Dodaj do ulubionych

_________macie w końcu ten pomnik Papieża czy nie?

31.07.04, 14:48
Czy w Pruszkowie powstał w końcu planowany pomnik Jana Pawła II autorstwa
Stanisława Kurkiewicza (który zresztą nie ukończył swej pracy)?...
Odpowiedzcie proszę!...
Obserwuj wątek
    • bwc Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 31.07.04, 16:54
      A dlaczego "w końcu"?
      bwc
      • rilian Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 31.07.04, 17:51
        Bo zdaje się ciągnęło się to przez śmierć artysty. Poza tym żaden urząd nie
        chce odpowiedzieć na to pytanie... Stoi ten papa z rękami w górze?
        • stary.prochazka Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 31.07.04, 20:57
          Jeszcze nie, dzisiaj tam byłem i na razie stoi tylko kamień węgielny.
          Nie mogę się doczekać na tak "oryginalną" rzeźbę.
          • rilian Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 31.07.04, 23:18
            Dzięki! Czy pamiętacie może czym spowodowana jest ta zwłoka? Takie opóźnienie
            jak w Pruszkowie czy Rybniku jest ewenementem w skali Polski - gdzie zazwyczaj
            pomniki Papieżowi wystawia się szybko i bez szemrania (tylko w Bielsku - Białej
            się zbuntowali i postawili św. Mikołaja - patrona miasta).
            • stary.prochazka Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 31.07.04, 23:28
              przypuszczam że brakiem funduszy, poza tym entuzjazm chyba trochę osłabł skoro
              tuż obok na tej samej fali pojawiła się szkoła (gimnazjum) Jana Pawła II i Plac
              Jana Pawła II.
              Czy masz zamiar ująć nasz pomnik (jeśli powstanie) w swojej pracy?
              Pozdrawiam
              • rilian Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 01.08.04, 09:04
                Moja praca obejmuje pomniki powstałe między 1980 a 2003 - więc wypadnie jedynie
                omówić go jako projekt niezrealizowany do końca - jeśli idzie o warstwę
                estetyczną, formalną. Na pewno kwestia Pruszkowa będzie do bardziej
                szczegółowego zbadania pod kątem rozdziału pierwszego - omawiającego specyfikę
                zjawiska pomników Jana Pawła II - istniejących i nieistniejących. Co się czyta
                w Pruszkowie? Jaka jest wasza lokalna, własna gazeta, która mogła opisywać te
                zawirowania i zamęty?
                • stary.prochazka Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 01.08.04, 10:19
                  to jest wykaz pruszkowskich mediów ze strony Urzędu Miasta; szczerze mówiąc
                  większości z tych gazet nigdy (albo bardzo sporadycznie)nie widziałem w
                  Pruszkowie, niektóre z nich ukazują się 2-3 razy w roku a najczęściej przed
                  wyborami samorządowymi, bo wtedy każda znajduje sobie "sponsora" i są w
                  nich "obiektywne" i "niezależne" wywiady i artykuły o kandydatach.
                  Z tych wszystkich sugerowałbym tylko telewizję STK i Głos Pruszkowa.
                  Pozdrawiam

PS: a o pomniku już od dawna nic nie słychać, nikt o nim nie pisze i nie mówi
                  bo teraz najważniejszy jest... tor kolarski:)

Spółdzielcza Telewizja Kablowa
                  Spółdzielcza Telewizja Kablowa Tel./fax.: 728 25 92 email:panorama@telkab.pl

"MISZMASZ" (Brak WWW)
                  "MISZMASZ" Tel./fax.: (0-46) 831 80 82 email: miszmasz@onet.pl

"Rozmaitości mazowieckie" (Brak WWW)
                  "Rozmaitości mazowieckie" Tel./fax.: 724 80 37 email: rozmaitości@list.pl

"Kurier Południowy"
                  "Kurier Południowy" Tel./fax. 756 79 39 email: redakcja@kurierpoludniowy.pl
                  25
                  "Co? Gdzie? Kiedy? Na Mazowszu" (Brak WWW)
                  "Co? Gdzie? Kiedy? Na Mazowszu" Tel./fax 739 94 90 email: cogdziekiedy@wp.pl

"Panorama Mazowsza" (Brak WWW)
                  "Panorama Mazowsza" Tel./fax.: 724 03 44 email: redakcja@savipress.com.pl

"Podwarszawskie Życie Pruszkowa" (Brak WWW)
                  "Podwarszawskie Życie Pruszkowa" Tel./fax.: 758 79 46 email: besinski@wp.pl
                  18
                  "Gazeta Mazowiecka" (Brak WWW)
                  "Gazeta Mazowiecka" Tel./Fax.: 662 49 14 email: gazetamazowiecka@wp.pl

"Wiadomości" (Brak WWW)
                  "Wiadomości" Tel/fax 755 60 52 wew. 215 email: joanna@jm.bool.pl

"Głos Pruszkowa"
                  "Głos Pruszkowa" Tel./fax.: 758 11 10 email: redakcja@gazeta.pruszkow.pl
                  • josip_broz_tito Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 01.08.04, 12:05
                    Głos i Panorama też nie są do końca niezależne, niestety. W Panoramie
                    niekwestionowaną gwiazdą jest Mońko Daniela, związana bardzo blisko z formacją,
                    która chyba już na szczęście powoli odchodzi w polityczny niebyt, redagującą
                    jeszcze bodaj miesięcznik "Słowo Ludzi Demokracji", o poziomie podobnym do
                    Radia M. lub NIE (no to chyba ich teraz zdekonspirowałem:)). Głos do niedawna
                    był w tych samych rękach, chociaż być może teraz złapali go PiSowcy co też może
                    źle wpłynąć na obiektywność. Dodatkowo, swego czasu "Głos" wykończył dwie
                    niezależne gazety, podbierając im sponsorów (jedną z nich był "Kurier
                    Pruszkowski",drugiej niestety nie pamiętam).

Niestety, nie jest u nas dobrze z lokalnymi mediami:(
                    • rilian Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 01.08.04, 22:33
                      dziękuję Wam. Jutro będę w Stolicy, ale swe kroki skieruję bardziej na Wschód -
                      w kierunku Łochowa i Tłuszcza.
                      • zanowski Historia Pomnika Papieża 02.08.04, 10:28
                        Wszystko zaczęło się w 1997 roku , a może wcześniej, kiedy nasz kraj opanowała
                        mania stawiania pomników ludziom żywym. W Pruszkowie zawiązał sie komitet
                        budowy pomnika i zaczął zbierać pieniądze. Najpierw nazwano plac imieniem
                        Papieża, bo tam miała byc lokalizacja. następnie wmurowano kamień wegielny
                        wiosna 1998 roku. NIektórzy radni argumentowali , że zamiasta stawiać pomniki
                        za tą kwotę tj około 300 tys. zł lepiej pobudować , odnowić czy przygotować
                        miejsce z przeznaczeniem na działalność charytatywno - społeczną i nazwać je
                        imieniem JPII.Pomysł ten kontynuacje znalazł w nazwaniu imieniem Jana Pawała
                        szkoły. Pomnik został ukończony i odlany . W między czasie zmarł twórca co
                        przyblokowało prace. Komitet jednak przestał zbierać pieniądze i postanowił
                        wydębić połowę kosztów od miasta. Pomnik stał sobie przez te lata w najlepsze w
                        odlewni i czekał , aż ktoś z kasą pojawi się i go odbierze. W między czasie o
                        lokalizacji pomnika negatywnie wypowiedział się wojewódzki konserwator
                        zabytków. No i spraw się rypła - jak mawiają niektórzy. Jest pomnik. Komitet
                        nie ma kasy. Brak lokalizacji. Na szczęście kościół postanowił przyjąc to co
                        boskie. Władze miasta uzgodniły z Parafią św. Kaziemierza lokalizacje na
                        terenie przykościelnym. A Rada Miasta w bodajże kwietniu uchwaliła uchwałę w
                        której zatwierdziła lokalizację , przeznaczyła pieniądze i zleciał
                        przygotowanie planu architektonicznego. Tak więc historia postawienia pomnika
                        zbliża się ku końcowi . Szczęśliwie powinien on zawiatć niedługo w naszym
                        mieście.
                        • stary.prochazka Re: Historia Pomnika Papieża 02.08.04, 12:15
                          Szczęśliwie?Brrr...Boże uchowaj.
                          • rilian Re: Historia Pomnika Papieża 02.08.04, 20:25
                            I tak jest ładniejszy od tego, co widziałem dzisiaj przy kościele Braci
                            Wyznawców na Bielanach w Warszawie... :))) Dziękuję za tę historię opowiedzianą
                            dwa posty wcześniej!...
                            • stary.prochazka Re: Historia Pomnika Papieża 03.08.04, 01:13
                              a czy do pomników Papieża zaliczasz na przykład ten z Zachęty, wokół którego
                              wybuchł skandal z usuwaniem kamienia przez posła LPR(nie pamiętam nazwiska)?
                              • rilian Re: Historia Pomnika Papieża 03.08.04, 09:37
                                "Pomnik" jest w Polsce słowem mający zbyt wiele znaczeń - a jeszcze więcej w
                                potocznej polszczyźnie i rozumieniu. W Zachęcie była figura, podobnie jak wg
                                mnie figura stoi w niszy przy wejściu do Galerii Porczyńskich w Warszawie.

Badane przeze mnie pomniki mają w swym składzie rzeźbę, są umieszczone na
                                wolnym powietrzu, w sposób pozwalający podziwiać rzeźbę ze wszystkich stron.
                    • stary.prochazka Kim jest Daniela Mońko? 06.08.04, 23:40
                      Słyszałem właśnie od josipa że o tej pani jest głośno w Pruszkowie, głównie za
                      sprawą Panoramy Pruszkowskiej. W Internecie udało mi się tylko znaleźć że pani
                      Daniela Mońko startowała z listy "Koalicyjnego Komitetu Wyborczego Sojuszu
                      Lewicy Demokratycznej - Unia Pracy" z wynikiem:11 miejsce, 203 głosy, 1,51 %
                      głosów ważnych i 8,73 % poparcia w ramach listy okręgowej (własnego klubu)
                      czyli ogólnie gorzej niż słabo.
                      Ktoś coś o niej jeszcze słyszał?
                      • stellaonthemoon Re: Kim jest Daniela Mońko? 11.08.04, 13:45
                        stary.prochazka napisał:

> Słyszałem właśnie od josipa że o tej pani jest głośno w Pruszkowie, głównie za
                        > sprawą Panoramy Pruszkowskiej. W Internecie udało mi się tylko znaleźć że pani
                        > Daniela Mońko startowała z listy "Koalicyjnego Komitetu Wyborczego Sojuszu
                        > Lewicy Demokratycznej - Unia Pracy" z wynikiem:11 miejsce, 203 głosy, 1,51 %
                        > głosów ważnych i 8,73 % poparcia w ramach listy okręgowej (własnego klubu)
                        > czyli ogólnie gorzej niż słabo.
                        > Ktoś coś o niej jeszcze słyszał?

Pojawiła się "gwiazda" tym razem jako organizatorka imprezy dla dzieci.
                        Nzawisko tej pani można znależść w komunikacie na kanale Telewizji Kablowej.
                        Tłem jest kolor niebieski a nie czerwony.
                        Jak można przypuszczać wszystko będzie utrwalone na taśmie i pokazane całemu miastu.
                        • stary.prochazka Re: Kim jest Daniela Mońko? 11.08.04, 15:13
                          a czy mógłbym się czegos dowiedzieć o tej gazetce którą wydaje, "Słowo Ludzi
                          Demokracji", bo słyszałem o niej same "ciepłe" słowa i bardzo mnie
                          zainteresowała...Ma jakąs stronę internetową?Jak na razie znalazłem tylko adres

www.demokracja.waw.pl

pod którym nic nie ma ale w kopii Google jest strona z przepisem na ciasto
                          marchewkowe:)
                        • josip_broz_tito Re: Kim jest Daniela Mońko? 11.08.04, 15:15
                          Ano wlasnie,pani DM jest pokazywana przez STK przy kazdej okazji, oczywiscie
                          jej oboz dla dzieci byl najlepszy, a pani DM najcudowniejsza osoba w Pruszkowie
                          i okolicach wedlug prowadzacych oraz wypowiadajacych sie ludzi (brzmiacych nota
                          bene jak trener klasy II Jarzabek gadajacy w Misiu do szafy).Informacja o
                          obozie DM byla bodaj najdluzsza ze wszystkich. Wczesniej DM ratowala Porcelit,
                          ZNTK, i oczywiscie bez przerwy pomagala biednym dzieciom. Moim zdaniem, obok
                          radnych Platowskiego, Moczuly i Roslanca (ten to jest dopiero aparat ze swoimi
                          hotelami w domach kupowanych od miasta za bezcen) oraz niegdysiejszego
                          prezydenta Kielkiewicza Euzebiusza, jedna z najbardziej wkurzajacych mnie
                          postaci w miescie.

Aha, DM dala sie jeszcze poznac razem z tow. St. "szafa dwudrzwiowa" Dymura,
                          Barbara "pierwsza harcerka Pruszkowa" Nagraba i paroma innymi jako wydawca
                          tygodnika o dzwiecznym tytule "Slowo Ludzi Demokracji", rownajacego poziomem do
                          tak znakomitych tytulow jak "NIE", "Nasz Dziennik", "Samoobrona" czy "Poznaj
                          Zyda".
                          • stary.prochazka Re: Kim jest Daniela Mońko? 11.08.04, 15:21
                            a czy mógłbyś zachowac kiedyś dla mnie jeden numer tego SLD? Wywiadu pana
                            Besińskiego z Mariuszem Łapińskim chyba nic nie przebije ale kto wie?:)
                            • josip_broz_tito Re: Kim jest Daniela Mońko? 11.08.04, 15:28
                              Jakby nie to, ze gazetke ostatni raz widzialem jakies 1,5 roku temu to OK. Tam
                              glownie byly jazdy na wszystkich od Slowa Ludzi Demokracji rozniacych sie
                              pogladami od "czarnych hien" do "liberalnych upiorow kapitalizmu"; oraz
                              uzalanie sie jakie to Slowo Ludzi Demokracji jest dyskryminowane. Wobec
                              powyzszej dyskryminacji nie wiem, czy sie utrzymalo, a moze zmienilo nazwe na
                              Slowo Demokratycznych Pluralistycznych Ludzi? ;)
                              • stary.prochazka Re: Kim jest Daniela Mońko? 11.08.04, 17:21
                                pewnie liberalne upiory kapitalizmu wespół z niewidzialną ręką rynku wykończyły
                                to postępowe czasopismo, ale trochę szkoda że nie mogę go zobaczyć.No ale skoro
                                pani Daniela jest tak częstym gościem pruszkowskiej telewizji, to chyba
                                skończył się ten mroczny okres reakcji i nietolerancji, co?:)
                                Może teraz wychodzą pod tytułem "Przegląd Ludzi Demokracji";)
                          • stary.prochazka Re: Kim jest Daniela Mońko? 11.08.04, 15:24
                            josip_broz_tito napisał:
                            > Aha, DM dala sie jeszcze poznac razem z tow. St. "szafa dwudrzwiowa" Dymura,
                            > Barbara "pierwsza harcerka Pruszkowa" Nagraba i paroma innymi jako wydawca
                            > tygodnika o dzwiecznym tytule "Slowo Ludzi Demokracji", rownajacego poziomem
                            do
                            >
                            > tak znakomitych tytulow jak "NIE", "Nasz Dziennik", "Samoobrona" czy "Poznaj
                            > Zyda".

nie ma się co dziwić, SLD bardzo potrzebuje jakichkolwiek wyborców żeby się
                            załapać na jeszcze jedną kadencję w Sejmie.Może oni są taka pruszkowska Grupa
                            Trzymająca Władzę?:)))
                          • stary.prochazka Re: Kim jest Daniela Mońko? 11.08.04, 22:23
                            otrzymałem pytanie od publiczności; dlaczego nie lubisz Platowskiego?
                            • josip_broz_tito Re: Kim jest Daniela Mońko? 12.08.04, 00:37
                              A bo go troche znam (znal sie z moim wujkiem i dobrze sie rozumieli opowiadajac
                              sobie "co ktory i za ile milionow), poza tym nieraz widzialem jak na meczach
                              koszykowki po pijaku przelazil przez plot albo wszczynal awantury z
                              ochroniarzami, razem zreszta ze swoim kolega Juszczakiem Markiem:)

A czemu publicznosc lubi pana P.?
                              • stary.prochazka Re: Kim jest Daniela Mońko? 12.08.04, 08:37
                                nie lubi ale zna i była ciekawa, jaką i dlaczego ma opinię:)
                                • zanowski Trzy wątki 12.08.04, 10:06
                                  Po pierwsze Daniela MOńko - nieciekawa postac związana z PZPR betonem i betonem
                                  SM.
                                  Po drugie Słowo Ludzi Demokracji - Dymura nigdy nie miał nic wspólnego z tą
                                  gazetką. Jak ktoś jest zainteresowany to dysponuję prawie wszystkimi numerami.
                                  Po trzecie Antoni Platowski - uczciwy facet, który zrobił dla tego miasta
                                  więcej niż którykolwiek z lokalnych polityków. - Postać co prawda
                                  kontrowersyjna - ale uczciwa. A Marek Juszczak nigdy nie był jego kolegą. To
                                  dla Platowskiego wręcz obelga, tak o nim mówić. Obraża też wszystkich jego
                                  znajomych. Platowski był animatorem zycia wszelakiego w Pruszkowie. Pasjonat,
                                  erudyta, inteligent z lwowskimi tradycjami. Człowiek etosu
                                  • stary.prochazka Re: Trzy wątki 12.08.04, 10:27
                                    ja bym bardzo chętnie zobaczył to Słowo Ludzi Demokracji, choćby jeden numer,
                                    co by sobie opiniję wyrobić:)
                                    Przyznaję że jeszcze niedawno nie śledziłem pruszkowskiego życia samorządowego
                                    i wielu rzeczy nie wiem.Pod jakim względem Antoni Platowski jest postacią
                                    kontrowersyjną?
                                    • stary.prochazka Re: Trzy wątki 12.08.04, 10:32
                                      a jak juz tak jesteśmy przy tematach pruszkowsko-polityczno-SLDowskich; takie
                                      coś dzisiaj znalazłem. Cieszyć się nie ma za bardzo z czego ale w głębi duszy
                                      odczuwam jakąś cichą satysfakcję;-)

www.zycie.com.pl/archiwum/tekst.php?id_tekst=37881&dzial=kraj&nr_wyd=&autorzy=WOJCIECH-SUMLIŃSKI&slowa=pruszków

Życie z dnia 2004-08-05, dział kraj
                                      W co grali politycy z mafią
                                      Prokuratura czeka na zeznania "Franka"

Deportowany ostatnio z Niemiec do Polski Robert F. pseudonim "Franek" jeden z
                                      najdłużej ukrywających się członków zarządu "Pruszkowa", dysponuje wiedzą,
                                      której ujawnienie może boleśnie dotknąć Sojusz Lewicy Demokratycznej.

Według najważniejszego świadka koronnego w Polsce Jarosława
                                      Sokołowskiego, "Masy", to właśnie "Franek" z ramienia "Pruszkowa" zajmował się
                                      rynkiem automatów do gier i brał udział w uzgodnieniach dotyczących podziału
                                      tego rynku. Przez wiele miesięcy śledztwo w tej sprawie stało w miejscu m.in.
                                      dlatego, że "Franek" pozostawał poza zasięgiem przedstawicieli wymiaru
                                      sprawiedliwości.

Został aresztowany kilka miesięcy temu, na terenie Niemiec, i ostatnio
                                      deportowany do Polski. - Robert F. będzie przesłuchiwany jako podejrzany o
                                      zagarnięcie pieniędzy z automatów do gier i jednocześnie jako świadek w sprawie
                                      nieprawidłowości związanych z ustawą o grach losowych - po-wiedział nam Ryszard
                                      Paszkiewicz, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Gdańsku, w której F. zostanie
                                      przesłuchany po wcześniejszym złożeniu zeznań w warszawskiej prokuraturze
                                      okręgowej. Obydwie prokuratury badają różne aspekty dotyczące "afery
                                      automatów". Jeżeli Robert F. potwierdzi zeznania Masy dotyczące układu
                                      zawartego pomiędzy Sojuszem i mafią, ziemia może zatrząść się na dobre.

To tylko układ

Akt oskarżenia przeciwko bossom "Pruszkowa" opierał się na zeznaniach świadków
                                      koronnych, w tym tego najważniejszego, Jarosława S. - Zeznania Masy są
                                      wiarygodne, "Pruszków" istniał - uznał sędzia Marek Walczuk, przewodniczący
                                      składu sędziowskiego Sądu Okręgowego w Warszawie. Jednak choć gangsterzy
                                      zostali skazani, proces nie wyjaśnił powiązań świata przestępczego z polityką i
                                      biznesem i w rzeczywistości nie odpowiedział na najważniejsze pytanie: czym
                                      był "Pruszków", grupą bandytów, czy zorganizowaną przestępczością powiązaną ze
                                      światem polityki?

Na to pytanie odpowiadają utajnione zeznania Masy. Według najważniejszego
                                      świadka koronnego w Polsce grupa największe zyski czerpała z automatów do gry i
                                      handlu narkotykami. "Nie wiem jak to się zaczęło, mnie powiedzieli Raźniak i
                                      Parasol, że dogadali się z SLD. Układ polegać miał na tym, że miejsca, w
                                      których wstawiane były maszyny do gry, uznawane były przez grupę jako własne, a
                                      właściciele lokali gdzie były takie maszyny musieli płacić określoną kwotę
                                      pieniędzy od każdej maszyny. Z reguły było to od 50 do 100 USD miesięcznie.
                                      Raźniak i Parasol mówili mi, że ktoś z SLD wskazał im firmy których maszyny
                                      mają być wstawiane. Gru-pa zapewniała, że będą wstawiane tylko maszyny tych
                                      wskazanych firm i miała z tego określone zyski. Automaty takie ustawione są na
                                      terenie całej Polski, z tym, że na terenie innych miast niż Warszawa połowa
                                      zysku dawana była miejscowym grupom. Według mojej oceny automatów wstawionych
                                      jest kilkadziesiąt tysięcy na terenie całej Polski. Oceniam, że z każdego
                                      miesiąca zyski sięgają kilku milionów dolarów miesięcznie".

Dlaczego zginął Pershing?

Zbieranie haraczy z automatów powierzono "Frankowi", ponieważ oceniano, że jest
                                      operatywny i po-trafi dobrze negocjować. "Franek" miał zmuszać firmy, które
                                      wstawiały maszyny do gier, do płacenia haraczu. Jeżeli firma wstawiała do
                                      lokali ponad tysiąc automatów, miała płacić 100 dolarów miesięcznie od
                                      automatu, jeżeli mniej - 50 dolarów.

W międzyczasie "Pershing" dostał od "Malizny" listę, ja w tym samym czasie
                                      dostałem tę samą listę od "Parasola". Była to lista sześciu firm wstawiających
                                      automaty do gry. Według polecenia "Starych" z tych firm nie można było zbierać
                                      haraczy. (...) W jakiś miesiąc później "Raźniak" przekazał "Pershingowi" listę
                                      6 największych firm z Warszawy zajmujących się automatami mówiąc, że z tych
                                      firm oni ściągają pieniądze i mamy zostawić je w spokoju. Mnie natomiast w tym
                                      samym czasie wezwał "Parasol". Spotkaliśmy się pod piwiarnią przy parku Sokoła
                                      w Pruszkowie. Wówczas "Parasol" powiedział mi, aby nie dotykać 6 firm, bo one
                                      należą do SLD i oni tzn. "Starzy" wzięli je pod ochronę. "Parasol" dał mi do
                                      przeczytania listę z wykazem 6 firm. Zadzwoniłem przy "Parasolu" do "Franka" i
                                      przez telefon podyktowałem mu nazwy firm z listy mówiąc, aby tych firm nie
                                      ruszał, bo są "Starych". Nadto dostałem na koniec rozmowy od "Parasola" tę
                                      listę, którą wziąłem ze sobą. Nie wiem, co stało się z tą listą. Pamiętam, że
                                      jedna z tych firm nosiła nazwę POLMATIC. "Parasol" powiedział mi, że są to
                                      firmy, które finansują SLD. "Pershing" powiedział mi, że w tym czasie kiedy ja
                                      się spotkałem z "Parasolem", on spotkał się z Raźniakiem i Raźniak też
                                      powiedział mu o tych sześciu firmach, których ma nie tykać. Mogę ocenić, że są
                                      to ogromne pieniądze przynoszące grupie większy zysk, niż handel narkotykami.
                                      Wydaje mi się również, że chęć przejęcia przez "Starych" zysków jakie
                                      osiągał "Pershing" z automatów, była jedną z przyczyn zastrzelenia go" -
                                      zeznał "Masa" prokuratorom.

Mimo złożenia obszernych wyjaśnień dotyczących interesów z automatami do gier
                                      ten wątek zeznań Jarosława Sokołowskiego nie doczekał się wyjaśnienia.
                                      Deportacja Roberta F. do Polski stanowi szansę na wyjaśnienie i tej sprawy.
                                    • zanowski Re: Trzy wątki 12.08.04, 10:54
                                      Kontrowersyjność AP polega na tym, co myslę zdarza się w przypadku wszystkich
                                      ludzi, którzy cos robią dla społeczności lokalnej, że zawsze znajdą się i głosy
                                      poparcia i głosy krytyki.

W zyciu politycznym Pruskowa AP nie uczestniczy już aktywnie od paru lat.
                                      Ostatni jego aktywny udział to rok temu ponad, wystąpienie na sesji rady miasta
                                      w sprawie wycinki drzew na placu przy basenie i pod budowę toru kolarskiego.
                                      Prawdziwy Majstersztyk, słuchało się jak dobrej literatury.
                                      W kategoriach Pruszkowskich, a nawet i Polskich Antoni Platowski to wielki
                                      człowiek.
                                      A co do SŁowa Ludzi Demokracji, chetnie podrzucę jakiś numer jak się do nich
                                      dokopie w archiwum.
                                  • josip_broz_tito Re: Trzy wątki 12.08.04, 13:25
                                    Akurat w momentach, kiedy mialem z nim stycznosc etosu bylo w nim widac
                                    niewiele. Dla mnie on, jak rowniez pare innych osob (Janczewski, Grubek,
                                    Krolikowski, Kielkiewicz, Sipiera, Juszczak, Moczulo, Roslaniec, Dymura,
                                    ostatnio tez lekarz Kulpa, ktory mojej rodzinie dal sie poznac jako wyjatkowy
                                    prostak, Szalkowska-Dymara (oooo, to piekna postac:))), Nagrabowa czy sp.
                                    Gierlachowa stanowi synonim kliki, ktora niezaleznie od (czesto w niektorych
                                    przypadkach bez wiekszych problemow zmienianej) orientacji politycznej,
                                    potrafila sie dogadywac bez problemow w Radzie Miejskiej, a teraz sie gdzies
                                    tam wycofala i zyje sobie z odlozonych oszczednosci lub jakiejs skromnej
                                    pensyjki (wylaczywszy moze potentata hotelowego pana TadRosa, Capitala i
                                    jeszcze jednego, co sobie teraz nie przypomne, zreszta pamietam sam afere
                                    zwiazana z pozyskaniem budynku przez TadRosa na hotel Capital przy
                                    ul.Olowkowej).

Dziwne to podejscie, kiedy mowiac na postawie wlasnych odczuc na temat jednego
                                    czlowieka mam miec poczucie obrazania wszystkich jego znajomych. Na pewno wsrod
                                    znajomych pana P. sa ludzie madrzy i glupi, wartosciowi i mniej, ale nie o nich
                                    sie tu wypowiadam, tylko o panu P. A to, ze kiedys ktos spal na styropianie i
                                    urodzil sie we Lwowie, to tez zaden wyznacznik etosowosci i wartosciowosci,
                                    przynajmniej dla mnie.

Pozdrawiam,
                                    • zanowski Re: Trzy wątki 12.08.04, 13:50
                                      Łączenie Antoniego Platowskiego z kliką wymienionych osób to nieporozumienie.
                                      Wielkie nieporozumienie.
                                    • stary.prochazka Re: Trzy wątki 12.08.04, 15:33
                                      josip_broz_tito napisał:

(wylaczywszy moze potentata hotelowego pana TadRosa, Capitala i
                                      > jeszcze jednego, co sobie teraz nie przypomne, zreszta pamietam sam afere
                                      > zwiazana z pozyskaniem budynku przez TadRosa na hotel Capital przy
                                      > ul.Olowkowej).

chyba nie tylko hotelowego, bo koło kolejki przez jakiś czas była drogeria o
                                      nazwie Rosman (nie mylić z Rossmanem:)
                                      • zanowski Re: Trzy wątki 12.08.04, 16:25
                                        Przy WKD jest tez sklep Antoni. Kiedy Platowski był radnym po Pruszkowie
                                        chodziła plota , ze to jego sklep. A co do Rosłańca to najsłynniejsze jego
                                        przekręty to: działka na rogu Prusa i Kraszewskiego. Budynek Poczty na
                                        Chopina , hotel na Ołówkowej, cukiernia na Chopina, hotel na Niecałej. Był też
                                        taki jeden radny Dzięgielewski, którego zrobili pełnomocnikiem ds. liczenia
                                        latarni w Pruszkowie i słupów ogłoszeniowych (sic)
                                        • rilian Re: Trzy wątki 12.08.04, 18:52
                                          Ileż interesujących przemyśleń wywołało moje pytanie o pomnik Papieża!... :))))
                                          • josip_broz_tito Re: Trzy wątki 12.08.04, 22:47
                                            Ehe, przypomnialo mi sie, trzeci hotel TadRosa nazywa sie IDEAL.

A konczac watek Platowskiego, to kim on do jasnej cholery byl w tej radzie
                                            przez kilka lat? Romantycznym idealista walczacym o prawa ucisnionych po 20
                                            latach spania na styropianie? Oj, nikogo nie mozna idealizowac, Platowskiego
                                            tez nie, poza tym nie odpowiedziales mi na pytanie jakiez sa jego wyjatkowe
                                            przymioty.

Pozdrawiam
                                            • stellaonthemoon Re: Trzy wątki 13.08.04, 14:33
                                              josip_broz_tito napisał:

> Ehe, przypomnialo mi sie, trzeci hotel TadRosa nazywa sie IDEAL.
                                              >
                                              > A konczac watek Platowskiego, to kim on do jasnej cholery byl w tej radzie
                                              > przez kilka lat? Romantycznym idealista walczacym o prawa ucisnionych po 20
                                              > latach spania na styropianie? Oj, nikogo nie mozna idealizowac, Platowskiego
                                              > tez nie, poza tym nie odpowiedziales mi na pytanie jakiez sa jego wyjatkowe
                                              > przymioty.
                                              >
                                              > Pozdrawiam

Nie można skończyć wątku zadając pytanie.

O ile dobrze pamiętam to pan Platowski był pierwszym redaktorem naczelnym
                                              "Panoramy Pruszkowskiej".

Pozdrawiam

• zanowski Re: Trzy wątki 13.08.04, 21:30
                                              Hotel Ideal - nie byB i nie jest RosBaDca. Buduje go grupa Tonagro- zwizana z
                                              PSL- em i sakrbem OPaDstwa- ta grupa bdzie równie| budowa osiedla na polach
                                              parzniewskich
                                              • stary.prochazka Re: Trzy wątki 13.08.04, 22:10
                                                też mi się tak wydaje (jeśli chodzi o ten hotel przy Zniczu) a Tonagro było
                                                albo jest chyba jakąś spółką związaną z Agencją Rynku Rolnego albo
                                                Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa czyli tak czy inaczej - PSL.
                                        • stary.prochazka Re: Trzy wątki 13.08.04, 15:03
                                          zanowski napisał:

A co do Rosłańca to najsłynniejsze jego
                                          > przekręty to: działka na rogu Prusa i Kraszewskiego. Budynek Poczty na
                                          > Chopina , hotel na Ołówkowej, cukiernia na Chopina, hotel na Niecałej.

Żeby tylko nie zrobił się nam z niego z niego jakiś drugi Henryk Stokłosa (ten
                                          od Piły i Farmutilu).
                                          Stokłosa jest "dobroczyńcą" i "błogosławieństwem" swojego regionu. Pani Daniela
                                          Mońko chyba stosuje podobną taktykę:

"Rzeczpospolita" 04/08/2004

Paczka od senatora

- Potęga senatora. Skąd się bierze? On wiąże ze sobą ludzi nie tylko umową o
                                          pracę. Dla wielu biedniejszych mieszkańców okolicy jest jedyną nadzieją na
                                          lepsze - ocenia mieszkaniec Piły. Dobroczyńca. Przed świętami (Bożym
                                          Narodzeniem i Wielkanocą) odbywają się akcje paczkowe. Do gazety
                                          senatora "Tygodnik Nowy" przychodzi kilka tysięcy kartek z prośbami o wsparcie.
                                          Losuje się kilkaset adresów szczęśliwców, którzy otrzymują paczki żywnościowe.
                                          Ich nazwiska drukowane są w gazecie.

Akcja paczkowa się rozrasta. "Tygodnik Nowy" zachęcił do zgłaszania rodzin
                                          żyjących w biedzie. Sąsiadów, znajomych. Państwo Kalinowscy z Piły napisali, że
                                          przez ścianę z nimi w kamienicy mieszka wielodzietna rodzina Ż. Czwórka dzieci
                                          uczy się świetnie w szkołach średnich, ale cały dochód rodziny to 500 zł renty
                                          ojca. Ciężko im. Należy pomóc. Senator wysłał rodzinie Ż. paczkę i ogłosił to w
                                          gazecie.

W mieszkaniu rodziny Ż. jeden z synów przyznaje, że otrzymali paczkę od
                                          senatora.

- Co tam było? Parówki pilskie, krojone wędliny, z dwie albo trzy puszki.
                                          Niewiele. Starczyło na jedną kolację. Trochę było śmiechu z tej paczki
                                          senatora - mówi.

Akcja paczkowa nabiera rozpędu, bo wyzwala w czytelnikach gazety odruchy serca
                                          i pomocy. A nad wszystkim unosi się senator, jego dobre gesty i wizerunek
                                          filantropa.

- Rozesłaliśmy teraz pięć tysięcy paczek. Nasze dary wynikają z wewnętrznej
                                          potrzeby dzielenia się. Nie robimy tego dla poklasku. Mąż czuje jakiś
                                          wewnętrzny obowiązek. Paczki sami szykujemy, rozwozimy. To są kolosalne koszty -
                                          mówi Anna Stokłosa.

Grill dla wyborców

Na biurku Henryka Stokłosy lądują setki listów z prośbą o wsparcie. Strażacy z
                                          Runowa proszą o zasponsorowanie sześciu mundurów koszarowych. Załatwiona prośba
                                          to odręczna parafka senatora i adnotacja: tysiąc zł. Gimnazjum w Białośliwiu
                                          chce mieć własny sztandar - tysiąc. Niewidomi z Wolsztyna na imprezę
                                          integracyjną - tysiąc. Biblioteka pedagogiczna z Piły na prenumeratę czasopism -
                                          tysiąc. Szkoła w Sypniewie na 5 okien dachowych - tysiąc. Gimnazjum w Obrze na
                                          okoliczność nadania imienia - tysiąc. Siatkarki z Chodzieży, które awansowały
                                          do I ligi - 10 tysięcy zł.

Kolejne potrzeby mają charakter gastronomiczno-imprezowy. Przedszkole nr 7 z
                                          Piły zabiega o "pyszne kiełbaski na grilla na zielone przedszkole" nad jeziorem
                                          Płotki. Motywuje podanie: "Z uwagi na zubożenie naszych rodzin, pomoc Państwa w
                                          leśną przygodę naszych dzieci jest naprawdę bardzo potrzebna i zapewni im
                                          więcej radości". Na zawody gaśnicze strażacy z Kaczor ubiegają się
                                          o "zasponsorowanie 20 kg kiełbasy porcjowanej po 15 dkg do konsumpcji na
                                          zimno". O podobną ilość kiełbasy ubiegała się podstawówka w Stawnicy - na
                                          festyn z okazji dnia dziecka. Otrzymała 5 kg serdelków i 5 kg kiełbasy
                                          grillowej. Szkoły z Kowalewa proszą o objęcie sponsoringiem w postaci 10 kg
                                          wędlin biegu ulicznego. I deklarują: "Pana dobroczynność i serdeczność będzie
                                          uzewnętrzniona na specjalnym spotkaniu". Dyrekcja szkoły w Mościsku starała się
                                          o nieodpłatne przekazanie wędlin na majówkę i zapowiada odpracowanie 18 kg
                                          wędlin "w formie wskazanej przez Pana Senatora".

- Tony kiełbasy na to idą. Ale to nie kiełbasa wyborcza - zastrzega Anna
                                          Stokłosa.

Kolejna akcja charytatywna nazywa się "Lato u Stokłosów". Kilkaset dzieci już
                                          od 10 lat spędza wakacje w szkole w Śmiłowie. Są one zwożone z terenów
                                          popegeerowskich.

- Kupujemy dzieciom odzież sportową, otrzymują kieszonkowe. Gdy muszą później
                                          wracać do domu, słychać gremialny płacz. Dostają od nas paczki żywnościowe, aby
                                          po przybyciu do domu zjadły kolację razem z rodzicami - mówi żona senatora. -
                                          Zdarza się tysiąc innych sytuacji, gdzie musimy pomóc. I pomagamy.

Anna Stokłosa niedawno uregulowała dług pewnej bezrobotnej rodziny. Rodzina
                                          brała od kilku miesięcy artykuły ze sklepu "na krechę". - Ze trzysta złotych -
                                          mówi żona senatora.

Czy wdzięczność osób, które otrzymują paczki i wsparcie od senatora, przekłada
                                          się na poparcie w wyborach?

- Wynik wyborczy bierze się z tego, że senator jest skuteczny, że senator
                                          nikogo się nie boi - mówi Henryk Stokłosa.
                                          • josip_broz_tito Re: Trzy wątki 24.08.04, 00:17
                                            Senator Stoklosa senatorem Stoklosa, Roslaniec Roslancem (zeby nie bylo, nie
                                            lubie dziada, swoja droga ciekawe jakie oblozenie goscmi maja te jego hotele a
                                            jesli zerowe to po cholere sa, mam pewne przypuszczenia), ale nie dowiedzialem
                                            sie co takiego zrobil dla miasta b. radny Platowski poza tym, ze mial/ma etos,
                                            urodzil sie we Lwowie i spal na styropianie. Bo zeby nie wyszlo, ze mniej niz
                                            Daniela Monko (temu, ze cos tam robi, nie zaprzeczam, w koncu jakies dzieciaki
                                            maja radoche, ale pietnuje raczej to do czego ona to wykorzystuje i jaki
                                            interes ma w tym panorama pruszkowska).

Czekam na wynurzenia. Przy okazji, gdyby Platowski mial sklep, to co w tym
                                            zlego? Przeciez ludzie mogliby u niego nie kupowac i musialby sklep zamknac,
                                            zwlaszcza jesli to spozywczak.

A jesli chodzi o media to byly proby prasy niezaleznej, np. Kurier Pruszkowski
                                            i jeszcze jedna co nie pamietam, ale rzadowy Glos Pruszkowa niestety podebral
                                            reklamodawcow i nie utrzymaly sie tytuly, a szkoda, tak mamy tylko "Trybune
                                            Ludu" i nawet bez "Zolnierza Wolnosci" dla zachowania pozorow. Co do PP to jej
                                            najlepsza czescia jest niezmiernie "Z policyjnego notatnika", odkad nie ma juz
                                            na wizji redaktora "wlasnie polknalem kij" Michala Maca. W ogole kiedys PP byla
                                            ciekawsza, np. nie zapomne jak pokazywali oratorskie popisy Dymary, albo jak
                                            radny Lobarzewski przylozyl se mikrofon do ucha i zaczal mowic:))))

Ale trzeci hotel TadRosa jest na pewno, tylko nie pamietam jak sie zwie.
    • sqh Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 24.10.04, 11:06
      Wczoraj przechodziłem obok i widziałem: papież stanął w miejscu kiosku
      propagandowego. A kiosk przeniesiono bliżej Hubala.
      • mr.jedi Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 24.10.04, 12:03
        znaczy w którym miejscu toto dzieło stanęło? powiedz tylko, a aż się przejdę
        obejrzeć..
      • stary.prochazka Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 24.10.04, 12:53
        czy mówisz o tym kiosku przy Prusa?
        wydawało mi się że kamień wmurowano gdzie indziej, bliżej pomnika przy muzeum.
        • kemot8 Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 24.10.04, 14:31
          dzis w kosciele mowili ze w czwartek jest uoczyste odsloniecie i poswiecenie
          a na www.pruszkow.com.pl jest cos takiego:
          "Dnia 4 listopada 2004 roku o godz. 18:00 w Pruszkowie przy ul. Kraszewskiego 23
          na terenie kościoła Św. Kazimierza nastąpi uroczyste odsłonięcie pomnika Jana
          Pawła II. Na uroczystość niniejszą serdecznie zapraszają Prezydent Miasta
          Pruszkowa Jan Starzyński i Społeczny Komitet Budowy Pomnika Jana Pawła II w
          Pruszkowie.

Marek Geszprych - Radny Rady Miejskiej w Pruszkowie"
          • sqh Re: _________macie w końcu ten pomnik Papieża czy 24.10.04, 21:19
            Pomnik stanął na terenie kościelnym, w północno-zachodnim narożniku. Tam stał
            kiosk, w którym można było zakupić odpowiednią lekturę, jeśli chciało się
            poznać Żyda, albo spróbować rozpracować globalny spisek masoński. Teraz kiosk
            ten stoi w narożu północno-wschodnim.

Wczoraj było już ciemno, ale pomnik zdaje się nie wyglądać źle. Realistyczny,
            standartowy, bez udziwnień - papież jedną ręką wspiera się na krzyżu, drugą
            błogosławi.

A chyba jeszcze nie pisałem o pomniku przed katedrą w Tarnowie - miejscowi
            nazwali go "rakietą", bo wyłożony kostką teren wokół niego wznosi się, poczym
            przechodzi płynnie w papieską sutannę, co faktycznie wygląda, jakby papież miał
            zaraz wystartować :-)
          • stary.prochazka Re: macie w końcu ten pomnik Papieża czy 24.10.04, 21:25
            Sądząc po jego 203 poprzednikach z pewnością będzie to wyjątkowo oryginalne,
            niepowtarzalne, unikalne i jedyne w swoim rodzaju dzieło sztuki;)
            a papież pewnie nie może sie opanować z radości bo niedługo będzie miał u nas
            więcej pomników niż swego czasu Lenin:)
            • sqh Re: macie w końcu ten pomnik Papieża czy 24.10.04, 21:48
              Lenin jest ciągle żywy na Białorusi... Podczas moich wojaży tamże udało mi się
              stworzyć klasyfikację, na podstawie której można podejrzewać istnienie trzech
              sztanc, z których wykonywano odlewy, a następnie rozsyłano po gorodach,
              dieriewniach i futorach:

1. L. w stanie wskazującym (prawa ręka przed siebie, palec wysunięty, np.
              Brześć);
              2. L. w stanie zapartym (obiema rękami o mównicę, np. Mińsk);
              3. L. szuka portfela (prawa ręka za pazuchą, np. Nieśwież).

Przypuszczalnie istnieje już również analogiczna typologia pomników papieskich.
              • josip_broz_tito Re: macie w końcu ten pomnik Papieża czy 24.10.04, 21:57
                Akurat w Polsce az tak wielu pomnikow Lenina nie bylo, natomiast zapomniales
                jeszcze o glowach Lenina dekorujacych wnetrza rozmaitych "konfieriencjonnych
                zalow", wygladaly zwykle na masywne marmurowe, zwykle byly z papieru i
                powleczone czyms a la gips czy cos:)
                • sqh Re: macie w końcu ten pomnik Papieża czy 24.10.04, 22:18
                  Ale co by tam mówić, dekomunizacja na Białorusi powoli postępuje... :-)

Pierwszy etap to przemianowanie w 1991 roku mińskich Prospektu i Placu Lenina
                  na Plac Niepodległości i Prospekt Franciszka Skaryny.

Drugi etap, zaobserwowany w 2003 roku: dotychczas zwiedzanie mińskiego Muzeum
                  Wielkiej Wojny Ojczyźnianej kończyło się przejściem przez sale honorowe
                  wszystkich Frontów Białoruskich, ze sztandarami, tablicami pamiątkowymi, po
                  czym wychodziło się na stojące na tle wielokolorowego witraża monumentalne
                  popiersie Lenina. A w zeszłym roku oprowadzam znajomych i - zdziwienie! Zamiast
                  Lenina - naturalnej wielkości rzeźba grupy białoruskich matek, żon i córek,
                  załamujących ręce i opłakujących poległych...
              • stary.prochazka Re: macie w końcu ten pomnik Papieża czy 24.10.04, 22:30
                ja bym jescze dodał typ 4 o nazwie " Lenin, Marks i Engels czekają na tramwaj"
                z głową zwróconą w lewo (jak na egipskich hieroglifach:) - takie też chyba się
                zdarzały;)
                abstrahując od tego, to właśnie z pomnikami Lenina albo najbardziej kojarzy mi
                się mania stawiania pomników papieżowi, nadawania nazw etcetera.

> Przypuszczalnie istnieje już również analogiczna typologia pomników
                papieskich.

Zapewne taką szczegółową typologię można znaleźć na stronie założyciela wątku:

www.rilian.republika.pl
                • sqh Re: macie w końcu ten pomnik Papieża czy 25.10.04, 15:01
                  A kamień węgielny sprzed Pałacu Potulickich wsiąkł był. Ostały się ino maszty i
                  świeżo przekopana ziemia. Byłem, widziałem.

A jak pięknie jest w parku! Tuwim pisał kiedyś o miedzianym pożarze liści...
                  Porobiłem fotki...
                  • stary.prochazka Re: macie w końcu ten pomnik Papieża czy 25.10.04, 16:25
                    z zagadnień poetyki pożarnictwa znam tylko żółte płomienie liści w
                    których "brzoza dopala się ślicznie":)
                    • sqh Re: macie w końcu ten pomnik Papieża czy 25.10.04, 19:44
                      A owszem, wśród ptaków wielkie poruszenie - ci odlatują, ci zostają.
                    • erleusortok Re: macie w końcu ten pomnik Papieża czy 25.10.04, 21:01
                      stary.prochazka napisał:

> z zagadnień poetyki pożarnictwa znam tylko żółte płomienie liści w
                      > których "brzoza dopala się ślicznie":)
                      Mówią płonie stodoła płonie aż strach...
                      • sqh Re: macie w końcu ten pomnik Papieża czy 26.10.04, 00:06
                        Ach, przestańcie żesz wy znowu z tym Jedwabnem!...

;-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka