Dodaj do ulubionych

ochrona wargi

07.08.10, 10:37
witam powiedzcie mi ile czasu trzeba chronić wargę przed urazami mi lekarz
mówił 2 tyg od zdjęcia szwów a od koleżanki dowiedziałam się, ze inny jej
lekarz mówił tydz. jesteśmy tydzień i 2 dni po operacji i nie wiem czy on
pocierając noskiem o poduszkę może sobie coś zrobić zarówno nosku jak i
bliźnie, przez to nie śpię prawie całą noc bo gdy mały się poruszy ja od razu
wstaję i mam jeszcze pytanko odnośnie chrapania do kiedy dzieci po rozszczepie
wargi i podniebienia chrapią, bo mój to tak mocno chrapie i ciężko że często
się przebudza i denerwuję i przy tym ma utrudniony oddech. Martwię się o to
czy jest to normalne czy coś może z nim się dzieję.
Obserwuj wątek
    • cye Re: ochrona wargi 07.08.10, 11:02
      Nasza córka obtarła sobie bliznę aż do krwi jakieś 4 tygodnie po operacji. Bardzo wierciła się w łóżeczku, a mi wydawało się, że to miejsce nie jest już aż tak wrażliwe :( Dlatego trzeba uważać, na ile to możliwe, nawet przez dłuższy czas.
      • gosiam25 Re: ochrona wargi 07.08.10, 11:08
        dziękuję bardzo za informacje, lepiej dmuchać na zimne i dłużej popilnować oj ja
        to się boję o tą bliznę bo mój to taki kręciołek - uważaliśmy tydzień czasu a w
        dniu zdjęcia szwów chciałam dać mu odetchnąć od usztywniaczy i niestety mój mały
        nie wytrzymał i szurną po szwach i w jednym miejscu krew poszła ale na szczęście
        nic się nie stało :)) a najgorsze jest to że zęby mu idą i cały czas się wścieka
        ze nic nie może wziąć do buzi.
        POWIEDZCIE MI CZYM MOGĘ WYCZYŚCIĆ MAŁEMU ZĄBKI SĄ JASNOBRĄZOWE I OD CZEGO TAK
        SIĘ DZIEJĘ CZY OD SZWÓW SAMO-ROZPUSZCZALNYCH I CZY COŚ TYM ZĄBKOM MOŻE SIĘ STAĆ???
        • agneesi Re: ochrona wargi 08.08.10, 19:57
          Jeśli chodzi o ząbki, to mojej Wiki prawie zczarniały, ale chirurdzy mówili, żeby się wstrzymać z myciem zebów przez 6 tyg, jedynie moge gaza delikatnie przecierac. Po 6 tyg zaczelam myc zeby i sa śliczne bialutkie. Takze o ząbki sie nie martw.
          Co do blizny to też 6 tyg dmuchałam na zimne i bardzo uważałam.
          • cye Re: ochrona wargi 08.08.10, 21:56
            My usztywniaczy nie używaliśmy w ogóle (choć na pierwsze dni przydałyby się, bo wiązanie rączek się nie sprawdzało) Córeczka w ogóle buzi nie dotykała, ani nic nie wkładała. Problem był tylko ze spaniem, bo zawsze się bardzo wierciła i preferowała spanie na brzuchu. W związku z tym dość długi czas po operacji spała z nami, bo tak łatwiej było ją upilnować i była spokojniejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka