Dodaj do ulubionych

Specjalne SMS-y

05.08.13, 21:45
Witam
Jest wiele różnorakich fundacji, które zbierają za pomocą SMS pieniążki dla chorych dzieci.
Nie będę tu wymieniał żadnej z nich jak również nie będę wnikał co się dzieje z tymi pieniążkami.
Chodzi mi o coś innego.
"Koszt SMS to 1 zł + VAT"
Czy ten pazerny fiskus musi zdzierać też z ludzi, którym Państwo nie umie lub nie chce umieć pomóc?
Wychodzi mi, że lepiej wysłać przelew na 12,30 zł niż wysłać 10 SMS-ów. Przynajmniej dostaną całą kwotę
Obserwuj wątek
    • wfe416n Re: Specjalne SMS-y 06.08.13, 09:31
      Cześć Pawianie,
      "Koszt SMS to 1,23 zł" lepiej brzmi? a i tak VAT będzie zapłacony. Robiąc przelew też się płaci VAT, tego nie unikniemy i dlatego ważne jest aby przekazywać 1% podatku na organizacje pożytku publicznego.
      • m1224 Re: Specjalne SMS-y 08.08.13, 16:41
        Robiąc przelew nie płacisz vat'u - cała kwota trafia do odbiorcy. Wysyłając 10 SMS'ów - do odbiorcy trafia 10zł, a 2,30zł do państwa. Pod warunkiem oczywiście, że operatorzy robią to charytatywnie (różnie z tym bywa).
        • wfe416n Re: Specjalne SMS-y 08.08.13, 16:44
          Zawsze ktoś musi zapłacić vat, nie ma zlituj się, kwestia jest tylko taka że niektórzy podają ceny netto a niektórzy brutto. Ceny SMS-ów są podawane netto więc boli nas vat.
          • stary_pawian Re: Specjalne SMS-y 08.08.13, 21:36
            Witaj WFE
            Miałem Ci napisać mniej więcej to samo co m1224.
            Podatki to jak śmierć - nieuniknione.
            Wysyłając przelew podatek (gdziekolwiek był by on schowany) i inne prowizje płacę ja i się na to godzę, a odbiorca otrzymuje całą kwotę podaną w przelewie (pewnie odbiorca też zapłaci podatek). Podatek od podatku:(
      • stary_pawian Re: Specjalne SMS-y 08.08.13, 23:41
        wfe416n napisał:

ważne jest aby przekazywać 1
        > % podatku na organizacje pożytku publicznego.
        Witam
        Przekazywanie 1 procentu głupio przyjąłem za warunek konieczny.
        Błąd w złożeniu, że małpa może żyć wśród Ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka