20.05.12, 16:26
Chciałabym się podzielić informacją na temat ostatnio opublikowanych danych na temat diety w ZJD (IBS). Chodzi w dużym skrócie o dietę eliminującą tzw. składniki FODMAPS (z ang. fermentujące oligosacharydy, dwusacharydy, monosacharydy i polialkohole).
Sama zaczęłam od wczoraj stosować tę dietę, zobaczymy - może sie sprawdzi...
Dla zainteresowanych wklejam link do źródła oraz do samego diagramu:

shepherdworks.com.au/disease-information/low-fodmap-diet
www.ibsgroup.org/forums/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=28
Obserwuj wątek
    • mchan Re: FODMAPS 02.10.14, 14:21
      No właśnie. Czy ktoś stosował i pomogło? JA stosuję, za poradą lekarki, i widzę małą poprawę (ale to dopiero 2 tygodnie). Może ktoś ma polską listę low fodmap?
    • noir11 Re: FODMAPS 06.03.15, 15:08
      czesc,

podbijam temat. czy ktos probowal tej diety? Teoretycznie badania pokazuja spora poprawe u czesci pacjentow ( www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=A+Diet+Low+in+FODMAPs+Reduces+Symptoms+of+Irritable+Bowel+Syndrome+Gastroenterology ).
      Zainteresowalam sie tym poniewaz znajoma namawia mnie na diete ktora jest troche podobna do low FODMAPS i dzieki ktorej jej kolezanka wyprowadzila swoje dziecko z Crohna. Dieta ktora mi polecila to - w duzym skrocie - zadnej maki bialej, cukru, konserwantow, polepszaczy, dan i skladnikow z puszki, gotowych majonezow, drozdzy, grzybow, octu itp. Do tego moga dojsc dosc drogie suplementy. Ale powiedziala ze sama dieta powinna juz zaczac przynosic efekty po 6 tygodniach ale warto ja pociagnac pare miesiecy dluzej. W przypadku jej corki stan zapalny cofnal sie na tyle ze lekarze dziwili sie jak to mozliwe. Generalnie nie wierze w cudowne ozdrowienia i jestem sceptyczna ale w tym przypadku byla to prawda.
    • studentka567 Re: FODMAPS 15.11.15, 22:50
      Zapraszam wszystkich z IBS lub diagnozowanych w tym kierunku do wypełnienia ankiety! Sama mam ZJD stąd moje zainteresowanie tematem obecnie próbuję zbadać związek IBS z układem immunologicznym :) i ewentualnym wpływem diety.

Dziękuję :) Edyta

www.ankietaplus.pl/s/78547ZXJ
    • dziennikzywieniowy24.pl Re: FODMAPS 29.08.16, 21:21
      Na portalu dziennikzywieniowy24.pl można dokonać analizy spożytych posiłków. Możliwa jest również analiza spożytych pokarmów pod względem produktów z dużą zawartością FODMAP dziennikzywieniowy24.pl/planner/strony/analizy/analizy.xhtml.
      dziennikzywieniowy24.pl/planner/strony/analizy/analiza/fodmap.xhtml

Planowanie posiłków również jest jak najbardziej możliwe na dziennikzywieniowy24.pl.
      • karolaa123 Re: FODMAPS 19.01.22, 14:00
        Dzień Dobry, chciałabym prosić o wypełnienie mojej anonimowej ankiety dotyczącej diety FODMAP, dzięki, której będę mogła napisać pracę magisterską.
        Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam :)
        docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc4d8Y7VW8syj3R76viYLMyUKDIrEZxnEvRocBh0gS2ftR6PA/viewform?usp=sf_link
    • gazeta_gadam Re: FODMAPS 23.02.22, 19:39
      Polecam film o Fodmap:
      youtu.be/Sjxe4Vl3XU8

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka