monizia 30.12.04, 23:06 Jestem nowa na forum i w Pruszkowie. Mam kilka pytań dotyczących dziejów tego pięknego miasta. Czy to prawda że SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński został pochowany na cmentarzu w Pruszkowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sqh Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 31.12.04, 13:59 Witamy :-) O Kamińskim pierwsze słyszę - ale o ile dobrze pamiętam, został on rozstrzelany w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
monizia Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 31.12.04, 16:33 Czytałam kiedyś artykuł (chyba w Wojskowym Przeglądzie Historycznym) i tam było napisane, że rozstrzelali go, a później z honorami pochowali w Pruszkowie. Tylko czy to prawda? Chyba trzeba będzie zajrzeć do jakiegoś opracowania. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 31.12.04, 19:28 A pamiętasz może, który to był numer WPH? A że z honorami, to bardzo możliwe, bo oficjalnie zginął zastrzelony przez polskich partyzantów. Odpowiedz Link Zgłoś
monizia Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 01.01.05, 13:03 Nie pamiętam. Było to już wieki temu kiedy jeszcze nawet przez myśl mi nie przeszło, że życiowe losy zaprowadzą mnie do Pruszkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 05.01.05, 22:34 W nr 4/2000 PHW podana jest pełna bibliografia WPH. Znalazłem tam kilka pozycji dotyczących tematu losów Kamińskiego. Niestety, w domu mam tylko dwa numery WPH, w których znajdują się następujące artykuły: 3/1994: Jarosław W. Gdański opisuje dzieje RONY, zaś o Kamińskim mówi, że zginął w niewyjaśnionych okolicznościach, choć pewne światło na jego losy rzuca zapis w dzienniku wojennym Ericha von dem Bacha - "28 VIII 1944 - wieczorem [udać się? udałem się?] do Łodzi na posiedzenie sądu doraźnego w sprawie Kamińskiego". 4/1994: ten sam autor informuje, że dotarł do nowych źródeł - oficjalnych dokumentów SS - które wskazują datę śmierci 4 X 1944. I na tym kończy się to, co mam w domu. PHW podaje zaś dalej, że w nr 1-2/1997 WPH ukazał się artykuł polemiczny Zenona Rudnego o całej Brygadzie, zaś w nr 3- 4/1995 - list Jerzego Kalety pt. "Jeszcze o rozstrzelaniu brigadefuehrera SS Kamińskiego" - i to być może w nim było coś o Pruszkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
smallec Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 01.01.05, 19:54 Nie chce mieszac, ale zeby tez nikt inny nie pomieszal. Z Pruszkowem mocno zwiazana jest raczej postac ALEKSANDRA Kaminskiego "Kamyka". To wielki czlowiek, bohater i patriota, oficer AK, szczegolnie znany jako innicjator w latach 20-30-tych) harcerstwa w naszych okolicach. Potem aresztowany i represjonowany przez sowietow i ubecje. pozdrowienia Smallec Odpowiedz Link Zgłoś
monizia Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 02.01.05, 09:41 Chyba nikt by nie mieszał "Kamyka" z Mieczysławem Kamińskim. Uszczegóławiając zasługi Aleksandra Kamińskiego dla harcerstwa polskiego są o wiele większe niż tylko inicjowanie życia skautowego w okolicach Pruszkowa. Kamiński był autorem koncepcji harcerskiego wychowania dzieci (zuchy), odbudowywał ZHP po 1956 (choć tu został wykporzystany przez komunistów). Był też wybitnym naukowcem, pracownikiem Uniwersytetu Warszawskiego. To jedna z 5 najważniejszych postaci dla polskiego harcerstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.jedi Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 02.01.05, 17:24 ja znalazłem na stronie pewnej taką oto informacje: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński, ur. w Poznaniu 1896, matka Niemka, ojciec Polak, sam podawał się za Rosjanina. Jako kapitan Armii Czerwonej dostał się w 1942 do niemieckiej niewoli w rejonie Orła. Wstąpił do służby niemieckiej i walczył jako dowódca brygady utworzonej przy Grupie Armii "Środek" z jeńców i dezerterów rosyjskich. Opinia Bacha: "Awanturnik. Kobiety i alkohol były treścią jego życia, żadnego narodu nie nienawidził tak jak Polaków". Rozstrzelany z rozkazu Bacha za przywłaszczenie rzeczy i rabunek (powinien przekazać je władzom niemieckim). Odpowiedz Link Zgłoś
bogi333 Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 16.05.14, 05:16 To jest fragment mojego artykułu z KRAJ-u Nr. 7 z lipca 1997. Mieczysław Kamiński Mieczysław Bronisław (syn Władysława) Kamiński urodził się w Poznaniu w 1896 r. matka była Niemką, a ojciec Polakiem, sam podawał się za Rosjanina i po pierwszej wojnie Światowej mieszkał w Leningradzie. Jako rosyjski kapitan rezerwy dostał się do niewoli niemieckiej w roku 1942 w rejonie Orła. Wstąpił do służby niemieckiej i po utworzeniu RONA (“Russkaja Oswoboditielnaja Narodnaja Armia”) zostaje jej dowódcą. RONA jest zwana również “Brygadą Kamińskiego”. Awansuje z rekordową szybkością, od kapitana rezerwy, do generała brygady SS. Zasłynął z szalańczej odwagi i niesamowitego okrucieństwa. Przez pewien czas walczy w składzie armii “Środek”, pod dowódctwem gen.Reinhartha. Wraz z armią frontu Środkowego zostaje otoczony przez Armię Czerwoną w rejonie Witebska i Borysowa, po krwawych walkach udaje mu się przebić i zostaje przeniesiony do Prus Wschodnich. W dowód uznania zostaje przyjęty przez Himmlera. Himmler osobiście zatwierdza przyjęcie jego “Brygady” do SS. W chwili wybuchu Powstania Warszawskiego brygada Kamińskiego składa się z pięciu pułków piechoty i stacjonuje na Górnym Śląsku. Na rozkaz Himmlera zostaje utworzony kombinowany pułk pod dowództwem Kamińskiego i płk.Sobolewskiego w sile 1700 ludzi. Pułk ten zostaje przerzucony samochodami pod Warszawę na Okęcie i włączony do walk na Ochocie. W czasie walk pułk dostaje uzupełnienie w ilości 2400 ludzi. Śmierć Kamińskiego ma dwie wersje: 1. Van dem Bach zaraz po objęciu dowódctwa wydał rozkaz aresztowania i rozstrzelania Kamińskiego, rozkaz zostaje wykonany. Tą wersję potwierdza Von dem Bach, podając jako powód - “gwałty i grabieże”. - Niewiniątko z SS!! Gdyby to była prawda Kamiński musiałby zginąć między 6 a 18 sierpnia, bo jedne źródła podają że Von dem Bach objął dowodzenie 5/6/44 r. inne, inne daty, aż do 17/6/44 r. Natomiast jest udowodnione że Van dem Bach wydawał rozkazy Kamińskiemu jeszcze we wrześniu. To znaczy, że wydawał je trupowi. Rozkaz aresztowania, a nawet rozstrzelania Kamińskiego mógł być wydany, bo Kamiński był łakomym kąskiem, posiadał wielkie bogactwo w złocie i drogich kamieniach, ale od wydania do wykonania droga daleka. Mógł się nawet wykupić. 2. Kamiński uciekając przed aresztowaniem zostaje złapany i zamordowany przez ludzi szefa krakowskiego Gestapo Bierkampa. Za tą wersją Świadczy osobisty rozkaz Himmlera aresztowania Kamińskiego, wydany po kapitulacji powstania, oraz raport szefa krakowskiego Gestapo, Bierkampa do Himmlera o złapaniu i zlikwidowaniu Kamińskiego koło Tarnowa. W raporcie, Bierkamp stwierdza, że żadnych “skarbów” przy Kamińskim nie znaleziono. Prawda może być zupełnie inna?! Jeszcze krótka opinia o nim Von dem Bacha: “Kamiński był awanturnikiem politycznym, wygłaszał do swoich ludzi mowy propagandowe o wielkiej faszystowskiej Rosji, której miał być przywódcą. Kobiety i alkohol były treścią jego życia. Pojęcie własności było mu obce, żadnego narodu nie nienawidził tak jak Polaków, których wspominał jedynie obelżywymi słowami. Nie chciał przyłączyć się do Własowa, przeciwnie, pragnął kiedyś przez swoje stosunki z Himmlerem "wysadzić Własowa z siodła”. Odpowiedz Link Zgłoś
carlmann Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 05.12.16, 17:40 Aleksander Kamiński "Kamyk w Polsce Ludowej był profesorem zwyczajnym w Uniwersytecie Łódzkim. "Represje" polegały na prowadzeniu wykładów i seminariów z pedagokiki społecznej ! Odpowiedz Link Zgłoś
monizia Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 11.01.05, 22:17 Dzięki postowi mrjediego udało mi się odnaleźć tekst, który czytałam 10 lat temu. W nr 3-4/95 znajduje się relacja Jerzego Kalety (Jeszcze o rozstrzelaniu brigadefuhrera SS Kamińskiego, WPH 3-4/95, s. 330-332) z pogrzebu Kamińskiego na cmentarzu w Pruszkowie. Na dwóch stronach autor opisuje drogę konduktu z pałacu w Helenowie (gdzie Kamiński miał być rozstrzelany) przez Komorów i wzdłuż „żeberka” na cmentarz do Pruszkowa. Pochowany miał być obok cmentarza wraz z innymi żołnierzami RONA. Postawiony na tym miejscu duży drewniany krzyż spróchniał po wojnie i (wg relacji księdza prałata Jana Górnego) miał być spalony. Na miejscu tego pochówku jest dziś nowa część cmentarza. Gwoli ścisłości – to jedna z kilku relacji (różniących się miejscem, czasem i okolicznościami) na temat śmierci i pochówku Kamińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 12.01.05, 23:03 Bardzo ciekawy epizod. A przyznam, że w międzyczasie bywałem w CBW i CAW, gdzie WPH stoi w księgozbiorze podręcznym, ale po prostu zapomniałem sprawdzić... Może jutro sobie przeczytam, jeśli nie zapomnę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monizia Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 11.01.05, 22:18 Oczywiście znalazłam powyższe informacje dzięki sqh. Wielkie dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
bogi333 Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 16.05.14, 05:04 A co? Jesteś jego fanką? Chcesz mu kupić kwiatuszki na grób?! Muszę Cię rozczarować - śmierć Kamińskiego nigdy nie została udokumentowana!!! Jest kilka wersji jego śmierci i jedna wyklucza drugą, trzecią, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
august.b-w Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 17.05.14, 13:56 "A co? Jesteś jego fanką? Chcesz mu kupić kwiatuszki na grób?!" Po co te nerwy? Żeby czegoś/kogoś nie lubić też warto to/tego poznać... Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 18.05.14, 18:11 bogi333 napisał(a): > A co? Jesteś jego fanką? Chcesz mu kupić kwiatuszki na grób?! A Ty po co pisałeś o nim artykuł do "Kraju"? Żeby mu pomniczek postawić? Dodając zaś przyczynek do merytorycznej dyskusji: od czasu zapoczątkowania niniejszego wątku rozmawiałem (nieraz) z p. Jerzym Kaletą. Pan Kaleta nie jest stuprocentowo przekonany, że chowanym niemieckim dostojnikiem był Kamiński. Pamięta tylko niezwykle uroczystą oprawę pogrzebu, z orkiestrą i asystą wojskową - w tym, żołnierzy z niemieckich formacji wschodnich. I kojarzy, że była to jesień 1944 r., kiedy w Pruszkowie funkcjonował Dulag. Oczywiście, w chwili obecnej, po niemieckich grobach na pruszkowskim cmentarzu nie ma śladu. Zostały przekopane podczas poszerzenia cmentarza w 1954 r. lub, najpóźniej w 1966 r. W czasie wizji lokalnej stwierdziłem, że zapamiętane przez p. Kaletę miejsce pochówku to pogranicze obecnych kwater "G" i "P". Odpowiedz Link Zgłoś
pruszkow_w_budowie Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 20.05.14, 16:11 W Pruszkowie mieszka ciągle (i miewa się świetnie) pradopodobnie jedyny świadek ceremonii i miejsca pochówku Generała SS-Brigadefuhrer Mieczysława Kamińskiego. Pamięta ten moment świetnie chociaż wtedy był dzieckiem :). To wiem bo znam go osobiście. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 22.05.14, 17:45 pruszkow_w_budowie napisał: > W Pruszkowie mieszka ciągle (i miewa się świetnie) pradopodobnie jedyny świadek > ceremonii i miejsca pochówku Generała SS-Brigadefuhrer Mieczysława Kamińskiego Albo nieuważnie przeczytałeś posty powyżej, albo tych świadków mieszka jednak dwóch. Bo o jednym z nich, p. Jerzym Kalecie, pisaliśmy w poprzednich postach. Jeżeli znasz kogoś innego, to może namów go, żeby spisał swoje wspomnienia (albo sam je spisz) - chętnie opublikujemy je w "Przeglądzie Pruszkowskim", dla porównania ze wspomnieniami p. Kalety. Odpowiedz Link Zgłoś
pruszkow_w_budowie Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 24.05.14, 21:53 Przepraszam, musiałem nie doczytać. Tak, miałem na myśli właśnie Pana Jerzego. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 25.05.14, 19:35 Nic się nie stało - tylko trochę szkoda, bo myślałem, że po spisaniu nowej relacji można by było skonfrontować z nią relację Pana Kalety. Odpowiedz Link Zgłoś
watbat Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 25.05.14, 21:41 Tylko że relacje świadków to nie koncert życzeń, ale własne przeżycia. Każdy może spokojnie wspominać swoje życie, a nawet o nim napisać i mieć nadzieję, że inni nie będą robili z tego jakiejś konfrontacji, jakiegoś wyścigu o rację. Fakty czerpie się z innych źródeł, a nie z jednostkowych przypadków. Jednostka może dostarczyć co najwyżej hipotezę. Odpowiedz Link Zgłoś
globtroter7676 Re: SS-Brigadefuhrer Mieczysław Kamiński 25.03.17, 20:16 Idąc ul. Ołówkową na wysokości numeru 15 ładnie widać ślady II wojny Św. na ceglastej fasadzie kamieniczki :) umieszczam jako ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś