16.04.03, 23:29
Ja tylko z dobrą radą: Sprawdźcie, czy przyczyną
Waszych dolegliwości nie jest czasem endometrioza. Bo
objawy bywają takie same. Szkoda by było leczyć jelita
i przegapić rozwój zupełnie innej choroby.
Dużo zdrowia!
Pacjentka
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Do kobiet 18.04.03, 15:32
      Bardzo sluszna uwaga. Rzeczywiscie, dolegliwosci zwiazane z endometrioza moga
      mylnie sugerowac pochodzenie jelitowe, przekonalam sie o tym na wlasnej
      hmmm...powiedzmy skorze. Klopot w tym, ze endometrioze mozna w 100% skutecznie
      zdiagnozowac wylacznie w trakcie operacji.
      • melsted Re: Do kobiet 18.04.03, 23:54
        Hej F. W moim przypadku ginekolog postawił tezę o
        endometriozie podczas oglądania na usg torbieli jajnika
        (i wywiadu) i zalecił laparoskopię, która to
        potwierdziła. Było to dla mnie wielkim zaskoczeniem, bo
        inni ginekolodzy oraz lekarz dużurny w pogotowiu (!)
        przez lata mnie odsyłali, że moje problemy są poza
        ginekologiczne a związane z nadwrażliwym jelitem. Ze
        względu na komplikacje dla płodności, którą może
        wywoływać endometrioza, warto nawet zrobić laparoskopię.
        • felinecaline Re: Do kobiet 19.04.03, 20:41
          Gratuluje ci czujnego i umiejacego kojarzyc fakty gonekologa.Odnosze wrazenie,
          ze w Polsce naa ogol objawy endometriozy sa bagatelizowane, wg starego
          porzekadla, ze "po dziecku pani przejdzie", co do pewnego stopnia jest prawda,
          ale tylko do pewnego stopnia. Ja sie na dziecko nie zdecydowalam,
          natomiast "hodowalam" sobie endometrioze, kiedy wreszcie bole byly nie do
          zniesienia chirurg, do ktorego trafilam na ostry dyzur tez raczej
          podejrzewal sprawe jelitowa i w tym kierunku robil badania nie sluchajac moich
          uporczywych sugestii o zwiazku dolegliwosci z cyklem. Zdjecie kontrastowe jelit
          dalo falszywy obraz...guza esicy i z takim rozpoznaniem kladlam sie na stol
          operacyjny. A wszytko z powodu "czekoladowych guzkow" okolicy lewego jajnika.
          Brrr! Juz minelo 9 lat odkad nie mam lewego jajnika, czekoladowych guzkow (ani
          macicy, ani prawego jajnika) i dopiero teraz wiem, ze zyje - addios bole! ale
          czego mi daly posmakowac - przemilcze. Pozdrawiam (rowniez Twojego sprytnego
          ginekologa).
          • melsted Re: Do kobiet 19.04.03, 23:40
            Hej F. Współczuję Ci przeżyć i przejść. Szkoda, że
            skończyło się to wszystko tak radykalnie. Tak łatwo
            niektórzy tłumaczą kobiece dolegliwości, że to zespół
            napięcia przed-, że po porodzie to minie, że wiele kobiet
            tak ma, że musi boleć. Do tego reklamy uczą ludzi, że na
            każdy ból jest po prostu lek. Ja niestety mam juz IV
            stopien endometriozy i jednak chcialabym miec dziecko.
            Wielką zagadką jest czy przy IV stopniu mi się to uda.
            Oj, gdybym wiedziala wcześniej...
          • mahoney Re: Do kobiet 13.07.03, 01:54
            przepraszam ze spytam ale co to jest dokladnie ta endometrioza ?
            • felinecaline Re: Do kobiet 19.07.03, 17:30
              Endometrioza w skrocie jest to patologiczne zjawisko wystepowania tkanki
              endometrialnej (nablonka wyscielajacego jame macicy) poza ta jama, w jamie
              otrzewnowej, w okolicy narzadow miednicy malej (pecherza, jajnikow, moczowodow,
              esicy, ale takze i w okolicach dalej polozonych, nie sa wyjatkowe przypadki, ze
              ogniska endometriozy usadawiaja sie np w ...plucach.
              Ta tkanka reaguje zgodnie z cyklem i w okresie menstruacji krwawi tam, gdzie
              sie znalazla, a w ten sposob powstaja tzw "czekoladowe guzki" (torbiele
              wypelnione krwia).
              Jesli takie guzki utworza sie w sasiedztwie jelita moga narastajac niemal
              zamknac jego swiatlo i jak to bylo w moim przypadku w obrazie radiologicznym
              imitowac guza jelita. Najadlam sie strachu,przeszlam operacje (hysteri-
              ovarectomie + colostomie), pochodzilam 3 mce ze stomia, teraz juz 10 rok zyje
              bez klopotow a i przykre wspomnienia sie zatarly. Badzcie czujne, endometrioza
              potrafi mocno zatruc zycie.
              • rika1 Re: Do kobiet 25.07.03, 22:52
                Witam,
                od roku mam endometrioze, w maju mialam laparaskopie, ktora wykazala, ze mam
                rowniez ogniska endometriozy na jelicie. Rowniez od roku mam ciagle problemy z
                zoladkiem: bole, nadkwasnosc, czuje jakby kamien mi lezal w zoladku i ciagle
                zaparcia. Bylam u gastrologa,powiedzial, ze endometrioza nie moze powodowac
                takich problemow zoladkowych. Otrzymalam leki na zoladek, ale nie pomogly,
                biore rowniez duspatalin. Chyba bede miala gastroskopie, ale nie wiem do konca
                czy powinnam badac zoladek, moze to endometrioza jest przyczyna moich
                dolegliwosci.
                Czy mozecie mi cos doradzic?
                pozdrawiam, rika
                • felinecaline Re: Do kobiet 27.07.03, 09:22
                  Witaj. Powinnas zrobic te gastro. Wiem, to nic przyjemnego, ale warto, bo te
                  dolegliwosci prawie w 98% nie sa pochodzenia endometrialnego.
                  Prawdopodobniejszy jest helicobacter.
                  • rika1 Re: Do kobiet 29.07.03, 21:38
                    Witam,
                    bardzo dziekuje za odpowiedz.
                    Chcialabym sie jeszcze dowiedziec, jaki ma wplyw endometrioza na jelito, czy
                    niszczy go.
                    Pozdrawiam,
                    rika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka