park_anielin 21.08.05, 14:44 Witam! Zapraszam na stronkę www.kulesza.cp.win.pl/Park_Anielin/ W przyszłym roku sprowadzam się do Pruszkowa - obecnie mieszkam w Otrębusach... Z lasu do... "lasu"... ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
josip_broz_tito Re: Park Anielin... 21.08.05, 14:47 Mysle ze czyms takim raczej zdenerwujesz wiekszosc Forumowiczow, Park Anielin powstaje bowiem m.in. na miejscu zabytkowego Domu Kultury Kolejarza. Ktory zostal zrownany z ziemia jakies ponad temu rok. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:07 Nie mam tego na celu... ;) Rozumiem, iż budynek ten stanowił wartościowy punkt na kulturalnej mapie Pruszkowa ale to już historia... Pamiętam go, widziałem jak go burzyli.... Można by wmurowywać w chodniki albo w nowopowstałe obiekty tablice z historią danego miejsca - fotki + krótki opis... Odpowiedz Link Zgłoś
josip_broz_tito Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:17 I myslisz ze to rozwiazaloby sprawe? To znaczy ze mozna np. wyburzyc dajmy na to palacyk w Parku Sokola, postawic tam biurowiec i dac fotki plus opis historii miejsca? Albo gdzies np. w Krakowie zburzyc ktorys z kosciolow (np. Sw. Wojciecha, bo maly i brzydki) i postawic na miejscu supermarket o nazwie "Saint Adalbert Shopping Centre"? Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:46 Jakieś nerwy wyczuwam w tym tekście!? Podaję za przykład sytuację "po fakcie".... Po drugie co ma "rozwiązać sprawę"? Kupiłem mieszkanie tam gdzie ono jest - a wyczuwam pretensje że to zrobiłem... Jestem architektem i rozumiem rozterki jakie wiążą się z zatracaniem konkretnych miejsc, na rzecz nowych budynków, centr handlowych... Pewnych rzeczy się nie przeskoczy i to panowie w garniturach z grubą kasą dają warunki. Poproszę w takim razie potencjalne rozwiązanie na uratowanie kina... (takie małe reminescencje). Władza lokalna nie ma pieniędzy, fundatorzy nie mają w tym interesu aby ciągnąć to dalej.... i zostają wierni fani. Nie jest to pierwszy przypadek tego typu: kino "Tęcza" na Żoliborzu (prawie walki o to kino), Iluzjon... nie wiem gdzie teraz jest...? Hę...? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:55 > Poproszę w takim razie potencjalne rozwiązanie na uratowanie kina... (takie > małe reminescencje). > Władza lokalna nie ma pieniędzy, fundatorzy nie mają w tym interesu aby ciągnąć > > to dalej.... jakby ci to powiedzieć... na miejsce niebrzydkiego budynku z historią wstawiono coś, co niektórzy uważają za nowoczesne a ja uważam za brzydkie Można było tam zrobić bardzo "klimatyczny" ośrodek kultury. Można by tam przenieść MDK z pałacyku w Parku Sokoła do którego najwyrażniej chce się wprowadzić jakiś urząd. DKK był świetnym miejscem do tego celu Władze miasta siedzą na pieniądzach ale wolą je wydawać na sport (czytaj: posady dla znajomych "działaczy") a kultura im wisi, o czym można się czasem przekonać idąc ulicą w Pruszkowie Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 16:24 Nie polemizuję z nikim co jest "piękne" a co "brzydkie".... Rozumiem rozgoryczenie spowodowane zburzeniem starego kina. Nie da się odtworzyć żadnych wartości za pomocą tablic pamiątkowych ani innych środków. Pewne rzeczy muszą przetrwać w pamięci mieszkańców i innych nośnikach informacji. Będę wierzył, że z czasem pewne osoby stracą swoje posady i coś się poprawi w mieście. Jeśli stronka której link umieściłem na forum kogoś dalej irytuje - proszę ją usunąć... Zakopmy wszystkie toporki... Musicie też zrozumieć jak człowiek tupie nóżkami wiedząc, że będzie miał swoje mieszkanie w tak fajnym miejscu (to tytułem komentarza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Park Anielin... 22.08.05, 17:58 park_anielin napisał: > Można by wmurowywać w chodniki albo w nowopowstałe obiekty tablice z historią > danego miejsca - fotki + krótki opis... Kino zaprojektował w 1938 Stanisław Brukalski - jesteś, Parku, architektem, więc z pewnością nazwisko to *coś* Ci mówi. Koło wejścia wisiała tablica pamiątkowa - że to Dom Kultury Kolejarza, przez kogo fundowany, i kiedy oddany do użytku. Mi się swego czasu zdawało, że przedwojenna, okazało się, że jednak nie, ale w końcu była to swego rodzaju pamiątka. Pewnego dnia zniknęła. Dzwoniłem pod numery, podane na rozbiórkowej tablicy informacyjnej, pytałem w pruszkowskich instytucjach kulturalnych - nikt nic nie wiedział. Zatem, jeżeli masz bliższe czy dalsze kontakty z inwestorem: 1. czy mógłbyś się go zapytać, czy aby tablica ta nie jest w chwili obecnej gdzieś "zabezpieczona"? 2. czy możliwe byłoby umieszczenie na jednej z elewacji przyulicznych tabliczki (choćby w stylu wiszących w Warszawie, z matowego szkła, informujących o nazwach czy patronach ulic) z wizerunkiem DKK, a która informowałaby, co tu kiedyś stało, kiedy to wzniesiono i kim był projektant? Fakt, że w 1938 taka architektura nie była już rewelacją, ale nazwisk pokroju Brukalskiego wśród twórców pruszkowskiej architektury jest niewiele... Ikonografię archiwalną budynku oczywiście możemy udostępnić. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Park Anielin... 22.08.05, 18:01 Dodam może jeszcze, że wprawdzie kino przepadło, budynek cały przepadł, wznoszą coś banalnego - szkoda. Ale od wszelkich złośliwości, zawartych w niniejszym wątku, się odcinam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 22.08.05, 20:48 Świetny pomysł. Oczywiście nazwisko Brukalski to jedno z tych w panteonie polskiej architektury... Co do moich kontaktów z inwestorem - postaram się w najbliższych dniach porozmawiać z kim trzeba... Zdam relacje w poźniejszym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:08 można to przeboleć, zważywszy, że zamiast DKK mamy teraz Jezioro Pruszkowskie:-) www.dor.pl/img/inwestycje/pruszkow/lokalizacja.swf Odpowiedz Link Zgłoś
snake242 Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:13 W dodatku jest to chyba najpłydsze jezioro świata ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stellaonthemoon Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:15 zwierz.alpuhary napisał: > można to przeboleć, zważywszy, że zamiast DKK mamy teraz Jezioro Pruszkowskie:- > No i Pruszków wzbogacił się o ulicę Segetyńska. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:23 wyobrażcie sobie, że na ulicy zatrzymuje was ktoś nietutejszy w samochodzie i pyta, jak dojechać do Jeziora Pruszkowskiego, dodając: "No wie Pan, bo ja tam mieszkanie kupiłem":) Odpowiedz Link Zgłoś
stellaonthemoon Re: Park Anielin... 21.08.05, 16:09 Przepraszam ale pomyliłem się. Ta nowa ulica to "Segetynska". Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Park Anielin... 21.08.05, 16:21 ja jej nie widzę:( na tej mapce flaszowej jest tylko ulica "Ziemińskiej-Sygietyńskiej" a na tej mapce www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/lokalizacja.html mamy jeszcze Aleję XX-Lecia zamiast Jerozolimskich:) Odpowiedz Link Zgłoś
josip_broz_tito Re: Park Anielin... 21.08.05, 16:44 a to nazwisko Kulesza to jest mi skądś znane, niestety z lokalnej polityki :/ i do tego jeszcze z kręgów bliskich partii bardzo przeze mnie nielubianiej (trzy literkowy anagram posiada i tym razem nie jest to LPR ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
stellaonthemoon Re: Park Anielin... 21.08.05, 18:50 zwierz.alpuhary napisał: > ja jej nie widzę:( > na tej mapce flaszowej jest tylko ulica "Ziemińskiej-Sygietyńskiej" > a na tej mapce > www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/lokalizacja.html > mamy jeszcze Aleję XX-Lecia zamiast Jerozolimskich:) Podpis pod zdjęciem sugieruje że jednak taka ulica (segetynska) jest w Pruszkowie www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/26_07_2005/ Odpowiedz Link Zgłoś
stellaonthemoon Re: Park Anielin... 21.08.05, 18:52 Znowu żle napisałem - ma być ul. Segietynska Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Park Anielin... 21.08.05, 19:21 a rzeczywiście, gratuluję spostrzegawczości:-) to pewnie dla upamiętnienia tego rezerwatu www.interpc.pl/~segiet Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 19:42 Ta ulica nazywa się: Miry Zimińskiej-Sygetyńskiej... a nie Segietyńskiej > patrz tu - www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/17_08_2005/18_tablica%20informacyjna.html Odpowiedz Link Zgłoś
josip_broz_tito Re: Park Anielin... 21.08.05, 19:53 SYGIETYŃSKIEJ. A nie SygEtyńskiej. Pan Kulesza (Lech?) chyba się kropnął. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 20:37 sie kropnął :) - Maciej... miło mi! Odpowiedz Link Zgłoś
josip_broz_tito Re: Park Anielin... 21.08.05, 21:07 mnie rowniez, Jacek:) Cale szczescie, ze nie ma to nic wspolnego z Lechem K., prominentnym dzialaczem Sojuza Liewych Diemokratow (tak oni sie naprawde po rosyjsku tlumacza!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 21:19 Widzę że muszę się zacząć przedstawiać najpierw z imienia w tej okolicy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Park Anielin... 21.08.05, 21:46 cała ta afera z ulicami coś mi przypomniała:) Było to w zamierzchłych czasach licealnych jakieś 7 lat temu.Szedłem sobie z psem na spacer, kiedy na Armii Krajowej zatrzymała mnie jakaś starsza pani w Peugeocie i zapytała, gdzie tu jest ambasada francuska albo ulica Piękna. Ja oczywiście oczy w słup, kurde, ambasada francuska w Pruszkowie? Pani zaczęła coś niejasno tłumaczyć łamaną polszczyzną. Wtedy druga pani wysiadła z mapą w ręce i mówi, też z obcym akcentem: -No bo nam chodzi o to czy Armii Krajowej to jest to samo co Armii Ludowej? i pokazuje mi palcem na mapie Trasę Łazienkowską wiem, że to brzmi nieprawdopodobnie, ale to autentyczna sytuacja, mój pies może poświadczyć:) Odpowiedz Link Zgłoś
josip_broz_tito Re: Park Anielin... 22.08.05, 00:14 a tej opowiastki nie slyszalem:) Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Park Anielin... 21.08.05, 20:43 Wracając do nowego projektu twojego mieszkania to proponuję trzecie wc, będzie wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 21:18 Myślisz....? Ale będzie stało puste... jest nas dwoje! No chyba że jakiś grafik się zrobi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Park Anielin... 21.08.05, 21:27 Napisełem post trochę złośliwie, bo nie widzę potrzeby posiadania w tym lokalu dwóch wc, ale może jestem w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 21:31 Pytanie osobiste ale bardzo pomocne do opowiedzi: masz żonę? Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Park Anielin... 21.08.05, 22:29 Mam, dodam że jeszcze córkę ( dorastająca ) i teściową. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 22:45 No to widzisz... cenię sobie poranki kiedy nie muszę "bić się" o wc żeby posiedzieć sobie w nim 5 minut dłużej. Kobiety mają względne pojęcie czasu: "zaraz", "moment"...etc. ;) Ja nie lubię jak ktoś mnie pospiesza i szanuję to u kobiet... To że nie widzisz potrzeby mienia dodatkowe WC oznacza iż albi nigdy takowego nie miałeś albo... coś "strasznego" wydarzyło się w Twoim życiorysie... ;) U mnie junior w drodze i nie widzę się tupiącego przed łazienką aby z niej skorzystać jak żona będzie go myła... Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Park Anielin... 21.08.05, 23:18 Odpowiem Ci tak, może wystarczy ( trochę ) zorganizować sobie życie-to raz, dwa mam oddzielnie wc i łazienkę, trzy wstajemy o różnych porach więc kolejki do wc nam nie grożą, ale jak bym myślał tak jak Ty, to musiałbym kupić kolejny samochód, telewizor, działkę itp. A co zrobisz jak okaże się że żona gotuje obiad a Ty masz ochotę na kawę - wygospodarujesz miejsce na nową kuchnię? Może od razu kup drugie mieszkanie. Córkę od pierwszego dnia myłem więc nie musiałem tupać przed drzwiam łazienki, no ale .... prawdziwy facet tego nie robi. A co do mojego życiorysu - nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 23:24 No to pojechałeś... :) Czy Ty mi żałujesz tego wc? Bo nie wiem o co tą kopię kruszymy.... Wstajemy o tej samej porze - mamy różne potrzeby.... A żeby mieć wygodnie urządzone mieszkanie - projektuje dodatkowy WC. Prowadze towarzyskie życie i wielu gości mnie odwiedza. Może nie jestem tak zorganizowany jak polecasz ale jeśli można urządzać swoje otoczenie pod siebie a nie przystosowywać się do niego - to wybieram to drugie... Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Park Anielin... 21.08.05, 23:24 Jeszcze jedno pytanie, a co zrobisz jak będziesz tylko Ty chętny na przeróbki? Sam pokryjesz koszty? Czy będziesz przekonywał wszystkich w tym pionie że jest to najważniejsze w ich życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 23:33 Ponawiam pytanie: ... a co cie to tak gryzie? Hę...? Wiem jakie są koszty i nie narzekam! Kupuje mieszkanie na parę ładnych lat a nie wynajmuję domek letniskowy na 2 tygodnie...! Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Park Anielin... 21.08.05, 23:43 Faktycznie, twoje mieszkanie i rób co chcesz. Nic mi do tego. A co mnie gryzie, może ta chęć pomocy, szczególnie w tym samym pionie. Na koniec, a jak się trafi inny architekt ( mający mieszkanie pod tobą lub nad tobą )i zaproponuje wc ( drugie ) lub łazienkę ( drugą )w innym miejscu ? PS Nie odbieraj tego jako "walki" z Tobą tylko zwykłą rozmowę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: Park Anielin... 22.08.05, 09:35 hm jesli mozna sie wtracic, wfe chyba troche jednak przeginasz, watek zaczyna sie robic conajmniej niesmaczny. Konstruktywna krytyka z poczatkowych postow, zamienila sie w zlosliwe, ironiczne i calkiem nie na miejscu wypowiedzi - wycieczki osobiste. Te wcinki o kolejnym "wc" i "prawdziwym mezczyznie" nie przypominaja zwyklej rozmowy - nic a nic. Troche wiecej luzu. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 22.08.05, 09:45 Ty naprawdę żyjesz w innym świecie.... Gryzie cię "moja chęć pomocy"...? dobre! A Ty obracasz się w śród samych ludzi którzy nic nie robią dla innych? Jestem uczynny i jeśli mogę pomóc to nie wpycham się z butami do innych tylko proponuje swoją pomoc. Może chodzi ci o pieniądze? Że niby się ogłaszam z robotą... A jakby i tak to co? Prywatna (subiektywna) strona w internecie.. cenzura? Napisałem gdzieś że odpłatnie...? Ech...! Mam szczeście że jestem "gruboskórny" i tego typu teksty do mnie nie trafiają ;) Dawno już bym się musiał zamknąć w sobie i być samolubem.... :D Myślę że wypowiedź @kaliaa dobrze to okresla: wiecej luzu! Zamknijmy ten wątek o WC bo ktoś jeszcze doktorat o tym napisze... (i znowu "byśmy" komuś pomogli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zetab Re: Park Anielin... 22.08.05, 12:41 Człowiek się cieszy, że będzie miał swoje -być może wymarzone- mieszkanie, chce się nim pochwalić, a tu co ......nie darujmy mu tych dwóch wc, niech ma wspólny wychodek na korytarzu :) No ładnie witamy nowego pruszkowianina :( Tak, tak gościnnośc i serdeczność to widać nasze mocne strony. No cóż, sama siebie nie podejrzewałam że napiszę post "agresywny", ale widać wszyscy miewamy złe dni. A tak na marginesie, dwie łazienki (wc?) w XXI wieku to nie luksus tylko standard. Pozdrawiam Zetab Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 22.08.05, 13:44 Chlip.... Aż mi się łza zakeciła w oku :) Jedno ciepłe słowo - dzięki @zetab. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Park Anielin... 22.08.05, 14:21 WItam, Ech, kochani... Doprawdy, czy jest o co kruszyc kopie? ;-) Ktoś może chcieć mieć dwie łazienki, ktos inny ogródek skalny na balkonie a jeszcze ktoś inny fresk kota na ścianie frontowej... ;-) Ej, Parku, nie bądź krzyw na nikogo. Przeczytałem 'za jednym zamachem' wymianę postów w tym wątku i jestem pewien, że nikt nie miał żadnych złych intencji. A że dynamika 'rozmów forumowych' rządzi sie swoimi specyficznymi prawami, to i czasami różne nieporozumienia się trafiają. Jednego w każdym bądź razie jestem pewien: wszyscy cieszymy się, że pojawił się nowy Pruszkowiak na forum i wszyscy trzymamy kciuki za optymalną Twoją instalację w Pruszkowie! Pozdrawiam (i zaręczam, że 'łazienkowe' dywagacje na 100% zadnych złych intencji nie miały!) cat_s :-) Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 22.08.05, 14:31 Dzięki @cat_s.... Już jestem pełen optymizmu! A ja i tak twardy jestem i nikomu się nie dam ;-) ! Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Park Anielin... 22.08.05, 14:38 Parku! :-) Ze się nie dasz, to nie mam żadnych wątpliwości!;-) I - bez tam żadnych ceregieli - mów mi 'cat'sie'... :-) Bo ta 'małpa' nieco mnie stresuje :-) :-) Pozdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
zetab Re: Park Anielin... 22.08.05, 14:51 Aż mi się milej zrobiło jak przeczytałam ostatnią wymianę postów. Tak trzymać Panowie :) A ty Parku tylko nie chlip, mazgajów nam tu nie potrzeba :))) Jeszcze raz wszystkiego dobrego. Zetab Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 22.08.05, 14:52 OK! Ta małpa to nawyk z pewnego forum - aby odróżnic nicka od innych "trudnych" słów :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Park Anielin... 22.08.05, 16:00 Ok, źle zrobiłem, przyznaje i przepraszam zainteresowane osoby a szczególnie park_anielin, choć nigdy nie miałem zamiaru nikogo urazić. Jeszcze raz przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Park Anielin... 22.08.05, 17:39 Po prostu na sobotnim spotkaniu wchłonąłeś za mało piwa, a za dużo herbatki i stąd ten humor na bieżący tydzień ;-) Zapewniam, że WFE zazwyczaj nie czepia się toalet :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Park Anielin... 22.08.05, 20:26 No i teraz nie wiem, przyjęte przeprosiny czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Park Anielin... 22.08.05, 20:49 Jasne... Porozmiawiamy kiedyś o tym przy pifku! Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Park Anielin... 22.08.05, 21:11 park_anielin napisał: > Jasne... Porozmiawiamy kiedyś o tym przy pifku! Trzymam Cię za słowo. Spotykamy się regularnie choć w ograniczonym składzie a szkoda, więc się ciesze że pobijemy nastepny rekord frekfencji. Odpowiedz Link Zgłoś
josip_broz_tito Re: Park Anielin... 22.08.05, 21:24 a co to takiego to ostatnie slowo? Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Park Anielin... 22.08.05, 21:27 Niewłaściwy smar i trybiki zaczynają szFankować ;-DDD Odpowiedz Link Zgłoś