Dodaj do ulubionych

Park Anielin...

21.08.05, 14:44
Witam!
Zapraszam na stronkę www.kulesza.cp.win.pl/Park_Anielin/
W przyszłym roku sprowadzam się do Pruszkowa - obecnie mieszkam w
Otrębusach...
Z lasu do... "lasu"... ;)
Obserwuj wątek
    • josip_broz_tito Re: Park Anielin... 21.08.05, 14:47
      Mysle ze czyms takim raczej zdenerwujesz wiekszosc Forumowiczow, Park Anielin
      powstaje bowiem m.in. na miejscu zabytkowego Domu Kultury Kolejarza. Ktory
      zostal zrownany z ziemia jakies ponad temu rok.
      • park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:07
        Nie mam tego na celu... ;)
        Rozumiem, iż budynek ten stanowił wartościowy punkt na kulturalnej mapie
        Pruszkowa ale to już historia...
        Pamiętam go, widziałem jak go burzyli....
        Można by wmurowywać w chodniki albo w nowopowstałe obiekty tablice z historią
        danego miejsca - fotki + krótki opis...
        • josip_broz_tito Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:17
          I myslisz ze to rozwiazaloby sprawe? To znaczy ze mozna np. wyburzyc dajmy na
          to palacyk w Parku Sokola, postawic tam biurowiec i dac fotki plus opis
          historii miejsca? Albo gdzies np. w Krakowie zburzyc ktorys z kosciolow (np.
          Sw. Wojciecha, bo maly i brzydki) i postawic na miejscu supermarket o
          nazwie "Saint Adalbert Shopping Centre"?
          • park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:46
            Jakieś nerwy wyczuwam w tym tekście!?
            Podaję za przykład sytuację "po fakcie"....
            Po drugie co ma "rozwiązać sprawę"?
            Kupiłem mieszkanie tam gdzie ono jest - a wyczuwam pretensje że to zrobiłem...
            Jestem architektem i rozumiem rozterki jakie wiążą się z zatracaniem
            konkretnych miejsc, na rzecz nowych budynków, centr handlowych... Pewnych
            rzeczy się nie przeskoczy i to panowie w garniturach z grubą kasą dają warunki.

Poproszę w takim razie potencjalne rozwiązanie na uratowanie kina... (takie
            małe reminescencje).
            Władza lokalna nie ma pieniędzy, fundatorzy nie mają w tym interesu aby ciągnąć
            to dalej.... i zostają wierni fani. Nie jest to pierwszy przypadek tego typu:
            kino "Tęcza" na Żoliborzu (prawie walki o to kino), Iluzjon... nie wiem gdzie
            teraz jest...? Hę...?
            • zwierz.alpuhary Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:55
              > Poproszę w takim razie potencjalne rozwiązanie na uratowanie kina... (takie
              > małe reminescencje).
              > Władza lokalna nie ma pieniędzy, fundatorzy nie mają w tym interesu aby ciągnąć
              >
              > to dalej....

jakby ci to powiedzieć... na miejsce niebrzydkiego budynku z historią wstawiono
              coś, co niektórzy uważają za nowoczesne a ja uważam za brzydkie
              Można było tam zrobić bardzo "klimatyczny" ośrodek kultury. Można by tam
              przenieść MDK z pałacyku w Parku Sokoła do którego najwyrażniej chce się
              wprowadzić jakiś urząd. DKK był świetnym miejscem do tego celu
              Władze miasta siedzą na pieniądzach ale wolą je wydawać na sport (czytaj: posady
              dla znajomych "działaczy") a kultura im wisi, o czym można się czasem przekonać
              idąc ulicą w Pruszkowie
              • park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 16:24
                Nie polemizuję z nikim co jest "piękne" a co "brzydkie"....
                Rozumiem rozgoryczenie spowodowane zburzeniem starego kina.
                Nie da się odtworzyć żadnych wartości za pomocą tablic pamiątkowych ani innych
                środków. Pewne rzeczy muszą przetrwać w pamięci mieszkańców i innych nośnikach
                informacji.
                Będę wierzył, że z czasem pewne osoby stracą swoje posady i coś się poprawi w
                mieście.
                Jeśli stronka której link umieściłem na forum kogoś dalej irytuje - proszę ją
                usunąć... Zakopmy wszystkie toporki...
                Musicie też zrozumieć jak człowiek tupie nóżkami wiedząc, że będzie miał swoje
                mieszkanie w tak fajnym miejscu (to tytułem komentarza ;)
        • sqh Re: Park Anielin... 22.08.05, 17:58
          park_anielin napisał:

> Można by wmurowywać w chodniki albo w nowopowstałe obiekty tablice z historią
          > danego miejsca - fotki + krótki opis...

Kino zaprojektował w 1938 Stanisław Brukalski - jesteś, Parku, architektem,
          więc z pewnością nazwisko to *coś* Ci mówi. Koło wejścia wisiała tablica
          pamiątkowa - że to Dom Kultury Kolejarza, przez kogo fundowany, i kiedy oddany
          do użytku. Mi się swego czasu zdawało, że przedwojenna, okazało się, że jednak
          nie, ale w końcu była to swego rodzaju pamiątka. Pewnego dnia zniknęła.
          Dzwoniłem pod numery, podane na rozbiórkowej tablicy informacyjnej, pytałem w
          pruszkowskich instytucjach kulturalnych - nikt nic nie wiedział.

Zatem, jeżeli masz bliższe czy dalsze kontakty z inwestorem:

1. czy mógłbyś się go zapytać, czy aby tablica ta nie jest w chwili obecnej
          gdzieś "zabezpieczona"?

2. czy możliwe byłoby umieszczenie na jednej z elewacji przyulicznych tabliczki
          (choćby w stylu wiszących w Warszawie, z matowego szkła, informujących o
          nazwach czy patronach ulic) z wizerunkiem DKK, a która informowałaby, co tu
          kiedyś stało, kiedy to wzniesiono i kim był projektant? Fakt, że w 1938 taka
          architektura nie była już rewelacją, ale nazwisk pokroju Brukalskiego wśród
          twórców pruszkowskiej architektury jest niewiele... Ikonografię archiwalną
          budynku oczywiście możemy udostępnić.
          • sqh Re: Park Anielin... 22.08.05, 18:01
            Dodam może jeszcze, że wprawdzie kino przepadło, budynek cały przepadł, wznoszą
            coś banalnego - szkoda. Ale od wszelkich złośliwości, zawartych w niniejszym
            wątku, się odcinam :-)
          • park_anielin Re: Park Anielin... 22.08.05, 20:48
            Świetny pomysł.
            Oczywiście nazwisko Brukalski to jedno z tych w panteonie polskiej architektury...
            Co do moich kontaktów z inwestorem - postaram się w najbliższych dniach porozmawiać z kim trzeba... Zdam relacje w poźniejszym terminie.
      • zwierz.alpuhary Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:08
        można to przeboleć, zważywszy, że zamiast DKK mamy teraz Jezioro Pruszkowskie:-)

www.dor.pl/img/inwestycje/pruszkow/lokalizacja.swf
        • snake242 Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:13
          W dodatku jest to chyba najpłydsze jezioro świata ;)
    • stellaonthemoon Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:15
      zwierz.alpuhary napisał:

> można to przeboleć, zważywszy, że zamiast DKK mamy teraz Jezioro
      Pruszkowskie:-
      >

No i Pruszków wzbogacił się o ulicę Segetyńska.
      • zwierz.alpuhary Re: Park Anielin... 21.08.05, 15:23
        wyobrażcie sobie, że na ulicy zatrzymuje was ktoś nietutejszy w samochodzie i
        pyta, jak dojechać do Jeziora Pruszkowskiego, dodając: "No wie Pan, bo ja tam
        mieszkanie kupiłem":)
        • stellaonthemoon Re: Park Anielin... 21.08.05, 16:09
          Przepraszam ale pomyliłem się. Ta nowa ulica to "Segetynska".
          • zwierz.alpuhary Re: Park Anielin... 21.08.05, 16:21
            ja jej nie widzę:(
            na tej mapce flaszowej jest tylko ulica "Ziemińskiej-Sygietyńskiej"
            a na tej mapce
            www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/lokalizacja.html
            mamy jeszcze Aleję XX-Lecia zamiast Jerozolimskich:)
            • josip_broz_tito Re: Park Anielin... 21.08.05, 16:44
              a to nazwisko Kulesza to jest mi skądś znane, niestety z lokalnej polityki :/ i
              do tego jeszcze z kręgów bliskich partii bardzo przeze mnie nielubianiej (trzy
              literkowy anagram posiada i tym razem nie jest to LPR ;) )
            • stellaonthemoon Re: Park Anielin... 21.08.05, 18:50
              zwierz.alpuhary napisał:

> ja jej nie widzę:(
              > na tej mapce flaszowej jest tylko ulica "Ziemińskiej-Sygietyńskiej"
              > a na tej mapce
              > www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/lokalizacja.html
              > mamy jeszcze Aleję XX-Lecia zamiast Jerozolimskich:)

Podpis pod zdjęciem sugieruje że jednak taka ulica (segetynska) jest w
              Pruszkowie
              www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/26_07_2005/

• stellaonthemoon Re: Park Anielin... 21.08.05, 18:52
                Znowu żle napisałem - ma być ul. Segietynska
                • zwierz.alpuhary Re: Park Anielin... 21.08.05, 19:21
                  a rzeczywiście, gratuluję spostrzegawczości:-)
                  to pewnie dla upamiętnienia tego rezerwatu
                  www.interpc.pl/~segiet
                • park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 19:42
                  Ta ulica nazywa się: Miry Zimińskiej-Sygetyńskiej... a nie Segietyńskiej > patrz tu - www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/17_08_2005/18_tablica%20informacyjna.html
                  • josip_broz_tito Re: Park Anielin... 21.08.05, 19:53
                    SYGIETYŃSKIEJ. A nie SygEtyńskiej. Pan Kulesza (Lech?) chyba się kropnął.
                    • park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 20:37
                      sie kropnął :) - Maciej... miło mi!
                      • josip_broz_tito Re: Park Anielin... 21.08.05, 21:07
                        mnie rowniez, Jacek:) Cale szczescie, ze nie ma to nic wspolnego z Lechem K.,
                        prominentnym dzialaczem Sojuza Liewych Diemokratow (tak oni sie naprawde po
                        rosyjsku tlumacza!!!)
                        • park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 21:19
                          Widzę że muszę się zacząć przedstawiać najpierw z imienia w tej okolicy... :)
                        • zwierz.alpuhary Re: Park Anielin... 21.08.05, 21:46
                          cała ta afera z ulicami coś mi przypomniała:)
                          Było to w zamierzchłych czasach licealnych jakieś 7 lat temu.Szedłem sobie z
                          psem na spacer, kiedy na Armii Krajowej zatrzymała mnie jakaś starsza pani w
                          Peugeocie i zapytała, gdzie tu jest ambasada francuska albo ulica Piękna. Ja
                          oczywiście oczy w słup, kurde, ambasada francuska w Pruszkowie? Pani zaczęła coś
                          niejasno tłumaczyć łamaną polszczyzną. Wtedy druga pani wysiadła z mapą w ręce i
                          mówi, też z obcym akcentem:
                          -No bo nam chodzi o to czy Armii Krajowej to jest to samo co Armii Ludowej?
                          i pokazuje mi palcem na mapie Trasę Łazienkowską

wiem, że to brzmi nieprawdopodobnie, ale to autentyczna sytuacja, mój pies może
                          poświadczyć:)
                          • josip_broz_tito Re: Park Anielin... 22.08.05, 00:14
                            a tej opowiastki nie slyszalem:)
    • wfe416n Re: Park Anielin... 21.08.05, 20:43
      Wracając do nowego projektu twojego mieszkania to proponuję trzecie wc, będzie wygodniej.
      • park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 21:18
        Myślisz....? Ale będzie stało puste... jest nas dwoje! No chyba że jakiś grafik się zrobi ;)
        • wfe416n Re: Park Anielin... 21.08.05, 21:27
          Napisełem post trochę złośliwie, bo nie widzę potrzeby posiadania w tym lokalu dwóch wc, ale może jestem w błędzie.
          • park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 21:31
            Pytanie osobiste ale bardzo pomocne do opowiedzi: masz żonę?
            • wfe416n Re: Park Anielin... 21.08.05, 22:29
              Mam, dodam że jeszcze córkę ( dorastająca ) i teściową.
              • park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 22:45
                No to widzisz... cenię sobie poranki kiedy nie muszę "bić się" o wc żeby posiedzieć sobie w nim 5 minut dłużej. Kobiety mają względne pojęcie czasu: "zaraz", "moment"...etc. ;)
                Ja nie lubię jak ktoś mnie pospiesza i szanuję to u kobiet...
                To że nie widzisz potrzeby mienia dodatkowe WC oznacza iż albi nigdy takowego nie miałeś albo... coś "strasznego" wydarzyło się w Twoim życiorysie... ;)
                U mnie junior w drodze i nie widzę się tupiącego przed łazienką aby z niej skorzystać jak żona będzie go myła...
                • wfe416n Re: Park Anielin... 21.08.05, 23:18
                  Odpowiem Ci tak, może wystarczy ( trochę ) zorganizować sobie życie-to raz, dwa mam oddzielnie wc i łazienkę, trzy wstajemy o różnych porach więc kolejki do wc nam nie grożą, ale jak bym myślał tak jak Ty, to musiałbym kupić kolejny samochód, telewizor, działkę itp. A co zrobisz jak okaże się że żona gotuje obiad a Ty masz ochotę na kawę - wygospodarujesz miejsce na nową kuchnię? Może od razu kup drugie mieszkanie. Córkę od pierwszego dnia myłem więc nie musiałem tupać przed drzwiam łazienki, no ale .... prawdziwy facet tego nie robi.
                  A co do mojego życiorysu - nie narzekam.

• park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 23:24
                    No to pojechałeś... :)
                    Czy Ty mi żałujesz tego wc?
                    Bo nie wiem o co tą kopię kruszymy....
                    Wstajemy o tej samej porze - mamy różne potrzeby.... A żeby mieć wygodnie urządzone mieszkanie - projektuje dodatkowy WC. Prowadze towarzyskie życie i wielu gości mnie odwiedza. Może nie jestem tak zorganizowany jak polecasz ale jeśli można urządzać swoje otoczenie pod siebie a nie przystosowywać się do niego - to wybieram to drugie...
                • wfe416n Re: Park Anielin... 21.08.05, 23:24
                  Jeszcze jedno pytanie, a co zrobisz jak będziesz tylko Ty chętny na przeróbki? Sam pokryjesz koszty? Czy będziesz przekonywał wszystkich w tym pionie że jest to najważniejsze w ich życiu.
                  • park_anielin Re: Park Anielin... 21.08.05, 23:33
                    Ponawiam pytanie: ... a co cie to tak gryzie? Hę...?
                    Wiem jakie są koszty i nie narzekam! Kupuje mieszkanie na parę ładnych lat a nie wynajmuję domek letniskowy na 2 tygodnie...!
                    • wfe416n Re: Park Anielin... 21.08.05, 23:43
                      Faktycznie, twoje mieszkanie i rób co chcesz. Nic mi do tego.
                      A co mnie gryzie, może ta chęć pomocy, szczególnie w tym samym pionie.
                      Na koniec, a jak się trafi inny architekt ( mający mieszkanie pod tobą lub nad tobą )i zaproponuje wc ( drugie ) lub łazienkę ( drugą )w innym miejscu ?
                      PS Nie odbieraj tego jako "walki" z Tobą tylko zwykłą rozmowę.
                      • kaliaa Re: Park Anielin... 22.08.05, 09:35
                        hm jesli mozna sie wtracic, wfe chyba troche jednak przeginasz, watek zaczyna
                        sie robic conajmniej niesmaczny. Konstruktywna krytyka z poczatkowych postow,
                        zamienila sie w zlosliwe, ironiczne i calkiem nie na miejscu wypowiedzi -
                        wycieczki osobiste. Te wcinki o kolejnym "wc" i "prawdziwym mezczyznie" nie
                        przypominaja zwyklej rozmowy - nic a nic.
                        Troche wiecej luzu.
                      • park_anielin Re: Park Anielin... 22.08.05, 09:45
                        Ty naprawdę żyjesz w innym świecie....
                        Gryzie cię "moja chęć pomocy"...? dobre!
                        A Ty obracasz się w śród samych ludzi którzy nic nie robią dla innych? Jestem uczynny i jeśli mogę pomóc to nie wpycham się z butami do innych tylko proponuje swoją pomoc. Może chodzi ci o pieniądze? Że niby się ogłaszam z robotą... A jakby i tak to co? Prywatna (subiektywna) strona w internecie.. cenzura?
                        Napisałem gdzieś że odpłatnie...? Ech...!
                        Mam szczeście że jestem "gruboskórny" i tego typu teksty do mnie nie trafiają ;)
                        Dawno już bym się musiał zamknąć w sobie i być samolubem.... :D

Myślę że wypowiedź @kaliaa dobrze to okresla: wiecej luzu! Zamknijmy ten wątek o WC bo ktoś jeszcze doktorat o tym napisze... (i znowu "byśmy" komuś pomogli ;)
                        • zetab Re: Park Anielin... 22.08.05, 12:41
                          Człowiek się cieszy, że będzie miał swoje -być może wymarzone- mieszkanie, chce
                          się nim pochwalić, a tu co ......nie darujmy mu tych dwóch wc, niech ma wspólny
                          wychodek na korytarzu :) No ładnie witamy nowego pruszkowianina :( Tak, tak
                          gościnnośc i serdeczność to widać nasze mocne strony.
                          No cóż, sama siebie nie podejrzewałam że napiszę post "agresywny", ale widać
                          wszyscy miewamy złe dni.
                          A tak na marginesie, dwie łazienki (wc?) w XXI wieku to nie luksus tylko standard.
                          Pozdrawiam
                          Zetab
                          • park_anielin Re: Park Anielin... 22.08.05, 13:44
                            Chlip.... Aż mi się łza zakeciła w oku :) Jedno ciepłe słowo - dzięki @zetab.
                            • cat_s Re: Park Anielin... 22.08.05, 14:21
                              WItam,
                              Ech, kochani...
                              Doprawdy, czy jest o co kruszyc kopie? ;-)
                              Ktoś może chcieć mieć dwie łazienki, ktos inny ogródek skalny na balkonie a
                              jeszcze ktoś inny fresk kota na ścianie frontowej... ;-)

Ej, Parku, nie bądź krzyw na nikogo. Przeczytałem 'za jednym zamachem' wymianę
                              postów w tym wątku i jestem pewien, że nikt nie miał żadnych złych intencji.
                              A że dynamika 'rozmów forumowych' rządzi sie swoimi specyficznymi prawami, to i
                              czasami różne nieporozumienia się trafiają.

Jednego w każdym bądź razie jestem pewien: wszyscy cieszymy się, że pojawił się
                              nowy Pruszkowiak na forum i wszyscy trzymamy kciuki za optymalną Twoją
                              instalację w Pruszkowie!

Pozdrawiam
                              (i zaręczam, że 'łazienkowe' dywagacje na 100% zadnych złych intencji nie
                              miały!)

cat_s :-)
                              • park_anielin Re: Park Anielin... 22.08.05, 14:31
                                Dzięki @cat_s.... Już jestem pełen optymizmu! A ja i tak twardy jestem i nikomu się nie dam ;-) !
                                • cat_s Re: Park Anielin... 22.08.05, 14:38
                                  Parku! :-)
                                  Ze się nie dasz, to nie mam żadnych wątpliwości!;-)
                                  I - bez tam żadnych ceregieli - mów mi 'cat'sie'... :-)
                                  Bo ta 'małpa' nieco mnie stresuje :-) :-)

Pozdrawiam
                                  cat_s
                                  • zetab Re: Park Anielin... 22.08.05, 14:51
                                    Aż mi się milej zrobiło jak przeczytałam ostatnią wymianę postów. Tak trzymać
                                    Panowie :)
                                    A ty Parku tylko nie chlip, mazgajów nam tu nie potrzeba :)))
                                    Jeszcze raz wszystkiego dobrego.
                                    Zetab
                                  • park_anielin Re: Park Anielin... 22.08.05, 14:52
                                    OK! Ta małpa to nawyk z pewnego forum - aby odróżnic nicka od innych "trudnych" słów :))
    • wfe416n Re: Park Anielin... 22.08.05, 16:00
      Ok, źle zrobiłem, przyznaje i przepraszam zainteresowane osoby a szczególnie park_anielin, choć nigdy nie miałem zamiaru nikogo urazić. Jeszcze raz przepraszam.
      • sqh Re: Park Anielin... 22.08.05, 17:39
        Po prostu na sobotnim spotkaniu wchłonąłeś za mało piwa, a za dużo herbatki i
        stąd ten humor na bieżący tydzień ;-)

Zapewniam, że WFE zazwyczaj nie czepia się toalet :-)
        • wfe416n Re: Park Anielin... 22.08.05, 20:26
          No i teraz nie wiem, przyjęte przeprosiny czy nie?
          • park_anielin Re: Park Anielin... 22.08.05, 20:49
            Jasne... Porozmiawiamy kiedyś o tym przy pifku!
            • wfe416n Re: Park Anielin... 22.08.05, 21:11
              park_anielin napisał:

> Jasne... Porozmiawiamy kiedyś o tym przy pifku!

Trzymam Cię za słowo. Spotykamy się regularnie choć w ograniczonym składzie a szkoda, więc się ciesze że pobijemy nastepny rekord frekfencji.
              • josip_broz_tito Re: Park Anielin... 22.08.05, 21:24
                a co to takiego to ostatnie slowo?
                • sqh Re: Park Anielin... 22.08.05, 21:27
                  Niewłaściwy smar i trybiki zaczynają szFankować ;-DDD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka