Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

INTERNETOWA STRONKA RR!!!!

03.03.05, 22:36
    Tak, niebawem będziecie mogli zajrzeć na stronkę RR, co tam znajdziecie i czy
    Wam się spodoba przekonacie się już za kilka dni:) oczywiście nie wszystko
    będzie skończone, ale teraz już tylko kilka szcegółów dopracujemy - a te
    zmiany bedziecie mogli obserwować:) jak strona bedzie już dostępna to podam
    link:) pozdrawiam rowerowo KaZa
    Obserwuj wątek
      • kazza Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 09:54
        Wyciągam wątek na wierzch ponieważ strona RR JUŻ DZIAŁA!!! www.rr.w.pl - pod
        tym adresem ją znajdziecie:) wchodźcie przeglądajcie i przekażcie znajomym:)
        pozdrawiam rowerowo
        KaZa
        • kazza Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 10:52
          mała poprawka bo nie wiem czemu link nie działa sprobuje jeszcze raz
          www.rr.w.pl
          • freaky_mati Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 10:54
            Dla wszystkich ktorzy nie lubia robic [copy] i [paste]:
            www.rr.w.pl/
            Pozdro,
            Mati
            • krakers1 Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 11:39
              Komu sie tak bardzo nudzilo?
              ;)
              pozdr
              • trawers01 Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 13:04
                taaaaaaa... A jak się Krakers w Kampinosie wywalał to żadnego patrolu nie było
                w pobliżu, żeby mu kaftan założyć... :-)
                • roweroraffi Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 13:55
                  trawers01 napisał:

> taaaaaaa... A jak się Krakers w Kampinosie wywalał to żadnego patrolu nie
                  było
                  > w pobliżu, żeby mu kaftan założyć... :-)

Niestety... mimo, że ludzie z RR byli zapraszani tak samo jak wszyscy inni ;-)
                  Z resztą tych kaftaników to i na przyczepce by nie zmieścili, jakby chcieli
                  każdego potrzebującego obdzielić :-)

<ironia&sarkazm mode ON>
                  W końcu kto "normalny" jeżdzi w zimę na rowerze i uznaje za przyjemność
                  możliwość potaplania się w śniegu i błocie, przemoczenia się do suchej nitki,
                  zmęczenia, poprzewracania, a na samym końću jazdy pod wiatr przez 20km :-)
                  <ironia&sarkazm mode OFF>

I bynajmniej nie znaczy to, że inne moje wycieczki, będą bardziej "normalne" :-P
                  • ociec51 Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 19:01
                    Najładniejsza część to ta zatytułowana: "Brak fotografii" Fotografa przy tym
                    nie było?
                    • olecky Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 19:19
                      > Fotografa przy tym nie było?

nie wiem dlaczego, ale odkad dostalem nowy aparat coraz rzadziej jestem
                      zapraszany na imprezy ;-)

pozdrawiam, olek
                      • czajnik74 Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 19:38
                        Gratuluję Kazie i całej ekipie samozaparcia o zmaterializowania swoich planów.
                        Mam nadzeję tylko, że drogi Condor ujawni jednak swe oczy na innej focie, bo
                        zawsze byliśmy otwarci na świat a kryć się nie musicie, bo jesteście najlepsi:)
                        pozwodzenia z dużą dozą rosądku i wytrwałości dla RR Team.

Czajnik
                        • el_condorpasa Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 22:31
                          czajnik74 napisał:
                          >...Mam nadzeję tylko, że drogi Condor ujawni jednak swe oczy na innej focie,
                          bo
                          > zawsze byliśmy otwarci na świat a kryć się nie musicie, bo jesteście
                          najlepsi:...

Drogi czajniku to zdjęcie zostało umieszczone specjalnie. To taki chwyt
                          mateki...markieti...matantigo...marketingowy :) Jak ktoś jest ciekaw jak
                          wyglądam to przyjdzie a może i PRZYJEDZIE na Mase. :D

pozdrawiam
                          ukryty Condor
                          • freaky_mati Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 22:40
                            A brakujace fotki i tak sie kiedys wypelni...

Wiec nie przyzwyczajajcie sie za bardzo do tego "BRAK FOTOGRAFII". :P

Pozdro,
                            Mati
                        • kazza Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 23:06
                          czajnik74 napisał:

> Gratuluję Kazie i całej ekipie samozaparcia o zmaterializowania swoich
                          planów.
                          > Mam nadzeję tylko, że drogi Condor ujawni jednak swe oczy na innej focie, bo
                          > zawsze byliśmy otwarci na świat a kryć się nie musicie, bo jesteście
                          najlepsi:)
                          > pozwodzenia z dużą dozą rosądku i wytrwałości dla RR Team.

Dzieki za słowa uznania i otuchy:)
                          Z takimi przyjaciółmi i z tą ekipą, która być może(mam taką nadzieję) się
                          rozrośnie, na pewno da sie wiele zdziałać, a kilka osób wie, że jak sobie coś
                          postanowie, postawie jakiś cel to wcześniej czy później go osiągnę. Powoli,
                          stopniowo ale konsekwentnie:)
                          To jak wspinaczka po górach - stałym tępem bez zbędnych , męczących i
                          spowalniających zrywów, cały czas do przodu..aż do szytu i do tego będziemy
                          dążyć wyposażeni we wzajemną przyjaźń:)
                          (ale się poważnie zrobiło nie?;))
                          Poprostu bądźcie i obserwujcie bo plany są duże a co z tego wyjdzie zcas
                          pokaże:)
                          Pozdrawiam rowerowo KaZa

>
                          > Czajnik
                      • kazza Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 05.03.05, 22:51
                        olecky napisał:

> nie wiem dlaczego, ale odkad dostalem nowy aparat coraz rzadziej jestem
                        > zapraszany na imprezy ;-)

(ironia mode on)No wiesz Olo jak Cie zapraszałam na kurs to nie chciałeś
                        przyjechać więc nie narzekaj ;)(ironia mode off)
      • roweroraffi Nieco uwag i dalszych propozycji... 06.03.05, 15:10
        Już wczoraj męczyłem Matiego o wiele spraw związanych ze stronką i cieszę się,
        że zmienia się na lepsze...to jednak nie koniec ;-)

1. Moje pomysły na pytania do FAQ:
        -Czy zawsze jesteście na Masie?
        -Czy zawsze jesteście na imprezach organizowanych przez Organizatoró Masy (np
        malowanie ścieżek rowerowych, czy akcjach bezpośrednich na otwarciach
        inwestycji)?
        -Chciałbym się z Wami spotkać. Gdzie i kiedy są spotkania RR?
        -Chciałbym byście zabezpieczyli moją własną imprezę/wycieczkę rowerową. Czy to
        możliwe? Ile to kosztuje?
        -Czy prowadzicie kursy pierwszej pomocy? Za ile?
        -Mam w domu jakieś zbędne bandaże/leki/itp. Czy mozna je Wam przekazać? Jak?
        -Czy Patrol Medyczny ma coś wspólnego z dawnym Rowerowym Patrolem?
        -Co zrobić by być bezpieczniejszym na rowerze?
        -Trafiłęm na Waszą stronę przypadkiem. Co to w ogóle jest ta Masa Krytyczna?
        -Czy macie jakieś specjalne wyposażenie rowerów lub rowery? Co musze mieć by
        mój rower nadawał się na rower Ratownika?

Tyle pytań na szybko, by FAQ nie świecił pustką ;-)

2. Wrzućcie coś do działu 'Członkowie'... jak się ustawi ekran tak, by zaczynał
        się od Członka Vwojciucha to ma się na ekranie tylko pustą przestrzeń i 'brak
        zdjęć'... może na razie wywalcie te pustki a wrzućcie pozostałych Członków jak
        już będą fotki. BTW... naprawdę tylko 1 osoba z RR ma GG/Tlen, a tylko 3 osoby
        mają net?

3. Dział NEWS jest świetny... oby tylko było co tam wrzucać... pamiętam, ze
        podobny na stronie Patrolu słabo się sprawdzał.

4. Połączyłbym działy DOŁĄCZ DO NAS i WSPOMÓŻ NAS - dołączenie to forma pomocy
        Wam :-) I jeszcze jedno... zdanie: "Jeżeli lubisz medycynę, pomagać ludziom
        (...) napisz do nas" jest conajmniej średnio gramatyczne, co razi nawet takiego
        grafomana i dysmózga jak ja :-) Proponowałem już zmianę na "Jeżeli interesujesz
        się medycyną, chcesz pomagać ludziom (...) napisz do nas" - brzmi ładniej ;-)

5. Dział linki możecie poszerzyć o pozycje np z linków ze strony Masy...
        zwłaszcza o stronę Miast dla Rowerów, na której jest też sporo o
        bezpieczeństwie. Zastanawiałbym się też czy zainteresowanym nie podać stron
        innych grup medycznych np Pokojowego Patrolu i ogólnie stron o tematyce
        medycznej i paramedycznej.

6. Dział 'Nasze rady' jest genialny. Szkoda, że na razie pusty. W przyszłości
        prócz 'co włożyć do apteczki', chętnie poczytałbym o postępowaniu powypadkowym,
        pierwszej pomocy w podstawowych przypadkach (zasłabnięcie, zawał, złamanie,
        zranienie itp) tak na Masie jak i na ulicy. Byłoby to bardzo pomocne.

7. Nieco więcej linków dajcie w treści... jak już czytam dział 'na Masie' to
        chętnie zobaczyłbym tam odnośnik do zasad Masy, tego jak powinienem się tam
        zachować... myślę nawet czy nie warto połączyć działów 'Pomocna Dłoń' i 'Na
        Masie'... wszak to ta sama tematyka. Analogoicznie dział pomocna dłoń winien
        mieć odnośnik do 'Na Masie'. Tak samo bym widział w dziale 'Na Masie' link do
        odpowiedzi na pytania gdzie Was spotkać poza Masą... albo do FAQ, albo do Newsó
        jeżeli tam będzie info o Waszych spotkaniach.
        Z działu 'Historia' odnośnik do teraźniejszości czyli 'na Masie' też by nie
        bolał...z 'Członków' do 'galerii' by ktoś mógł zobaczyć więcej zdjęć Was
        (galeria powinna dotyczyć tylko Was w przyszłości... zdjęcia ogólnoMasowe mogą
        sugerować, że każdy na focie jest z Patrolu). Wszak na poczatku nikt Was nie
        zna i nie wie, że ten ktoś na 3 focie to nie Kaza tylko np Skeler ;-)
        Zwłaszcza, że nie ma fot w 'Członkach'.
        A jak już o linkach... polecam używać target=new by ktoś chcąc czytać zasady
        Masy nie mógł je mieć w drugim oknie i potem łatwo wrócić do Waszej strony.
        Może jestem leniwy ale klikania 'WSTECZ' można uniknąć ;-)

8. Może jakiś dział o Waszych rowerach? Ludzi to może ciekawić, skoro jesteście
        Ratownikami na rowerach ;-) Zwłaszcza w zimę dużo łatwiej jest kogoś poznać po
        rowerze niż po twarzy, którą się widziało na zdjęciu... przynajmniej póki nie
        ma jakiegoś określonego ubioru dla Was, a w galerii członków wiszą 'braki
        zdjęć'.

9. Dysponuję skanerem (słabym ale jednak) i jak macie jakieś swoje fotki
        drodzy 'Członkowie' to dogadać się z Kazą, Ona mi je przywiezie, ja poskanuję i
        będziecie mieli pełniejszą stronę... A co do zdjęć to już technikalia...
        przydałyby się jakieś opisy co dana fotka przedstawia...
        I jeszcze jedno...dotyczy działu 'Na Masie' i fotki masa1.jpg - podpis 'cliknij
        aby powiększyć' niestety nie jest ani po Polsku (kliknij), ani po Angielsku
        (click) ;-)

10. Detalik, ale tło loga mogłoby być dopasowane do nowego tła witrynki (nieco
        rozjaśnionego. Obecnie są 3 odcienie niebieskiego - mogłyby zostać dwa o ile
        oczywiście logo pozostanie po tym zabiegu czytelne.
        • freaky_mati Odpowiedzi... 06.03.05, 17:15
          Kto mnie obudzil? Zartuje... ;)

Rozumiem, ze to Ty Raffi napisales do mnie wiadomosc z Tlen.pl z linkiem do
          Twojego postu, za co bardzo dziekuje, bo nie wiem czy bym go nie przeoczyl. A
          teraz do roboty:

1. Dziekuje za pytanka. Napewno odpowiem. Moze nie na wszystkie odrazu, ale juz
          niedlugo. Na przyklad aby odpowiedziec na pytanie: "Mam w domu jakieś zbędne
          bandaże/leki/itp. Czy mozna je Wam przekazać? Jak?" ...to musialbym pogadac
          wpierw z Kaza. Jeszcze raz 100krotne dzieki za pytania bo FAQ naprawde swieci
          pustka.

2. Strona czlonkow naprawde jest w poczatkowym stanie. :D Fotek wszystkich
          poprostu jeszcze nie mamy. Zdjecia do stronki kazdej osobie i calej grupie
          zrobie 20.03.2005, wiec pewnie 21.03.2005 beda na stronie.
          Co do danych osobowych, to musze jeszcze obgadac z reszta. Ja sam nie mam
          problemow z umieszczaniem info typu GG/Tlen/Komorka, ale inni nie sa pewni.
          Wiec zanim sie nie spodkamy i tego nie przedyskutujemy to stronka czlonkow sie
          nie zmieni... :(

3. Tez sie troche boje, ze w przyszlosci bedzie za malo info. :( Przyszlosc
          pokaze...

4. Fakt, ze na stronach "DOŁĄCZ DO NAS" i "WSPOMÓŻ NAS" nie ma praktycznie nic
          poza jednym zaniem daje mi duzo do myslenia... Pomysl nie jest zly... Tylko jak
          powinien nazywac sie link w menu ktory zapraszalby i Sponsorow i ludzi ktorzy
          chca dolaczyc do naszej skromnej grupki???
          Hehehe... Te jedyne zdanko na stronie "Dolacz do nas" zmienialem juz chyba 3
          razy i ciagle jest cos z nim nie tak... :D Przestaje wierzyc w swoj Polski! Ale
          kiedys te zdanie bedzie poprawne!!!

5. Znowu dobre pomysly... Popatrze troche po linkach na stronie Masy.
          Kaza, Condor? Jesli macie jakies linki ze stronkami o tematyce rowerowej i/lub
          medycznej to dajcie mi znak. Jak ktos inny zna jakies dobre strony medyczne to
          tez sie nie wachajcie i piszcie... ;)

6. Juz o tym myslalem... Mam zamiar tu zamiescic pare schematow
          apteczek: "podstawowa dla jednej osoby", "dla calej grupy" itd. W koncu na
          roznego rodzaju wyprawy pakujemy sie inaczej. Pozniej dojda takze informacje o
          tym jak opatrzec najczestrze urazy na wycieczkach rowerowych. Pisanie o tym
          jakie mieliscie urazy na rowerach pewnie nam sie przydadza. Tym wiecej wiemy
          tym lepiej. :D
          Narazie jednak dzial "Nasze Rady", bedzie musial troche poczekac, bo ten dzial
          moze okazac sie wiekszy od calej strony RR. ;)

7. Jejku, Raffi, na naszej stronce jest tyle odnosnikow do Masy. Nawet na
          stronie glownej mamy wielki banner ktory zarazem jest odnosnikiem do stronki
          www.masa.sdv.pl/ ! <glupawka mode on>Boje sie, ze jutro bedziesz chcial
          abysmy zmienili tlo na serduszka z napisem "I LOVE MASA"!<glupawka mode off> ;)

Dzialy "Pomocna Dłoń" i "Na Masie" nie zostana polaczone choc przyznaje racje,
          ze sa podobne. "Na Masie" jest tylko o tym jak nas znalesc na masie. Nie chce
          mieszac tego z tematem ktory zacheca do trzymania sie regulaminu masy itd.

Co do target, to Raffi masz racje. Ja uzywam TARGET="_blank" co znaczy to samo
          co Twoj TARGET="new", ale moj serwer AngelFire daje jakas glupawa reklame ktora
          powoduje ukazanie drugiej stronie w pierwszym oknie... :(
          WYNIK: Czasem dziala, a czasem nie...

8. Rowery mamy do kitu... Spojrz na bajk Kazy i moja damke... ;) Next
          question...
          A tak serio to moze jakos jeszcze w przyslosci rozbudujemy dzial "Czlonkowie"

9. Ja tez mam skaner... ;) Ale jak juz mowilem fotki beda juz 21.03.2005.
          Hahahaha... Czasami nie moge sie zdecydowac czy pisze po polsku czy po
          angielsku... hihihi... "Aj gat tu polisz maj inglisz..." ;)

10. Ah te nieszczesne logo... Ile mi zajelo czasu, aby sie skapnac, ze
          wkladanie loga w formacie .jpg (256-color RGB-color) w .gif (216-color WEB-SAFE
          Indexed-Color) jakos nie do konca mi wychodzi... hihihi... Zobacze co z tym
          logiem... ale to juz wedlug mnie male piwo w porownaniu z innymi rzeczami...

Pozdro,
          Mati

P.S. Slyszalem, ze Ociec'owi strasznie wolno stronka sie sciaga, a wedlug Olka
          jest za duzo reklam. Niestety Serwer na ktorej jest stronka jest w Stanach
          (czyli troche dlugo moze sie sciagac), a moje konto jest darmowe wiec AngelFire
          zarabia na mnie przez reklamy... Narazie jeszcze tak zostanie, ale kto wie co
          przyniesie przyszlosc...

Na czym siedzi strona masy?
          • xun_vixx Re: Logo... 06.03.05, 19:58
            Z doswiadczenia wiem ze dosc ciezko jest dopasowac tlo loga zapisane w obrasku z tlem samej strony zapodawanym w <body> dokumentu. Najlepszym rozwiazaniejm wydaje sie jednak uniwersalnosc logo. Tj zamiast wymuszac kolor tla to robi sie takiego gifa przezroczystego w tym miejscu. ogo wtedy zawsze pasuje kolorem tla do strony, niealeznie czy to jednolity kolor czy jakis wzorek...
            • freaky_mati Re: Logo... 06.03.05, 23:18
              hehehe... ma mojej stronce logo jest czescia tla strony... :D

A jak juz mowie o tle. Raffi, wiesz, jak tak patrze na to logo z innym
              odcieniem niebieskiego to wydaje mi sie, ze wyglada to bardzo dobrze...

Jakby kolor tla logo bylo takie samo jak tlo pod menu lub tlo pod tekstem, to
              zlewaloby sie z jednym albo drugim. Teraz jest bardziej ekponowane (bo ma inny
              kolor niz reszka) a zarazem nie gryzie sie z reszta tla (bo w koncu to tez
              niebieski, ale inny odcien.) Nie wiem jak u innych, ale na moim kompie te logo
              bardzo estetycznie teraz wyglada. Chyba tak zostanie...

Pozdro,
              Mati
              • roweroraffi Re: Logo... 07.03.05, 11:29
                Ja nie pisałem, że to wygląda fatalnie... wręcz przeciwnie - napisałem, ze to
                detal ;-)
          • roweroraffi Re: Odpowiedzi... 07.03.05, 11:27
            freaky_mati napisał:

> 1. Dziekuje za pytanka. Napewno odpowiem. Moze nie na wszystkie odrazu, ale
            juz
            >
            > niedlugo. Na przyklad aby odpowiedziec na pytanie: "Mam w domu jakieś zbędne
            > bandaże/leki/itp. Czy mozna je Wam przekazać? Jak?" ...to musialbym pogadac
            > wpierw z Kaza. Jeszcze raz 100krotne dzieki za pytania bo FAQ naprawde swieci
            > pustka.

No to teraz już nie będzie świecił :-)
            Jednak nie byłbym sobą, gdybym się trochę nad tymi odpowiedziami nie poznęcał...

Pyt: Czy prowadzicie kursy pierwszej pomocy? Za ile?
            Odp: Chwilowo nie prowadzimy kursów pierwszej pomocy.

To znaczy, że będziecie prowadzić? A może już prowadziliście? A kiedy? Za ile?
            Może warto to uściślić, albo zwyczajnie wywalając 'chwilowo' albo dopisując, że
            w przyszłości (tj za kilka miesięcy czy tam lat) planujecie rozpocząć.

Pyt: Mam w domu jakieś zbędne bandaże/leki/itp. Czy można je Wam przekazać? Jak?
            Odp: Chętnie przyjmujemy wszelkiego rodzaju środki opatrunkowe, sprzęt medyczny
            i leki. Jeśli chcesz nam coś przekazać to prosimy o kontakt. Przypominamy
            jednak, że warto posiadać własne środki opatrunkowe do użytku zarówno w domu,
            jak i na Masie.

Dopisałbym, żeby zwrócić uwagę na daty ważności, bo przynoszenie
            przeterminowanych dupereli raczej nie jest formą pomocy... może też odnośnik do
            działu 'jak nam pomóc'?

Pyt: Czy Patrol Medyczny ma coś wspólnego z dawnym Rowerowym Patrolem?
            Odp: Nie, jesteśmy odrębną grupą rowerową.

Napewno? A ja Kazę na Patrolach widywałem? ;-) Kłąki jest nawet znany z Legendy
            o połamanych widelcach ;-) Proponuję doprecyzować dodając: 'choć są między nami
            osoby, które na Patrolach bywały' przy czym słowo PATROLACH mogłoby być linkiem
            do strony Patrolu (moje zboczenie do linkomanii) ;-)

Pyt: Czy macie jakieś specjalne wyposażenie rowerów lub rowery? Co musze mieć
            by mój rower nadawał się na rower Ratownika?
            Odp: Rower Ratownika Rowerowego nie różni się szczególnie od rowerów innych
            kolarzy. W skład wyposażenia każdego Ratownika Rowerowego wchodzi głównie
            apteczka pierwszej pomocy. Nie ma znaczenia czy apteczka jest umieszczona w
            plecaku rowerzysty, sakwie, czy jest przytroczona do ramy, jeżeli nie ulega
            zabrudzeniu i nie zagraża zdrowiu ratownika.

Tzn że jesteście kolarzami? Proponuję jednak zmianę tych kolarzy... najlepiej
            tak: "Rower Ratownika Rowerowego nie różni się szczególnie od innych rowerów
            jakie można zobaczyć na ulicach."
            "W skład wyposażenia każdego Ratownika Rowerowego wchodzi głównie apteczka
            pierwszej pomocy. Nie ma znaczenia czy apteczka jest umieszczona w plecaku
            rowerzysty, sakwie, czy jest przytroczona do ramy" - odnośnie tego nie zgodzę
            się całkowicie... otóż ma znaczenie, choćby dla wygody ratownika - w plecaku
            jest pod ręką, w sakwie to plecy się nie pocą itp :-P Zmieniłbym całą drugą
            część wypowiedzi na: "W skład wyposażenia roweru każdego Ratownika Rowerowego
            wchodzi (poza typowym wyposażeniem roweru) apteczka pierwszej pomocy, która w
            zależności od preferencji Ratownika może być umieszczona w plecaku, sakwie, lub
            może być przytroczona do ramy."

> 2. Strona czlonkow naprawde jest w poczatkowym stanie. :D Fotek wszystkich
            > poprostu jeszcze nie mamy. Zdjecia do stronki kazdej osobie i calej grupie
            > zrobie 20.03.2005, wiec pewnie 21.03.2005 beda na stronie.

Trzymam na słowo - sprawdzę!

> Co do danych osobowych, to musze jeszcze obgadac z reszta. Ja sam nie mam
            > problemow z umieszczaniem info typu GG/Tlen/Komorka, ale inni nie sa pewni.

Podyskutujcie... w razie czego możecie popytać kogoś z Organizatorów lub ludzi
            z Zielonego Mazowsza jak podanie do siebie kontaktu na GG/Tlen lub tel wpłynęło
            na Ich życie. Ja (jak już wiesz) mam jak najlepsze doświadczenia ;-)

> 4. Fakt, ze na stronach "DOŁĄCZ DO NAS" i "WSPOMÓŻ NAS" nie ma praktycznie
            nic
            > poza jednym zaniem daje mi duzo do myslenia... Pomysl nie jest zly... Tylko
            jak
            >
            > powinien nazywac sie link w menu ktory zapraszalby i Sponsorow i ludzi ktorzy
            > chca dolaczyc do naszej skromnej grupki???

Pomóż nam? Wspomóż nas? i dopiero wewnątrz działu bym odróżniał formy pomocy
            finansowej, rzeczowej jak i wolontariat oraz rozpisywał każdą z nich ;-)

> Hehehe... Te jedyne zdanko na stronie "Dolacz do nas" zmienialem juz chyba 3
            > razy i ciagle jest cos z nim nie tak... :D Przestaje wierzyc w swoj Polski!
            Ale
            >
            > kiedys te zdanie bedzie poprawne!!!

Już jest poprawne... przynajmniej na tyle, że łoś jak ja nie zauważa błędów ;-)

> 6.
            > Narazie jednak dzial "Nasze Rady", bedzie musial troche poczekac, bo ten
            dzial
            > moze okazac sie wiekszy od calej strony RR. ;)

Może póki go nie ma, usuń go ze strony... nic tak nie razi jak puste działy z
            napisami 'wkrótce; ;-) Przynajmniej mnie i inne osoby, z którymi się
            konsultowałem.

> 7. Jejku, Raffi, na naszej stronce jest tyle odnosnikow do Masy. Nawet na
            > stronie glownej mamy wielki banner ktory zarazem jest odnosnikiem do stronki
            > www.masa.sdv.pl/ ! <glupawka mode on>Boje sie, ze jutro bedziesz chcial
            > abysmy zmienili tlo na serduszka z napisem "I LOVE MASA"!<glupawka mode off
            > > ;)

Hehehe. Spokojnie, ja po prostu ogólnie jestem fanem dużej ilości linków na
            stronach... pozwala to szybko przejść z miejsca na miejsce bez używania takich
            rzeczy jak Google i jednocześnie świadczy o tym, że Autor przyłożył się do
            tematu i przedstawia go kompleksowo ;-) Tzn pisząc np o Masie daje link do
            Masy, pisząc o tym jak się zachować na Masie do zasad Masy, o Organizatorach
            Masy do działu KONTAKT... wiem, że to brzmi jak bym faworyzował stronę, z którą
            z resztą nie mam nic wspólnego (robi ją Skeler i Jemu też narzekam od czasu do
            czasu :-P), ale musicie się niestety przyzwyczaić, że robiąc stronę o
            Polonezach ma się dużo linków do strony FSO, klubu aut FSO itp, a robiąc stronę
            pokrewną do tematów Masowych ma się na niej dużo linków do stron Masy i
            pokrewnych ;-) A Banner to rzecz miła, co z resztą zauważył Skeler
            odwdzięczając się tym samym na stronie Masy, którą odwiedzają tysiące ludzi
            miesięcznie...

> Dzialy "Pomocna Dłoń" i "Na Masie" nie zostana polaczone choc przyznaje
            racje,
            > ze sa podobne. "Na Masie" jest tylko o tym jak nas znalesc na masie. Nie chce
            > mieszac tego z tematem ktory zacheca do trzymania sie regulaminu masy itd.

To może zmienić nazwę na 'Jak nas znaleźć' i przy okazji wrzucić tam info jak
            Was znaleźć poza Masą (czyli gdzie szukać info o spotkaniach itp) i nieco
            przeredagować tekst by bardziej pasował pod nowy tytuł?

> Co do target, to Raffi masz racje. Ja uzywam TARGET="_blank" co znaczy to
            samo
            > co Twoj TARGET="new", ale moj serwer AngelFire daje jakas glupawa reklame
            ktora
            >
            > powoduje ukazanie drugiej stronie w pierwszym oknie... :(
            > WYNIK: Czasem dziala, a czasem nie...

Aha... w ogóle ten serwer angelfire to niestety padaka trochę, bo dodaje sporo
            cusików... może w przyszłości coś się zmieni...
            Swoją drogą ciekawi mnie jak blank i new ma się do standardu HTTP... któreś
            pewnie jest bardziej wspierane w standardzie...

> 8. Rowery mamy do kitu... Spojrz na bajk Kazy i moja damke... ;) Next
            > question...
            > A tak serio to moze jakos jeszcze w przyslosci rozbudujemy dzial "Czlonkowie"

I co z tego... ja też nie jeżdżę na super maszynie, ale się nie wstydzę... nikt
            Wam nie każe w tym dziale udowadniać, że macie super rowery, a jedynie
            powiedzieć coś ewentualnie o tych bikach i wrzucić po fotce roweru by można Was
            było łatwo rozpoznać na Masie :-)
            Rozbudowa działu Członkowie jest konieczna o ile ten dział ma być w jakikolwiek
            sposób użyteczny... obecnie razi niestety pustka... nawet nie wiem czy bym nie
            wywalił tych BRAK ZDJĘĆ i zostawił tylko tych Członków, co mają fotki... wtedy
            dział byłby moż
            • freaky_mati Re: Odpowiedzi... 07.03.05, 14:33
              Odpowiadam na Twojego posta:

> Pyt: Czy prowadzicie kursy pierwszej pomocy? Za ile?
              > Odp: Chwilowo nie prowadzimy kursów pierwszej pomocy.
              >
              > To znaczy, że będziecie prowadzić? A może już prowadziliście? A kiedy? Za
              ile?
              > Może warto to uściślić, albo zwyczajnie wywalając 'chwilowo' albo dopisując,
              że

Ta odpowiedz jest bardzo dobra. Mowi, ze nie prowadzimy, ale nie mowi
              wszystkiego. Jesli daje Ci pewne uczucie niedoinformowania, to bardzo dobrze. :P

> Pyt: Czy Patrol Medyczny ma coś wspólnego z dawnym Rowerowym Patrolem?
              > Odp: Nie, jesteśmy odrębną grupą rowerową.
              >
              > Napewno? A ja Kazę na Patrolach widywałem? ;-) Kłąki jest nawet znany z
              Legendy
              >
              > o połamanych widelcach ;-)

Ojej... Ale poza faktem, ze jestesmy czescia masy i, ze jezdzimy na rowerach to
              nic wiecej nas jako grupa z PP nie laczy. Inna ideologia... A Ci ktorzy w PP
              byli to i tak wiedza lepiej.

> > 2. Strona czlonkow naprawde jest w poczatkowym stanie. :D Fotek wszystkic
              > h
              > > poprostu jeszcze nie mamy. Zdjecia do stronki kazdej osobie i calej grupi
              > e
              > > zrobie 20.03.2005, wiec pewnie 21.03.2005 beda na stronie.
              >
              > Trzymam na słowo - sprawdzę!

Be my guest. Jak to sie po angielsku mowi... ;)

> Może póki go nie ma, usuń go ze strony... nic tak nie razi jak puste działy z
              > napisami 'wkrótce; ;-) Przynajmniej mnie i inne osoby, z którymi się
              > konsultowałem.

Wiem, niestety mnie tez razi... Ale nie usyne go, bo usuwanie go (a dokladnie
              linkow to tej strony) zajeloby mi wiecej niz napisanie pierwszego "sub-dzialu",
              czy "rozdzialu". A jak widze, ze mam niedokonczona stronke to mnie to troche
              bardziej mobilizuje do pracy. :D

> Hehehe. Spokojnie, ja po prostu ogólnie jestem fanem dużej ilości linków na
              > stronach... pozwala to szybko przejść z miejsca na miejsce bez używania
              takich
              > rzeczy jak Google i jednocześnie świadczy o tym, że Autor przyłożył się do
              > tematu i przedstawia go kompleksowo ;-) Tzn pisząc np o Masie daje link do
              > Masy, pisząc o tym jak się zachować na Masie do zasad Masy, o Organizatorach
              > Masy do działu KONTAKT... wiem, że to brzmi jak bym faworyzował stronę, z
              którą
              >
              > z resztą nie mam nic wspólnego (robi ją Skeler i Jemu też narzekam od czasu
              do
              > czasu :-P), ale musicie się niestety przyzwyczaić, że robiąc stronę o
              > Polonezach ma się dużo linków do strony FSO, klubu aut FSO itp, a robiąc
              stronę
              >
              > pokrewną do tematów Masowych ma się na niej dużo linków do stron Masy i
              > pokrewnych ;-) A Banner to rzecz miła, co z resztą zauważył Skeler
              > odwdzięczając się tym samym na stronie Masy, którą odwiedzają tysiące ludzi
              > miesięcznie...

Nio wiem... <podliz mode on>Ale boimy sie, ze temat WMK jest bardziej
              interesujacy od tematu RR, a ludzie poprostu czytajac nasza strone przejda na
              strone WMK i nigdy juz na nasza nie wroca...<podliz mode off> ;)

> To może zmienić nazwę na 'Jak nas znaleźć' i przy okazji wrzucić tam info jak
              > Was znaleźć poza Masą (czyli gdzie szukać info o spotkaniach itp) i nieco
              > przeredagować tekst by bardziej pasował pod nowy tytuł?

Myslalem o tym... Nio ale poza masa to mamy tylko spotkania typu "spontan",
              wiec o tym nie ma co pisac...

>Aha... w ogóle ten serwer angelfire to niestety padaka trochę, bo dodaje sporo
              >cusików... może w przyszłości coś się zmieni...

Sa plany... ;) Ale reklamy sa boskie co nie? Kazie na przyklad pokazuje sie
              czasem zaba na rowerze ktora trzeba zestrzelic celownikiem... Bardzo
              interesujaca reklama szczegolnie na strone "Ratownikow Rowerowych", co nie? ;)

>Swoją drogą ciekawi mnie jak blank i new ma się do standardu HTTP... któreś
              >pewnie jest bardziej wspierane w standardzie...

Nie znam TARGET="new", wiem za to, ze TARGET="_blank" jest poprawny.
              Inne "magic target names" poza "_blank" ktore znam, to:
              TARGET="_self"
              TARGET="_parent"
              TARGET="_top"
              Kiedys uzywalem wszystkich kiedy robielem stronki z "frames" a teraz od czasu
              do czasu wzucam TARGET="_blank". Normalnie (czyli nie na AngelFire) wszystko
              dziala tak jak powinno.

>I co z tego... ja też nie jeżdżę na super maszynie, ale się nie wstydzę...
              nikt
              >Wam nie każe w tym dziale udowadniać, że macie super rowery, a jedynie
              >powiedzieć coś ewentualnie o tych bikach i wrzucić po fotce roweru by można
              >Was
              >było łatwo rozpoznać na Masie :-)
              >Rozbudowa działu Członkowie jest konieczna o ile ten dział ma być w
              jakikolwiek
              >sposób użyteczny... obecnie razi niestety pustka... nawet nie wiem czy bym nie
              >wywalił tych BRAK ZDJĘĆ i zostawił tylko tych Członków, co mają fotki... wtedy
              >dział byłby moż

Przeciez z tymi bajkami to zartowalem... Kazdy kocha swoj rower nawet jesli
              jest on firmy "drucik" lub z hipermarketu... ;) Tylko wiesz... Jesli nie moge
              skompletowac fotek RR'owcow, to jak ja skompletuje fotki ich rowerow... ;)
              hihihi

Nio i jeszcze na koniec... 21.03.2005 fotki beda na 99%. A jesli nie, to tylko
              z powodu mojego niepoprawnego lenistwa. :D

Pozdro,
              Mati
              • roweroraffi Re: Odpowiedzi... 07.03.05, 16:01
                freaky_mati napisał:

> Ta odpowiedz jest bardzo dobra. Mowi, ze nie prowadzimy, ale nie mowi
                > wszystkiego. Jesli daje Ci pewne uczucie niedoinformowania, to bardzo
                dobrze. :
                > P

Ok, tylko skoro FAQ ma wprowadzać zamęt i dezinformację zamiast jasności i
                klarowności, to po co w ogóle go robić? :-P

> > Trzymam na słowo - sprawdzę!
                >
                > Be my guest. Jak to sie po angielsku mowi... ;)

Ty się lepiej przyzwyczajaj do Polskiego... bo potem wychodzą
                takie "cliknięcia" ;-)

> > Może póki go nie ma, usuń go ze strony... nic tak nie razi jak puste dzia
                > ły z
                > > napisami 'wkrótce; ;-) Przynajmniej mnie i inne osoby, z którymi się
                > > konsultowałem.
                >
                > Wiem, niestety mnie tez razi... Ale nie usyne go, bo usuwanie go (a dokladnie
                > linkow to tej strony) zajeloby mi wiecej niz napisanie pierwszego "sub-
                dzialu",
                >
                > czy "rozdzialu". A jak widze, ze mam niedokonczona stronke to mnie to troche
                > bardziej mobilizuje do pracy. :D

No w sumie też racja, że to pewna mobilizacja... choć musisz być naprawdę
                szybki skoro podrozdziały piszesz tak szybko jak wstawia się tag komentarza by
                wyREMować część stronki ;-) Podziwiam :-P

> Nio wiem... <podliz mode on>Ale boimy sie, ze temat WMK jest bardziej
                > interesujacy od tematu RR, a ludzie poprostu czytajac nasza strone przejda na
                > strone WMK i nigdy juz na nasza nie wroca...<podliz mode off> ;)

Powiem Ci w tajemnicy i na swoim przykładzie, że stronę Masy znam na tyle "na
                pamięć", że raczej nie grozi Wam, że przestanę zaglądać do Patrolu (chyba, że
                nic na stronie nie będzie się zmieniać i też będę znał wszystko na pamięć).
                Sądzę, że sporo osób może mieć podobnie ;-)

> > To może zmienić nazwę na 'Jak nas znaleźć' i przy okazji wrzucić tam info
                > jak
                > > Was znaleźć poza Masą (czyli gdzie szukać info o spotkaniach itp) i nieco
                >
                > > przeredagować tekst by bardziej pasował pod nowy tytuł?
                >
                > Myslalem o tym... Nio ale poza masa to mamy tylko spotkania typu "spontan",
                > wiec o tym nie ma co pisac...

Skoro spotkania są 'spontan' i w zasadzie nie ma szans by ktoś z zewnątrz się
                pojawił, bo info jest na 1-2h w przód, to trzeba napisać, że spotkań dla osób z
                zewnątrz nie ma :-)

> Sa plany... ;) Ale reklamy sa boskie co nie? Kazie na przyklad pokazuje sie
                > czasem zaba na rowerze ktora trzeba zestrzelic celownikiem... Bardzo
                > interesujaca reklama szczegolnie na strone "Ratownikow Rowerowych", co nie? ;)

Mowa... ale to już fart Kazy... mi się tam żabka nie trafiła ;-)

> Nie znam TARGET="new", wiem za to, ze TARGET="_blank" jest poprawny.
                > Inne "magic target names" poza "_blank" ktore znam, to:
                > TARGET="_self"
                > TARGET="_parent"
                > TARGET="_top"
                > Kiedys uzywalem wszystkich kiedy robielem stronki z "frames" a teraz od czasu
                > do czasu wzucam TARGET="_blank". Normalnie (czyli nie na AngelFire) wszystko
                > dziala tak jak powinno.

Jasna sprawa.. no to przynajmniej nieco mnie douczyłeś z HTML-a ;-)

> Przeciez z tymi bajkami to zartowalem... Kazdy kocha swoj rower nawet jesli
                > jest on firmy "drucik" lub z hipermarketu... ;) Tylko wiesz... Jesli nie moge
                > skompletowac fotek RR'owcow, to jak ja skompletuje fotki ich rowerow... ;)

Wbrew pozorom to może być łatwiejsze niż z fotkami "kierowników", bo ludzie
                mają skłonność do narzekania 'na tej focie źle wyszedłem - grubo, chudo, głupio
                itp' a z rowerami takich kłopotów nie ma ;-) Z resztą przekonasz się o tym jak
                będziesz robił fotki ludziom i próbuował je publikować ;-)

> Nio i jeszcze na koniec... 21.03.2005 fotki beda na 99%. A jesli nie, to
                tylko
                > z powodu mojego niepoprawnego lenistwa. :D

To się nie leń - w końcu obiecałeś i to publicznie :-P
      • freaky_mati Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 09.03.05, 10:45
        Nio dobra... Od ostatniego czasu troche sie na stronce ( www.rr.w.pl/ )
        pozmienialo. Napisze wam pare slow, co nowego i pare prozb

Strona Główna - Tu nie zmienilo sie akurat nic... ;) fota bedzie 21.03.2005

Członkowie - Tu Raffi sie ucieszy. Uzupelnilem troche fotek. Brakuje tylko
        dwoch, a Rewor przekazaniem swojego nr. GG zachecil Kaze, do udostepnienia
        swojego. W tym dziale bedziemy mieli jeszcze troche pracy.
        [PYTANIE: Czy uwazacie, ze kazda osoba z RR powinna miec swoja wlasna stronke z
        kontaktem, paroma cytatami, smiesznym opisem, i zdeciami rowerow?]

Newsy RR - Jesli ktos ma jakies newsy o tematyce rowerowej to piszcie smialo.

Wspomóż nas - NOWE!!! Dzial zostal zrobiony 07.03.2005

Nasze rady - WAZNE! Prosze o przesylanie e-mailem, lub pisanie o swoich
        wypadkach i urazach rowerowych na formu. RR chcialoby dowiedziec sie jakie
        urazy sa najczesciej spotykane. Piszac pomozecie nam rozbudowac dzial "Nasze
        rady", ale takze pozwolicie nam byc bardziej przygotowani na nowe sytuacje.
        (Znanie najczesciej spotykanych urazow pozwoli nam na lepsze przygotowanie sie
        i przecwiczenie wielu sytuacji na naszych kursach Pierwszej Pomocy.)

FAQ - Pare malych modyfikacji...

Linki - Rozdzielilem tematyke i dodalem jeden link.

Pozdro,
        Mati

P.S.1. Dziekuje wszystkim, a szczegolnie Kazie, Condorowi i Raffiemu za wiele
        pomyslow, poprawek tekstu, wytkniecia mi najbardziej prymitywnych bledow
        ortograficznych przy ktorych nawet moj SpellCheck sie poddal (hihihi), jak i
        pytan do dzialu FAQ (tu szczegolne podziekowania dla Raffiego).

P.S.2. Ale to dopiero poczatek. Okazuje sie, ze ta stronka przebija moje
        oczekiwania. :) Pomozcie nam i piszcie o:
        - Swoich urazach i doswiadczeniach na rowerze.
        - Bedach ortograficznych na stronie.
        - Innych bedach na stronie. (Poza brakiem fotki na stronie glownej) ;)
        - Tym czego nie rozumiecie. Pytania do dzialu FAQ.
        (Z gory dziekuje!)
        • freaky_mati Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 09.03.05, 10:53
          taaa... "O bedach" piszcie.
          Wlasnie podkreslilem jak was bardzo potrzebuje do poprawy moich BŁĘDÓW! ;)

Pozdro,
          Mati
          • krakers1 Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 09.03.05, 12:33
            Po co pisac w newsach o jakims szkoleniu na ktore i tak nikt nie moze isc poza
            Wami i organizatorami masy (tlumow bym sie nie spodziewal). Nie czepiam sie bo
            sam chcialbym w tym uczestniczyc a tam stoi ze nie moge tylko tak dla zasady ;)
            pozdr
            • skeler Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 09.03.05, 13:35
              przeciez kazdy uczestnik masy jest jej organizatorem... ;-) juz nie jezdzisz na
              masy? czy nie czujesz sie odpowiedzialny za jej wyglad i chcesz byc tylko
              uczestnikiem, nie dajac nic od siebie?
            • freaky_mati Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 09.03.05, 13:40
              Poruszyles bardzo dobry temat. Szczerze mowiac sam bylem troche zdziwiony kiedy
              Kaza powiedziala mi, ze chce miec na stronie RR newsy do RR'owcow. Uwazalem
              bowiem, ze:
              1. Szybciej bedzie powiadomic grupe o czyms SMSem czy na GG niz przez stronke.
              2. Strona jest dla wszystkich i pisanie dzialu ktory w pewnym sesie mowi "To
              nie do Ciebie :P" jest niezbyt mile...
              3. Po co inni maja wiedziec cos, jesli i tak nie moga na to pojsc?

W pszyszlosci mam zamiar zrobic tak, aby info bylo kierowane do wszystkich.
              Oficjalnie wiadomo, ze RR'owcy beda mieli w pszyszlosci szkolenia Pierwszej
              Pomocy i Imrezy Integracyjne. Zastanawiam sie, czy te drugie sa tylko dla RR
              czy inni "are also welcome"? (Pytanie to kieruje do Kazy)

Pozro,
              Mati
              • kazza Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 09.03.05, 16:11
                Mti dla Twojej informacji - sms do 7 osob wcale nie jest szybszy; (ironia mode
                on)ajak nam sie grupa rozrosnie to chyba Tobie to zlecę(ironia mode off).

Strona jest dla wszystkich!
                To prawda, ale można także info dla nas tam umiecic i nie chodzi tu o to, aby
                dac komus do zrozumienia, że to tylko dla wybranych, bo nie o to nam chodzi.
                Kursy jeszcze beda, wieć spokojnie. Ten kurs jest jest narazie przeznaczoty
                tylko dla RR i "organizatorów", ponieważ a) taki był plan od początku istnienia
                RR(Czajnik może potwierdzić), b) pomieszczenie, w ktorym bedzie kurs ma
                ograniczoną pojemność, JEŻELI NIE BĘDZIE WSZYSTKICH PRZEWIDZIANYCH 15 osob to
                najpozniej na tydzien przed kursem zainteresowani zostaną powiadomieni o
                mozliwosci uczestniczenia w tym kursie.

W dziale "newsy RR" są informacje także ogólnorowerowe. Jesli ktos ma jakies
                konkretne pytania co do danego newsa to piszcie najlepiej do mnie.
                Telepatia miedzy mną, Matim i innymi członkami "brygady RR" nie jest jeszcze na
                tyle rozwinieta żeby podzielić sie wszystkimi myślami i uzasadnieniem pewnych
                dcyzji (czasem jestem pzrekonana, że o czymś mówiłam, a okazuje się że nie - to
                chyba przez ilość rzeczy jkakie robie;)), dlatego wybaczcie nam te - na
                szczęście nieliczne - nieporozumienia.
                Sprawy bezposrednio związane z brygadą proszę kierować do mnie mailem, postaram
                się odpisać na każde pytanie.
                pozdrawiam KaZa:)
                • roweroraffi Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 09.03.05, 23:02
                  kazza napisała:

> Mati dla Twojej informacji - sms do 7 osob wcale nie jest szybszy; (ironia
                  mode
                  >
                  > on)ajak nam sie grupa rozrosnie to chyba Tobie to zlecę(ironia mode off).

Stanę trochę w obronie Matiego, który też ma swoje racje. I tak...

<ironia mode on>
                  Według działu 'Członkowie' to 4 osoby z RR nie mają Internetu... ciekawi mnie
                  jak wyczytaja informacje ze strony :-P
                  <ironia mode off>

O szybkości nie polemizuje, bo nie wiem jak często ludzie z RR zaglądają na
                  stronę (to mnie napewno szybciej byłoby przez Tlen/kom :-P) i czy strona z
                  newsami jest ustawiona tak, by się ładować z netu za każdym razem a nie z cache
                  na dysku, czy też tak by specjalnie mylić ludzi ładując starą wersja z
                  twardziela :-P Do tego niech Mati ma jeden zajęty dzień np ważnym sprawdzianem
                  i nie może wrzucić info na stronkę i robi się czas od pomysłu do wrzucenia na
                  stronę rzędku kilku dni :-)

> Kursy jeszcze beda, wieć spokojnie. Ten kurs jest jest narazie przeznaczoty
                  > tylko dla RR i "organizatorów", ponieważ a) taki był plan od początku
                  istnienia
                  >
                  > RR(Czajnik może potwierdzić), b) pomieszczenie, w ktorym bedzie kurs ma
                  > ograniczoną pojemność, JEŻELI NIE BĘDZIE WSZYSTKICH PRZEWIDZIANYCH 15 osob to
                  > najpozniej na tydzien przed kursem zainteresowani zostaną powiadomieni o
                  > mozliwosci uczestniczenia w tym kursie.

Tu się zgodzę... ten pierwszy kurs to miał być tylko dla "Służb Masowych"
                  (Organizatorzy+RR), gdyż Ci ludzie napewno są na każdej Masie (statystycznie
                  największa szansa, że w razie co będą na miejscu), wyróżniają się, są
                  generalnie rozpoznawalni i ludzie przede wszystkim po Nich spodziewają się
                  reakcji i pomocy. Kurs był planowany z resztą chyba od poczatków RR ;-)

> wybaczcie nam te - na
                  > szczęście nieliczne - nieporozumienia.

Tobie wybaczam nawet pomylenie mnie na GG z Matim ;-)
                  • freaky_mati Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 10.03.05, 10:56
                    >czy strona z
                    > newsami jest ustawiona tak, by się ładować z netu za każdym razem a nie z
                    >cache
                    > na dysku, czy też tak by specjalnie mylić ludzi ładując starą wersja z
                    > twardziela :-P Do tego niech Mati ma jeden zajęty dzień np ważnym
                    >sprawdzianem
                    > i nie może wrzucić info na stronkę i robi się czas od pomysłu do wrzucenia na
                    > stronę rzędku kilku dni :-)

Zamieniam sie w sluch... :) A jak mozna ustawic ta strone? Czy to zalezy od
                    ustawien na poszczegolnym kompie, serwerze, czy odpowiada temu jakis scrypt w
                    HTML?

Pozdro,
                    Mati

• roweroraffi Powtórka z HTML-a ;-) 12.03.05, 15:31

W HEAD w <meta> dajesz 'content="no-cache"

Przykładzik z witrynki mojej sieci:
                      <HEAD>
                      <META HTTP-EQUIV="pragma" content="no-cache">
                      <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
                      (...)
                      </HEAD>
        • roweroraffi Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 09.03.05, 22:36
          freaky_mati napisał:

> Nio dobra... Od ostatniego czasu troche sie na stronce ( www.rr.w.pl/ )
          > pozmienialo. Napisze wam pare slow, co nowego i pare prozb

> Członkowie - Tu Raffi sie ucieszy. Uzupelnilem troche fotek. Brakuje tylko
          > dwoch, a Rewor przekazaniem swojego nr. GG zachecil Kaze, do udostepnienia
          > swojego. W tym dziale bedziemy mieli jeszcze troche pracy.

Nom, pracy jest jeszcze... osoba obrabiająca fotkę Rewora niech się postara
          wykadrować tak, by twarz nie była poucinana ;-). Zdjęcie Kłaka w strasznie
          nędznej jakości jest - mam nadzieje, że to tymczasowo tylko póki nie ma lepszej
          foty.

Cieszę się, że moja "krucjata" na nie wstydzenie się własnego GG pomogła... za
          jakiś czas sami stwierdzicie, że nie ma się czego bać i może wtedy Condor i
          Kłaku też pochwalą się numerami GG (przecież wiemy, że je mają ;-), a może ktoś
          prócz Ciebie "zaszaleje" i komórkę też wrzuci ;-) Zobaczymy...

No i najważniejsze - dział nie razi pustką już, choć 4 osoby nadal się wstydzą
          przyznac, że mają kontakt ze światem :-)

> [PYTANIE: Czy uwazacie, ze kazda osoba z RR powinna miec swoja wlasna stronke
          z
          >
          > kontaktem, paroma cytatami, smiesznym opisem, i zdeciami rowerow?]

Napewno to nie zaszkodzi, choć na razie coś mniejszego wystarczy ;-) Teraz bym
          się skupił na zdjęciach (by były dobre i u każdego, kontaktach, by się nie bali
          podać oraz na innych działach).

> Newsy RR - Jesli ktos ma jakies newsy o tematyce rowerowej to piszcie smialo.

Czytaj forum, zapisz sie na listę mailową Masy i Zielonego Mazowsza - będziesz
          wiedział o wszystkim ;-)

> Wspomóż nas - NOWE!!! Dzial zostal zrobiony 07.03.2005

Fajnie, że łatacie pustki...mniej fajne jest pierwsze zdanie (średnio
          gramatyczne): "(...) które chciałyby pomóc nam w doposażeniu lub finansowo." -
          proponuję małą zmianę na: "(...) które chciałyby pomóc nam w kompletowaniu
          sprzętu ratowniczego udzielając pomocy rzeczowej lub finansowej."

Później razi mnie jeszcze niechęć do sakw...wszak mimo, że niektórzy nie mają
          bagażników, to niektórzy je mają... nie zamykałbym drogi ewentualnym sponsorom.
          Nie ograniczałbym też ilości kołnierzy ortopedycznych... jak ktoś chce dać 3 to
          też powinien mieć możliwość - sądzę, że 3 też jakoś zagospodarujecie ;-)

Skoro piszecie "staramy się udoskonalać nasze wyposażenie -(TU WSTAW SPACJĘ BO
          BRAKUJE)łącznie z rowerami." to napiszcie co do tych rowerów Wam potrzeba...
          może np bagażniki pod sakwy? ;-)

> Nasze rady - WAZNE! Prosze o przesylanie e-mailem, lub pisanie o swoich
          > wypadkach i urazach rowerowych na formu. RR chcialoby dowiedziec sie jakie
          > urazy sa najczesciej spotykane. Piszac pomozecie nam rozbudowac dzial "Nasze
          > rady", ale takze pozwolicie nam byc bardziej przygotowani na nowe sytuacje.

Typowe urazy z jakimi się spotkałem wśród rowerzystów to:
          -wszelakie zranienia cięte, tłuczone, szarpane
          -zmiażdżenia palców, stóp lub rąk
          -złamania kończyn, obojczyków (Prawda Olo? ;-)
          -zasłabnięcia
          -skurcze mięśni nóg

Zaś jeżeli chodzi o udzielanie pomocy na drodze to przydaje się też wiedza o:
          -postępowaniu z człowiekiem w szoku pourazowym
          -postępowaniu w przypadku zawału serca
          -możliwych obrażeniach spowodowanych wybuchem poduszki powietrznej lub
          zadziałaniem pasów bezpieczeństwa (jak poznać wstrząs mózgu, urazy żeber itp)
          -zabezpieczaniu miejsca wypadku (w jakiej odległości trójkąt ostrzegawczy,
          kiedy ewakuowac rannego z samochodu itp)
          -przenoszeniu poszkodowanego (jak przenosić by nie zrobić krzywdy, kiedy wolno
          a kiedy nie)
          -czynnościach jakie należy wykonać w pojeździe po wypadku, by zabezpieczyć go
          przed zapaleniem się (wyjęcie kluczyka ze stacyjki, odcięcie dopływu gazu,
          zdjęcie klemy z akumulatora, odłączanie syreny alarmowej, przygotowanie
          gaśnicy) - to mogę napisać jak chcecie ;-)
          -powiadamianie pogotowia, Policji, Gopr, Topr i innych słyżb ratowniczych
          (wbrew pozorom wiedza nie taka oczywista, bo i ile 112 czy 997 zna kazdy, o
          tyle numeru do pogotowia gazowego, czy TOPr pewnie nikt nie powie z pamięci)...
          a tego jakie dane podać zanim zapytają sami (co trwa) to już nikt pewnie nie
          wie ;-)
          -kontrola nad gapiami i wykorzystywanie Ich do pomocy ofiarom wypadku
          -robienie improwizowanych opatrunków itp z rzeczy akurat dostępnych... czyli do
          czego McGyver na droidze może wykorzystać koszulkę, kijek, taśmę klejącą itp
          -zapobieganie wychłodzeniu organizmu osoby rannej z użyciem folii termicznej
          lub innych dostępncyh rzeczy (koc, kurtka)

Chyba tyle wiedzy jest, która mi się albo przydała na drodze, albo mi jej
          zabrakło by nieść lepszą pomoc.

> Linki - Rozdzielilem tematyke i dodalem jeden link.

Brawo, to jest ich już 5 :-P

> P.S.1. Dziekuje wszystkim, a szczegolnie (...)

Podziekujesz jak skonczysz :-P
          • kazza Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 10.03.05, 11:05
            Rowerorafi napisał:

> Zaś jeżeli chodzi o udzielanie pomocy na drodze to przydaje się też wiedza o:
            > -postępowaniu z człowiekiem w szoku pourazowym
            > -postępowaniu w przypadku zawału serca
            > -możliwych obrażeniach spowodowanych wybuchem poduszki powietrznej lub
            > zadziałaniem pasów bezpieczeństwa (jak poznać wstrząs mózgu, urazy żeber itp)
            > -zabezpieczaniu miejsca wypadku (w jakiej odległości trójkąt ostrzegawczy,
            > kiedy ewakuowac rannego z samochodu itp)
            > -przenoszeniu poszkodowanego (jak przenosić by nie zrobić krzywdy, kiedy
            wolno
            > a kiedy nie)
            > -czynnościach jakie należy wykonać w pojeździe po wypadku, by zabezpieczyć go
            > przed zapaleniem się (wyjęcie kluczyka ze stacyjki, odcięcie dopływu gazu,
            > zdjęcie klemy z akumulatora, odłączanie syreny alarmowej, przygotowanie
            > gaśnicy) - to mogę napisać jak chcecie ;-)
            > -powiadamianie pogotowia, Policji, Gopr, Topr i innych słyżb ratowniczych
            > (wbrew pozorom wiedza nie taka oczywista, bo i ile 112 czy 997 zna kazdy, o
            > tyle numeru do pogotowia gazowego, czy TOPr pewnie nikt nie powie z
            pamięci)...
            >
            > a tego jakie dane podać zanim zapytają sami (co trwa) to już nikt pewnie nie
            > wie ;-)
            > -kontrola nad gapiami i wykorzystywanie Ich do pomocy ofiarom wypadku
            > -robienie improwizowanych opatrunków itp z rzeczy akurat dostępnych... czyli
            do
            >
            > czego McGyver na droidze może wykorzystać koszulkę, kijek, taśmę klejącą itp
            > -zapobieganie wychłodzeniu organizmu osoby rannej z użyciem folii termicznej
            > lub innych dostępncyh rzeczy (koc, kurtka)
            >
            > Chyba tyle wiedzy jest, która mi się albo przydała na drodze, albo mi jej
            > zabrakło by nieść lepszą pomoc.

takie informacje i szkolenie dotyczące zachjowania się kiedy jesteś światkiem
            wypadku jest omawiane na kursach I pomocy. Postanowiliśmu umieścić tu
            informacje dotyczące takich właśnie przypadków jakie wymieniłeś wcześniej czyli:

Typowe urazy z jakimi się spotkałem wśród rowerzystów to:
            > -wszelakie zranienia cięte, tłuczone, szarpane
            > -zmiażdżenia palców, stóp lub rąk
            > -złamania kończyn, obojczyków (Prawda Olo? ;-)
            > -zasłabnięcia
            > -skurcze mięśni nóg

Już piszę dlaczego, bo pewnie znalazłby się zaraz ktoś kto s[pyta czemu o tym
            wypadku nie można pisać na stronie i dodać zdjęcia "instruktażowe".
            Otóż takie rzeczy trzeba zobaczyć jak się robi, a później to przećwiczyć pod
            okiem instruktora prowadzącego szkolenie. Każdy źle przyjęty "odruch" może
            stanowić zagrożenie dla poszkodowanego.
            Ważna jest też kolejność - sprawdzenie co z poszkodowanym i jak najszybsze
            wezwanie odpowiednich słożb.

To wszystko będzie można zobaczyć i przećwiczyć na organizowanych przez nas
            kursach. One będą, natomias nie potrafię powiedzieć kiedy i w jakiej ilości
            ponieważ jeszcze nad tym pracujemy.

Pozdrawiam rowerowo KaZa

P.S. BARDZO WAŻNE!!!! NIGDY NIE WYCIĄGAMY CZŁOWEKA Z SAMOCHODU JEŚLI JEST
            NIEPRZYTOMNY! CHYBA, ŻE SAM MOŻE WYJŚĆ.
            • roweroraffi Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 10.03.05, 20:57
              kazza napisała:

> Rowerorafi napisał:

> takie informacje i szkolenie dotyczące zachjowania się kiedy jesteś światkiem

świaDkiem :-P

> wypadku jest omawiane na kursach I pomocy. Postanowiliśmu umieścić tu
              > informacje dotyczące takich właśnie przypadków jakie wymieniłeś wcześniej
              czyli
              > :

Myślę, że pewna teoria może się przydać nawet jeżeli ktoś nie zna praktyki...
              wiem, że to nie to samo co wyćwiczone na kursie, ale zawsze więcej niż nic :-P

> Już piszę dlaczego, bo pewnie znalazłby się zaraz ktoś kto s[pyta czemu o tym
              > wypadku nie można pisać na stronie i dodać zdjęcia "instruktażowe".
              > Otóż takie rzeczy trzeba zobaczyć jak się robi, a później to przećwiczyć pod
              > okiem instruktora prowadzącego szkolenie. Każdy źle przyjęty "odruch" może
              > stanowić zagrożenie dla poszkodowanego.

Zgadzam się... jednak u podstawy każdej praktyki leży teoria... a potrzebna
              jest choćby po to, by wiedzieć na co zwrócić uwagę podczas ćwiczeń praktycznych
              z instruktorem :-P

> P.S. BARDZO WAŻNE!!!! NIGDY NIE WYCIĄGAMY CZŁOWEKA Z SAMOCHODU JEŚLI JEST
              > NIEPRZYTOMNY! CHYBA, ŻE SAM MOŻE WYJŚĆ.

A są przypadki kiedy ten nieprzytomny może sam wyjść z auta? ;-)
              • sebias Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 10.03.05, 21:28
                Witam!

>> P.S. BARDZO WAŻNE!!! NIGDY NIE WYCIĄGAMY CZŁOWEKA Z SAMOCHODU
                >> JEŚLI JEST NIEPRZYTOMNY! CHYBA, ŻE SAM MOŻE WYJŚĆ.
                > A są przypadki kiedy ten nieprzytomny może sam wyjść z auta? ;-)

Może lunatyk, ale to też naciągane w przypadku kierującego po wypadku :D

--
                Pozdrawiam
                SeBeQ

..::> Makes Gravity Your Slave <::..
          • freaky_mati Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 10.03.05, 11:20
            roweroraffi napisał:

> Nom, pracy jest jeszcze... osoba obrabiająca fotkę Rewora niech się postara
            > wykadrować tak, by twarz nie była poucinana ;-). Zdjęcie Kłaka w strasznie
            > nędznej jakości jest - mam nadzieje, że to tymczasowo tylko póki nie ma
            >lepszej foty.

Sa rzeczy, na ktore osoba obrabiajaca fotki Rewora i Klaka nie ma wplywu. Czy
            ja juz mowilem, ze fotki beda 21 marca? ;)

> Napewno to nie zaszkodzi, choć na razie
            >coś mniejszego wystarczy ;-) Teraz bym
            > się skupił na zdjęciach (by były
            >dobre i u każdego, kontaktach, by się nie bali
            > podać oraz na innych działach).

Bez obaw... Najpierw zrobie glowna strone "Czlonkowie" zanim ja zaczne
            rozbudowywac. Na poczatek trzeba miec fundament. :)

> Czytaj forum, zapisz sie na listę mailową
            >Masy i Zielonego Mazowsza - będziesz
            > wiedział o wszystkim ;-)

Czytam forum... Jestem zapisany na liste mailowa Masy... A czy ZM ma swoja
            odrebna liste?

> > P.S.1. Dziekuje wszystkim, a szczegolnie (...)
            >
            > Podziekujesz jak skonczysz :-P

Nie skoncze... Mam nadzieje, ze zawsze bedzie cos nowego i interesujacego do
            napisania. W koncu nie chcemy abys Ty, Raffi, znal nasza stronke na pamiec, tak
            jak znasz Masowa... :P
            • roweroraffi Re: INTERNETOWA STRONKA RR!!!! 10.03.05, 21:01
              freaky_mati napisał:

> roweroraffi napisał:

> Sa rzeczy, na ktore osoba obrabiajaca fotki Rewora i Klaka nie ma wplywu. Czy
              > ja juz mowilem, ze fotki beda 21 marca? ;)

Spokojnie, myślałem, że masz wpływ na to co dostałeś... jak nie to sorry i
              czekam na 21 :-)

> Bez obaw... Najpierw zrobie glowna strone "Czlonkowie" zanim ja zaczne
              > rozbudowywac. Na poczatek trzeba miec fundament. :)

Dokładnie :-)

> Czytam forum... Jestem zapisany na liste mailowa Masy... A czy ZM ma swoja
              > odrebna liste?

Owszem, ma. Bez problemu znajdziesz ją na www.fz.eco.pl

> > Podziekujesz jak skonczysz :-P
              >
              > Nie skoncze... Mam nadzieje, ze zawsze bedzie cos nowego i interesujacego do
              > napisania. W koncu nie chcemy abys Ty, Raffi, znal nasza stronke na pamiec,
              tak
              >
              > jak znasz Masowa... :P

I na tym polega dobra strona - bym mógł na nią zaglądać co tydzień, czy dwa i
              miał coś nowego do poczytania ;-)
              • kazza Co do zdjęć :( :/ :)? 10.03.05, 21:35
                Zdjęcia w związku z przesunięciem kursu oraz niezbieżnością wolnego terminu
                członków Brygady RR zdjęcia będą po masie marcowej jeśli słońce an to pozwoli
                ajak nie to zobaczymy kiedy.
                Za opóźnioenie serdecznie przepraszamy
                <ironia mode on> w końcu jak coś się sypie to do końca nie?;) <lol> <ironia
                mode off>
                pozdrawiam KaZa
                • freaky_mati Re: Co do zdjęć :( :/ :)? 10.03.05, 23:04
                  Eeee tam... Na tym czy fotki beda 21 czy 26 to bez znaczenia...

Zaloze sie, ze wszyscy sie juz przyzwyczaili to tego "BRAK FOTOGRAFII" na
                  stronie glownej. ;)

Pozdro,
                  Mati
                  • roweroraffi Re: Co do zdjęć :( :/ :)? 11.03.05, 11:26
                    freaky_mati napisał:

> Eeee tam... Na tym czy fotki beda 21 czy 26 to bez znaczenia...
                    >

Ma znaczenie, ktoś mówił, że będzie 21 :-P
                    • freaky_mati Re: Co do zdjęć :( :/ :)? 11.03.05, 12:51
                      Ja mowilem, ze beda.
                      Nio ale sam widzisz... Jak sila wyzsza, to sila wyzsza...

Pozdro,
                      Mati

P.S. Teraz boje sie obiecac, ze beda 26.03.2005. ;)
                      • roweroraffi Re: Co do zdjęć :( :/ :)? 12.03.05, 00:29
                        freaky_mati napisał:

> P.S. Teraz boje sie obiecac, ze beda 26.03.2005. ;)

Hehehe :-) I słusznie... znaczy, że dbasz o wagę własnego słowa, czyli, że
                        można będzie na Ciebie liczyć :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka