zwierz.alpuhary 18.10.05, 11:52 ładny tytuł, nieprawdaż? serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2972418.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vglodz Re: "Pruszków na kolanach" 18.10.05, 12:58 A co na to nasz dzielny prezydent (miasta)? Kilka lat temu zapowiadał, wraz z ówczesnym zarządem (miasta Pruszków), że wytoczy sprawę przed sądem każdemu dziennikarzowi, kto użyje nazwy miasta Pruszków, bez cudzysłowu, do określenia pewnej grupy przestępczej? Cudzysłowu w tytule brakuje - panie prezydencie do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: "Pruszków na kolanach" 18.10.05, 13:07 nie da się ukryć, że nie byłoby tego, gdyby nie główni bohaterowie, niemniej tytuł tego artykułu jest jak dla mnie ciut chamski. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: "Pruszków na kolanach" 18.10.05, 14:16 Witam, Co prawda kiedyś sobie po cichu obiecałem, że jako 'element napływowy' na podobne tematy wypowiadać się nie będę, ale...;-) Przypomina mi się, jak przez mgłę, że łaaadnych kilka lat temu w oczy wpadła mi (przypadkiem oczywiście i całkowicie nieoficjalnie) pewna notka dotycząca głównych zasad piasnia artykułów i tworzenia tytułów w Gazecie. Notka miała chyba charakter 'wewnętrzny', więc rozpisywać się nie będę, szczególnie, że niewiele pamietam... ale tytuł powyższego artykułu - o ile pamięć mię nie zwodzi - stoi jak najbardziej w zgodzie z ówczesnymi 'wytycznymi'... Hmm - uwagę przyciąga, do przeczytania zachęca... cóż trzeba więcej? ;-) Ale zainteresowała mnie również uwaga Vglodza: > wytoczy sprawę przed sądem każdemu dziennikarzowi Naprawdę tak zapowiadał? ;-) Hm, hm... ja tam osobiście zadymiarzem nie jestem, ale może czas dawcy zobowiązania własne słowa w jakiś delikatny sposób przypomnieć? Nie żeby od razu z pretensjami, ale jakoś tak po dobroci zasugerować dotrzymywanie zobowiązań? ;-) Pozdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
vglodz Re: "Pruszków na kolanach" 18.10.05, 17:52 Ze "Strategii rozwoju Pruszkowa": Program 3. Przeciwdziałanie negatywnemu wizerunkowi miasta. 3.1 Publiczny protest przeciw nieuzasadnionemu używaniu imienia miasta w kontekście działalności przestępczej Z prasy: - To media nakręcają całe zamieszanie i tworzą niezdrowe stereotypy. Przyłożyli nam mafijną łatkę, a cierpią nie gangsterzy, tylko zwykli ludzie. Chodzi nam o to, żeby Pruszków znaczył Pruszków, a nie "gang z Pruszkowa". W ostateczności będziemy nawet podawać do sądu dziennikarzy, którzy nie będą stosować się do naszych zaleceń. Najpierw będziemy prosić o sprostowanie - wyjaśnia wiceprezydent miasta Andrzej Kurzela. I tak np. zamiast "Pruszków" zabił, trzeba teraz pisać "przestępca z Pruszkowa ukradł" albo "przestępca z Pruszkowa zabił". Odpowiedz Link Zgłoś
millerek Re: "Pruszków na kolanach" 19.10.05, 12:23 "Centralne Biuro Śledcze uderzyło wczoraj w nowy zarząd mafii pruszkowskiej..." Jaki zarząd? Autor tego artykułu celowo używa takich słów dla nadania sprawie powagi i rozgłosu. Kochani dziennikarze nie piszcie w ten sposób o tych bendzwałach i złodziejach, bo fałszujecie i zmieniacie znaczenie słowa zarząd. Oni zasługują na potępienie i ukamienowanie (za to, co robią uczciwym ludziom) a Wy opisujecie ich w sposób jak byście pisali o gwiazdorach filmowych. Społeczeństwo powinno bojkotował bandytów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vglodz Pruszków na kolanach również w Częstochowie? 20.10.05, 22:19 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2974522.html Dla "Gazety" Pruszków jest wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary nie, tam jest tylko ramię 20.10.05, 22:58 ciekawe, gdzie są inne części ciała (by nie powiedzieć "członki") Pruszkowa Gdzie jest np. kolano Pruszkowa? Albo kciuk Pruszkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
vglodz ramię jest wszędzie... 20.10.05, 23:34 nie tylko w Częstochowie: > Pozostali to w większości zbrojne ramię grup przestępczych działających > na terenie całej Polski, między innymi w okolicach Częstochowy Być może dla innych członków (ciała) zabrakło już miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
magister11 Re: ramię jest wszędzie... 21.10.05, 09:57 Miasto Pruszków to mały pikuś. Głównym poszkodowanym jest pewien zespół ludowy. Oto przykłady: Masa był wtedy jej członkiem, przedstawicielem „starych pruszkowiaków” w zarządzie gangu Rympałka. Wśród członków spółki powołanej do prowadzenia tego przedsięwzięcia były też znane z kronik kryminalnych nazwiska pruszkowiaków: Kiełbasy, Masy i Parasola Szóstego lipca w motelu George przy tej samej szosie policja zorganizowała zasadzkę Na sześciu pruszkowiaków, którzy próbowali wymusić okup Faktycznie zaś policja była wobec lekceważonych pruszkowiaków bezradna. i wiele innych. PS. Słyszęliście kiedykolwiek o jakiejkolwiek interwencji miasta w obronie nazwy? Bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś