety bo czasami wołałabym chorować na coś konkretnego co można leczyć) nic
      nie wykryto.... pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka