Dodaj do ulubionych

Jak długo walka z blizną?

25.07.11, 12:31
Witam, wszyscy poruszają wątek stosowania maści oraz masażu w okresie po operacji wargi, ja mam natomiast pytanie do jakiego wieku walczyłyście z blizną? mój syn skończył 3 lata uważam, że blizna wygląda bardzo ładnie, ale od jakiegoś czasu już jej ani nie smaruje ani nie masuje a może to błąd? co Wy robicie? planuje się również wybrać na dermabrazję czy ktoś wie jaki jest najlepszy okres na ten zabieg? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • u.too Re: Jak długo walka z blizną? 25.07.11, 15:33
      dbać na pewno trzeba, ale raczej nie ma sensu przesadzać
      przez kilka miesięcy/rok po zabiegu to konieczność ale w pewnym wieku może tylko zwrócić niepotrzebnie uwagę małego na bliznę

zagojona blizna powinna być płaska i nie wyróżniać się zbytnio kolorem, każdy ma trochę inne predyspozycje więc końcowy efekt będzie inny

na youtobe znajdziesz kilka filmów o skin scaring
      na pewno zawsze trzeba pamiętać o filtrach, my jesteśmy uczuleni na wiele rzeczy, ale oprócz 100% silikonu ( kupiłam veraderm - oryginał z usa, bo tylko taki sprzedają ;), że na skórę bardzo dobrze wpływają proste specyfiki - gliceryna kosmetyczna i aloes w żelu

córka naszej koleżanki miała dermabrazję w wieku ok 5 lat, na początku nie było wielkiej różnicy, ale widziałam ją ostatnio, ok 2 lata później i jestem w zaskoczona - super buzię ma :)
      • wiggy Re: Jak długo walka z blizną? 25.07.11, 15:51
        dziękuję bardzo za pomoc. My jesteśmy 2,5 roku po operacji i właśnie zastanawiam się czy nie kupić jakiejś nowej maści na blizny. U nas blizna jest taka jak pisałaś czyli płaska i w kolorze skóry. Powiem szczerze, że teraz bardzo mnie martwi, że wraz ze wzrostem syna efekty operacji będą gorsze. Był czas kiedy wyglądał ekstra- blizny praktycznie nie było widać a i nosek miał ładny a teraz wydaje mi się znowu bardziej widoczna i nosek troszkę gorzej wygląda. Póki co wciąż wygląda bardzo ładnie i nawet lekarze nie zauważają, że jest po operacji, ale co będzie dalej? Może mamy starszych dzieci napiszą jakie efekty są późńiej, czy są przypadki kiedy wraz ze wzrostem np około wieku szkolnego dzieci wyglądają dużo gorzej niż w wieku przedszkolnym. Oczywiście wiem, że jest to kwestia indywidualna, ale chodzi mi o takie ogólne rozeznanie.
    • u.too Re: Jak długo walka z blizną? 25.07.11, 21:27
      po własnych spostrzeżeniach, obstawiam, że sama blizna raczej nie powinna się wysunąć na plan pierwszy ale inne kwestie mogą trochę zmieniać wygląd na niekorzyść, np za mała szczęka w stosunku do całej twarzy, nos , który jeszcze potrzebuje korekty, itp ale ... o tym więcej na priv (?)
      • jowitka345 Re: Jak długo walka z blizną? 25.07.11, 21:35
        u.too napisała:

> po własnych spostrzeżeniach, obstawiam, że sama blizna raczej nie powinna się w
        > ysunąć na plan pierwszy ale inne kwestie mogą trochę zmieniać wygląd na niekorz
        > yść, np za mała szczęka w stosunku do całej twarzy, nos , który jeszcze potrzeb
        > uje korekty, itp ale ... o tym więcej na priv (?)

A czy o tym więcej też mogę prosić na priv?
        • abcde-25 u.too 25.07.11, 21:52
          Witaj! Dużo mi Twoja wiedza na tym forum pomogła, więc mam pytanie również odnośnie blizny. Czy spotkałaś się z sytuacją, że po dermabrazji został strup i nie odpadł naturalnie, sam, tylko został zerwany na siłę? Tak było u mojej córki. Efekt? Ma teraz zmiast prawie niewidzialnej kreseczki białą/poszarpaną szramę. Czy ktoś tak miał? Pozdrawiam wszystkie mamy!
          • gosiam25 Re: u.too 26.07.11, 06:58
            ja też chcę na priva gosiar22@wp.pl
      • wiggy Re: Jak długo walka z blizną? 26.07.11, 09:37
        u.too proszę podaj maila to do Ciebie napiszę
      • angelika.feculak Re: Jak długo walka z blizną? 26.07.11, 10:31
        u.too ja też poprosze cię o priva co i jak się dzieje po latach ....
        • emilia132 Re: Jak długo walka z blizną? 26.07.11, 11:03
          u.too ja też poprosze cię o priva co i jak się dzieje po latach
          • u.too odp 26.07.11, 12:37
            hej wszystkim, bardzo chętnie się odezwę ... jak znajdę wolną chwilkę , z tym nie jest dobrze szczególnie w wakacje, kto ma dzieci w szkole wie o czym mówię ;)
            obecnie mam 'ćwiczenia' z ortodontą, mamy bezwzględny szlaban na oddychanie przez buzię
            dotychczas myślałam,ze skrzywiona przegroda to przez nosek na skutek upadku dzieciństwie, a u Oli wiadomo rozszczep
            nie do końca, za wąska szczęka - to główny powód, nos rośnie a przegroda nie ma miejsca więc musi się 'ułożyć'
            u syna bez rozszczepu naprawa zgryzu zaczyna się od podstaw - dosłownie :)
            już wspominałam orto, którego wybraliśmy i wydaje mi się że to była trafiona decyzja
            trudno tak w skrócie podsumować, ale większości tematów nawet nie brałam pod uwagę ;)
            w sumie jedynie kwestię, że brak zawiązków zębów nam mocno komplikuje wzrost twarzoczaszki już miałam w miarę rozpoznaną,
            b. optymistyczne jest to,że spróbujemy w tym temacie podziałać i to od razu

• wiggy Re: odp 26.07.11, 18:15
              do mnie na gazetowego można pisać
    • pralinkowa Re: Jak długo walka z blizną? 06.08.11, 11:51
      jestem świeżo po operacji (synek 6,5 m-ca). operacja była przeprowadzona w polanicy i tam też logopeda powiedziała nam, że bliznę (rozszczep wargi) należy smarować do 8. roku życia, a później w okresie dojrzewania.
    • czarnulek1981 Re: Jak długo walka z blizną? 06.08.14, 14:00
      witam , moim problemem były spore blizny na plecach .Bardzo się wstydziłam i starałam się pozbyć ich różnymi , niestety nie skutecznymi sposobami.Nie znalazłam żadnej maści niestety która pomogłaby mi sama w sobie .Postanowiłam poszukać innej ,lepszej metody .Po przeczytaniu wielu pochlebnych opinii trafiłam do kliniki beautymed dr mirackiego .Tam lekarz zaproponował mi zabieg laserowy Icon na pozbycie się mojego problemu .Nie powiem ,zabieg mało przyjemny i musiałam go powtórzyć .Jestem po 3 zabiegu i moje blizny zdecydowanie się spłyciły i są prawie niewidoczne >jestem bardzo zadowolona z efektu zabiegu .Lekarz zaleca mi jeszcze jeden zabieg i napewno się zdecyduję smile polecam A kremy podobno są zalecane ale w połączeniu z laseroterapią smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka