Dodaj do ulubionych

Morawskiego

09.03.11, 20:40
Wiecie może co to za Morawski był, co miał ulicę w Pruszkowie (ob. hr. Potulickiego)?
Obserwuj wątek
    • sqh Re: Morawskiego 09.03.11, 21:50
      Trochę wiecie.

A Ty, Josipie, gdzie byłeś, kiedy Cię tu nie było? :-)

Franciszek Morawski był pracownikiem Warsztatów Kolejowych. Przed I w. św. należał do działających w Pruszkowie towarzystw: Kultury Polskiej i Krajoznawczego. Po wybuchu wojny ewakuowany wraz z Warsztatami w głąb Rosji, był m. in. członkiem Rady Delegatów Robotniczych w Kremenczugu. Ulicę dostał najprawdopodobniej za to, że w 1926 roku współzakładał pruszkowską PPS-Lewicę (wraz m. in. ze Stanisławem Berentem - nadal patronem ulicy pod kościołem św. Kazimierza). W partii tej pełnił funkcję skarbnika. W wyborach samorządowych w 1927 roku wybrany został na radnego słynnej "Czerwonej Rady Miejskiej". Jak się zdaje, przeżył II w. św., gdyż na jego wspomnienia powołuje się jeden z autorów "Dziejów Pruszkowa".

Jedna z tabliczek z nazwą ulicy przetrwała jeszcze wiele lat po zmianie patrona. Wisiała na ścianie szczytowej kamienicy, zasłonięta niskim pawilonem, stojącym na rogu Kraszewskiego. Oba budynki rozebrano kilka lat temu i pobudowano na ich miejscu nowy dom. Wówczas też tabliczkę tę udało mi się sfotografować.
      • josip_broz_tito Re: Morawskiego 10.03.11, 18:40
        Bywało się tu i tam :)

O rany, a ja dałbym głowę, że ulica Berenta jest Wacława Berenta, tego literata młodopolskiego :O

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka