misiafisa 13.10.10, 08:26 Witam, prosze o podpowiedź w jakiej restauracji warto wyprawić przyjecie komunijne. Oczywiście takie gdzie cena jest niewygórowana :) Z góry dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ibor25 Re: komunia-przyjęcie 13.10.10, 11:15 w takiej, w ktorej znajdziesz jeszcze wolne miejsce. 99.99% juz ma rezerwacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: komunia-przyjęcie 13.10.10, 13:58 może w Miejskim Osrodku Kultury Kamyk tam jest fajna knajpka Santi Odpowiedz Link Zgłoś
ocha10 Re: komunia-przyjęcie 21.10.10, 07:00 W Komorowie w pobliżu WKD jest knajpka ,,Stacja tlenu,,Zmienił się właściciel i teraz jest przyjemnie i niedrogo. Odpowiedz Link Zgłoś
misiafisa Re: komunia-przyjęcie 13.10.10, 14:07 Witam, wiem. Komunię mam za 2 lata :) To nie musi być Pruszków, może być Ursus,Ochota Odpowiedz Link Zgłoś
monikawbj Re: komunia-przyjęcie 13.10.10, 23:03 nie wiem czego szukasz:) Na Ołówkowej chyba jest jakiś lokal, a jeśli chcesz zaszaleć to może Elita w Otrębusach www.restauracja-elita.waw.pl/index.php?a=kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
asencja_123 Re: komunia-przyjęcie 14.10.10, 19:03 Zależy na ile osób. Polecam restauracje Sekret w Pruszkowie. Robiłam tam chrzest i wszystko było ok, oprócz tego, że jedno danie było chłodne, ale zaraz podgrzali. Odpowiedz Link Zgłoś
misiafisa Re: komunia-przyjęcie 15.10.10, 19:53 Dzieki za sugestie -a w sekrecie jakie ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
lupota Re: komunia-przyjęcie 16.10.10, 10:22 Tez mogę polecić Sekret do imprezy ale do normalnej kolacji czy obiadu to już nie. Niestety ale tam pracuje jakaś młodzież i dania nie są za smaczne - jak na początku były . Ale na imprezę i tak jest inne menu niż z karty a tym widać że mają problemy . Odpowiedz Link Zgłoś
asencja_123 Re: komunia-przyjęcie 16.10.10, 21:59 50 zł za osobe za najskromniejsze menu (zupa + drugie + deser) Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_08 Re: komunia-przyjęcie 17.10.10, 21:33 Drodzy rodzice! ( bo zapewne z takimi mam tu przyjemność konwersować) Rozumiem, że teraz są takie czasy że komunie świętą(o ile jeszcze tak ją możemy nazwać) mylimy z weselem, ale są pewne granice. Rozumiem, że dziecko jak jest w kościele po raz pierwszy od chrztu, to może czuć się trochę zagubione bo wychodzi jakiś gość ubrany jak pajac i mówi coś o jakimś ziomku sprzed 2 tys. lat, który mówił takie rzeczy, że dzisiaj są nie do pomyślenia. Tłumaczę sobie to tak, że tą męczarnie chcecie mu wynagrodzić wielkim przyjęciem w restauracji na którym podacie z 5 dań co najmniej, bo przecież z kościoła dziecko głodne wychodzi( o zgrozo ! dlaczego nie serwują posiłków w kościele !), na którym dziecko dostanie quada i jeszcze pare innych drobiazgów, na pewno nie zbędnych dla 8 latka. Zaciekawiło mnie również to, z jakim wyprzedzeniem planujecie przyjęcia dla swoich pociech - sam zastanawiam się nad tym, żeby już organizować chrzest swojego dziecka, chociaż sam przekroczyłem niedawno granicę pełnoletności. Pozdrawiam i życzę dokonywania mądrych wyborów zarówno dla siebie jak i dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
afjoasia Re: komunia-przyjęcie 17.10.10, 22:03 100% zgadzam się z przedmówcą... po przeczytaniu postów powyżej na przemian chciało mi się śmiać i płakać... Ale to na pewno z zawiści... po mojej Pierwszej Komunii 17 lat temu był tylko uroczysty obiad w domu:) Odpowiedz Link Zgłoś
soemi Re: komunia-przyjęcie 06.04.11, 12:34 Tak, musisz być baaaaardzo młody a przy okazji nie masz wizji takiej imprezy. Nie musiałeś przyjmować gości na 50 m2 w ilości naprawdę podstawowej rodzice+dziadkowie+chrzestni z rodzinami (czytaj;mąż z żoną+ich dzieci) i ewentualnie własne rodzeństwo to daje tak min 20 osób. CZasem przyjeżdżają z dalszej odległości więc wypadałoby im przed wyjściem do kościoła podać wodę czy aż herbatę! A po kościele choć na obiad zaprosić, z jednego dania, i naczynia zorganizować, i szklanki i miejsca do siedzenia itd Nie wypowiadam się za ludzi mających domy gdyż oni to już z innej argumentacji organizują przyjęcia komunijne w lokalach. Odpowiedz Link Zgłoś
renifer1710 Re: komunia-przyjęcie 18.10.10, 20:18 Wiesz sam nie jestem zbyd wierzący ale tak szczesliwie sie stalo ze mam syna 8 miesiecy i akurat Go chrzciłem,proboszcz w na Partyzantów był wrecz nie miły a mozna powiedziec bardzo nie wiem jak to okreslic Sam byłem ministrantem prawie 20 lat chyba do nie jakielkowiek akceptacji fakt ze nie mamy slubu ale to nie jest moj chrzest bardziej wierzacy z mjej rodziny stwierdzili ze to nie ksiadz ale byłem zmoszony ze wzgedu na przyszłosc dziecka to zrobic dopiero jak dorosnie miałby by proble a pote własnie komunie wszystkie dzieci a on nie i tak dalej ?Przepraszam ze tak to spontanicznie napisałem i napewno nie składnie ale jestem jeszcz z szokowany moja historią Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_08 Re: komunia-przyjęcie 18.10.10, 21:06 Nie za bardzo rozumiem jaki związek ma przytoczona przez Ciebie sytuacja( swoją drogo bardzo nieskładnie przytoczona) z tematem organizowania komunii w restauracji Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: komunia-przyjęcie 18.10.10, 21:41 Trochę śmieszno, trochę straszno. Po południu dzitwa ponownie melduje się w świątyni w celu poświęcenia prezentów (wspomniane quady, rowery, komputery, kucyki i kasę z kopert). A nasz Kościół kasiorę otacza taką czcią, że wystarczyłoby poświęcić same banknoty. Wymiar duchowy ? Nie żartujmy sobie... A jesli chodzi o salę na przyjęcie, to należy wrócić do polskiej tradycji społecznych list kolejkowych i zapisywać na nie dziecko nazajutrz po poczęciu. Życzę głębokich przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: komunia-przyjęcie 19.10.10, 13:01 Ale kto tu pisze, że chodzi o to żeby coś dziecku wynagradzać, pokazać się itp? Moja córka ma 5 lat, a ja już wiem że na 90% będzie miała komunię w jakimś skromnym lokalu. Dlaczego? Ano dlatego, że u nas w mieszkaniu jest mało miejsca. Z trudem mieścimy gości (dziadkowie + chrześni i kilkoro dzieci) na urodzinach córki. Poza tym przyznam, że jestem leniwa i będzie to dla mojej wygody - brak gotowania, sprzątania po gościach, wszystko podane, niczym się nie trzeba martwić. Jak się komuś nie podoba to trudno. A co do kolegi nastolatka to porozmawiamy jak sam będziesz już miał to potomstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: komunia-przyjęcie 19.10.10, 14:18 nie od dzis wiadomo,ze niektorym rodzicom sie w glowach poprzewracalo. przed kazdym sezonem komunijnym powstaja reportaze na ten temat.. w momencie kiedy w pazdzierniku, pojawia sie pytanie o lokal komunijny, na komunie ktora bedzie za dwa lata.. jedyne co potrafie zrobic to sie rozesmiac. toz to nawet wesela z takim wyprzedzeniem sie chyba nie organizuje? ja rozumiem problemy lokalowe, male mieszkania i chec spedzenia tego dnia z dzieckiem a nie garami. naprawde rozumiem:) ale o tym to sie chyba mysli, na miesiac, no gora dwa przed impreza, a nie dwa lata nie? za dwa lata polowy tych pruszkowskich knajp nie bedzie, ba! sladu nawet po nich nie bedzie. sam tytul watku tez daje pole do popisu.. przyjecie? za moich czasow, to sie po komunii obiad z rodzina zjadalo:) Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_08 Re: komunia-przyjęcie 19.10.10, 19:45 Pewnie, możemy porozmawiać, bardzo chętnie. Ja to bym w ogóle zlikwidował dziwny obyczaj chodzenia do kościoła na mszę - bo przecież po co to komu ? i skupił się tylko na przyjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
michart Re: komunia-przyjęcie 19.10.10, 20:01 > Ja to bym w ogóle zlikwidował dziwny > obyczaj chodzenia do kościoła na mszę Faktycznie, to dziwny obyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: komunia-przyjęcie 19.10.10, 20:01 Najgorszy jest ten zwyczaj przynoszenia prezentów niby do poświęcenia a w istocie będący pretekstem do pochwalenia się ich przepychem przed rówieśnikami. Czy nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie, jak wtedy czują się dzieci z rodzin gorzej sytuowanych ? Albo jak silna jest presja na tych rodziców, żeby choć spróbować się z tamtymi porównać po to by dziecko nie popadało w kompleksy ? To zmaterializowanie sprawy kosztem sfery duchowej jest przerażające. To jest po prostu chore. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: komunia-przyjęcie 19.10.10, 20:17 Pierwsze słyszę, że prezenty się święci. Myślalam, że to żart. A co do kosztowności prezentów: przecież rodzice nie dokońca mają wpływ na to co dzieci dostają. Chrzestny chce kupić komputer, stać go, to kupi i nie musi się nawet pytać nas od zdanie itd. Babcia jest mniej sytuowana kupi zegarek i też będzie dobrze. Nikt nikogo nie zmusza, nie robi list - przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: komunia-przyjęcie 19.10.10, 20:33 Święcenie prezentów jest faktem i to nasza "nowa świecka tradycja". Listy prezentów ? Dobry pomysł. Jeszcze coś mi przyszło do głowy. Sala na Obrońców Pokoju ma u góry galeryjkę, na którą można zaprosić tych uboższych. Niech się gapią. Niech zazdroszczą. To takie nasze, takie polskie. Szkoda, że Bareja nie żyje... Chociaż, czy to śmieszne ? Odpowiedz Link Zgłoś
paveu300 Re: komunia-przyjęcie 19.10.10, 23:33 Czego to ludzie nie wymyślą - pierwsze słyszę o czymś takim jak święcenie prezentów. Nie byłem już co prawda na żadnej pierwszej komunii od paru lat, ale nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Boże kiedy wrócą czasy rowerów i/lub zegarków?? Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: komunia-przyjęcie 21.10.10, 08:28 paveu300 napisał: > Czego to ludzie nie wymyślą - pierwsze słyszę o czymś takim jak święcenie preze > ntów. Nie byłem już co prawda na żadnej pierwszej komunii od paru lat, ale nigd > y się z czymś takim nie spotkałem. > Boże kiedy wrócą czasy rowerów i/lub zegarków? z tego co pamietam, to bylo cos takiego nawet kilkanascie lat temu. tyle ze pod slowem prezenty, nikt nie widzial tam quadow czy innych dziwnych rzeczy, a chodzilo o jakies obrazki, medaliki ktore dzieci dostawaly. z reszta odbywalo sie to chyba przy okazji innych komunijnych czynnosci koscielnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: komunia-przyjęcie 21.10.10, 14:50 A teraz to niby co? Że ktoś przytaszczy komputer, skuter, komórkę itp. do kościoła i ksiądz mu to poświęci? Zmyślacie, albo koloryzujecie. Byłam w przeciągu ostatnich 4 lat na dwóch komuniach i o niczym takim nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: komunia-przyjęcie 21.10.10, 15:33 Nie wierzysz ? Małej wiary jesteś. Zaczęło się od komórek i zegarków. Rowery już zaczęły to karykaturować. Nikt w tamtych latach nie przewidział skuterów, kucyka, trampoliny i quadów. A co będzie, gdy za parę lat prezentem będzie awionetka ? Odpowiedz Link Zgłoś
paveu300 Re: komunia-przyjęcie 21.10.10, 16:29 No to jednak różnica, poświęcenie dewocjonaliów a prezentów komunijnych w postaci komórek, zegarków itd. To pierwsze to normalna praktyka która nie występuje tylko przy okazji pierwszej komunii świętej, to drugie natomiast to rzecz o której nigdy nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
justy3 Re: komunia-przyjęcie 21.10.10, 17:27 Słyszałam coś o święceniu prezentów. Nigdy nie zgodziłabym się aby ktoś kupił mojemu dziecko quada. Rower tak ale quad? Ja na komunię nawet roweru nie dostałam tylko zegarek elektroniczny a w starszej klasie podstawówki marzyłam o lalce Barbie...i na marzeniach się skończyło. A te prezenty to czyja to wina? Nas dorosłych. Dla dzieci najważniejsze stały się prezenty a nie sam sakrament. Kiedyś inaczej się to przezywało. Jakiś czas temu słyszałam w radio o badaniach przeprowadzonych wśród dzieci i o zgrozo wyszło, że dzieci dobierają sobie koleżanki i kolegów w zależności od stanu posiadania. Czyli "bawię się tylko z tymi, którzy są bogaci". Patrząc na niektórych rodziców wcale nie dziwi mnie to, że dzieci są jakie są. Panuje kult pieniądza, poniewieranie nauczycielami. Kiedyś strach było się odezwać a teraz można nauczycielowi plunać w twarz. W końcu dzieci biorą przykład z nas, dorosłych Odpowiedz Link Zgłoś
elzbietanc Re: komunia-przyjęcie 22.10.10, 13:14 Dziwi mnie ten obyczaj i pierwszy raz dowiaduję się, że w Polsce jest coś takiego praktykowane. Mieszkam we Wrocławiu i faktycznie w niektórych parafiach dzieci popołudniu idą do kościoła ale na krótka modlitwę i odebranie obrazków. Nikt, nie przynosi prezentów! Poza tym nie wyobrażam sobie proboszcza parafii (w rejonie szkoły dziecka, w której w przyszłym roku otrzyma ten sakrament), aby zaproponował coś takiego. Tu jeśli kogoś nie stać na zakupienie alby to ja dostanie, opłaty np. dar ołtarza, przystrojenie kościoła mogą być zniesione. Zdaniem proboszcza zła sytuacja materialna rodziny nie może być przesłanką odmowy udzielenia jakiegokolwiek sakramentu. Ja organizuje obiad dla najbliższej rodziny (ok. 15 osób), w restauracji. Prezenty, jeśli ktoś chce obdarować dziecko, będą skromne, np. zegarek, książka. Komunia św. to nie ślub o czym wielu rodziców zapominało. Wielu rodziców zapomniało też, że jest to sakrament dla osób wierzących i wcale nie jest obowiązkowy. Zabawne jest gdy ktoś nie chodzi do kościoła, za nic ma wiarę, a potem organizuje małe wesele. Po co? Dla kogo? Jaki to ma sens? To festiwal próżności przynoszący dziecku więcej krzywdy niż korzyści. Moje dziecko ma koleżankę, która wraz z rodzicami jest protestantką. Nie zauważyłam aby dziewczynka czuła się gorsza, że nie idzie do komunii. Moje dziecko tez nie widzi problemu. Ludzie są różni a dzieciom i tak to nie przeszkadza. Oczywiści o ile nie wkroczą dorośli ze swoimi "poglądami". Jeśli oczekuje się tolerancji, należy zacząć od siebie i nie obrażać ludzi dlatego, że są katolikami, protestantami... Życzę rozwagi w ferowaniu ocen i podejmowaniu życiowych decyzji Odpowiedz Link Zgłoś
misiafisa Re: komunia-przyjęcie 24.03.11, 07:06 tam ponownie - bardzo dziękuję za wszystkie rady, oczywiście 90 % wypowiedzi nie na temat - pozostałych 7 % neguje moją decyzje, że w lokalu. Wynika z tego, że tylko 3 % zrozumiało pytanie. Dziękuje 3 % za odpowiedzi. pozdrawiam :). Ps. Robie w lokalu bo mi się nie chce w kościele myśleć że ziemniaki musze zaraz lecieć wstawić a podczas uroczystości mojego dziecka latać w fartuchu z garami. Ale tego nie rozumie tylko mężczyzna :) Za 2 lata??? jest marzec 2011 = na 2012 nie ma już miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
punias007 Re: komunia-przyjęcie 18.04.11, 22:14 Galeria Kawiarnia Piwnica Sztuki. 220 m2 do dyspozycji 60 miejsc siedzących miejsce do potańczenia miejsce do zabawy dla dzieci Może uda mi się uruchomić do 2012 ;-) Lokalizacja pruszków ul. Andrzeja wyżywienie - catering. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: komunia-przyjęcie 18.04.11, 22:36 punias007 napisał: Galeria Kawiarnia Piwnica Sztuki. Niedawno byłem w Aptece Sztuki na wernisażu Street Artu. Jest Apteka, może być i Piwnica. Tylko dlaczego dopiero w przyszłym roku i na dodatek warunkowo : "może uda się" ? . Odpowiedz Link Zgłoś
punias007 Re: komunia-przyjęcie 19.04.11, 10:15 > Niedawno byłem w Aptece Sztuki na wernisażu Street Artu. Jest Apteka, może być > i Piwnica. Tylko dlaczego dopiero w przyszłym roku i na dodatek warunkowo : "mo > że uda się" ? Ano dlatego że jestem jeszcze w czarnej ....e ;-) A nasze przyjazne Państwo nie ułatwia ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: komunia-przyjęcie 06.04.11, 16:30 Shanti w MOKu Kamyk na Miry Zimińskiej-Sygietyńskiej 5 fajna obsługa,niewygórowane ceny i przepyszne jedzonko Odpowiedz Link Zgłoś
muzaa20 Re: komunia-przyjęcie 23.06.15, 12:05 Rzeczywiście nie za dużo z tego wątku można się dowiedzieć ale niestety nie czytamy ze zrozumieniem. Popieram koleżankę która planowała komunie 2 lata wczesniej ponieważ ja właśnie przed chwilką postanowiłam wstępnie się dowiedzieć o komunie w maju przyszłego roku (czyli za 11 miesięcy) i niestety są już listy i nie wiadomo czy będzie wolne miejsce. Koszt w lokalu 130-154 zł. MASAKRA za 4 h i z ciepłych dań tylko obiad. W tej cenie to już czasami można wesele urządzić i jest się całą noc i z 5 dań gorących. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: komunia-przyjęcie 23.06.15, 14:28 muzaa20 napisała: > niestety są już listy i nie wiadomo czy będzie w > olne miejsce. Koszt w lokalu 130-154 zł. MASAKRA za 4 h i z ciepłych dań tylko > obiad. W tej cenie to już czasami można wesele urządzić i jest się całą noc i z > 5 dań gorących. Zrób w domu, będzie taniej, rodzinnie i dziecko będzie zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
marryroman Re: komunia-przyjęcie 07.05.18, 13:29 Możesz uderzyć do nich. organizowałam tam komunię i jestem bardzo zadowolona. Mają ciekawe menu i świetnie gotua. Do tego ładnie urządzony lokal. Ceny tez sa przystępne a właściciele bardzo mili. Jedyny problem to terminy bo z tego co wiem to trzeba rezerwować u nich lokal dużo wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś
login333333 Re: komunia-przyjęcie 07.05.18, 19:07 Polecam Ucieranie treści, mają fajną sale z klimatem na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa88 Re: komunia-przyjęcie 06.02.19, 10:59 Też polecam Ucieranie Treści, bardzo miły klimat. Również dobrym miejscem jest Hotel ComfortBiznes. Byłam tam w zeszłym roku u siostrzeńca na komunii. Miła obsługa i bardzo pyszne jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś