melsted 16.04.03, 23:29 Ja tylko z dobrą radą: Sprawdźcie, czy przyczyną Waszych dolegliwości nie jest czasem endometrioza. Bo objawy bywają takie same. Szkoda by było leczyć jelita i przegapić rozwój zupełnie innej choroby. Dużo zdrowia! Pacjentka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: Do kobiet 18.04.03, 15:32 Bardzo sluszna uwaga. Rzeczywiscie, dolegliwosci zwiazane z endometrioza moga mylnie sugerowac pochodzenie jelitowe, przekonalam sie o tym na wlasnej hmmm...powiedzmy skorze. Klopot w tym, ze endometrioze mozna w 100% skutecznie zdiagnozowac wylacznie w trakcie operacji. Odpowiedz Link
melsted Re: Do kobiet 18.04.03, 23:54 Hej F. W moim przypadku ginekolog postawił tezę o endometriozie podczas oglądania na usg torbieli jajnika (i wywiadu) i zalecił laparoskopię, która to potwierdziła. Było to dla mnie wielkim zaskoczeniem, bo inni ginekolodzy oraz lekarz dużurny w pogotowiu (!) przez lata mnie odsyłali, że moje problemy są poza ginekologiczne a związane z nadwrażliwym jelitem. Ze względu na komplikacje dla płodności, którą może wywoływać endometrioza, warto nawet zrobić laparoskopię. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Do kobiet 19.04.03, 20:41 Gratuluje ci czujnego i umiejacego kojarzyc fakty gonekologa.Odnosze wrazenie, ze w Polsce naa ogol objawy endometriozy sa bagatelizowane, wg starego porzekadla, ze "po dziecku pani przejdzie", co do pewnego stopnia jest prawda, ale tylko do pewnego stopnia. Ja sie na dziecko nie zdecydowalam, natomiast "hodowalam" sobie endometrioze, kiedy wreszcie bole byly nie do zniesienia chirurg, do ktorego trafilam na ostry dyzur tez raczej podejrzewal sprawe jelitowa i w tym kierunku robil badania nie sluchajac moich uporczywych sugestii o zwiazku dolegliwosci z cyklem. Zdjecie kontrastowe jelit dalo falszywy obraz...guza esicy i z takim rozpoznaniem kladlam sie na stol operacyjny. A wszytko z powodu "czekoladowych guzkow" okolicy lewego jajnika. Brrr! Juz minelo 9 lat odkad nie mam lewego jajnika, czekoladowych guzkow (ani macicy, ani prawego jajnika) i dopiero teraz wiem, ze zyje - addios bole! ale czego mi daly posmakowac - przemilcze. Pozdrawiam (rowniez Twojego sprytnego ginekologa). Odpowiedz Link
melsted Re: Do kobiet 19.04.03, 23:40 Hej F. Współczuję Ci przeżyć i przejść. Szkoda, że skończyło się to wszystko tak radykalnie. Tak łatwo niektórzy tłumaczą kobiece dolegliwości, że to zespół napięcia przed-, że po porodzie to minie, że wiele kobiet tak ma, że musi boleć. Do tego reklamy uczą ludzi, że na każdy ból jest po prostu lek. Ja niestety mam juz IV stopien endometriozy i jednak chcialabym miec dziecko. Wielką zagadką jest czy przy IV stopniu mi się to uda. Oj, gdybym wiedziala wcześniej... Odpowiedz Link
mahoney Re: Do kobiet 13.07.03, 01:54 przepraszam ze spytam ale co to jest dokladnie ta endometrioza ? Odpowiedz Link
felinecaline Re: Do kobiet 19.07.03, 17:30 Endometrioza w skrocie jest to patologiczne zjawisko wystepowania tkanki endometrialnej (nablonka wyscielajacego jame macicy) poza ta jama, w jamie otrzewnowej, w okolicy narzadow miednicy malej (pecherza, jajnikow, moczowodow, esicy, ale takze i w okolicach dalej polozonych, nie sa wyjatkowe przypadki, ze ogniska endometriozy usadawiaja sie np w ...plucach. Ta tkanka reaguje zgodnie z cyklem i w okresie menstruacji krwawi tam, gdzie sie znalazla, a w ten sposob powstaja tzw "czekoladowe guzki" (torbiele wypelnione krwia). Jesli takie guzki utworza sie w sasiedztwie jelita moga narastajac niemal zamknac jego swiatlo i jak to bylo w moim przypadku w obrazie radiologicznym imitowac guza jelita. Najadlam sie strachu,przeszlam operacje (hysteri- ovarectomie + colostomie), pochodzilam 3 mce ze stomia, teraz juz 10 rok zyje bez klopotow a i przykre wspomnienia sie zatarly. Badzcie czujne, endometrioza potrafi mocno zatruc zycie. Odpowiedz Link
rika1 Re: Do kobiet 25.07.03, 22:52 Witam, od roku mam endometrioze, w maju mialam laparaskopie, ktora wykazala, ze mam rowniez ogniska endometriozy na jelicie. Rowniez od roku mam ciagle problemy z zoladkiem: bole, nadkwasnosc, czuje jakby kamien mi lezal w zoladku i ciagle zaparcia. Bylam u gastrologa,powiedzial, ze endometrioza nie moze powodowac takich problemow zoladkowych. Otrzymalam leki na zoladek, ale nie pomogly, biore rowniez duspatalin. Chyba bede miala gastroskopie, ale nie wiem do konca czy powinnam badac zoladek, moze to endometrioza jest przyczyna moich dolegliwosci. Czy mozecie mi cos doradzic? pozdrawiam, rika Odpowiedz Link
felinecaline Re: Do kobiet 27.07.03, 09:22 Witaj. Powinnas zrobic te gastro. Wiem, to nic przyjemnego, ale warto, bo te dolegliwosci prawie w 98% nie sa pochodzenia endometrialnego. Prawdopodobniejszy jest helicobacter. Odpowiedz Link
rika1 Re: Do kobiet 29.07.03, 21:38 Witam, bardzo dziekuje za odpowiedz. Chcialabym sie jeszcze dowiedziec, jaki ma wplyw endometrioza na jelito, czy niszczy go. Pozdrawiam, rika. Odpowiedz Link